Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.8.2017 11:28
AlanK

XXX.XXX.32.14

Začal jsem s chovem křepelek. Vylíhnul jsem 18 křepelek z 30 vajec - typ Faraon. Mám novou odchovnu o rozměrech 60 x 40 cm, výška 40 cm. Dno perlinka, kloboukové krmítko (malé), napáječka pro ptáky, krmivo Křepelka Gold (Energys). Teplota řízená termostatem, postupně snižuji o 1 °C denně. Na vršku dva květináče s žárovkami - 1x 40 W žárovka 24h,1x 100 W infra červená, řízená termostatem. Teplota podle pohybu křepelek dobrá - jsou po celé ploše odchovny. Přesto denně 1-2 uhynou. Část víka otevřená - větrání. Již jich zůstalo jen 6. Máte někdo typ, co by to mohlo způsobit? Jinou drůbež nemám, odchovna v přístřešku na zahradě.

19.8.2017 11:52
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Křepelka Gold je od 7mého týdne stáří. Nepíšete, jak staré jsou křepelky. Do 6tého týdne se krmí Křepelka Mini (pro nejmenší přesátá sypká nebo namixovaná granulovaná).
Jak vypadá, když křepelky uhynou? Je to rychlé? Během kolika hodin umírají?

19.8.2017 11:52
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Jinak jakou mají reálně teplotu v ubikaci?

19.8.2017 12:27
AlanK

XXX.XXX.32.3

Čidlo termostatu je asi 10 cm nad dnem, nyní - 7 den mezi 28-30 °C. Křepelky jsou čilé, běhají po odchovně. Neumírají najednou - večer třeba je taková malátná - leží, když ji vezmu do ruky - ožije, ale ráno je natažená. Krmení mám v kloboukovém krmítku - malé, průměr asi 12 cm a v několika mističkách asi 3x3 cm,1 cm vysokých.

19.8.2017 14:36
veraboskova

XXX.XXX.0.235

A co s tím krmením, nějak to drtíte? Mají plná volátka?

19.8.2017 17:12
AlanK

XXX.XXX.22.22

Ne, je to směs - prach i malá semínka. Mohou se tím zadávit? U nás mají pouze Křepelku Gold, Křepelku mini neberou. Jinak mají od Energys vše.
Již jsem o tom uvažoval také - prosít nebo rozmixovat...
Jinak zobou statečně - krmiva dost ubývá, malé misky jsou brzo prázdné.

19.8.2017 17:20
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Tak to vypadá na sypkou ne granulovanou směs. Pro začátek bych zkusila jim to prosít a dávat jenom to jemnější, a uvidíte, jestli se úhyny od pozítří zastaví, tak by to mohlo být tím.

19.8.2017 19:54
asitakhle

XXX.XXX.35.40

AlanK napsal(a):
Začal jsem s chovem křepelek. Vylíhnul jsem 18 křepelek z 30 vajec - typ Faraon. Mám novou odchovnu o rozměrech 60 x 40 cm, výška 40 cm. Dno perlinka, kloboukové krmítko (malé), napáječka pro ptáky, krmivo Křepelka Gold (Energys). Teplota řízená termostatem, postupně snižuji o 1 °C denně. Na vršku dva květináče s žárovkami - 1x 40 W žárovka 24h,1x 100 W infra červená, řízená termostatem. Teplota podle pohybu křepelek dobrá - jsou po celé ploše odchovny. Přesto denně 1-2 uhynou. Část víka otevřená - větrání. Již jich zůstalo jen 6. Máte někdo typ, co by to mohlo způsobit? Jinou drůbež nemám, odchovna v přístřešku na zahradě.

A já vám řeknu co máte v odchovně špatně jo?
Měla by na ten rozměr odchovny stačit 1 x100W řízená termostatem a na osvětlení 3-5W LED teplá bílá.
Víte co je špatně ta 40W zapojená na osvětlení 24 hod vám může přehřívat a v nejlepším případě způsobit kolísání teplot. Jo a žárovku na ohřev nedávejte doprostřed ale ke straně aby si našli i studenější zonu pokud jim bude teplo a v té studenější zoně má být i krmení a pití.Kontrolujte skutečnou teplotu.
Co ostatní píšou ohledně krmení může mít samozřejmě také vliv, ale pokud to pozřou a mají plná volátka nemělo by to mít takový vliv aby na to hynuli.

19.8.2017 22:11
zbosace

XXX.XXX.5.147

Mám odchovnu rovnakých rozmerov. Ziarovku dávam 75w, svieti nonstop. Ako píšekolega je uumiestnená v 3/4 dĺžky odchovne, teplotu regulujem podľa správania drobizgu. V prvých dňoch je v takej výškeže keď odpočívajú tak sú po celej ploche odchovne. Vetranie je v strope a je minimálne. Je to vlastne sklena tabuľa a v treťom týždni ju už odstraňujem a vetranie tvorí 1/3 stropu. Na krmenie drveny Energys. Drvim v nutribulete, keďže sme sa už tej zazracnej šťavy prejedli. Nepisete či sa dá vylúčiť kokcidioza a tým pádom či kontrolujete trus. Ak sa nedá nákaza vylúčiť, treba preliecit kokcidiostatikom podľa návodu a v pauze doplniť AD3 a Ečko. Toto je ale dobré urobiť už v prvých dňoch po vyliahnuti- už som to tu spomínal asi pred 3 rokmi. Niekto môže oponovať že je to skora chémia ale mať uhyn 0% alebo 50 je veľký rozdiel. Na odchov môžete použiť aj kurací či morcaci štartér alebo brojler 1.fáza vykrmu ale vždy je dobré ho podrvit najemno. Momentálne liahnem malé množstvá a skupinku 14 kurčiat mám v starom akváriu polozenom na liahni. Takže majú len spodny zdroj tepla. Žeru a pijú len za svetla keďže ziarovku nemajú. Paradox- rastu v tomto roku asi najlepšie a ešte som ich ani nepreliecoval. Onedlhosa mi vvšak budú liahnut ďalšie takže začiatkom 3 týždňa pôjdu do veľkéhoakvaria pod 35w ziarovku. Chovu zdar.

19.8.2017 23:36
AlanK

XXX.XXX.12.248

Obě žárovky jsou na jedné straně - asi 15 cm od okraje odchovny, krmení a voda v druhé části - přesně jak píše asitakhle. Staré jsou nyní asi 7 dní, odchovna byla zcela nová (tedy bez předchozího znečištění - OSB desky nové).
Pohyb po celé ploše - neschovávají se ani pod žárovkou, ani mimo. Termostatem řízená teplota v rozmezí 2 stupně. Od počátečních 37 °C denně stahuji o 1 °C. Před začátkem chovu jsem projel všechny možné informace na webu i zdejší diskuse. Žárovky v keramických květináčích na stropě odchovny, asi 35 cm nad perlinkou. Asi 1/5 stropu nad chladnější částí odkryta pro větrání, teplotní čidlo na teplejší straně, ale v rohu odchovny. teplem si myslím to nebude.
Mám ještě nový tepelný zdroj 100 W s klasickým závitem E27, má velikost klasické IR žárovky a ventilátor, ale bojím se možného průvanu.

19.8.2017 23:39
AlanK

XXX.XXX.12.248

20.8.2017 04:36
zbosace

XXX.XXX.5.147

A čo ten trus? Najlepšie sa kontroluje ak v prvých dňoch máte dno odchovne vystlane papierovými utierkami. Možno je po technickej stránke všetko ok.

20.8.2017 21:42
asitakhle

XXX.XXX.255.6

AlanK napsal(a):
Foto tepelného zdroje:.

Také mám toto koupené, ale ještě jsem to nepoužil, bojím se abych nevyhořel.Raději používám topné folie a keramické žárovky přes termostat.Ta topná spirála v kombinaci s plastem a ventilátorkem ve mě nebudí důvěru.Z kuřátek jde to jemné chmýří a foukání by jim asi neprospělo, tedy ne přímo na ně.

20.8.2017 22:02
AlanK

XXX.XXX.80.0

Právě, bojím se průvanu v malém prostoru. Chci to použít ve velké odchovně pro dospělé.

Amoleta

8.9.2017 08:17
Amoleta

XXX.XXX.164.102

Prosím o rady... začali jsme z manželem chovat již dospělé křepelky cca 15 týden mají teď. Začaly nám hynout. První před 3 dny, druhá předevčírem a dnes 2 za sebou. Máme je v kleci s trusníkem, svítíme žárovkou led 4w (24h), bylo 20ks, teplota 19-20st bez průvanu, vlhkost 65%. Krmení stejné jak od chovatele od kt. máme křepelky. Při snášení vajíček velké problémy, ostatní slepičky klovou do zadečku navzájem. Poslední uhynula ještě z nesneseným vajíčkem. Na rychlo jsem udělala novou klec pro ty které mají zraněný zadeček. Trus OK. Od zraněných zadečků krev. Začátek byl docela OK nesly 16-19 vajíček denně, máme je asi 2 týdny. děkuji za rady co děláme špatně.

8.9.2017 09:53
lupus4

XXX.XXX.17.98

Mají grit+ popeliště? Jinak zřejmě nedostatek bílkovin...
Na jaké jsou ploše ?

Amoleta

8.9.2017 10:22
Amoleta

XXX.XXX.164.102

Nemají popeliště,100 x 54 x 35 cm. Rozměr podlahy je 95 x 41 cm, výška uvnitř klece 27, klec je rozdělena na dvě půlky, v každé po 10, tak jak uváděl výrobce. V jaké podobě můžeme bílkoviny dodat? zpátky suché skořápky?

8.9.2017 10:44
lupus4

XXX.XXX.17.98

Nemám rád "koncentráky" na cokoliv, čili na cca 45 x 40 je 10 ks

ač si "odborníci" tvrdí, že jí stačí 10 x 10cm, není to dle mne nic jiného než týrání...

https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/583/chov-krepelek/

oč je lepší pohled na spokojené hejnko na přírodním povrchu s dostatkem prostoru,

než jen na roštu a dělat z nich jen stroj na sníšení...

zkuste myslet i na welfare zvířete a ne jen na počet vajec

co ten grit ?

8.9.2017 11:08
ovecka

XXX.XXX.171.70

Amoleta napsal(a):
Nemají popeliště,100 x 54 x 35 cm. Rozměr podlahy je 95 x 41 cm, výška uvnitř klece 27, klec je rozdělena na dvě půlky, v každé po 10, tak jak uváděl výrobce. V jaké podobě můžeme bílkoviny dodat? zpátky suché skořápky?

Proboha, když chcete něco chovat, tak je potřeba nastudovat potřebné vědomosti. Skořápky nejdou bílkovina, ale zdroj vápníku. Bílkoviny jsou rostlinné - hrách, soja, peluška, bob...nebo živočišné, maso, vejce, mléko... Dana.

Amoleta

8.9.2017 11:37
Amoleta

XXX.XXX.164.102

Z chovem začal manžel před nedávnem a vše organizoval on. Ale jak viděl co se děje poprosil mě o pomoc, takže sháním informace. Od večera jsou rozděleny do dvou klecí s podestýlkou, ještě se pokusím vyhlídnout agresora, pokud se mi ji povede najít a oddělit uvidím jestli to pomohlo, pokud ne budu studovat dál. No hold jsme mladí a od rodičů prarodičů nemáme informace, takže se učíme sami.

19.3.2018 18:58
berous

XXX.XXX.83.63

AlanK napsal(a):

děje se mi to samé, a taky mám ty samé podnínky poradtě mi prosím něž mi uhynou všechny křepelky,.

20.3.2018 07:33
mini

XXX.XXX.61.179

Pre začiatočníka v chove je najideálnejšie kúpiť prepelice pred znáškou a pýtať všetky informácie od chovateľa od ktorého ich berie. Robí tak veľká väčšina chovateľov. Prepelice sú náročné od vyliahnutia na akékoľvek čo i len malé zmeny (teplota, svetlo, vlhkosť, prostredie, kŕmenie...) a zvládne to iba skúsený chovateľ.

Přidejte reakci

Přidat smajlík