Dobrý den, končeně se mi podařilo získat pozemek, který mohu užít k chovu drůbeže. Mám zájem o chov netradiční-raritní drůbež (především hrabavou "slepice") jako je např. Ayman Cemeni, Aruakan Zlatokrký apod. Jde mi především o chov čistých jedinců s kmenem přibližně 1,4 (1 kohout, 4 slepice) a tak bych potřeboval vidět, ukázat, zaslat foto v jakých podmínkách takovéto druhy chováte. Především velikost kurníku a výběhu, vybavení těchto prostor apod. Zkušenosti s chovem slepic (i okrasných ptáků) již nějakou mám, ale slepice jsem choval pouze pro vajíčka, ale to mě zcela nenaplňuje a chtěl bych se tímto posunout dále. Uvítal bych rady odborných (ale i hoby) chovatelů, jejich zkušenosti v chovu a popřípadě kontakt na takovéto chovatele, kteří se takovýmto chovem drůbeže zabývají - (opět upozorňuji na to, že mi jde o čistý chov neobvyklých plemen). Na závěr bych rád, kdyby mohl někdo napsat jaká neobvyklá plemena chová a zda jsou u něj dostupná buď v živých kusech nebo mám např. násadová vejce - tímto tedy i takovouto drůbež poptávám. Jestliže víte o nějakých článcích na internetu, které se výše uvedeným zabývají, klidně přidejte odkaz. V případě, že víte o chovatelích, kteří takto chovají, poprosil bych nějaký kontakt (nejlépe Jižní Čechy). V případě nejasností mne můžete kontaktovat na mail b.hedanek@seznam.cz - 601228077. Jde mi o seriozní přístup, a proto v případě, že je toto téma jakkoliv nevhodné, napište také a já jej popř. smažu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Většina slepic jde chovat ve stejných podmínkách, kde základem je čistota chovatelského zařízení a dostatečný výběh, krmení atd. Měl byste mít vlastní představu, co chcete. A nezapomenout přemýšlet nad tím, jak budete (či spíše nebudete) shánět chovný materiál, pokud se chcete zaměřit na máločetná/vzácná/speciální plemena. Vy stanovte podmínky a my budeme odpovídat. Každý má jiný pohled na věc. Bude to pro zábavu? Chcete se zabývat chovem? Plemenitbou? Mnoho neznámého a relativně obecný dotaz.
Dekuji za reakci, nyní pripravuji nový kurnik pro stávající osádku a pres zimu si necham prolezet hlavou, jakým směrem se budu ubírat dále. Chtěl jsem spíše vaše nazory na zmiňovaný čistý chov drůbeže. Rady, typy, odkazy na chovatle, kteří se takovým chovem zabývají apod... abych si udělal představu... Příště snad již napíšu konkrétní představu.

Čistokrevná slepice je pořád slepice. Nemá větší nároky. Dobře, obří plemena potřebují větší kurníky, kurové neschopní letu potřebují nízko hřady, kurové s velkými listovými hřebeny a obr laloky potřebují bezmrazý kurník, ale obecná péče je stejná.

jinak "takovým chovem" se zabývají všichni lidé, co chovají čistokrevnou drůbež a těch je na světě hodně a chovatelská zařízení mají podle svých možností.
nebo "takovým chovem" myslíte čistě množení toho, co je zrovna populární?
Nejde mi o mnozeni a nasledny prodej namnozenych zvirat. Jde mi o to, ze bych chtel chovat vice druhu drubeze a vzhledem k tomu ze chci udrzet "cistokrevnost" tak je nelze chovat pohromade. Jde mi spise o kmeny 1/2 az 3. Takze k tomu i prizpusobene ubikace, ktere bych nekde rad okoukal u nejakeho zkuseneho chovatele, ktery i dokaze, ze svych zkusenosti porafditdit. A ano pisete ze cistokrevnou drubez chova mnoho lidi, ale i kdyz jsem objel nekolik "mistnich" vystav a byl jsem se podivat i u chovatelu, tak tito chovatele drubez povetsinou chovaji pohromade ( vice druhu) a z toho je zrejme, ze se nikdy nebude jednat o cisty chov. To ze chci chovat neobvykla plemena je u mne zpusobeno tim, ze takove veci mam proste rad, nic vic v tom nehledejte
hedy
napsal(a):
Nejde mi o mnozeni a nasledny prodej namnozenych zvirat. Jde mi o to, ze bych chtel chovat vice druhu drubeze a vzhledem k tomu ze chci udrzet "cistokrevnost" tak je nelze chovat pohromade. Jde mi spise o kmeny 1/2 az 3. Takze k tomu i prizpusobene ubikace, ktere bych nekde rad okoukal u nejakeho zkuseneho chovatele, ktery i dokaze, ze svych zkusenosti porafditdit. A ano pisete ze cistokrevnou drubez chova mnoho lidi, ale i kdyz jsem objel nekolik "mistnich" vystav a byl jsem se podivat i u chovatelu, tak tito chovatele drubez povetsinou chovaji pohromade ( vice druhu) a z toho je zrejme, ze se nikdy nebude jednat o cisty chov. To ze chci chovat neobvykla plemena je u mne zpusobeno tim, ze takove veci mam proste rad, nic vic v tom nehledejte
Chov tzv. "pohromadě" nevylučuje čistokrevnost (čistý chov). Stačí minimálně měsíc před sběrem násadových vajíček k líhnutí další generace rozdělit podle plemen. Pokud je pozemek dostatečně velký snese se v hejnu i více kohoutů.
Většinou se chová jedno max dvě plemena, případně ve více barvách. Je totiž u málo chovaných /raritních/ plemen poměrně těžké obstarat si nová, nepříbuzná zvířata. Proto je vhodné /nutné/ chovat více nepříbuzných kmenů od jedné barvy či plemene. U některých plemen je i počet 1/2 , 1/3 málo a slepice budou chudáci. Někdy se chovají kohouti a slepice mimo období před a při sběru násadových vajec odděleně. Na "místních" výstavách toho při současné chovatelské základně moc neuvidíte. Asi bych začal s jedním plemenem, které si vyberu podle svého vkusu z fotek, atlasů, vzorníku …. a pak se začnu zajímat o stavech plemene u nás a v zahraničí, kontaktovat chovatele, vyjet na větší výstavy i do zahraničí, navštívit speciální výstavy plemene /pokud jsou/. Nečekejte řadu voliér 4x2x1m jako u papoušků. Návodů na chovatelská zařízení je na internetu dost, stačí hledat. Musíte počítat s oddělenými prostory pro různé věkové kategorie ..atd. I proto bych určitě začal jedním plemenem.
hedy
napsal(a):
asi si pletete pojmy s dojmy DRUH je Kur domácí (Gallus gallus f. domestica)
čili slepice a jde vám tedy o různá plemena slepic
tak tito chovatele drubez povetsinou chovaji pohromade ( vice druhu) a z toho je zrejme, ze se nikdy nebude jednat o cisty chov.
A proč by nemohla být dohromady ? Nejsou-li tam diametrální rozdíly ve velikosti a temperamentu, tak není po většinu roku žádný důvod. Pokud vejce jen konzumuje, tak je to úplně fuk
Stačí chovat dle plemen jen cca 3 týdny před tím, a po dobu, než nanesou dost vajec pro nasazení vajec pod kvočny či do líhně, či po dobu kdy chce třeba prodávat násadová vejce.

hedy
napsal(a):
Si to představujete jako hurvínek válku. Chov totiž zdaleka není jen o tom, že máte oddělené výběhy s kurníkem a v každém výběhu máte chovný kmen 1,3 různých plemen. To je čistě množení, nic jiného.
Protože. Pokud nechcete jen množit a prodávat vejce třeba do líhně nebo prodávat jednodenní kuřata, potřebuje také odchovnu na kuřata, prostor k odchovu kuřic, prostor k odchovu kohoutků, oboje máte dost dlouho, protože kvality se zjistí kolikrát až ve vyšším věku,pak ale zjistíte, že nadějné kuřice do chovu jsou sestry nadějných kohoutů, protože od toho plemene máte jen jeden kmen a co pak dál? chcete málopočetná plemena, takže šance, že ve vedlejší vesnici je člověk, se kterým můžete vyměnit chovný materiál, je minimální.
nebo se vám při takovém chovu může stát, že kohout je neplodný, nebo že z kmene vypadávají kuřata s výlukovýma vadama a protože máte jen tenhle jeden kmen, co pak?
Prostě nejde dělat plemenářskou práci, pokud máte jen jeden kmen. Málopočetná plemena jsou málopočetná, takže přísun nepříbuzných zvířat je ztížený.
napsal(a):
Si to představujete jako hurvínek válku. Chov totiž zdaleka není jen o tom, že máte oddělené výběhy s kurníkem a v každém výběhu máte chovný kmen 1,3 různých plemen. To je čistě množení, nic jiného.
Protože. Pokud nechcete jen množit a prodávat vejce třeba do líhně nebo prodávat jednodenní kuřata, potřebuje také odchovnu na kuřata, prostor k odchovu kuřic, prostor k odchovu kohoutků, oboje máte dost dlouho, protože kvality se zjistí kolikrát až ve vyšším věku,pak ale zjistíte, že nadějné kuřice do chovu jsou sestry nadějných kohoutů, protože od toho plemene máte jen jeden kmen a co pak dál? chcete málopočetná plemena, takže šance, že ve vedlejší vesnici je člověk, se kterým můžete vyměnit chovný materiál, je minimální.
nebo se vám při takovém chovu může stát, že kohout je neplodný, nebo že z kmene vypadávají kuřata s výlukovýma vadama a protože máte jen tenhle jeden kmen, co pak?
Prostě nejde dělat plemenářskou práci, pokud máte jen jeden kmen. Málopočetná plemena jsou málopočetná, takže přísun nepříbuzných zvířat je ztížený.
Přesně tak. Na skutečný chov a udržení kvality je třeba mít alespoň 15 nosnic, k tomu třeba 3 kohouty(pokud možno návzajem nepříbuzné) a vylíhnout alespoň 50, lépe 100 kuřat a selektovat a selektovat...A ktomu je zapotřebí, výše popsané.
No vidite a presne takoveto rady potrebuji. Ne ze bych to videl jako hurvinek valku, jsem zacatecnik a presne o tohle mi jde kazda zkusenost je dobra a ja mam mizivou, takze viz vyse uvedenena dva prispevky mi alespon napomohou, jakym smerem se ubirat a jake "kurniky" pro cisty chov delat. Mozna si myslite ze mi jde o mnozeni ale opravdu ne, jen proste nechci chovat slepice jen pro vejce, ale chci se chovem i kochat a to nejde pokud budu chovat dominanty nebo jina bezna plemena jako kazdy soused ze vsi ( nemam nic proti temto plemenum, aby zase nekdo nekdo neco nenamital ). Choval jsem papousky a taky jsem zacinal na andulkach, korelach, atd., ale clovek potom zjisti ze to je malo a chce neco vyjimecneho, stejne tak i ja chci chovat neco vyjimecneho v drubezi, proste me to bavi o nic jineho nejde, maximalne bych zkusil nejakou vystavu, ale primarne mi nejde o mnozeni jako takove. To ze clovek neco proda je asi samozrejme, ale jak jsem uvedl i kdyt jsem choval okrasne ptactvo, tak prebytek z prodeje sel na krmeni a nebo na porizeni jineho ptactva. Myslim, ze v hobby chovu ani nejde vydalelavat mnozenim!!!??

hedy
napsal(a):
No vidite a presne takoveto rady potrebuji. Ne ze bych to videl jako hurvinek valku, jsem zacatecnik a presne o tohle mi jde kazda zkusenost je dobra a ja mam mizivou, takze viz vyse uvedenena dva prispevky mi alespon napomohou, jakym smerem se ubirat a jake "kurniky" pro cisty chov delat. Mozna si myslite ze mi jde o mnozeni ale opravdu ne, jen proste nechci chovat slepice jen pro vejce, ale chci se chovem i kochat a to nejde pokud budu chovat dominanty nebo jina bezna plemena jako kazdy soused ze vsi ( nemam nic proti temto plemenum, aby zase nekdo nekdo neco nenamital ). Choval jsem papousky a taky jsem zacinal na andulkach, korelach, atd., ale clovek potom zjisti ze to je malo a chce neco vyjimecneho, stejne tak i ja chci chovat neco vyjimecneho v drubezi, proste me to bavi o nic jineho nejde, maximalne bych zkusil nejakou vystavu, ale primarne mi nejde o mnozeni jako takove. To ze clovek neco proda je asi samozrejme, ale jak jsem uvedl i kdyt jsem choval okrasne ptactvo, tak prebytek z prodeje sel na krmeni a nebo na porizeni jineho ptactva. Myslim, ze v hobby chovu ani nejde vydalelavat mnozenim!!!??
No vidíte. Teď si představte, že jsme ve skupině chovatelů exotického ptactva a přijde tam člověk s tím, že nikdy žádné papoušky nechoval, ale že se mu strašně líbí a chtěl by chovat co nejvíc druhů nějakých vzácných papoušků.
co byste mu poradil? ať probůh zapomene na kakadu arového a koupí pěkné korely a na těch si to vyzkouší?
s drůbeží je to podobné. opravdu nemá cenu, abyste najednou zuřivě nakupoval desítky zvířat, když vůbec netušíte, jak poznat kvalitu a co čistokrevný chov obnáší, to je prostě jen množení. vyberte plemeno jedno, jednoho určitého barevného rázu a začněte s tím.
jo, a v chovu drůbeže nelze vydělávat množením. reálné prodejní ceny jsou totiž hodně nízko. můžete prodat násadovky nebo jednodenní kuřata, ale "přebytky z chovu", to znamená to, co necháte u sebe vyrůst a nevyberete si do dalšího chovu, to chtějí lidi nejlépe za stovku přivést až domů. u málopočetných plemen je malá šance, že někdo bude chtít vašeho kohouta ke svým slepicím a kohoutů je vždycky víc. Přebytek z chovu drůbeže nejde do kasičky, ale do kuchyně.
Bodlinka.
Vubec nemate spatne nazory a to je fajn, ale i pres vsechno vyse napsane, bych se rad dopracoval k nejakemu chovateli mnou chtene drubeze, nejlepe z jiznich cech a zaject na k nemu-ni na cumendu a probrat chov celkove, jak jsem rikal jsem v zacatcich a ani nemam prostory k tomu abych choval desitky nebo stovky druhu, ale nejake misto mam a dva tri druhy slepic by se chovat dali a to.v celku dustojne.... jinak vsem dekuji za nazory a rady, ale sup sem s tema chovatelama nebo odkazama na jejich stranky a nebo cokoliv, kde bych mohl procist jak vubec na takovy chov..

hedy
napsal(a):
Bodlinka.
Vubec nemate spatne nazory a to je fajn, ale i pres vsechno vyse napsane, bych se rad dopracoval k nejakemu chovateli mnou chtene drubeze, nejlepe z jiznich cech a zaject na k nemu-ni na cumendu a probrat chov celkove, jak jsem rikal jsem v zacatcich a ani nemam prostory k tomu abych choval desitky nebo stovky druhu, ale nejake misto mam a dva tri druhy slepic by se chovat dali a to.v celku dustojne.... jinak vsem dekuji za nazory a rady, ale sup sem s tema chovatelama nebo odkazama na jejich stranky a nebo cokoliv, kde bych mohl procist jak vubec na takovy chov..
tak ještě jednou a pomalu. ke smyslupnému chovu potřebujete tolik prostoru, že vám to zabere jedno jediné plemeno drůbeže, protože prostě potřebujete držet víc než jeden kmen plus všechna omladina. chápete? jakmile si zaberete místo ještě jiným barevným rázem nebo dokonce jiným plemenem, množství chovaných zvířat strmě stoupá a pokud ne, tak jste u pouhého množení, ne u chovatelské a plemenářské práce.
a na nějaké nejlépe z jižních čech zapomeňte.
já jsem si vymyslela raritní plemeno, pojedu si pro nepříbuzného kohouta a říkám si, že je super, že je to u vídně, takže kousek.

a nevím, co si chcete číst, snad kromě Chovu hrabavé drůbeže od Tuláčka nebo Havlínova Chovu zvířat.
Jen na okraj, nejde o jeden druh - tedy drůbež např. hrabavou-ale o konkrétní plemeno. Ale asi to tak myslíte...a klidně začněte. V katalogu CV, která bude v Lysé n.L. najdete třeba nějaké vhodné chovatele, vámi vybraného plemena a můžete se s ními spojit, pohovořit, navštívit a vidět. Skutečně je lépe jenou vidět, než 10x číst....
Jestli jste z jihu Čech, tak se přijeďte podívat do Horní Stropnice na výstavu 27. - 28. října 2018 viz pozvánka http://www.zocschhornistropnice.estranky.cz/
omrknete plemena, v katalogu budou kontakty. A v neděli třeba natrefíte i na chovatele a můžete si tam třeba něco i domluvit.
Nebo můžete napsat p. Ambrožovi s dotazem jestli tam bude plemeno co vás zajímá, případně vám poradí na koho se obrátit.
Jinak hodně se dá hodně čerpat z videí na youtube. Bývají tam videa ze zahraničních výstav kde aspoň něco nakoukáte, jak má dané zvíře vypadat (nebo si jen tak zaslintáte ). Nebo okouknete v jakých podmínkách jsou zvířata chovaná. Dají se stáhnout někdy i prezentace v ppt, kde najdete i popis plemene včetně vad. Nebo zkuste hledat webové stránky klubů i zahraničních. Tam toho je mraky, ale chce to aspoň trochu znát řeč.
Nebo mě napadá koukněte do inzerce. A zkuste někoho oslovit.
Jo a ještě mě napadlo jestli máte FB, tak existuje skupina "Chovatelé drůbeže z Jižních čech" sice tam nemusí přímo být ve skupině chovatel daného plemene, ale třeba se vám podaří přes někoho získat kontakty.
A jak jsem psala výše, že se dá z youtube dost vykoukat, tak přidám pár příkladů co se týkají orlovek co třeba člověk najde:
https://www.youtube.com/watch?v=L8hiddg_mTk
https://www.youtube.com/watch?v=YeIfX5UFY-U
https://www.youtube.com/watch?v=1c_tahqyKV4
https://www.youtube.com/watch?v=QXiB62djG1Y
https://www.youtube.com/watch?v=twsGHSmEM6Y
hedy
napsal(a):
Neni to se mnou marne ja vase nazory beru, ale neznam vas nikoho osobne, a proto jsem se chtel nekam zajet podivat jak to vypada u chovatlu. Dekuju za nazory a dam na vas, vyberu si jeden druh a uvidim jak se bude darit . Ted jen pro zajimavost pro co si jedete do Vidne
Je to marné, je to marné,.... bylo myslím myšleno na
"asi si pletete pojmy s dojmy DRUH je Kur domácí (Gallus gallus f. domestica)
čili slepice a jde vám tedy o různá plemena slepic" …..a pořád si melu to svoje.
Jinak vám doporučím, pořiďte si AYAM CEMANI-Cemanská slepice (né Ayman cemeni).
Je to na první pohled "netradiční-raritní" plemeno celá černá navenek i uvnitř. Takovou ve vesnici mít nikdo nebude a všichni budou čumět. Užitkovost nic moc, ani ve vejcích ani v mase(které je díky barvě jen pro odvážné), ale je to exotika jak se patří. Dá se sehnat, ale je třeba vybírat odkud, je v chovech a inzercích mnoho nestandardních jedinců.
https://www.youtube.com/watch?v=1yJ5aQ5v6H0
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/8244/ayam-cemani/

Kožený
napsal(a):
Dobrý den. Myslím, že ta černá vejce jsou nesmysl. Kožený
Jsou, cemanky mají taková světle krémová vejce. Skoro bílá.
Ale jako vtip dobrý