Honzík trucuje, jako kdysi já. Tak vám snad nebude vadit, že zrovna já...
Jaro se kvapem blíží a mnozí už pečou, já prozatím jenom chleba a jak jsem zjistil je nás pekařů, amatéru docela dost. Až na jednoho, ten je profík, že jo Mário.
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3422400/o-slepici-krok?completed=diskuze_komentar#a3435436 Tady najdete lednové tepláky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No to mi povídej o tom tuku. Já jsem porážel nedávno pár slepic a byla to hrůza. Ještě chvíli nechám na pokoji, zima neskončila. Jakmile se oteplí tak žádná slunečnisce, kukuřice a různé pochutiny. Australka (poslední Mohykán v chovu) 5 kg živé váhy a ztoho 1,8 kg sádla.
A tady ještě jedna fotka, Čupřina je ta jak leží a je tam i Klabonosá se 14ti denním beránkem. Je to focený v úterý. Už jsme tušili, že porod bude hodně brzy.
Koupila jsem tištěnou. První díl. Mám ještě od Ježíška druhý díl, ale zatím peču jen z té první knížky, v té druhé jsou jiné recepty. Určitě bych do toho šla. Já už tam zkouším víc receptů a myslím, že je knížka fakt super. Je psaná slovensky. Občas koukám, co to po mě chtějí, je to docela úsměvné.
Jinak u Čupřiny (je pojmenovaná podle šešulky světlé vlny na tmavé hlavě) bylo znát že to bude brzo tím, že na vemínku měla už napnuté struky. Stranila se ostatních ovcí a šla obhlížet salaš (porodila uvnitř).
Stane se, že se někdy makat nechce a já to řešil kávou.Vzpomněl jsem si však, jak někteří sportovci zejména vzpěrači bezprostředně, před vrcholným úkonem čichali čpavek.Zvýšení aktivity se mě potvrdilo při každodenním nadýchání čpavku při čištění kurníku.Všem doporučuji, zejména manželu Janinky, který po opuštění kurníku najede na kole nikoliv 50km, ale daleko vice. Připouštím, že v případě některých činností může nepříznivě působit čpící zápach.
Mne to čeká o víkendu. Vyčistit devět kurníků to bude čpavku. Na kole ale jezdit nebudu, to bych asi vypálil po dálnici do Prahe a zpátky. Radši zajdu na točený a dám si o dva kousky víc. V tom jsem trénovanej, i když v současné době už jenom jednou týdně ale tu aktivitu zaměřím na tento sport.
Dobrý večer ve spolek,
únor bílí pole sílí ale nějak nám chybí ten sníh. Všude bláto jako pr_se :) Jediné komu to nevadí tak jsou kačky, vesele si cedí blatíčko zobáčky. Ani dívat se na ně nemůžu
Ovečkám maminkám gratujeme a posíláme hodně sil
Janinko, držím palce ať ovečka bez problému porodí a ňuňátka si užije...
Všichni tak pečete tak mi to nedalo a vytáhla jsem recept na loupáčky. No doma si je chválí tak budu zítra zadělávat znova... Foto přidám z mobilu :)
Holky hempšírky se s váhou vajec polepšily tak je šoupneme po křepelkách do líhně ať víme jaká je líhnivost.
Niky, možná se nám bude po blátě ještě stýskat. Sotva u nás slezl sníh, tak hlásí sněžení a -14. To se mi nelíbí. Já chci jaro a slepičky taky. Dnes si konečně užívaly na trávě.
No to máte pravdu zrovna na to koukám co to sem má přijít. Tak doufám že napadne snížek a bude kolem nuly. Bez náledí a katastrof...
Koukala jsem včera do zahrádky a talovín, sněženky narcisky vše je venku Dokonce kelímek s mini narciskama co jsem si dala ven abych je zastavila tak už jsou téměř pěticentimetrové. S takovou mi do velikonoc nevydrží
Olánku kurník čistím já, koukám, že se to bude muset změnit. Horal to je dobrý sport, chůze na pivko. Někdo by v tom mohl pořádat olympiádu.
Ni Pa loupáčky jak malované.
A teď ta nejvíc nejlepší zpráva, porodila první čurina, jmenuje se Růža, protože jediná z našich čurin má růžovou čurinku. A má dvě holky, flíčkatou a černou. Dnes v jednu odpolko nebylo nic, odjedu, manžel jde krmit v pět a dvě jehnátka na světě, čiperný, pijou.
Já se tedy těším, že zamrzne, oveny maj kolem ovčína dost bahnisko.
Zašitá čurinka je zatím v pořádku.
Janinko, v prví řadě gratulace k jehňátkům. Je to radost z každého přírůstku a hlavně když je to zdravé a hravé dá s na ně koukat hodiny. A je jedno jestli to má dvě nebo čtyři nohy. Teť k tomu dotazu na ovečky. Bylo to ještě za státního statku, takže ovečky patřily státu. Proto že to byl netradičný způsob chovu který teprva začínal, byly do toho zařazeny i různé plemena. Nejvíc bylo zastoupeno stavropolské merino pak ovce romanovská, šumavská, ovce valašska, německá dlouhovlnná, kavkazské merino, cigája a sufolk. Dneska by většinu z nich člověk jenom ztěží našel. Připoštělo se z počátku beranama a pak jsme přešly na inseminaci. Berani se používaly pro víc ovčínů a já je dostal už někdy v květnu. Každý měl své číslo jedno nebo dvoumístní a já měl dva měsíce na to abych je naučil reagovat na zavolání. Ovce byly zapsány v plemenné knize a plemenářka určila jaké plemeno na ni bude připuštěno. Pak jsme přešly postupně na inseminaci. Je to na celou knihu popsat všechno o práci kolem ovcí. Ještě takové zajímavosti. Ovce se bahnily na přelomu roku a ve špičce kdy ich šlo deně kolem padesáti, stávalo se že jsem tři dny a tři noci nespal, pak ale třicet hodin jsem byl mrtvej (obrazně). Byl jsem aktérem filmu pro VŠ zemědělskou v Praze, který natáčel syn Oldřich Lipského synovec Lubomíra Lipského. V té době se krom sufolka nedováželo žádné jiné masné plemeno tak sme si ho vyrobily. Na cigáje dovezené ze Slovenska jsme pouštěly romanovského berana (vysoceplodý 4-6 jehňat) a na vybrané jehničky z tohoto spojení pak sufolka. Takže časem jsme si vyšlechtily ovečky u kterách byl průměr 2,6 jehňat (normálně bylo 1,2) na bahnici, keré měly dostatek mlíka a dobrý růst. Pak ale si zmyslely že se chov ovcí nevyplácí pro momentální slabý trh (pár let po revoluci) a tak stádo zrušily. Jak jsem se zmiňoval, je to na celou knihu.
Horale už jen ten článeček je úžasný, natož kniha. Muselo to být velmi zajímavé, taková práce. Knihu byste měl rozhodně napsat. Čím jak a kdy se krmilo, jak odčervování, očkování, úspěšnost inseminace, ustájení atd. Zkušenosti. To je nejvíc. Plemenářství je běh na dlouhou trať, se mi zdá, je škoda, že to zrušili. Dnes by byli určitě na výši.
K tomu zašívání. Jak a čím jste oveny zašíval? Četla jsem, že i někdo užívá spínací špendlíky, to by musely být obrovské, ty špendlíky.
Po ránu jsou malé holčinky v pořádku. Podali jsme Lamb Aid, i když byly už od narození velmi vitální.
Kvásek vykvašen, po kávičce začnu zadělávat, nová ošatka čeká.
Přeji krásný ránko všem teplákovcům, hop hop z teplých postýlek. Drůbež čeká.
Přátelé nelze podceňovat v chovatelství určování pohlaví, což v některých případech vyžaduje zkušenost a cvik.Právě to co postrádám, pak se ovšem dočkávám velkého nepochopení, když tvrdím, že porodil králík šest králíčat.Přes dva roky jsem hodoval nepár hus německých nosných a ani vajíčko a u holubů se netrefím tak dvakráte za rok.
Pravděpodobně z tohoto důvodu, vyvarovati se chyb, mě moje milovaná, stále mladá manželka zanechala na monitoru nabídku.již za patnáct minut o deset centimetrů delší.A tak se Vás spíše v teoretické rovině, než praktické táži, lze takové prostředky více odhalující samčí pohlavn í orgán využít u savců či dokonce u ptáků?
Zdravím všechny v únorové teplákovce
Všem gratuluji k přírustkům, ať se daří.
Koukala jsem, že i napečíno jest - pokud se podaří, přidám i já trošku - domácí klobásky už jsou vyuzeny (kombinace jehněčí, králík, vepřové) šunka se bude vařit dneska a možná i paštika z jehněčích jatýrek bude.
To máš tak Olánku, nikdo z nás není neomylný a kdyby byl, tak se vytratí i ta poslední sranda, když se nakonec dopídíme správného výsledku, je to prostě k zasmání(já bych si nenadávala). Taktéž jsem si celé léto opečovávala nepříbuznou samičku králíka k samci co mám a v prosinci jsem zjistila, že je to samec, až se mi ti dva servali. No ťukala jsem si na čelo ještě dva dny potom. U drůbeže vodní, nebo holubů je to ještě větší kumšt rozeznat, takže takové drobnosti, že se sem tam něco splete jsou opravdu jen pro tu srandu a co se týče návodu tvojí stále mladé manželky si myslím, že to mělo být spíš upozornění na to, že teda bádat se má, ale ne na úkor manželských radovánek
A všem ostatním přeju ať jim prckové rostou a sílí
veraboskova
napsal(a):
Dobré ráno,
Janinko, paráda, gratulace.
My máme s jedním jehňátkem ze včera problémy, je slabé a nechodí pít. Takže jsme spustili záchranou akci. Manžel odstříkává od ovce mléko a stříkačkou jehně krmí. Snad se to zlepší a začne samo pít.
Podali jste selen? V roce 2015 se nám narodil trpaslíček, ani nedosáhl na vemínko. Měl asi kilo. Museli jsme ovci přimáčknout ke stěně a maličké nadzvednout a přiložit k pití. Dělali jsme to co dvě hodiny přes den, už jsem to zvládala i já sama, jehnátko jsem ráno zvážila a pak večer, vždy přibralo tak deset dek. Rostlo rychle do týdne pilo samo. Měli jsme jej s ovcí v choulu. Neodstříkávali jsme, dávali jsme mu pít z cecíku. Přijde mi, že ovenu stejne člověk musí držet na nádoj a pak do něčeho to dát, hygiena, teplota a tak. Tak jsme ji prostě zpacifikovali a jehnátku strčili cecík do pusiny a bylo. Najdu fotky.
Ono to jehně je stejně velké jako to druhé. Akorát se asi přes noc asi nenapilo. Selen dostalo dneska, dáváme druhý den po porodu. Ovce je hodná, nikam nezdrhá. Manžel se jehně snaží přikládat, ale zatím samo nepije. Tak to aspoň vypadá pro ovci, že pije jehně a ovce manžela nechá odstříkat mléko. Jsem tu před chvílí hledala, kolik má vlastně jehně dostat mléka. Zatím od rána dostalo 1x 10ml a 1x15 ml. Manžel seká vedle dříví, takže tam bude chodit průběžně a krmit ho a zkoušet přikládat. Věřím, že se to povede.
Já vás zdravím přátelé. Věrko, nekdy se stane že jehně nemá sací reflex. Chce to při přikrmování postříkat si prst mlékem a strčit mu ho do tlamičky. Prst proto že cítíte jestli má snahu zmáčknout a tahat. Pak až se bude snažit můžete použít kojeneckou láhev s dudlíkem. Když už začne samo tahat teprva pak přikládat pod ovci. Jinak se oba jenom stresují. Někdy stačí opravu použít pár krát prst a ono se chytí. Také držím palce.
Proto že máme prázdniny a já poslední dva dny v práci dělal skoro šestnátcky. Napřed rozebrat ve dvou třídách staré parapetní skříně a vymalovat zdi kam příjdou nové. Druhý den složit a sestavit nábytek nový. Proto jsem si udělal dnes volno a protože neumím jen tak posedávat nebo polehávat zadělal jsem na chlebíček a na buchty. Ty dělám poprvé, takže babičky šikovné ruce přišly vhod. Znáte to " jdi od toho už se nemohu koukat jak to tady patláš". Tak už jenom dokvasit a pořádně upéct. Samozřejmě vše kváskové.
Janinko- u nás taky. Je to manželova práce. Ja akorát zajistila jehně, vytahla králíka a dokoupila vepřove.
Ono totiž manžel je 14 dni doma z nemocnice - vyhrez plotenky - operace zatím nedoporucena a pekelnese nudí. Takze ja delam zásobovace, krmiče, nosiče atd a on tvoří. Pred chvíli vytahl sunku z hrnce a dali jsme do trouby péct kanči - bude pastika, jatra do ni jsou z jehnete. A to jeste udelal skvarky a do mrazaku jatrove knedlicky.
Ták ještě chvilku a chlebíček pude do trouby. To už ale ohlídá babička, já si jdu zasportovat.
horal
napsal(a):
Ták ještě chvilku a chlebíček pude do trouby. To už ale ohlídá babička, já si jdu zasportovat.
No už tu na tebe čekáme
Tak už jsem pochopila, proč tam psali, že každý chleba i podle stejného receptu je pokaždé jiný.
No prostě pokaždé něco při jeho výrobě zapomenu
Zatvrzele používám jen celozrnnou mouku. Dnes jsem spokojená, chlebík je měkký, kůrka pěkně vypečená. Je trochu nižší, dělala jsem celkem z 60 dek mouky. Chtělo by to menší ošatku asi.
Zdravím všechny.
Klobásky, buchty, domácí chlebíček, tak tomu rozumím.Vnikl mezi vás jeden bláznivej holubář, kterému lékaři přistřihli křídla a i přes to, že nemám zatím dovoleno dlouho sedět u PC, tak jsem pročetl vaší teplákovku a žasnu kolik je zde žen chovatelek.Může za to "Janinka Bosorka", která vnikla dnes na holubáře a chválila můj rodný kraj a hlavně mou srdeční záležitost Vlkovskou pískovnu.No nesmím dlouho sedět, tak se omlouvám, že jsem vás vyrušil v krásném chlebovém rozjímání.Kouťák.

Únor bílý,
tepláky jsou milý,
slepičky čilý
vajec plná lednice.
a taky bramborák
a trojobal na květák
dělají kokodák
a vajec zase plná lednice.
Kouták Vítám vás a zajděte častěji, vnesete sem na holubích křídlech nový vzduch, nebo vzruch. A určitě máte vyjma holubů i jinou drůbež.
Vlkovská pískovna je ještě krásnější než v osmdesátých letech. Jeden známý tam i rybaří a chytá pěkné macky.
Ve Frahelži jsme trávili vždy celé dva měsíce u paní Daňkové na konci vsi, s vyhlídkou na železniční stanici. Můj švagr byl její synovec. Vzpomínky krásné.
Jeje než jsem přišel z posilovny to se to tady rozjelo. Předně musím pochválit babičku, chlebíček zvládla na jedničku. Fotky jsou dvojexpozice s malým a velkým bleskem. Jinak Věrko tento sport už dávno neprovozuju, (topím plynem) ale když jsem byl ve věku tvého manžela tak jsem do takových špalků při desetistupňovám mrazu třískal sekerou jenom v trnýrkách a tričku a potom ještě. No co budu povídat většina přítomných ví že mám pět dětí. No to mám silácká řeči po tréniku že jo. A Janinko ta chůze je jenom druhotný sport, ale má to něco společného stim pátkem. Tak, tak neni to chůze ale házená. Hodím do sebe čtyři kousky a pak zrychleným přesunem domů. Dneska mne to ale trochu zmohl ten trénink, no bodejť, kdopak to viděl z ničeho nic si přidat dva kousky navíc to by zmohlo i vola, teda i mne. To byla dneska dřina. Jo a bodlince poklona za veršíky. Tak a jdu sebou praštit na kutě, kdo ví co ta moje unavená mysl zítra vyprodukuje za ůkoly. Přeju vám teda všem dobrou noc.
Děkuji Janě za přivítání a rád zase zajdu, hlavně když "bodlinka bude psát krásné básničky a ostatní vařit nějaké dobroty.Až pojedete na zmiňovanou Vlkovskou pískovnu, tak ještě upozorňuji, že je to nejkrásnější houbařská lokalita, hlavně na křemenáče.Jinak také rád vařím a tak vařte ať se něco přiučím.Kouťák.
Dobré ránko,
je sice zamrzlo ale sluníčko svítí. Zvěřinec pokrmený, holky se vyhřívají na slunci. Hempšírky měli plný počet vajíček, tak mi udělali radost.
Dneska má jedna samička Kal termín tak jsem zvědavá. Doufám že na ty prcky dá pozor a neprochladnou když je tam taková zima
Sice jsou pod střechou v závětří ale i tak. Je to prvnička...
Čerstvý chlebík se šunčičkou to by byla snídaně... Já měla čajík s loupáčkem :).
kouták
napsal(a):
Děkuji Janě za přivítání a rád zase zajdu, hlavně když "bodlinka bude psát krásné básničky a ostatní vařit nějaké dobroty.Až pojedete na zmiňovanou Vlkovskou pískovnu, tak ještě upozorňuji, že je to nejkrásnější houbařská lokalita, hlavně na křemenáče.Jinak také rád vařím a tak vařte ať se něco přiučím.Kouťák.
Na básničky je tu aj Horal, ale dá sa ťažko nahovoriť
Koutak - to je dobře že rád varite - bude další inspirace.
Uz se vaří dnešní obídek - jehněčí tajine.
Tedy vážení, to jste mne navnadili. Tak jsem založila na kvásek a tak za 3-4 dny, až uzraje, zkusím po roce oprášit grify k zadělávání chleba. Trouba je upravená stále, staré bobrovky ze dna už nevyndavám.
Šunkovar mám také a zrovna je u nás v akci vepřová krkovice, tak asi zase jednu medovou zkusím.
A včera jsem si naočkovala smetanu na zákys a utluču domácí máslo. Docela nám zachutnalo, můžu si ovlivnit, zda ze sladké nebo ze zakysané, přírodní, vyprané nebo solené. Takže je změna v chutích. A až bude ten chlebík a šunčička, domácí vajíčka... to bude dobrota Dana.
Ještě mám dotaz na ty, co doma dělají máslo. Někde na webu jsem se dočetla, že podmáslí ze sladké smetany není vhodné pro přímou komzumaci, ale je na vaření a pečení. Nevíte, proč by se nemělo pít? Já jej piji a nic se mi neděje, ani nemusím urychleně na onu místnost. Tak nevím.
A které máslo má delší trvanlivost? Na jednom webu píší, že ze sladké smetany, na druhém zase, že ze zakysané. A důvod, proč by tomu tak mělo být, ani jeden. V tom aby se jeden vyznal. Dana.
Nirrti
napsal(a):
Koutak - to je dobře že rád varite - bude další inspirace.
Uz se vaří dnešní obídek - jehněčí tajine.
S tou inspirací ode mě to asi nebude valné.Dcera jednou prohlásila:"Táta, když začne něco vařit, tak z toho vyleze vždy guláš".Je pravdou, že guláš vařím rád a ostatní ty chlapská "zdravá" jídla také.Jídlo nefotím, ale jednu fotku pečených kolen ukáži.Fotím nejraději přírodu.Kouťák.
Dobrý den paní Dano, máslo děláme už jen ze sladké smetany. Z kyselé nám moc nechutná. Ale co se týče trvanlivosti, řekl bych, že jsou na tom obě stejně. Cca po pěti dnech tak jakoby zesýrovati a začne mít takovou pro mě nepříjemnou chuť.
Řeším to tak, že dám do plastových krabiček od pomazankovych másel vždycky jen takové množství, co sníme do těch pěti dnů a nastrkam to do mrazáku a pak vytahujem dle potřeby.
Podmáslí piju jen já a taky nemám žádný problém, ale zase podmáslí mi víc chutná právě z té kyselé smetany.
Zdraví Milan.
nomad72
napsal(a):
Ovečka, za štyri dni kvások hotový mať nebudeš... na to, aby bol dostatočne silný, treba minimálne 2 týždne, najlepšie mesiac... uvidíš prečo, keď sem dám fotku, práve pečiem chlieb...
Neboj nomad, mám už napečeno nejakých 150 bochníků chleba, ale přestala jsem asi na půl roku a teď se chci vrátit. Kvásek jsem měla usušený a tak se jej snažím oživit. Včera jsem jej dala do teplé vody a žitné mouky a dneska už pracuje, začíná vonět po medu a lehce se zvedá. Zítra ráno bude na vrcholu a večer už bude chtít přiživit. Myslím si, že za ty 4 dny už bude schopen chlebík rozkvasit. A když to nebude úplně ono, tak se husky pomějí a zkusím znova. Dana.
Práve vytiahnutý z pece... žiadna prasklina, riadne vykysnutý, drží tvar, a je riadne nadýchaný... samozrejme, kváskový.
Můj chlebík, kaiserky a rohlíčky, croisanty a brioška, focaccia. Ještě dělávám bagety, ale ty nemám nafocené.
Chleba je kváskový, rohlíky z prefermentu, croisanty a brioška jsou 4 dny kynuté v chladu a denně překládané, fokaccia je z bigy (podobné prefermentu).
Mám doma Bibly domácího pečení a Pekařova učně a je to lepší čtení než detektivka. Tak to různě zkouším. U těch francouzských dobrot narážím na problém s tučností másla. Francie je máslový magnát a to, co se používá u nich do pečení, se u nás nesežene. Dana.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Ovečka z jaké mouky pečete chleba? A alespon poměr když už ne předpis. Děkuji za inspiraci. Jana.
Janinko taky peču nejraději ze špaldové mouky, jezdím si do Němec do Edeky.
Předpis teď nedám, dělám už to po paměti a poměr mám 2/3 špaldové nebo pšeničné a 1/3 žitné mouky.
V sobotu odpoledne dám oživit kvásek z lednice do tepla kuchyně a v neděli po obědě zadělám na chleba. Nechám poprvé nakynout, až je ho 2x tolik, vyklopím na vál, natahuj a překládám a formuji do ošatky, kde nakyne podruhé. Potom vyklopím na sázecí lopatu (dřevěný sedák ze školní židle ), ometu mouku, nařežu žiletkou a přesunu do vyhřáté trouby. Na dně mám plech, kam naliji hrnek vody a po 5 minutách zavlařím do troby fixírkou. To zněkolikrát během pečení zopakuji několikrát. Po vyndání hojně porosím vodou a nechám na podložce vychladnout.
Speciální nůž na nařezávání nemám, nahradila jsem jej speciálně upravenou žiletkou. Funguje skvěle. Dana.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Tak to teda čumím! Nádhera! Co jste ovečko jedla toho půl roku co jste nepekla?
Janinko chleba z pekárny, ale kolegyně neustále žebronily, abych jim upekla domácí. Když ono to zabere docela dost času a už mne to zmáhalo. Potřebovala jsem odfrk. Rohlíčky ale na sobotní ráno občas dělávám. Jsou hned pryč. Večer zadělám preferment a ráno vstanu v 6:00 a v pů deváté, kdy vstává rodina jsou upečené. Dana.
To jsou skvělé tipy! Okamžitě jsem obě knihy objednala v Kosmasu, ve středu je budu mít na prodejně k vyzvednutí. Moc se těším. Sázecí lopata tu asi už neseženu.
Taky dám jeden tip. Mouku objednávám zde, http://www.zijembio.cz/, posílají v papírových pytlíkách, paní ji namele den před odesláním, jsou naprosto spolehliví a mouka je skvělá. Pošlou jedno kilo i deset.
Naprosto jste mne nadchli. Než začne zahradničení tak se péct naučím dokonale.
nomad72
napsal(a):
Ja upečiem akýkoľvek chlieb, ale najradšej mám špaldový... z tej múky je aj ten chlieb na fotke... špalda má takú jemne orieškovú chuť...
Tak to je ono. Proto máš ty velké bubliny v těstě. Když se totiž přidá ta žitná mouka, tak to je takový chleba jako dělá janinka, má mechovou strukturu bez větších komůrek. Já mám tu střídku taky mechovou.
Pokud je to jen z chlebové mouky pšeničné (špalda je taky pšenice), tak ta střídka je prokypřená většími komůrkami (kdysi to byl chleba "vejražka") Dana.
Janinka Bosorka
napsal(a):
To jsou skvělé tipy! Okamžitě jsem obě knihy objednala v Kosmasu, ve středu je budu mít na prodejně k vyzvednutí. Moc se těším. Sázecí lopata tu asi už neseženu.
Taky dám jeden tip. Mouku objednávám zde, http://www.zijembio.cz/, posílají v papírových pytlíkách, paní ji namele den před odesláním, jsou naprosto spolehliví a mouka je skvělá. Pošlou jedno kilo i deset.
Naprosto jste mne nadchli. Než začne zahradničení tak se péct naučím dokonale.
Díky za typ na mouku. Já jsem objednávala na mouky.cz. Ale tam nemelou vlastní, zato se dají sehnat speciální mouky na pizzi, ciabaty, bagety...Naprosto skvělá je mouka manitoba. Nezaměnitelná chuť a skvělé vlastnosti těsta. Ale nějaký čas nebyla a teď už zásoby nemám. Mají i "00" a další druhy. Nejen z obilnin, ale i kokosová, banánová, ... I pro bezlepkové diety Dana.
Manitoba se dá sehnat zde http://www.italypasta.cz/16-moukar%C3%BD%C5%BEe Dana.
Teda my jsme všichni táááák šikovný!
Hlásím u zašité oveny vyndány svorky ve 14 hod. mnou vlastnoručně. Všechno je zatím uvnitř vyjma šlemu. Tak podám hlášení jak to bude pokračovat.
Janinko, tak trochu mně ta vaše fotka připomíná jeden vtípek o kočičkách
Jinak při zjišťování základních informací o pečení chleba jsem se nejvíce dozvěděla zde:
http://www.pavlavtroube.cz/recepty/upec-treba-chleba/kvaskovy-chleba-psenicno-zitny.html
http://www.cuketka.cz/?p=6889
http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=clanky:clanky
https://conovehonakopci.cz/stitky/chleb-2/
https://conovehonakopci.cz/2012/04/vady-chleba-pohledem-laika/
Pokud máte zájem, mám uložené recepty na chleby, rohle a další, co jsem si postahovala z netu. Mohu poslat na mail. Dana.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Ovecka chichi, super. Hlásím, že se narodil velký černý beránek. Ovce se chová jako vzorná matka, beránek je čilý. Jsme štastní. Fotku dodám. Ovena vypadala na čtyřčata, ale jsme rádi, že se jeví vše v pořádku.
Recepty moc moc prosím poslat.
Jj, písněte mi mail do SZ, je toho spousta.
A gratulace k beránkovi Dana.

ovecka
napsal(a):
Jj, písněte mi mail do SZ, je toho spousta.
A gratulace k beránkovi Dana.
Omlouvám se, že vám zasahuji do diskuze, ale celý den hledám a nenacházím a vyhledávač našel, že jste zkušený pekaři. Nakonec mě to vždy nasměruje na faunu.
Mám problém s kváskem. Ztekucuje mi těsto na chleba a zhutňuje chleba.
Kváskový chleba peču několikrát týdně asi pátým rokem, nejsem úplný začátečník. Chleba mívám výborný.
Kvásek jsem zakládala sama, je teda asi pět let starý. Kvásek rozkvasím a pak schovám asi dvě lžíce do ledničky, kde čeká na další použití.
První problém začal někdy v srpnu, kvásek jsem vyhodila a kamarádka my poslala "zdravý" kvásek, má ho ode mne, takže se vlastně vrátil domu. Další problém před vánoci, opět jsem kvásek vyhodila a pořídila funkční (opět se vrátil domu můj) a teď je zas přibližně každý druhý chleba nepovedený.
Poznám, že chleba bude nedobrý, protože těsto je sražené (cuckaté) a tekuté, vysloveně mi zteče z hnětací metly. zatímco normálně musím těsto dostat dolu stěrkou.
Napadá vás kde je chyba? Co kvásku vadí?
Nerada bych pokazila i nový kvásek (zítra bude mít premiéru, tak jsem zvědavá).
Omlazení kvásku jsem zkoušela a nefunguje.
Děkuji.
Https://www.youtube.com/results?search_query=master+baker+Jeffrey+Hamelman
Tady jsou skvělá videa o postupech přípravy baget a chleba, krásné grify a tipy. Doporučuji, jsou to ta očíslovaná. Dana.
Pro Janae :
já osobně nevím, kde je chyba, ale doporučuji weba diskuzní fora na: https://conovehonakopci.cz/2012/04/vady-chleba-pohledem-laika/
klara-admin určitě bude vědět, kde je zakopaný pes.
Já bych zkusila kompletní desinfekci celé lednice (Savo, Virocid...), včetně odpařovací nádržky na zkondenzovanou vodu na zadní straně lednice. Vydesinfikovat i všechny sklenice, kterí v lednici máte dlouhodobě. A potom nasadit nový kvásek, do nové nádoby. Možná tam máte nějakou mikropotvoru, která postupně kvásek kontaminuje. Dana.
Další co mne napadá je, zda dáváte kvásek do lednice ve fázi, kdy je těsně za vrcholem a začíná klesat? Aby byl zcela vyzrálý a obsahoval správný poměr kvasinek a bakterií.
Koukněte se nahttp://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:zalozeni_kvasku
http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:vedeni_kvasku
http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:uchovani_kvasku
Pokud jste to tedy již nestudovala
Dana.

ovecka
napsal(a):
Další co mne napadá je, zda dáváte kvásek do lednice ve fázi, kdy je těsně za vrcholem a začíná klesat? Aby byl zcela vyzrálý a obsahoval správný poměr kvasinek a bakterií.
Koukněte se nahttp://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:zalozeni_kvasku
http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:vedeni_kvasku
http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:uchovani_kvasku
Pokud jste to tedy již nestudovala
Dana.
To ne, klesat nezačíná. Pět let mi fungoval na jedničku, problémy začaly až v posledních měsích.
Zkusím dotaz zkopírovat na kopec.
Vydezinfikovat lednici mě nenapadlo, to je dobrá připomínka.
Ještě jsem našla informaci, že profesionální pekárny kvásek po pár měsících mění, protože kvásek nevydrží nápor jejich pečení a pečivo není stejnavé.
Ale to je přece hloupost, jsou lidi co mají kvásek několik desetiletí.
Píšete, že klesat nezačíná a to je možná ono. Já dávám kvásek rozjet v sobotu večer do tepla kuchyně a zadělávám v neděli po obědě. A to je kvásek již za vrcholem aktivity a klesá. A je stále stejný a chleba také, určitě mi neřídne. Těsto zpracovávám ručně, mám z toho skvělý pocit, když jej cítím pod rukama, jak reaguje. Dana.

ovecka
napsal(a):
Píšete, že klesat nezačíná a to je možná ono. Já dávám kvásek rozjet v sobotu večer do tepla kuchyně a zadělávám v neděli po obědě. A to je kvásek již za vrcholem aktivity a klesá. A je stále stejný a chleba také, určitě mi neřídne. Těsto zpracovávám ručně, mám z toho skvělý pocit, když jej cítím pod rukama, jak reaguje. Dana.
Já kvásku dávám na rozkvašení asi 12 hodin, zkusím teda ještě přidat.
V ruce mě moc nebaví.
Ale taky jsem si udělala radost, kvůli chlebu jsem si před lety koupila velkého kuchyňského robota a troubu, co umí 300 stupňů a má spešl program na kynuté pečivo (nemusím zapařovat). Máme asi nejdražší bochník chleba ve střední Evropě.
Prosím, poslala byste recept na vaše rohlíky, vypadají výborně.
Zkopírovala jsem dotaz Kláře, tak jsem zvědavá, doufám, že jí něco napadne.
Moji milí, příjemná novinka! Po osmé se narodil další beránek ovence s výhřezem, takže má dva kloučky. Tedy kluky jako buky, výhřez se zatím po porodu neopakuje. Už jsem psala díky vetovi a i na sebe jsem pyšná, infekci jsem jí při zandavání nezanesla, omyla jsem důkladně. Už baští seno a chová se vzorně mateřsky. Fotky nic moc, alespon dokumentační. Manžel si dal panáčka slivovičky za každého hošíka.
napsal(a):
Já kvásku dávám na rozkvašení asi 12 hodin, zkusím teda ještě přidat.
V ruce mě moc nebaví.
Ale taky jsem si udělala radost, kvůli chlebu jsem si před lety koupila velkého kuchyňského robota a troubu, co umí 300 stupňů a má spešl program na kynuté pečivo (nemusím zapařovat). Máme asi nejdražší bochník chleba ve střední Evropě.
Prosím, poslala byste recept na vaše rohlíky, vypadají výborně.
Zkopírovala jsem dotaz Kláře, tak jsem zvědavá, doufám, že jí něco napadne.
Jj, písněte mi maila na SZ a já vám to pošlu. Dana.
Aha, tak rohlíky dělám podle tohoto receptu. Měla jsem je i v PC někde přepsané ve Wordu, ale nevím kde.
https://www.youtube.com/watch?v=vGn_PbI8_oc
Dana.
Pěkné odpoledne. Venku je nádherně slunečno.
Podařilo se mi zredukovat hempšírky o 4 kousky. Tuším, kde se to u mě vzalo, ale část hempšírek z loňského líhnutí byla moc tmavě červená. Což se mi téda fakt nelíbí. Dvě mladé 2017 putovaly ke strejdovi a dvě 2016 (které za to můžou) jsou na cestě směr mrazák. Takže jsem aktuálně na stavu 13 slepic a kohout.
Přidávám pár fotek.
Věrko krásný slepičky.
Já nachytala zas tu mou hybridku v krmelci. Potvora. Jak je pustím před polednem do celého sadu a nejsou čtyři vejce, mám čtyři a kohouta, tak si tam zaleze snášet.
Také u králíčků dnes do rána nové přírůstky.
Tak to můžu posloužit fotkou ze včera. Manžel zapomněl kus slámy v kolečku. A jak si orlovky běhaly po zahradě, tak se tam jedna rozhodla snášet
Dobry podvecer,
Zasilam foto z plemenne knihy drubeze jak ma hempsirka vypadat. Ja osobne mam problem s cernou barvou v krcnim zavesu. Po rozhrnuti kresby se o evi cerne peri :(.
veraboskova
napsal(a):
Jinak paní Dano a spol. kdo tu máte hempšírky. Jaká se správná barva slepic? Tuhle jsem se to snažila někde vyčíst a prý je to barva hrudi kohouta. Je to tak?
Babička mě navnadila na Chovatel 2/2018, kde je článek o hempšírkách. Je z návštěvy v Německu. Škoda že tam není víc fotek.
Paní Věrko, vejce hempšírek jsou světle hnědá, řekla bych barva bílé kávy. Někdy jsou s drobnými tmavými tečkami. Jejich barva se tak nesleduje, jako u maransek. Barva hrudi kohouta je podle mne tmavší. Jinak vejce jako u jiných plemen postupem doby snášky světlají. Dana.
Paní Dano, jé ale já se neptala na barvu vajec Ale na základní barvu peří slepic.
Třeba tady http://ksz.agrobiologie.cz/plemenadrubezeakraliku/slnh.html jsem našla info: Během jara a léta všem dobrým nosnicím bledne peří i běháky, a to nejen působením slunečního záření, ale podle názoru většiny odborníků, také odebíráním pigmentů v pokožkových buňkách do produkovaných žloutků a vaječných skořápek. Přepelicháním a současným přerušením snášky nosnice opět nabudou syté barvy peří i běháků. Původní a dosud také nejoblíbenější je hnědočervené zbarvení s černými rýdovacími pery.
Ale proč se ptám. V roce 2016 jsem kupovala násadová vejce ze dvou zdrojů. Plus mám svoje "staré" hempšírky. A každý ten zdroj je fakt jiný. Zdroj H. jsou rozložité slepice fakt nádherné matrony které mají "zlaté" peří na krku a málo černé kresby v krčním závěsu. Zdroj B. jsou útlejší slepičky tmavší barvy. Černé mají hodně, jak v krčním závěsu až moc a černá se objevuje i jinde. A co je zajímavé, poznám i jejich vejce (bílé kafe). No a ty moje V. ty jsou prostě nejlepší :) Akorát jsou to už takové slepičí důchodkyně.
Aha paní Věrko, tak to je ale lapálie. A já to četla 2x a pořád to pro mne bylo o vejcích . Utkvělá představa, s tím nic neudělám .
Je pravda, že slepičky od vás jsou dost tmavé. Sháněla jsem k nim, co nejsvětlejšího kohouta. Ale většina z nich má pěknou robustní postavu (typická "česká buchta")
Půlka z nich má i pěkné žluté závěsy s tmavou kresbou v několika řadách. Ty nechám i na příští rok.
Pak tam mám dvě bez světlého závěsu s velmi tmavými zády a křídly, ty budu muset před sběrem násadovek dát k araukánám a jedna nemá vůbec kresbu v závěsu, tak tu taky.
Poslat fotku, taky nic neřeší, barva se změní podle monitoru vašeho počítače.
Já bych tu správnou barvu přirovnala k hodně vypečenému rohlíku nebo naopak středně světlému chlebu, ještě mne napadá barva božkovského rumu
Tady chápu vaše přirovnání k barvě prsou kohouta. Ovšem musí to být standardní kohout s výrazným trojtónem. Dana.

ovecka
napsal(a):
"VD trojoctín" tak to je bomba, chvíli jsem nechápala
Já to nechápu ani teď

horal
napsal(a):
Skovo rozdělíme mezi j a druhém o, za nim přidáme d a c nahradíme s. Takový malý rébus. To je jako bych napsal Honzíku, že máš na fotce Lévan Ďulu.
U mě taky jen -5°C, ale radši jsem kačeničkám v chlívě na noc zapla topení, co kdyby že jo. . Už jsou celkem velké a po ptačinci se jenom zapráší, jak mě vidí, že nesu zelené, pomalu mi vyskočí do náruče. A další dvě kačeny snáší a snáší, už mám 30 vajec na platu, asi než se vylíhnou ty tři kuřata, tak je nacpu do líhně. . Manžel ještě o líheň nezakopl, se bude divit až mi to tam začne pípat . Nemám já štěstí?
Dobrý den přeji, ráno -5°C ale teď už je tu nad nulou a svítí sluníčko. Včera nastal den D a začalo líhnutí křepeliček.
Tak ze 150ks vajíček 115 křepelek. Pokud jsem tedy v noci počítala správně Mají se k světu. Bydlí v krabici ale musím je rozdělit je jich tam mějak moc.
Děda slípky nakrmil, ke kurníku se posadil.
Čeká, čeká na vajíčko, mráz leká ho maličko.
Mrazu se tuze bál, na sluníčko spoléhal.
Kolem kurníku chodí děda, hlídá, vzdychá a naříká,
zima je prevít, jen tak nedá, nu je tady mrcha a veliká.
Přidali se k dědovi babka, vnučka, pes, kočka a myš,
budem do kurníku dýchat. A teď ty zimo uvidíš!
Děda v předu, myška v zadu, stáli svorně kolem hřadu.
Dýchali tam na kropenku, za chvilinku bylo vajko venku.
Myška píská vesele: Já mám ale dych přátelé!
Kočka oči přihmuoří: To koukáte kocouři!
Pejsek štěká: Žádný pes nedokáže co já dnes!
Vnučka zpívá: Tralala, tralala, dědovi jsem pomáhala.
Babička je ráda ještě více, protáhla si přitom plíce.
Děda u vajíčka hlaholí:
Jak je krásně v našem kraji, když si všichni pomáhají.
Hezký mrazivý den vám přeje Horal.
horal
napsal(a):
Děda slípky nakrmil, ke kurníku se posadil.
Čeká, čeká na vajíčko, mráz leká ho maličko.
Mrazu se tuze bál, na sluníčko spoléhal.
Kolem kurníku chodí děda, hlídá, vzdychá a naříká,
zima je prevít, jen tak nedá, nu je tady mrcha a veliká.
Přidali se k dědovi babka, vnučka, pes, kočka a myš,
budem do kurníku dýchat. A teď ty zimo uvidíš!
Děda v předu, myška v zadu, stáli svorně kolem hřadu.
Dýchali tam na kropenku, za chvilinku bylo vajko venku.
Myška píská vesele: Já mám ale dych přátelé!
Kočka oči přihmuoří: To koukáte kocouři!
Pejsek štěká: Žádný pes nedokáže co já dnes!
Vnučka zpívá: Tralala, tralala, dědovi jsem pomáhala.
Babička je ráda ještě více, protáhla si přitom plíce.
Děda u vajíčka hlaholí:
Jak je krásně v našem kraji, když si všichni pomáhají.
Hezký mrazivý den vám přeje Horal.
Horal, ako by povedal Hnozík: krása strieda nádheru
Ni+Pa
napsal(a):
Dobrý den přeji, ráno -5°C ale teď už je tu nad nulou a svítí sluníčko. Včera nastal den D a začalo líhnutí křepeliček.
Tak ze 150ks vajíček 115 křepelek. Pokud jsem tedy v noci počítala správně Mají se k světu. Bydlí v krabici ale musím je rozdělit je jich tam mějak moc.
Těch je to jsou ty anglické? Skóre líhnutí je hodně dobré no vypadají suprovně mončičáci
Ni+Pa
napsal(a):
Teď už sou rozdělená a vesele si papkají a cvachtají v pítku :)
Ovečko, snášítko je moc pěkné pojmenování Někdo by řekl prostě prdelka ale toto mě pobavilo je opravdu znát rozdíl oplozených vajíček když se jim ty snášítka neostříhají?
Někde jsem to četla ale nevěřila
To, jestli je rozdíl, vám sdělím příští týden. Budu posílat vajíčka Petáje, a stříhala jsem teprve o víkendu. Tak sama doufám, že ten rozdíl nebude moc velký. Já tedy neriskuji a stříhám a porovnání s neostříhanými nemám. Ostříhané mají standardní oplozenost 90-95% při šikovném kohoutovi. Dana.
ovecka
napsal(a):
To, jestli je rozdíl, vám sdělím příští týden. Budu posílat vajíčka Petáje, a stříhala jsem teprve o víkendu. Tak sama doufám, že ten rozdíl nebude moc velký. Já tedy neriskuji a stříhám a porovnání s neostříhanými nemám. Ostříhané mají standardní oplozenost 90-95% při šikovném kohoutovi. Dana.
Děkuji za odpověď Pak dejte věďet jak se zadařilo.
Zeptám se budete prodávat násadové vajíčka araukan? Já se prosím pěkňe hlásím Stačilo by mi 10-20 zeleňásků... Děkuji
Nikola.
Zdravím všechny, tak u nás ráno v půl sedmé -11 stupňů, teď krásně svítí sluníčko. Zamrzla mi plynová bomba a zatím se jí nechce povolit Tak nevím, co budu jíst... Asi nic. No, aspoň zhubnu
Já asi líhnout nebudu - orpin se nějak k ničemu nemá. Od chvíle, kdy jsem ho dala ke slípkám, tak nekokrhá, holek si nevšímá a celkově je takový nijaký Orpiny se mi vůbec nedaří Chjo.
Tak jsem teď byla v chlívku na kontrolu a vzala s sebou i telefon, tak Vám je posílám, už nám bude brzo měsíc
Zuzkaa
napsal(a):
Dadu- lajdáka vyměnit. Všechny 3 holky už snáší jako o závod.
Jsem ráda, že se vám holky roznesly
Kohout je loňský. "Starého" jsem vyměnila za tohodle právě proto, že byla nízká oplozenost a teď je to ještě horší Asi mu dám ještě měsíc a pak nejspíš půjde do trouby. Darmožrouta nepotřebuju a nějaké násadovky (aby bylo co na pekáč) třeba někde poblíž seženu.
Pane jo, ten chleba je krasnej. Nebyt v posteli s vycistenyma zubama tak si jdu zakrojit aspon ten kupovany :D
A jak to tady vsude ctu jak pecete tak jsem si dnes zalozila na kvasek. Tak jsem zvedava jak se mu u nas povede Zitra je v planu ryzovej nakyp a ke svacince ci kavicce loupacky.
Tak dobrou noc a psst u nas uz to vse spi
Tachovsko a zlášť na kopci už druhý den poránu -7°, k tomu víchodní větříček a pocitově jsme někde na patnácti. Obloha zatažená a mlhavo, je to ale známka že se trošičku oteplí. No jo, ale jenom v okolí. U nás to bude držet ta prokletá mlha. Ale co, je únor a i když jako chovateli je zima na obtíž, měli jsme letos i trochu opravdové zimy. Prozatím jenom haldy sněhu který za dva dny slezl a pak všude samé bláto. Zatýden se to zopakovalo a pak ještě několikkrát. Konečně žádné bláto, žádný sníh. No skorožádný, jenom slabý poprašek, kdyby ho bylo víc tak je zima ukrutná. Byl by takovej krrrůůůt, že kdybychom řekly voda, tak nám zo umrzne u huby.
Předevčírem bylo nádherně, smálo se na nás sluníčko a i slepičkám to lahodilo. I když bylo pod nulou, vyhřívali se na sluníčku a čechraly si peří. Také se to projevilo v hnízdech. Do tédoby maximum pětadvcet a jednou či dvakrát dvadsetsedm, ale tentokrát třiatřicet. Dokonce i leghornky (7), které to už měly spočítané položily čtyři vajíčka. Večer si pro ně pak přišel kupec a i s Českou legendou, zlatými Českými kropenkami (1,6) šly do vsi pod kopec. Snad se jim tam povede lépe. Kurníky ale dlouho prázdné nezůstanou. Pokud vše dopadne jak je nasmlouváno a vylíhne se alespoň těch 60%, tak by na zahradě mělo být o šest barevných rázů vlašek navíc. Vlastně jenom čtyři, protože koroptví a stříbrné mám, ty se jenom doplní. Tak vám všem přeju hezký den, doufám že vám svítí sluníčko a nemáte žádnou mlhu, všechna je totiž u nás.
Takové mořské panny chytám já. Dobré ráno přátelé. Dnes má vnuk dvanácté narozeniny tak jsem mu slíbil kváskové rohlíčky obzvlášť vypečené (doufám že budou). Za chvilku je jdu válet. Dneska to vypadalo na krásný slunečný den, ale se sluníčkem se od východu začaly vytahovat i mraky a ty jsou rychlejší než než slunce. Takže oblohe je už téměř šedá a se sluníčka asi nic nebude. Takže já jdu na ty rohlíčky a držte mi palce. To víte je to poprvé tak se trochu stydím, čo to táram bojím.
Tedy to je "panna" jako fík. A ta dobrota na talíři.
Rohlíčky budou dnes obzvláště vypečené, nebojte.
I když se přiznám, že mi ty kváskové nechutnají tolik, jako ty z prefermentu - je to v podstatě zadělaný kvásek v 1/3 mouky a celém díle vody z receptu s nepatrným množstvím sušeného droždí tak 12-18 hodin dopředu. Chuť a vůně droždí se ztratí, preferment lehce nakysne a skvěle v zadělaném těstě zaktivizuje lepek. Zadělávám den dopředu, kvečeru a ráno peču od 6:00, aby byly na snídani pěkně vypečené. Do těsta přidávám rozpuštěné máslo pro vůni. Do druhého dne nevydrží. Dana.
Teda ty rohlíčky musí být!
Ale ty od Horala, budou taky určitě dobré.
Já dnes neřeším, jaké rohlíčky upeču, ale kohouty. Stále máme dva, jsou to bráchové. Do dnes naprosto v pohodě. Ale před chvílí se do sebe pustili. Byla jsem u toho, dlouho to vypadalo, že si spíš hrají. Pak se to zvrtlo, musela jsem jednoho zavřít, začalo to vypadat dost nebezpečně. Asi je načase to vyřešit a nechat si jen jednoho. Moc se mi to nehodí, zítra přijedou děti na prázdniny a já měla v plánu úplně jinou práci, než zpracovávat kohouta. Ještě, že už mám jednu zkušenost za sebou, tak už to snad půjde lépe.
Horal, kapr kapitální.Za mě teď rybaří moje kamarádka vydra, přestože je rybník v zahradě a řádně oplocen.Hlad je hlad a do plotu krásná díra.Videa z fotopasti jsou úžasná a musím uznat, že vydra je nádherné zvíře a nemohl bych jí ublížit.Snad tam do jara nějaká ryba zůstane.Kouťák.
Co říkáte? Myslím že jsou opravdu obzvlášť vypečené, hlavně že chutnají Vénovi. Teď šel do bazénu a až příjde to bude mít hlad ja vlk. Po rohlíkách se jenom zapráší, ještě že jsem půlku pokmínoval, ten on nerad. Když ale chce tak kmin smete a jeto. Uvidím až příjdu ze zahrady. Jinak je pořád trošku pod nulou a sluníčko prosvítá skrze řídké mraky, hlavně že už nefouká a je venku docela příjemne.
Krásné zimní odpoledne. Koukám Pm nám stále trucuje https://www.prozeny.cz/clanek/nejzdravejsi-alkoholicky-napoj-zatoci-s-cholesterolem-i-kily-navic-40718?seq-no=3&dop-ab-variant=&source=article-detail nnnnn
Príde sedliak na svojej starej motorke k susedovi na lazoch a búcha na dvere.
Chlapec, asi 9-ročný, mu otvorí dvere.
"Je otec doma?"
"Nie, nie je - išiel do mesta."
"Nuž a mama je doma?"
"Nie, aj ona išla s otcom do mesta."
"A čo tvoj brat Ďuro? Je doma?"
"Nie, aj on išiel s mamou a otcom."
Sedliak chvíľu prešľapuje z nohy na nohu a niečo si zlostne mrmle pod nos.
"A môžem Vám nejako pomôcť? Ja viem, kde má otec všetky nástroje, ak by ste si chcel nejaký požičať, alebo môžem nechať otcovi odkaz."
"Nuž" hovorí sedliak hnevlivo "naozaj sa chcem porozprávať s otcom.o tvojom bratovi Ďurovi, mojej dcére Zuze a jej tehotenstve".
Chlapec sa na chvíľu zamyslí a potom vraví:
"O tom by ste sa mal dohodnúť s otcom. Ja viem, že za pripustenie býka berie 50 eur a za kanca 15 eur, no naozaj neviem koľko berie za Ďura".
Tak jsem se dneska navrátila k pečení chlebíku. Pro jistotu jen ze 600g mouky(200g žitná chlebová,200g pšeničná chlebová,200g špaldová, chlebové koření + kmín navíc). Kvasek paráda, jen já jsem nevydržela při druhém kynutí a vsadila do trouby moc rychle. Tak mi napraskl, jak se snažil dokynout v troubě. Ale ta vůně je nebeská. Nafotila jsem "výrobu" od prvního nakynutí, přes vytahování lepku, stočení do ošatky a nařezání po druhém nakynutí. Peču s teploměrem do 90°C uvnitř (+-45minut), průběžně zapařuji troubu. Po vytažení opět 2x porosím, pro lesk kůrky. Dana.
ovecka
napsal(a):
Tak jsem se dneska navrátila k pečení chlebíku. Pro jistotu jen ze 600g mouky(200g žitná chlebová,200g pšeničná chlebová,200g špaldová, chlebové koření + kmín navíc). Kvasek paráda, jen já jsem nevydržela při druhém kynutí a vsadila do trouby moc rychle. Tak mi napraskl, jak se snažil dokynout v troubě. Ale ta vůně je nebeská. Nafotila jsem "výrobu" od prvního nakynutí, přes vytahování lepku, stočení do ošatky a nařezání po druhém nakynutí. Peču s teploměrem do 90°C uvnitř (+-45minut), průběžně zapařuji troubu. Po vytažení opět 2x porosím, pro lesk kůrky. Dana.
No ja by som si dal, ja som taky chlebovy ze az, mne staci chlieb zo vsetkym, mnam
Tak ještě na řezu, a nomád i bery25 si může klidně kousek vzít. Povedl se, už ho zkouším s domácím máslem a šunkou (kupovanou) Dana.
ovecka
napsal(a):
Tak ještě na řezu, a nomád i bery25 si může klidně kousek vzít. Povedl se, už ho zkouším s domácím máslem a šunkou (kupovanou) Dana.
Dobrý večer paní Dano,
z jaké smetany jste tentokrát máslo dělala. Psal jsem Vám před pár dny, jak delam máslo já. Zajímalo by mě, jakou máte zkušenost s trvanlivostí Vy.
ovecka
napsal(a):
No aj by som, ale jak, vazne rozmyslam ze nato nejak nahovorim zenu a nema tu niekto skusenosti s domacou pekarnou, to bude asi nejaka hlupost
bery25
napsal(a):
No aj by som, ale jak, vazne rozmyslam ze nato nejak nahovorim zenu a nema tu niekto skusenosti s domacou pekarnou, to bude asi nejaka hlupost
Je to o něčem trochu jiném, klasický chleba to není. Ten se musí dělat v ruce a s láskou, pak totiž chutná úplně jinak. Já bych chtěla jestě klasickou pec a pak by to byla teprve bašta.
Ale i v pekárně si upečete chleba a vychytáte podle chuti. Dana.
1978milan
napsal(a):
Dobrý večer paní Dano,
z jaké smetany jste tentokrát máslo dělala. Psal jsem Vám před pár dny, jak delam máslo já. Zajímalo by mě, jakou máte zkušenost s trvanlivostí Vy.
Milan1978 zkoušela jsem jak ze sladké smetany, tak i naposledy ze zákysu (celkem z cca 600g smetany). S trvanlivostí si hlavu nedělám, nechám v lednici polovinu udělaného másla a druhou dám do mrazáku. Stačíme sníst do 4-5 dní a to jsme si žádných změn nevšimla. Ještě možná vyzkouším to osolené, ale nejsme na to zvyklí, asi to nebude ono.
Chuťově je ze sladké neutrálnější, ze zákysu je trošíčku cítit ten zákys, ale spíše vůně než chuť. Když byl manžel zaměstnán v Německu, tak vozil obojí a podle chuti byl rozdíl minimální. Takže to ani moc nerozlišuji, ani u domácího ten rozdíl není výrazný. Jednou jsem tam zkusila nechat ten zbytek podmáslí a nevypírala a taky dobré, ale už výraznější. A tam věřím, že by to sýrovatělo.
Ani ten 5.den si žádné změny v chuti nejsem vědoma, zrovna dnes jsem dojídala poslední kousek másla z neděle a bylo OK.
Máslo vypírám v několika vodách a pak se snažím, co nejvíce vody dostat ven - namačkávám do formy po malých množstvích a každou vrstvu dřevěnou lžící umačkám a vytlačenou vodu odstříkám pryč. Vyhníst máslo na prkénku se mi nedaří. Dana.
Pekný deň vospolok... tak ja už si chystám na nedeľu obed, to bude lahôdka... no, idem to ja dočistiť, lebo čo nevidieť začne športový sviatok...

nomad72
napsal(a):
Pekný deň vospolok... tak ja už si chystám na nedeľu obed, to bude lahôdka... no, idem to ja dočistiť, lebo čo nevidieť začne športový sviatok...
Copak ti to tam už za okny klíčí ?

Já sazel papriky a chilli dneska ráno. Paradajky mají u mě ještě čas do března. Mám ty staré převážně ruské černé odrůdy a ty jsou celkem ranné.
Tak jsem dnes vykydala polovinu kurníků a zítra to dorazím. Bylo příjemně -1°C, bez větru, pěkně umrzlo na vození. Slepičky dostaly čistou slámu, posílily se spoustou myšek (ty potvory se množí geometrickou řadou) a ani nechtěly na bidla. Snáška jde pomalu nahoru minulý týden průměr 12 vajec ze 30, tento týden 15 ze 30. Dávám vždy od prosince méně směsi a zase přidám tak od 20.1. Slepičky si trochu odpočinou a koncem února, kdy sbírám násadovky, tak jsou už zase většinou všechny ve snášce. Kachny mi nesou obě, houser pomořaňák už týden pojímá, husa začne tak do týdne. Češky jsem zatím nenačapala. Uvidím o víkendu, dám jim lodnu, aby se vykoupaly, to bude radosti. Dana.
Pěkný večer. Tak asi už dolíhnuto. Dneska se dolíhnul ještě jeden pišťa. Z 20 ti vajec jsem 2 vyřadila jalová. A je 10 křepelek. Na to, že jsme vejce stěhovali ze zimy do tepla a pak teprve do sklepa. Sem tam jsme na vejce v košíku zapomněli a zase jsme ho odvezli druhý den na zahradu, tak jako za mě dobrý
Janinko, tak to klobouk dolů. U nás už máme "hotovo". Fotka je z pondělka.
Jinak byla viděna za dne bílého běhat pod pastvinou místním myslivcem liška. Mířila si to k místům, kde chová náš místní veterinář výstavní kachny ruánky. Tak asi budu zavírat přes den drůbež a venku budou jenom pod dohledem.
Jejda Věrko, hladová liška sloví i jehně. Nám jeden rok vzala asi 4 denní jehňata 2x po sobě. Vždycky, když jsme si řekli, že jsou pěkná, silná a nedali je do choulku, tak vzala přes noc jedno z dvojčat No holt za hloupost se platí. Tak doufám, že ta vaše jsou už starší a stihnou utéci. Brala jen ta do týdne stáří. Dana.
Len keby si chcel niekto prečítať... dnes som našiel zaujímavý článok... http://www.zivot.sk/clanok/550134/vyslachtena-pre-slovensko-mala-zvladnut-narocne-podmienky-a-byt-dostatocne-produktivna?utm_source=azet.sk&utm_medium=box-magaziny-zivot&utm_content=clanok1&utm_campaign=HP-new2
dobré ránko prajem.
ovecka
napsal(a):
Jejda Věrko, hladová liška sloví i jehně. Nám jeden rok vzala asi 4 denní jehňata 2x po sobě. Vždycky, když jsme si řekli, že jsou pěkná, silná a nedali je do choulku, tak vzala přes noc jedno z dvojčat No holt za hloupost se platí. Tak doufám, že ta vaše jsou už starší a stihnou utéci. Brala jen ta do týdne stáří. Dana.
Mohu vám říct, že i mnohem starší jehňata dokáže liška ulovit. Vím v domácím chovu je to jiné, tam si ani tak často netroufne liška přijít, ale zase to bývají relativně malé ohrady a nemají kam utéct. Já jsem míval ovce v osmdesáti až stdvaceti hektarových ohradách a v nich kolem tisíc jehňat s bahnicemi. Jehňata byla minimálně dva měsíce stará, ale nejstaším bylo třeba čtyři měsíce. Jenomže tou různorodostí ovcí byly jehňata různě velké. Třeba u Romanovských ovcí bylo běžné čtyři jehňata, ale občas i paterčata, dokonce několikkrá i šesterčata, u těch většinou všechny nedožily ani přepravu na pastviny. Dokonce i u suffolků nebyly trjčata zvláštností. No a jelikož ovce má jenom dva struky a málo mléka, oproti koze, uživit ta jehňátka byl problém. Byly věčně hladové a takzvaně pytlačily. Snažily se napít od jiné ovce a to většinou ze zadu mezi nohyma, proto už na první pohled bylo znát které to jsou. Měli špinavé hlavy a krky. Když to ovce zjistila, nemilosrdně ho napálila. Úhyn býval kolem deset procent a i když jsem chodil na kontrolu dvakrát deně nenašel jsem vždy všechny kadaváry. Tím se naučily chodit na pastvinu lišky a divoká prasata. A když nebyly mršiny občas to odneslo spící jehně. Dost často jsem to viděl na vlastní oči. Dokonce ani traktor liškám nevadil a i když jsem vozil sbou brokovnici, na broky to bylo daleko, alespoň jsem po ni vystřelil, ale ani to ji neodradilo aby přišla druhý den zase. Hlad je hlad a příroda je už taková. Krásná, ale občas nemilosrdná.
Dobré ráno. O těch liškách a jehňatech to vím. Mám na FB ve sledování farmu Těchoraz a ti tam loni dávali právě fotky jehněte, co se do něj pustila liška. Doufám že kdyby chtěla něco zkusit, tak že by jí zastavil elektrický ohradník. Máme ho zvenku ve třech řadách jako druhou "vrstvu" k ovčímu pletivu. Bude to znít možná divně, ale máme to tam proti psům (praštění páníčci nechávali běhat na volno hafíky a ti běhali sem tam kolem ohradníku a děsili ovce, zatímco páníček se bavil. Teď pes dostane pecku. A proti lidem - natažením elektriky odpadly babičky s vnoučaty, co ač jsme domlouvali že to nemají dělat pořád chtěli krmit ovečky chlebíkem nebo jablky).
Ja už ich mám nasolené od rána... ja keď chcem na nedeľu kačku, tak ju zabijem v piatok, v sobotu nasolím, a v nedeľu ráno pečiem, najprv pomaly, a potom dopekám... a vtedy má krásne jemné a mäkké mäsko... to si zajtra dáme... uf, s červenou kapustou a domácou knedľou... do psej matere, už teraz sa mi sliny zbiehajú...
Pěkný večer.
Věro, nádhera. Hned bych si kousek dala.
Já mám v troubě kohouta. Tentokrát francouzská klasika, na červeném víně a už voní na celý barák (v našem případě, spíš baráček).
Prázdniny začaly. Děti (3) oddychují pod peřinkou, první den jsme zvládli výborně. Uvidíme, co budu psát za pár dní. Ze začátku, než rozvážou, je to většinou pohoda.
Dobrou.
Pekné a pohodové nedeľné ránko prajem... tak poďme vstávať a piecť tie nedeľné kačky mne sa už vývar varí, cesto na knedľu zamiesené a kysne... o chvíľku dám kačky piecť... to bude paráda len budem musieť jeden pekáč cez ušká stiahnuť drôtom, lebo jedna kačka je veľmi tučná (a hrubá ) a nejde mi poriadne zavrieť pekáč...kanálie jedna
Nomad, delate mi chute, ja jsem vecer uvarila starsi samici, masi kp mekke, vyvar kvalitni, vonavy a dnes si umelu kilo veproveho, umelu obrane kralici maso, pridam par vajec, cesnek, koreni..atd..a budou kralici karbanatky..mame je moc radi s bramborovou kasi a domaci kyselou okurcickou uz se tesim..kacenky planuji taky, az se mi vrati hladove dite za tyden z internatu .. dekuji za medaili, sice nevim, jake rekordy trham, na olympiadu jse m letos nejela ..