Jak rozmazlovat kuřata? :)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Petra-sk

5.6.2016 21:42
Petra-sk

XXX.XXX.96.1

Mám takový zvláštní dotaz , ale zkusím to - protože na tomto fóru čerpám opravdu skvělé informace. Pracuji v regionálním muzeu u Prahy a součástí naší expozice je i "Dvorek" - na kterém máme historické zemědělské nástroje a se skupinkou nadšenců provozujeme společný chov králíků a slepic - hlavně abychom přiblížili kousek "dávných" časů našim městským dětem. Celé je to i pro nás docela dobrodružství
Chováme 6 slepic (pořídili jsme si je jako vyřazené z velkochovu, krásně nám nesou, i přes zimu jsme měli denně 4-5 vajec). Dostali jsme 10 násadových vajec a malou líheň. Vylíhla se nám bohužel jen tři kuřátka a jedno pak do 24 hodin zemřelo. A mám spoustu dotazů, protože těm zbylým dvěma bychom chtěli dopřát jen to nejlepší - a informace na internetu se často dost liší. Takže - předem opravdu moc děkuji za odpovědi!

1. V 7 nevyklubaných vejcích byla jasná vzduchová bublina, dokonce byla vidět i kuřata. Dočetla jsem se, že by to mohlo být způsobeno nízkou teplotou - mohlo? 15. Den jsme líheň převáželi, vejce byla cca.15 minut v platíčku, zabalená v dece - to snad nemohlo mít za důsledek uhynutí tolika zárodků, ne?

2. Asi 24 hodin po vylíhnutí nám jedno kuřátko umřelo - leželo na zádech nožkama nahoru, bylo teplé - pod lampou. Teplota tam byla 32 stupňů. Bylo nejvíc aktivní, pořád se mlelo, budilo ostatní, pípalo, zobalo,... Zklidnilo se jen u mě v dlani, přikryté i shora - to okamžitě usínalo. Mohlo umřít na vyčerpání, stává se to? Pomohlo by si ho vzít k sobě těeba na několik hodin, aby se uklidnilo?

3. Pokud bych nehleděla na cenu surovin - protože kuřátka jsou jen dvě - čím je úplně nejlepší krmit? Dáváme K1 s kukuřičným šrotem a strouhankou, dnes je 4. den, dostali tvaroh s nastrouhanou mrkví a nasekaným salátkem - to baštily jak o závod. Mám pro ně kyšku. A jáhly - má cenu je dávat také? Vařené?

4. Kdy je můzem dát chvilku ven - na sluníčko, samozřejmě, když bude třeba 25 stupňů jako dnes? Zkusila jsem je dát jen chvilku na trávu a vůbec se jim to nelíbilo, pískaly a hrnuly se ke mě na nohy. V krabici a na sluníčku taky moc spokojené nebyly.

5. Těch 6 týdnů, než se jim vyvine termoregulace by měly být uvnitř? Nebo třeba přes den na sluníčku a na noc doma v krabici?

6. Máme jen jeden celkem malý kurník na 6 slepic (až tihle vyrostou, dvě ty nejstarší dáme pryč nebo zabijeme) - rozumím tomu správně, že do 5 měsíců, tedy až do zimy, je budem muset držet odděleně? Měli bychom si tedy pořídit ještě jeden malinký kurník pro tyhle dvě kuřátka a dát ho do oploceného výběhu uvnitř toho velkého výběhu? A dwo toho bychom je přestěhovali kolem těch 6 týdnů věku?

7. Kuřátka se krásně zklidní u mě na břiše, po dlaní - jsou jak na vypínač, okamžitě usnou. Já si je k sobě beru ráda, ale nevím, jestli je na to takhle učit. Chceme je mít kontaktní, "na mazleni" - nevíte, jestli se ale nezafixují jen na jednoho clověka?

Mockrát děkuji za všechny rady,... učíme se za pochodu, no

6.6.2016 21:46
ladd

XXX.XXX.89.3

Ad 1 přeskočím, líhl jsem jen pod kvočnami.

Ad 2. Divné, že nejlepší kuře pošlo, příčinu takhle ale nikdo neodhadne. Vyčerpání z přemíry aktivity, pokud by nebylo někým/něčím uštváno to ale určitě nebylo.“ Ukolébání” by tomu určitě nezabránilo.

Ad3. Krmte směs pro kuřata, můžete přidat vajíčko natvrdo, suchý tvaroh, strouhanou mrkev. Místo salátu bude o moc lepší kopřiva, pampeliška, řebříček. Ve směsi je ale vše potřebné, toto můžete tedy jen na ochucení, přilepšení. Kyšku určitě ne ať se nepos….

Ad 4. Ven je zatím nedávejte. Za pěkného počasí ale klidně od věku dvou, tří týdnů můžete. Teplotu pod žárovkou postupně snižujte, je to tu popsáno v sekci články.

Ad 5. Od 6 týdnů již budou moci být venku i v noci (ve vlastním kurníku).

Ad.6. Kuřata mohou být s dospělými slepicemi, musí mít ale ohrádku jen pro sebe, kam za nimi dospělé slepice nemohou a kde mají svoje krmení. Samozřejmě ale až v přiměřeném věku. Kuřata bez kvočny až tak v těch 6 týdnech. Do společného kurníku až v dospělosti určitě.
-Takže extra kurník pro kuřata, ten oplotit plůtkem, kam slepice neprolezou. Jestli kuřata prolezou ke slepicím nevadí (samozřejmě první si musí na svůj kurníček a ohrádku zvyknout, pak umožnit výlez ven).

Ad 7. Drůbež je určitě méně plachá ke svému chovateli, který ji pravidelně krmí, na to jim ani nemusíte dělat kvočnu. Při klidném zacházení, pokud nebudou mít špatnou zkušenost se ale nebudou bát lidí obecně. K tomu jsou ale vhodná polotěžká nebo těžká plemena, případně zdrobnělá plemena na bázi těžkých, polotěžkých plemen. Ne plemena lehká.
Pokud by si na kontakt s Vámi příliš zvykla, když je vrátíte do odchovny budou se cítit jako když se ztratí kvočně, -naříkají a pobíhají dokud ta si je nenajde. Radši bych je tedy až takto nerozmazloval. Dvě stále ještě nejsou hejno a kuřátka mají i tak stres. Osobně bych přikoupil ještě pár kuřat, na počet minimálně pět.

Jestliže máte omezené prostory a přesto chcete každý rok odchovávat kuřata, musíte počítat s tím, že staré slepice budete muset zabít. Pokud by jste s tím měli problém, pořiďte si nějaké čistokrevné plemeno, odchovy pak můžete prodat.

7.6.2016 13:39
petra-sk

XXX.XXX.185.164

Moc děkuji za podrobné odpovědi!
S tím čistokrevným plemenem je to výborný nápad, příští rok si nalíhneme hned na jaře a prodáme je, tím se skutečně vyřeší problém se zabíjením "nadpočetných" slepic.

Ještě jednou díky!
Petra.

7.6.2016 13:59
volf.e@iol.cz

XXX.XXX.92.39

Dobrý den, zkuste přidávat sušené pivovarské kvasnice. Jako lahůdku červy, co se kupují ve Zverimexu.

7.6.2016 18:29
petra-sk

XXX.XXX.185.164

Děkuji za tip. Kvasnice určitě zkusíme. Moučné červy mám doma, protože chovám afrického ježka, zkusila jsem jim je dát už včera. Nejdřív teda trochu bojovali :), ale jakmile zjistili, jak červa sezobnout, mohli se po nich utlouct.

Přidejte reakci

Přidat smajlík