Křepelky a jejich chov

Křepelky japonské nosné (kř JPN)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.2.2018 18:31
nikka

XXX.XXX.213.39

Dobrý den, prosím o radu co se týče křepelek, jsou cca týden stará z vlastní líhně, jsou čiperná, postupně jim ubíráme na teplotě ale začali nam hynout.krmíme směsí pro kuřata, teplota 33 stupnů i více prosím o radu čím by to mohlo bíti předem děkuji Monika.

27.2.2018 18:50
jo012810

XXX.XXX.96.211

Nevím, jsem také skoro začátečník v chovu jkn. Pokud máte u týdeních kuřátek v celé odchovně 33°C a nemohou do chladnější části odchovny, asi jim to nedělá dobře. Jestli je to však příčina úhynu, nevím. Jsou odchovávána na roštu a nebo na podestýlce, mají krom směsi, neznečistěné vody i písek pro trávení? To jsou základní podmínky pro odchov. Mě se osvědčil odchov i chov na roštech s automatickými napáječkami, krmítky a miskou písku. u křepelek, na rozdíl u slepic, jsem vyřazoval jen kusy s deformacemi nohou, ostatní vše vyrostlo bez úhynu.

27.2.2018 18:55
lupus4

XXX.XXX.27.129

krmíme směsí pro kuřata,

ta je chudá, je třeba ji doplnit bílkovinným krmivem. Vhodné je natvrdo uvařené nadrobno nasekané vejce, tvaroh, kyška, osvědčilo se podávat syrovátku.

lepší je směs pro krůťata

27.2.2018 19:20
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Asi by bylo dobré doplnit, kolik jich máte na jakém prostoru. Jaký je zdroj tepla, jaká je podestýlka. Jak se křepelky chovají, jestli jsou hlasité nebo jsou v pohodě a spokojené. Jak ubývá krmení. Nebo přidat fotku.

27.2.2018 21:15
nikka

XXX.XXX.213.39

Podestýlku máme polystyrén přikrytý novinami a na tom piliny. vařené vejce jim dáváme a po tom jdou jak supy:) máme i vedlejší odchovnu ale tam jsme jim zatím ještě neotevřeli báli jsme se aby jim nebyla zima.jinak to máme průchozí s tou malou kde se nachazejí. zdroj tepla je zářivkou kterou máme připojenou na regulátor ale i topný kabel.jinak co se týče jidla žerou pěkně, nejsou vůbec hlasité.deformaci nohou nemáme.počet křepelek je 22ks.v prostoru 50x80cm.děkuji Monika.

27.2.2018 21:23
lupus4

XXX.XXX.27.129

mají krom směsi, neznečistěné vody i písek pro trávení
mají? (grit, písek)
piliny

27.2.2018 21:29
nikka

XXX.XXX.213.39

Písek jsme nedali hned napravíme.vodu máme v napáječce kterou měníme jak ráno tak večer.co dám místo pilin?

27.2.2018 21:36
veraboskova

XXX.XXX.0.235

A jsou to opravdu piliny nebo hobliny? Nemají trus na prdelkách? a jak rychlý průběh je to když umírají? Netočí třeba hlavu nebo tak něco? Kolik jich už umřelo?
Osobně používám podestýlku hobliny. u takhle malých noviny a na to pár hrstí bezprašných hoblin.

27.2.2018 21:37
lupus4

XXX.XXX.27.129

Klidně jen noviny (snadná každodenní výměna)
ten písek ihned!

28.2.2018 09:54
zbosace

XXX.XXX.16.243

Piliny absolútne nie. Žerú ich aj dospelé a majú problém z vyprázdňovaním. Ako podstielku dávam tesco papierové utierky. Super sajú a poznať na nich kokcidiozu. Zdroj tepla je najlepšie miestny, poznať kedy sú v pohode. Keď sú pod žiarovkou- málo tepla. Keď sú po obvode odchovne- veľa tepla. Keď sú po celej ploche- ideál. Krmim v prvých dňoch štartér- je jedno či pre krepelky, kruty alebo kurata. Niekde býva označený br-1. Ak hnačkuju, preliečiť. Väčšinou to býva kokcidia. Prípravok aký máte po ruke. Bežný sulfonamid, Sulfacox, Klozanit...Podľa návodu. Piesok dávať alebo nedávať. Riešim to roky. Mladým nedávam, radšej dávam mleté zmesy. Aj sypku br-1 ešte pretiahnem cez nutribulet, nakrátko. Žiadne prilepšenie čo sa týka krmiva nerobím. Vždy som potom vyhadzoval mrtvolky. Odchovavam týmto spôsobom asi 500 ks, v turnusoch 10-80 ks podľa toho či liahnem cielene po vybraných /po urcitom jedincovi/ alebo Halabala aby bola plná liaheň. To preliecenie robím už v prvý týždeň. Viem, veľa názorov bude proti, ale týmto som dosiahol úhyn 0-0,5%.

28.2.2018 11:18
Matsik

XXX.XXX.41.248

Chtěla bych se zeptat zda je možné livacoxem přeléčit i křepelky.

28.2.2018 19:00
jo012810

XXX.XXX.96.211

Tak a zase oblíbené, snad i moderní téma-preventivní léčení a pokud možno bez jakékoliv diagnostiky. Je to proti přírodě. Všechna preventivní veterinární opatření jsou určena pro velkochovy, kde se skutečně"vyrábí" vejce, maso atd. ve velkých koncentracích zvířat na malé ploše. Někdo namítne, že u jkn je také vysoká koncentrace. Určitě je většinou větší, než u ostatní drůbeže na dvorku, ale ne velkochovatelská. Já osobně předcházím zdravotním problémům, když odchovávám na roštech, v přiměřeně velké odchovně, s čistou vodou v nyplových napáječkách, s krabičkou písku a krmím k1. Prakticky úhyny nemám. a pokud nějaké kuřátko viditelně zaostává ve vzrůstu, tak jej utratím. v přírodě by stejně nebylo. Každý lék, oslabuje přirozenou imunitu a tím i většinou užitkovost. Takže každý má možnost si vybrat sám cestu. Přirozenou imunitu se selekcí na zdraví a nebo se zapojit do různých farmaceutických šarád...

28.2.2018 20:43
zbosace

XXX.XXX.16.183

jo012810 napsal(a):
Tak a zase oblíbené, snad i moderní téma-preventivní léčení a pokud možno bez jakékoliv diagnostiky. Je to proti přírodě. Všechna preventivní veterinární opatření jsou určena pro velkochovy, kde se skutečně"vyrábí" vejce, maso atd. ve velkých koncentracích zvířat na malé ploše. Někdo namítne, že u jkn je také vysoká koncentrace. Určitě je většinou větší, než u ostatní drůbeže na dvorku, ale ne velkochovatelská. Já osobně předcházím zdravotním problémům, když odchovávám na roštech, v přiměřeně velké odchovně, s čistou vodou v nyplových napáječkách, s krabičkou písku a krmím k1. Prakticky úhyny nemám. a pokud nějaké kuřátko viditelně zaostává ve vzrůstu, tak jej utratím. v přírodě by stejně nebylo. Každý lék, oslabuje přirozenou imunitu a tím i většinou užitkovost. Takže každý má možnost si vybrat sám cestu. Přirozenou imunitu se selekcí na zdraví a nebo se zapojit do různých farmaceutických šarád...

Ťažko vám protirečiť. Snáď len to že sliepocky jumbo mi nesú v kuse už 16 mesiacov bez preperenia. Faraón a gigant od rgreena z Hodonina mám skoro pri teplote ako vonku a znaska nespadla pod 70%. Chov v klietke a kombi s budkou a podstielkou, kŕmenie energys ad libidum. u takto odchovaných, s proti prírode prevedenou preventivnou, liečbou" som mal 10 týždňového kohúta vo váhe 420 g a naj sliepocka 460 g. Spôsob chovu si musíme vybrať každý sám, niekedy sa človek musí naučiť na vlastných chybách. Čo sa týka diagnostiky, keď vám kuriatka padajú a vidíte že trus je riedky hnedý a neskôr aj stopy krvy a za hodinu vynášate 1,2 potom 5 kurčiat... To vám diagnostika a aj následne už riadne liecenie moc nepomôže, keď sa kokcidioza šíri z hodiny na hodinu. a z toho čo, vyliecite" už radosti nebude.

28.2.2018 21:21
Matsik

XXX.XXX.41.248

Já křepelky zatím nechovám byla to jen akademická otázka.Zase na druhou stranu mi přijde lepší pokud po přeléčení mají doživotní imunitu, protože se může stát, že i přes přirozenou imunitu se kokcidioza může objevit např. po prožitém stresu.

28.2.2018 21:49
zbosace

XXX.XXX.16.183

Matsik napsal(a):
Já křepelky zatím nechovám byla to jen akademická otázka.Zase na druhou stranu mi přijde lepší pokud po přeléčení mají doživotní imunitu, protože se může stát, že i přes přirozenou imunitu se kokcidioza může objevit např. po prožitém stresu.

Zaregistroval som váš dotaz ale fundovanu odpoveď vám musí dať niekto iný. Osobné skúsenosti mám len s preliecovanim. Vakcinacia vami spomínaným Livacoxom sa robí u kura domáceho ale výrobca udáva aj hydina- drubez, čo je už širší pojem. Logicky by sa dalo vychádzať z nejakej štúdie ktorá opisuje druhy kokcidii ktoré majú hostiteľa krepelku. Ak sú zhodné s druhmy obsiahnutymi v Livacoxe, nemal by byť problém. Osobne by som to riešil dotazom priamo u výrobcu.

28.2.2018 23:47
rate

XXX.XXX.227.209

Matsik napsal(a):
Chtěla bych se zeptat zda je možné livacoxem přeléčit i křepelky.

Příteli, Livacox je perorální vakcína obsahující živé kmeny kokcidií. Nejedná se tedy o léčbu, ale o prevenci. Již nemocným by jsi to jen urychlil. Kokcidie jsou výrazně druhově specifické a předpoklad, že kokcidie kura domácího způsobí onemocnění u japonské křepelky je nepravděpodobné. Tedy preventivní vakcinace křepelek Livacoxem je zbytečná. Nemluvě o tom, že vakcinovat je třeba do 10. dne stáří kuřete.

1.3.2018 12:40
Matsik

XXX.XXX.41.248

rate napsal(a):
Příteli, Livacox je perorální vakcína obsahující živé kmeny kokcidií. Nejedná se tedy o léčbu, ale o prevenci. Již nemocným by jsi to jen urychlil. Kokcidie jsou výrazně druhově specifické a předpoklad, že kokcidie kura domácího způsobí onemocnění u japonské křepelky je nepravděpodobné. Tedy preventivní vakcinace křepelek Livacoxem je zbytečná. Nemluvě o tom, že vakcinovat je třeba do 10. dne stáří kuřete.

Děkuji za odpověď ale jak jsem psala křepelky ještě nechovám jen o tom uvažuji a má otázka byla pouze akademická.

1.3.2018 22:27
lupus4

XXX.XXX.1.163

Pro zadavatelku: tak jak to dopadlo ?

31.3.2018 10:40
19papaja

XXX.XXX.74.216

Když se chova jeden sameček a třeba dvě slepičky... zahnizdi obě slepičky a vyvedou mláde nebo jen jedna? ?

31.3.2018 12:07
lupus4

XXX.XXX.10.154

19papaja napsal(a):
Když se chova jeden sameček a třeba dvě slepičky... zahnizdi obě slepičky a vyvedou mláde nebo jen jedna? ?

to se budete v každým vlákně ptát na tu samou blbost a plést číňanky s japonkama ?

1. křepelka čínská - chov JEN V PÁRU, zachovaný pud sezení a odchov mladých, chov nejlépe ve voliéře
2. křepelka japonská více typů (nosný, masný...) chov 1,5 - 8, vejce jen do líhně...

už capišto?

31.3.2018 13:08
19papaja

XXX.XXX.74.216

Omlouvám se nechtěla jsem vás naštvat.

31.3.2018 13:19
lupus4

XXX.XXX.10.154

19papaja napsal(a):
Omlouvám se nechtěla jsem vás naštvat.

nenaštvala, hlavně, jestli už máte jasno

já jen, že za tu dobu, co jste to kopírovala do všech vláken se slovem křepelka, ste si to dávno mohla najít na googlu

Přidejte reakci

Přidat smajlík