Každé plemeno kura domácího si nese různé specifické znaky a některé z nich jsou zřejmě zděděné od různých druhů kura. Na vzniku některých plemen se snad tedy podílel nejen kur bankivský, ale právě také kur sonneratův, kur zelený a kur cejlonský. Různě jsem se dočetl a doslechl o znacích které kur domácí zdědil po těchto druzích. Například v článku zde na ifauně je citace M. Procházky
"Pokusy prokázaly, že křížení gangegara s domácím kurem přináší málo plodnou samičí část potomků, ale plodné kohouty. Na Jávě už v dávnověku takto šlechtili dlouhokokrhající plemena. Např. Kura sonneratova musel člověk nutně použít, aby od něj získal tzv. stříbrný faktor zbarvení a žluté zbarvení běháků, od cejlonského kura skvrnitou kresbu a od gangegara černý pigment s výrazným leskem nebo krátké závěsy a další znaky bojových plemen.“
Mě by zajímalo které plemeno je nejblíže kuru zelenému, nebo kuru sonneratovu či cejlonskému.
V biolibu uvádí že kur zelený je běžně chován domorodým obyvatelstvem jako domácí zvíře. A že v důsledku křížení s kurem domácím je i bohužel ohrožena genetická čistota divokého Gallus varius. Neměl by někdo fotky takových hybridů chovaných domorodými obyvateli Jávy a dalších ostrovů?
Kur domácí ve své podobě, nebo alespoň některá jeho plemena jsou zkrátka zřejmě výsledek křížení všech čtyř druhů hřebenatých kurů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.172.239
Foto tradičního jihoasijského plemene Ayam bekisar. Což je vlastně přímý potomek divokých kohoutů kura zeleného a vybraných plemen domácích slepic. Výsledkem je potomstvo s neobyčejně lesklým peřím a exotickými vzory. Pro další chov se vybírají se jen kohouti (protože na rozdíl od slepic jsou vždy plodní) a dále se používají pro další šlechtění s plemeny domácích slepic. Takto vzniklo a vzniká mnoho dalších asijských dlouhoocasých, zpívajících a bojových plemen.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.240.166
Podle jedné studie bayesovská analýza odhaluje, že indonéská zvláštně kokrhající plemena slepic pocházejí z plemene ayam bekisar.
Na videu Ayam pelung: https://youtu.be/MPnaRyL_8q0
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Podle jedné studie bayesovská analýza odhaluje, že indonéská zvláštně kokrhající plemena slepic pocházejí z plemene ayam bekisar.
Na videu Ayam pelung: https://youtu.be/MPnaRyL_8q0
toho dat na zahradu tak sa sused zblazni, uplne by stacilo aj Ayam Ketava :) rozmyslam, ze ked sa krizi napriklad Ketava a obyc sliepka alebo s tymto Bekisar, po ktorom plemene bude hlas potomka? ci to bude mix dvoch stylov kikirikania?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ta druhá fotka Ayam bekisar mi velmi připomíná výraz v obličeji sumatranek. U žádného jiného plemene jsem tento prazvláštní výraz v obličeji neviděl... velmi zajímavé...
Tak co se týče kura sonneratova, tak jsem si už dřív všiml, že se mi ze zdrobnělých fénixek občas vyštěpil kohout s takovým zvláštním kompaktním hřebínkem se spoustou jemných zoubků, je to takové netypické. Občas se to objeví i u zakrslé rousné tříbarevné...
Plemena nejbližší kuru bankivskému jsou podle mě taková ta typická lehká nosná jako jsou minorky, vlašky, lakenfeldky, brakelky a další. Nejvíce příbuzná by podle mě měla být Ayam cemani, i když dnes už je to spíš, hlavně v hobby chovech mix všemožných masných a nosných plemen v melanické formě, což je snad jediné čím připomíná původní Ayam cemani.
voxon

XXX.XXX.11.65
Cipiti
napsal(a):
A kur zelený tu už zmiňován byl, plemena bez lalůčků mají jeho geny.
Kur zelený nemá dva lalůčky po straně ale jeden jediný jakoby podbradek. Tyto geny pak způsobí, že například araukany mají často holý krk pod bradou a lalůčky úplně chybí.
voxon
napsal(a):
Kur zelený nemá dva lalůčky po straně ale jeden jediný jakoby podbradek. Tyto geny pak způsobí, že například araukany mají často holý krk pod bradou a lalůčky úplně chybí.
...
Magor.d

XXX.XXX.231.170
Ayam cemani jsou, aspoň co vídám v inzerátech, už spíš jen takový hybridky v celočerném provedení. Dokonce mě to od jejich chovu odradilo, protože jsem chtěl lehké exotické slepice v původní čisté formě a ty tady neseženu.