Je to paráda a ta barevná skladba prostě nádhera. U mne vlašky občas něco utrousí, šumavanky a češky taky tak po dvou vajíčkách, forverky vůbec nic. Hempšírky a australanky teprva začínají (vylíhlé 9.5) araukány a kalimera ještě nic (21.5) a pár vajíček snesli japonky a zdrobnělé brahmanky. Suma sumárum 75 slepic a snáška 5-6 vajíček. Ještě se mi nestalo aby všechno pelichalo najednou, všude jenom samé peří.
Araukany by měli začít každou chvíli. Jinak mě taky ještě nenesou letošní odchované slepice, ale pár se jich už chystá, tak jsem zvědav na barvu vajec, jelikož jsou křížené s modrou maranskou :)
Jojo líbí se mi, jak sbírám vejce, které je každé jiné (netypické) je to prostě slast pro oko. Však ony všechny začnou, to pak bude vajec :).
Jakube klasika, pšenice, zbytky z kuchyně, občas brambory s kuk. šrotem, slunečnice, občas kukuřice a hlavně travnatý výběh, který mají po celý den.
Peparazak, když nepočítám mladé nenosící slepice, tak přes 30 z toho se jich ještě 10 peří.
Bronda, jojo drůbež dokáže člověku o hodně zlepšit náladu. Člověk, tam najde klid :) celkem dost času u nich strávím a kochám se, jak je každá jiná a krásná.
ondře.j.
napsal(a):
Jakube klasika, pšenice, zbytky z kuchyně, občas brambory s kuk. šrotem, slunečnice, občas kukuřice a hlavně travnatý výběh, který mají po celý den.
Peparazak, když nepočítám mladé nenosící slepice, tak přes 30 z toho se jich ještě 10 peří.
Bronda, jojo drůbež dokáže člověku o hodně zlepšit náladu. Člověk, tam najde klid :) celkem dost času u nich strávím a kochám se, jak je každá jiná a krásná.
Fíha to musí byť radosti z toľkých sliepok... závidím..nedali by ste sem fotku všetkých sliepočiek ?
ondře.j.
napsal(a):
Pokud je to za jeden den, coz pochybuji tak mate prebornice v neseni vajec, napocital jsem 35 vajec.to vam nese i kohout?
Já teď nacházím dost blanitých vajec (bez skořápky) pod hřady. Myslíte, že na to může mít vliv počet čmelíků v kurníku? (tam slepice jen spí - jinak mají celou čistou maštal, dvůr a zahradu-sad). Nikdy jsem tolik blanitých vajec neměl, ale letos je to velmi časté. Tak netuším, čím to jinak může být. Je teda fakt, že jim dost dopřávám, asi jim dám zrnitou dietku, bez pečiva a bez bílých selských jogurtů.
honzapm
napsal(a):
Ořechové listí, Ondro, ze dvou ořešáků, jsem horko těžko navozil na pole. Byly to tuny. A už ho nechci ani vidět.
Určitě se chystám kurník i slepice postříkat, momentálně gůglím, co bude nejlepší.
Vápníku mají asi nadbytek a tak mají povolené svěrače. No, uvidíme...
Ořechové listí na pole? To asi nebude to "pravé ořechové". Ani do kompostu se to nehodí. Já bych to spálil.
bronda
napsal(a):
Ořechové listí na pole? To asi nebude to "pravé ořechové". Ani do kompostu se to nehodí. Já bych to spálil.
To je pověra. Ořechové listí je naprosto použitelné, jen má delší dobu rozkladu a spotřebuje k němu více N.
Ondro, já na "hubení čmelíků pomocí ořešákového listí" opravdu nevěřím.
Zatím začnu Arpalitem.
Moje sasexky(4) a hybridky(3) sa nenosili celé leto kvôli čmelíkom ktorých sa mi podarilo odstrániť niekedy v septembri hneď na to začali preperovať a teraz už asi mesiac pekne aspoň tých 3-4 vajec čo nanosia denne dávam na vinu aj tomu že hybridky už nie sú najmladšie(3roky). Zajtra dám foto aj s tohtoročnými faverolkami (tie sa zatial nechystajú ale aj tak budem rád keď začnú až na jar).
P.S. Proti čmelíkom som najprv vybielil celý kurník haseným vápnom potom som dal ako podstielku orechové lístie, vystriekal to sprejom proti všetkým druhom hmyzu-myslím že sa volal cobra? sliepky som vykúpal vo vode, nechal vyschnúť pekne v malej ohrátke na tráve nie v kurníku, nakoniec mi ešte veterinár dal nejaký postrek s ktorým som ich večer nastriekal a aj celý kurník. O týždeň som to ešte raz prešiel tým sprejom proti hmyzu aj keď sa nezdalo že ešte nejaký prežili a zatial (musím poklopať) mám od nich pokoj.
P.S.S. Celé som to urobil v jeden deň
Ořechové listí používám pod slepice i pod králíky, je to dobrá prevence. Ale je možné použít i do kompostu, my ho postupně sbíráme sekačkou a v této podrcené formě se kompostuje jedna báseň. Takže listí ze tří obrovských ořešáků už pro nás není problém. Něco pod zvířata něco do kompostéru na listovku a něco do hnoje.
honzapm
napsal(a):
To je pověra. Ořechové listí je naprosto použitelné, jen má delší dobu rozkladu a spotřebuje k němu více N.
Ondro, já na "hubení čmelíků pomocí ořešákového listí" opravdu nevěřím.
Zatím začnu Arpalitem.
Mám nasušené ořechové listí.Dávám teď na podzim jako podestýlku.I do výběhu.Pěkně navysoko.Slepice se v tom pohrabou, nějaký brouček se tam vždycky najde.