Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.12.2016 10:32
Sam 90210

XXX.XXX.137.250

Zdravím, poslední dobou si mou drůbež oblíbil jako oběd jestřáb. Vím na 100% že je to jestřáb, měla jsem dost příležitostí si jej prohlídnout, lovi hlavně holuby, ale teď si oblíbil i slepice a dokonce už zabil i kachnu. Už mi pomalu dochází trpělivost, lítají mi tady i jiní dravci, ale ti jen sem tam chytnou holuba a zase odletí, nedělají tolik škody, ale tahle potvora je neskutečně drzá, pomalu každý den mi letí nad hlavou a zaútočí vždy jak jsem venku a drůbež se slétne na krmení. Jelikož je chráněný, nic s ním udělat nemůžu, zasíťovat dvůr kvůli umístění a rozloze taky úplně nejde. Četla jsem že dravce odpuzují různé pověšené lesklé předměty, sklíčka, cd nebo baňky a někdo mi říkal, že mu drůbež spolehlivě hlídá páv, sedí na stromech a všechno mají prý v hledáčku :) Máte s tím někdo zkušenosti ? Budu ráda za každou radu, dík.

22.12.2016 10:41
ovecka

XXX.XXX.203.146

Jak je to s pávem na stromě, to nevím, ale mám vyzkoušeno, že dobře fungují husy. Jeden z hejna je vždy na stráži a hlásí každý podezřelý pohyb ve vzduchu (i trysková letadla ). A hluku nadělají méně než pávi. Mám je ve výběhu již několik let, bydlíme na kraji vesnice v polích a za celou dobu chovu jen jeden útok velkého dravce. Ostříže lovícího naše tlusté vrabce nepočítám. Ten je tu obden, alespoň těch vrabců přes zimu nevykrmuji tolik.
Lesklé předměty působí jen dočasně, dokud si dravec nezvykne. Na špačky zabírají tak 3-4 dny, pak třešně stejně oberou.
Možná by stálo za úvahu zasíťovat alespoň místo, kde dáváte krmení a kde je ztrátovost největší. Dana.

22.12.2016 10:56
Sam 90210

XXX.XXX.137.250

ovecka napsal(a):
Jak je to s pávem na stromě, to nevím, ale mám vyzkoušeno, že dobře fungují husy. Jeden z hejna je vždy na stráži a hlásí každý podezřelý pohyb ve vzduchu (i trysková letadla ). A hluku nadělají méně než pávi. Mám je ve výběhu již několik let, bydlíme na kraji vesnice v polích a za celou dobu chovu jen jeden útok velkého dravce. Ostříže lovícího naše tlusté vrabce nepočítám. Ten je tu obden, alespoň těch vrabců přes zimu nevykrmuji tolik.
Lesklé předměty působí jen dočasně, dokud si dravec nezvykne. Na špačky zabírají tak 3-4 dny, pak třešně stejně oberou.
Možná by stálo za úvahu zasíťovat alespoň místo, kde dáváte krmení a kde je ztrátovost největší. Dana.

Husy mám taky (labutí) již několik let, ale to má bohužel nulový účinek. Lepší službu vykonávají perličky, sedí na střeše a při nějakém pohybu řvou, ale nesedí tam pořád. Zasíťovanou mám cca půlku dvora, ale krmím na více místech, protože se toho na žrádlo slétne hodně a rozprchnou se všude.

22.12.2016 11:43
ovecka

XXX.XXX.203.146

Já mám krmení pouze v kurníku, kde je zasypáno neustále. Drůbež se drůběž se průběžně chodí nažrat. Ven dávám jen příležitostně pečivo nebo drcené kosti a maso. Útok za mojí přítomnosti jsem nikdy nezaznamenala. V okolí se pohybují luňáci, motáci a jestřábi zcela běžně. Vždy jsou odhaleni husí hlídkou a kohouti si už slepice zaženou do kurníku. Navíc velké bílé a strakaté husy (češky a pomořanky) svým pohybem dravce odradí - roztáhnou křídla a běží po pozemku. A to mám husy zvlášť a slepice po kmenech v nezasíťovaných výbězích. Netroufnou si ani na zakrslé kachničky, které mám spolu s českými husami a saskými kachnami. Asi mám štěstí, ale husy dělají hodně. Bojuji jen s liškami, musím vše a včas zavírat. Dana.

22.12.2016 12:17
al_bert

XXX.XXX.170.8

Zdravím,
osobně mi husy také celkem fungují i když ne stoprocentně, pozemek je příliš rozlehlý a zejména mladé nezkušené slepice se občas vydají na nechráněné plochy, což se jim stává osudným, u starších slepic už jsou ztráty nulové. Největší frekvence útoků je říjen až březen. Pomáhají i různé přístřešky a jiné úkryty. Krmení dávám pod kurník nebo v menším oploceném výběhu, kde je pro jestřába obtížné vletět.
Mnohem větší problémy jsem míval s liškami, ale uspokojivě jsem je vyřešil elektrickou sítí pro drůbež, mohu jen doporučit. Drůbež nechodí kam nemá a ztráty jsou od té doby co je používám nulové, dokonce mi občas projde i pozdější zavření kurníku.

22.12.2016 12:25
mysak

XXX.XXX.54.2

Sam 90210 napsal(a):
Zdravím, poslední dobou si mou drůbež oblíbil jako oběd jestřáb. Vím na 100% že je to jestřáb, měla jsem dost příležitostí si jej prohlídnout, lovi hlavně holuby, ale teď si oblíbil i slepice a dokonce už zabil i kachnu. Už mi pomalu dochází trpělivost, lítají mi tady i jiní dravci, ale ti jen sem tam chytnou holuba a zase odletí, nedělají tolik škody, ale tahle potvora je neskutečně drzá, pomalu každý den mi letí nad hlavou a zaútočí vždy jak jsem venku a drůbež se slétne na krmení. Jelikož je chráněný, nic s ním udělat nemůžu, zasíťovat dvůr kvůli umístění a rozloze taky úplně nejde. Četla jsem že dravce odpuzují různé pověšené lesklé předměty, sklíčka, cd nebo baňky a někdo mi říkal, že mu drůbež spolehlivě hlídá páv, sedí na stromech a všechno mají prý v hledáčku :) Máte s tím někdo zkušenosti ? Budu ráda za každou radu, dík.

Věčné téma... no bejt tam já, tak tam nepoletí, ale jakmile zatáhnu paty do baráku, už je poprask. Tedy kolikrát býval. Klepu na dřevo a kromě říjnové trojí ztráty se nyní už nic dalšího neděje. Přišlo mi, že muselo jít o táhnoucího jestřába. Stejně tak krahujec, lovil tady denně vrabce v říjnu listopadu, ale ti se mu vždy schovali do hranice dříví a tak zřejmě taky odtáhl s nepořízenou. Nyní bych ho tu docela uvítal, protože ta banda, jak tu bylo hezky řečeno, tlustých vrabců je až neuvěřitelně drzá. Příjdou mi jako mouchy. Odeženeš z jedné strany, přiletí z druhé. Ale kdyby pár kusů, ale tak 50 ks. No takže rada jak odradit jestřába je drahá. Podle mě jedině voliera, nebo to krytí výběhu tou karisítí. Ale nestačí jen shora - jestřáb shora nikdy nelítá, ten právě mnohdy hladí křídly terén. Teď v zimě je stejně jedno, že slepice mají omezenější pohyb. Kor pokud je sníh, nikam stejně nejdou, takže řešení vidím v té volierce při kurníku. Já slepice v zimě pouštím na dvůr, kde je na ně z kuchyně aspoň trochu vidět. Nechat je za barákem, ...to není vždy spolehlivé. Žádné jiné zvíře Vám moc ochránit nepomůže, protože si hledí zachránit hlavně vlastní kůži. Možná, že husy a krocani něco z těch ptáků odradí, ale lišku, nebo cizího psa určitě né. Myslím si, že pokud tam bude padat statná jestřábí samice, nebo dokonce pár, tak je to opravdu s jistotou jen o té voliéře. A jinak holuby jsem také choval. Vždy se zpravidla dravci soustředili na ně. Hrdličky je nezajímají. A platilo také pravidlo, že pokud lítal krahulík, nelítal jestřáb a opačně. Protože se tito dravci navzájem nemusí. A zpravidla je daný revír čítající několik km čtv vždy jen jednoho z nich. Mám také dokonce dojem, protože poslední roky se tu za předjarních nocí ozývá výr, zda nemá na svědomí právě jestřáby a s tím spojený celkem klid u mě doma on, protože jemu nedělá žádný problém sebrat jestřába spícího kdekoli na hnízdě nebo aspoň srazit z hnízda dorůstající, ale dosud nevzletná mláďata.

22.12.2016 12:38
mysak

XXX.XXX.54.2

Sam 90210 napsal(a):

A ještě jedna mylná doměnka páv nesedí celý den na stromě a nemá vše v hledáčku, páv s rozbřeskem slétne na zem k ostatní drůbeži a na strom se chystá zase před večerem. Přes den taky žere, pije, přebírá si bohaté peří, eventuelně se popelí. A ani když má hlavu vzhůru, tak prostě když už ten jestřáb letí, tak prostě letí, to je pár sekund. To je takový mžik, že se Vám ani nezdá. Jestřáb chytí i zdrhající drůbež, která už o něm ví, a mnohdy těsně před úkrytem ji fixuje. Je pomalá.

22.12.2016 13:31
Sam 90210

XXX.XXX.137.250

Já krmím drůbež převážně venku, všechno dohromady takže to musí dostat na víc míst, jinak se nažerou jen husy a kachny a slípky se k tomu nedostanou. No stačí když drůbež jen uslyší třísknutí dveří a seběhnou se ze všech stran do dvora, že něco dostanou. Jestřáb sedí a jen čeká jak nastane ten šrum a zaútočí. V zimě teď jak je sníh je drůbež soustředěná hlavně ve dvoře, jinak si chodí volně po poli, tam jsem ještě nikdy žádný útok dravce nezaznamenala, jen teda taky ty lišky, to mám ztráty hlavně na jaře kdy i za bílého dne něco zmizí. Pole je oplocené pletivem a bydlíme u lesa, ale do dvora žádná liška nemá šanci, pes se o ni postará, musím zaklepat, že do letošního roku jsem s liškou neměla zatím problém. Horší teď ta potvora, hezky se naučil kde se dobře nažere, jindy taky jen sem tam proletěl a byl klid, tady ten tu okouní už měsíc a z letošních kuřiček nezbylo skoro nic. V mžiku vlétne do dvora, téměř vždy se mu podaří něco chytit, kačeně srazí vaz, ale kuřičku odnese, když už se mu nepodaří nic ze země, chytne holuba v letu.
Voliéra - já te drůbeže nemám zrovna málo, pro pár slepic asi jo, ale mě se neoplatí.
"A platilo také pravidlo, že pokud lítal krahulík, nelítal jestřáb a opačně"
Svatá pravda, na podzim tu lítal krahujec, toho zajímali jen holubi, ale teď ho vystřídal jeho větší příbuzný a krahujce jsem od té doby neviděla.
U pána co má toho páva mě právě fascinovalo, že měl na střeše na volno holuby paviky, ti by u nas bez voliery dlouho nevydrželi, nemohl si toho páva vynachválit, prý od té doby co ho má je bez problému.
Ahjo no tak asi začnu ještě rozvěšovat ty sklíčka, třeba ho to přestane bavit a odtáhne, když ne obstarám si páva a dám vědět jestli to funguje a když ani to nepomůže pořídím si brokovnici smajlík

25.12.2016 14:12
hanka s.

XXX.XXX.72.61

K nám zalétal krahujec.Ovšem co mu náš kohout odral peří(skočil po něm, když narazil na síť) a pohmoždil ostruhama, už k nám nelétá.Vyhýbá se našemu pozemku.I "krahujcová"si sem netroufne.Protože náš kohout spustí neskutečný alarm při jakém koliv výskytu dravce v okolí, tak by se tu tu ani dravec asi nechytal...Minulý týden jakýsi dravec zaútočil na sousedovo králíka, volně pobíhajícího po zahradě.Ale k nám si netroufne nic.Náš kohout totiž řve i na kalouse, který tu bydlí na stromě.I když ten po slepicích nejde.

25.12.2016 20:56
percheron

XXX.XXX.222.79

No mam na pozemku sokola raroha alebo nejakeho podobneho a odvtedy mam pokoj s vrabcami..takze za toto som mu vdacny ale len dovtedy kym to neskusi na sliepky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík