Zdravím...potřebovala bych poradit od zkušeného chovatele...od 07/16 máme 5 lenghorek, koupili jsme z velkochovu, kuřice měly cca 8 týdnů...v listopadu začala nést první, postupně se přidaly všechny...i v mrazech máme v průměru 4 vajíčka denně. Slepičky dostávají rozmočené pečivo, zeleninu, ovoce, slupky od brambor, namíchané krmivo pro nosnice, do krmení přidavám skořápky...Mají nový kurník, podestýlku(seno) měníme každý týden, u kurníku mají oplocený, zastřešený výběh kde mají písek i popel...když je počasí jsou celý den puštěné na zahradě. Teď kvůli ptačí chřipce je necháváme zavřené jen ve výběhu.
K problému..už jsme řešili oklovování do jedné slepičky, vyřešil to sprej proti agresivitě...a zrovna ta klovaná v poslední době zhubla a vajíčko měla lehce deformované...jinak žere normálně, je čilá, nestraní se, průjem nemá ani jedna...jen je pohublá a má na peří hnědé fleky...myslela jsem na čmelíky?Ale žádné breberky na sobě nemá...Napadlo nás jestli to není psychikou, že byly ted asi měsíc v kuse zavřené jen ve vyběhu a nemohly na zahradu
Jsou to naše první slepice, nemáme zkušenosti..poradíte?
Děkuji.
Houby bachař

XXX.XXX.193.77
Tak je na tu zahradu vypusťte a uvidíte co se změní, ne?!
Lilly85
napsal(a):
Zdravím...potřebovala bych poradit od zkušeného chovatele...od 07/16 máme 5 lenghorek, koupili jsme z velkochovu, kuřice měly cca 8 týdnů...v listopadu začala nést první, postupně se přidaly všechny...i v mrazech máme v průměru 4 vajíčka denně. Slepičky dostávají rozmočené pečivo, zeleninu, ovoce, slupky od brambor, namíchané krmivo pro nosnice, do krmení přidavám skořápky...Mají nový kurník, podestýlku(seno) měníme každý týden, u kurníku mají oplocený, zastřešený výběh kde mají písek i popel...když je počasí jsou celý den puštěné na zahradě. Teď kvůli ptačí chřipce je necháváme zavřené jen ve výběhu.
K problému..už jsme řešili oklovování do jedné slepičky, vyřešil to sprej proti agresivitě...a zrovna ta klovaná v poslední době zhubla a vajíčko měla lehce deformované...jinak žere normálně, je čilá, nestraní se, průjem nemá ani jedna...jen je pohublá a má na peří hnědé fleky...myslela jsem na čmelíky?Ale žádné breberky na sobě nemá...Napadlo nás jestli to není psychikou, že byly ted asi měsíc v kuse zavřené jen ve vyběhu a nemohly na zahradu
Jsou to naše první slepice, nemáme zkušenosti..poradíte?
Děkuji.
My máme taky leghorny z drůbežárny - zpočátku často měly vajíčko deformované - různě hrubé či skořápku kožnatou a podobně. S věkem se toto ustálilo a už máme jen krásná vajíčka - mají nyní rok. To klování bude asi opravdu nudou, tak je vypusťte - naše taky pouštíme - co se má stát se stane. Jinak jsme právě upustili od máčeného pečiva, kterého jsme měli dostatek, protože byly taky flekaté a špinavé - myslím jak se patlaly v tom namočeném. Ted nám v lednu přepeřovaly a začaly jsme dávat jen suché a od té doby začínají krásně bělat
Jak máte velký ten výběh zastřešený?
Pokud by ani tak nepřestaly klovat - asi bych volila ty brýle. Chce to vyčkat do jara, za chvíli budou mít jiné starosti
Výběh mají cca 20m2, mají to na popelistě, krmení, vodu...jinak mají k dispozici velkou zahradu, běhají venku celý den...až kvůli te chřipce a kdyz byly velké mrazy, nepouštěli jsme ven...ale jak říkáte, co se.má stát, stane se...takže jsem je dnes pustila, venku jsou spokojené
Fleky z maceneho pečiva, to mě nenapadlo, zkusím to vynechat a uvidíme :)
Po jake době, cca, vám začaly přepeřovat? Našim je 8 měsíců, snáší cca 3 měsíce
Děkuji :).
Lilly85
napsal(a):
Výběh mají cca 20m2, mají to na popelistě, krmení, vodu...jinak mají k dispozici velkou zahradu, běhají venku celý den...až kvůli te chřipce a kdyz byly velké mrazy, nepouštěli jsme ven...ale jak říkáte, co se.má stát, stane se...takže jsem je dnes pustila, venku jsou spokojené
Fleky z maceneho pečiva, to mě nenapadlo, zkusím to vynechat a uvidíme :)
Po jake době, cca, vám začaly přepeřovat? Našim je 8 měsíců, snáší cca 3 měsíce
Děkuji :).
My je kupovali začátkem dubna 14ti týdenní a přepeřovaly ted konec prosinec začátek ledna - až jsem byla v šoku že zrovna v těch největších mrazech. Takže cca v tom roce.
Lilly85
napsal(a):
Děkuji :) jsem zvědavá na ty.naše :).
Vypadaly děsivě, já si nejdříve říkala že jsou nemocné, pak mi seplo, že asi přepeřují - ale nějak mi ta zima k tomu neseděla. V tu dobu si daly pauzu se snášením, asi dva týdny, pak od osmi slepic bylo tak 1-2vajíčka a po dalším týdnu už opět snášely 6-7vajec.