Dobrý deň, chovám už vyše 15 rokov hodvábničky, musím povedať, že doteraz som ich mal najradšej, milé nekonfliktné sliepočky. Moj problém s nimi začal v roku 2016, kedy mi z odchovu všetky sliepočky v lete z ničoho nič mali zalepené jedno oko akoby hnisavým výtokom, boli oddelené, kohúty to nemali. Veterinárka mi na to dala Tetracyklín a do 5 dní boli sliepočky ako predtým. Zimu 2016 prežili bez problémov, teda som si zostavil chovnú skupinu a tešil sa na jar, na jar som pod týmito živými liahňami naliahol množstvo kureniec, nie len hodvábničiek, ale aj sliepok do chovu na vajíčka, žiaľ opäť raz som si koncom leta všimol pár soplivých kurčiat so zalepenými očami, jednalo sa vždy len o hodvábničky. Kurčatá som neliečil ale rovno zlikvidoval, v kuríne s odchovom som mal aj tieto kurence, aj kuričky na vajíčka ( leghornky, plymutky, maransky a araukany) z nosných kurčiat a odchovov som nespzoroval nič. Chovné sliepky hodvábničiek z roka 2016 ale začali mať problém s tým, teda nemali žiadny problém, iba ja som si všimol menšie upchatie nosných dierok, žltkavým sekrétom, ktorý smrdel po skazenom mlieku. Keďže už bola jeseň, chovné " nosnice" som presunul do veľkého výbehu a hodvábničky vrátil do voliery, kde zimujú. Po podaní probiotík a vitamínov prestalo aj tečenie z nosa. Mám ich doteraz a vymenil som aj kohúta, zaujíma ma, ale či pod týmito sliepkami môžem liahnuť. Veterinárka mi povedala, že vzhľadom na to, že nekýchajú ani sa nijak zvláštne nesprávajú by to nemal byť problém, ale ja sám si u pár chovných hodvábničiek všímam občasné akokeby " kýchnutie " ( nie nejaké chraptivé, skôr len zbavenie sa prachu alebo podobne, také normálne, ktoré bežne vydávajú sliepky) a u asi 2 sliepok si všímam stále akokeby smradlavé sople z nosa, inak sú zdravé, čieperné, nijako nezaostávaju, práve naopak znášajú. Tie sople sú ale podmienené podmienkami, akonáhle príde daždivé počasie hned sa im pustia ale nijak ich neobmedzujú. Zaujímavé je, že odchov, ktorý bol vychovaný touto sliepkou neprejavoval v lete ani na jeseň žiadne príznaky, ako je to teda? Je to infekčné a vnímajú to len hodvábničky? Stretli ste sa s tým niekto?
Zdravím ja som mal podobný problém len s tým že mne tri kusy uhynuli... nevedel som čo je s nimi oči brutálne zahnisane a po case úplne zoslabene ale ako mi uhynul môj najkrajší kohútik tak mám s tým pokoj... ja som sa aj pýtal čo to môže byť ale nikto mi nevedel poradiť tak som nevedel čo im mám dať macal v repiku vatove tampony a prikladal nezaoberali...očné masticky nepomáhali... az to skoncilo ako som uz spomenul len dúfam ze sa to už nezopakuje...