Začal jsem s chovem křepelek. Vylíhnul jsem 18 křepelek z 30 vajec - typ Faraon. Mám novou odchovnu o rozměrech 60 x 40 cm, výška 40 cm. Dno perlinka, kloboukové krmítko (malé), napáječka pro ptáky, krmivo Křepelka Gold (Energys). Teplota řízená termostatem, postupně snižuji o 1 °C denně. Na vršku dva květináče s žárovkami - 1x 40 W žárovka 24h,1x 100 W infra červená, řízená termostatem. Teplota podle pohybu křepelek dobrá - jsou po celé ploše odchovny. Přesto denně 1-2 uhynou. Část víka otevřená - větrání. Již jich zůstalo jen 6. Máte někdo typ, co by to mohlo způsobit? Jinou drůbež nemám, odchovna v přístřešku na zahradě.
Čidlo termostatu je asi 10 cm nad dnem, nyní - 7 den mezi 28-30 °C. Křepelky jsou čilé, běhají po odchovně. Neumírají najednou - večer třeba je taková malátná - leží, když ji vezmu do ruky - ožije, ale ráno je natažená. Krmení mám v kloboukovém krmítku - malé, průměr asi 12 cm a v několika mističkách asi 3x3 cm,1 cm vysokých.
AlanK
napsal(a):
Začal jsem s chovem křepelek. Vylíhnul jsem 18 křepelek z 30 vajec - typ Faraon. Mám novou odchovnu o rozměrech 60 x 40 cm, výška 40 cm. Dno perlinka, kloboukové krmítko (malé), napáječka pro ptáky, krmivo Křepelka Gold (Energys). Teplota řízená termostatem, postupně snižuji o 1 °C denně. Na vršku dva květináče s žárovkami - 1x 40 W žárovka 24h,1x 100 W infra červená, řízená termostatem. Teplota podle pohybu křepelek dobrá - jsou po celé ploše odchovny. Přesto denně 1-2 uhynou. Část víka otevřená - větrání. Již jich zůstalo jen 6. Máte někdo typ, co by to mohlo způsobit? Jinou drůbež nemám, odchovna v přístřešku na zahradě.
A já vám řeknu co máte v odchovně špatně jo?
Měla by na ten rozměr odchovny stačit 1 x100W řízená termostatem a na osvětlení 3-5W LED teplá bílá.
Víte co je špatně ta 40W zapojená na osvětlení 24 hod vám může přehřívat a v nejlepším případě způsobit kolísání teplot. Jo a žárovku na ohřev nedávejte doprostřed ale ke straně aby si našli i studenější zonu pokud jim bude teplo a v té studenější zoně má být i krmení a pití.Kontrolujte skutečnou teplotu.
Co ostatní píšou ohledně krmení může mít samozřejmě také vliv, ale pokud to pozřou a mají plná volátka nemělo by to mít takový vliv aby na to hynuli.
Mám odchovnu rovnakých rozmerov. Ziarovku dávam 75w, svieti nonstop. Ako píšekolega je uumiestnená v 3/4 dĺžky odchovne, teplotu regulujem podľa správania drobizgu. V prvých dňoch je v takej výškeže keď odpočívajú tak sú po celej ploche odchovne. Vetranie je v strope a je minimálne. Je to vlastne sklena tabuľa a v treťom týždni ju už odstraňujem a vetranie tvorí 1/3 stropu. Na krmenie drveny Energys. Drvim v nutribulete, keďže sme sa už tej zazracnej šťavy prejedli. Nepisete či sa dá vylúčiť kokcidioza a tým pádom či kontrolujete trus. Ak sa nedá nákaza vylúčiť, treba preliecit kokcidiostatikom podľa návodu a v pauze doplniť AD3 a Ečko. Toto je ale dobré urobiť už v prvých dňoch po vyliahnuti- už som to tu spomínal asi pred 3 rokmi. Niekto môže oponovať že je to skora chémia ale mať uhyn 0% alebo 50 je veľký rozdiel. Na odchov môžete použiť aj kurací či morcaci štartér alebo brojler 1.fáza vykrmu ale vždy je dobré ho podrvit najemno. Momentálne liahnem malé množstvá a skupinku 14 kurčiat mám v starom akváriu polozenom na liahni. Takže majú len spodny zdroj tepla. Žeru a pijú len za svetla keďže ziarovku nemajú. Paradox- rastu v tomto roku asi najlepšie a ešte som ich ani nepreliecoval. Onedlhosa mi vvšak budú liahnut ďalšie takže začiatkom 3 týždňa pôjdu do veľkéhoakvaria pod 35w ziarovku. Chovu zdar.
Obě žárovky jsou na jedné straně - asi 15 cm od okraje odchovny, krmení a voda v druhé části - přesně jak píše asitakhle. Staré jsou nyní asi 7 dní, odchovna byla zcela nová (tedy bez předchozího znečištění - OSB desky nové).
Pohyb po celé ploše - neschovávají se ani pod žárovkou, ani mimo. Termostatem řízená teplota v rozmezí 2 stupně. Od počátečních 37 °C denně stahuji o 1 °C. Před začátkem chovu jsem projel všechny možné informace na webu i zdejší diskuse. Žárovky v keramických květináčích na stropě odchovny, asi 35 cm nad perlinkou. Asi 1/5 stropu nad chladnější částí odkryta pro větrání, teplotní čidlo na teplejší straně, ale v rohu odchovny. teplem si myslím to nebude.
Mám ještě nový tepelný zdroj 100 W s klasickým závitem E27, má velikost klasické IR žárovky a ventilátor, ale bojím se možného průvanu.
AlanK
napsal(a):
Foto tepelného zdroje:.
Také mám toto koupené, ale ještě jsem to nepoužil, bojím se abych nevyhořel.Raději používám topné folie a keramické žárovky přes termostat.Ta topná spirála v kombinaci s plastem a ventilátorkem ve mě nebudí důvěru.Z kuřátek jde to jemné chmýří a foukání by jim asi neprospělo, tedy ne přímo na ně.
Amoleta

XXX.XXX.164.102
Prosím o rady... začali jsme z manželem chovat již dospělé křepelky cca 15 týden mají teď. Začaly nám hynout. První před 3 dny, druhá předevčírem a dnes 2 za sebou. Máme je v kleci s trusníkem, svítíme žárovkou led 4w (24h), bylo 20ks, teplota 19-20st bez průvanu, vlhkost 65%. Krmení stejné jak od chovatele od kt. máme křepelky. Při snášení vajíček velké problémy, ostatní slepičky klovou do zadečku navzájem. Poslední uhynula ještě z nesneseným vajíčkem. Na rychlo jsem udělala novou klec pro ty které mají zraněný zadeček. Trus OK. Od zraněných zadečků krev. Začátek byl docela OK nesly 16-19 vajíček denně, máme je asi 2 týdny. děkuji za rady co děláme špatně.
Amoleta

XXX.XXX.164.102
Nemají popeliště,100 x 54 x 35 cm. Rozměr podlahy je 95 x 41 cm, výška uvnitř klece 27, klec je rozdělena na dvě půlky, v každé po 10, tak jak uváděl výrobce. V jaké podobě můžeme bílkoviny dodat? zpátky suché skořápky?
Nemám rád "koncentráky" na cokoliv, čili na cca 45 x 40 je 10 ks
ač si "odborníci" tvrdí, že jí stačí 10 x 10cm, není to dle mne nic jiného než týrání...
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/583/chov-krepelek/
oč je lepší pohled na spokojené hejnko na přírodním povrchu s dostatkem prostoru,
než jen na roštu a dělat z nich jen stroj na sníšení...
zkuste myslet i na welfare zvířete a ne jen na počet vajec
co ten grit ?
Amoleta
napsal(a):
Nemají popeliště,100 x 54 x 35 cm. Rozměr podlahy je 95 x 41 cm, výška uvnitř klece 27, klec je rozdělena na dvě půlky, v každé po 10, tak jak uváděl výrobce. V jaké podobě můžeme bílkoviny dodat? zpátky suché skořápky?
Proboha, když chcete něco chovat, tak je potřeba nastudovat potřebné vědomosti. Skořápky nejdou bílkovina, ale zdroj vápníku. Bílkoviny jsou rostlinné - hrách, soja, peluška, bob...nebo živočišné, maso, vejce, mléko... Dana.
Amoleta

XXX.XXX.164.102
Z chovem začal manžel před nedávnem a vše organizoval on. Ale jak viděl co se děje poprosil mě o pomoc, takže sháním informace. Od večera jsou rozděleny do dvou klecí s podestýlkou, ještě se pokusím vyhlídnout agresora, pokud se mi ji povede najít a oddělit uvidím jestli to pomohlo, pokud ne budu studovat dál. No hold jsme mladí a od rodičů prarodičů nemáme informace, takže se učíme sami.
AlanK
napsal(a):
děje se mi to samé, a taky mám ty samé podnínky poradtě mi prosím něž mi uhynou všechny křepelky,.
Pre začiatočníka v chove je najideálnejšie kúpiť prepelice pred znáškou a pýtať všetky informácie od chovateľa od ktorého ich berie. Robí tak veľká väčšina chovateľov. Prepelice sú náročné od vyliahnutia na akékoľvek čo i len malé zmeny (teplota, svetlo, vlhkosť, prostredie, kŕmenie...) a zvládne to iba skúsený chovateľ.