Dobrý večer potřeboval bych poradit s výrobou líhně.
Koupil jsem si automatický obraceč vajec 39,5 x 39,5 na 42 slepičích vajec od firmy na prvním místě tady v inzerci a potřeboval bych sehnat nějaký plastový box do kterého se vejde. Nechci to dávat do lednice neměl by někdo nějaký tip?
Já jsem si první líheň udělal z lamina, které je omyvatelné a dokoupil jsem ventilátor, termostat a topnou spirálu. To lamino jsem zvolil proto, že není problém si ho sehnat a nechat uříznout na požadovanou míru. Líheň je to spolehlivá, ale ve finále nevyšla levněji než nějaká levnější sériově vyráběná. Místo výroby další líhně jsem koupil Cleo 5 (reklama není úmyslem) a musím říct, že vyjde skoro levněji a je bez problémů (kachny, husy, kuřata, perličky). Proto z vlastní zkušenosti nedoporučuju dělat líheň doma z nakoupených kvalitních dílů a časem ještě dolaďovat detaily. Pokud plánujete líheň jen na 42 vajec a potřebujete sehnat nějakou plastovou zavírací krabičku, myslím, že automatický obraceč jsou taky vyhozené peníze. Ruční otočení 42 vajec trvá kolem minuty a při tom i zjistíte, jestli mají na dotyk všechna vejce stejnou telotu a zkontrolujete stav vody v odpařovací nádobě. Asi jsem Vás svou odpovědí nenadchnul. Pokud už máte věci posháněné, pak doporučuju to lamino a třeba i vyříznout a zasklít malé okénko, kterým uvidíte dovnitř + vyvrtat malé dírky pro výměnu vzduchu ( ty zpočátku inkubace přelepuju izolepou).