Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.9.2017 16:16
kovoman

XXX.XXX.129.28

Zdravím všechny, mám otázku, když jsme neměli kohouta, slepice kvokali a sedávali vejcích, jednou jsme pod slepici dali cizí vejce a vyseděla je.Nyní máme kohouta, podotýkám velmi aktivního kohouta už prakticky rok a slepice nemají žádnou tendenci kvokat a sedet na vejcích...Proč?A lze ktomu něják slepici přimět?Díky za odpovědi, skušení chovatelé nejsme, chci zkusit líheň, ale myslím, že slepice je slepice.

21.9.2017 19:12
karo2702

XXX.XXX.172.116

Tak pokud máte slepice na vejce (dominant, leghorn, horal,...) tak ty ani kvokat nemají.
My jsme rozkvokali slepici, že jsme jí dali do krabice jen s vodou, ale je to dost brutální. Mnohem lepší je koupit si například hedvábničky nebo líheň.

21.9.2017 21:13
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

- slepice nemají žádnou tendenci kvokat a sedet na vejcích...Proč?A lze ktomu něják slepici přimět?
""""""""
Teď?
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/?q=kvok%C3%A1n%C3%AD.
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/?q=nekvok%C3%A1&sort=1.

22.9.2017 16:34
kovoman

XXX.XXX.129.28

Máme černé i hnědé slepice a ty hnědé loni kvokali a vyseděli kuřata, neměli kohouta, vajíčka na kterých seděla jsme jí vyměnili za jiná vejce oplozená.Letos mají kohouta a nesedí ani jedna...to mě zaráží, když neměli kohouta kvokali a seděli a když mají tak ne...?

22.9.2017 17:18
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Myslím, že ke kvokání kohoutka netřeba. Někdo si přeje aby mu slepička kvokala a ona né a né zasednout a jinému se rozkvoká celé hejno najednou. Jak ji přimět nevím, já to nechávám na přírodě.

23.9.2017 14:50
jo012810

XXX.XXX.96.211

kovoman napsal(a):
Máme černé i hnědé slepice a ty hnědé loni kvokali a vyseděli kuřata, neměli kohouta, vajíčka na kterých seděla jsme jí vyměnili za jiná vejce oplozená.Letos mají kohouta a nesedí ani jedna...to mě zaráží, když neměli kohouta kvokali a seděli a když mají tak ne...?

Podle toho co píšete jde, s největší pravděpodobností, o hybridky šlechtěná na snášku. Jak je podotknuto výše, u nich je kvokavost nežádoucí a silně potlačena. I když jeden rok nějaká slepice kvoče, příští rok nemusí a naopak. To platí i u čistokrevné drůbeže, která by měla mít slušnou snášku. Pokud chcete zaručený přírodní odchov s kvočnou, pořiďte si např. Hedvábničky-bylo již zmíněno, či sumatránky. U nich je zachována kvokavost. Určitě bych odchovál pod kvočnou až z jara, stejně jako kuřátka z líhně. Jde nalíhnout i na podzim, ale pak pro odchov musíte mít vytvořeny podmínky v dostatečně velké, tepelně stabilizované odchovně s umělým osvětlením. A to se v drobných chovech moc nevyplatí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík