Zdravím.
Chci se zeptat ohledně chovu slepic - konkrétně na Dominant modrý.
Nějak jsme nenašel, nebo nedokážu pochopit, nevím, jak dlouho slepice snáší?
Rok? Dva? Tři? Prostě jde mi o to, že koupím třeba 20. týdenní slepici, našel jsem že někde do 78. týdne by měla snést cca 300 vajec. Pak už vůbec nenese? Nebo nese méně? Kdy přestane nést úplně? Jsem z toho jelen
Za každou radu z praxe budu rád, díky :).
Dobrý den, nevím jak Dominant modrý, ale já mám hybridní Leghorn (DekalbWhite) a snáší plně 2 roky. Mají ale velký výběh (zahradu-sad), kde jsou schopní si hodně nahrabat, od podzimu pak PRAVIDELNĚ PŘIKRMUJI BÍLKOVINOU (maso, masové konzervy, psí granule) a to až do konce března, pak začnu dávky snižovat až mají jen 1:1 pšenici/N1 až do přepeřování( to nesnáší). Pak opět začínám přikrmovat + ta pšenice s granulemi celoročně ad libidum. Třetím rokem se snáška radikálně sníží, ale já už průběžně slepice vybíjím a na jaře v dubnu kupuji nové kuřice. Kupuji i staré, tzv.vynesené, které po přepeření t ěkně snáší i dva roky. Potom je dobré hejno obměnit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dedis
napsal(a):
Zdravím.
Chci se zeptat ohledně chovu slepic - konkrétně na Dominant modrý.
Nějak jsme nenašel, nebo nedokážu pochopit, nevím, jak dlouho slepice snáší?
Rok? Dva? Tři? Prostě jde mi o to, že koupím třeba 20. týdenní slepici, našel jsem že někde do 78. týdne by měla snést cca 300 vajec. Pak už vůbec nenese? Nebo nese méně? Kdy přestane nést úplně? Jsem z toho jelen
Za každou radu z praxe budu rád, díky :).
Slepice snáší nejvíc první snáškové období. Jde do snášky, snáší hodně, pak začne pelichat, po přepeření začne snášet ale snáší míň než předtím, pak zase začne pelichat a tak to jde dál a dál.
Ve velkochovech se slepice chovají jedno snáškové období, na které ale vy nemáte šanci dosáhnout, protože ta dlouhá snáška, během které slepice nanese těch 300 vajec, je dosažená ovlivněním délky světelného dne. Takže slepice nepřeruší snášku pelicháním a snáší a snáší, dokud snášková křivka neklesne pod určitou mez a pak turnus končí a slepice jdou do psích konzerv.
To jedno snáškové období se chovají, protože se nevyplatí slepice živit během přepeřování s tím, že druhé snáškové období snesou méně vajec. Je to nerentabilní.
Ale v malých chovech slepice ještě udělá dost práce i druhý, i třetí rok, když na to přijde. Starší slepice už je ale čistě pet.