Potřebuji večer a brzy k ránu ( za tmy) probrat drubež v kurníku a hlavně, slovit" maransky, ktere mi na noc začaly hřadovat v tůjích...
Když mi nemá kdo pomoct, napadlo mě použít čelovku s červeným světlem, je pravda, že červené světlo drůbež nevidí, nebo alespoň hůře vidí?
Své modřiny a boule již nadále odmítám množit, včera jsem se málem přerazila, dnes jsem lov vzdala...anebo čím posvítit, poradíte? Díky...
petája
napsal(a):
Potřebuji večer a brzy k ránu ( za tmy) probrat drubež v kurníku a hlavně, slovit" maransky, ktere mi na noc začaly hřadovat v tůjích...
Když mi nemá kdo pomoct, napadlo mě použít čelovku s červeným světlem, je pravda, že červené světlo drůbež nevidí, nebo alespoň hůře vidí?
Své modřiny a boule již nadále odmítám množit, včera jsem se málem přerazila, dnes jsem lov vzdala...anebo čím posvítit, poradíte? Díky...
Pokud se vám drůbež při svícení plaší, tak jsem někde slyšela, že nevidí modré světlo. Také máme jedince, co se za světla nedají chytit. Když na ně posvítím, tak vyletí, aniž tuší kam dopadnou...
Dobrý den ja si posvítil baterkou v mobilu a to světlo je modré a vše bylo ok.
Ale problem s nocováním na borovici a jinde jsem vyřešil jinak.K večeru kdy drubež chodí spát sem čekal u hejna a jakmile začaly byt slépky nervozní a zvedaly hlavu nahoru kam by se usadili na noční spánek jsem vzal klacek a popohnal je ke kurníku a zahnal dovnitř a po pár dnech už slípky když večer viděli že jdu s klackem šli automaticky do kurníku a poté už bez mé pomoci.
Takto se zbavíte problemu nocování maransek v tujích.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Proč to prostě nevyzkoušíte?
Já k nim občas chodím (jak do kurníku, tak do křoví - spává mi tam kvočna s kuřaty) jak s bílým tak s červeným světlem. řekl bych že červenou vnímají klidněji, také si myslím že ji hůře vidí, fakt ale je že má jednak nižší intenzitu a jednak i já při ní vidím hůře (je to spíše o kontrastech). U hus jsem to dělal na jaře podobně, také s červeným světlem.
Mimochodem k té kvočně nechodím okatě, abych kunu sám nepřilákal, a jen na ni sem tam posvítím červeným světlem, potřebuji-li mít přehled.
Jinak ale mohu potvrdit, že pokud se vám drůbež (vyzkoušeno u slepic a hus) plaší když k nim jdete se světlem hned po setmění... zkuste jít o chvilku později. Moji zkrotnou, začnou mít respekt ze tmy a toho co v ní číhá, a pak na sebe nechají šáhnout i ti co by ještě před hodinou uhnuli. Je přitom vidět že mají radost, že v predátorovi rozpoznali mne.
petája
napsal(a):
Dobrý den,
používám čelovku s červeným světlem k odchytu ptáků v nočních časech již několik let. Pokud dobře chytnete vůbec se neplaší. Mohu jen doporučit.
Zdraví Míla tragopan.