Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.9.2016 18:02
sansa

XXX.XXX.101.13

Dobrý den, moje kamarádka dostala jako dárek indické běžce, no dárek pěkný,.ale časem všichni zdechli, začali kroutit hlavama, spíše se plazili než šli a pak pošli, jenže, to, nevíme co se přeneslo na malé kačeny, začaly kroutit hlavami, potácely se a zdechly.Veterinář si neví rady, prý nedostatek vitamínu, B, jenže ten je v kvasnisích, kvasnice dávala, ale hlavy se kroutí dál, prosím nevíte co to je, když veterinář tápe?Prý nemoc krutihlav, ale co to je?Velice budu ráda za rady, či odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.9.2016 18:18

Hele jestli vám ve velkým zdechá drůbež, tak to chce PITVU.

neurologický příznaky umí spoustu chorob, včetně nebezpečných nákaz. Fakt to není žádná legrace.

18.9.2016 18:43
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zdravím. já bych typoval pseudomor, ale lépe bude opravdu ta pitva.hodně nemocí má stejné nebo podobné příznaky, a většina chovatelů to není schopna rozlišit.zrovna tak se může projevovat i zamoření vnitřními cizopasníky, kteří vylučují svým metabolismem toxiny.

18.9.2016 18:53
olja

XXX.XXX.210.55

Nemám žádné znalosti o nemocích drůbeže, ale když tu kolikrát čtu o takových věcech, tak se bojím, že mě něco z toho potká.Vycházím ze znalostí mých prarodičů a rodičů a oni nikdy o nějakých nemocích drůbeže nemluvili a ani já před 30 lety ve vlastním chovu jsem nic nezaznamenala.Čím to je?Teď momentálně jsem se vrátila z bydlení ve městě zpět na venkov, začínám znovu s chovem a tady pořád čtu o nějakých nemocech drůbeže, tak z toho mám docela strach.

18.9.2016 19:15
nomad72

XXX.XXX.234.230

olja napsal(a):
Nemám žádné znalosti o nemocích drůbeže, ale když tu kolikrát čtu o takových věcech, tak se bojím, že mě něco z toho potká.Vycházím ze znalostí mých prarodičů a rodičů a oni nikdy o nějakých nemocích drůbeže nemluvili a ani já před 30 lety ve vlastním chovu jsem nic nezaznamenala.Čím to je?Teď momentálně jsem se vrátila z bydlení ve městě zpět na venkov, začínám znovu s chovem a tady pořád čtu o nějakých nemocech drůbeže, tak z toho mám docela strach.

Či to nebude tým, že dnes sa chovajú prevažne čistokrvné plemená a čím čistejšie, tým lepšie?pravý opak... každý chce všetko naj, bez jedinej chybičky krásy, počnúc psom, a končiac akváriovou rybkou... si myslíš, že naši predkovia chovali tak čistokrvné zvieratá ako dnes? veď je všeobecne známe, že kríženci vydržia viac, sú odolnejšie aj voči chorobám a atď... oni chovali zvieratá pre úžitok, aby nachovali rodinu, prípadne si privyrobili ku skromnému zárobku nejaký šesták... veď už z čias starého zákona (v biblii) sa o tom píše, že kríženci na rozdiel od čistých prežijú, dokonca sa úspešnejšie rozmnožujú... ja nemám nič čistokrvné, všetko sú to kríženci, počnúc psom, ka končiac napríklad sliepkou... nemám znášku 320 vajec od jednej sliepky za rok (cyklus), ale mám zdravé stáda bez liekov, a rôznej chémie, ktoré by som musel do nich pchať... pes dostane tak maximálne injekciu proti besnote, a to je všetko... nemôže to byť tak?

18.9.2016 19:19
sansa

XXX.XXX.101.13

+pěkné čtení, ale ničím nepomáháte stávající situaci kamarádce.

18.9.2016 19:24
nomad72

XXX.XXX.234.230

Lebo som sa v mojom chove s takým niečim nestretol... ja som len reagoval na príspevok tej pani nado mnou... a možno inšpirácia pre iných... ale nikoho nenútim.

18.9.2016 19:30
sansa

XXX.XXX.101.13

Nezdechá ve velkým, zdechlo jich šest ze sedmi, to byl dárek, ten poslední kroutí hlavou a motá se a s ním začaly i některé kačenky, kačenky nežerou a kroutí hlavou, a mojí kamarádky babička řekla, to je krutihlav, jenže babička má 89 let a víme v dnešní době co to je?

18.9.2016 19:52
olja

XXX.XXX.210.55

Sansa, když babička řekla, že je to krutihlav, tak asi ví k tomu něco víc.Sice lidový název, ale nepodceňujme znalosti předků.Hlavně ať řekne, jak to léčili.

18.9.2016 20:53
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zdravím. ty doby o kterých mluvíte jsou dávno pryč.vzniklo mnoho dalších plemen, používála se ve velké míře příbuzenská plemenitba, dovážela se zvířata ze vzdálených cizích zemí, jenom co během třeba třiceti let známe tolik jiných nemocí. například prasečí chřipka, ptačí chřipka, drůbeží mor, šílené krávy, aids, ted nově virus zika.hodně virů a bakterií zmutovalo nadměrným používáním antibiotik, které jsou už i v mořské vodě koloběhem vody a potravního řetězce jako kdysi DDT.nelze ani pominout stále nové jedy na hubení hlodavců, postřiky proti škůdcům a další.

19.9.2016 01:59
rapotacka11

XXX.XXX.32.159

Drůbeží mor už tenkrát byl.
Babička vyprávěla (+9O).

19.9.2016 08:43

No, ono to ale taky fungovalo u drůbeže na venkově, v běžných chovech (byť to byla plemena čistokrevná) trochu jinak. jakmile byla slepice "divná", obvykle šla rovnou pod sekeru a nikdo nezjišťoval, co jí asi tak může být. jednak nebyl čas, prostředky, veterinář atd., prostě to nebylo rentabilní. Šlo o slepici, ne o krávu. Takže choroby byly, sice možná jiné, než dnes, ale byly, jen je tolik chovatelé, podle mne, neřešili.

20.9.2016 08:27
jo012810

XXX.XXX.96.211

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, ono to ale taky fungovalo u drůbeže na venkově, v běžných chovech (byť to byla plemena čistokrevná) trochu jinak. jakmile byla slepice "divná", obvykle šla rovnou pod sekeru a nikdo nezjišťoval, co jí asi tak může být. jednak nebyl čas, prostředky, veterinář atd., prostě to nebylo rentabilní. Šlo o slepici, ne o krávu. Takže choroby byly, sice možná jiné, než dnes, ale byly, jen je tolik chovatelé, podle mne, neřešili.

Ano, v tom je jádro problémů. Odstraňovat slabší jedince, provádět důsledně selekci nejen na fenotyp, užitkovost, ale především na přirozené zdraví. To jde v drobných chovech drůbeže (i čistokrevné) i dnes. Ve velkochovech musí nastupovat farmaka a různá veterinární opatření. A někteří chovatelé drůbeže využívají stejná vakcinační schemata, jako ve velkochovech a tím se oslabuje přirozená imunita. Téměř k dokonalosti, při hondbě za okamžitým výsledkem, se podařilo dovést chovy PH od roku 1990, kdy nyní si nikdo bez farmak a různých "ozdravných" kůr vůbec nezalétá...

21.9.2016 10:15
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zdravím. u většiny plemen jsme si místo užitkových zvířat vyšlechtily sice krásné, ale také hypochondry s chatrným zdravím, kteří bez farmak nepřežijí, a mají i mizernou užitkovost.částečným řešením je občas přikřížit jedince stejného plemene, ale jiného barevného rázu.já třeba k černozlatým wyandotkám mám momentálně červeného kohoutka.zlepší se jak zdraví, tak i užitkovost, ale stále máte vlastně čistokrevné plemeno.co na tom, že mají třeba záběly v letkách, i ty nesou.ovšem na výstavy to není, alespon ne první filiální generace.znakem zdravého chovu je v prvé řadě dravost při přijímání krmiva.u mne by spíše než zvíře umřel hlady veterinář.a vooovoo tom to je.

21.9.2016 10:49
olja

XXX.XXX.210.55

Abych pravdu řekla, dost dobře nechápu tu honbu za čistotou plemene.Postupně se tu seznamuji s různými podrobnostmi kolem typů apod. a přijde mi, že spousta z nich je si velmi podobná a liší se od sebe jen nepatrnou drobností.A když si pak najdu jak to a to plemeno vznikalo, tak vždy jsou to původně kříženci.Jak jinak že?Z čeho by asi tak vznikli než křížením různých původních plemen.
A jak tu podle mě správně podotýká 2mazuták, postupným šlechtěním se bohužel ztrácí m.j. i odolnost.Je to tak i se psy, kočkami a dalšími zvířaty.Mně vůbec nevadí mi nějaké křížence na dvoře, právě naopak, Čekám, jak se to které kuřátko vybarví, jaké bude mít ve výsledku pírka apod.To je pro mě větší zdroj radosti než se bát, jestli nedejbože se u něj projeví něco, co by podle nějakých papírových měřítek nemělo být.Tyto papírové normy ovšem si stanovili zase jenom lidé, nikoliv příroda.
Jinak k té nemoci na počátku.když jsem viděla to video jak se projevuje pseudomor, tak myslím, že to souhlasí.Zřejmě na to není léčba.

25.9.2016 21:24
budulíný

XXX.XXX.53.50

sansa napsal(a):
Dobrý den, moje kamarádka dostala jako dárek indické běžce, no dárek pěkný,.ale časem všichni zdechli, začali kroutit hlavama, spíše se plazili než šli a pak pošli, jenže, to, nevíme co se přeneslo na malé kačeny, začaly kroutit hlavami, potácely se a zdechly.Veterinář si neví rady, prý nedostatek vitamínu, B, jenže ten je v kvasnisích, kvasnice dávala, ale hlavy se kroutí dál, prosím nevíte co to je, když veterinář tápe?Prý nemoc krutihlav, ale co to je?Velice budu ráda za rady, či odpovědi.

Potrava pomočená od myší nebo krys.Také jsem se s tím setkal u jednoho holubáře.Přišel o několik desítek párů pávíků. No třeba nemám pravdu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík