Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Hezký den, pojďme se pobavit čím krmíte slepice, poradit si...čím krmíte hybridy, čistokrevné atd...Já mám doma divočinu mám 1x dominant modrý,2x horal hnědý,2x česká zlatá kropenka a k nim kohout, maransky.Krmím šrotem, co koupím takovou tu směs pro nosnice, pak zbytky nosím ze závodní jídleny (brambory, těstoviny, saláty, maso) a k tomu mají zahradu, hrabou si na políčku, zobou trávu...Čím krmíte Vy? Myslíte že krmím dobře? Nebo naopak úplně špatně, takový slepičí guláš mám proto, že se vždycky ke mě dostaly nějaké slepice náhodně, nebo od někoho, úmyslně jsem je tak nekoupila.
lentak

XXX.XXX.70.94
Po prve vase sliepky nie su cistokrvne ale su to hybridy...a zas jedno zbytocne tema a stale stale dookola.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
lentak
napsal(a):
Po prve vase sliepky nie su cistokrvne ale su to hybridy...a zas jedno zbytocne tema a stale stale dookola.
Já myslela že česká zlatá kropenka a maranska jsou plemena a ne hybridi...a vůbec, když máte blbou urýpanou náladu, tak proč sem píšete?
lentak
napsal(a):
Mě nepřijde téma zbytečné, neboť se zadavatelka neptá čím se krmit má, ale ptá se, čím krmíme ve vlastních chovech, a mě také zajímají osobní zkušenosti ostatních, jde jen o názor, ne o encyklopedické znalosti, které má každý z nás jistojistě načtené.
Mám leghornky, maransky a araukany. Krmím míchanicí z vlastních, poměrově vyvážených šrotů a strouhané zeleniny. Semtam nějaké ryby, odřezky masa a nějakého ovoce. Bohužel o jablka a brambory vůbec nestojí. Když je přidám do míchanice, nežerou moc ani míchanici. Dýní také pohrdají. Přidávám vitamíny, mají výběh. Občas dostávají naklíčené jakékoliv zrno, když není zelené, dostávají naklíčené pravidelně. Zrní mají co hrdlo ráčí po celý den + zrno rozhazuji do okolí výběhu, aby si holky pořádně zahrabaly. Nenudí se a nevymýšlí tak hlouposti, jako je ožírání peří, klování do vajec atd...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
hobbyCHOVATEL
napsal(a):
Mě nepřijde téma zbytečné, neboť se zadavatelka neptá čím se krmit má, ale ptá se, čím krmíme ve vlastních chovech, a mě také zajímají osobní zkušenosti ostatních, jde jen o názor, ne o encyklopedické znalosti, které má každý z nás jistojistě načtené.
Mám leghornky, maransky a araukany. Krmím míchanicí z vlastních, poměrově vyvážených šrotů a strouhané zeleniny. Semtam nějaké ryby, odřezky masa a nějakého ovoce. Bohužel o jablka a brambory vůbec nestojí. Když je přidám do míchanice, nežerou moc ani míchanici. Dýní také pohrdají. Přidávám vitamíny, mají výběh. Občas dostávají naklíčené jakékoliv zrno, když není zelené, dostávají naklíčené pravidelně. Zrní mají co hrdlo ráčí po celý den + zrno rozhazuji do okolí výběhu, aby si holky pořádně zahrabaly. Nenudí se a nevymýšlí tak hlouposti, jako je ožírání peří, klování do vajec atd...
Můžu se optat jak děláte míchanici? já totiž doma nemám žádnou šrotovačku nebo tak něco, takže kupuju nějakou tu směs NO1 nebo tak něco, pro ty snáškové kuřice, ale ten šrot dávám jen třeba obden a navečer, slyšela jsem totiž že to obsahuje něco co slepice jakoby nutí snášet denně vejce, pak to ty slipky úplně odrovná a za dva roky jsou k ničemu, mají záněty vejcovodů atd...našim vždy na podzim dávám celé dýně vydlabané a někdy si do nich i vlezou a oklovou je úplně až po slupku...
Základ krmení je pšenice, ta by měla být neustále, dále by v podzimním a zimním období neměla chybět slunečnice, která je dobrá na peří (přepeřování) samozřejmě vše s mírou, pak může být i kukuřice (taky opatrně) nějaký, ten zbytek z kuchyně. Někdo dává i pečivo, pokud tedy dává měl by jej smíchat s kukuřičným šrotem, a hlavně pořádně vymačkat. Pečivo bych dával jen v dopoledních hodinách max do 14:00 pak už jen pšenici, která je pro slepice lepší, jelikož to je tvrdé zrno čili slepice přes noc, tak rychle neztráví. V zimě přidávám sušené kopřivy, sušenou posekanou trávu, naklíčené obilí a nějaké saláty.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Můžu se optat jak děláte míchanici? já totiž doma nemám žádnou šrotovačku nebo tak něco, takže kupuju nějakou tu směs NO1 nebo tak něco, pro ty snáškové kuřice, ale ten šrot dávám jen třeba obden a navečer, slyšela jsem totiž že to obsahuje něco co slepice jakoby nutí snášet denně vejce, pak to ty slipky úplně odrovná a za dva roky jsou k ničemu, mají záněty vejcovodů atd...našim vždy na podzim dávám celé dýně vydlabané a někdy si do nich i vlezou a oklovou je úplně až po slupku...
Stejně jako FCeverton se snažím vyhnout průmyslově vyráběným směsím. A to z toho důvodu, že chci vědět, co moje slepice jedí. Šroty si vyrábím na ručním šrotovacím mlýnku. Vypadá jako ten, co znáte od babiček na maso, jen má jinou mlecí hlavici. Koupíte ho zhruba za 2.000kč, a jelikož máte slepic pomálu, jako já, mlýnek postačí, a máte namleto hned, v jakékoliv hrubosti jež si zvolíte. Nejčastěji si udělám směs zrnin, a pak proženu mlýnkem celou směs.
Slepice bych i tak vyměňoval po dvou, max po třech letech. Pak už je snáška stejně mizerná.
Ráno dávám směs, kterou si dělám na mixéru.Je v ní čtvrt litru kukuřice, čtvrt litru nahého ovsa, méně než čtvrt litru směsi pro nosnice, velmi často namačkané kosti, pořád jsou kopřivy a vařené brambory pro zvlhčení namiksované směsy.Vše semelu na mixéru, který se skládá z uříznuté banky na mléko z dojačky, el.motoru a na jeho hřídelce nasazený nůž, který nemusí být ostrý.
V poledne dám namočený chleba, rohlíky a daší jakékoliv sušené pečivo. K tomu dám čtrt litru ovsa.
Odpoledne pak pšenici v dostatečném množství.Slepice, kterých je 23 a to vlašky, maransky, araukany a isa sasex mají celý den přístup na velkou zahradu a do menšího lesíka /71 stromů/, kompost a zrejpané políčko.V současné době zase tak moc nenesou až na sasexky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Já si tedy někde zkusím sehnat ten mlýnek,...a nebo prolezu půdu u našich třeba tam objevím, jsou tam občas úplný poklady a kde kupujete věci na domácí šrot? u nás je teda nějaký chovatelský obchůdek, ale mají tam jen ten šrot pro nosnice a max pšenici, víc jsem nesehnala, u nás v JZD prodávat vůbec nechcou, místním teda jo, já jsem naplavenina, mám smůlu
L..

XXX.XXX.184.161
Zdravím.. já jako holubář krmil slípky všemi možnými zrninami-Pšenice, kukuřice, slunečnice, hrách, proso, ječmen, peluška. K tomu velký travnatý výběh.Na některé zrniny si museli nejdříve zvyknout. Nejhorší co mužete slípkám dávat žrát jsou zbytky z kuchyně jako např: omáčky, masa, polévky, smaž. jídla.. -Z toho má slepice ve 2-3 letech cirhozu jater s následkem smrti, nemluvě o vejcích co z toho žrádla pak vzniknou..
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já si tedy někde zkusím sehnat ten mlýnek,...a nebo prolezu půdu u našich třeba tam objevím, jsou tam občas úplný poklady a kde kupujete věci na domácí šrot? u nás je teda nějaký chovatelský obchůdek, ale mají tam jen ten šrot pro nosnice a max pšenici, víc jsem nesehnala, u nás v JZD prodávat vůbec nechcou, místním teda jo, já jsem naplavenina, mám smůlu
Já dostávám od známého co vlastní několik polí, takže mám všeho dostatek, ale mohu doporučit klidně web krmivaprerov.cz, pokud nechcete ve velkém. Já tam každým rokem kupuji slunečnici lesnímu ptactvu do krmítek, a vím, že mají spousty obilovin, lištěnin i pícnin. Jen si nejsem vědom těch cen.
L..
napsal(a):
Zdravím.. já jako holubář krmil slípky všemi možnými zrninami-Pšenice, kukuřice, slunečnice, hrách, proso, ječmen, peluška. K tomu velký travnatý výběh.Na některé zrniny si museli nejdříve zvyknout. Nejhorší co mužete slípkám dávat žrát jsou zbytky z kuchyně jako např: omáčky, masa, polévky, smaž. jídla.. -Z toho má slepice ve 2-3 letech cirhozu jater s následkem smrti, nemluvě o vejcích co z toho žrádla pak vzniknou..
To si nemyslím.
Maso, rýže, kolínka - určitě nevadí.
Také mně tohle téma potěšilo.
Základ je samozřejmě pšenice, o tom žádná. Že v zimě pridávám kukuřici kterou teda celou moc nechtějí to také. Nicméně momentálně jsem ve stadiu kdy kromě vitamínů pšenice kukuřice a třeba jednou za týden rohlíky krmím celý den jen uvedeným zrním.přijde mi to ale ne úplně ono. Abych nezapomněl mají veliký výběh celý rok k disposici.
Dost lidí v okolí dopoledne dělá směsy ze šrotů, repy, brambor atd.. Večer teprve zrno.
Jsou i tací co celý rok dávají více kukuřice na čtvrtky a něco málo pšenice. Funguje jim to.
Pak jsou lidé co dosti prosazují hrách, dělají si červy, dávají maso z jatek atd.. Ale kde brát a nekrást, a zároveň nepřijít na buben.
Vždy tu byly dříve nějaké hybridky babička jim sypala celý den pšenici plus výběh a slepice vždy nesly průměrně spíš dobře téměř celý rok.
Já teď mám Vlašky, jeden leghorn., maransky, a kuřice minorek a barkelek celkem dlouho se již zlobím že výsledky jsou hrozné, teď teda peří ale to už dva měsíce furt to není a cca tři čtyři měsíce mám od 16 slepic do čtyř vajíček. Už nevím.
Někdo může říct když to neumíš krmit nech toho a dělej něco jiného, ale když to fungovalo a funguje jiným?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
hobbyCHOVATEL
napsal(a):
Já dostávám od známého co vlastní několik polí, takže mám všeho dostatek, ale mohu doporučit klidně web krmivaprerov.cz, pokud nechcete ve velkém. Já tam každým rokem kupuji slunečnici lesnímu ptactvu do krmítek, a vím, že mají spousty obilovin, lištěnin i pícnin. Jen si nejsem vědom těch cen.
Super díky za tip na web, vůec nevím že nějaký takový existuje...furt řeším jen žrádlo pro psy a na pipky jsem úplně opomněla.
Co já si pamatuju, a pamatuju už hodně, tak babičky se nepatlali s nějakou míchanoci. Slepice se pohybovali všude kolem domu, ploty byli jenom tam kde se něco pěstovalo aby slepice nemohli zničit záhony a úrodu. Obě babičky žili na vesnici a tak za domem byl většinou sad a tam si slepice nasbírali brouky, červy, luční kobylky a podobnou havěť, Občas se natahovali o slepíše a nepohrdli ani slimákem, kterých tehdy bylo poskromnu. Vešer dostali obilí a behem dne nějaké ty drobky ze stolu, zbytky nebyly žádné. Ty totíž sli praseti. Na vajíčkách ani tak nesešlo, hlavně že bylo pro rodinu, pněvač slepice měl každý a nebylo komu prodávat a jezdit někam do města by se nevyplatilo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
HobbyCHOVATEL ještě jednou díky za web ! už mám objednáno a dnes si jedu pro zrníčko, mají tam i pro papouchy, takže úplně super akorát nevím jak to budu mlet, přemýšlím čím bych to "přejela" aby se to trochu rozdrtilo ty pipky třeba kukuřici nepozřou, nebo jo?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Chtěla jsem si koupit nějaký ten mlýnek na to obilí na domácí výrobu šrotu... ak nic no
http://mlynky-obili.heureka.cz/.
Http://www.driml-napajecky.cz/cz/staj-farma/struhadla-rezacky/mlynek-na-obili-rucni-14356.html?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=N%c3%a1kupy&utm_content=All
Pro pár slepiček to v pohodě stačí a pořád budete mít čerstvě semleto. Já mám šrotovník kladívkový a pytel mám tak za 10 minut semletý. Namíchám v násypce obilí, pšenici, kukuřici, ječmen, trochu slunečnice a počas mletí přidávám konvit nebo plastin. V létě pro slepice melu jenom pšenici aby neztučněly a po ječmenu nekvočily. Ráno a večer dostanou pšenici a granule pro nosnice 50:50 a odpoledne míchanici (namočený chleba nebo uvařené brambory se šrotem a nekrájené kopřivy- pokud jsou a kyž né tak jim nakrouhám mrkev). Proto že mám hodně plemen, jsou zavřeny v menších výbězích a postupně je pouštím na zahradu na zelené. Pokud to jde tak jim do výběhu dávám nasekanou trávu. Chovám šumavanky, leghornky, tři barevné rázy vlašek, dva barevné rázy češek, hemšírky, plymutky, forverky, araukány, australky, maransky, zakrslé (nevím co), několik hybridek a kříženek. V současné době i s omladinou cca 140 kusů. V zimě když neni tráva, tak dostávají nakrájené hlávkové zelí.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Chtěla jsem si koupit nějaký ten mlýnek na to obilí na domácí výrobu šrotu... ak nic no
http://mlynky-obili.heureka.cz/.
Horal Vám dal super tip na mlýnek za necelé 2tis. Já mám skoro totožný, a semele vše, včetně kukuřice či malého zapomenutého kamínku v zrnu. Šrotovník kupovat jedině celokovový! Je nezničitelný.
Můj děda krmil ráno vždy míchanicí ze šrotu, asi to chystal zároveň se šrotem pro prase. Tak to dělám po jeho vzoru i já...
skodovak
napsal(a):
Také mně tohle téma potěšilo.
Základ je samozřejmě pšenice, o tom žádná. Že v zimě pridávám kukuřici kterou teda celou moc nechtějí to také. Nicméně momentálně jsem ve stadiu kdy kromě vitamínů pšenice kukuřice a třeba jednou za týden rohlíky krmím celý den jen uvedeným zrním.přijde mi to ale ne úplně ono. Abych nezapomněl mají veliký výběh celý rok k disposici.
Dost lidí v okolí dopoledne dělá směsy ze šrotů, repy, brambor atd.. Večer teprve zrno.
Jsou i tací co celý rok dávají více kukuřice na čtvrtky a něco málo pšenice. Funguje jim to.
Pak jsou lidé co dosti prosazují hrách, dělají si červy, dávají maso z jatek atd.. Ale kde brát a nekrást, a zároveň nepřijít na buben.
Vždy tu byly dříve nějaké hybridky babička jim sypala celý den pšenici plus výběh a slepice vždy nesly průměrně spíš dobře téměř celý rok.
Já teď mám Vlašky, jeden leghorn., maransky, a kuřice minorek a barkelek celkem dlouho se již zlobím že výsledky jsou hrozné, teď teda peří ale to už dva měsíce furt to není a cca tři čtyři měsíce mám od 16 slepic do čtyř vajíček. Už nevím.
Někdo může říct když to neumíš krmit nech toho a dělej něco jiného, ale když to fungovalo a funguje jiným?
Škodováku, já vůbec nejsem žádný profík v oboru, abych mohl radit, ale jeden vyhlášený chovatel maransek mi řekl, že není úplně důležité čím člověk krmí, pokud je to vyvážená strava, ale že největší průšvih je, když se slepicím strava často mění. Nesnášejí absolutně změny, a to tolik, že při rapidních změnách omezují snášku. Tak se dle toho řídím, a mají neměnnou stravu... maransky, leghornky i araukany nesou stále bez nějakých velkých výkyvů.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
HobbyCHOVATEL ještě jednou díky za web ! už mám objednáno a dnes si jedu pro zrníčko, mají tam i pro papouchy, takže úplně super akorát nevím jak to budu mlet, přemýšlím čím bych to "přejela" aby se to trochu rozdrtilo ty pipky třeba kukuřici nepozřou, nebo jo?
Mám jednu babskou radu. Pokud není zatím šrotovník, hoďte dvě hrsti kukuřice do nějakého pytle od obilí, a roztlučte zrno v pytli kladívkem. Uděláte si tak hrubší šrot, který z pytle jen sesypete třeba do misky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
hobbyCHOVATEL
napsal(a):
Mám jednu babskou radu. Pokud není zatím šrotovník, hoďte dvě hrsti kukuřice do nějakého pytle od obilí, a roztlučte zrno v pytli kladívkem. Uděláte si tak hrubší šrot, který z pytle jen sesypete třeba do misky
Podobně už jsem kdysi dělala strouhanku na řízky :D ještě než jsem měla takový ten sekáček (raz, dva, tři)
hobbyCHOVATEL
napsal(a):
Škodováku, já vůbec nejsem žádný profík v oboru, abych mohl radit, ale jeden vyhlášený chovatel maransek mi řekl, že není úplně důležité čím člověk krmí, pokud je to vyvážená strava, ale že největší průšvih je, když se slepicím strava často mění. Nesnášejí absolutně změny, a to tolik, že při rapidních změnách omezují snášku. Tak se dle toho řídím, a mají neměnnou stravu... maransky, leghornky i araukany nesou stále bez nějakých velkých výkyvů.
Tak já ji právě vyváženou zrovna dvakrát zřejmě nemám, nicméně nebyt občas toho pečiva a třeba zbytků z lednice. Jako sýr, jogurt a jak mají stále stejné. Teď jsem akorát kvůli pelichání zkoušel přidat slunečníci a ječmen.
horal
napsal(a):
Http://www.driml-napajecky.cz/cz/staj-farma/struhadla-rezacky/mlynek-na-obili-rucni-14356.html?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=N%c3%a1kupy&utm_content=All
Pro pár slepiček to v pohodě stačí a pořád budete mít čerstvě semleto. Já mám šrotovník kladívkový a pytel mám tak za 10 minut semletý. Namíchám v násypce obilí, pšenici, kukuřici, ječmen, trochu slunečnice a počas mletí přidávám konvit nebo plastin. V létě pro slepice melu jenom pšenici aby neztučněly a po ječmenu nekvočily. Ráno a večer dostanou pšenici a granule pro nosnice 50:50 a odpoledne míchanici (namočený chleba nebo uvařené brambory se šrotem a nekrájené kopřivy- pokud jsou a kyž né tak jim nakrouhám mrkev). Proto že mám hodně plemen, jsou zavřeny v menších výbězích a postupně je pouštím na zahradu na zelené. Pokud to jde tak jim do výběhu dávám nasekanou trávu. Chovám šumavanky, leghornky, tři barevné rázy vlašek, dva barevné rázy češek, hemšírky, plymutky, forverky, araukány, australky, maransky, zakrslé (nevím co), několik hybridek a kříženek. V současné době i s omladinou cca 140 kusů. V zimě když neni tráva, tak dostávají nakrájené hlávkové zelí.
Mám totožný mlýnek, akorát se mi ho podařilo sehnat za poloviční cenu z inzerátu.Můžu potvrdit, že je bezvadný, rychle a bez velké námahy semele kukuřici jako nic.
Mně třeba i přijde i když je to asi hloupost, že čistokrevná plemena jsou snad na stravu náročnější ohledně následné produkce. Dokud jsem měl jenom červené hybridky pšenice stačila a vajec bylo stále dost.
Co mám už jen vlašky, leghorny a maransky tak úžasné to není, hlavně ne letos.
Co se týče zahrady a zeleného, hmyzu atd. Třeba letos na tom suchu toho k mání taky moc nebylo, ani to zelené pořádně. A třeba u nás co se týče kobylky nějakých brouků, larviček atd. Už to dávno není co to bylo, sotva o něco člověk zakopne. Tak nevím.
skodovak
napsal(a):
Mně třeba i přijde i když je to asi hloupost, že čistokrevná plemena jsou snad na stravu náročnější ohledně následné produkce. Dokud jsem měl jenom červené hybridky pšenice stačila a vajec bylo stále dost.
Co mám už jen vlašky, leghorny a maransky tak úžasné to není, hlavně ne letos.
Co se týče zahrady a zeleného, hmyzu atd. Třeba letos na tom suchu toho k mání taky moc nebylo, ani to zelené pořádně. A třeba u nás co se týče kobylky nějakých brouků, larviček atd. Už to dávno není co to bylo, sotva o něco člověk zakopne. Tak nevím.
Moc to nesouvisí se zadaným tématem tady, ale nedávno jsem zaznamenal jeden poznatek, a to že:
snůškové standarty jednotlivých plemen (tedy např.180-200 vajec/rok) jsou uváděné BEZ přisvětlovacích, vyhřívacích a jiných nestandardních podmínek, čili slepice bez moderní "přepéče". Pokud nenesou dle standardu, je údajně něco špatně. Tak nevím... Ale nezoufejte, třeba jste v limitu, jen vám to tak nepřijde.
Máte defacto totožná plemena co já, a musím říci, že např. maransky v zimě svoji snášku i zintenzivňují, což je o nich i známo. Chce to opravdu obměňovat slepice max co tři roky.
Nebo máte pocit, že jim něco schází?
Maransky nejspíš tyhle nové ponesou až na jaře takže ty nevím. Vlašky první období nesly poměrně hodně ač si nemyslím že dle tabulky. Letos chvilku na jaře a konec. Jsou jim letos dva roky, příští jsem chtěl většinu určitě nových. Leghorny nesly hodně zřejmě i tabulek dosáhly. Tu už mám teda jen jednu šest let, do jara nesla také jako o přebor i v tomhle věku. Proto ji mám.
Teď tu mám pár brakel a minorek uvidíme příští rok.
Já už vlastně nevím co si mám myslet, skoro bych řekl že krmivo jim nedá co potřebují, nicméně jak říkám vždycky to stiahlo, byl a je tu teď už jen lehce čmelik po něm peření, které je táhlé a divné, mají poměrně i blede hřebeny (možnosti teda mnoho proč) bledé běháky.. Jinak se chovají normálně nic špatně na nich zdravotně já nevidím. Nevím zkrátka ale už mně to celkem začíná vadit, trvá to dlouho beze změny.
Od cca 16 kusů mám do čtyř vajíček denně už snad čtyři měsíce.
skodovak
napsal(a):
Maransky nejspíš tyhle nové ponesou až na jaře takže ty nevím. Vlašky první období nesly poměrně hodně ač si nemyslím že dle tabulky. Letos chvilku na jaře a konec. Jsou jim letos dva roky, příští jsem chtěl většinu určitě nových. Leghorny nesly hodně zřejmě i tabulek dosáhly. Tu už mám teda jen jednu šest let, do jara nesla také jako o přebor i v tomhle věku. Proto ji mám.
Teď tu mám pár brakel a minorek uvidíme příští rok.
Já už vlastně nevím co si mám myslet, skoro bych řekl že krmivo jim nedá co potřebují, nicméně jak říkám vždycky to stiahlo, byl a je tu teď už jen lehce čmelik po něm peření, které je táhlé a divné, mají poměrně i blede hřebeny (možnosti teda mnoho proč) bledé běháky.. Jinak se chovají normálně nic špatně na nich zdravotně já nevidím. Nevím zkrátka ale už mně to celkem začíná vadit, trvá to dlouho beze změny.
Od cca 16 kusů mám do čtyř vajíček denně už snad čtyři měsíce.
Mě říkal děda, že jak má domácí zvěř parazity, je zle. Tak je možné, že to holky prostě jen těžce nesly. Ale to jen hádám, protože já čmelíky ještě na vlastní oči neviděl, tak doufám že jsem si to nyní nezařekl...
Moje snaha je slepice měnit co dva roky, i když mi jich je taky líto :) Ale odchovám si nové, a to je taky radost...
Tak na jaře nový kusy, a zas bude určitě lepší nálada, nehažte flintu do žita...
skodovak
napsal(a):
Jinak tedy již nesvítím, ani jiná moderní technologie už tu není. Neviděl jsem velkou změnu.
Já teda po změně času v zimě svítím. Cca 2hodiny před rozedněním. A rozdíl bych řekl že to je... od února až března zas už nesvítím. Jiné vymoženosti neprovozuji. Jen to žrádlo si dělám sám, směs nekupuji.
Já je měl naposledy před osmi lety, ale po tydnu jsem je zničil od té doby nic, a letos hrůza.
Příští rok uvidíme co bude, nicméně čmelik není zažehnán. Nové jsem měl v plánu po třech letech tentokrát že budu nové lih. Na jaře aby byli na další rok v plné polní. Teď už jsem na nové ve skluzu. Leda bych měl tu malou náhradu v podobě brakel.
No to je jedno, flintu neházim ale zkrátka to štve, když nic tak těch metráků zrna v háji pro nic.
To světlo je problém z důvodu malých kurniků, mám ho jinak ve všech. Ale žrádlo už tam nedám. Nehledě že vlašky mám bohužel se sklony ke oštipování od mala, kdy jsem z důvodu dlouhé absence ohledně delší hospitalizace musel spoléhat na péči rodiny a bohužel to dopadlo malinko jinak než bylo v plánu, stačilo málo
skodovak
napsal(a):
Já je měl naposledy před osmi lety, ale po tydnu jsem je zničil od té doby nic, a letos hrůza.
Příští rok uvidíme co bude, nicméně čmelik není zažehnán. Nové jsem měl v plánu po třech letech tentokrát že budu nové lih. Na jaře aby byli na další rok v plné polní. Teď už jsem na nové ve skluzu. Leda bych měl tu malou náhradu v podobě brakel.
No to je jedno, flintu neházim ale zkrátka to štve, když nic tak těch metráků zrna v háji pro nic.
To světlo je problém z důvodu malých kurniků, mám ho jinak ve všech. Ale žrádlo už tam nedám. Nehledě že vlašky mám bohužel se sklony ke oštipování od mala, kdy jsem z důvodu dlouhé absence ohledně delší hospitalizace musel spoléhat na péči rodiny a bohužel to dopadlo malinko jinak než bylo v plánu, stačilo málo
Budou nové slepice, a ještě si vajec užijete... když nalíhnete za včasu (já vkládám do líhně konec ledna nebo začátek února) budete mít tak ještě před podzimem luxusní snášku.
Hm, nevím čím to je, kolikrát tu čtu jaké jsou problémy se snáškou, jak by se mělo krmit, kolik čeho dát atd.Pomalu jsem z toho měla depku, že jsem hloupá a neznalá.jenže pak jsem si vzpomněla jak to dělal můj staříček, který měl velké hospodářství než mu ho v padesátých letech sebrali, a řídím se podle zkušenosti mých předků.Nedávám žádné směsi na snůšku, od rána do večera běhají slepice po zahradě a shánějí co do zobáku.Čmelíka neznám a doufám, že ani znát nebudu, nějaké slepičí choroby jsou mi taky neznámé, vajíčka mám pořád, od 5 slepic 4 denně a nebýt pernatého dravce, co se naučil ke mně na zahradu lovit slepičky, tak si nemám na co stěžovat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109
hobbyCHOVATEL
napsal(a):
Já teda po změně času v zimě svítím. Cca 2hodiny před rozedněním. A rozdíl bych řekl že to je... od února až března zas už nesvítím. Jiné vymoženosti neprovozuji. Jen to žrádlo si dělám sám, směs nekupuji.
Já taky svítim ale naopak, ne ráno ale večer... Mám v kurníku led světla na baterky, kurník mám dál od baráku a není tam elektřina, takže to nemůžu mít na spínací hodiny... A vyprdla bych se ráno tak brzo vstávat abych jim rožla, takže svítim navečer od 16:00-18:30 max do sedmi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109
Jinak co se čmelíku týče s nima jsem tento rok hodně bojovala, už jsem byla zoufalá a měla chuť to celé polít benzínem a zapálit! Nakonec jsem oheň použila a bylo to super! Koupila jsem si plynovou bombu a hořákem jsem opálila komplet kurník z venku, ze vnitř, z vrchu a ze spod a vyšlo to, už se neobjevili takže jakmile přijdou mají to jasný... Chemkám nevěřím a nepoužívala bych je ani.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109
skodovak
napsal(a):
No stejně to dělám co týden a pořád se něco objevuje. A oni dost utíkají, hlavně je třeba to dělat v noci.
A jaký máte kurník? Zděný nebo dřevěný? V tom mém neměli kam utéct, kurník mám malý a z osb desek, hřady, trusník, žebřík i hnízdo jsem spálila a dva týdny byli slipky jen tak, bez hřadů, hnízdo měli papírovou krabici, co týden po třech týdnech jsem vypalovala a bylo to ok.
Neregistrovaný22

XXX.XXX.160.17
Dobrý den, co používáte v zimním období místo zeleného které si můžou slepice jinak nazobat samy?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Neregistrovaný22
napsal(a):
Dobrý den, co používáte v zimním období místo zeleného které si můžou slepice jinak nazobat samy?
Já jim občas nasekám normálně ledový sálát, nebo koupím mražené zelené fazolky, ty taky rozmrznu a nasekám...jinak k trávě se slepice můžou v zimě dostat bez problémů, stačí vzít smeták a kus plochy odházet sníh pryč a jste na trávě
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Koupila jsem přez internet od Drimla litinový ruční mlýnek.Pšenici určitě někde seženete.Plno lidí nabízí k prodeji.Jen si pro ni musíte dojet.Odkud jste?
Jinak kukuřici chodíme paběrkovat po sklizni.Sice se to nemá, neb je to prý krádež, ale vždy si něco nasbíráme.Chodíme sbírat řípu po sklizni, nasbírali jsme si něco slunečnice.Ale letos to nějak brzy zaorali.Jinak na domácí směsku si šrotujeme pčšenici, kukuřici, meleme skořápky.Přidávám drcené kosti nebo mleté chrupavky.Občas něco masa(beru z masny pro psa, tak přilepším i slepicím).Máme nasušenou vojtěšku, tak ji proženu šroťákem i s obilím.
Neregistrovaný22
napsal(a):
Sušené kopřivy, sušenou vojtěšku-proženu šroťákem s obilím.Občas si ze zeleniny přinesu nějaké košťály, salát, zelí.A na zimu seju špenát, který jim taky chutná.
Krmnou řepu nebo mrkev - nastrouhané - nebo i tu naklíčenou pšenici
můžete posypat bílkovinným koncentrátem, promíchat a podávat.
Slepice to rozhodně ocení.
http://krmnesmesikvidera.cz/cs/krmivo/849-bk-nosnice-hobby-5-kg.html
.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
mexin
napsal(a):
Tip pro zadavatelku: krmiva beru od KrmneSmesiKvidera.cz a vozí to až domu.V sekci drůbeže naleznete jak směsi tak vitamíny aj.ale obilí které potřebujete, najdete i v sekcích jako "semena" nebo "savci"-kone, kozy.Musite pohledat.Ja třeba sladový květ pro nase kozy našla v sekci koní
Díky, hobby chovatel mě nasměroval přímo u nás v Přerově.
Chtěl bych se zeptat ohledně ovsu pluchatého prostě klasického, zda je pro slepice vyloženě nebezpečný z pohledu ostrosti špiček zrn, týden ho přidávám do směsy a už mám druhý případ toho, že slepice chodí apaticky s hlavou dolů a nemůže ji jakoby ani narovnat..
Původně jsem myslel že mladé kuřice ničí velký kohout a jak je drží za hlavu /krk, že je utentuje, ale dneska jsem objevil v takovém stavu malého kohouta..
Ganitta

XXX.XXX.160.17
Dobrý den, tohle nemyslím že je z ovsa. Dávám ho neloupaný kachnám a krůtám. Slepice k tomu taky maj přístup a doposud nic. A to už máme hospodářství více jak 30 roků. Pokud by to pro ně bylo ostré vůbec by to nežraly asi.
Dobrý den,
krmím vlastní krmnou směsí. Slepice mám Leghorn D229 od letošního května, snáška průměrně 85%.
pšenice 40%
kukuřice 20%
krmný vápenec 8%
suché pečivo 7%
sójový šrot 15%
krmné škvarky 10%
pšenici, kukuřici a suché pečivo šrotuju na sítu o velikosti 6mm, zbytek přimíchám.
Do napaječky přidávám Ibevit forte a Ibemin. Výběh cca 1000m2, zatím nesou bez přestávky.
Martin.
skodovak
napsal(a):
Chtěl bych se zeptat ohledně ovsu pluchatého prostě klasického, zda je pro slepice vyloženě nebezpečný z pohledu ostrosti špiček zrn, týden ho přidávám do směsy a už mám druhý případ toho, že slepice chodí apaticky s hlavou dolů a nemůže ji jakoby ani narovnat..
Původně jsem myslel že mladé kuřice ničí velký kohout a jak je drží za hlavu /krk, že je utentuje, ale dneska jsem objevil v takovém stavu malého kohouta..
Naše australky velké, oves nežerou.zdalo se mi to pro ně ostré a proto jsem ho přímo do směsi nepřidávala ale k dispozici ho měli zvlášť.Každá slípka si jednou dvakrát zobla a šla od toho.tak jim ho už celý Nedávám, ale pomelu ho na mlýnku. Cely neloupany oves (klasický i černý) nechodí vyzobat ani kozám kterym v korytkach nejake zrno zůstalo, nebo co jim upadlo od huby.Proste ho nechtějí no.Jinak pšenici, kukurici, jecmen i lněné seminko, zerou v pohodě.U koz z koryt "uklízí" i rozmocene granule sladového květu, cukrov.řízků a vojtěšky.Slepice maji volný pohyb jak po zahradě, tak na pastvině s částí lesíka u ostatních zvířat a jejich příbytcích.Jen ten oves nechávají bez zajmu.A tak se rovnou zeptám vás ostatních.Muzu slepicím do směsi přidávat ty řízky a sladový květ?když jim tak chutna
Mě celý hrách slepice žraly, zkuste a uvidíte. Mechanicky rozrušit ho ve voleti musí jako každé jiné zrno.
Jinak slepce co dvorek, to jiné chutě. Viděl jsem slepice žrát pomeranč, moje je nechtěly, ani jablka. Hrušky ano, řepu strouhanou i celou ano, mrkev, kedluby ne, ani v jedné formě. Kukuřici vyzobávaly z klasů, zde někdo psal, že celé kukuřičné zrno nechtějí….
Připojuji se. Kdo chová slepice znovu a znovu, ví, že ohledně krmení je to nekonečný koloběh nových a nových začátků. Loni mi mladé nežraly brambory, rýži ani kukuřici. Ty letošní mladé brambory a suchou rýži doslova milují, ovšem nedotknou se zase pšenice. Jak už psali nade mnou, než aby pšenici sežraly, raději pojdou hlady. Zatím jsou od starých oddělené, tak vždy doufám, že se od nich časem přiučí. Ne vždy tomu tak však je.
Slepičí krmení je neustálé experimentování :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Já vždycky když mi potvory nechcou něco žrát, tak jim to zamíchám do míchanice, milují vařené brambory ve slupce, pomačkané s nasekanou kopřivou, a do toho už jim vždy vpravím co nechcou samotné, v míchanici to ochutnají a zjistí že je to mňamka jinak kukuřici, hrách a takové velké tvrdé kusy mi taky slepice nejí a musím to prohnat šrotem aspoň na hrubo...posledně nám zbyly fazole z oběda, tak sjem jim to dala do misky, chodily kolem a kdákaly ani se toho netkly, až jsem tam přišla a vidličkou vařené fazole rozmáčkla tak to sezobaly a div se neporvaly. mám je zhýčkané, pipulky moje
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hezký den, pojďme se pobavit čím krmíte slepice, poradit si...čím krmíte hybridy, čistokrevné atd...Já mám doma divočinu mám 1x dominant modrý,2x horal hnědý,2x česká zlatá kropenka a k nim kohout, maransky.Krmím šrotem, co koupím takovou tu směs pro nosnice, pak zbytky nosím ze závodní jídleny (brambory, těstoviny, saláty, maso) a k tomu mají zahradu, hrabou si na políčku, zobou trávu...Čím krmíte Vy? Myslíte že krmím dobře? Nebo naopak úplně špatně, takový slepičí guláš mám proto, že se vždycky ke mě dostaly nějaké slepice náhodně, nebo od někoho, úmyslně jsem je tak nekoupila.
Dobrý večer, já krmím třeba řepou se šrotem a kopřivami nebo vojtěškou, granulemi, máčeným pečivem, zrninami ( pšenice, ječmen, oves, kukuřice a občas trochou slunečnice ), bramborami, cuketami. Někdy jim dělám takovouto míchanici: vařené brambory, rýži, těstoviny, strouhaná mrkev a řepa, sekané kopřivy, vařený hrách, nakrájená jablka ( místo nich i rybí moučku ), různé šroty + vitamíny. Dále zelené krmení, naklíčené zrniny a hrách. I já mám trochu divočinu, ale záměrně, poznám mladou drůbež od staré. PS: na rýpavé odpovědi bych vůbec nereagoval . Tak ať se daří!
Já krmím přes jaro, léto, kdy je dostatek zeleného a všude spousta havěti, doma dělanou směsí ze šrotované pšenice, kukuřice, lupiny, sušené krve, kvasinek, sójového šrotu, skořápek, sirovátka a vitamíny + sem tam máčené pečivo, vařené brambory, mrkev nebo krmné těstoviny. V zimně nedávám brambory ani těstoviny ale přidávám granulovanou vojtěšku a slunečnici. Tím krmím dospělé slepice. Kuřatům dávám trochu víc bílkovin (lupina, sója, hrách, krev, kvasnice, sirovátku) a víc kukuřice + vařená vejce a tvaroh + pšenice což je cca 50% směsi. Jak kuřata rostou rozdělím je na kuřice a kohouty. Kohoutům na výkrm dávám víc kukuřice a větší krmnou dávku a kuřičkám kukuřici ubírám. Naklíčené zrní dávám jen z jara, aby se pochlapili kohouti a povedla se kuřata. Slepice i kuřata vypadají k světu a vajíček je také dost.
Ať se všem daří!
Renti

XXX.XXX.217.42
Krmím stejně jako vy. Jen přidávám vitamíny, aby měli vyváženou stravu. https://www.lihneme.cz/vitaminy-mineraly-krmne-doplnky/fidmix-pro-nosnice-10kg/
Renti

XXX.XXX.217.42
Pokud hledáte levný a spolehlivý šroťák , tak mohu doporuč tento. https://www.lihneme.cz/srotovniky-na-obili/etm-hp-1-2kw/
Uživatel s deaktivovaným účtem

Renti
napsal(a):
Pokud hledáte levný a spolehlivý šroťák , tak mohu doporuč tento. https://www.lihneme.cz/srotovniky-na-obili/etm-hp-1-2kw/
No já se také připojím k tématu čím krmit slepice. Moje slepice si můžou po celý den
vybrat z takzvané Bábovky , sušenou míchanicí, mixovaných kostí a máčeného chleba nebo rohlíků. Jak dělám Bábovku , brambory ca4 kg ,zbytky z kuchyně včetně oškrabín z brambor a k tomu 3 zednické lžíce pšenice a zaliju vývarem z kostí, když se mi chce i nač vodou a uvařím . Po uvaření přeliju do 12 litrového kýble, ještě vřavé umíchám vrtačkou na maltu zahustím strouhánkou z rohlíků a chleba a pak šroty , přes léto kukuřičný šrot moc nedává jen tak pocukrují , musí to být tak trošku hutnější
Po vychladnutí to vyklopím na větší pekáč a tak vznikne krásná bábovka to mají tak na 4 - 6 dní , kostí umixují s pšeničným šrotem ca 6 kg kostí ,šrot 6 zenický lžíc ,1 palici česneku a 2 cibule a to je na týden. Suchou michanící dělám - 5 odměrek pšenice ,1 odměrka pšeničný šrot ,ječmenného šrotu , otrub , mačkaný oves , strouhanku z rohlíku a také z chleba a kukuřičný šrot v létě tak jen trochu a v zimě 1 odměrku ,moje odměrka je 5 litrový kyblík tak toho mám 55 litů a popráším to pivovarskými kvasnicemi . Tuto směs dávám do 12 litového nášlápného krmítka a to tam vydrží ca 10 dní .A mačené rohlíky a chleba každý den ráno a zapraším to pšeničným,ječmenným šrotem , otrubami a trošku kukuřičným šrotem a pivovarské kvasnice . , , Dělám to pro 28 slepic a mají 2 výběhy , volíjerů 8 x 30 m a pak ,40 x 20 vedlejší výběh . Do vedlejšího výběhu pouštím slepice pouze když jsem doma. Jstřáb a liška mi připravila za dva roky o 15 slepic proto ta voliéra která mně vyšla na10 000 kč a jsem spokojen cestuji v klidu . Akorát největší problém jsou ĆMELICI kterých se nemůžu zbavit.už 2 roky.
Ještě k čmelíkům. Mistral rozhodně funguje, neboť jde v podstatě o křemelinu. Vlastní křemelina (filtrační) poslouží stejně, ale za méně peněz např.: https://www.zbozi.cz/hledej/?q=filtra%C4%8Dn%C3%AD%20k%C5%99emelina
tajnostii

XXX.XXX.72.16
Mohu slepice krmit i ovsem ?
Nemám zkušennosti a co koukám tady o tom není ani zmínka , děkuji za odpověď.

tajnostii
napsal(a):
Mohu slepice krmit i ovsem ?
Nemám zkušennosti a co koukám tady o tom není ani zmínka , děkuji za odpověď.
řešilo se to tady v jiných vláknech a nedoporučuje se, neb nemá pro slepice výživovou hodnotu
tajnostii

XXX.XXX.72.16
Děkuji , bylo mě i nabízeno -pšenice s ovsem, tak nevím jestli to mám koupit ?
tajnostii
napsal(a):
Kupte granulovanou směs pro nosnice, my kupujeme od Energys..pšenici můžete krmit,jen trochu přidat do směsi..
Ovsem ani ječmenem se slepice nekrmí, špatně ho tráví, tedy by moc nesnášely.

tajnostii
napsal(a):
samotný ho nežerú, ale v granuliach - v zmesi s ostatnými zrninami s ním nemajú problém, ani na znáške sa to neprejaví (mám vajec dve prdele)
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!
Tyto stránky jsou super a spoustu se tu člověk, začínající chovatel, dozví. V loňském roce jsem si pořídila 7 slepiček a kohouta. Kupovala jim N2 ale po čase jsem chtěla pro ně to nej a bez chemie, takže jsem, dle spousty pramenů na google, našla správnou.....směs plnou toho nej a nej. Jenže, ta mým slepičkám nechutná. Mám vydržet? V nouzi i to začnou zobat? Děkuji
b.smrcinova
napsal(a):
Tyto stránky jsou super a spoustu se tu člověk, začínající chovatel, dozví. V loňském roce jsem si pořídila 7 slepiček a kohouta. Kupovala jim N2 ale po čase jsem chtěla pro ně to nej a bez chemie, takže jsem, dle spousty pramenů na google, našla správnou.....směs plnou toho nej a nej. Jenže, ta mým slepičkám nechutná. Mám vydržet? V nouzi i to začnou zobat? Děkuji
Každá změna ve výživě může být problémem. Zkuste pomalu přidávat k původnímu krmivu to nové a snad si zvyknou. Je to jako u lidí. Když někdo není zvyklý na zdravou výživu, ale na vepřo-knedlo-zelo, taky hned nejá....

b.smrcinova
napsal(a):
A co je za nej nej směs?

b.smrcinova
napsal(a):
Děkuji moc, zkusím to míchat a uvidím. Jinak to vše skončí na hnoji a znovu budu muset přejít na N2, tvaroh a rohlíky. Každopádně díky za reakci.
K N2 přece netřeba nic přidávat, rohlíky už vůbec ne.

b.smrcinova
napsal(a):
No teď hned z hlavy nedám poměr, ale pšenice, kukuřice, ječmený šrot, sojový šrot, rybí moučka, hrách jetelový granulát, droždí, a nejaké vitamíny, ale ty pouze v malém množství.
Název směsi. Mě to jenom zaujalo, že jste N2 vyměnila. Ta je prověřená a obsahuje všechno, co pro nosnice potřeba.
b.smrcinova
napsal(a):
Tvaroh není nákladný, tedy tady u nás ne, jedná se o zbytkový produkt, který vzniká po zpracování mléka v sýrárně. Takže za tak cca 10 kg chtějí 20 Kč. A slepičkám to chutná. Dokonce si myslím, že jim to i dělá dobře na vajíčka a snášku jako takovou.
tak nie kazdy ma taketo možnosti,tiež sa priklanam ktomu,že tvaroch je pre sliepky zbytočne drahy