Vlkostv liahni a ubytok hmotnosti vajec

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.3.2016 11:34
jako001

XXX.XXX.109.93

Dobry den rozhodol som sa sem napisat pretoze na nete je tolko popisanèho ze som z toho uz paf, podla zdrojov je ubytok hmotnosti normàlny do 15% to by slo ale teraz tà vlkost nasiel som na jednej strànke toto info vlkost v liahni v prvych fàzach inkubàcie sa doporucuje trochu vysia cca60% aby nedoslo k nadmernèmu zhusteniu bielka po cca 10dnoch znizit vlkost na priblizne 50%v tejto fàzi je ubytok hmotnosti vajec vysusanie ziaduce a v poslednej fàzi zvysit vlhkost az do 75az 90% aby daslo k zmaknutiu a lachsiemu klbaniu kuriatok je tento postup spràvny je to zkràtenè info z agroporady.lebo aj tu aj inde sa informàcie znacne rozchàdzaju màm objednanu liahen a nechcel bysom sa sklamat hned u mojho prvèho liahnutia.za vase odpovede dakujem.

5.3.2016 13:22
beginner

XXX.XXX.210.197

U líhně budete mít návod. Vlhkost, ?teplota inkubace?= úbytek..?..% hmotnosti vejce.
U inkubace jde vždy o kombinaci správné teploty a přiměřené vlhkosti. Kombinace se mohou lišit, ale pokud budou vlhkost s teplotou ve správném poměru, výsledek bude stejný.

5.3.2016 17:24
nomad72

XXX.XXX.234.251

jako001 napsal(a):
Dobry den rozhodol som sa sem napisat pretoze na nete je tolko popisanèho ze som z toho uz paf, podla zdrojov je ubytok hmotnosti normàlny do 15% to by slo ale teraz tà vlkost nasiel som na jednej strànke toto info vlkost v liahni v prvych fàzach inkubàcie sa doporucuje trochu vysia cca60% aby nedoslo k nadmernèmu zhusteniu bielka po cca 10dnoch znizit vlkost na priblizne 50%v tejto fàzi je ubytok hmotnosti vajec vysusanie ziaduce a v poslednej fàzi zvysit vlhkost az do 75az 90% aby daslo k zmaknutiu a lachsiemu klbaniu kuriatok je tento postup spràvny je to zkràtenè info z agroporady.lebo aj tu aj inde sa informàcie znacne rozchàdzaju màm objednanu liahen a nechcel bysom sa sklamat hned u mojho prvèho liahnutia.za vase odpovede dakujem.

Ja som to skúšal vážiť a toto som zistil : mám na vás otázku, vy, čo liahnete vo veľkom... skúšali ste vážiť vajcia (v liahni)
počas inkubačnej doby? napríklad po 7,14 dňoch?ja som to dnes urobil a zistil som, že v 15-ty deň, čo sú v liahni je úbytok na váhe priemerne 5,25 gramov na vajce čo robí priemerne 8,39 %... skúšal toto niekto? - skús si prečítať toto vlákno :https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3068801/jaro-uz-se-to-blizi#a3075503 - a tam si pozri ako majú vyzerať presvietené vajcia, je to od 27.2.2016 a kukni, ako som dopadol s liahnutím, teraz sú to tam posledné moje príspevky... do liahne som vodu ani nič nedával, len posledné dva dni predtým, ako sa začali kľuvať, som ich 3 krát za deň orosil... potom už nie, lebo ako sa začali liahnúť a kuriatka sa začali sušiť, tak tam bola taká vlhkosť, že vodná para sa zrážala na vrchnáku liahne až tak, že som ju musel častejšie vetrať...

5.3.2016 17:52
jako001

XXX.XXX.109.93

nomad72 napsal(a):
Ja som to skúšal vážiť a toto som zistil : mám na vás otázku, vy, čo liahnete vo veľkom... skúšali ste vážiť vajcia (v liahni)
počas inkubačnej doby? napríklad po 7,14 dňoch?ja som to dnes urobil a zistil som, že v 15-ty deň, čo sú v liahni je úbytok na váhe priemerne 5,25 gramov na vajce čo robí priemerne 8,39 %... skúšal toto niekto? - skús si prečítať toto vlákno :https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3068801/jaro-uz-se-to-blizi#a3075503 - a tam si pozri ako majú vyzerať presvietené vajcia, je to od 27.2.2016 a kukni, ako som dopadol s liahnutím, teraz sú to tam posledné moje príspevky... do liahne som vodu ani nič nedával, len posledné dva dni predtým, ako sa začali kľuvať, som ich 3 krát za deň orosil... potom už nie, lebo ako sa začali liahnúť a kuriatka sa začali sušiť, tak tam bola taká vlhkosť, že vodná para sa zrážala na vrchnáku liahne až tak, že som ju musel častejšie vetrať...

No jasom to vase vlàkno celè precital sledujem ho este spred prelozenia ;no som zvedavy objednal som liahen janoel 48, uvidim coto bude zac ;preistotu uz màm aj vlasovy vlkomer aj kalibracny teplomer, no jednoducho este furt premyslam ze si kupim pouzitu biosku.precital som snàd toho dost mne len zarazilo info z agrofora kde uvàdzaju ze na zaciatku trochu vysia vlhkost a neskor susenie cize nizka vlhkost okolo 5o %az do doby ako uvàdzas ty teda do doby 3dni pred liahnutim.ten ubytok vàhy je zaujimavy do konca liahnutia by mal predstavovat okolo12az 15% ja si myslym ze tvoj uspech je zaujimavy a este raz gratulujem a dakujem za info.

5.3.2016 18:29
beginner

XXX.XXX.210.197

U hrabavé je "sušení" pod 40% vlhkosti. U Brinsei se normálně inkubuje hrabavá mezi 40-45% vlhkosti při nastavení líhně na cca 37.4-37.6°C. Na začátku se doporučuje trochu vyšší vlhkost spíš kvůli tomu, že vlhký vzduch je dobrý vodič tepla a rychleji prohřeje vejce než kvůli zabránění zhuštění bílku. Zabránění zhuštění bílku mi přijde "přitažené za vlasy" smajlík

5.3.2016 18:38
jako001

XXX.XXX.109.93

beginner napsal(a):
U hrabavé je "sušení" pod 40% vlhkosti. U Brinsei se normálně inkubuje hrabavá mezi 40-45% vlhkosti při nastavení líhně na cca 37.4-37.6°C. Na začátku se doporučuje trochu vyšší vlhkost spíš kvůli tomu, že vlhký vzduch je dobrý vodič tepla a rychleji prohřeje vejce než kvůli zabránění zhuštění bílku. Zabránění zhuštění bílku mi přijde "přitažené za vlasy" smajlík

Neviem ci to je pritiahnutè za vlasy ten clànok je na agrofore islo o vyskum vplyvu predohrevu vajec na liahnivost pred uskladnenim jeto tam odborne popisanè, ale neviem budem liahnut prvy kràt tak hladàm info kde sa dà.

5.3.2016 18:46
nomad72

XXX.XXX.234.251

jako001 napsal(a):
Neviem ci to je pritiahnutè za vlasy ten clànok je na agrofore islo o vyskum vplyvu predohrevu vajec na liahnivost pred uskladnenim jeto tam odborne popisanè, ale neviem budem liahnut prvy kràt tak hladàm info kde sa dà.

Daj link, kde je to, nech prečítam... sa mi to nechce hľadať... ono, ber to tak...internet je plný užitočných informácii, ale aj hovadín...

5.3.2016 18:55
jako001

XXX.XXX.109.93

Ved to tak beriem hodim tiho.

5.3.2016 18:58
jako001

XXX.XXX.109.93

jako001 napsal(a):
Ved to tak beriem hodim tiho.

A tu je link http://old.agroporadenstvo.sk/zv/hydina/clanky/liah_hyd.htm.

5.3.2016 19:41
nomad72

XXX.XXX.234.251

No tak som to prečítal... niektoré tie podmienky dodržujem aj ja... ale ono ten článok je písaný skôr pre tie šľachtiteľské, rozmnožovacie a tie kmeňové kontrolované chovy, a nie pre hobby chovateľa... by som chcel vidieť, koľko by stálo toto všetko dodržať hobby chovateľa... tí profesionáli si to môžu asi dovoliť, aj keď možno na to berú nejaké dotácie, lebo fakt mi to príde ako finančne veľmi náročné... pozri, ja som liahol v bioske, kde v návode je napísané, že liaheň je konštrukčne riešená tak, aby vajcia nadmerne nevysušovala a nieje potrebné do nej dávať nádobky s vodou, aby sa zvyšovala vlhkosť... okrem tých posledných dní, ja som sa držal presne návodu ku liahni, ignoroval som všetky rady, že vlhčiť nevlhčiť, atď, jednoducho som išiel presne podľa návodu (si myslím že to je jediné rozumné riešenie) a výsledok vidíš sám...

5.3.2016 20:15
jako001

XXX.XXX.109.93

nomad72 napsal(a):
No tak som to prečítal... niektoré tie podmienky dodržujem aj ja... ale ono ten článok je písaný skôr pre tie šľachtiteľské, rozmnožovacie a tie kmeňové kontrolované chovy, a nie pre hobby chovateľa... by som chcel vidieť, koľko by stálo toto všetko dodržať hobby chovateľa... tí profesionáli si to môžu asi dovoliť, aj keď možno na to berú nejaké dotácie, lebo fakt mi to príde ako finančne veľmi náročné... pozri, ja som liahol v bioske, kde v návode je napísané, že liaheň je konštrukčne riešená tak, aby vajcia nadmerne nevysušovala a nieje potrebné do nej dávať nádobky s vodou, aby sa zvyšovala vlhkosť... okrem tých posledných dní, ja som sa držal presne návodu ku liahni, ignoroval som všetky rady, že vlhčiť nevlhčiť, atď, jednoducho som išiel presne podľa návodu (si myslím že to je jediné rozumné riešenie) a výsledok vidíš sám...

Màs pravdu ze to nie je pre hobby uroven ja som si pràve zobral z toho iba info o vlkosti, a mimochodom bol som aj na strànkach biosky ty uvàdzaju liahnivost okolo 90 % co sa uteba potrvrdilo, ale je zaujimavà ze konstrukcne jednoduchà liahen je tak uspesnà.bol by som zvedavy ako im funguje ten poloautomat.ale to je inè tèma ako som tu pisal pride liahen uvidim, na skusku chcem liahnut brojlery z gyronu ked sa zadari màm pripravenà kilecko na nasadovky araukàn, bressov, a maransiek.tie som kupil uz aj kurence 7ks a 4ks jerzejskè obry z maransiek zdochli dve jerzej 1.Preliecily sa sulfaxoxom odvtedy nic nezdochlo a dufam ze ten zbytok uz prezije.teraz maju tri tyzdne.

5.3.2016 20:19
beginner

XXX.XXX.210.197

jako001 napsal(a):
A tu je link http://old.agroporadenstvo.sk/zv/hydina/clanky/liah_hyd.htm.

Díky za link. Hezký článek. Jestli je to dobře nebo ne, zjistíte až u prvního líhnutí.

5.3.2016 20:32
jako001

XXX.XXX.109.93

beginner napsal(a):
Díky za link. Hezký článek. Jestli je to dobře nebo ne, zjistíte až u prvního líhnutí.

Dakujem ako ja som aj budem predovsetkym exotàr srdciar 30 rokov, hydinu som choval vzdy len taku mix, az kym som nedostal od znàmeho takè smiesne kury co znàsali zelenè vajco ;a potom som uvidel u dlsieho znàmeho kosik vajec styroch farieb, tak som sa zacal zaujimat o cistokrvnu hydinu.a ked si nieco zaumienim tak to vatsinou dotiahnem do konca a dufam ze uspesnèho no uvidime majte sa.Opriebehu liahnutia budem informovat.

Jku

25.3.2023 16:50
Jku

XXX.XXX.63.92

Dobrý deň
Ja mam vlhkosť v liahny 67% a či to vajíčkam neuškodý, vajíčka sú v liahni cca 6 hodín ? Ďakujem za odpoveď

Přidejte reakci

Přidat smajlík