Hola hola, Honzík volá.
Hop hop, to koukáte, jaký jsem čipera.
Tak šup šup, i vy račte čiperně teplákofkovat.
Předchozí téma je tady:
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3159033/srpnova-teplakovka#a3175610
.
Spolu fšecko zvládnem. Hop hop hop. Má úcta.
Bar bar bar bar bar bar bar bar bar bar...
Dobré ránko, Tišnovsko hlásí slunečno, má býti až 27°C tak to bude paráda...
Honzíku, děkujeme za novou teplákofku Jen mám otázku když už si obleču tu zářijovou teplákovku zda ju musím nosit celý měsíc nebo je nám dovoleno si ji občas vyměnit či vyprat Přece jen abychom nebyli jako čuníci
Jinak se opět musím pochlubit, včera byli 3 vejce od našich atletek vlašek Pomalu se holky rozjíždějíííí
Přeji všem krásný ať už doma pracovní tak i pracovní den. Ať vám to uteče.
No, já musím říci, že mé starší soudružky mne fčera nenadchly - jedno vajíčko
od pěti udatnic. Ještě, že to zachránili mladé panny, snesly tři kousky.
Pokud se těch pět olympioniček vysloužilých nezlepší, tak půjdou k sousedovi
o dva týdny dříve, než jsem původně zamýšlel. Ale nebudeme jim to řikat.
Niki, no teda ale - sundavat teplákovku? Já ji nosím i na spaní, i do vany,
pravda, pak je taková jaksi mokřejší a nacucaná, ale co bych pro pohodlí neudělal.
Tak že jste to teda vy, a že jste nám nedávno porodila novou teplákovkovou posilu,
tak teda můžete a výjimečných případech tepláky sejmout, ale - samozřejmě -
až PO ranní rozcvičce.
Hop hop hop.
Dobré dopoledne, asi nezapadnu, chodim fůůrt v kraťasech. Ale již se těším na čtyři z tanku a psa. Včera byla zavíračka.
Tedy ale Začátku, a ten pes je takhle čerstvý, neupravený, nepogrilovaný?
No to tedy dobrého chutnání vinšuji. A čtyři tam za ním vklouznou jako nic.
Oljo, čím starší, tím lepší. A o teplákách to platí dvojnásob.
Kolega Olympyjonik by mohl vyprávět - ta jeho souprava už napsala nejedny dějiny.
Jeden krátkej, jasnej, údernej:
Vychází inseminátor z kravína.
Najednou se na kravíně rozletí vrata a vyběhne kráva:
˝A pusinku?˝
Má úcta.
Přeji hezký den,
za chvíli vyrážíme k zubaři. Jedeme tam po třetí a ještě nevím jak vypadá. Nosí roušku, kterou ani na chvíli nesundá. Přijde vám to normální? Navíc skoro nemluví.
V Praze jsem měla zubařku, která zase mluvila až moc a byla hrozně zvědavá. Ale bylo to příjemnější.
Tak mi držte palce, ať je to rychlé
Dík za novou teplákovku
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hezký den všem. Na Teplicku máme krásně sluníčko svítí do toho slabý vánek a 26 C.
Včera jsem obdržel sazenice jahod z firmy SEMPRA TURNOV. Krásné a silné sazenice ale opravdu. S tím se tu jinak prodává v zahradních centrech se to vůbec nedá srovnat. Tak jsem je včera hned šoupnul na záhon. Mám odrůdu KORONA kterou mi doporučil zde NOMAD za co mu ještě jednou moc děkuji! A potom mám pár sazenic stále-plodících jahod LIDKA. Tak doufám, že se bude dařit. Honzíku děkuji za novou TEPLÁKOFKU Všem prima den!

A kdepak máme doktora ? Žádné HOP HOP A CVIČIT ? No to to..a to taky !
napsal(a):
Hezký den všem. Na Teplicku máme krásně sluníčko svítí do toho slabý vánek a 26 C.
Včera jsem obdržel sazenice jahod z firmy SEMPRA TURNOV. Krásné a silné sazenice ale opravdu. S tím se tu jinak prodává v zahradních centrech se to vůbec nedá srovnat. Tak jsem je včera hned šoupnul na záhon. Mám odrůdu KORONA kterou mi doporučil zde NOMAD za co mu ještě jednou moc děkuji! A potom mám pár sazenic stále-plodících jahod LIDKA. Tak doufám, že se bude dařit. Honzíku děkuji za novou TEPLÁKOFKU Všem prima den!
Nemáš za čo... kamarát určite budeš spokojný.
Tak vás vítám v nové teplákovce, jak jste se měli o prázdninách?
Zítra si donesete už tašku, psací potřeby a...
Ježíši, už to začalo. Dětí plná třída.Ještě že odpoledne budu mezi slepičkama, dneska se maluje kurník č.1 a 2. Kurník č.3 je vymalováno, stříkneme proti čmelíkům a stěhujeme araukany. O víkendu napytlovat tunu pšenice a pak už mohou být ty vánoce Dana.
Zajímavé, zatim používám jen topinabury, ale asi to rozšířim o to konopí určitě se budou aspoň více smát. https://www.ifauna.cz/kralici/forum/r/detail/574352/moje-krmeni-topinambury#a3175386.
veraboskova
napsal(a):
Pěkný večer, ovečko a za kolik se u vás prodává pšenice? Mě manžel tuhle přivezl 6 pytlů, metrák po 400 Kč. Vážně přemýšlím jestli to bude stačit. Ze sestavy 1.4 se mi to tu za rok krapet rozrostlo.
Já jsem sehnala také za 400Kč za metrák. Na slepici počítám 50kg na rok a dokupuji ještě směs, a pro kuřata také směs do 6 týdnů a pak míchám napůl se šrotem a zrnem. Mám na rok spotřebu 2 tuny Dana.
Ceny pšenice už nějakou dobu sleduji, a zatím jsem nenašel nad 400 Kč.
Jasně, záleží i na kvalitě.
Já bral 16 pytlů, čili 8 metráků (kdyžtak mě pančelka opraví), ale u nás
je suverénně nejdražší - 500, - za metrák.
Ale zase ta kvalita - ta se povedla. Velikánská naducaná zrna, absolutní
čistota - žádné "klacky" a semena plevelů. No krása střídá nádheru.
Pan sedlák je fajn frikulín, je mu přes 70 a ještě čile zaměstnává haldu lidí,
což je v našem vylidněném kraji moc důležité. Takže ho rád podpořím.
Mno a soudružkám děvčatům tahle pšenice moc chutná, žerou hlavně ji
a směsí dost pohrdají.
Dneska mladé dívky překonaly dosavadní rekord - snesly 4 vajíčka.
No krása, za chvíli už jich ponese všech 6 a s Emilkou sedm.
Honzíku, na Koroně si určitě pochutnáš, hlavně zalévej, však víš.
Doktora jdu sundat z toho jeho gynekologického křesílka, aby sem k nám
zavítal. Když i já dokážu sestoupit z gaučíku, i on musí z gynečáku.
NIki, za chvilku už to máte s princezničkou Lenindou první měsíc,
no takže velká gratulace a určitě něco pofoťte, budete-li chtít.
Má úcta.
U nás je to stejné ZD 400Kč, ale dnes mi dovezl známí 16q po 350kč, tak snad chvilku přežiju a doplnim na 50q, stim snad přečkám do další sklizně.Musim rychle snížit stav drůbeže, hlavně kohoutů, ale se mi zdaj furt hubený, jestli to nebude tim, že dobrý kohout prý nestloustne. A pes je prý taky jen člověk.
honzapm
napsal(a):
Šmarjá, kolego, vždyť léto sotva začalo a vy už s Vánocema.
Se asi opupínkuju.
Kdyby Vánoce neznamenaly spoustu dobrot legálně na gaučíku,
tak nevím nevím, jak bych je přečkával.
Drahý kolega, ani sa nenazdáš, a budeš drkotať zubami od zimy a lopatou odhadzovať sneh spred kurína však ak som dobre čítal, tak poniektorí z vás (neviem´či práve ty) si už v auguste zakuroval v dome
Ruzicko, tak to jste kousek od nás. Naše amígo.
V Krásném Údolí v noci mrzlo. No brutus, už podruhé toto léto.
no, ale užívaj si leto, viem, že k vám na rozdiel, ešte nedorazilo a pekne sa vyhrievaj na slniečku, vitamín D prospieva telu aj duchu
Šest v práci, tak letos definitivně poslední seno (otava) no ale nesušte když to schne samo. Seníky nacpané ke stropu a králičci nemusí mít strach o krmi na zimu. Vlastně už teď krmím senem. Trávy je sice hodně, ale žádná kvalita a prevíti ušatí ji vytahaj z jesliček a vyberou jenom co jim chutná. Tak dostávaj seno a basta. Já mám pšenici za 300, ale letos naposled. Zdroj vyschne, škoda. Jinak jsem kupoval za 350 od sedláka, ale ten už prodává všechno němcům na biomasu. Tady se všichni zbláznili a pomalu budeme muset jezdit pro obilí na moravu. Pani Dana mi na chvíli zamotala hlavu s těmi dvěma tunami, vždyť mně stačí 20q pšenice, to jenom než mi to docvaklo . Tak si užívejte sluníčka než se nám schová za mraky. U nás ho někdy nevidíme i dva měsíce.

Zdravím, tak to sa máte, ja kupujem pšenicu za 15€, ešte že mi stačí metrák.

nomad72
napsal(a):
Nemáš za čo... kamarát určite budeš spokojný.
Ano taky si myslim

Krasne slunecne rano vsem. Na Teplicku mame 15C a slunecno bez mracku. Pekny a uspesny den fsem
Honzíku, ty jsi byl v minulém životě meteorolog?
Já si snad koupím teploměr a ven za okno ho vystrčím
(teda až sestoupím z gaučíku, někdy, jednou...)
a budu tu taky psát údaje.
I když, kdo ví, možná, že teploměr se dneska už nepoužívá,
třeba to všechno vědí ty chytré telefény, které vy, moderní lidé,
umíte používat.
Ale kdyby to byly skutečně chytré telefény, tak by věděly,
kam jsem si odložil ty klíče, které už pár pátků hledám,
a taky by věděly, proč mě zase celou noc hryzali komáry.
Jako by nestačilo, že přes den člověka pokoušou slepice, že...
No to tedy má úcta a krásné ráno.
Jo, Nomádku, to víte, zima je prevít a topit se musí.
Ale naštěstí máme ještě krásné léto, a pak jistě bude ještě krásnější
babí léto, takže si nasosáme dostatečně do zásoby :).

honzapm
napsal(a):
Honzíku, ty jsi byl v minulém životě meteorolog?
Já si snad koupím teploměr a ven za okno ho vystrčím
(teda až sestoupím z gaučíku, někdy, jednou...)
a budu tu taky psát údaje.
I když, kdo ví, možná, že teploměr se dneska už nepoužívá,
třeba to všechno vědí ty chytré telefény, které vy, moderní lidé,
umíte používat.
Ale kdyby to byly skutečně chytré telefény, tak by věděly,
kam jsem si odložil ty klíče, které už pár pátků hledám,
a taky by věděly, proč mě zase celou noc hryzali komáry.
Jako by nestačilo, že přes den člověka pokoušou slepice, že...
No to tedy má úcta a krásné ráno.
Jo, Nomádku, to víte, zima je prevít a topit se musí.
Ale naštěstí máme ještě krásné léto, a pak jistě bude ještě krásnější
babí léto, takže si nasosáme dostatečně do zásoby :).
Ja mam budik s venkovnim teplomerem
Pěkné poledne, tak to se vážně zamyslím, jestli neukecat manžela, aby kus té pšenice nepřikoupil. On totiž netuší, kolik si toho chci přes zimu nechat
Jinak nový běžec se adaptoval, tak sem můžu dát foto. Je se dvěma kachničkama běžkyněma a pěti kačerama ruánčíma (ty jak vyseděla kachna).
Věrko, pšenice navíc se vždycky hodí a nezkazí se. Navíc nikdy nevíme,
jaká bude další sklizeň. No a ve finále se nedoporučuje zkrmovat čerstvě
sklizené zrno, má alespoň čtyři měsíce "uzrát". Takže já vzal 16 pytlů,
a to mi zase na nějakou dobu stačí. Nežlukne, vydrží, takže mám klid.
Dokud jsem míval Leghornky hybridní, tak ty zobaly hlavně granulovanou
směs od Finka, pšenice nikdy na odbyt nešla. Ale letos všichni (i mladé)
upřednostňují pšenici - musí být nějaká extra dobrá.
No občas na ní taky dostanu chuť.
Když třeba zavírám oumladinu, která má celý den v korýtku směs
a míchanici ze směsi a mrkve a tvarohu, tak po cestě domů honem honem
luxují slepicím jejich korýtka s pšenicí a skořápkami, tak jim to už dávám taky
a dvorem vládne spokojenost a krása zase jednou střídá nádheru.
Ale ta spotřeba skořápek je teda vysoká. Asi si dám inzerát, že koupím pytel.
Dobré poledne, začíná se nám kabonit obloha, tak se necháme překvapit, jestli náhodou nespadne aspoň pár kapek jako posledně, tady vše schne. Jinak boj s čmelíky furt pokračuje a dnes jsem si skočil pro kopretinu vratič a snad to jako prevence bude fungovat, na ty malé úpíry. Jinak kuřátka z 13.5. zdárně rostou, čmelíci nejsou vidět, tak snad pokud mě někdo nenechá odvézt CHOCHOLOUČKEM za výzdobu kurníku, tak bude klídek a pohoda.

honzapm
napsal(a):
No tak to je vykutálené, Jendo.
A není to kohout? To je taky budík. Venkovní.
A když se naparuje, tak je teplo a když je schoulenej, tak bude zima.
Richtig!
Dobrý podvečer, když už je tu řeč o pšenici tak tentokrát jsme pořídily 24 pytlů, loni jsme měli jen 10 a to nám vyšlo tak tak. Pořídili jsme za 350kč a velice dobrou kvalitu. Zrno je pěkně baculaté Uvidíme jak to bude mizet při tolika opeřencích...
Jaké máte zkušenosti s přípravou pšenice? Vaříte, šrotujete, namáčíte?
My namáčíme a šrotujeme nebo ji dávám suchou do krmítka. V létě nenamáčím aby se jim nekazila. Jakmile se ochladí budem namáčet. Jsou po tom jako divé... Jinak dělám míchanici šrot vitamíny a směs. K tomu dostanou kbelík namočeného pečiva.
Honzíku gaučíku, ano naše maličká měla včera měsíc, však je to na ní poznat. Roste jako z vody a papá jako neuvázaná. Ale to je doře aspoň vím že se má dobře a že není žádný problém.. Fotečky určitě nějaké dodám, jen to tu musím oběhnout.
Přeji krásný večer a ještě krásnější víkend...
Věrko, a čím pana manžela asi tak nejraději ukecáváte? Nebo spíš nejúčinněji?
Guláškem? Nebo nadívanýma křepelindama?
No, já fčera a dnes vozil dřevo, co krásně proschlo na dvoře, pod střechu do kolny,
už mám tak půlku hotovou, takže ještě půlku, ale tahle možná půjde lépěji,
páč tamto byly smrkové kusance a tohle budou ovocné menší kousky, tak se toho
snad na kolečko vejde víc naráz. No to teda bude zase jednou na dvoře
krása střídat nádheru, až to ztrestám a hromada zmizí. Uííí.
Jinak si takhle trhám Zelenou renklódu, moji nejmilejší, a najednou letí vosa a...
Jo - přímo do pravé tváře. A jak si sejmuovávám, tak jo... - do levé dlaně a pak
ještě jo... - do pravého nadkozí. Takže třikrát, ... jedna.
Takže ten mraženej hrášek, co jsem měl vyndanej na polífku, teď různě putuje
po mé levé i pravé půli a chladí a udržuje mne při životě. Uíííííí.
Takže ve středu jsem já vopíchal odčervovákem ofce a dneska vosa vpchl mě.
To se mám.
Zítra přijde pan pokrývač opravit střechu na stodole, už je to potřeba,
a přidělá konečně okapy, které tam asi vlastně nikdy nebyly, takže by mohla
zase o něco lépe vysychat a dřevo a seno v ní lépe odpočívat a možná,
ale vopravdu jenom možná, by i na stodole mohla začít krása střídat fšak
vy víte koho. No a konečně bude moci zmizet lešení, které jsem tam v listopadu !
sestrojil, no řemeslníci holt neměli 10 měsíců čas, tak zítra už to vypukne - juchů!
A pak to tam pořádně vysekám a budu řádit.
PS: doktor v říjnu odjíždí pracovně do Kataru, tak se s vámi dojde aspoň rozloučit.
Začátku, teda ale, koukám, že jste udatně vyplenil vratičové lány. No krása jako.
Znáte takovou jednu televizní pohádku, Malvína se to jmenuje?
Tam slečna víla Malvína vařila na zahradě různé čarodějné bejlí, mimo jiné právě
i vratič. A ten prej fšechno vrátí - tak bacha, aby moc vratiče nevrátilo i ty čmelíndy.
Má úcta. (a čtvrtá fotka fakt super, mají tam u vás hotovej Hilton).
Tak jak tu čtu o těch tunách pšenice, tak buď chováte stovky kusů drůbeže, nebo vám náklady na jedno vajíčko převyšují jednu korunu českou.Dnes jsem kosou skolil asi třetinu aru kopřivy dvoudomé samičiho pohlaví a teď pozor mám krmivo zadarmo.Pravda při ručním kosení nastávají řekl bych až zvláštní stavy vyčerpání, při kterých se alespoň mě zjevují hektaroví sekáči dávných století, jež měli doma pět a více dětí a nemuseli počítat spermie a ty krásné ženský vlnící se v bocich, houpajících ňader při obracení sena, vonící loukou bez parfémů a šetřící penize za fitka, tím se nechci dotknout medajlistek běhu žen na 8OOm v Riu.
Ach synku, synku...
Jo Honzíku, je to úplně jednoduché. Chlapovi musíte přece vnuknout myšlenku, že to není váš nápad, ale jeho. Takže musí přijít na to "sám", že obilí je málo.
A jinak zítra bude kuřecí roláda a dneska jsem upekla kakaový piškot s pudinkem z kaktusovýho džusu. Energie je třeba, sbíráme u našich brambory. Ještě zítra aby vyšlo počasí.
Ahojte z Roudnicka, venku je tma jak v pytli JÁ CHCI LÉTO
Pšenice, ta u nás tedy také fičí. UŽ jí mám ve sklepě také asi 25q a ještě jí budu nejméně tolik potřebovat a stejně mi bude na jaře chybět a to na zimu stav pipin snižuji teda budu se snažit
Cca za týden, dva, půjdou do mrazícího nebe skupinka tříletých vlašek, co začínaá přepeřovat. FAKT SNIŽUJI STAVY
A už je to tady zase, právě jsem se vrátil... ( Kléma z hradu) já z hospody. Prostě pátek a potlach u píva. Po pěti kouscích mám takovou inspiraci, že bach mohl psát romámy (až na ty hrubky a překlepy), no ale ono proti střízlivému stavu se to moc neliší. Hlavně že se to dá přečíst. Tak jsem dnes uzavíral statistiku (odpoledne, až pak jsem šel do hospody). Takže ve zkrazce: k 1.9.2016 zisk z prodeje (kuřata, vajíčka) 24000, náklady Násadové vajíčka, kohoutci, slepičky a krmení 21500 kč. Suma sumárum, čistý zisk 2500 Kč. No ale pro ten zisk se to nedělá, je to sice milé když nějaká ta pětka přistane v kešeni, ale kdo to dělá z lásky tak tu pětku zase vrazí zpět do drůbeže. Dneska jsem dodělal další box a Eriček se šesti stříbřenkama od Žilince má vlastní soukromí a velice si v tom libuje. Zítra dodělám další a to pak rozdělím šumvanky.
Jo Jendo bratr tomu neříká kurník, ale družstevní drůbežárna. Nechal se ale inspirovat a postavil něco podobného taky. Jinak pohádku o víle Malvíně jsem bohužel neviděl, ale pro jistotu jsem tedy ještě pro pár kvítků vratiče dnes skočil, kdo ví, co všechno by to mohlo vrátit? NI+PA já pšenku šrotuju na hrubo asi jako zadinek, celou namáčim dva dny. Jinak doufám, že nám na posvícení takovou dráhu nepostaví, asi bych neodolal. Posledně mě při hodech přejelo auto, nakopl kůň, porazil vlak a řítil se na mne slon.Ještě štěstí, že mě včas stoho kolotoče sundali.

Krásné dobré i když zakaboněné ráno. Tak nám v noci zapršelo což je velice dobře bylo už dost sucho. A člověk může zalévat jak chce ale ten déšť dělá prostě svoje. Jinak co se pšenice týče, tak já koupil za 360Kč/metrák. A je pěkná, čistá a pipky jí pěkně zobou.
Horalku tak to je dobrá bilance a souhlasím, že vše se pro peníze dělat nedá. Ale je fakt, že potěší když z toho snažení něco zbude. Minimálně na pořízení něčeho dalšího do chovu Pěkný den všem
Ahojte z Roudnicka u nás též malounko poprchává, ale je příjemně teplo.
Horalku, já jsem na tom s náklady podobně. Co vydělám, vrazím do pšenice, hrachu, krmítek,...
TAKÉ MĚ TO NEVADÍ dělám to ráda. Mám domácí maso, vejce, provozuji výměnný obchod - to mě baví a hlavně, lidem, co se k nám vrací, to šmakuje
Teď by jsem potřebovala to částečné zastřešení vymyslet a zrealizovat, aby jsem u holek nemusela chodit v holinách, když zaprší Ale všechno jednou bude
Tak, dětičky odešly do školya školky, bude doma trošku klídek Přeji pěkný den
Zdravím všechny,
a je to tady, včera při čištění kurníku mi začaly v září zářit ty malý červený svi...
Poprvé za 4 roky. Takže drůbež dostala k dispozici celou zahradu na popelení. Jako první dnes nastoupí vápno, potom dýmovnice Cytro super S6 a postřik a pro mě asi nekonečný boj. To ty potvory hrdliččí - nejdřív rýma a teď tohle. Vypalovat nebudeme, (malý dřevěný kurník) - manžel odmítl stavět nový. Tak mi držte palce.
Od včerejška se drbu -asi reflex.
No tedy.
Toho se bojím, jak to tady pořád čtu, tak je pořád hledám, ale zatím jsem nic nenašla. Je možné, že bych je neviděla?
Teď jsem na slepice neměla moc času. Včera večer mi odjela vegetariánká mladá rodinka mého syna, s roční vnučkou. Ještě si přivezli kámošku veganku s alergií na lepek. Fakt výborný. To jsem pak s vařením naprosto v koncích.
Po neskutečné době jsme doma sami. Hurá. Těšila jsem se jak se konečně pustím do práce na zahradě, ale ouha, nějaká patálie s okem. V sobotu jsme si udělali noční výlet na oční pohotovost. Najeli jsme skoro 100 km. Naštěstí to nebyla odchlípnutá sítnice, ale prý to může být představ. Tak musím být opatrná, neohýbat se, nic nezvedat atd. No, zkuste to. Neohýbat se, to se nedá. Pořád něco dávám na zem, nebo sbírám. Tak práce na zahradě padá, kdo bude sbírat ty spadaný jablka fakt nevím.
Moc držím palce, ať se tech mrch brzy zbavíte!
Já sem je taky neviděla, před 14 dny nic a včera jak jsem nahrnula piliny s trusem do žlutého igelitového pytle, tak měl stěny za chvíli červený. Na holkách není nic znát,2 kropenky začaly přepeřovat a vajíček je málo už 2 měsíce. Do kurníku na noc normálně zalézají. Mám vyndavací dvojitý hřad, ten vždycky očistím a na něm jsem taky nic neviděla. Poprosím muže aby ho přejel bruskou. Doufám, že ty potvory nijak neovlivní začátek snášky omladiny.
Tak dneska první vajíčko od letošních kuřiček. Asi od hempšírky, ta má největší hřebínek. Váhově nic moc - 42g. Od vylíhnutí uplynulo 171 dní / 24 týdnů a 3 dny. Tak to je přesně podle tabulek, holky to mají naštudované .
Jinak na západě několikrát zapršelo a ochladilo se - 18°C přes den.
Po víkendu se na školním pozemku objevili krásní kozáci. Ne vojáci, ale houby ! Byli jak vymalovaní, ale než jsem je stačila vyfotit, tak je školník sebral. Večer měl určitě řízky!
O víkendu pořádá ZO ČSCH Stříbro 23. BODOVACÍ VÝSTAVU MLÁĎAT KRÁLÍKŮ, HOLUBŮ A DRŮBEŽE DOPLNĚNOU EXPOZICÍ OKRASNÉHO PTACTVA.
Nejlépe ohodnocená zvířata budou soutěžit o poháry starosty MĚSTA STŘÍBRA Bc. Karla Lukeše, starosty MĚSTA VOHENSTRAUSS pana Andrease Wutzlhofera, senátora Mgr. Miroslava Nenutila a poslance PČR Ing. Václava Votavy, pro úspěšné vystavovatele jsou připraveny také čestné ceny. Zároveň proběhne soutěž chovatelů drůbeže ZO Stříbro - XVI. ročník memoriálu př. Vladimíra Žůrka a soutěž chovatelů holubů pořádající organizace - XIV. ročník memoriálu př. Karla Klímy.
Tak, kdo to nemá až tak daleko, jste srdečně zváni. Dana.
Šest v práci. Přátelé musím se s váma podělit o hororové drama se šťastným koncem. Dnes odpoledne jsme šli s babičkou na zahradu, já vlastně jel s traktůrkem abych nasekal trávu slepicím. Včera jsem narychlo postavil z palet forverkám ohradu (zmysleli si že budou snášet v kopřivách), Ráno bylo vše v přádku i když v noci byl docela siný vítr, no a odpoledne ohrada povalená. (to neni ono) Tak jsem ji postavil a zafixoval aby už nepadla a šel si po své práci. Večer při sbírání vajíček babička zjistila, že v boxu vlašek stříbrných je kohout se třemi slepičkami a tří nikde. Hodinu jsme hledali všude kde jen to šlo. Nohy popálené od kopřív, každé zákoutí jsme prohledali a slepice nikde. Prohlédl jsem i liščí průlezy a ty vypadají že liška už dost dlouho skrze ně neprolézala. Po jestřábu by zůstalo peří a tři slepice naraz neodnese. Už jsem měl podezření na dvounohou škodnou a bylo mi docela ouzko a měl jsem i vztek. Proč zrovna slepice po kterých jsem tak toužil. Šel jsem ještě prohlédnout výběh, zda nějaká stopa tam neni.
Pak mne napadla jedna myšlenka, mám tam takovou plastovou věc, je to vlastně zátka na plynové roury (při stavbě plynovodu) 80 cm v průměru a 15 cm vysoká prostě taková kulatá gumoplastová vanočka. No a ta byla dnem nahoru, tak jsem pod ni nakouk a sláva slepičky byli na světě. Jak se tam dostali je mi záhadou. Jsou v pořádku, odpoledne ješte pobíhali po ohradě a je štěstí že dnes bylo chladneji. Jinak na sluníčku nevím, nevím. To jsem si hned doma dal štamprli a dám ještě jednu, za ten ůlek si zasloužím. Tak nazdraví a hezkou dobrou noc.

horal
napsal(a):
Šest v práci. Přátelé musím se s váma podělit o hororové drama se šťastným koncem. Dnes odpoledne jsme šli s babičkou na zahradu, já vlastně jel s traktůrkem abych nasekal trávu slepicím. Včera jsem narychlo postavil z palet forverkám ohradu (zmysleli si že budou snášet v kopřivách), Ráno bylo vše v přádku i když v noci byl docela siný vítr, no a odpoledne ohrada povalená. (to neni ono) Tak jsem ji postavil a zafixoval aby už nepadla a šel si po své práci. Večer při sbírání vajíček babička zjistila, že v boxu vlašek stříbrných je kohout se třemi slepičkami a tří nikde. Hodinu jsme hledali všude kde jen to šlo. Nohy popálené od kopřív, každé zákoutí jsme prohledali a slepice nikde. Prohlédl jsem i liščí průlezy a ty vypadají že liška už dost dlouho skrze ně neprolézala. Po jestřábu by zůstalo peří a tři slepice naraz neodnese. Už jsem měl podezření na dvounohou škodnou a bylo mi docela ouzko a měl jsem i vztek. Proč zrovna slepice po kterých jsem tak toužil. Šel jsem ještě prohlédnout výběh, zda nějaká stopa tam neni.
Pak mne napadla jedna myšlenka, mám tam takovou plastovou věc, je to vlastně zátka na plynové roury (při stavbě plynovodu) 80 cm v průměru a 15 cm vysoká prostě taková kulatá gumoplastová vanočka. No a ta byla dnem nahoru, tak jsem pod ni nakouk a sláva slepičky byli na světě. Jak se tam dostali je mi záhadou. Jsou v pořádku, odpoledne ješte pobíhali po ohradě a je štěstí že dnes bylo chladneji. Jinak na sluníčku nevím, nevím. To jsem si hned doma dal štamprli a dám ještě jednu, za ten ůlek si zasloužím. Tak nazdraví a hezkou dobrou noc.
No teda to je fakt k neuvěření ale hlavně, že to dobře dopadlo!
Dobre odpoledne, tisnovsko hlasi zatazeno bez deste. Fouka protivny vitr. Atletkam couka trochu do...no prece do p..eri :)
Jak to tu tak ctu o tech cervenych bestyjich tak se zacinam drbat. Kurniky jsme pro kistotu zkontrolovali a zda se ze u nas je cisto
Pisi na mobilu tak je to katastrofa.
Akorad se mi zda ze nase holky chytli rymu. Kdyz je vecer zaviram tak je slyset takove chrochtani. Myslite ze je to ono? Behem dne u nich nic nepozoruji. Jak se presne projevuje ryma? Predem dekuji za rady.
Preji krasny den.
Ni+Pa
napsal(a):
Dobre odpoledne, tisnovsko hlasi zatazeno bez deste. Fouka protivny vitr. Atletkam couka trochu do...no prece do p..eri :)
Jak to tu tak ctu o tech cervenych bestyjich tak se zacinam drbat. Kurniky jsme pro kistotu zkontrolovali a zda se ze u nas je cisto
Pisi na mobilu tak je to katastrofa.
Akorad se mi zda ze nase holky chytli rymu. Kdyz je vecer zaviram tak je slyset takove chrochtani. Myslite ze je to ono? Behem dne u nich nic nepozoruji. Jak se presne projevuje ryma? Predem dekuji za rady.
Preji krasny den.
Na rýmu to nevypadá, spíše by to mohli být parazité - syngamóza. Při rýmě jim teče z nosu, z očí, a když je to, nedejbože, ta hemofilová, mají nateklý obličej. Přidejte vitamíny do vody - ADE a C, probiotika a snad to bude OK. Dana.
Všechny zdravím,
tak se nám ty dny pěkně krátí. Slepičky jsou už v půl osmé zalezlé, běžce zavírám v osm. Mám pocit, že to léto bylo letos nějaké krátké.
Urodilo se nám převeliké množství švestek, tak je zpracovávám na všechny způsoby. Včera i dnes jsem vyráběla povidla. Poprvé v životě a zjistila jsem, že to není zdaleka tak pracné, jak jsem myslela. Peču je v troubě a jsou výborný.
V naší rodině je oblíbený bramborák se švestkama. Znáte to někdo? Peče se to v troubě a je to móóc dobrý. Recept je po mé babičce, a ta byla od Železného Brodu.
Dělám si zásobičku švestek do mrazáku na zimu, jistě se budou se hodit.
Co vaříte ze švestek? Hledám nějaké nové dobroty
Pro mne je osud švestek jasný
ttps://www.youtube.com/watch?v=7m8zw2bUN2s.
Dobrý večer z Polabí jo, jo, u nás se také brzy smívá ach jo.
Ze švestek máme nejraději švestkové knedlíčky z bramborového těsta sypané mákem, a miluju sladkou rýži zapečenou právě se švestkama. Mňam Dnes jsem dojedla poslední kousek.
Né, že by mi slepičky kýchaly, ale přidám také vitamíny. Sice je cpu mrkvičkou, ale přidám.
javorka
napsal(a):
Všechny zdravím,
tak se nám ty dny pěkně krátí. Slepičky jsou už v půl osmé zalezlé, běžce zavírám v osm. Mám pocit, že to léto bylo letos nějaké krátké.
Urodilo se nám převeliké množství švestek, tak je zpracovávám na všechny způsoby. Včera i dnes jsem vyráběla povidla. Poprvé v životě a zjistila jsem, že to není zdaleka tak pracné, jak jsem myslela. Peču je v troubě a jsou výborný.
V naší rodině je oblíbený bramborák se švestkama. Znáte to někdo? Peče se to v troubě a je to móóc dobrý. Recept je po mé babičce, a ta byla od Železného Brodu.
Dobrý večer úderníci a údernice. Unás frčí rospeky, je to asi z kynutého těsta placka čtverec do té se dá švestka nebo dvě, mák s cukrem zavře se to jako šáteček a upeče, jo to je mňamka. Dělá to sousedka, tak jak jsou švestky, tak děláme bártrový obchod, ale letos bohužel vše zhatili kroupy.
horal
napsal(a):
Pro mne je osud švestek jasný
ttps://www.youtube.com/watch?v=7m8zw2bUN2s.
Ale opatrně.
začátek
napsal(a):
Dobrý večer úderníci a údernice. Unás frčí rospeky, je to asi z kynutého těsta placka čtverec do té se dá švestka nebo dvě, mák s cukrem zavře se to jako šáteček a upeče, jo to je mňamka. Dělá to sousedka, tak jak jsou švestky, tak děláme bártrový obchod, ale letos bohužel vše zhatili kroupy.
Jé, no vidíte. Něco podobného se doma taky dělalo, říkalo se tomu slíváky, ale bylo to kulaté.
Bramborák se švestkama:
Těsto (nastrouhané 4 brambory, hrnek mlléka,4 vejce,6 lžic dětské krupičky, kmín, sůl) se naleje na rozpálený olej do většího pekáče nebo na plech s vyšším okrajem. Navrch se rozhodí asi 40 švestek s peckama a plno vekých kousků jablek (čtvrtky překrojím). Peče se v troubě, pomalu asi hodinu. Na povrchu je zkaramelizovaná štáva ze švestek a neuvěřitelně to voní. Před dopečením přidám navrch pár plátků másla.
Důležité je, aby těsta nebylo moc, ale ovoce hromada (těsto by téměř nemělo být vidět). Bramborák musí být dost osolený (je to slané jídlo!) a hodně mastný. Pak je to teprve ono.
Chuť je nečekaná, slanosladká, úžasná. Ale musí se to udělat, tak jak to píšu, nic nešidit, aby to nebylo mdlé.
Švestky v tekutém stavu taky budou
Švestiček z naší zahrádky bylo pro dnešek dost. Tak dobrou!

javorka
napsal(a):
Všechny zdravím,
ŠVESTKOVÁ NUTELA
Suroviny:
1,5 kg vypeckovaných švestek
100 ml rumu
500g cukru
10g kakaa
1 vanilkový cukr
1 kakaový pudink
Postup:
V míse smícháme všechny ingredience a rozmixujeme. Nalijeme do formy domácí pekárny a zapneme program Marmeláda.Po ukončení programu nalijeme do skleniček, zavíčkujeme, sklenky otočíme dnem vzhůru. Po deseti minutách sklenky obrátíme nazpátek.
To vypadá výborně.
Děti nutelu pořád chtějí. Jen nemám domácí pekárnu, ale snad by se to na sporáku taky zvládlo.
Momentálně vyrábím švestkový sorbet, taky to asi bude dobrůtka.
Ještě mám v plánu švestkovou omáčku, ta je skvělá k uzenému.
Doufám, že švestky budou na ty moje plány stačit.

javorka
napsal(a):
To vypadá výborně.
Děti nutelu pořád chtějí. Jen nemám domácí pekárnu, ale snad by se to na sporáku taky zvládlo.
Momentálně vyrábím švestkový sorbet, taky to asi bude dobrůtka.
Ještě mám v plánu švestkovou omáčku, ta je skvělá k uzenému.
Doufám, že švestky budou na ty moje plány stačit.
Určitě to půjde i v kastrůlku na sporáku. A tu omáčku děláte jak ?
napsal(a):
Určitě to půjde i v kastrůlku na sporáku. A tu omáčku děláte jak ?
Slivovačka.
Švestková povidla, citron (kůra a šťáva),10 hřebíčků, celá skořice, sůl. Přidat trochu vývaru a povařit. Omáčku zahustit strouhaným perníkem. Omáčka se podává např. s uzeným masem a bramborovým knedlíkem.
Už jsem jí dlouho nevařila a vím, že u toho vždy improvizuju. Asi to bude chtít trochu vyladit, podle chuti.
Hezké ráno všem,
tedy Javorko o tom švestkovém bramboráku jsem v životě neslyšela, mám slíbený košíček, tak potom určitě vyzkouším.
Já jsem včera krájela papriky a rajčata na lečo - do sklenic zavařit - zásoby na zimu a při tom jsem okolo sebe měla spoustu pomocníků. Ten největší pořád kokrhá a obšťastňuje jednu z hemšírek, ten okroužkovaný od Ovečky je pořád bez ocasu, ale je pravda, že měl před tím pěkně holou pr...
Kropenky jsou z loňského jara, nese akorát 1, na fotce je vidět jednu "holokrčku", má to už asi 3 měsíce a je to čím dál tím víc. Ale žádné broučky, nebo cizopasníky, plíseň tam nejsou.
Na jedné fotce vzadu u pískoviště naše odpočívající hrášková princezna.
Večer jsem chtěla dělat cuketové kuličky se sýrem a představte si, že za skoro 4 roky to bylo poprvé, co nebylo v domácnosti ani 1 vajíčko. Tak snad se mladý holky taky už roznesou.
Dobré ránko, dnes jsem tu první? Copak se děje :)
Jak tak koukám švestky jsou v plném proudu. Jen u nás už je p švestkách. holt si nechám zajít chuť...
Letos jsem je nějak propásla Chtěla jsem udělat knedlíky a povidla...
No nic běžím na ranní rozcvičku ať mě holky nepokoušou
Přeji krásný den...
N.
javorka
napsal(a):
Jé, no vidíte. Něco podobného se doma taky dělalo, říkalo se tomu slíváky, ale bylo to kulaté.
Bramborák se švestkama:
Těsto (nastrouhané 4 brambory, hrnek mlléka,4 vejce,6 lžic dětské krupičky, kmín, sůl) se naleje na rozpálený olej do většího pekáče nebo na plech s vyšším okrajem. Navrch se rozhodí asi 40 švestek s peckama a plno vekých kousků jablek (čtvrtky překrojím). Peče se v troubě, pomalu asi hodinu. Na povrchu je zkaramelizovaná štáva ze švestek a neuvěřitelně to voní. Před dopečením přidám navrch pár plátků másla.
Důležité je, aby těsta nebylo moc, ale ovoce hromada (těsto by téměř nemělo být vidět). Bramborák musí být dost osolený (je to slané jídlo!) a hodně mastný. Pak je to teprve ono.
Chuť je nečekaná, slanosladká, úžasná. Ale musí se to udělat, tak jak to píšu, nic nešidit, aby to nebylo mdlé.
Švestky v tekutém stavu taky budou
Švestiček z naší zahrádky bylo pro dnešek dost. Tak dobrou!
Ještě dotaz, a co pepř? Ten je ke švestkám výborný.
Co kdybych zkusila místo oleje dát domácí sádýlko? Švestkové knedlíky z bramborového těsta jím taky mastím.
Konzumujete jenom za tepla, nebo lze i za studena?
Hezké dopoledne, dnes po včerejšim postřiku CYTROFOLEM FORTE, nenalezena ani jedna mrtvolka čmelíka .Byl to třetí postřik, vždy po týdnu a snad bude klid. Tak ještě přidám něco z jiného soudku.
Dveře se zavírají a tramvaj se chystá k odjezdu.
K vozu však dobíhá uřícený muž a zoufale volá :
Prosím Vás, počkejte ještě na mě, jinak nestihnu práci!"
Cestující se přimlouvají u řidiče a ten čeká na opozdilce.
Pán nastoupí, zavřou se dveře, tramvaj odjíždí a pán praví :"Dobrý den, kontrola jízdenek." !
čapice
napsal(a):
Ještě dotaz, a co pepř? Ten je ke švestkám výborný.
Co kdybych zkusila místo oleje dát domácí sádýlko? Švestkové knedlíky z bramborového těsta jím taky mastím.
Konzumujete jenom za tepla, nebo lze i za studena?
Zdravím!
Pepř mi k tomu úplně nesedí, asi by se tím trochu změnila chuť. Sádlo by snad šlo, ale to máslo nakonec určitě, to je s tím karamelem lahodné. Okraje upečeného bramboráku by měly být hnědé, opečené a po povrchu by se měla táhnout zkaramelizovaná švestková šťáva.
U nás se jí bramborák teplý, ale studený je taky dobrý.
Snad vás to nezklame.
Málo těsta, dobře osolit a omastit.
javorka
napsal(a):
Čapice,
ještě musím dodat, že ten váš dvoreček to je učiněná idylka
No bohužel zatím mám pořád ještě jinou představu. Ale vše nejde najednou. Za ty čtyři roky co jsem se přistěhovala k manželovi na venkov, jsme sice už zvládli zrealizovat spoustu věcí -pergola, záhony, kurník, opravu plotu a bazén, ten je na příští rok naplánován nový polozapuštěný pevný na druhé straně zahrady u pergoly. Pořád (už asi 15 let) má manžel složených cca 20 m2 zámkové dlažby na nová stání pro auta. Ty bohužel zabírají značnou část zahrady, také nemůžu rozšiřovat záhony, kvůli příjezdu ke sklepnímu oknu - uhlí a žumpě. Na místě bazénu je naplánováno a SCHVÁLENO jezírko pro kachny - plastová vana cca 3,5*1,2 m (obal na letadlové motory nebo co) s okolní skalkou.
RD zkolaudován v 74 roce. Takže po mém přistěhování došlo k výměně starých shnilých oken, na půlce baráku, nové WC, nový kotel, vyklizení a malba 4 suterénních místností vč garáže (nepoužitelné kvůli vjezdu), nových vchodových dveří, doplnění části plovoucích podlah...
No prostě jsem to tam trošku probudila k životu včetně manžílka Sice občas hudruje, (nebo jak se vlastně čáp rozčiluje), že si pořád něco vymýšlím, ale když je hotovo, tak z toho má taky radost.
začátek
napsal(a):
Hezké dopoledne, dnes po včerejšim postřiku CYTROFOLEM FORTE, nenalezena ani jedna mrtvolka čmelíka .Byl to třetí postřik, vždy po týdnu a snad bude klid. Tak ještě přidám něco z jiného soudku.
Dveře se zavírají a tramvaj se chystá k odjezdu.
K vozu však dobíhá uřícený muž a zoufale volá :
Prosím Vás, počkejte ještě na mě, jinak nestihnu práci!"
Cestující se přimlouvají u řidiče a ten čeká na opozdilce.
Pán nastoupí, zavřou se dveře, tramvaj odjíždí a pán praví :"Dobrý den, kontrola jízdenek." !
Poslala jsem vám soukromou zprávu s prosbou o bližší info o provedení postřiku na čmelíky a nebo jestli to napíšete sem neva. Díky IČ.
Jo, jo. To znám. Proč pořád něco vymýšlím? Takhle to stačí, hlavně už mít klid...
Nás čeká dlažba v pergole, ale domluvit se jak to přesně bude vypadat, to je hrůza. Máme už od loňska přivezené odřezky cihel, ale kdy se to bude dělat, to fakt nevím. Nechali jsme to přivézt ještě na další dvě zahrady a oboje známí už to mají hotové. A to jsou chalupáři. My místní si dáváme na čas.
Je fakt, že to nehoří. Stůl máme pod stromem a to je stejně nejlepší. A pergola je bezva skladiště.
Stěny našeho zapuštěného bazénu jsou sestaveny z polystyrénu (vypadá to jako obrovské LEGO) a je do toho nalitý beton. Pak jen fólie. Tak je to od země výborně izolované. Stejně máme postavený sklep. Musím uznat, že to můj muž všechno skvěle vymyslel. Domeček je téměř dokonalý. V zimě topíme jen minimálně. Většinou jednou za týden. Tak dvanáctkrát, patnáctkrát za zimu. Dřevo skoro nekupujeme, na zahradě občas nějaký strom spadne, nebo se ulomí pár větví.
Původně jsme se nastěhovali do staré chalupy, ale bylo to tam malé a ani po přestavbě to nebylo ono.
Ty tři roky, co se stavělo to nebylo nic moc, ale teď jsme moc rádi, že se to povedlo.
Jsem se nějak rozpovídala...
Čekám až se mi dodělá švestkový sorbet, odpočíval od včerejška v lednici a asi to bude mňamka:
700g švestek,155g cukru,150ml vody, badyán, skořice, hřebíček citronová šťáva i kůra. Po rozvaření se přidají 2 lžíce rumu. Dnes jsem to rozmixovala, nehorší bylo vylovit to koření, zvlášť když už jsem zapomněla, kolik jsem tam dala hřebíčků. Příště už musím to koření do něčeho dát. Teď mrazím.
Slepice už jistě nedočkavě čekají na svou oblíbenou dávku naklíčené pšenice, tak běžím...
Jé tak mi máme dlažbu v barvě cihelné do pergoly koupenou minulý týden a za čtrnáct dní ji přijde kamarád odborník položit
dáváte pšenici i kachnám?
Ty naše jí moc nechtějí a slípky jsou zvyklé na suchou. Taky mi nějak nechtějí směs pro nosnice. A kachny čím dál víc šouní po zahradě než v misce s granulemi. Hlavně po těch deštích, teď lítaly až skoro do deseti.
čapice
napsal(a):
Jé tak mi máme dlažbu v barvě cihelné do pergoly koupenou minulý týden a za čtrnáct dní ji přijde kamarád odborník položit
dáváte pšenici i kachnám?
Ty naše jí moc nechtějí a slípky jsou zvyklé na suchou. Taky mi nějak nechtějí směs pro nosnice. A kachny čím dál víc šouní po zahradě než v misce s granulemi. Hlavně po těch deštích, teď lítaly až skoro do deseti.
Dávám. Naklíčenou i suchou. Granule taky žerou. Slimáci téměř nejsou a nevím, kolik toho na té suché zahradě posbírají.
Mě slepice nechtějí žrát granule. Suchou směs pro nosnice musím trochu vylepšit a udělat míchanici.
Tu pšenici máčím a proplachuju 3-4 dny, aby měla klíčky. Jak jim to nesu, tak ujídám. Občas ji dávám do salátu, zvlášť když je tu vegetariánská rodinka mého synka.
čapice
napsal(a):
Poslala jsem vám soukromou zprávu s prosbou o bližší info o provedení postřiku na čmelíky a nebo jestli to napíšete sem neva. Díky IČ.
Dobrý den, postupoval jsem následovně.Mám tedy zděný kurník 5m x 10mrozdělený na 5mx4m,5mx2m,5mx4m.Po zjištění čmelíku jsem kurník vyšůroval vyhnal slípky, utěsnil a zapálil v něm 130ks s.knotů, velkých a nechal 2 hodiny působyt, pak 2 hodiny větral, potom pustil slípky, ale druhý den jsem ještě čmeldy našel.Zašel jsem za vet a ten mi dal prostředek (nosteman) nebo tak nějak přesně si to nepamatuju, ale ředí se to 1:400, Tak jsem znova kurník vyčistil, jako tedy každý den, nepoužívám (podestýlku) zatim po dobu boje.Po týdnu se ještě našel i živý čmelík, použil jsem tedy cytrol forte 5l na kurník, nacházel jsem mrtvé čmeldy, po týdnu jsem to opakoval a zatim dobré, jinak po vystříkání pustím slepice dovnitř po dvou hodinách, vše je suché.Jinak každý den čistim a vápnim + vápno do popelišť, snášková hnízda jsem vysál a stříknul Biotoll-em zrovna jako lokalizovaná hnizda čmelíků.Do kurníku jsem ještě rozvěsil kytice kopretiny vratiče a zatim jsem tam neviděl ani můůůšku zlatou či normální.
Přeji krásný den
Tady je tedy moc pěkně, až na to sucho. Už jsem zalévala včera, všimla jsem si, že rododendron kroutí listy a vůbec to tu bylo nějaké povadlé.
Dnes odpoledne snad konečně přivezeme nové dvě kačenky IB. Nakonec to budou sestřičky našich holek. Chtěla jsem je koupit jinde, ale nějak se nezadařilo. Jezdit někam daleko se nám nechce. Tak jsem zvědavá, jaké bude seznámení s naší partičkou.
Předpokládám, že se holky bez problémů připojí a všechno rychle okoukají. Snad.
Odpoledne jsme ochutnávali, ještě ne úplně zmrazený švestkový sorbet a můžu jen doporučit. Je to opravdu lahůdka. Má nádhernou barvu a výraznou chuť.
Dobré poledne všem.čmelíky není vidět, tak to vypadá na fajn teplý víkend s naší PODBRDSKOU VÝSTAVOU v Dobříši. Tak si jen zajistit pitný režim a je hotovo.

javorka
napsal(a):
Slivovačka.
Švestková povidla, citron (kůra a šťáva),10 hřebíčků, celá skořice, sůl. Přidat trochu vývaru a povařit. Omáčku zahustit strouhaným perníkem. Omáčka se podává např. s uzeným masem a bramborovým knedlíkem.
Už jsem jí dlouho nevařila a vím, že u toho vždy improvizuju. Asi to bude chtít trochu vyladit, podle chuti.
Moc děkuji!
Tak jsem zatoužil po chuťovém vyvrcholení a pustil se do švestkového bramboráku, částečně pod tlakem autorky receptu, nic neošidit.Nastrouhal jsem zralé, tepelně či jinak neopracované brambory, ovšem potíže nastaly při výpočtu jejich průměrné velikosti ve vztahu k proměnné veličině, kterou tvoří počet méně inteligentních sedláků.Nakonec jsem použil odrůdu Adéla z vlastní produkce a v závěru zjistil, že byly zbytečně obrovské.U vajec bylo jasno, druh kur domácí, plemeno vlaška, barevný ráz rodobarvé.Největší ranou bylo zjištění od zdravotních pojišťoven, že zrengenování několika desítek nedotčených švestek za účelem odhalení případného červíka, neproplácejí, dokonce i poté co jsem konstatoval, že letos se urodilo švestek na rozdávání.Poukázal jsem na státem uloženou povinnost, uvádět složení výrobku, což bez nahlédnutí do nitra celé švestky jaksi nejde.Odpovědi jsem se nedočkal.
Nakonec jsem švestkový bramborák dopekl a vynikající pochutnání mě částečně kazila představa o způsobu ujištění, zda všechny požité pecky opustily trávicí trakt.Prostě ty pecky vadí i v představě prodeje švestkového bramboráčku staženým okénkem motorového vozidla přímo zákazníkům v konkurečním boji s McDonaldem, ovšem jejich vyplivování v teoretickém případě milenkou, se nejeví zrovna eroticky přitažlivé, tak navrhují v závěru pečení polévat vypeckovaný bramboráček švestkovou šťávou.
Dobré poledne, žádné hop hop, páč by podaktorým mohla prasknout játra.
Dobré chladné, zatím, ranko z Roudnicka. To se zase dnes ohřejeme co ? Ale už zase straší ochlazením a deštěm.
Včera mi vyskákalo z vajíček asi 60 křepelčat, tak mám zase trošku zábavu a dnes půjde do mrazáku asi dvacet jejich starších bráchů
Jinak u nás nic nového. Jen musím dovézt dvě fůrky pšenice, aby byla zásobička
Pěkný den
Také zdravím. Dneska mám dovolenou. Taky u nás skoro nic nového. Minulý týden jsem odlíhla poslední várku křepelek. Postupně uklízím do mrazáku co se dá. Nedávno u nás vykradli pár skleníků a našim z pole brambory (naštěstí tak na dvě tašky). Tak se bojím, aby někdo nedostal chuť na drůbež.
Zdravím všechny,
ode dneška jsem v dlouhodobé pracovní neschopnosti a nebudu mít přístup na net,
Jenom aby jste věděli, že jsem na teplákovku nezanevřela.
Bohužel nastaly závažné rodinné problémy, tak se bojím abychom nemuseli s manželem zrušit chov kachen i slepic, z důvodu stěhování.
Držte mi palce.
Javorko, když tak pošlu sms.
Mějte se všichni hezky a užívejte si teploučka a sluníčka.
Iva Čápová.
Hezký den,
Čapice, vůbec nechápu, ale držím palce ať všechno dobře dopadne.
Nikdo vás nepustí na počítač?
Budu moc ráda, když se mi ozvete.
U nás je nového to, že tu máme od pátku 2 nová děvčata IB. Hned se připojily k ostadním a všechno je naprosto bez problémů. Jen první večer bylo trochu horší je zahnat do kachníku, ale nechtěli tam všichni i ti domácí. Kačenky jsou už velké, vlastně stejně jako ty loňské. Jsem ráda, že je od sebe poznám, každá je trochu jiná, jen ještě nemají jména. No, uvidíme co nakonec vyfasují.

čapice
napsal(a):
Zdravím všechny,
ode dneška jsem v dlouhodobé pracovní neschopnosti a nebudu mít přístup na net,
Jenom aby jste věděli, že jsem na teplákovku nezanevřela.
Bohužel nastaly závažné rodinné problémy, tak se bojím abychom nemuseli s manželem zrušit chov kachen i slepic, z důvodu stěhování.
Držte mi palce.
Javorko, když tak pošlu sms.
Mějte se všichni hezky a užívejte si teploučka a sluníčka.
Iva Čápová.
Také vám držím palce ať vše dobře dopadne
Zdravím vás přátelé. Jak tady čtu tak všude jsou nějaké trampoty a ani mně se nevyhýbají. Čapikům držím palce a pani Ivě přeju brzké uzdravení. To samé Nomadovi, který vás také všechny zdraví. Má potíže s páteří že nemůže ani psát. Nenadávejte na vedra, ale ještě si je užívejte, za pár dní budou nenávratně pryč a teploty klesnou na polovinu. Přeju vám krásný slunečný den plný radosti.
Zdravím,
sluníčko od rána svítí a pofukuje příjemný větřík. Nádherný den.
Já jsem si to včera nějak špatně naplánovala a do půlnoci jsem řádila v kuchyni a stejně všechno není hotové. Potřebovala jsem zavařit rajčata, aby se nezkazily, sušila jsem švestky, vařila jsem hrušky ve víně (už měly namále). Do toho čistím fazolky, které jsem sklidila, ale ty na zpracování musí počkat a další švestkový sorbet, musím také ještě dorazit (pro veliký úspěch vyrábím další, dokud je z čeho).
No prostě místo toho, abych si užívala krásný večer na terásce, tak to tu bublalo, trouba hučela...
Čapici pošlu zprávu a všechno vyřídím, snad se jim brzy zadaří dát věci do pořádku a ozve se sama.
Nomadovi přeji, ať se brzy uzdraví. Ty záda, nás trápí skoro všechny a on se opravdu nešetří.
Hezký den a žádné starosti
Je pozdní večer – první máj –
večerní máj – je lásky čas;
hrdliččin zve ku lásce hlas:
„Hynku! Viléme! Jarmilo!“Nomáde!Honzapm!doktoré a ostatní.KDÉ JSTÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ... A TOTO BYLA POSLEDNÍ PAŘBA, PRÝ SI U MĚ UŽ KAFE NEDAJ.
Nomad je marod se zády
že by boží mlýny
ještě bych ho dal na pár hodin na sluníčko bez vody, možná by mu to pak došlo...
Přátelé léto vrcholí a ty horka někomu vysušují mozek, vlastně né, protože nikdy žádný neměl. Víc se k tomu vyjádřovat nebudu, protože nevím co to může být za člověka, který přeje jinému nemoc a ještě by přitvrdil a to jenom proto že dotyčný musel jít do práce a než se z práce vrátil liška ve sklopci uhynula. Příště Nomad už to neudělá, dá ji do klece mysku z vodou a jedno kuře. Po práci pozve veterináře, ten ji prohlédne jestli neutrpěla ujmu a s pohlazením ji vypustí ať si v noci příjde pro slepičku nebo kachničku, vždyť jich má dost.
No a nyní vlastní téma. Slepičky začínají stávkovat a dnes po dlouhé době klesla snáška na 20%. Všude spousta peří a žádné vajíčka. Naštěstí už začínají letošní slepičky snášet, jsou to zatím malé vajíčka, ale každým dnem jsou větší. Hlavně mne těší ta pestrost, bílé, krémové, okrové, hnědé, modré, zelené, šedé no prostě paráda. Na velikonoce bude po nich sháňka. A nemyslete si, za chvíli jsou tady, jen co přeskočíme Vánoce. Také doufám že až se prodlouží večery a na blata padnou mlhy a chlad, bude více příspěvků staré party ale i dalších přátel kteří se k nám připojili nebo připojí. Radi si přečteme o radostech z chovu, ale i o starostech a strastech a ti kdož chtějí jenom prudit a provokovat ať radši zůstanou jnom u čtení a tiše závidí partě lidí, kteří se ani neznají a přesto jsou přátelé. ( I když už to tak pravda neni, protože jsme se během letoška poznali v mnoha případech i osobně) Ta a jdu si dát skleničku Sauvignonu na dobrou noc, kterou přeju i vám.
horal
napsal(a):
To máte jenom pět adres ? To jste žabař, jsou tady tací co jich maj i přes deset a víc.
Nechápu, ale asi podle sebe soudím tebe, co ? Takovej IT zase nejsem
A že nesnáším týrání zvířat (v jakéko-li podobě) s tím nic nenaděláš...
Vím, že Nomád, je určitě pracovitej chlap, jen ta empatie ke zvířatům (některým) mu zřejmě chybí...

Krásné dobré ráno všem. Teplicko má již 18 C přesto, že je ještě tma. Ale od pátku se už snad ochladí a nějaký ten déšť je prý slíbený. A je ho už sakra potřeba. Sice zalévám ale déšť je prostě déšť to holt s konví nebo hadicí nenahradím. Jinak snáška zatím stále dobrá. O víkendu jsme chtě nechtě sestěhovali staré a mladé slepice dohromady. Jelikož staré pořád ještě vypadají dobře a nesou je škoda je zabít. A hlavně v zimně bude lepší když budou slepice na jednom místě. Takže se udělali různé úpravy a hned se rovnou vybílilo a vystříkalo preventivně proti čmelíkům. No a večer při baterce se staré přestěhovali k mladým. No sice se druhý den ráno stejně chvilku rvaly jak psi ale už je klid. Přeji všem pěkný a úspěšný den a Nomadovi a Čápici aby se brzo uzdravili!
ja

XXX.XXX.55.7
Ránko, to vaše kamarátstvo k nomadovi vám zrejme bráni uveriť, že je viac ľudí, ktorí nesúhlasia s jeho konaním. Nič vám nebráni, aby ste si viac adries vytvorili aj vy, alebo rovno diskuzných fór.
Dobré ranko z Roudnicka
Lopus, jděte do háje, nestojíme tu o vás.
Přátelé, dnes bude krásně.
Horalku, mě také klesla snáška, ale malých vajíček od letošních krasavic přibývá, mám jich plný šuplík a i misku v lednici. Asi budu muset upéct něco s hodně vajíčky Že by třeba věnečky ?
720..., u nás je zatím krásných 14 stupňů, paráda.
Čapice, uzdravte se a ať vše dobře dopadne, držím palečky.
Krásný den všem

andreakiss
napsal(a):
Dobré ranko z Roudnicka
Lopus, jděte do háje, nestojíme tu o vás.
Přátelé, dnes bude krásně.
Horalku, mě také klesla snáška, ale malých vajíček od letošních krasavic přibývá, mám jich plný šuplík a i misku v lednici. Asi budu muset upéct něco s hodně vajíčky Že by třeba věnečky ?
720..., u nás je zatím krásných 14 stupňů, paráda.
Čapice, uzdravte se a ať vše dobře dopadne, držím palečky.
Krásný den všem
Věnečky jsou dobrý nápad taky mám doma dost vajec takže by..ale nééé kdo by se s tím dělal

olja
napsal(a):
Když mám hodně vajíček, tak takový vajíčkový salát není marný .Přeji všem krásný den.
Taky pravda Minulý týden jsme ho měli ale už 3 x . Přebytky momentálně ani nejdou prodat..kaufland atd chrlí vejce za cenu kolem 1,2-1,6Kč...No asi se teda pustíme do vaječné tlačenky...Slováci prý dělají něco mezi sýrem a vaječnou tlačenkou..jen už nevím jak se to jmenuje ani jak se to dělá..
ja
ja
napsal(a):
Http://dobruchut.azet.sk/recept/7966/syrek-specialita-z-vychodneho-slovenska/.
Toto nieje pravý recept... dal si do vyhľadávača slovo syrek a klikol si hneď na prvý recept, ktorý ti ukázalo... pravý syrek je len mlieko vajcia soľ a mleté čierne korenie !... vegetu dáva do jedla len samovrah ja som 720tke dávno poslal pravý recept

Moc děkuji!
nomad72
napsal(a):
Toto nieje pravý recept... dal si do vyhľadávača slovo syrek a klikol si hneď na prvý recept, ktorý ti ukázalo... pravý syrek je len mlieko vajcia soľ a mleté čierne korenie !... vegetu dáva do jedla len samovrah ja som 720tke dávno poslal pravý recept
Jé, můžu poprosit také o poslání receptu? Ono s těma prohlížečema je problém. "Ono to pozná", že jsme v Čechách a nabízí to úplně jiné výsledky než u vás.
Děkuju.
Také přeji hezké odpoledne
Čapice vás všechny zdraví, relaxuje na zahrádce a nové slepičky jí taky ještě nenesou. Vilém to už prý zkouší i na vlastní dceru.
Naše nové kačenky už kačeři také prohánějí. Nejhorší je Páťa, jako obvykle.
Jinak nic nového, slepice stále nenesou a boj se švestkama je téměř u konce. Co zbylo, jsme s kamarádem už v neděli oklepali. Tak teď je to na něm, uvidíme co z nich vytvoří.
Něco tu mám ještě v košíku, tak uvažuji o té Nutele, jestli bude čas a chuť.
Horal spatřuje nevraživost v horku, já zase v aktivaci budoucí vládnoucí vrstvy, tvořené dotacema překrmených absolventů Suchdolské hnojárny a podobných ústavů, kterým narostla křídla nalezením silného finančního vůdce, jehož stále rostoucí bohatství je na nich nepřímo závislé a oni zase očekávají, že jim pomůže, pokud se dotace sníží ba dokonce skončí.Ovšem částečná nejistota zjevně vyústila v návrh Roudnické informátorky anreikiss na vyloučení lopuse z iFauny, co na to mediální magnát mě není dosud známo.Pravděpodobně výsledkem semináře, jak na ně, konaného na Čapím hnízdě byla degradace na úplného analfabeta maja12345 ovečkou, když svoji radost nad koupí krásné slepičky publikoval dotazem, co je to za druh.Tento statečný tazatel se psychicky nezhroutil, dokonce se odvážil k rázné odpovědi a jako jedinou újmu uvedl pouze
zkažené jitro.Doporučuji o takovém rebelství bezodkladně informovat vůdce, aby zalovil v paměti a navrhl účinější opatření vedoucí k cíli, jímž je dosažení samovlády za výrazné podpory oddaných soukmenovců.
Věřím, že jsem se nikoho nedotkl Přátelé

veraboskova
napsal(a):
Pěkné odpoledne,
tak já nevím. První vejce od hempšírek bylo v jejich věku 19,7 týdne. A teď je jim 22,8 týdne a od toho prvního vejce NIC No prostě to na mě dělá dojem, že to první vejce byl omyl
Nemohou Vám někde zanášet ? Nebo nepřeháníte to s krmením, že by ztučněli? Mě kdysi radil jeden starší chovatel, že polotěžkým slepicím je lepší dávat směs pro nosnice a nepřehánět to s dokrmováním obilí, šrotu, pečiva a brambor...je to jen myšlenka...

javorka
napsal(a):
Všechny zdravím,
Máte na ty povidla v troubě nějaký odzkoušený recept? Já jednou zkoušel ZÁZRAČNÁ povidla bez míchání na netu byl recept a skoro každý se dušoval, že se to nepřipálí pokud se použije kvalitní hrnec a povidla se nechají bublat na nejnižším stupni co kdo na sporáku má. No výsledek byl ten, že jsem vyrobil něco docela dobrých povidel ale na dně hrnce zůstala krusta připálených povidel... drahá polovička pak ten svůj drahý extra nepřilnavý super extra speciál hrnec drhla tak dlouho a intenzivně až ho pak vyhodila Chvilku byla tichá domácnost a od té doby jsme to už nezkoušeli
Já jsem to dělala podle tohoto receptu:
https://www.toprecepty.cz/recept/13602-pecena-nejen-svestkova-povidla/
Poprvé jsem je mixovala po upečení a zničila jsem ponorný mixér, asi to bylo moc hustý.
Podruhé jsem je pekla už rozmixované. Zajímavé je, jak je každá várka jinak barevná. Ještě jsem četla, že je dobrý použít místo obyč. octa balsamiko, tak jsem to udělala. Nepekla jsem povidla na papíře a nic se nepřipálilo.
Jsou fakt dobrý

javorka
napsal(a):
Já jsem to dělala podle tohoto receptu:
https://www.toprecepty.cz/recept/13602-pecena-nejen-svestkova-povidla/
Poprvé jsem je mixovala po upečení a zničila jsem ponorný mixér, asi to bylo moc hustý.
Podruhé jsem je pekla už rozmixované. Zajímavé je, jak je každá várka jinak barevná. Ještě jsem četla, že je dobrý použít místo obyč. octa balsamiko, tak jsem to udělala. Nepekla jsem povidla na papíře a nic se nepřipálilo.
Jsou fakt dobrý
Super děkuji za typ!
capice

XXX.XXX.109.44
Zdravím přátelé, co to tady je za chytrolina. Odpcivam, striham, pkeju. Náhodou jsem na vifi tak aspoň fotku s mazlijem Vilémem.
Vážení přátelé, tak dneska opět po dlouhé době jedno vejce od mladých slepiček. Což o to, maj se parádně. Přes den si nasbírají venku a když maj chutě, tak si zajdou pro K2 do otevřené voliéry. Na druhou stranu, když jsme jednu vyřazovali, neb měla hlavu jak kohout, ač slepička, tak uvnitř měla vajíčka velikosti hrášku. Sádla taky dosti, takže uvidíme Třeba až začnou konečně snášet, tak budou vejce větší, když kdyby začaly brzo.
Tuhle se mi stalo, že jsem je večer zavírala a nějak jsem se upočetla a po vypuštění jezevčíků na zahradu jsem záhy zjistila, že jedna slepička běhala ještě v malinách.
Slepička přežila, naštěstí výjimečně jezevčíci poslechli na Fuj
Hezký večer,
všechny zdravím, hlavně čapici a mazlíka
Na terase máme ještě 19 stupňů a v kuchyni pěkný teplíčko i když mám otevřené dveře.
Právě jsem vytáhla z trouby švestkový koláč a na sporáku se rozváří švestky na nutelu. Přísahám, že tím se švestkama končím.
Nutely bude trochu méně, protože náš nenechavý psík mi vytahal (vytahala) švestky z košíku. Plno jich rozkousala, některé jen trochu ožvejkala, jiné jen tak roztahala po kuchyni a po terase. Jednu jsem našla v posteli.
Naštěstí jede jen po švestkách, po slepicích NE (Věrko!).
Našla jsem ještě jiný recept, než se tu psal. Místo pudinku se tam dává 74% čokoláda, tak to zkusím. Manžel slepil, už poněkolikáté ponorný mixér, tak provedu zkoušku, jak se mu to povedlo.
Dobrou noc, ať vás blechy neštípou celou noc (jako našeho psíčka).
Kde se ty mrchy berou, fakt nevím.
Tak mne se povedlo sklidit poslední otavu a začalo pršet, ale fest. U juniora to v práci zaplavilo parkoviště a vytopilo fabriku. Ja jsem rád že jsme na kopci. Voděnky ale bylo už zapotřebí. Řeknu vám že ty palety to je prostě paráda. Za půl hodiny postavený seník(už třetí) na 20 m3 sena. To jsem už minule psal že mám seníky napěchovaný ke stropu, ale když ono to zase trošku sedlo a já jak vidím větší trávu a je hezké počasí tak neodolám a sekém. Tentokrát to opravdu stačilo jenom jednou otočit a uschlo to samo. Mladé slepičky, jak říkala moje babička, mládky, se číní. Každý den příbývá malých vajíček, ale velkých ubývá. Doufám že následující ochlazení uspíší přepeřování.a začnou nosit i ty údernice. Tak hezkou dobrou noc.
PBJK a dobré ránko vospolok... východ : 14°C a zatiaľ hmla, ktorá sa pomaly rozplýva, no bude asi pekný deň... poobede hlásia dážď...
Chrbtica po sérii obstrekov a injekcii kus lepšie, tak môžem pomaly zaťažovať... už o piatej ráno som mal zošrotované meter pšenice + kukuricu a jačmeň, všetko už mám pokŕmené a teraz pijem druhú kávu...
a viete čo mám nové? okuliare na čítanie od včera tak tak pekne vidím akurát deti mi hovorili, že vypadám kus staršie ale nevadí... ja som im za odmenu kázal urobiť poriadok, lebo vidím aj najmenšie smietko na zemi... z čoho oni radosť nemajú
tak, vstávať a cvičiť...hop hop a ja si idem umyť monitor... pozerám, špinavý jak prasa pekný deň vám
Dobré ráno všem a zvláště kamarádu nomadovi. Prší prší jen se leje, ani na zahradu se mi nechce, ale musím. Hlavně ta omladina si zaslouží pořádně nakrmit. Dělají mi radost, šumavanky od ovečky se pustili do snášky, také ukecaná stříbřenka od Honzíka a snáší podlouhlá vajíčka. Včera snesly všechny tři maransky co mám a jedna kříženka kalimerky s araukánem(ty mám také tři) takže na platě samá drobotina kolem 45 g zato pestře barevná. Ale jak říkal u rybníka děda (Lubomír Tokoš) ve filmu "Duhová kulička" však ona se zakulatí. Hlavně že nosí, stříbrným češkám už táhne ne 25 týden a tak jsem zvědav jak se osvěčí. Ostatní omladina má kolem 20 týdnů, tak ta si ještě počká. Tak já si jdu trochu s nimi pokecat, mějte hezký den a dobrou náladu.
Pěkné ráno, tak u nás 18 stupňů, taky nám tu na jihu sprchlo.
Dneska budu doma bez manžela, jede na výlet směr Plzeň, k příbuzným do Štěnovic.
Horale, pomalu bych řekla, že by to chtělo pár fotek na inspiraci. Anebo rovnou poslat Láďovi Hruškovi? Třeba by vydal knížku Palety 100x jinak. Zrovna včera mi v práci ukazovala kolegyně postel z palet, co si vyrobila vlastnoručně její dcera s přítelem.
Tak vám teda řeknu, nakládala jsem v úterý křepelčí vajíčka. A říkám si s čím tentokrát to dát, aby to mělo tu správnou příchuť. Jestli s česnekem, cibulí, feferonkou. A konečně jsem na to přišla, nejideálnější je kostelecký špekáček
Tak a máme tu pomaly obed... takže, dva pokusné šóriky zemiakov vykopané a priznám sa, žiadna sláva... a fotku nedám, lebo to by bola hanba na celú dedinu... jeden kohút dnes prišiel o hlavu, to bude vývar zajtra... si pochutím... a ešte som som (teda manželka) vykopal zo záhrady fajerušky (neviem ako to voláte u vás) no tie boli až neuveriteľne veľké... však posúďte... držia v ruke jednu rastlinu
Nomáde tak to jsou obří afrikány
Jinak jsem našla video, jak se loupají křepelčí vejce ve velkém
https://www.youtube.com/watch?v=RprLl_a6uVc.
No ale tohle mě fakt zaujalo. Co tam může být na tom loupacím válečku?
https://www.youtube.com/watch?v=eK4iDQXE1jA.
Na přání jsem v dešti nafotil paletové seníky.1 zadní stěna, dvě palety na ležato a podlaha dvě palety vedle sebe podélně 2 přední strana dvě palety na výšku a tři palety na střechu. Jenom s tou kapacitou jsem to přehnal, nevím jak jsem k tomu doše, ale je jenom poloviční 10 kubiků. Na bocích je jenom pár prkének na zavětrování. Je tam dostatečný přesah střechy tak ať to větrá.3 tady ja starší seníček.4 tohle je stavební materiál, kus i s dopravou mne příjde na 18 Kč. Rozměry 160 na 210 cm.5-6 také se pochlubím výpěstky.
To se to staví z takových palet-z čeho ty palety jsou, jestli se můžu zeptat?
A tady přidávám fotku mého kolečka po nočním dešti.A k tomu přidávám ještě fotečku, jak se čínky koupali včera před deštěm.
Jestli chcete vědět materiál, tak jeto borovice. Jinak je to na přepravu materiálu pro firmu vyrábějící autodíly. Je to jednorázová paleta, takže po použití se likviduje. Jednou měsíčně jich dostanu kolem třiceti. Prkna jdou snadno rozebrat a rám ktarý zbyde rozřežu motorovkou na palivo.

horal
napsal(a):
Na přání jsem v dešti nafotil paletové seníky.1 zadní stěna, dvě palety na ležato a podlaha dvě palety vedle sebe podélně 2 přední strana dvě palety na výšku a tři palety na střechu. Jenom s tou kapacitou jsem to přehnal, nevím jak jsem k tomu doše, ale je jenom poloviční 10 kubiků. Na bocích je jenom pár prkének na zavětrování. Je tam dostatečný přesah střechy tak ať to větrá.3 tady ja starší seníček.4 tohle je stavební materiál, kus i s dopravou mne příjde na 18 Kč. Rozměry 160 na 210 cm.5-6 také se pochlubím výpěstky.
Musím se přidat k chlubení, ale cizím peřím - respektive vejci jedné z mých přebornic.Začala mi snášet obří vejce:.
PBJK a dobré ránko... východ : 17°C a po nočnom daždi... raňajky sa varia, budú neskôr ako tradične, lebo sok dnes kus prispal... a nebude z kohúta ale hovädzia, nakoľko už dlhšie si na takú robím chuť... Horalko, kamarát, ja to nemyslel v zlom, to bol taký vtip... to mala byť pochvala... no a toho nado mnou si nevšímam... a idem pokŕmiť, bo veľa hodín a všetko mi už bľačí od hladu... pekný deň vám...
Já tě zdravím kamaráde a také všechny příznivce. No a těm škarohlídům co si nikdy neodpustí nějaké poznámky vzkazuju, najděte si příslušný anální otvor a tam se zavrtejte.
Neboj já vím že to byl vtip, já to také tak bral. Já si dneska udělém volno a vyrazím s kamarádem na ryby. Doufám že už konečně začnou brát, kdyby brali tak jako někteří naši vlivní, to by bylo úlovků. Přeju všem hezký den.
horal
napsal(a):
Já tě zdravím kamaráde a také všechny příznivce. No a těm škarohlídům co si nikdy neodpustí nějaké poznámky vzkazuju, najděte si příslušný anální otvor a tam se zavrtejte.
Neboj já vím že to byl vtip, já to také tak bral. Já si dneska udělém volno a vyrazím s kamarádem na ryby. Doufám že už konečně začnou brát, kdyby brali tak jako někteří naši vlivní, to by bylo úlovků. Přeju všem hezký den.
A nezabudni si mydlo a uterák a pekne si oddýchni u nás v noci bola pekná búrka, teraz je zamračené, a asi aj spŕchne tak ja dovarím polievku, zhltnem dva taniere a šup na medvede... inak, včera sa okotil králik,7 kúskov je
Dobré ráno, na jihu Čech aktuálně neprší,15 stupňů na teploměru.
Jinak vám tedy řeknu, že jsem včera vyzkoušela způsob loupání křepelčích vajec: vezme se zavařovačka sklenice (např. od medu). Naplní se ze 3/4 křepelčíma uvařenýma vejcema. A protřepává se. Normálně se s těma vejcema prohazuje ve sklenici. Na skle se začnou objevovat úlomky skořápek. Pak se vejce vysypou do mísy s vodou. A pak už se po jednom berou a loupou a jde to fakt suprově rychle.
Inspiraci jsem vzala tady https://www.youtube.com/watch?v=MKQOZeUe87A.
Já jsem poměrně nováček tady na ifauně, a tak si ráda počtu o chovatelských úspěších či neúspěších.Taky se mi líbí i věci odtažité od tématu, tzn.nemusí to být zrovna o slepičkách a různých plemenech a krmných dávkách apod.Když tu čtu po ránu, kdy nemohu spát skoro celou noc, jak už řada z vás vstává s rozbřeskem a žene krmit svoje miláčky, hned je mi líp na duši.Říkám si v duchu, že nejen já nespím.Řada dalších už je vzhůru a dělá něco smysluplného.A tak klidně vstanu ve tři hodiny ráno, nachystám jídlo pro rodinu, v 6 hod, jdu pustit slepičky a kuřátka na zahradu(mám 2.800 m2 pozemku), nakrmím kočičky a pak jako správná důchodkyně zvažuji, jestli to ještě stojí za to si zdřímnout nebo jestli si hospodářství žádá mou trvalou přítomnost.
Co se týká počasí, tak u nás na Valašsku je momentálně docela hezky, malinko popršelo a podle dnešního avíza od hřibolovců dokonce něco znovu narostlo.Tak se chystám v průběhu týdne prozkoumat lesík.
Ještě si dovolím malou poznámku.Osobně nikoho z vás neznám, ale všimla jsem si, že někteří spolu komunikujete jako staří přátelé, což vám chválím a tak to má být.Ale nelíbí se mi, když tu někdo dá dotaz a kolikrát se na něho sesype ironie a různé uštěpačné větičky.A přátelé přátel hned toto glosují pluskama.Proč to?Nikdo učený z nebe nespadl.Takové chování vede jenom k tomu, že se lidé bojí zeptat na různé, z hlediska zdejších "starých" přeborníků možná naivní, otázky.
capice

XXX.XXX.109.44
Hezký zbytek neděle. Tak jsme přenechali kachnam bazén, udělali vstup s molem. Nejsikovni je mladá, nakonec pojmenována Rozárka. Slepičkam dnes vykouření kurník. Omladina pořád v plnem počtu. továm je nadhera když si vykracujou po zahradě. Vajíčko stále žádné. Omluva za chyby nemám brýle a pisu z mobilu. IC.
capice
napsal(a):
Hezký zbytek neděle. Tak jsme přenechali kachnam bazén, udělali vstup s molem. Nejsikovni je mladá, nakonec pojmenována Rozárka. Slepičkam dnes vykouření kurník. Omladina pořád v plnem počtu. továm je nadhera když si vykracujou po zahradě. Vajíčko stále žádné. Omluva za chyby nemám brýle a pisu z mobilu. IC.
to tie kačky sú ako v raji...
capice

XXX.XXX.109.44
Tak vás všechny zdravím, také Olju, další přírůstek do teplákovky. Kamaráde já jsem chytil a co ty? Dnes jsme si hezky zachytali a něco bude z toho mít i rodina. Teď chvátám, musím odvézt vnuka domů. Tak se mějte a užívejte zbytek neděle.
capice

XXX.XXX.109.44
Hezké ryba, akorát se chlapi dohadujou jaká?
Horal, děkuji za všímavost a přijetí Mám opravdu radost.Já ještě neumím zobrazit příspěvek, na který odpovídám.Musela bych se na to zeptat synka, ale to se mi zrovna moc nechce.Řekl by, No toto mami?takovou jednoduchou věc ještě neumíš?.Takže tak to je vážení, nemůžu přece připustit mému dospělému dítěti, že maminka něco neví a nezná.
olja
napsal(a):
Horal, děkuji za všímavost a přijetí Mám opravdu radost.Já ještě neumím zobrazit příspěvek, na který odpovídám.Musela bych se na to zeptat synka, ale to se mi zrovna moc nechce.Řekl by, No toto mami?takovou jednoduchou věc ještě neumíš?.Takže tak to je vážení, nemůžu přece připustit mému dospělému dítěti, že maminka něco neví a nezná.
Klikni pod príspevkom na slovko : citovat...
Olja, skús nám sem dať nejaké fotky... záhrady, sliepok, mačky poprípade psa... kľudne foť a dávaj to sem, nech sa môžme poprípade inšpirovať, alebo sa len tak pochváľ... vieš, kľudne s nami komunikuj ako my medzi sebou... vykať nemusíš si myslím nikomu, tu sa to nevyžaduje v tomto vlákne... a my sa tu zdravíme hneď ráno, kto tu napíše, popraje pekný deň všetkým... (až na pár rejpalov)...
Nomád, tož to zkusím, akorát si na to musím kúpiť nový mobil.O vánocích mi syn pořídil jakýsi veliký, ani do ruky se mi nevešel.Jenže si dělal co chtěl-ten mobil-syn mi říkal, že s tím neumím zacházet.Pak si ho půjčil a zjistil, že jsem byla ještě dobrá, on s ním totiž nenapsal ani jednu zprávu haha.Reklamoval ho a vrátili mu peníze, jenže já mám tím pádem pořád starý křáp 16 let.Tak až si vyberu něco z bohaté nabídky, snad něco nafotím a dám sem k dobru.
horal
napsal(a):
Tak vás všechny zdravím, také Olju, další přírůstek do teplákovky. Kamaráde já jsem chytil a co ty? Dnes jsme si hezky zachytali a něco bude z toho mít i rodina. Teď chvátám, musím odvézt vnuka domů. Tak se mějte a užívejte zbytek neděle.
Já nemám nikoho v příbuzenstvu, co by lovili ryby, ale známé ano.Dostala jsem kapříka a pstruhy výměnou za vajíčka.Chystala jsem se na jejich zpracování z mrazáku tak dlouho, až mi můj bráška pomohl se rozhodnout...Asi mu chutnaly, on totiž sní úplně všechno.
horal
napsal(a):
Nedá se sehnat těch palet více ozvali se Calais, migranti, hlavně děcka pozorně sledují Faunu i přes jazykovou barieru, ko ko dák, hola hola, haf haf, ná pipi ná pipi, ovšem pozor na hop hop hop, chápají to nějak jinak.
Dobré skororáno kolegové. Začíná nám nový týden a tak z vesela vykročíme v před, po víkendovém odpočinku. Na jihozápadní hranici máme 11° a trochu usmrkané počasí. Slepice stávkují za lepší práva a omladina to zatím nestačí pokrýt. Sice se snaží, ale jejich snaha neni finančně ohodnocena, jejich produkce je zatím neprodejná z důvodu nízké váhy. A je to jako zákon schválnosti, že je zrovna velká poptávka. V kurnících to vypadá jako po návštěvě predátora, všude samé peří a slepicím se nějak zalíbilo na dešti a pak vypadají jako, no prostě jako zmoklé slepice. Nejhůře jsou na tom mladé leghornky, ty dokonce mění i zbarvení. Ještě k té včerejší rybě, je to kapr, jenom trochu blbě nafocený. A kamaráde zapomínáš odkud pocházím, já rybu na Vánoce nepotřebuju. U nás je tradičně štědrovečerní kapustnica a opekance. Takže kapřík poputuje na 24 hodin do soli a pak na tři dny do octové marinády, aby nakonec skončil v salátu. Tak za chvilku mi bude zvonit budík a pujdu si hodit sprchu, ať jsem po ránu čilejší. Hezký den přeju.
PBJK a dobré ránko... Východ : 16°C a zamračené, už svitá... statok obriadený a nakŕmený takže už len deti do školy vychystať (manželka už na ceste do práce) a nakoľko, u nás to vyzerá na poriadny dážď (veď čo dobré príde od západu ) tak si budem užívať PN-ku pekne v posteli
Horalko, to ja som na tom lepšie, moje pirane nestávkujú a nakoľko dostávajú pravidelný prísun tvarohu (od svokry ) tak mne sa znáška každým dňom zvyšuje... a už nemám tie vajcia pomaly kam strkať... a neboj, kaprík je pekný, i keď ja ryby bars nemusím... radšej takú dobre upečenú krkovičku alebo steak
takže, kto je vstanutej, tak pekný deň a ostatným crrrrrr. crrrrrn, vstávať a cvičiť

Zdravím přátelé. Tak mám poslední 3 dny trable se slepicemi . Ty mrchy se rozhodly udělat si z hnízd hrabaniště. A to tak, že v těch hnízdech hrabou a tím rozmlátí vejce a pak je samosebou požírají. Nevím proč to dělají. Předtím to nedělali. Ani staré ani mladé. Jsem docela bezradný a přiznám se, že i docela na*raný No snad se to nějak srovná a pokud ne pomašírujou do mražáku a bude. Hezký večer všem.

nomad72
napsal(a):
A čo im dávaš ako podstielku do hniezda? väčšinou rozhrabujú seno... slamu a hobliny nie.
V hnízdech mají hobliny protože slámu momentálně nemám. Ty mladé ani ještě slámu v hnízdě neměli od začátku dostávali hobliny.

Takže dobré ráno všem. Teplicko hlásí oblačno a 10 C, zatím neprší.
Nomad jsem rad, že je ti už lepe! Hezký den všem.

olja
napsal(a):
Nemůže to být naopak?Že napřed rozklovne vejce a pak při vyžírání obsahu teprve hrabe mezi hoblinami po bílku, skořápkách a tak?
Teoreticky i prakticky je to možné. Výsledek je ale stejný a to NEŽÁDOUCÍ. Skořápky mají pěkné a pevné. Dostávají do krmení NUTRIMIX pro nosnice a také vysušené drcené skořápky a grit mají ve zvláštním krmítku neustále k dispozici.
napsal(a):
Teoreticky i prakticky je to možné. Výsledek je ale stejný a to NEŽÁDOUCÍ. Skořápky mají pěkné a pevné. Dostávají do krmení NUTRIMIX pro nosnice a také vysušené drcené skořápky a grit mají ve zvláštním krmítku neustále k dispozici.
Zdravím,
nejlepší by byla opravdu ta sláma do hnízd. Seno rychle sežerou a v pilinách a hoblinách mají snahu se popelit bez ohledu na vejce. Zvlášť pokud je tam nějaká invaze cizopasníků. Párkrát se jim povede rozbít vejce a zlozvyk je na světě. Potom jedině brýle proti kanibalismu, nebo naházet do hnízd sádrové podkladky. Některé slepice toho po opakovaných nezdarech vejce rozklovnout nechají. J.S.

incas
napsal(a):
Zdravím,
nejlepší by byla opravdu ta sláma do hnízd. Seno rychle sežerou a v pilinách a hoblinách mají snahu se popelit bez ohledu na vejce. Zvlášť pokud je tam nějaká invaze cizopasníků. Párkrát se jim povede rozbít vejce a zlozvyk je na světě. Potom jedině brýle proti kanibalismu, nebo naházet do hnízd sádrové podkladky. Některé slepice toho po opakovaných nezdarech vejce rozklovnout nechají. J.S.
Děkuji. Podklady tam mají. Zkusím tu slámu. Všem díky.
Přeji hezký den!
Venku už nádherně svítí slunce, je sice ještě 15 stupňů, ale ráno bylo 7, tak je tohle je nádhera.
Byla jsem pár dní v Praze pomoct při vyklízení našeho starého bytu a tak jsem nečekala, co tu bude příspěvků. Udělalo mě radost, že tak hodně píšete.
Hlavně mě potěšila čapice se svojí plovárnou. Horalovi blahopřeji k úlovku, nomadovi, že už může psát a 720...držím palce, ať se slepičky umoudří.
Také mě těší, že se připojila Olja, když už se nám odmlčel Olymp a Honzík z gaučíku.
Oljo, také s počítačem stále bojuju. V práci jsem ho nepotřebovala, mým hlavním nástrojem byla tužka. Dnes bych svou práci bez počítače, taky už dělat nemohla. To, že jsem odešla asi před deseti lety z Prahy, zavinilo, že jsem počítačem téměř nepolíbená. Můj muž zase od něj téměř nevstává, a aspoň mi může sem, tam s něčím poradit. Ale moc trpělivosti se mnou nemá.
Když vidím, co se dá všechno dělat, nestačím zírat. Můj synek je naprostý expert, věnuje se animaci, a to je snad nejsložitější, co jsem kdy viděla. Nechápu jak se to někdo může naučit.
Dadu, když se mi podaří vložit fotka, tak jsem šťastná. A to mi si musí můj muž přetáhnout na flešku.
Hezký den všem!
Dobré poledne ve spolek, Tišnovsko hlásí slunečno, ráno vám byla taková zima že jsem si na ranní rozcvičku musela vzít bundu .
U nás probíhají velké přípravy na výstavu zvířectva v Tišnově. Přihlásili jsme rovnou několik svěřenců a to dva králíky Moravský modrý, tři husy landeské, dvě kachny ruánky a to nejlepší nakonec šumavanky. Ze šumavanek pojedou čtyři kohoutci a dvě slepičky. Popravdě jsem zvědavá s čím odejdeme. Moc tomu naději nedávám. Jako na potvoru husky začali tenhle týden přepeřovat Ale co nějak se začít musí...
Ať se vám všem daří a marodům přeji brzké uzdravení...

Ni+Pa
napsal(a):
Dobré poledne ve spolek, Tišnovsko hlásí slunečno, ráno vám byla taková zima že jsem si na ranní rozcvičku musela vzít bundu .
U nás probíhají velké přípravy na výstavu zvířectva v Tišnově. Přihlásili jsme rovnou několik svěřenců a to dva králíky Moravský modrý, tři husy landeské, dvě kachny ruánky a to nejlepší nakonec šumavanky. Ze šumavanek pojedou čtyři kohoutci a dvě slepičky. Popravdě jsem zvědavá s čím odejdeme. Moc tomu naději nedávám. Jako na potvoru husky začali tenhle týden přepeřovat Ale co nějak se začít musí...
Ať se vám všem daří a marodům přeji brzké uzdravení...
Budu Vám držet palce aby jste na výstavě dobře pochodili!
PBJK a dobré ránko... východ hlási 6°C takže sa nám tu pekne ochladilo... a nakoľko vo vnútri v dome je len 13 °C tak som dnes prvý krát v tajto sezóne zakúril... však nech deti majú teplo, keď vstanú... inak nové nič, akurát včera som dostal také injekcie, že kým som prišiel od doktora domov, normálne ma motalo, akoby som bol opitý
tak vám prajem pekný deň, s úsmevom na tvári... mimochodom, dnes je celosvetový deň mieru
Dobré ráno a celý den .My tu máme dnes venku 11 °C,6 °C bylo včera, takže hlásím zlepšení.Ovšem v domě se už též ochladilo, ale není to ještě taková hrůza jako u Nomáda.Tak už mám uvařený hrnek kafe a než se rozední, projedu si v klidu pc, co nového ve světě a v českých luzích a hájích.
Dobré ráno, u nás na jihu 8 stupňů aktuálně.
Já bych si i zatopila, ale u nás je topení centrální (aneb kdy nám domovník otočí kohoutkem), takže je tu zatím zima.
Od pondělí jsem také ve stavu nemocných. A docela mě štve, že člověk nemá zahradu u baráku. Takhle s neschopenkou tam nemůžu a mám docela absťák.
Dobré ráno,
nechci se chlubit, ale mi máme doma 22,7.
Zřejmně dobře zateplenej barák... Venku je 13, to ještě jde. Už vylézá slunce.
Teda Věrko, to je bída. Já je ráno slyším z postele a kdybych neměla na terase ještě rajčata, tak na ně vidím. Takhle se musím naklonit... a stejně je nevidím, protože zrovna není žádná u plotu.
Hezký den a nezmrzněte
Capice

XXX.XXX.109.44
ja

XXX.XXX.55.7
Nomad je asi ešte pod vplyvom tej injekcie
Tak jsem schválně šla vážit, tak od letošních hempšírek mám už asi 6 vajíček a váha kolem 34g
Stačil by podpis, třeba "č" abychom věděly o koho se jedná. Nevím jak se dá zaregistrovat v mobilu. (domnívám se že to píše z mobilu).
Přátelé já vás zdravím, dnešní den byl pro mne jako trest. No ale přišel jsem na to jaký jsem závislák na počitači. Dnes nám totiž nešel proud od 7,30 do 14°°. Tablet a mobil mám přes wifinu a když nešel proud nešla ani wifi. Alespoň jsem udělal víc práce než normálně. Stříbrným češkám jsem udělal snáškové hnízda, jejim 25 týdnů a už jim začínají červenat hřebínky. Ještě že mám tu omladinu, jinak bych byl bez vajíček. Každý den se objeví nějaké nové vajíčko, jsou sice neprodejné (malé), ale zato máme víc pro vlastní spotřebu. Momentálně mám 27 kuřiček přes 25 týdnů a třetina už nese, tak doufám že se to rozjede když údernice odpočívají.
Byla tady sháňka po Hozíkovi, ten vás zdraví, je momentálně v zahraničí. Nebojte neztratil se a má možnost sem i nakouknout. (tak ho nepomlouvejte) .Mějte se fajn a nezapomeňte zavřít slepičky, predátoři nespí.
Capice

XXX.XXX.140.184
Hezky vecer, pisu z mobilu pravda a jeste z uplne noveho a chytreho, tak v to m trochu plavu. Kdyz se dostanu na wifi, tak si prectu nove prispevky, ale ta registrace mi nejak nejde. Tak podpis bude IC, jako Iva Capova, aby jste si byli jisti, ze jsem to ja.
Capice
napsal(a):
Hezky vecer, pisu z mobilu pravda a jeste z uplne noveho a chytreho, tak v to m trochu plavu. Kdyz se dostanu na wifi, tak si prectu nove prispevky, ale ta registrace mi nejak nejde. Tak podpis bude IC, jako Iva Capova, aby jste si byli jisti, ze jsem to ja.
Tak jo. Budeme se zase těšit.
Tak tohle je dnešní snáška. Bída bídoucí,70 slepic a 27 mladých kuřic. Alespoň je to pěkně barevné.
Pěkné dopoledne,
tak u nás taky poklesla snáška, ale křepelčích vajec. Křepelky začaly pelichat. Snáška je tak na 50%
A jinak přidávám fotku "stromové" dýně goliáše. Jednu zralejší mám už doma, asi budu vyrábět "opilou dýni", neboli dýni zavařenou v nálevu s vínem.
Dobrý den,
už několik týdnů pročítám vaši diskuzi a až paní Olja mi dodala odvahy, abych se připojila. Stala jsem se chovatelkou teprve nedávno, v době kdy moje máma už nezvládala se starat o sebe, natož o zvířátka, tak jsem zůstala doma, starám se o mámu a o těch pár zvířátek co měla, které se mi postupem pár let hooodně rozrostli, co do počtu, to do různorodosti. Bydlím v domečku na jihu Moravy, za domem hektar pole a velký oplocený výběh pro zvířátka. Občas se dostanu do situace, kdy si nevím rady a tak bych byla moc ráda, kdyby jste mě přijaly mezi sebe, abych se mohla občas zeptat na rady zkušených, a proč to neříct, ráda bych se občas i někomu pochválila, když se mi něco povede.
Právě řeším jaké plemeno slepic si pořídit na jaro, aby měli dobrou snášku, z kohoutků byl užitek i na maso (protože si líhnu sama), aby nepřeletovaly plot, hodily se na velkou zahradu a do našich teplých podmínek a měli několik barevných rázů, protože není nic krásnějšího, než když je v ohradě pestro a barevno.
Pokud někdo poradí, budu moc ráda. Zdraví Alena.
Alkamatka
napsal(a):
Dobrý den,
už několik týdnů pročítám vaši diskuzi a až paní Olja mi dodala odvahy, abych se připojila. Stala jsem se chovatelkou teprve nedávno, v době kdy moje máma už nezvládala se starat o sebe, natož o zvířátka, tak jsem zůstala doma, starám se o mámu a o těch pár zvířátek co měla, které se mi postupem pár let hooodně rozrostli, co do počtu, to do různorodosti. Bydlím v domečku na jihu Moravy, za domem hektar pole a velký oplocený výběh pro zvířátka. Občas se dostanu do situace, kdy si nevím rady a tak bych byla moc ráda, kdyby jste mě přijaly mezi sebe, abych se mohla občas zeptat na rady zkušených, a proč to neříct, ráda bych se občas i někomu pochválila, když se mi něco povede.
Právě řeším jaké plemeno slepic si pořídit na jaro, aby měli dobrou snášku, z kohoutků byl užitek i na maso (protože si líhnu sama), aby nepřeletovaly plot, hodily se na velkou zahradu a do našich teplých podmínek a měli několik barevných rázů, protože není nic krásnějšího, než když je v ohradě pestro a barevno.
Tak ťa tu pekne vítame a smelo do toho a hoď sem nejaké foto, nech máme čo závidieť... prajem pekný deň
Toš buďtě vítaná Alko. Jé jižní Morava, vínečko rudé, slivovička. Že já byl tak hrrr, měl jsem se tam zastavit a né se hnát republikou (tehdy československou) až mne zastavily drátty. To se mi už zpátky nechtělo a ani jsem nesměl. V rádiu pořád vyřvávali "kupředu levá, kupředu levá zpátky ni krok". No jo cesty páně jsou nevyzpytatelný. Asi to tak mělo být, abych mohl pár lidí nasr at, některé potěšit jiným zase pomoct. Tak Alenko, pochvalte se hospodářstvím, ať máme co závidět a někteří také kritizovat. A já vám dám hned jednu radu, na iFauně nežádejte o radu. Né, dělám si legraci, ale váš dotaz jaké slepice si pořídit, tak podle zadání je odpověď zcela jasná, taková slepice je sen všech chovatelů. Budete muset v podmínkách trochu povolit kompromis. Nejlepší mosnice jsou hibridky, májí docela velkou byrevnou pestrost, ale jestli chcete udržet vysokou snášku je nutné většinu hejna obnovovat každoročně, také nemá cenu je dál rozmnožovat líhnutím. Ztrácí tu vysokou snásku. Po nich následují pak lehké slepicce LEGHORNKY, ty mají ale jenom jeden barevný ráz a v zimě nenesou. Stejně na tom jsou VLAŠKY, ty ale mají spoustu barevných rázů. Pak jsou slepice s kombinovanou užitkovostí. Jsou těžší, takže nelétají, ale mají větší nároky na krmení a mají méně barevných rázů a menší snášku. Zato kohouti, třeba hempšírky rostou jako z vody. Proto ten kompromis. Zkuste si vybrat tady. http://www.csch-trutnov.cz/novinky/.
Olánek
napsal(a):
Tak se pěkně rozsvěcuje, slepičky začínají snášet, kachničky a husičky vykrmené baculky až mám strach, aby to nepřitáhlo jižní migranty.Přesto mě nejde do hlavy proč jsme tak odpudiví, že k nám nechce ani jeden, možná ty ranní mrazíky.
Tekvice pekné... ale ak z toho netiekla nikdy krv, to nieje pre mňa...
veraboskova
napsal(a):
Pěkné dopoledne,
tak u nás taky poklesla snáška, ale křepelčích vajec. Křepelky začaly pelichat. Snáška je tak na 50%
A jinak přidávám fotku "stromové" dýně goliáše. Jednu zralejší mám už doma, asi budu vyrábět "opilou dýni", neboli dýni zavařenou v nálevu s vínem.
To malo byť k tomuto príspevku... idem po okuliare
horal
napsal(a):
Toš buďtě vítaná Alko. Jé jižní Morava, vínečko rudé, slivovička. Že já byl tak hrrr, měl jsem se tam zastavit a né se hnát republikou (tehdy československou) až mne zastavily drátty. To se mi už zpátky nechtělo a ani jsem nesměl. V rádiu pořád vyřvávali "kupředu levá, kupředu levá zpátky ni krok". No jo cesty páně jsou nevyzpytatelný. Asi to tak mělo být, abych mohl pár lidí nasr at, některé potěšit jiným zase pomoct. Tak Alenko, pochvalte se hospodářstvím, ať máme co závidět a někteří také kritizovat. A já vám dám hned jednu radu, na iFauně nežádejte o radu. Né, dělám si legraci, ale váš dotaz jaké slepice si pořídit, tak podle zadání je odpověď zcela jasná, taková slepice je sen všech chovatelů. Budete muset v podmínkách trochu povolit kompromis. Nejlepší mosnice jsou hibridky, májí docela velkou byrevnou pestrost, ale jestli chcete udržet vysokou snášku je nutné většinu hejna obnovovat každoročně, také nemá cenu je dál rozmnožovat líhnutím. Ztrácí tu vysokou snásku. Po nich následují pak lehké slepicce LEGHORNKY, ty mají ale jenom jeden barevný ráz a v zimě nenesou. Stejně na tom jsou VLAŠKY, ty ale mají spoustu barevných rázů. Pak jsou slepice s kombinovanou užitkovostí. Jsou těžší, takže nelétají, ale mají větší nároky na krmení a mají méně barevných rázů a menší snášku. Zato kohouti, třeba hempšírky rostou jako z vody. Proto ten kompromis. Zkuste si vybrat tady. http://www.csch-trutnov.cz/novinky/.
Se spoustou věcí máte pravdu, ale ne tak 100% pravdu. Chováme vlašky koroptví, máme chlév, kde nemrzne a vlašky nesou pořád pěkně, kromě přepeřování, ale to všem...
Peťo Sagan je PÁN ! http://sport.aktuality.sk/d/237820/eneco-tour-neskutocne-sagan-po-uzasnom-spurte-opat-zvitazil/ aj keď má dlhé vlasy a chlpaté nohy
Alkamatka
napsal(a):
Dobrý den,
DObry vecer a budte vitanà, no my sme zacali chovat cistokrvnè sliepky az tento rok aj to pomerne neskoro a kritèrià boli podobnè ako tie vase ale najdolezitejsi je fakt ze sme hladali nelietavè plemeno stredne tazkè my sme si vybrali Maransky su zaujimavè, a maju aj dost velku paletu farebnych ràzov iked unas je ich ako safrànu, skuste si pozriet stredne tazkè plemenà tvz kombinovanè tu uz ked zabijete kohuta màte do coho hryznut co sa o vetsine lahkych a hybridnych sliepok nedà povedat no ako tu odznelo paleta plemien velkà treba si pocitat a vybrat prajem stastnu ruku.
chovatel 30
napsal(a):
Se spoustou věcí máte pravdu, ale ne tak 100% pravdu. Chováme vlašky koroptví, máme chlév, kde nemrzne a vlašky nesou pořád pěkně, kromě přepeřování, ale to všem...
Já vím že to neni 100% pravda, ale chtěl jsem jenom nastínit takovou všeobecnou úvahu o chovu drůbeže a nemělo to vyznít jako odborná přednáška.
Foceno dnes už téměř za tmy, jinak moc děkuji za reakce na můj drzý příspěveček a jsem moc ráda za každou radu a nový poznatek. Mám 38 slepiček a 3 kohoutky, všechno kříženci, co vesnice dala. Moje první slepičky byly vynešené z velkochovu, pak jsem si sehnala líheň a začala líhnout, vajíčka sháněla po sousedech a nic proti slepičkám, jen první byly vlašky, plot 180 cm pro ně nebyl překážkou, tak jsem je honila všude, Teď mám slepičky těžší a jsem celkem spokojená, nic proti kříženkám, ale přece jen jsem začala pokukovat po nějakých čistokrevných a myslela jsem na Hemšírky nebo Maransky a Vyandotky, taky se mi moc líbí Amroksky, jen nevím jak je to potom se sháněním nepříbuzné krve.
Jinak ve voliéře jsou brojleři a dýně čekají na skrmení jak slepičkami, tak kačkami.
A s těma fotkama je to dneska premiera, tak snad příště to dopadne líp.
A ještě jednou děkuji za vřelé přijetí a přeji hezký večer. Alena.
Alkamatka
napsal(a):
Foceno dnes už téměř za tmy, jinak moc děkuji za reakce na můj drzý příspěveček a jsem moc ráda za každou radu a nový poznatek. Mám 38 slepiček a 3 kohoutky, všechno kříženci, co vesnice dala. Moje první slepičky byly vynešené z velkochovu, pak jsem si sehnala líheň a začala líhnout, vajíčka sháněla po sousedech a nic proti slepičkám, jen první byly vlašky, plot 180 cm pro ně nebyl překážkou, tak jsem je honila všude, Teď mám slepičky těžší a jsem celkem spokojená, nic proti kříženkám, ale přece jen jsem začala pokukovat po nějakých čistokrevných a myslela jsem na Hemšírky nebo Maransky a Vyandotky, taky se mi moc líbí Amroksky, jen nevím jak je to potom se sháněním nepříbuzné krve.
Jinak ve voliéře jsou brojleři a dýně čekají na skrmení jak slepičkami, tak kačkami.
A s těma fotkama je to dneska premiera, tak snad příště to dopadne líp.
A ještě jednou děkuji za vřelé přijetí a přeji hezký večer. Alena.
Peknà uroda no ako som pisal ste na tom podobne ako sme boli my, leghorny a vlasky aj s c hybridami co dom dal sa museli neustàle zastrihàvat inak boli vsade, my smanzelkou smesa rozhodli a to rovno aj dvoma formami jednak cistokrvnà hydina jednak aj pre vystavovanie po x rokoch sme sa obaja stali clenmi jednak szch jednak aj rovno sk maransklubu, ale medzi inymi este nejakè hybridnè sliepky màme kohuty sli do hrnca maju cas kym maransky neponesu potom bude fajnà tlacenka, no a manzelka nakolko boli umna prechodne orlovky tak màme kuriatka orloviek tie ma prekvapily ako ziadne inè sliepky dospelè boli krotkè normàlne az flegmatickè.tiez sme sa naucily sami liahnut drzim palce.
nomad72
napsal(a):
Horal, sa priznaj, že už nešlo z toho vycúvať... ak si tam raz zasial, musel si pozbierať úrodu kamarát môj s tými sliepkami máš pravdu, aj kúsok nemáš... to tie moje pirane (asi potomkovia hybridov (snehulienky) už znášajú ako divé ! ja som spokojný s nimi inak, ako sa máš kamarát?
Zdravím tě kamaráde. To víš s couváním jsem měl vždycky problém, no jo ale už je po žních tak Otík pude k Turkovy.
Jinak, byl jsem dnes u diabetologa a pan primář mne po dlouhé době pochválil za vyrovnanou hladinu cukru. Uvidíme jestli je to přechodné nebo setrvalý stav. Vždy jsem s ordinace chodil na ryby, nedaleko je totiž 8 ha rybník a docela dobře zarybněný. Jenomže dnes jsem měl smůlu, jela se mnou babička. Nechce mne nechávat jezdit samého, proto místo ryb byly návštěvy. Napřed na chvíli cera a pak syn a nejmladší z rodu Ferdišů. Vnoučkovy je 13 měsíců ale je jak pytel blech, na vteřinku se nazastaví, pořád musí být v pohybu. Dvakrát se praštil do čela, ale jenom se po všech podíval a běhal dál jakoby se nic nestalo. Jak jsem dorazil domů tak samozřejmě na zahradu kde stavím do výběhů přístřešky aby měly slepice kde hrabat v zimě. Tak a teď si jdu dát prcka rakie a jednoho excelenta aby se mi lépe usínalo. Přeju ti hezký večer a také všem přátelům.
Dobrý večer.
Taky bych chtěla přivítat Alenu. Aby vás nevítala jen pánská část.
To jste to rozjela ve velkém, jsem proti vám žabař. Trochu se bojím si toho pořizovat víc, abych to všechno zvládla. Založila jsem si tu dost velkou zahradu a nechci se jen koukat, jak to tu všechno pustne. Zvířata nechci šidit, tak mám jen tak něco pro radost.
Dnes byl krásný den, jen škoda, že už není moc teplo. Netěším se na ty studené dny, kdy se člověk musí nabalit jak cibule, aby se dalo venku něco dělat.
Dobré ráno,
pěkně vítám paní Alenu.
s těma orlovkama je fakt, že to jsou neoprsklejší drůbež, co mám na zahradě. Oproti hempšírkám vůbec necukne a nezdrhá, když je chce člověk pohladit. Běda, když dá člověk prst skrz voliéru, klovnutí je tu hned. A venku nemají problém doslova vylítnout člověku na rameno. Ale přijde mi to spíš jako: proč bych se měl bát nebo se uhýbat? Já jsem taky přece ta orlovka, co je tu pánem
No nic, jdu se odebrat na kontrolu k doktorovi, všem pěkný den.
Dobré dopoledne přátelé, blíží se nám víkend a hlava je plná plánů co všechno udělám za ty dva dny. Nakonec budu rád, když stihnu alespoň polovinu. Už to neni jako v létě kdy jsem končil až v deset večer. Dnes už je v sedm tma jak v.. no prostě tam. Kvapem se blíží zima no a chci aby měli slepičky pohodlí přes ty sychravý dny. Tak mi končí pauza, jdu do pracovního procesu. Přeju hezký předvíkendový den.
Zdravim, a tez vitam pani Alenu. Tak holka jedna mlada dnes druhe vajicko, snad se brzy pridaji i ostatni. Akorat.ty lonske kropenky se flakaj, mam pocit, ze uz to asi 2 nerozjedou. Uvazuji o dokoupeni aspon 2 kousku Lenghorek, nemel byste nahodou nekdo navic? Tento vikend snad uz konecne ty 2 kohouti uvolni misto. Pocasi preje, tak od rana do vecera zvelebuji zahradku. Manzel ma dnes dovolenou, tak vykopeme tech nasich 10 kusu brambor. IC.
javorka
napsal(a):
Dobrý večer.
Taky bych chtěla přivítat Alenu. Aby vás nevítala jen pánská část.
To jste to rozjela ve velkém, jsem proti vám žabař. Trochu se bojím si toho pořizovat víc, abych to všechno zvládla. Založila jsem si tu dost velkou zahradu a nechci se jen koukat, jak to tu všechno pustne. Zvířata nechci šidit, tak mám jen tak něco pro radost.
Dnes byl krásný den, jen škoda, že už není moc teplo. Netěším se na ty studené dny, kdy se člověk musí nabalit jak cibule, aby se dalo venku něco dělat.
Děkuji moc za přivítání, dnes je hezký den, už asi moc takových nebude, no, co naplat, je tu podzim. Ale z pole je už téměř všechno sklizeno, zbývá už jen řepa a nějaké dýně. Jádra suším, nasadila jsem ty bezslupkové, mají tlustou dužinu a jádra se nemusí loupat, moje dvouletá vnučka je miluje, vždycky když přijede škemrá o mističku jadýrek.
Dnes jsem ještě posekla poslední jetelinu a naházela slepičkám, ve volieře toho zeleného už moc nezůstalo, tak ještě všem zvířátkům dát krmení a jdu se zařadit do pracovního procesu. A jinak Věruško, máte pravdu, nějak jsem to letos opravdu přehnala s tím množstvím, příští rok to budu muset nejak zredukovat, ale když mě to líhnutí tak baví, je to malý zázrak, když kačky nebo kuřátka skáčou z vajíček.
Tak přeji hezký den a krásný víkend, bude snad hezky, tak se vypravím do lesa, jestli přece jenom nevykoukl nějaký hříbek z mechu.
Pekný deň vám priatelia... u nás je nádherný slnečný deň, a nakoľko má byť tak aj cez víkend, tak som bol dnes ukončiť PN-ku, lebo tak ako píše kamarát nado mnou, je plno plánov a nechcem riskovať, že by prišla kontrola, a prišiel by som o dukáty...ale ja dúfam, že socialistický záväzok splním na 105% a získam zlatý odznak BSP takže ma ča čaká vyorovanie zemiakov, selekcia piraní, tie, čo zaostávajú v plnení plánu, pôjdu do polievky + kohútikovia, no a pomaly pratať záhradu a pole, bo jeseň nám vhupla do dvorov, ako nevítaný hosť... tak, pekný zvyšok dňa, vysúkať rukávy a šup šup, nech to frčí
čapice
napsal(a):
Zdravim, a tez vitam pani Alenu. Tak holka jedna mlada dnes druhe vajicko, snad se brzy pridaji i ostatni. Akorat.ty lonske kropenky se flakaj, mam pocit, ze uz to asi 2 nerozjedou. Uvazuji o dokoupeni aspon 2 kousku Lenghorek, nemel byste nahodou nekdo navic? Tento vikend snad uz konecne ty 2 kohouti uvolni misto. Pocasi preje, tak od rana do vecera zvelebuji zahradku. Manzel ma dnes dovolenou, tak vykopeme tech nasich 10 kusu brambor. IC.
Čapice, já jsem včera vykopala svých 10 brambor a nastalo veliké překvapení. Kupodivu nebyly sežrané hryzc, i jako vždycky před tím. Už jsem několik let brambory nesázela, protože to bylo akorát pro zlost.
Na to, jak jsem je dávala do země pozdě, tak nebyly zas tak malé, jak jsem čekala. Sázet jsem je původně nechtěla, ale kamarád mi je dal, že mu zbyly, ať je uvařím slepicím (tady se říká slepicum, což se mi líbí - třeba líp zapadnu). Byly tak krásně naklíčené, že jsem neodolala a řádek byl na světě.
No, a jak se říká, tak nejhorší sedlák - nejlepší brambory.
Do velikosti nic moc, ale jsou tak dobroučký.
Jsem nadšená, asi to příští rok zopakuju.
Hezký den
No to znám, tahle různá pojmenování pro jednu věc podle toho, odkud člověk je. Na mně manžel koukal, když jsem použila výraz cmunda místo bramborák. A ještě víc koukal, když jsem ke cmundě připravila hrnečky s mlékem.
U nich se zase přikusovaly amolety k polévce. Na to jsem koukala zase já
Ale fakt je, že ten syrek tu v Čechách moc neznáme.
javorka
napsal(a):
Mám dotaz na Alenu:
Co to máte za dýně, že se jádra nemusí loupat? Já pěstuju jen Hokaido. To jsou ty na fotce?
Věrko, tak jsem zvědavá na ten váš výrobek. Jak to chutná? Zkuste to nějak popsat.
Hezký den, u nás na jihu Moravy, přímo ukázkový, jdu si rýpat (omlouvám se za ten výraz) v zahrádce před domem, chci stihnout do zimy ještě nějaké teréní úpravy, nasypat kamínky a pokusit se o skalku, no vzhledem, že nemám moc estetické cítění, to asi nedopadne, ale i pokus se cení, zatím jsem vysadila nějaké skalničky a přivezla si kameny.
Javorko, nevím jak se ta dýně jmenuje, ale mám jich na poli asi tak 500 ks a krásné dužinaté, je to přímo dýně nahosemenná, nasušila jsem vnučce už 3 pětilitráky, je to zdravé, tak bude mít co chroupat celý rok. Tak pokud bys měla zájem semínka zašlu, pokud mi pošleš adresu, hodím do obálky, to není problém. Jen dýně je docela háklivá na přepylení, tak nesázet s cuketou nebo okurkem pohromadě, to by asi už nahosemenné nebyly.
Popravdě jsem ty dýně nasadila jen proto, abych nemusela držet motyku celé dny v ruce. Dýně se rozplazí udělá listy stín a neroste tam tráva. Jinak brambory jsem vyorala už před měsícem a letos jsem měla nasázenou odrůdu jak velmi ranou, tak i poloranou a taky jedny červené odrůdu Red Anna, a dopadlo to celkem dobře, tady se říká čím hloupější sedlák, tím větší brambory. No a povedlo se , Tak hezký den, jdu na to! Práci zdar! Všechny zdraví Alena.