Ocenění husy české - Lysá

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.12.2018 15:22
guaruba

XXX.XXX.76.139

V Lysé na celostátní vystavě mi prodali husu 0,1 s 95,5 bodu a nakonec je to houser - akt. váha 4,6 kg.

To je normální, že posuzovatel nepozná husu od housera?

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.12.2018 15:44
Uživatel s deaktivovaným účtem

guaruba napsal(a):
V Lysé na celostátní vystavě mi prodali husu 0,1 s 95,5 bodu a nakonec je to houser - akt. váha 4,6 kg.

To je normální, že posuzovatel nepozná husu od housera?

Nejsem posuzovatel, ale bylo mi řečeno, že se na větších výstavách a speciálkách nově nesmějí sexovat husy kloakálně. Posuzovatel je posuzuje podle výrazu, popřípadě pohlaví uvedeného vystavovatelem (což je komplikované, neboť nemůže prohlížet katalog). Údajně to neplatí pro místní výstavy.
Občas se to stane, že je mladý houser posouzen jako husa a takto i prodán. Je to vinou vystavovatele, že neví pohlaví svých hus, nebo posuzovatele, co to špatně určil. Jestli jde o mladé (letošní), nejčastěji pozdní líhnutí (květen), tak tam prostě méně vyzrají a oproti o třeba jen o 2 měsíce starších houserů mohou tito mladší vypadat jako husy.
Housera zkuste prodat, případně vyměnit za husu. Byl sice hodnocen jako husa a jako houser by aktuálně dosáhl třeba o bod i více bodů méně (slabší pohlavní výraz), ale pravděpodobně je menší z důvodu pozdního líhnutí nebo prodělané nemoci. Myslím, že by se časem zpravil a vypadal typicky.
A další otázka, je to určení jisté (kloakálně)? Já jen, že vážením a okem to nemusí být vždy úplně nejpřesnější.

Přidejte reakci

Přidat smajlík