Janinaztelce

XXX.XXX.160.22
Dobrý den, prosím, jak moc mohou spolu sdílet stejný prostor kuřata, různého stáří? Mám kuřata 6 týdnú a 1 týden stará. Mohu je nechat spolu, až ta menší odrostou? Nebudou ta větší těm menším ubližovat na zdraví? Děkuji.
Mám 4 kuřátka, kterým byly ve čtvrtek 2 týdny. Byly takové "neduživé" a nežravé. V pátek jsem k nim dala jednu slepičku faverolky o líhnutí starší a sledovala jsem, jestli jim nebude ubližovat. Vůbec je neklobala ani neodháněla, prckové se okamžitě "přifařili" k ní a asi ji vzaly za svou mámu Naučila je pást se, pít z niplovky, prostě od soboty jsou jak vyměnění, spokojení, volátka stále nacpaná Myslím, že to můžete zkusit. Těch starších bych ale dala nejdřív jen pár a sledovala bych jejich chování. Pokud bude vše OK, tak bych zase pár přidala a tak dál. Ale musíte je sledovat, abyste mohla v případě potřeby zakročit a větší opět oddělit.
Je to o několika veličinách. Krom plemene a způsobu odchovu (plocha, výběh,
zábava, počet krmítek, možnost schovat se pro menší), je to o počtu každé
té věkové skupiny. Já spojil 8týdenní a 6týdenní, přičemž mladších je víc,
a je to v pořádku. Jen jedna starší slepička bezdůvodně a neúměrně šikanovala
menší kuřátka, zrovna taková pěkná, sytě zbarvená, no tak ta už to má za sebou
a v novém hejnu je pohoda a klid.
Obě skupiny mají každá své vlastní krmítko i misku s vodou.
Na ploše cca 6 x 3 metrů mají pár balíků sena, to rozdělí plochu tak, že si mohou
jít z cesty, zabaví se taháním sena z balíku, případně na balíku sedávají a tak je klid.
Teď čekám, až doroste další mladší skupina, cca 4týdenní a půjdou k nim taky.
To už bude horší (počítám), ale ono to nějak dopadne.
Záleží i na poměru pohlaví, když je moc kohoutků, tak se před sebou předvádí,
cosi si dokazují, případně si ti odstrkovanější šikanováním mladších kuřat zvedají
vlastní pochroumané sebevědomí. No prostě jako lidi.
honzapm
napsal(a):
Je to o několika veličinách. Krom plemene a způsobu odchovu (plocha, výběh,
zábava, počet krmítek, možnost schovat se pro menší), je to o počtu každé
té věkové skupiny. Já spojil 8týdenní a 6týdenní, přičemž mladších je víc,
a je to v pořádku. Jen jedna starší slepička bezdůvodně a neúměrně šikanovala
menší kuřátka, zrovna taková pěkná, sytě zbarvená, no tak ta už to má za sebou
a v novém hejnu je pohoda a klid.
Obě skupiny mají každá své vlastní krmítko i misku s vodou.
Na ploše cca 6 x 3 metrů mají pár balíků sena, to rozdělí plochu tak, že si mohou
jít z cesty, zabaví se taháním sena z balíku, případně na balíku sedávají a tak je klid.
Teď čekám, až doroste další mladší skupina, cca 4týdenní a půjdou k nim taky.
To už bude horší (počítám), ale ono to nějak dopadne.
Záleží i na poměru pohlaví, když je moc kohoutků, tak se před sebou předvádí,
cosi si dokazují, případně si ti odstrkovanější šikanováním mladších kuřat zvedají
vlastní pochroumané sebevědomí. No prostě jako lidi.
Proč si jí nedal brejle, Honzo? mohl si mít šampionku.
Kuřata v nízkém věku (do pěti týdnů) dávám dohromady s věkovým rozdílem do deset dní a nemám s tím problém. U kuřat starších pěti týdnů, které vypustím na velkou zahradu také není problém. Jak napsal honzapm je mnoho faktorů co to ovlivní myslím že hlavně prostor a možnost přístupu ke krmení a vodě. Pokud na zahradu pustím kuřata z posledního líhnutí mají krmítko a vodu v kleci kam se dostanou jen ti nejmenší ostatní je mají venku.