pokl

XXX.XXX.185.244
Aj na slovensku ľudia uprednostňujú hnedé vajcia v domnení, že majú hrubšiu škrupinu a tým pádom viac vydržia - je to hlúposť. ale napr. pred veľkou nocou sú v obchodoch vajcia s bielou škrupinou, vtedy im, tenká, škrupina nevadí. my doma máme sliepky, ktoré znášajú biele vajcia a nevidíme rozdiel.
http://www.dobrenoviny.sk/c/46971/su-lepsie-hnede-alebo-biele-vajcia-a-ako-spoznate-ci-su-cerstve.
My máme bílé od leghornek i hnědé od dominantek a jsou stejná, dokonce bych i někdy řekla, že ty bílé mají skořápku pevnější. Nic méně co se ptám lidí z okolí, jsou přesvědčení jak píše pokl, že bílé jsou slabší a tím méně trvanlivé. Ale u nás se o bilá vajíčka jen perou, kolikrát sami nemáme na smaženici :-D.
Horac.jarda
napsal(a):
My máme bílé od leghornek i hnědé od dominantek a jsou stejná, dokonce bych i někdy řekla, že ty bílé mají skořápku pevnější. Nic méně co se ptám lidí z okolí, jsou přesvědčení jak píše pokl, že bílé jsou slabší a tím méně trvanlivé. Ale u nás se o bilá vajíčka jen perou, kolikrát sami nemáme na smaženici :-D.
U nas je to přesně opačně. Mame dekalby a dominanty a bila vajíčka od dekalbů maji skořápku tenčí. Ne nějak výrazně, ale přesto tenčí. Nevím proč.
O té skořápce jsem také slyšela a rovněž to považuju za mýtus. Spíš záleží na konkrétním kusu, popř. na plemeni (co se týče její síly).
Jinak ve svém okolí si spíš všímám, že lidé chtějí bílá vejce, proto mě to překvapilo.
-
Dekalbky obecně moc silnou skořápku nemají, to je pravda, ale dominantky, které jsme jednu dobu také měli, na tom byly podobně. Řekla bych, že obecně slepice, která intenzivně snáší, bude mít tak trochu problém s pravidelným vytvářením kvalitní skořápky.
ildika
napsal(a):
O té skořápce jsem také slyšela a rovněž to považuju za mýtus. Spíš záleží na konkrétním kusu, popř. na plemeni (co se týče její síly).
Jinak ve svém okolí si spíš všímám, že lidé chtějí bílá vejce, proto mě to překvapilo.
-
Dekalbky obecně moc silnou skořápku nemají, to je pravda, ale dominantky, které jsme jednu dobu také měli, na tom byly podobně. Řekla bych, že obecně slepice, která intenzivně snáší, bude mít tak trochu problém s pravidelným vytvářením kvalitní skořápky.
To je pravda, už se nesmím zmiňovat nikde po přátelích, že máme domácí bílá vajíčka, neb by mi urvali ruce a slípkám prdítka :-D Jakoby to domácí a ještě čistě bílé v nich vyvolávalo opravdovou "pravost"
Jj, přesně. Také prodáváme vejce a ta bílá jsou tak nějak považována za zaručené domácí, protože "taková přece v drůbežárně nejsou" (pro vysvětlení: v našem těsném okolí jsou dvě velké drůbežárny, kde pracuje dost lidí i od nás z dědiny; doma potom prodávají drůbežárenská vajíčka jako "ze dvora").
ildika
napsal(a):
-
Řekla bych, že obecně slepice, která intenzivně snáší, bude mít tak trochu problém s pravidelným vytvářením kvalitní skořápky.
No naše leghrony jsou myslím také intezivní nosnice - i přes zimu mimo cca20dní kdy přepeřovaly - máme od 8mi slepic denně 7vajec a skořápku mají pevnou. Bude to buď plemenem nebo krmivem
Leghorny jsou také dobré nosnice, to máte pravdu (a snášejí vám pěkně). Ale záleží, co máte na mysli pod dobrou/ špatnou skořápkou.
Ony totiž třeba ani ty dekalbky nemají nějaké špatné skořápky, ale prostě některé plemenné slepice je mají jako kámen (že by jimi člověk rozbil slabší skleničku; doopravdy je problém je někdy rozbít), což u dekalbů nehrozí. Něco podobného mají třeba i ty dominantky.
Ještě k těm Velikonocům: je pravda, že když někdo barví vajíčka v cibuli (a takových lidí je hodně, možná většina - alespoň z těch, co upřednostňují přírodní barviva), mnohem lépe se na to hodí ta hnědá. Já ale nejraději barvím v červeném zelí (jde to raz dva a ta barva je neuvěřitelná, navíc neprosakuje dovnitř - bílek je vždy krásně bílý) - a na to jsou rozhodně nejlepší čistě bílá vejce.
Fotka z loňských Velikonoc (vajíček bylo původně více, toto je zbytek):.