Za kolik prodáváte domácí vajíčka v roce 2019

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.1.2019 22:30
domacivajicka

XXX.XXX.123.13

Dobrý den, za kolik kdo prodává domácí vejce letos v roce 2019 děkuji Jarda

7.1.2019 07:42
Olánek

XXX.XXX.18.69

Vajíčka nemám jich mnoho,občas prodám labužníkům za tří kačky jedno.Nejsou domácí,dle trvalého bydliště,ale chalupářská, od slepic chovaných v kurníku na velkém pozemku s možností téměř neomezené pastvy vzhledem k jejich dobrým letovým schopnostem,přeletí oplocení jako nic. Zákazníka o jejich přednostech částečně ujistím fotodokumentací chovu v mobilu a tím,že jde o mimo smogovou oblast,bez spadu kyselých dešťů. Tím se liší od slepiček chovaných pouze na slámě,ikdyž zejména pražáci jdou po vajíčkách od takto chovaných slepiček na slámě,jako slepice po flusu.

7.1.2019 08:54
Malkina

XXX.XXX.50.199

Taky nechávám po 3kč.Tady u nás má spousta lidí vlastní,takže o ně není takový sapot a za víc by je asi nikdo nekoupil.Taky v Tescu bývaj předvánoční a předvelikonoční akce asi za 1,90kč ..

7.1.2019 09:14
ančovička1

XXX.XXX.57.58

My prodáváme za 4kč,ale ani to se nevyplati,ale budis,par korun na krmeni..těší mě,že si lidé chvali kvalitu a barvu nasich vajíček😀

7.1.2019 10:36
Matsik

XXX.XXX.41.36

Prodávám po 3 korunách. Hlavně kolegům mého přítele (moc si chválí že jsou lepší než z obchodu). No na krmení si bohatě vydělají.

7.1.2019 12:28
spisak35

XXX.XXX.4.190

Zdravím...pozdravujem zo Slovenska...ja predávam 10 ks - 1,50 eur...

7.1.2019 13:24
slovensko

XXX.XXX.178.6

ja 10ks po 2 eura

7.1.2019 13:25
jo012810

XXX.XXX.101.35

Já vajíčka pouze rozdávám v rodině a znýmým a to jak křepelčí tak slepičí. Pochvalují si jejich barvu a chuť. To je moje největší odměna a tu i tam mi sami s nějakým dárkem udělají radost...

7.1.2019 15:16
veraboskova

XXX.XXX.18.226

Plato 30ti za 100 Kč. Pouze občas a pouze přebytky a pouze známým. Širší rodina dostává zdarma.

7.1.2019 15:41
brakemonka

XXX.XXX.60.6

Loni 4,80, letos min. 5,-

7.1.2019 15:52
kastef

XXX.XXX.69.65

Tak já také za 3 kč,za vic by to tu nikdo nekoupil.

7.1.2019 16:16
hokrví

XXX.XXX.105.226

Slepice jsem na nějaký čas zrušil, manželka nakupuje u nás ve stavebninách za 3 kč, má to vedle práce. Já občas jedu pro výrobky na kozí farmu, tak někdy vezmu tam za 5 kč. Možná se letos dokopu a udělám kurník, koukal jsem tady na pěkný zateplený.

7.1.2019 17:06
domacivajicka

XXX.XXX.123.13

A to se vyplatí prodat za 3,- Kč čím je krmíte? Zda jim chcete dát kvalitní krmení vyjde to přes 2,-Kč na slepici a den.

7.1.2019 17:07
domacivajicka

XXX.XXX.123.13

Kde bydlíte tedy lokalita

7.1.2019 17:09
domacivajicka

XXX.XXX.123.13

Pro brakemonka
Kde bydlíte tedy lokalita

7.1.2019 17:12
Jirka54321

XXX.XXX.79.209

Jistě že se to nevyplatí. Aby se Vám to vyplatilo, musel byste je prodávat za minimálně 8 korun. Ale to zas nebude nikdo kupovat, že.

7.1.2019 17:16
domacivajicka

XXX.XXX.123.13

No ale myslíte že by se nenašly zájemci za 5-6 Kč vždyť kupují i za 10,-Kč

7.1.2019 17:21
Jirka54321

XXX.XXX.79.209

No pokud vím, tak za deset je má statek Dvořák ne? Od těch slepiček co má na trávě. Tak je zkuste dávat za deset, s čím máte problém?

Záleží odkud jste, v Praze je na farmářském trhu za 5 jistě udáte.

7.1.2019 17:23
domacivajicka

XXX.XXX.123.13

Vy chováte slepice?

7.1.2019 17:23
Jirka54321

XXX.XXX.79.209

Ano

7.1.2019 17:25
Jirka54321

XXX.XXX.79.209

Řeknu Vám to takhle. Jestli máte v hlavě nápad, že se na tom dá zbohatnout, tak to Vás asi zklamu...

7.1.2019 17:27
ančovička1

XXX.XXX.57.58

Jirka54321 napsal(a):
Řeknu Vám to takhle. Jestli máte v hlavě nápad, že se na tom dá zbohatnout, tak to Vás asi zklamu...

7.1.2019 17:42
Malkina

XXX.XXX.50.199

domacivajicka napsal(a):
No ale myslíte že by se nenašly zájemci za 5-6 Kč vždyť kupují i za 10,-Kč

Za 10kč jedno vejce?To je uvnitř pětikoruna?

7.1.2019 19:01
M.stehno

XXX.XXX.71.179

U nás máme jednu babičku ta prodává za 8 Kč ma 30 slepic a stěžuje si že nemá co prodávat deně přijedou tak tři lidi (hlavně z města) a kupují....... Co jsem koukal tak k nám jezdí hlavně Chrudimáci a PArdubáci já prodávám za 3 Kč ale tak 100 vajec ročně.. já dávám hlavně příbuzným (samozřejmě zdarma) a dobré vejce dávám do líhně.

7.1.2019 19:03
domacivajicka

XXX.XXX.123.13

Koukám že většina je spokojená z tím odpadem z super marketů vždyť je přece lahoda jíst vlasy a bentonit + chemii

7.1.2019 19:35
kastef

XXX.XXX.69.65

Mívam na prodej v lete tydne 90 vajec,v zime 50-60,takže sem rada,ze se vejce postupne udavaji.Vyplatí se mi to i za 3kč,na krmení si vydelaji.Ja to tak neberu,mame hodne zvířat,na vetsinu doplacime,slepičky jsou ješte vysoce ekonomicka zvíratka.
Co by meli u nas delat IB,mam 16 ks(3 kmeny),ted nenesou nikdo je nechce a jenom papkají a papkají .Snad je na jaro udám,a zbyde mi jen kacer a 4kačky.

7.1.2019 19:40
Jirka54321

XXX.XXX.79.209

Když to máte těžké... kolikrát už se mi stalo, když jsem viděl nějakou kupující/kupujícího u vajec v hypermarketu v akci, a já říkal - přijďte si pro domácí vejce, do vsi... Reakce - a za kolik je máte? Za 5ti korunu - jé, vy ste se zbláznil ne?

Já jsem to vyřešil jednoduše, v obci, zvláště pak do satelitu jsem si dal plakát, a o zákazníky nemám nouzi. Ale jak říkám, v žádném případě to není na zbohatnutí a velmi, velmi těžko na pokryti všech nákladů...

Ale chovatelství je hlavně o srdcařině

7.1.2019 20:02
domacivajicka

XXX.XXX.123.13

to máte pravdu plno lidí ji raději svinstvo ale laciné v akci asi nemají už chuťové buňky jak asi jsou kvalitní vejce z Litvy když je vezou 1500km tak super čerství a čím je tam krmí nikdo neví

8.1.2019 09:17
horal

XXX.XXX.13.30

cca 50 slepic 8379 snáška, 4806 prodej,14420 zisk Kč,1584 dar,1918 spotřeba ,3820 kg krmení, 22689 Kč krmení, Výroba jednoho vajíčka 2,70 Kč.
Tak pro představu co obnáší jenom příjmy a výdaje u mne za rok 2018 přitom zde nejsou započítány další faktory jako je lidská práce anebo doprava a další. To se pak dostáváme k ceně cca 5 Kč na výrobu jednoho vajíčka. Takže ti co prodáváme za 3 Kč, dotujeme zákazníka minimálně dvěma korunami. No a zkuste to někomu říct, myslíte že to pochopí. To jenom pro představu jak se ,,dá" na vajíčkách zbohatnout.

8.1.2019 09:26
david699

XXX.XXX.245.29

5,50 - 7,00 kč
máme 250 nosnic, registrovaný chov, značení 1CZ...,
nebyl by problém prodat produkci od dvojnásobného počtu zvířat,

8.1.2019 15:19
domacivajicka

XXX.XXX.123.13

Pro horal- 50 slepic při snášce 8379 je na jednu slepici za rok 167,6 vajec není to málo čím je krmíte a jaké slepice máte a jak staré? Prodáte 4806 vajec se ziskem 14420,- Kč je za jedno vejce 3,- Kč to je raději dejte za darmo do dětského domova udělat dobrý skutek. Zkrmíte 3.820 kg za 22.689 Kč je to za kilogram 5,94 Kč čím to krmíte? Jedna slepice sní za 0,78 Kč na snášku 0,40 vejce to je opravdu drahé. Jo a za 3,- Kč jsem žádné vejce v žádném krámu neviděl jen při akcích no o kvalitě těchto vajec se dá polemizovat

8.1.2019 15:35
domacivajicka

XXX.XXX.123.13

Pro david699 :
Davide koukám že jeden z mála který na úrovni chová slepice. Podle značení je to nosnice ve volném výběhu. Tak produkujete kvalitní vejce a za kvalitu se musí platit to se nic nedá dělat plně musím souhlasit z cenou 5,5 – 7,- Kč/ks. Velice rád bych se s vámi podrobněji pobavil prosím pošlete kontakt na domaci.vajicka@email.cz děkuji

8.1.2019 17:06
laying hen

XXX.XXX.158.210

Dovolím si pridať svoje názory. Vajíčko normálnej veľkosti M a vyššie za 3Kč je strašne málo, tak ako je veľa 8-10Kč. Samozrejme veľa záleží od toho, v akých spoločenských kruhoch sa kto pohybuje, dedina, malé mesto, veľké mesto...
Každý, kto ale porovnáva čerstvé domáce vajíčko s tým z Lidlu/Kauflandu..., si to domáce vajíčko nezaslúži. Minule mi môj otec, ktorý mi predáva značnú časť produkcie, povedal, po koľko idú vajcia v obchode, tak som mu povedal, že ja mám domáce vajíčka a nie klietkový veľkochov, komu sa nepáči, nech nekupuje. Vajíčka veľkosti M 15centov, veľkosť L 17 centov, XL teraz nemám, mám mladky, cena 20centov. Predáva také chovateľ, ktorý odo mňa berie krmivo. Má sliepky v druhom roku znášky. Nemá problém predať, malé mesto v najchudobnejšej časti Východného Slovenska.
Predaj v rodine: ja by som pravidelne nebral vajíčka ani od vlastného brata, ak by som mu napríklad nezaplatil, nekúpil pšenicu, neprispel na krmivo a pod. Každý dospelý človek vie, že o sliepky sa treba starať a nič nie je zadarmo. Krmivo je drahé. Ak to ten rodinný príslušník kompenzuje inak, v pohode. To nie je o dobrých vzťahoch, ale o tom, nezneužívať snahu a dobrotu druhého. Ale je to len môj názor.

8.1.2019 19:36
domacivajicka

XXX.XXX.123.13

svatá pravda prodávat vejce za 3,- jen blázen nebo že krmení někde krade nebo i ty vejce vše je dražší ono benzín taky není za 4,- a elektřina nestojí 0,80 KW pivo 1,70 a voda 3,- kubík nájem za byt z otopem a elektřinou 380,- tak co by se někdo zbláznil když chce za domácí vejce 5,- tak je může poslat do obchodu je koupit teď jsem koukal v LIDLU a mají tam Vejce M za 4,99/ks L za 5,25 a z podestýlky M 5,29 a prodají je z podestýlky tam měli jen 3 kartony zbytek už prodaly i za 5,29 tak domácí jsou za 5,- jsou pod cenu prodávat. Za 3,- to je raději dát za darmo do DD nebo dát důchodcům co mají žebrácké důchody

8.1.2019 20:39
sadovsky

XXX.XXX.248.235

Teď mě asi zabijete:30 kusů za 50 Kč.A lidi se můžou utlouct.Prosím moc nenadávejte.Sami nestíháme konzumovat.

8.1.2019 20:57
kastef

XXX.XXX.69.65

Jo človek se musi prizpusobit,když je toho moc navic.Ja dnes taky nabalila manželovi do prace 40 ks,doma čeká dalsich 40 a denne přibyde dalši,a to jeste nesnáši vsechny.Jsem rada,ze udam za 3kč za kus.Chtít 4 nebo 5 kč,tak mam doma 300 vajec mesicne neprodaných.

8.1.2019 21:18
domacivajicka

XXX.XXX.123.13

To není pravda to je hoďte prasatům mohou se po nich utlouci a maso pak z nich sníst. Za tu cenu se to nemůže vyplatit to je vytlučte a sníst je. proč máte tedy tolik slepic aby jste měly300 vajec tak držte jen pro svou potřebu. jo a ty co prodávají 30ks za 50,- Kč se lidi musí utlouci ale smíchy proč by je kupovali za 5 když nabízíte za 1,60 jako za bolševika ale to byly domácí za 2,- Kč

8.1.2019 21:50
Jirka54321

XXX.XXX.79.209

Proč nenecháte na každém, aby choval tolik slepic, kolik uzná za vhodné? Prozraďte mi - copak vlastně tímhle tématem ve skutečnosti sledujete?

8.1.2019 21:57
sadovsky

XXX.XXX.248.235

Jirka54321 napsal(a):
Proč nenecháte na každém, aby choval tolik slepic, kolik uzná za vhodné? Prozraďte mi - copak vlastně tímhle tématem ve skutečnosti sledujete?

Plně souhlasím.

8.1.2019 22:10
Šťastná slepice

XXX.XXX.3.249

Dobrý den,
já prodávám přebytky za 5,-Kč / ks. Slepice aktuálně 19 ks vyřazené z velko drůbežáren, volný chov, krmení pšenice a občas zbytky z ryb. A vydělají na bráhmánky a hedvábky. Cena stejná zima-léto, kdo u mě kupuje v sezoně za 5,- má i v zimě za 5,-. Víc než 25 slepic nechci, kurník je menší a slepice musí být v pohodě, všechny nechávám dožít.
O kupce není nouze, naopak. Chovu zdar a slepicím zvlášť

8.1.2019 22:20
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Pane Jardo, alias domácí vajíčko, nechápu proč tady do lidí rejete. Evidentně žádné slepice nechováte, když tomu vůbec nerozumíte. Samozřejmé je, že poptávka určuje nabídku, tak to bylo a bude vždycky. Stejné vajíčko prodáte někde za 3 kč, jinde za 5 kč a zase jinde za 8 kč a pořád je to samé vajíčko, čímž myslím gramáž, tedy velikost. Vyzkoušejte si to. To je vždycky nejlepší si to vyzkoušet, abyste byl ve vobraze.

8.1.2019 22:35
domacivajicka

XXX.XXX.123.13

Do nikoho nerejpu akorát nechápu lidi proč ty slepice chovají a to v otřesných podmínkách. jo slepice chovám a prodávám za 5,- akorát se setkávám z názorem lidí že jiní je prodávají laciněji tak jim říkám že ať se podívají kde je chovají a čím je krmí a zda každý týden čistí kurník.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.1.2019 22:44

Když nebudu slepici kvalitně krmit a budu ji mít v hrozných podmínkách, nebude snášet, to je jednoduché. Souhlasím s tím že by se nemělo prodávat pod cenou a přeju vám že vy to dělat nemusíte, ale neosočujte lidi že mají zvířata ve špatných podmínkách, když něco nabízejí za cenu nákladů nebo pod nimi. Třeba prostě mají z chovu radost a náklady až tak neřeší. Naše babička má prodej přebytků jako takovou sociální interakci a my jí to holt částečně dotujeme, jí ke štěstí stačí že si popovídá s těmi lidmi, co k ní pro vajíčka přijdou a mně to nevadí.

8.1.2019 23:36
horal

XXX.XXX.13.30

domacivajicka, tenhle styl psaní mi někoho připomíná. Ale k věci, jsme v n. v. 750 m na kopci kde pouze ze severní strany stíní o sto metrů vyšší hrad. Máme tady jenom dvě roční období a to zimu a zkur*enou zimu takže téměř 170 vajíček, převážně od vlašek je uctihodnych. Krmím směsí granulí pro nosnice a obilovin (pšenice, kukuřice, slunečnice) Vše poctivě kupuji a lidi co si chodí pro vajíčka nosí sušený chléb a skořápky (proto ta cena za vajíčka). Když nemrzne dostávají namočený, vyždímaný chleba se šrotem (ze stejné směsi kterou krmím) a kopřivou a pokud není tak rozmočené vojtěškové granule. K dispozici mají dvě zahrady dohromady přes půl hektaru ale i další pozemky. Pouze únor, březen a duben jsou uzavřeny ve výbězích kdy se sbírají násadové vajíčka, ale i tak je pouštím do zahrady na střídačku. A ještě k té ceně, pro vajíčka si chodí převážně sousedi a abych vajíčka někam vozil, tak se mi to opět prodraží, protože kolem je spousta vesnic a taky spousta slepic. Jinak přeji každému kdo prodává za víc a nehaním toho co prodává za méně. Vy Jardo nejste chovatel, jinak by jste takhle nepsal, jako králíkář bez králíků.

9.1.2019 07:12
Malkina

XXX.XXX.50.199

A ví někdo jaká je výrobní cena vejce v drůbežárně?Nechci si ji zřizovat jen mně to zajímá.

9.1.2019 08:28
laying hen

XXX.XXX.166.107

Čítal som článok, kde písali majitelia z veľkochovov, že predávajú vajíčka za 8 centov kus ako provýrobcovia a sú na hrane prežitia, musia vyvážať do zahraničia kvôli lacným dotovaným dovozom z Poľska a pod.

9.1.2019 08:40

Malkina napsal(a):
A ví někdo jaká je výrobní cena vejce v drůbežárně?Nechci si ji zřizovat jen mně to zajímá.

v roce 2013 byla průměrně 1,90 za vejce. Od té doby všechno podražilo, hlavně minimální mzda několikrát vzrostla, takže dnes to bude určitě víc.

Jinak prý prodejní cena vejce pro prvovýrobce pokryla ty výrobní náklady až po fipronilové aféře, kdy vejce trochu podražila, do té doby i prodělávali, nebo se drželi na hranici rentabílíty.

Marže pro obchodníka je třeba 40%

9.1.2019 12:56
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Šťastná slepice napsal(a):
Dobrý den,
já prodávám přebytky za 5,-Kč / ks. Slepice aktuálně 19 ks vyřazené z velko drůbežáren, volný chov, krmení pšenice a občas zbytky z ryb. A vydělají na bráhmánky a hedvábky. Cena stejná zima-léto, kdo u mě kupuje v sezoně za 5,- má i v zimě za 5,-. Víc než 25 slepic nechci, kurník je menší a slepice musí být v pohodě, všechny nechávám dožít.
O kupce není nouze, naopak. Chovu zdar a slepicím zvlášť

Tak od vás bych vejce nechtěl ani zadarmo. Každá druhá stará slepice má TBC.

9.1.2019 13:47
nandu

XXX.XXX.93.186

U Prahy za 5 Kč a můžou mi utrhat ruce. Stejně to není na výdělek, pokud kvalitně krmíte a kupujete kuřice.

9.1.2019 15:50
kastef

XXX.XXX.69.65

domacivajicka napsal(a):
To není pravda to je hoďte prasatům mohou se po nich utlouci a maso pak z nich sníst. Za tu cenu se to nemůže vyplatit to je vytlučte a sníst je. proč máte tedy tolik slepic aby jste měly300 vajec tak držte jen pro svou potřebu. jo a ty co prodávají 30ks za 50,- Kč se lidi musí utlouci ale smíchy proč by je kupovali za 5 když nabízíte za 1,60 jako za bolševika ale to byly domácí za 2,- Kč

Vy nejste mily zlatý Jardo žadný chovatel,tady valna čast přispevatelu na faune chová čistá plemena,mnohdy sama o sobe financne nakladna(dokup nepřibuznych zvirat),takže jen proto ,že neprodají vejce za 5kč,asi k vuli vam zruši a vybijí své chovy.Mne by doma stacily 3 slepice kdybych to mela brat dle spotreby domacnosti,jsme doma 2 lidi a rodinu nejakou nemame .Takze asi zrušim svuj chov Australek,nebo Brahmanky,aby mohl nekdo prodat vejce ta 5 kč.
Tady u nas v okolí je spoustu samozasobitelu drubeze a drobnych chovatelu,a vetsina prodava za 3kc.
Ja mam chov drubeze pro radost,tesim se kazdý rok na kuřatka,ktera cast prodam a neco zustane doma,kurice slouzi pak k obmene chovu,kohouty vykrmím,ty s chovnymi parametry prodam nebo vymením na dalši chov,cast nasadovych vajec nekdy i vymením za vejce jinych plemen a vylihnu si pro spestřeni i jine plemeno.
Rozhodne nic nepočíťam,chov zvírat je pro mne zaliba,a tak i obetuju penize,za ktera zviratkum prilepsim,nebo koupim neco do chovatelskeho zařizení.

11.1.2019 17:35
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Nevím kdo z vás je jak starý pamětník, tak jen pro připomenutí. Před sametem se vejce v obchodě prodávala v létě za 1 Kčs a v zimě za 1,20 Kčs.Za stejnou cenu jsem přebytky prodávala i já. Pšenice se kupovala za 300 Kčs metrák. Veškeré zbytky z kuchyně se zužitkovaly na krmení drůbeže. Nyní kupuji pšenici za 400 Kč. Opět veškeré zbykky zkrmím. Už těch zbytků není tolik, protože jsme doma s manželem už jen sami dva a naučila jsem se za ty roky vařit tak, že je to akorát a nic navíc. Pokud mám nějaké přebytky vajec, tak se o odbyt postará zeť. Podle mě nelze do ceny vejce započítat práci, protože chovám hlavně pro radost. Cena kuřic je taky docela diskutabilní položka. Po vyřazení ještě poslouží v kuchyni, takže mě odpadne nákup masa v obchodě. Cena 3 Kč je dost vysoká na to, aby se to vyplatilo. Musíte si ale těmi 3 korunami vynásobit i svoji spotřebu. Nebo by jste jinak vejce nekupovali?
Pokud je to polotěžká slepice, tak tam se udává spotřeba 15 dkg na kus a den. Vychází to asi 50 kg na jednu slepici. Zbytky nepočítám, kopřivy a jiné taky nepočítám. Pokud slepice snese jen 150 vajec za rok, tak to je 1,33 Kč na vejce. Tak tady nemachrujte, že vejce za 3 Kč se nevyplatí prodávat!!!

11.1.2019 19:09
frikmon

XXX.XXX.247.150

Přezdívko trochu to překalkulujte. Kde máte nějakou veterinu, odčervení, vakcinace atd - a to jsou drahé preparáty. Taky chovatel který líhne a odchovává tak slepice něco za půl roku sežerou než začnou snášet. Taky spoustu vhladů během roku-krmítka, napaječky, grt a spoustu vecí na které si ani nevzpomenu.Taky je rozdíl chovu na volné louce(kde si slepice spoustu poberou sami) nebo v omezeném výběhu. Nic není tak jednoduché jak to vypadá. Pro mě optimální průměrná cena za domácí vejce 4-5kč. Osobně prodávám velikost L-XL za 5kč, M-za 4kč, S za 3kč pro jakousi spravedlnost a nabídky pro všechny ,,sociální vrstvy´´- zakazníky.

11.1.2019 19:25
kastef

XXX.XXX.69.65

přezdívka napsal(a):
Nevím kdo z vás je jak starý pamětník, tak jen pro připomenutí. Před sametem se vejce v obchodě prodávala v létě za 1 Kčs a v zimě za 1,20 Kčs.Za stejnou cenu jsem přebytky prodávala i já. Pšenice se kupovala za 300 Kčs metrák. Veškeré zbytky z kuchyně se zužitkovaly na krmení drůbeže. Nyní kupuji pšenici za 400 Kč. Opět veškeré zbykky zkrmím. Už těch zbytků není tolik, protože jsme doma s manželem už jen sami dva a naučila jsem se za ty roky vařit tak, že je to akorát a nic navíc. Pokud mám nějaké přebytky vajec, tak se o odbyt postará zeť. Podle mě nelze do ceny vejce započítat práci, protože chovám hlavně pro radost. Cena kuřic je taky docela diskutabilní položka. Po vyřazení ještě poslouží v kuchyni, takže mě odpadne nákup masa v obchodě. Cena 3 Kč je dost vysoká na to, aby se to vyplatilo. Musíte si ale těmi 3 korunami vynásobit i svoji spotřebu. Nebo by jste jinak vejce nekupovali?
Pokud je to polotěžká slepice, tak tam se udává spotřeba 15 dkg na kus a den. Vychází to asi 50 kg na jednu slepici. Zbytky nepočítám, kopřivy a jiné taky nepočítám. Pokud slepice snese jen 150 vajec za rok, tak to je 1,33 Kč na vejce. Tak tady nemachrujte, že vejce za 3 Kč se nevyplatí prodávat!!!

me se to tež vyplati,praci nepočitam ,je to zaliba.Navíc si lihnu kuřata,dokrmim kohoutky,staré slepice se dají snist,presne jak pise prezdivka,ja slepičky okolo 2 let jeste i poprodavam levneji,nekdo si je jeste rád koupí na založeni chovu.

11.1.2019 19:33
ančovička1

XXX.XXX.57.58

kastef napsal(a):
me se to tež vyplati,praci nepočitam ,je to zaliba.Navíc si lihnu kuřata,dokrmim kohoutky,staré slepice se dají snist,presne jak pise prezdivka,ja slepičky okolo 2 let jeste i poprodavam levneji,nekdo si je jeste rád koupí na založeni chovu.

Pro mně je to taky zaliba,velky konicek,ale prijedu pro 5metraku pšenice a zemědělec mi nikdy neřekne "pro mne je pěstování záliba,máte to za 100fku"😂😂😂

11.1.2019 19:52
kastef

XXX.XXX.69.65

ančovička1 napsal(a):
Pro mně je to taky zaliba,velky konicek,ale prijedu pro 5metraku pšenice a zemědělec mi nikdy neřekne "pro mne je pěstování záliba,máte to za 100fku"😂😂😂

Prave ,protože to je koniček,jsem ochotna dotovat sva zvirata i ze sveho platu..Kdybych to nedelala,težko bychm mohla neco chovat.Mesicne prokrmíme 4 velke baliky sena ,min jednu kouli slamy,3 pytle kraličich granuli,pytel slepičich,zbytky mkekarenskeho prumyslu,50 kilo psenice,50 ovsa,50kilo jecmene....

Zemedelec se tím,ze pestuje obilí zivi,ja se živím svym zamestnaním,a jiné koníčky jako chov zvìřat nemame.Takže to,že koupím třebas kuřatkúm nové krmítka,nebo udelame novou boudičku,beru jako dárek spìš pro sebe

Pokud budu prodavat vejce draž jak za 3 kč,neprodám,už sem predloni zkoušela a odber se silne snížil.V tomto připade bych musela chov drubeže zrušit,a to bych si moc nepomohla.Takže v tomto pripade mi pomuzou i ty 3 kacky.Ted prosinec -leden mam asi 250 vajec,to je 750 kč,a za to se pořídi dost krmení pro slepicky.

11.1.2019 19:55
přezdívka

XXX.XXX.105.195

frikmon napsal(a):
Přezdívko trochu to překalkulujte. Kde máte nějakou veterinu, odčervení, vakcinace atd - a to jsou drahé preparáty. Taky chovatel který líhne a odchovává tak slepice něco za půl roku sežerou než začnou snášet. Taky spoustu vhladů během roku-krmítka, napaječky, grt a spoustu vecí na které si ani nevzpomenu.Taky je rozdíl chovu na volné louce(kde si slepice spoustu poberou sami) nebo v omezeném výběhu. Nic není tak jednoduché jak to vypadá. Pro mě optimální průměrná cena za domácí vejce 4-5kč. Osobně prodávám velikost L-XL za 5kč, M-za 4kč, S za 3kč pro jakousi spravedlnost a nabídky pro všechny ,,sociální vrstvy´´- zakazníky.

Opravdu nepotřebuji nic přepočítávat. Vejce prodávám za jednotnou cenu. Nic netřídím podle velikosti. Prostě tak jak je sbírám, tak je dávám na proložky a tak jdou do spotřeby nebo na prodej. Jo vlastně třídím. Pokud se stane a některé vejce je znečištěné - protože jen jedno hnízdo je to pravé a musí tam všechny slepice - to příjde na řadu jako první a spotřebuju ho doma. Slepice vyřazuji asi dvouleté. Do té doby veterináře nepotřebují. Jednou za čas vystříkám kurník arpalitem a to nestojí žádný majlant a na popelení dostanou popel ze dřeva. Místo drahého gritu dostanou do bedynky lopatu písku a mám zdroj na skořápky, takže žádný vápenec taky nemusím kupovat.

11.1.2019 20:48
Jirka54321

XXX.XXX.79.209

kastef napsal(a):
Prave ,protože to je koniček,jsem ochotna dotovat sva zvirata i ze sveho platu..Kdybych to nedelala,težko bychm mohla neco chovat.Mesicne prokrmíme 4 velke baliky sena ,min jednu kouli slamy,3 pytle kraličich granuli,pytel slepičich,zbytky mkekarenskeho prumyslu,50 kilo psenice,50 ovsa,50kilo jecmene....

Zemedelec se tím,ze pestuje obilí zivi,ja se živím svym zamestnaním,a jiné koníčky jako chov zvìřat nemame.Takže to,že koupím třebas kuřatkúm nové krmítka,nebo udelame novou boudičku,beru jako dárek spìš pro sebe

Pokud budu prodavat vejce draž jak za 3 kč,neprodám,už sem predloni zkoušela a odber se silne snížil.V tomto připade bych musela chov drubeže zrušit,a to bych si moc nepomohla.Takže v tomto pripade mi pomuzou i ty 3 kacky.Ted prosinec -leden mam asi 250 vajec,to je 750 kč,a za to se pořídi dost krmení pro slepicky.

No, nevím tedy jak u Vás, a taky nevím kolik že těch slepiček máte, ale když počítám, že metrák pšenice stojí 600 (a to beru jako dobrou cenu), pětadvacet kilo směsi pro slepice stojí tak 280 korun, oves a ječmen Vámi zmiňovaný nepočítám, tak za 750 korun teda moc krmení nepořídíte... Nežijete Vy tak trochu mimo realitu?

11.1.2019 21:05
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Jirka54321 napsal(a):
No, nevím tedy jak u Vás, a taky nevím kolik že těch slepiček máte, ale když počítám, že metrák pšenice stojí 600 (a to beru jako dobrou cenu), pětadvacet kilo směsi pro slepice stojí tak 280 korun, oves a ječmen Vámi zmiňovaný nepočítám, tak za 750 korun teda moc krmení nepořídíte... Nežijete Vy tak trochu mimo realitu?

Kde to žijete, že máte pšenici za 600? A tomu říkáte dobrá cena? Přímo od zemědělce po žních za 400. A kdyby ji dal do výkupu, tak za ní nedostane ani tolik. Takže tohle je dobrá cena pro obě strany.

11.1.2019 21:11
kastef

XXX.XXX.69.65

Jirka54321 napsal(a):

Milý pane,mluvim o slepicích a ty mi jiste 750 kc za mesic neprozerou,to ostatni obilí( jeste sem zapomnela na granule pro kozy).je jina kapitola,tam o nejake navratnosti nemluvím,nebot mame dva postarši poniky,manzel ma kozy,mame vetsi chov kraliku,kachny(ti si prodejem chovnych zvirat taky privydelaji).,takze jelikoz se zde bavime o skepicich vejcich,tak počítam kolik mam na prodej vajec a z toho kč.Slepicky dotují jen sebe
Jinak psenici beru po žnich za 400,ječmen take,oves je nekdy za 500 nekdy za 400.

Jinak v sezone dopřavám drubeži i kozi mleko, nebo syrovatku,to pak nekupuju smes pro nosnice.
Mimo realitu jiste nejsem,tezko bych asi mohla mit doma menši farmu.

11.1.2019 22:03
honzapm

XXX.XXX.182.25

Já žiju na absolutním venkově, a také mám od místního sedláka pšenici 600,- za metrák.
K tomu ještě účtuje 20,- Kč za pytel, když nemám hned s sebou vlastní. To jen tak.

Ono to nikdy nemůže najít žádný konsensus.
Už proto, že pojem "domácí vejce" je tááák široký..

11.1.2019 22:06
M.stehno

XXX.XXX.71.179

ASI Jeden z mála.... mám pšenici, ječmen svoje... Mám to štěstí. U nás na chrudimsku se prodává za 450 kč metrák (s pytlem)

11.1.2019 23:00
Jirka54321

XXX.XXX.79.209

přezdívka napsal(a):
Kde to žijete, že máte pšenici za 600? A tomu říkáte dobrá cena? Přímo od zemědělce po žních za 400. A kdyby ji dal do výkupu, tak za ní nedostane ani tolik. Takže tohle je dobrá cena pro obě strany.

Na komoditní burze se tuna pšenice prodává, tuším, za nějakých 205 ojro za tunu. To vychází přibližně na 540 korun za metrák, bez marže. Jestli to nějaký malý zemědělec prodá za 400 korun, tak jde pod náklady stejně jako my, kteří prodáváme vajíčka za 4 kačky a tvrdíme, že prodáváme pod náklady a jsme plísněni těmi, co vejce dávají za 3 kačky a tvrdí, že jim to pokrývá náklady.

11.1.2019 23:10
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Jirka54321 napsal(a):
Na komoditní burze se tuna pšenice prodává, tuším, za nějakých 205 ojro za tunu. To vychází přibližně na 540 korun za metrák, bez marže. Jestli to nějaký malý zemědělec prodá za 400 korun, tak jde pod náklady stejně jako my, kteří prodáváme vajíčka za 4 kačky a tvrdíme, že prodáváme pod náklady a jsme plísněni těmi, co vejce dávají za 3 kačky a tvrdí, že jim to pokrývá náklady.

Na komoditní burze ať si prodávají za kolik chtějí. Tady jde o to, za kolik se pšenice dá koupit hned po žních. Ono na té komoditní burze se čeká na cenu a spekuluje se. Někdy to výjde a někdy ne. Na komoditní burze obchodují výkupní organizace - bývalé ZNZty. A ti jednotlivým zemědělcům 540 za metrák nezaplatí. Potom ale ve svých prodejnách za tuto cenu prodávají. To máte pravdu. Pokud zemědělec potřebuje hned hotové peníze, tak prodá za 400 a nemusí čekat kolik za to obilí dostane a hlavně kdy a ještě po srážkách za znečištění a za vlhkost a co já vím za co všechno ještě.

12.1.2019 08:23
kastef

XXX.XXX.69.65

přezdívka napsal(a):
Na komoditní burze ať si prodávají za kolik chtějí. Tady jde o to, za kolik se pšenice dá koupit hned po žních. Ono na té komoditní burze se čeká na cenu a spekuluje se. Někdy to výjde a někdy ne. Na komoditní burze obchodují výkupní organizace - bývalé ZNZty. A ti jednotlivým zemědělcům 540 za metrák nezaplatí. Potom ale ve svých prodejnách za tuto cenu prodávají. To máte pravdu. Pokud zemědělec potřebuje hned hotové peníze, tak prodá za 400 a nemusí čekat kolik za to obilí dostane a hlavně kdy a ještě po srážkách za znečištění a za vlhkost a co já vím za co všechno ještě.

No ja sem z Moravy a tady se da po zních koupit obili okolo 400kc a za 600 obilí neni ani ve vyrobne krmiv.Dokonce v roce 2017 sem mela psenici a jecmen 2.jak po 300.
Je tu spousa drobnych zemedelcu,a ty ceny jsou zhruba stejne.
Je to jako s temi vejci.Okolo prodavaji vsichni za 3kacky,tak bych bych je draz neprodala.Mezi zemedelci mame velke spousty znamych a přatel.Jiste by taky chteli prodat dráž,tak jako my ty vejce.Take bych chtela vic nez ty 3 kacky,tak by jiste i oni chteli vic nez 400kc A neni pravda,ze tu ti co prodavaji za 3kc nekomu nadavaji,my to proste za vic neprodame,a to je ta realita.Mimo realitu je ten co to nechape.Kdyby nam nekdo dal vic taky budem radi.Ale neda.
Nastoupila sem do nove prace i muj muž a jsou tu kolegove co prodavaji vejce take za 3kc.

12.1.2019 08:26

já se musím přiznat, že vejce a ostatní neprodávám já, ale babička. Kdyby to bylo na mě neprodá se nic, rozdala nebo směnila bych to s kamarády. Nevadí mi prodejem jen umořit část nákladů, ale vadí mi přístup části zákazníků, kteří patří mezi mé sousedy, takže vím, že mají také zahradu a vpodstatě by mohli chovat zvířata, pěstovat ovoce nebo prostě cokoli. Místo toho mají na zahradě zelenou poušť. Anglický trávník, pravidelně sekaný a ošetřený herbicidem, stromy pokáceli, aby nepadalo listí do bazénu a tak podobně. Je to vpodstatě jejich věc, ale považuju za drzost, když mi pak taková osoba jedním dechem říká, jak je ráda, že má možnost koupit zdravá vajíčka a chce králíka a potom se na obci, na absolutní vesnici řeší to, kdy máme vyvážet hnůj. Na jedné straně se řeší chov v klecích a podepisují petice, mě by jen zajímalo, jak budou tihle lidé nadšení, až jim někdo vedle baráku pořídí pořádnou slepičí farmu s volným výběhem.

12.1.2019 08:44
ančovička1

XXX.XXX.57.58

kastef napsal(a):
No ja sem z Moravy a tady se da po zních koupit obili okolo 400kc a za 600 obilí neni ani ve vyrobne krmiv.Dokonce v roce 2017 sem mela psenici a jecmen 2.jak po 300.
Je tu spousa drobnych zemedelcu,a ty ceny jsou zhruba stejne.
Je to jako s temi vejci.Okolo prodavaji vsichni za 3kacky,tak bych bych je draz neprodala.Mezi zemedelci mame velke spousty znamych a přatel.Jiste by taky chteli prodat dráž,tak jako my ty vejce.Take bych chtela vic nez ty 3 kacky,tak by jiste i oni chteli vic nez 400kc A neni pravda,ze tu ti co prodavaji za 3kc nekomu nadavaji,my to proste za vic neprodame,a to je ta realita.Mimo realitu je ten co to nechape.Kdyby nam nekdo dal vic taky budem radi.Ale neda.
Nastoupila sem do nove prace i muj muž a jsou tu kolegove co prodavaji vejce take za 3kc.

Ano,ja chápu vase podminky a pohled na věc,ale nic to nemění na faktu,že si slepice,v domacim chovu, na sebe nevydělají prodejem vajicek za 3,kč,za mne je to charita..

12.1.2019 09:01
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Někdo dělá charitu jen při tříkrálové sbírce a někdo po haléřích po celý rok prodejem podle vás velmi levných vajec. A co to potom je, když v obchodě koupíte vejce ještě levněji a při tom ten, kdo je od těch slepic posbíral dostane tak polovinu té částky. To není charita? Pak se na tom přiživí třídírna a balírna a ještě obchodník, který je dá do regálu.

12.1.2019 09:33
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Taky jsme kupovali pšenici po žních za 400 Kč. Musíte znát lidi a vědět kde se zeptat. Třeba teď se nám podařilo domluvit dokoupení sena pro ovce za 600 kč za balík a přitom je teď inzerátová cena 1500,- Kč.
Jinak už jsem psala, prodávám vejce za 3,30 Kč kus. A jenom přidám perličku, díky dodávání vajec známé se mi podařilo pro syna domluvit na léto brigádu

12.1.2019 21:19
bery25

XXX.XXX.149.149

veraboskova napsal(a):
Taky jsme kupovali pšenici po žních za 400 Kč. Musíte znát lidi a vědět kde se zeptat. Třeba teď se nám podařilo domluvit dokoupení sena pro ovce za 600 kč za balík a přitom je teď inzerátová cena 1500,- Kč.
Jinak už jsem psala, prodávám vejce za 3,30 Kč kus. A jenom přidám perličku, díky dodávání vajec známé se mi podařilo pro syna domluvit na léto brigádu

ano,ano,kontakty su na nezaplatenie,a co dokazu urobit obycajne vajicka,a co potom nieco ine

13.1.2019 07:13
Olánek

XXX.XXX.18.69

veraboskova napsal(a):

Pravda,vajíčka pomalu,ale jistě nahrazují tlačenku.

Shamanka

17.2.2019 21:25
Shamanka

XXX.XXX.211.176

Jsem z Ostravska a prodávám přebytky vajíček po 3,50 kč.Odbyt bych měla velký,ale slepiček mám jen 30.Cenu nezvyšuji,protože mám stálé odběratele,kteří mi nechávají skořápky a staré pečivo.

18.2.2019 11:18
petan83

XXX.XXX.78.162

Ja jsem mel loni velky prebytek perliccich vajec,hmotnost meli cca 45g nektere i 50g. Prodaval jsem za 8 a nebyl zajem, slevnil jsem na 6 a stejne nikdo nechtel. Kdyz jsem se ptal v praci jestli nekdo nechce, kazdej rekl ze je to moc, ze si radsi koupi v tescu slepici za par kacek. To ze perlicky snasi jen sezone cca duben- rijen a mimo sezonu jen zerou a uzitek z nich neni se musi v cene logicky promitnout, kdyz jsem zkousel spocitat naklady na jedno vejce, tak jen cena krmiva mi vychazela cca 4,50/vejce. A nez je prodavat pod cenou, to jsem je radeji rozdal po rodine.

Ruprecht

3.3.2019 07:45
Ruprecht

XXX.XXX.172.49

Zdravim
Souhlasim s tim, "radeji rozdat po rodine"
Lide, kteri si kupuji chemicke vajicka za 3 nebo 4 kc, at si kupuji.
Chov znamena naklady cas rizika.
Ostatne v obchode bio vajco = cca 10,-/ks
Optimalni cena je 5,-/ks
Jinak posilam do supermarketu pro polske a nemecke, dobarvovane.

Zdar chovatelum

3.3.2019 11:07
Matsik

XXX.XXX.44.38

No to já radši prodám vejce za 3kč a vydělám si na krmivo.

3.3.2019 11:38
bambulka032

XXX.XXX.249.20

Tak my prodáváme za 3kč na sebe si vydělají a ještě zbyde na kačky..v rodine samozřejmě zadarmo a i sousedům. Vždy dobře vztahy nadevše. Zbohatnout se na tom nedá, to musí bavit :-)

3.3.2019 19:15
horal

XXX.XXX.13.30

Myslím, že tahle diskuze je k ničemu. Je tržní hospodářství a každý prodává jak to uzná za vhodné a jaké má možnosti. Pro chovatele na vesnici kde žije převážně starší obyvatelstvo je cena mezi třemi, čtyřmi korunami tak akorát. Ve velkém městě zas není problém najít klientelu, která koupí vajíčka i za deset korun, protože si považují domácí.

4.3.2019 15:21
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Samozřejmě, je to tak. Poptávka určuje cenu.

7.3.2019 22:22
alest250

XXX.XXX.64.7

Můj názor je, že všichni prodávají pod cenou, nebo je zde někdo, koho by prodej vajec regulérně uživil? Já mám k dispozici prostory, ječmen, pšenici, kukuřici zdarma (resp.za pronájem pozemků) a to ještě v biokvalitě a stejně chováme vše, pouze pro vlastní potřebu. Ani by mě nenapadlo, dělat to ve větším, to se snaží jiní a nějak, kromě Babiše, nebohatnou, jen se dřou...
Prostě a jednoduše, do svých kalkulací nezapočítáte tu práci, ty daně, ty investice, ty energie atd. atd...

8.3.2019 08:00

My už nepredávame, ja jednoducho nebudem vajička predávať pod cenu. Nechovám hybridky na vajcia ale natur odchované sliepky. Hovoria že chcú domáce vajíčka veľké s dvomi žltkami a ja také sliepky nechcem chovať, inak maju pocit že mám predať taka kov obchode.

8.3.2019 09:43
laying hen

XXX.XXX.166.107

Napriek tomu, že Vám vačšina napíše, že sa tým zarobiť nedá, tak Vám môžem povedať, že dá. Nie je problém dnes niečo vyrobiť, problém je nájsť pre svoj výrobok vhodného klienta, ktorý nepozerá na každú korunu a porovnáva domáce vajíčka s Lidláckymi a pod. Predávať na dedine po 10ks je možné, ale ako je vyššie napísané, staré babky Vám za domáce vajíčka nezaplatia požadovanú cenu. Alebo prinesú suché rohlíky a chlebík a myslia si, že dostanú vajíčka gratis. Ak chcete chovať viac sliepok a niečo si privyrobiť, musíte si nájsť odberateľov najlepšie mimo svojho bydliska (doma nie je nikto prorokom, susedia a známy, rodina najlepšie zadarmo...), najlepšie v meste, napríklad kataster, nemocnica (sestričky, lekári), učiteľky, vačšia firma, kde prinesiete naraz 100ks vajec a pod.
Chce to mať ale celoročne znášku 80% a viac, kvalitne kŕmiť, starať sa. Ja mám chov nosníc ako koníček a nepotrebujem to v podstate, ale v mojom okolí chce veľa ľudí domáce vajíčka, v cene 5eur/30ks nie je problém predať (veľkosť L). Tak polovicu českého priemerného dôchodku si privyrobím. Tak majú deti sporenie...

AdNaJa

10.3.2019 22:33
AdNaJa

XXX.XXX.33.252

Ahojte... my tiež predávame 10ks/1.50e

13.3.2019 13:12
Toony

XXX.XXX.95.242

Prodávám vejce za 6,-.Bydlím poblíž Brna o to je to jednodušší.
Ale i tak, vždycky je to o zákazníkovi, jestli ocení tu kvalitu. U nás na vesnici, když řeknu 6,- tak polovina lidí řekne, že je to moc a druhá polovina, že je to dobrá cena. Dost udělá to, když lidi ví, že je to Váš koníček, že tím "žijete" Uvidí dobře udržovaný výběh a slepice v dobrém zdravotním stavu a máte zákazníka hned.

Marco07

9.4.2019 21:15
Marco07

XXX.XXX.177.91

Vazeni, vajicka prodavam dle velikosti za 4-4,50kc. Pokud si neumite spocitat naklady a strilite to za cenu 3kc, nakopal bych kazdeho takoveho do zadku, protoze vsichni chov nedotujeme!!! A vy kazite ostatnim jen cenu, protoze pak kazdy rekne, ja je videl ta 3kc. Zajimalo by me, jak nekteri mohli prijit k cene velkodrubezarny, protoze kuprikladu mistni velkochov nabizi velkoodberatelum za 2,80kc od hybrida, ktery navic snasi daleko vic. Zapocitali jste zakoupeni kurice? Vykrm kurice do prvni snasky? Vymenu nosnic kazde 3roky? Krmnou davku? Krmeni slepic v dobe klidu, kdy nesnasi nebo preperuji? Vas osobni cas a nekonecne vstavani, zatim co ostatni spi? Kdybych prodaval za 3kc, tak bych do toho musel strkat penize ze svych vyplat. Adekvatni cena je 4,50 a pokud to lidi nechteji dat, reknu fajn a udelam z nich testoviny, ktere vydrzi rok nebo je zavarim ale rozhodne je neprodam pod cenou. Pokud mate krmnou davku na den 1,50kc a slepice snasi v prumeru obden, tak 3kc vyjadruje jen cenu krmiva!!!!!! Radeji nic nechovejte, protoze nakoupit u chovatele vas vyjde levneji, pokud si to ovsem umite spocitat. Pak se kazdy hloupe divi, ze to chovatel zacne nekvalitne krmit aby se vyrovnal amaterum, kteri obdarovavaji sve okoli. Co je to jineho nez dotace, kdyz vyrobite za 3kc a za identickou cenu prodavate? Jen tvaroh stoji 15kc za 250gr a ten mate max pro deset slepic na den. Delam michanice a vychazi me krmna davka na 2,50kc na den. V cene jsou i vitaminy(roboran, pravidelne odcerveni, sroty,psenice, tvaroh, brambory. Jedina slozka koprivy jsou zadarmo, pokud jsou. Mam v okoli nekolik takovych, co neumeji pocitat, hold prodavam mene a snizil jsem vlastni chov, abych nemel tak velke prebytky. Rozhodne ale nebudu nekomu delat dojnou kravu. Chces za 3kc, tak hybaj do PL nebo supermarketu a dobrou chut.

9.4.2019 21:39
Matsik

XXX.XXX.42.97

Každý ať si prodává za kolik chce. Nevím proč tu urážíte lidi, kteří chovají slepice pro radost z chovu a vejce jsou vlastně jen vedlejší produkt. Tak to mám já. A představte si, že jsem si spočítala na kolik mě vyjde jedno vejce, ale radši prodám za výrobní cenu než vejce vyhazovat. Docela by mě zajímalo zajímalo co vede Vás k chovu slepic. No láska k chovu to asi nebude.

10.4.2019 05:46
horal

XXX.XXX.13.30

Nechápu zemědělce, že prodávají pšenici za 300-400 Kč, když normálně se dá koupit za 700-800 Kč. Víte co stojí traktor na zpracování půdy a osetí. O kombajnu ani nemluvím.

10.4.2019 07:20
Malkina

XXX.XXX.0.162

No já hlavně doufám,že si to nespočítaj ti zákazníci co k nám jezdí pro vajíčka za tři koruny.Protože kdyby započítali čas,benzín a amortizaci auta došli by k tomu že si vejce radši koupí v krámě.

10.4.2019 07:59
Olánek

XXX.XXX.23.38

Malkina napsal(a):
No já hlavně doufám,že si to nespočítaj ti zákazníci co k nám jezdí pro vajíčka za tři koruny.Protože kdyby započítali čas,benzín a amortizaci auta došli by k tomu že si vejce radši koupí v krámě.

Ekonomicky to neřešte,někdo je dotačně přikrmován např.zemědělec,někdo finančně odškodněn,sucho,kůrovec,např.majitelé lesů,rybáři,kormoráni,včelaři,varroáza a pod.

10.4.2019 09:11
laying hen

XXX.XXX.166.107

Marco07 napsal(a):
Vazeni, vajicka prodavam dle velikosti za 4-4,50kc. Pokud si neumite spocitat naklady a strilite to za cenu 3kc, nakopal bych kazdeho takoveho do zadku, protoze vsichni chov nedotujeme!!! A vy kazite ostatnim jen cenu, protoze pak kazdy rekne, ja je videl ta 3kc. Zajimalo by me, jak nekteri mohli prijit k cene velkodrubezarny, protoze kuprikladu mistni velkochov nabizi velkoodberatelum za 2,80kc od hybrida, ktery navic snasi daleko vic. Zapocitali jste zakoupeni kurice? Vykrm kurice do prvni snasky? Vymenu nosnic kazde 3roky? Krmnou davku? Krmeni slepic v dobe klidu, kdy nesnasi nebo preperuji? Vas osobni cas a nekonecne vstavani, zatim co ostatni spi? Kdybych prodaval za 3kc, tak bych do toho musel strkat penize ze svych vyplat. Adekvatni cena je 4,50 a pokud to lidi nechteji dat, reknu fajn a udelam z nich testoviny, ktere vydrzi rok nebo je zavarim ale rozhodne je neprodam pod cenou. Pokud mate krmnou davku na den 1,50kc a slepice snasi v prumeru obden, tak 3kc vyjadruje jen cenu krmiva!!!!!! Radeji nic nechovejte, protoze nakoupit u chovatele vas vyjde levneji, pokud si to ovsem umite spocitat. Pak se kazdy hloupe divi, ze to chovatel zacne nekvalitne krmit aby se vyrovnal amaterum, kteri obdarovavaji sve okoli. Co je to jineho nez dotace, kdyz vyrobite za 3kc a za identickou cenu prodavate? Jen tvaroh stoji 15kc za 250gr a ten mate max pro deset slepic na den. Delam michanice a vychazi me krmna davka na 2,50kc na den. V cene jsou i vitaminy(roboran, pravidelne odcerveni, sroty,psenice, tvaroh, brambory. Jedina slozka koprivy jsou zadarmo, pokud jsou. Mam v okoli nekolik takovych, co neumeji pocitat, hold prodavam mene a snizil jsem vlastni chov, abych nemel tak velke prebytky. Rozhodne ale nebudu nekomu delat dojnou kravu. Chces za 3kc, tak hybaj do PL nebo supermarketu a dobrou chut.

Ak si môžem dovoliť Vám poradiť, mlieko a mliečne výrobky sú veľmi kvalitným, ale asi najdrahším bielkovinovým krmivom. Lacnejšie Vás vyjde proteín čerstvej ryby, rybej múčky, sušenej krvi... A to o dosť... Dám Vám modelový príklad:

1000gr tvaroh,celkový proteín, ktorý skrmite,bude 120gramov. cena 60Kc.

http://www.baff.sk/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=37&category_id=12&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=53

1000gramov treska piliny, celkový proteín, ktorý skrmite 150gramov, cena 25Kc.

https://www.krmivahulin.cz/krmiva-a-smesi-pro-rybolov/suroviny-pro-vyrobu/moucky-rybi/moucka-rybi-lt-72-24-kg.html

1000gramov rybia mučka,cekový proteín,ktorý skrmite,bude 720gramov, cena 100Kc

Lacnejšie o čosi vychádza rybia mučka oproti rybím pilinám, ak to porovnáte s tvarohom, tak rybia múčka obsahuje 6x viac proteínu porovnateľnej kvality ako tvaroh. Teda 6kg tvarohu zaplatíte 360Kc, 1kg rybej múčky o rovnakom obsahu proteínu bude stáť 100Kc. To je teda podstatný rozdiel. A to nehovorím o sušenej krvi, tam bude cena do 50Kc za 1kg a ešte trochu viac bielkoviny ako v rybej múčke, ale horšej kvality (málo metionínu, izoleucínu), takže prípadne miešať s rybou múčkou 50/50.

Vidím, že sledujete rentabilitu chovu, preto Vám dávam tip, nechcem sa Vám samozrejme starať do Vášho chovu...

10.4.2019 16:31
alest250

XXX.XXX.41.20

Za 3 koruny pořád drahý. Já dávám vejce zdarma i s dopravou zdarma. A co jako? Je to čistě moje věc. Však mám také stále vyprodáno v rámci rodiny :)
Jinak tomu rozčílenému pánovi dám radu. Pokud vám zákazník řekne, že jinde prodávají vejce levněji, s úsměvem je tam pošlete. Málo kdo odjede pro pár vajec o korunu levnějších, pokud to není ta samá obec a ta samá kvalita.

10.4.2019 17:48
Malkina

XXX.XXX.0.162

alest250 napsal(a):
Za 3 koruny pořád drahý. Já dávám vejce zdarma i s dopravou zdarma. A co jako? Je to čistě moje věc. Však mám také stále vyprodáno v rámci rodiny :)
Jinak tomu rozčílenému pánovi dám radu. Pokud vám zákazník řekne, že jinde prodávají vejce levněji, s úsměvem je tam pošlete. Málo kdo odjede pro pár vajec o korunu levnějších, pokud to není ta samá obec a ta samá kvalita.

A víte že se mi i to stalo?Když jsem zdražila mlíko přišla jsem o třetinu zákazníků.Mezi nimi byl pán od nás ze vsi který začal jezdit do sousední vesnice kde mají o 2kč levnější.Na šesti litrech týdně víc projezdí než ušetří,ale mlíko má levnější Rozčílený pán zjevně ví jaké má kdo výrobní náklady když nás tak hezky sepsul že prodáváme pod cenou..

10.4.2019 18:11
hokrví

XXX.XXX.105.226

Malkina napsal(a):
A víte že se mi i to stalo?Když jsem zdražila mlíko přišla jsem o třetinu zákazníků.Mezi nimi byl pán od nás ze vsi který začal jezdit do sousední vesnice kde mají o 2kč levnější.Na šesti litrech týdně víc projezdí než ušetří,ale mlíko má levnější Rozčílený pán zjevně ví jaké má kdo výrobní náklady když nás tak hezky sepsul že prodáváme pod cenou..

Mám podobnou zkušenost, jeden pán mi zpočítal, že ho okradu ročně o 200 kč a tak začal jezdit o 7 km dál, aspoň se povozí a za ušetřené peníze si může koupit něco pěkného.

10.4.2019 18:36
Malkina

XXX.XXX.0.162

hokrví napsal(a):
Mám podobnou zkušenost, jeden pán mi zpočítal, že ho okradu ročně o 200 kč a tak začal jezdit o 7 km dál, aspoň se povozí a za ušetřené peníze si může koupit něco pěkného.

29.5.2019 18:31
VACLAV20008

XXX.XXX.45.250

Za 5kč kus je na hraně ,aby to člověk nedotoval

29.5.2019 21:34
alest250

XXX.XXX.35.236

Proto to na kšeft skoro nikdo nedělá, tedy jako hlavní příjem. Teď manželka prodávala přebytky á 3,- Kč kolegyním v zaměstnání. Akce v lídlu minulý týden á 1,67 i s daní..no nekupte to...

30.5.2019 09:44
petan83

XXX.XXX.83.52

Tak mi to nedalo a zkusil jsem si vypocitat ze zaznamu co si vedu kolik me vysel vykrm nosnice a kolik vejce.
Vychazim z toho ze muj kmen 1,3 lehkeho plemene jsem krmil od zacatku bez kupovanych krmnych smesi. Krmivo jsem si delal sve (kukuricny a psenicny srot,sojovy ex.srot, krmny vapenec a plastin), vypocital sem si cenu za aktualni prodejni ceny surovin a 1kg me smesi me vyjde na 10,4 kc. Spotreba na jeden kus drubeze do doby snasky cca 6 mesicu byla 8,1kg, tedy vykrm jedne nosnice do snasky me vyjde na 84,3 kc.
Energie za lihen a vytapeni odchovny - lihen za 21dni cena energie 105 kc, kapacita lihne 55 vajec, pri vylihnuti cca aspon 40 kurat cena na jedno kure 2,6kc, vytapeniv prvnich 6ti tydnech 400kc, tedy 10kc na kure.
Podtrzeno secteno celkem me vyjde jeden kus drubeze na 84,3+2,6+10= 96,9 kc, dale je nutno pocitat s tim ze pri trose stestni budou pulka kohouti, takze se cena dvojnasobi tedy 193,8 kc. Samoudrejme kouhoutky muzu vyzabijet drive jakmile poznam pohlavi,tim se snizi cena za krmivo, nebo muzu vyuzit na maso,coz u lehkeho plemena bude masa sotva trosku. Kdyz budu vychazet ze spotreby krmiva kterou maji ted kdyz snasi a pocitat s uzitkovosti 3 roky tak cena za krmivo na slepici po jeji zivot je cca 900kc.
Tedy cena krmiva + el.energie za jeji zivot je cca 1100 kc. Nevim kolik nanesou, ted jsem sbiral od 3 slepic za 8 dni 23 vajec ale ted se nejak roznesli, budu pocitat kdyby snesli za rok 180 vajec tak za 3 roky je to 540 ks. Tedy naklady na jedno vejce mam 1100/540 = 2kč, jedna se o mensi vejce velikosti S. Nikde jsem nezapocital zadny uhyn, a hlavne praci. Z toho vseho mi vychazi ze vejce velikosti S doma pod 2 kč neudelam.

30.5.2019 09:58
petan83

XXX.XXX.83.52

Jeste jsem nezapocital porizovaci cenu lihne 1850kc, kterou mam 2 roky a vylihnuto loni asi 100 kurat, letos az se dolihnou ted posledni pocitam 120 kurat, tedy doposud me kazde kure vyslo asi 9kc z porizovaci ceny lihne. Jak dlouho lihen vydrzi nemuzu odhadnout, zatim je v zaruce tak neresim.
Kazdopadne z toho vseho je jasne ze pokud chce nekdo slepice pouze na vejce nejvyhodneji ho vyjdou kurice hybridu pred snaskou a krmit smesi pro nosnice, nechat 2 roky snaset a pak polivka.

30.5.2019 10:02

Akcia:

mladým a pekným - 1ks - za hubičku

starým a škaredým - 10ks - 2€

30.5.2019 10:15
honzapm

XXX.XXX.182.25

petan83 napsal(a):
Jeste jsem nezapocital porizovaci cenu lihne 1850kc, kterou mam 2 roky a vylihnuto loni asi 100 kurat, letos az se dolihnou ted posledni pocitam 120 kurat, tedy doposud me kazde kure vyslo asi 9kc z porizovaci ceny lihne. Jak dlouho lihen vydrzi nemuzu odhadnout, zatim je v zaruce tak neresim.
Kazdopadne z toho vseho je jasne ze pokud chce nekdo slepice pouze na vejce nejvyhodneji ho vyjdou kurice hybridu pred snaskou a krmit smesi pro nosnice, nechat 2 roky snaset a pak polivka.

Vodu máte zdarma? Napáječky, krmítka, podestýlku, kolečko, kurník, oplocení, sekání trávy - zdarma + dobrovolník? Hnízda, podkladky, seno na vystlání hnízd? Odchovna, topná deska, lampa, krmítka, napáječky, svícení, energie - dárek? Vakcinace, očkování, veterinář, pořízení násad. vajec, doprava? A už jsem vám jednou psal, že vaše domácí směs je nedokonalá. Plastinem to opravdu nezachráníte. Lysin v tepelně upravené soje není. Methioninu je ve vašem mixu žalostně málo.
Musíte změnit složení směsi a přepočítat krmení. Ztráty krmiva rozhrabáním nemáte? Pořizovací cena komponentů vaší směsi se během roku nezměnila? Dopravují vám všechny komponenty zdarma? Nežlukne vám to doma? Stíháte vše spotřebovat pro 1,3 zavčasu? Nechybí komponentům antisalmonelové ošetření? Nádoby na ukládaní komponentů jste zdědil? Prostor pro ně dostal? Nevytápíte ho, nesvítíte tam? Nevytřete tam jednou za čas?
Jistě, vše nás nestojí žádný čas, spotřebu bot a tepláků, děláme to dobrovolně a z lásky.

Ne, prostě je to nekonečné a hlavně zbytečné - cokoliv počítat a jakkoliv se bavit s někým,
kdo je idiot a odmítne dát 5 a více Kč za domácí vejce (z dobrých podmínek), ne bahno + plesnivé pečivo a "holky najděte si" a hlavně hodně neste. Kdo jen otevře ústa, že v Penny ale mají za ... - tak tomu se vysměju a agresivně ho ženu pryč, že ty báby nestíhají klopýtat (do Penny).

30.5.2019 10:58
petan83

XXX.XXX.83.52

honzapm napsal(a):
Vodu máte zdarma? Napáječky, krmítka, podestýlku, kolečko, kurník, oplocení, sekání trávy - zdarma + dobrovolník? Hnízda, podkladky, seno na vystlání hnízd? Odchovna, topná deska, lampa, krmítka, napáječky, svícení, energie - dárek? Vakcinace, očkování, veterinář, pořízení násad. vajec, doprava? A už jsem vám jednou psal, že vaše domácí směs je nedokonalá. Plastinem to opravdu nezachráníte. Lysin v tepelně upravené soje není. Methioninu je ve vašem mixu žalostně málo.
Musíte změnit složení směsi a přepočítat krmení. Ztráty krmiva rozhrabáním nemáte? Pořizovací cena komponentů vaší směsi se během roku nezměnila? Dopravují vám všechny komponenty zdarma? Nežlukne vám to doma? Stíháte vše spotřebovat pro 1,3 zavčasu? Nechybí komponentům antisalmonelové ošetření? Nádoby na ukládaní komponentů jste zdědil? Prostor pro ně dostal? Nevytápíte ho, nesvítíte tam? Nevytřete tam jednou za čas?
Jistě, vše nás nestojí žádný čas, spotřebu bot a tepláků, děláme to dobrovolně a z lásky.

Ne, prostě je to nekonečné a hlavně zbytečné - cokoliv počítat a jakkoliv se bavit s někým,
kdo je idiot a odmítne dát 5 a více Kč za domácí vejce (z dobrých podmínek), ne bahno + plesnivé pečivo a "holky najděte si" a hlavně hodně neste. Kdo jen otevře ústa, že v Penny ale mají za ... - tak tomu se vysměju a agresivně ho ženu pryč, že ty báby nestíhají klopýtat (do Penny).

Jelikoz jsem svuj prispevek rozdelil do dvou prispevku, tak kdyby jste si to precetl cele a poradne, tak by jste zjistil ze elektricke energie jsem rozpocital jiz v prvnim prispevku, take jsem tam napsal ze neni zapocitana prace! Proto nechapu proc pisete " dobrovolnik" . Vase argumenty jsou zavadejici, protoze dospele drubezi v kurniku nesvitim, travu na zahrade bych sekal i kdybych drubez nemel, oploceny pozemek by byl bez drubeze taky, kolecko mam na vozeni pisku,hliny a stavbu takze bych ho mel take i bez drubeze, podkladky nepouzivam, drubez neockuji, veterinare jsem potreboval jednou k vuli perlickam (200kc). Cenu plastovych krmitek nejsem schopnej rozpocitat, plastove napajecky a krmitka staly cca 1500 kc, ale jiz je pouzivam patym rokem , mival jsem drive doma perlicky, spousty krut, kacen,hus, brojlery takze tuto cenu bych musel rozpocitat mezi vse co jsem kdy doma mel. Ceny surovin jsem pocital za cenu kterou ted stoji, ale jinak slamu,kukurici a psenici mam zdarma, sojovy srot kupuji od znameho ktery to ma primo z drubezarny za 200 kc 50kg pytel. Ovsem ja pocital realne ceny. Co se tyce nevyhovujici smesi to je sice mozne ale ja s ni nosnice vykrmoval a vykrmuji tak pocitam jak to bylo, nebudu uvadet neco co neni pravda. Dale nasadova vejce mam sve takze naklady temer zadne a doprava 0, teda jednou jsem vymenil 20 vajec s jinym chovatelem za stejne plemeno abych mohl vytvorit nepribuzne kmeny a byla to zajizdka asi 5 km po ceste z prace takze naklad na dopravu 20kc???. Nyni krmim kurata smesi od energysu, ale ja pocital lonske naklady.
Jinak vejce neprodavam, vejce jime a co nesnime jde do lihne a co nejde do lihne jde rodine zdarma. A co se tyce rozhrabu krmiva, to je v cene taky zapocitano, protoze jsem uvedl realnou spotrebu krmiva, tj.kolik sypu do krmitka, ne to co drubez realne sni.

30.5.2019 11:04
petan83

XXX.XXX.83.52

Voda samozdrejme zdarma neni, cena 37kc za 1000l, a vystavba kurniku? Kdyz jsem si postavil dilnu a nakoupil naradi, taky prece nepocitam do porizovaci ceny vrtacky,pily atd cenu skrine do ktere jsem to ulozil ani cenu stavby budovy ve ktere je dilna. To bych zjistil ze me vrtacka stala 50 000. Ale chcete-li, tak kurnik me o velikosti asi 9m2 me vysel materialem asi 6000, postavil jsem ho sam a vydrz odhaduji asi 30-40 let a to uz tu asi ani ja nebudu.

30.5.2019 11:37
laying hen

XXX.XXX.166.107

Tak ja som si myslel, ako výhodne nakupujem sójový šrot za 43eur meter... U vás to vychádza na nejakých 16eur za meter, čo je pre mňa skoro nereálna cena... Veď viac stojí aj obilie... Jedine že to je len taká "pod rukou" cena.

30.5.2019 11:40
petan83

XXX.XXX.83.52

laying hen napsal(a):
Tak ja som si myslel, ako výhodne nakupujem sójový šrot za 43eur meter... U vás to vychádza na nejakých 16eur za meter, čo je pre mňa skoro nereálna cena... Veď viac stojí aj obilie... Jedine že to je len taká "pod rukou" cena.

Ano, neboli co je doma to se pocita.

30.5.2019 12:51
horal

XXX.XXX.13.30

Tahle diskuze je jenom o tom, jak ze sebe udělat pitomce. Pro jedny proto, že prodáváte za nízkou cenu. Pro další, že vaše směs je nevyvážená a není od špičkového výrobce (25 kg za 500 Kč). Pro jiné, že nesvítíte, netopíte a nemáte deseti hektarový pozemek atd. Žijeme ve svobodném světě a je jenom moje věc jakým stylem krmím slepice (nemyslím tím, že je budu týrat hlady nebo krmit zkaženými, plesnivými zbytky) a prodávám vajíčka. Mohu se chovat jako kapitalista, že budu prodávat za určitou cenu pod kterou nejdu a radši to vyhodím do hnoje. Nebo budu prodávat za přijatelnou cenu, aby mi to pokrylo přímo vynaložené finanční náklady a ještě třeba něco i zbylo. Do ceny vajíček nelze započítávat práci. I kdybych vajíčka neprodával a měl je jenom pro vlastní spotřebu tak tu práci budu dělat stejně a slepice také budou potřebovat krmení. Jinak jako v mém případě kdy i s manželkou strávíme v průměru tři hodiny denně poctivé práce kolem drůbeže, za kterou nás slepičky obdaří kolem tisíc vajíček ročně a průměrné mzdě 150 Kč/hod by byla cena vajíčka větší než cena slepice samotné. Proto žádná cena vajíček není přijatelná a pokud by jste chtěli do jeho ceny zahrnout opravdu vše, tak se dostanete na cenu která by snad odpovídala ceně jednoho kilogramu pravé svíčkové.

30.5.2019 14:59
petan83

XXX.XXX.83.52

horal napsal(a):
Tahle diskuze je jenom o tom, jak ze sebe udělat pitomce. Pro jedny proto, že prodáváte za nízkou cenu. Pro další, že vaše směs je nevyvážená a není od špičkového výrobce (25 kg za 500 Kč). Pro jiné, že nesvítíte, netopíte a nemáte deseti hektarový pozemek atd. Žijeme ve svobodném světě a je jenom moje věc jakým stylem krmím slepice (nemyslím tím, že je budu týrat hlady nebo krmit zkaženými, plesnivými zbytky) a prodávám vajíčka. Mohu se chovat jako kapitalista, že budu prodávat za určitou cenu pod kterou nejdu a radši to vyhodím do hnoje. Nebo budu prodávat za přijatelnou cenu, aby mi to pokrylo přímo vynaložené finanční náklady a ještě třeba něco i zbylo. Do ceny vajíček nelze započítávat práci. I kdybych vajíčka neprodával a měl je jenom pro vlastní spotřebu tak tu práci budu dělat stejně a slepice také budou potřebovat krmení. Jinak jako v mém případě kdy i s manželkou strávíme v průměru tři hodiny denně poctivé práce kolem drůbeže, za kterou nás slepičky obdaří kolem tisíc vajíček ročně a průměrné mzdě 150 Kč/hod by byla cena vajíčka větší než cena slepice samotné. Proto žádná cena vajíček není přijatelná a pokud by jste chtěli do jeho ceny zahrnout opravdu vše, tak se dostanete na cenu která by snad odpovídala ceně jednoho kilogramu pravé svíčkové.

Presne tak, proto jsem se snazil vyjadrit kolik mi dela naklad na 1 vejce a ne kolik je na nem zisk. A jak pisete, ta prace se nemuze pocitat, protoze to dela vetsina protoze chce. Stejne prodejem vydelat nejde, je to jen zpusob jak se zbavit prebytku, a nez abych tydne prodal 15 vajec a videlal na tom 10kc, tak to dam radeji rodine, ktere udela radost ze nemusi kupovat vejce z marketu, a bude vedet ze jsou to cerstva domaci vejce.

30.5.2019 21:56
Toony

XXX.XXX.231.52

přidám moji čerstvou zkušenost s prodejem vajec. 50 slepic(hybridi , Bovans Brown, Dekalb White),aktuálně snáší vejce denně. prodávám je po 5,-kus. Kilo směsi mě vyjde na 9,- s rezervou počítám, že jedna slepice má na den 100g směsi . Při počtu 180 vajec za rok na jednu slepici mi to vychází cca 2100,- měsíčně a to včetně nákupu slepic kus 140,- Není to bůh ví, jakej majlant, ale při vyšším počtu slepic už to je zajímavější. Časově denně 20 minut +2x měsíčně vyměním hobliny v kurníku(rozměr 2x4m)-akce na 30 minut + u toho si stihnu našrotovat vlastní směs. Určitě mě nemine kompletní vyčistění kurníku(odhad 2x ročně) a 1 až 2krát ročně dosypaní štěpky do zastřešeného výběhu (rozměr 6x4m) Jsem přesvědčený, že vydělat se na prodeji vajec vydělat dá. Jen si musíte najít zákazníky, kteří to ocení. Mně se podařilo si získat pravidelné zákazníky během dvou měsíců a už nestíhám dodávat. Teď jsem přidal 25 slepic. časová náročnost stejná jako u 50 slepic. víc už jich do výběhu dát nemůžu. Možná moje zkušenost někomu v něčem napoví nebo nějak pomůže :-)

30.5.2019 22:27
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Tady bych za 5 Kč neprodala. Tolik bio eko šílenců tu není.

30.5.2019 23:17
Toony

XXX.XXX.231.52

kdo hledá (nabízí) najde. jsou lidi, co to ocení a 5,- je pro ně dobrá cena.

31.5.2019 07:51
laying hen

XXX.XXX.166.107

Toony napsal(a):
kdo hledá (nabízí) najde. jsou lidi, co to ocení a 5,- je pro ně dobrá cena.

Súhlasím, aj s tým, že pri vačšom počte sa niečo dá aj zarobiť... Môj známy býva v najchudobnejšej časti východného Slovenska a predáva za rovnakú cenu L,XL vajíčka. Ale ľudí aktívne hľadá, nečaká, že prídu až na dvor. Má predaj z dvora a toho roku ide na 300ks nosníc...Najhorší zákazníci sú susedia, čo prinesú 10 suchých rohlíkov a čakajú vajíčka zdarma. Navyše sa pozrú cez plot a "tie sliepky sa napasú". Najlepšie sa orientovať na úplne cudzích ľudí a nič neriešiť.
Problém tunajšej diskusie je nedostatok kultivovanosti a rešpektu k iným, ako to zhrnul horal vo svojom príspevku. Napríklad, ak si dokážete aktívne nájsť zákazníkov na vajíčka o vyššej cene, už ste bio eko šialenec...
Kapitalizmus je o tom, že vyrobiť dokáže každý, ale predať iba najšíkovnejší.

31.5.2019 09:14
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Tahle diskuse může být klidně i o balících sena nebo o cenách kuřat třeba orlovek. Na všem se dá vytřískat, pokud to děláte pro peníze. Ale ne všichni to dělají s tím, že hlavní cíl je za to nejvíc utržit.

31.5.2019 09:40
laying hen

XXX.XXX.166.107

veraboskova napsal(a):
Tahle diskuse může být klidně i o balících sena nebo o cenách kuřat třeba orlovek. Na všem se dá vytřískat, pokud to děláte pro peníze. Ale ne všichni to dělají s tím, že hlavní cíl je za to nejvíc utržit.

Súhlasím, kto chová pár kusov, má to pre seba, rodinu, prípadne pár známych. Ak niekto chová 70ks prípadne viac, asi si chce aj trošku privyrobiť. Aj jedno je v poriadku aj druhé. Ak má niekto viac kusov a chce na tom zarobiť, neznamená, že to robí len pre peniaze. Ale nie je dôvod za to ani jedného znevažovať. Oba prípady sú o.k. To bolo cieľom mnou povedaného.

31.5.2019 10:09
Toony

XXX.XXX.95.242

veraboskova napsal(a):

není to o tom hlavní cíl, co nejvíc utržit. plán je jednoho dne se tím živit. myslím, že je to tak správně. že chovat zvířata by měli lidi, které to baví. překroutit se dá všechno. za mě holý fakt je ten, že pokud mám zabezpečit zvířata, aby byla zdravá, tak i ta cena 5,- za vejce není pořád adekvátní.

31.5.2019 10:21
laying hen

XXX.XXX.166.107

Toony napsal(a):
není to o tom hlavní cíl, co nejvíc utržit. plán je jednoho dne se tím živit. myslím, že je to tak správně. že chovat zvířata by měli lidi, které to baví. překroutit se dá všechno. za mě holý fakt je ten, že pokud mám zabezpečit zvířata, aby byla zdravá, tak i ta cena 5,- za vejce není pořád adekvátní.

Fandím Vám, rovnako, ako svojmu známemu, čo má 300ks. A obdivujem, že dokáže každý deň nájsť záujemcov na nejakých 250ks. To si už ja netrúfam... Mám toľko nosníc, čo vy. Len blázon chce v dnešnej dobe zarobiť na poľnohospodárskej výrobe...

31.5.2019 11:14
Toony

XXX.XXX.95.242

dokázal bych reálně prodat 350 vajec týdně mezi známé. je to o tom i oslovit nějakou "komunitu" která má zájem o kvalitní jídlo. je jich dost. mně momentálně limituje místo. od příštího roku budu mít 4 hektary a pak už to bude jiná ;-)

31.5.2019 11:57
laying hen

XXX.XXX.166.107

Toony napsal(a):
dokázal bych reálně prodat 350 vajec týdně mezi známé. je to o tom i oslovit nějakou "komunitu" která má zájem o kvalitní jídlo. je jich dost. mně momentálně limituje místo. od příštího roku budu mít 4 hektary a pak už to bude jiná ;-)

Pri chove povedzme 300ks nosníc už asi nestačí sedieť na vajciach doma a musíte vycestovať na jedno predajné miesto a zložiť povedzme 500-1000 vajec a naraz vybaviť viac záujemcov. Kataster, sestry v nemocnici, doktorky, poisťovňe, úrady, učiteľky... Proste ľudia, čo Vám nepovedia, že máte vajíčka za 17 centov, lebo v Lidli je akcia za 13 (jeden môj známy, čo je robotník-v práci kolegovia)... Dávajte si pozor na klientov, čo sa zastavia pred Veľkou nocou a Vianocami a celý rok sa potom neukážu, takých mám najradšej... A omyly sa neodpúšťajú, pozor na čerstvosť a kvalitu...

31.5.2019 13:28
honzapm

XXX.XXX.182.25

laying hen napsal(a):
Pri chove povedzme 300ks nosníc už asi nestačí sedieť na vajciach doma a musíte vycestovať na jedno predajné miesto a zložiť povedzme 500-1000 vajec a naraz vybaviť viac záujemcov. Kataster, sestry v nemocnici, doktorky, poisťovňe, úrady, učiteľky... Proste ľudia, čo Vám nepovedia, že máte vajíčka za 17 centov, lebo v Lidli je akcia za 13 (jeden môj známy, čo je robotník-v práci kolegovia)... Dávajte si pozor na klientov, čo sa zastavia pred Veľkou nocou a Vianocami a celý rok sa potom neukážu, takých mám najradšej... A omyly sa neodpúšťajú, pozor na čerstvosť a kvalitu...

Při takovém počtu už v ČR podléhá registraci a kontrolám, což je oprc.
A je to důvod, proč to nakonec dělat nebude, i když bude mít ty 4 ha.

31.5.2019 13:45
laying hen

XXX.XXX.158.210

honzapm napsal(a):
Při takovém počtu už v ČR podléhá registraci a kontrolám, což je oprc.
A je to důvod, proč to nakonec dělat nebude, i když bude mít ty 4 ha.

Legálny chov vyžaduje pri takom počte registráciu chovu z dvora u nás. Známy to má realizované, asi 2x za rok mal kontrolu, raz odber vajec na dioxíny tuším. Čo všetko sa ale realizuje načierno, bez faktúr, bločkov... Aj chovy. Čím netvrdím, že to podporujem. Aj preto je lepšie mať "cudzích" záujemcov. Ak rozbehne predaj vo veľkom doma, závistlivci sa stále nájdu, čo budú podkopávať nohy.

31.5.2019 16:11
Toony

XXX.XXX.231.52

o legislativu jsem se taky už zajímal. ohledně vajec to není zase taková pakárna. je to velký rozdíl oproti masu. trošku mě překvapuje, jak tomu tady nikdo nevěří, že by se tím nedej bože dalo uživit. informace čerpám z 90% ze zahraničí. funguje to po celém světě. nevím, proč by měla ČR vyjímkou.

31.5.2019 16:36
alest250

XXX.XXX.34.42

Toony: Berte to tak, že mají obavy, abyste neprodělal. Nebo abyste naopak nevydělal.... Já Vám fandím. Když by se to povedlo, pak budete inspirací pro ostatní a teoreticky byste mohl šlápnout velkochovům na kuří oko :)
Ať už tak nebo tak, sděluje své zkušenosti, pomohou nám ostatním.
Kdo nic nedělá, nic nepokazí, ale ani nevytvoří. Takže do toho a určitě dejte vědět, jak se daří.
Mně se jako laikovi, postupně podařilo trochu rozšířit babičin (tchýně), chov z 10 na 20 slepic a hlavně ozdravit. Čistý kurnik, nové hřady, nové hnízda, nový zelený výběh a místo původních pokakanych pár vajec teď máme krásná čistá vejce, která ani velká rodina nestačí sníst, tak je žena nabízí kolegyni v práci za symbolických 3,-Kč, což je v regionu a mezi známými běžná cena, dokonce i v Hradci. Kde moje matka zase od její kolegyně nakupuje taktéž á 3 Kč a to jsou vejce opravdu velikostí L, ještě lepší, než ta naše...

31.5.2019 18:25

Toony napsal(a):

Možná kdyby jste nedržel 75 slepic na dvaceti metrech čtverečních, klidně by jste sbíral a prodával při optimální výživě kolem pěti set vajec týdně. O tom je rentabilita chovu slepic ve velkochovu, stejně jako v chovu malém. Vejce dělá společným dílem genetika s výživou a prostředím. Na tom nic nezmění ani ty čtyři hektary co plánujete..

31.5.2019 19:09
Toony

XXX.XXX.231.52

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Možná kdyby jste nedržel 75 slepic na dvaceti metrech čtverečních, klidně by jste sbíral a prodával při optimální výživě kolem pěti set vajec týdně. O tom je rentabilita chovu slepic ve velkochovu, stejně jako v chovu malém. Vejce dělá společným dílem genetika s výživou a prostředím. Na tom nic nezmění ani ty čtyři hektary co plánujete..

teď úplně přesně nechápu, 500 vajec týdně? při jakém počtu slepic?...4 hektary mění vše dost zásadně. slepice na louce, rotace výběhu. o třetinu padá krmná dávka. jde to jedno s druhým. mám to vyzkoušeno.

31.5.2019 19:45

Píšete, že máte 75 slepic ve volieře 6x4 m. Jestli se chcete uživit produkcí vajec a myslíte si, že výběhem ušetříte třetinu krmné dávky, tak to držím palce...

31.5.2019 19:56
Toony

XXX.XXX.231.52

ono je rozdíl mít 75 slepic na 6x4 metry 30 cm hluboké štěpky a klasický hliněný výběh. slepice mají co dělat místa mají dost.... opět, není to z mojí hlavy. dělá se to tak běžně. a opravdu, pokud nechate 50 slepic na louce ve vybehu 5x10 m a co 3 -4dny posunete vyběh, tak krmná dávka klesá o třetinu. mám to osobně vyzkoušené...mimochodem, vy máte z toho něco vyzkoušené?

31.5.2019 20:05
laying hen

XXX.XXX.158.210

Toony napsal(a):
ono je rozdíl mít 75 slepic na 6x4 metry 30 cm hluboké štěpky a klasický hliněný výběh. slepice mají co dělat místa mají dost.... opět, není to z mojí hlavy. dělá se to tak běžně. a opravdu, pokud nechate 50 slepic na louce ve vybehu 5x10 m a co 3 -4dny posunete vyběh, tak krmná dávka klesá o třetinu. mám to osobně vyzkoušené...mimochodem, vy máte z toho něco vyzkoušené?

Teoreticky by tých nosníc typu Dekalb white mohlo byť až 240, takže ešte máte rezervu...
Maximálne ich tuším norma povoľuje 8-10ks/m2 asi aj podľa veľkosti... Moja skúsenosť je taká, že aj tak viac ako polovica vašej voliéry bude prázdna, sliepky sa držia pri sebe...
Moja skúsenosť s trávou je taká, že dosť výrazne znižuje znášku, s tým počítajte... Ja keď svojim 70ks vysypem jeden kôš pokosenej trávy, na druhý deň -6 vajec a sú menšie kľudne aj o číslo. Dnes som kosil a opať som neodolal, ale do plných dvoch rúk trávy. Tých chrobákov asi až toľko nenazberajú vo výbehu.

31.5.2019 21:38
Toony

XXX.XXX.231.52

laying hen napsal(a):
Teoreticky by tých nosníc typu Dekalb white mohlo byť až 240, takže ešte máte rezervu...
Maximálne ich tuším norma povoľuje 8-10ks/m2 asi aj podľa veľkosti... Moja skúsenosť je taká, že aj tak viac ako polovica vašej voliéry bude prázdna, sliepky sa držia pri sebe...
Moja skúsenosť s trávou je taká, že dosť výrazne znižuje znášku, s tým počítajte... Ja keď svojim 70ks vysypem jeden kôš pokosenej trávy, na druhý deň -6 vajec a sú menšie kľudne aj o číslo. Dnes som kosil a opať som neodolal, ale do plných dvoch rúk trávy. Tých chrobákov asi až toľko nenazberajú vo výbehu.

ja dávám denně 20 litrový kýbl plný trávy. Někdy i dva, tři. vliv na snášku to nemá. o něco málo míň sežerou směsi. je fakt, že nemam moc přehled kolik sežerou pšenice s nášlapného krmítka. takže kdo ví. jak staré máte slepice? čím je krmíte a jaké plemeno máte?

1.6.2019 12:07

Toony napsal(a):

Jo, pár slepic už jsem viděl. Jenom kdybych měl slepice na uživení a užitkovost v květnu byla něco přes 60%, ptal bych se sám sebe co dělám špatně...Trávou se dá jistě "ušetřit" krmivo, ale to šetření je velmi relativní. Proč, to si najděte sám, třeba vás to posune..

1.6.2019 13:38
laying hen

XXX.XXX.158.210

Toony napsal(a):
ja dávám denně 20 litrový kýbl plný trávy. Někdy i dva, tři. vliv na snášku to nemá. o něco málo míň sežerou směsi. je fakt, že nemam moc přehled kolik sežerou pšenice s nášlapného krmítka. takže kdo ví. jak staré máte slepice? čím je krmíte a jaké plemeno máte?

Verte mi, už som to x-krát skúsil a vždy rovnaký výsledok. Veľa záleží od toho, či idete na 60% znáške a tam sa to asi nemusí prejaviť, skúste ísť na 85-90% znáške a dajte trávu, poznáte to. Minule mi jeden chovateľ písal, že niektoré dni mu ubudne aj 10 vajec pri 100ks a sú menšie. Analýzou sme dospeli k tomu, že je to deň po kosení trávy... Ďalšia vec je pšenica, ak k zmeske dám navyše vačšie množstvo pšenice pár dní, tiež úbytok na vajciach. Ide o to, že niektoré nosnice sa ožerú pšenice a nenesú sa, niektoré žerú len zmesku a nesú perfektne. Ak chcete ísť na maximálny výkon, radím Vám:
1. kŕmte čistú zmes, pridaná pšenica Vám nič neušetrí, lebo máte menej vajec. Ak trváte na dokrmovaní pšenice, zmiešajte ju so zmeskou, nech všetky berú rovnako.
2. Odpady z kuchyne, trávu dávajte zásadne večer pred spaním, nie ráno a obed, kedy majú žrať zmesku.
3.Hľadajte krmivo-zmesku, ktoré má aspoň 16% bielkovín, sú aj také. Ak dáte zmesku 15%, čo je samo osebe málo a ešte dáte trávu, pšenicu, nikdy "veľkochov" neurobíte.
4. priestorovo sú nosnice náročné vtedy, keď sú "slabo" kŕmené, myslené po starom, pšenica, zvyšky a čo si sliepka nájde. Ak sliepky a zvlášť hybridy kvalitne kŕmite, aj keby ste vo Vašej voliére mali 200 nosníc, žiadny boj ani kanibalizmus nebude. Pozrite si zábery, koľko je sliepok v nejakej hale na podstielke...

1.6.2019 13:40
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Slepice už nějaký ten pátek chovám, ale tyhle hybridky mě letos překvapují. Mám 7 ročních a 6 dvouletých. Jedna dvouletá se rozhodla kvokat, takže snáší 12 slepic. Minulý týden jsem od těch 12 slepic sebrala 81 vajec což je 96% na snášející slepice a89% na všechny slepice. Míň než 70 vajec za týden nesbírám. A to nekrmím žádnou směsí. Mají v zásobníku pšenici a veškeré zbytky z kuchyně uvařím a posypu je vitamíny a minerální přísadou pro drůbež a trochou kukuřičného šrotu. K tomu mají volný pohyb po asi 1/2 ha chovatelském areálu. A přístup na hnojiště. Všechny kosti co zbydou tak manžel nadrtí. Už jsem měla kde co, ale tyhle překonávají moje očekávání. Je to Dominant. Jo a taky si vy ostatní radílkové uvědomte, že slepice není stroj a i ten se někdy porouchá. Tak holt pár dní nesnáší. Má na to 3 měsíce v roce nárok při avizované snášce 280 vajec/rok.

1.6.2019 23:52
Toony

XXX.XXX.231.52

laying hen napsal(a):
Verte mi, už som to x-krát skúsil a vždy rovnaký výsledok. Veľa záleží od toho, či idete na 60% znáške a tam sa to asi nemusí prejaviť, skúste ísť na 85-90% znáške a dajte trávu, poznáte to. Minule mi jeden chovateľ písal, že niektoré dni mu ubudne aj 10 vajec pri 100ks a sú menšie. Analýzou sme dospeli k tomu, že je to deň po kosení trávy... Ďalšia vec je pšenica, ak k zmeske dám navyše vačšie množstvo pšenice pár dní, tiež úbytok na vajciach. Ide o to, že niektoré nosnice sa ožerú pšenice a nenesú sa, niektoré žerú len zmesku a nesú perfektne. Ak chcete ísť na maximálny výkon, radím Vám:
1. kŕmte čistú zmes, pridaná pšenica Vám nič neušetrí, lebo máte menej vajec. Ak trváte na dokrmovaní pšenice, zmiešajte ju so zmeskou, nech všetky berú rovnako.
2. Odpady z kuchyne, trávu dávajte zásadne večer pred spaním, nie ráno a obed, kedy majú žrať zmesku.
3.Hľadajte krmivo-zmesku, ktoré má aspoň 16% bielkovín, sú aj také. Ak dáte zmesku 15%, čo je samo osebe málo a ešte dáte trávu, pšenicu, nikdy "veľkochov" neurobíte.
4. priestorovo sú nosnice náročné vtedy, keď sú "slabo" kŕmené, myslené po starom, pšenica, zvyšky a čo si sliepka nájde. Ak sliepky a zvlášť hybridy kvalitne kŕmite, aj keby ste vo Vašej voliére mali 200 nosníc, žiadny boj ani kanibalizmus nebude. Pozrite si zábery, koľko je sliepok v nejakej hale na podstielke...

dělám si svoji vlastní směs. už sem o ni na ifauně psal. 3 díly, kukuřice, 3 díly pšenice, 2 díly hrachu, 1 dil ovsa, 1 díl rybí moučky+ nutrimix. zrno pošrotuji a 3 dny fermentuji. před krmením domícham rybí moučku a nutrimix. slepice mají zvlášť v misce, krmný vápenec, mořskou řasu a grit. jako zálohu mají nášlapné krmítko s pšenicí… hybridy mám z Integry. Mile mě překvapují Bovans Brown, vetší vejce než Deklab White. 25 Bovanek mi dává 23-25 vajec denně. 25 Deklabu mi dává 18-20 denně. asi jim něco chybí. netuším. zeleným krmím ráno i večer, prostě jak jdu kolem. vliv na snášku jsem zatím nepozoroval.

1.6.2019 23:57
Toony

XXX.XXX.231.52

Jo, pár slepic už jsem viděl. Jenom kdybych měl slepice na uživení a užitkovost v květnu byla něco přes 60%, ptal bych se sám sebe co dělám špatně...Trávou se dá jistě "ušetřit" krmivo, ale to šetření je velmi relativní. Proč, to si najděte sám, třeba vás to posune..

užitkovost 60%??

2.6.2019 13:20
laying hen

XXX.XXX.158.210

Toony napsal(a):
dělám si svoji vlastní směs. už sem o ni na ifauně psal. 3 díly, kukuřice, 3 díly pšenice, 2 díly hrachu, 1 dil ovsa, 1 díl rybí moučky+ nutrimix. zrno pošrotuji a 3 dny fermentuji. před krmením domícham rybí moučku a nutrimix. slepice mají zvlášť v misce, krmný vápenec, mořskou řasu a grit. jako zálohu mají nášlapné krmítko s pšenicí… hybridy mám z Integry. Mile mě překvapují Bovans Brown, vetší vejce než Deklab White. 25 Bovanek mi dává 23-25 vajec denně. 25 Deklabu mi dává 18-20 denně. asi jim něco chybí. netuším. zeleným krmím ráno i večer, prostě jak jdu kolem. vliv na snášku jsem zatím nepozoroval.

Ide o to, že Dekalb white je ako špičkový atlét, potrebuje veľmi kvalitné kŕmenie, aby dosiahol vysokú úžitkovosť. Ak si vezmete, že konzumuje denne 105gr zmesky, Bovans povedzme 120gr, Vaša zmeska prepočtom obsahuje cca 17.8% proteín, ak počítam aj so skrmeným vápencom a kvalitou rybej múčky 72% protein. Do toho ešte tráva a pšenica. To je dôvod, prečo sa Vám zdá Bovans lepší ako Dekalb. Pri vyššom konzume krmiva o 15% jednoducho prijme aj viac proteínu, čo sa prejaví lepšou znáškou. Najlepšie je chovať v jednom výbehu iba jeden typ nosníc, najlepšie sestry od kuriatka, celý čas spolu, aby sa utriasla hierarchia. Ja som doplňal Dominant čierny a po viac ako polroku, pričom nosnica je o 50% vačšia ako Dekalb, je tvrdá hierarchia a čierny žerie posledný... Dekalby sú inak na svoju veľkosť pekne odvážne... Vaša vlastná zmes, ak dávate dostatok Nutrimixu, je výborná, ja by som ale ako jedenásty diel primiešaval kŕmny vápenec a dával spolu so zmesou obilovín... Dekalb sa mi javí viac zhánčivý, je "menej hybrid" ako Bovans, podľa mňa žerie viac pšenice. čo vedie k nižšej znáške.

2.6.2019 17:05

moje slepice tým percentám moc nerozumejú a žerú čo im nasypem. Prvú ligu nehrajú, len takú dedinskú.

2.6.2019 22:59
Toony

XXX.XXX.231.52

laying hen napsal(a):
Ide o to, že Dekalb white je ako špičkový atlét, potrebuje veľmi kvalitné kŕmenie, aby dosiahol vysokú úžitkovosť. Ak si vezmete, že konzumuje denne 105gr zmesky, Bovans povedzme 120gr, Vaša zmeska prepočtom obsahuje cca 17.8% proteín, ak počítam aj so skrmeným vápencom a kvalitou rybej múčky 72% protein. Do toho ešte tráva a pšenica. To je dôvod, prečo sa Vám zdá Bovans lepší ako Dekalb. Pri vyššom konzume krmiva o 15% jednoducho prijme aj viac proteínu, čo sa prejaví lepšou znáškou. Najlepšie je chovať v jednom výbehu iba jeden typ nosníc, najlepšie sestry od kuriatka, celý čas spolu, aby sa utriasla hierarchia. Ja som doplňal Dominant čierny a po viac ako polroku, pričom nosnica je o 50% vačšia ako Dekalb, je tvrdá hierarchia a čierny žerie posledný... Dekalby sú inak na svoju veľkosť pekne odvážne... Vaša vlastná zmes, ak dávate dostatok Nutrimixu, je výborná, ja by som ale ako jedenásty diel primiešaval kŕmny vápenec a dával spolu so zmesou obilovín... Dekalb sa mi javí viac zhánčivý, je "menej hybrid" ako Bovans, podľa mňa žerie viac pšenice. čo vedie k nižšej znáške.

krmný vápenec mají v misce zvlášť to by jim mělo stačit ne? zkusím vysadit tu pšenici z krmítka a uvidíme :-)

3.6.2019 07:41
laying hen

XXX.XXX.166.107

Toony napsal(a):
krmný vápenec mají v misce zvlášť to by jim mělo stačit ne? zkusím vysadit tu pšenici z krmítka a uvidíme :-)

Ak kŕmny vápenec v pohode berú a nemáte makké škrupinky, tak je to o.k., ja keď som im dával zvlášť, veľký záujem neprejavili. Keď to majú namiešané spolu, nemajú na výber. Veľkovýroba v klietkach nič také ako vápenec zvlášť nepozná, myslím si. Zmeska obsahuje všetko potrebné. Treba sa len držať toho, čo robia veľkí hráči, ak ich chcete výsledkami vyrovnať. Ešte napíšte, koľko Nutrimixu /nosnice alebo hydina, lepšie hydina-lacnejšie vyjde, lepšie zloženie/ dávate. Inak vaša zmeska by mala dávať celoročne 80% a viac znášku (ak nemáte iný problém, samozrejme).

Barob

11.8.2019 16:10
Barob

XXX.XXX.101.226

Dobrý den, mohu se optat odkud jste? Sháním, kde bych mohla odebírat domácí vajíčka :-) Děkuji

11.8.2019 16:44
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Barob napsal(a):
Dobrý den, mohu se optat odkud jste? Sháním, kde bych mohla odebírat domácí vajíčka :-) Děkuji

A koho se ptáte? Možná by byla lepší soukromá zpráva. Je to tady od Aše až někam k Břeclavi. Nebo napište město u kterého se vyskytujete a do kolika km daleko jste ochotná jet. Takhle je to blbá otázka.

13.8.2019 19:24
evils

XXX.XXX.173.152

Za 6. Pod 5 je to prodělečné. Počítal jsem pouze cenu vstupů, bez práce.

13.8.2019 20:17
alest250

XXX.XXX.24.117

evils napsal(a):
Za 6. Pod 5 je to prodělečné. Počítal jsem pouze cenu vstupů, bez práce.

Já prodávám za 5 v Hradci Králové. Ale velmi malé počty 20-30 týdně s tím, že se jedná o ,,BIO" (krmime pšenici od biofarmáře) a navíc je vozím až domů! Přesto se nikdo velmi dlouho neozval, neboť je zde nabídka běžně 2-3-4,- Kč.
Manželka prodává v práci kolegynim na malém městě za 3,- Kč.
Kdybychom to neprodávali, pod cenou, museli bychom snížit stav slepic a v zimě si vejce kupovat...protože v zimě nám skoro nenesou. Takže počítám, že v zimě o zákazníky přijdu...

13.8.2019 22:37
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Vážení, nevím, kam na ta hausnumera chodíte?
Za minulého režimu se prodávala pšenice za 300 a vajíčka po koruně. Teď kupuji pšenici za 500 a vajíčka prodávám za 3 Kč a nemyslím si - tedy vím 100%, - že neprodělám.

14.8.2019 08:50

přezdívka napsal(a):
Vážení, nevím, kam na ta hausnumera chodíte?
Za minulého režimu se prodávala pšenice za 300 a vajíčka po koruně. Teď kupuji pšenici za 500 a vajíčka prodávám za 3 Kč a nemyslím si - tedy vím 100%, - že neprodělám.

Slepice musejí žrát i jiné žrádlo, aby nesly. Z pšenice čisté přes sezonu-snad takové české slepice. Ono se tam musí taky míchat jiné obilí, třeba kukuřice, slunečnice, hrách.
Já mám ty vlašky a teď krmím jenom pšenici a ječmen, zbytky. Snáška je malá. Do líhně mi to stačí a líhne se to. Ale na konzum ani nám ne, natožto abych to na jídlo prodával. V zimě krmím mix obilovin včetně luštěnin a je to lepší. V jednu dobu jsem jim zkusil dávat na večer granule pro nosnice a pak taky se snáška pozvolna zvýšila.
A když jsem vejce prodával, tak 10 Kč za kus. Protože byla jsou vhodná jako násadová, zájemců bylo nad mé síly. Vejce na konzumaci bych neprodával. A kdyby ano, tak min. 4 Kč/ks, ale nikdy od vlašek.

14.8.2019 16:02
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Slepice musejí žrát i jiné žrádlo, aby nesly. Z pšenice čisté přes sezonu-snad takové české slepice. Ono se tam musí taky míchat jiné obilí, třeba kukuřice, slunečnice, hrách.
Já mám ty vlašky a teď krmím jenom pšenici a ječmen, zbytky. Snáška je malá. Do líhně mi to stačí a líhne se to. Ale na konzum ani nám ne, natožto abych to na jídlo prodával. V zimě krmím mix obilovin včetně luštěnin a je to lepší. V jednu dobu jsem jim zkusil dávat na večer granule pro nosnice a pak taky se snáška pozvolna zvýšila.
A když jsem vejce prodával, tak 10 Kč za kus. Protože byla jsou vhodná jako násadová, zájemců bylo nad mé síly. Vejce na konzumaci bych neprodával. A kdyby ano, tak min. 4 Kč/ks, ale nikdy od vlašek.

Tak to nevím. Kdybych krmila jak píšete, tak by si slepice asi pr.del protrhly a měly každý den vejce dvě. Krmím hlavně pšenicí. Potom veškeré domácí zbytky ze zeleniny a když náhodou zbyde něco od stolu. Zbytky povařím, posypu vitamínovou směsí pro drůbež a minerální směsí. Na noc nasypu do krmítka pšenici. Mají k dispozici asi 1/2 ha výběh, kde je i uložený hnůj od ovcí. Mám 13 slepic. jedna vodí kuřata a další dvě kvokají. takže snáší 10 slepic a sbírám každý týden 60 vajec. Jo a jsou to hybridky vyšlechtěné pro velkochov. Když zbydou kosti, tak je manžel podrtí a taky mají každý den hrst skořápek. A taková krmná dávka je celoročně.
A co se ječmene týče, tak ten by slepice ve snášce dostat neměla, protože obsahuje hodně vlákniny. A žito už vůbec ne, protože podporuje kvokavost.

14.8.2019 16:42
evils

XXX.XXX.173.152

jestli Vám dělají počty problémy, vezměte si kalkulačku. Krmím pšenici, kukuřici, hrách, atd, k tomu přidávám do krmení česnek, křen a při ceně slepice 200,-Kč - 250,- Kč je 5Kč na hranici rentability. Ale jestli chcete dotovat, tak proč ne. Ještě máte dobrý pocit, že se Vám to vyplatí

Mám to pro vlastní spotřebu a prodávám jen občasný přebytek, proto krmím kvalitně, ale dotovat nikoho nechci a nebudu. Prodávám za 6 Kč.

14.8.2019 16:59
přezdívka

XXX.XXX.105.195

evils napsal(a):
jestli Vám dělají počty problémy, vezměte si kalkulačku. Krmím pšenici, kukuřici, hrách, atd, k tomu přidávám do krmení česnek, křen a při ceně slepice 200,-Kč - 250,- Kč je 5Kč na hranici rentability. Ale jestli chcete dotovat, tak proč ne. Ještě máte dobrý pocit, že se Vám to vyplatí

Mám to pro vlastní spotřebu a prodávám jen občasný přebytek, proto krmím kvalitně, ale dotovat nikoho nechci a nebudu. Prodávám za 6 Kč.

Slepice vydrží v chovu s dobrou snáškou dva roky I kdyby stála 250 Kč tak na ceně vejce se promítne 30 haléři. To jsou zase moje počty. A vynesená slepice ještě poslouží v kuchyni. A slepičí vývar je vynikající. Zapisuji si každý den počet vajec a jsem na průměrné snášce 80%.

14.8.2019 17:57
kastef

XXX.XXX.69.65

přesně-a nejen polévka,oberu maso do omáčky,nebo rizoto a je oběd pro 4 lidi,takže ta slepice se ze 2/3 zaplatí,i kdyby snesla minimum vajec

14.8.2019 18:14
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Ale to víte, že jo. Nemůžete srovnávat hybridku,( co se snášky týká) s čistokrevnou slepicí. Já mám Dekalbky na vajíčka a Orpinky na maso. Krmím to všechno stejně a je to nebe a dudy. Dostávají pšenici, španělskou šrotovou směs s mrkví nebo řepou, žádný zbytky ani brambory, ale celodenní pobyt na 5 tis.m2. To je myslím to, co jim vyhovuje nejvíc (jsou hodně hrabavé) a myslím že by snad snášely i bez žrádla.

15.8.2019 12:43
honzapm

XXX.XXX.182.25

To dá rozum, Přezdífko, že nemůžete pochopit hausnumera ostatních.
Ne každý má k dispozici pro pouhých 10 soudružek půlhektar.
Hybridy nebyly vyšlechtěny jen pro velkochov jak jste nastínila,
některé jsou cíleny právě do horších výživných podmínek,
jako mají u vás, takže jim nic jiného nezbude, než spokojit se s málem.

Ten pojem "domácí zbytky" je také všelijaký.
Někdo je velká rodina se spoustou dětí, které mají tlamičky rozežrané a nóbl,
vyhodí kde co. Někdo je individuál s minimem "zbytků".
Kdo kupuje i další krmné komponenty, nejen pšenici a "vitamíny",
a má omezený prostor, tak holt má jiná hausnumera.

15.8.2019 13:25
alest250

XXX.XXX.24.30

honzapm napsal(a):
Ne každý má k dispozici pro pouhých 10 soudružek půlhektar.
Hybridy nebyly vyšlechtěny jen pro velkochov jak jste nastínila,
některé jsou cíleny právě do horších výživných podmínek,
jako mají u vás, takže jim nic jiného nezbude, než spokojit se s málem.

Ten pojem "domácí zbytky" je také všelijaký.
Někdo je velká rodina se spoustou dětí, které mají tlamičky rozežrané a nóbl,
vyhodí kde co. Někdo je individuál s minimem "zbytků".
Kdo kupuje i další krmné komponenty, nejen pšenici a "vitamíny",
a má omezený prostor, tak holt má jiná hausnumera.

Ne každý má k dispozici pro pouhých 10 soudružek půlhektar....

Přesně tak, osobně jsem se zasmál. Jen na daních z nemovitostí, kolik zaplatí. Na pořizovací cenu nehledě... Ty zbytky z kuchyně jsou paradoxně nejdražší položka v ,,krmné" dávce. A opět ty potraviny musel někdo koupit (zaplatit) a opomněl do ceny promítnout. Jenom proto, že neumí odhadnout, kolik sám spotřebuje, vznikne drahý zbytek, který nemít zvířata, tak ho vyhodí. Dá ho tedy slepicim, jakože zadarmo... Tomu se říká demagogie.
A vtip, že se slepice s koncem života ze 2/3 zaplatí, beru jako vtip dne, nechávám bez komentáře.

My třeba zbytky z kuchyně nemáme a těch pár kostí, co občas zbyde, sežerou psi a kočky.
Ovšem nejzajímavější je, že si tím údajně levným domácím vejcem ze dvora, skoro nikdo nevydělává.
Většina lidí prodává pouze sezónní přebytky pod cenou, aby snížili ekonomickou zátěž s domácím chovem nutně spojenou. Ať už si to uvědomují, nebo ne, je to prostě tak.

No a cílem některých v této diskusi je, aby se ze ztrát, staly zisky. Což samozřejmě budí závist u jiných, a tak diskuse nebere konce :)

15.8.2019 18:15
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Zbytků z kuchyně je u nás zanedbatelné množství. Jsem z generace, která musela umět setsakramentsky počítat a jak se říká, udělat z prdu kuličky. Pokud něco zbyde, tak se ohřeje k večeří, popřípadě druhý den k obědu. Zbytky z kuchyně jsou slupky ze zeleniny. Ty by se tak jako tak vyhodily a protože umím šetřit, tak je povařím a zkrmím. Jo a daň z nemovitosti člověk platí, tak jako tak a když je možnost, aby se po pozemku volně pohybovala drůbež, tak proč toho nevyužít. Nějaké rozšlápnuté ho.vno neřeším. Představte si, že mám rohožku a taky kartáč a vodu. Kupoval jste někdo v nynější době slepici v obchodě? Dřív běžné, nyní na ni skoro nenarazíte.Protože dnešní hospodyňky už skoro nevědí, jak ji uvařit. A markety raději prodají předražené kuře, než levnou slepici. Slepice zachraňují z velkochovu různí šílenci a myslí si, jak jsou osvícení. Jenomže slepice už má produkční život za sebou. Pokud budu chtít okrasné ptactvo na dvoreček, tak si pořídím páva. A výjde to skoro nastejno.A tím končím s diskusí na tomhle vlákně.

15.8.2019 19:09
alest250

XXX.XXX.24.30

přezdívka napsal(a):
Zbytků z kuchyně je u nás zanedbatelné množství. Jsem z generace, která musela umět setsakramentsky počítat a jak se říká, udělat z prdu kuličky. Pokud něco zbyde, tak se ohřeje k večeří, popřípadě druhý den k obědu. Zbytky z kuchyně jsou slupky ze zeleniny. Ty by se tak jako tak vyhodily a protože umím šetřit, tak je povařím a zkrmím. Jo a daň z nemovitosti člověk platí, tak jako tak a když je možnost, aby se po pozemku volně pohybovala drůbež, tak proč toho nevyužít. Nějaké rozšlápnuté ho.vno neřeším. Představte si, že mám rohožku a taky kartáč a vodu. Kupoval jste někdo v nynější době slepici v obchodě? Dřív běžné, nyní na ni skoro nenarazíte.Protože dnešní hospodyňky už skoro nevědí, jak ji uvařit. A markety raději prodají předražené kuře, než levnou slepici. Slepice zachraňují z velkochovu různí šílenci a myslí si, jak jsou osvícení. Jenomže slepice už má produkční život za sebou. Pokud budu chtít okrasné ptactvo na dvoreček, tak si pořídím páva. A výjde to skoro nastejno.A tím končím s diskusí na tomhle vlákně.

Tak jste krásně popsala, že jste skvělá hospodyňka, všechna čest.
Zároveň je však faktem, že domácí vajíčko pod 5,- Kč nebo pod 3,- Kč v podmínkách domácího malochovu nevyrobíte. To je jako kdybych tvrdil, že jablka nestojí ani korunu, protože mi za barákem rostou na mém pozemku samy.... A o tom to je.

15.8.2019 22:16
honzapm

XXX.XXX.182.25

Přezdífko, sice jste už s debatou skončila, ale co přesněji jsou ty slupky?
Já nevím, jím vše, krom melouna a kedlubny, se slupkou, tak se ptám.
Hlavně mi přijde u 0,5 ha výběhu zbytečné jim vařit zeleninu.
Spíš bych jim naklíčil pšenici, ušetříte za uvedení vody do varu,
a ty "vitamíny" jim můžete poprášit na klíčenku.

Aleši, to víte, když to pojmete tak absurdně až k dani z pozemku,
tak to abyste započítal i stavbu oplocení. Oplotit půlhektar něco stojí, že.

15.8.2019 23:14
alest250

XXX.XXX.24.30

honzapm:
to už zde udělali jiní, že tu cenu vejce rozpočítali vč. ceny za vodu, kterou vypijí. Ale na daň z pozemku zapomněli :) To je pravda.
Samozřejmě, oplocení by vyšlo cca na 15000, v materiálu. Vydržet by mělo asi 40 let, což znamená, že mě ten plot vyjde za tu dobu na 1,- Kč denně. Nicméně oplotit celý pozemek není nutné :)
Zato na daních z pozemku za 40 let, zaplatíte cca 50000,- Kč. A to už znát je.

Takže můžu vysázet jabloně, sklízet ovoce, dělat seno, brambory, zeleninu, pustit tam slepice atd., atd, pokud na to mám čas. Pokud čas nemám, můžu to pronajmout. Zkrátka něco, aby nebyl takový prodělek.
Takto mám alespoň nějaký užitek.

Přitom nejde tvrdit, že je výrobní cena vejce třeba 2,- Kč, když mám 10 slepic, kterým hodím pšenici, občas možná nějaké vitamíny.
Je to cena, za kterou jsem se je rozhodl prodat, protože chci, protože můžu, když už jsem zdědil takový pozemek a jediným velkým nákladem s ním, je jeho údržba a daň :)

16.8.2019 07:37
laying hen

XXX.XXX.166.107

Omyl je myslieť si, že vyradené sliepky z hydinární sú už vynesené. Najčastejšie sú tam nosnice chované v jednom znáškovom cykle, po ktorom je pre firmu výhodnejšie zbaviť sa ich a naskladniť mladky. Ak by sa ich zbavili formou-pôjdeš do konzervy pre psov a mačky, tak odpredaj je prakticky zadarmo. Lenže tie hydinárne nezriedka predajú nosnicu kľudne aj za polovicu obstarávacej ceny -pre drobnochovateľov. Tak by boli hlúpi, aby to nerobili. Kebyže mám taký veľký pozemok, dobrý biznis model pre Vás, ak viete sliepky na noc niekde bezpečne zavrieť, by bol vziať práve nosnice po 1.znáškovom cykle a nechať ich voľne sa pásť+ pšenica a zbytky -nechať ich mesiac- dva oddýchnuť a po nástupe 2.znáškového cyklu pekne zaperené predať za dvojnásobok nákupu. Výhodou takých sliepok je, že sú potom hneď veľké vajcia. A že by bol o také nosnice záujem, sa nebojím. Samozrejme nepodoporujem to trýznenie zvierat v klietkových chovoch...
Poznámka: sám predávam ročné nosnice známym a po roku mením za mladky, aby som ich po 2 rokoch nemusel likvidovať, nemám na to čas. Navyše vyrábam a predávam krmivá, tak si zabezpečím zákazníkov
Lenže moje ročné nosnice odchádzajú na znáške 80% z môjho domu, takže do mesiaca peniažky vrátia.

16.8.2019 07:51
horal

XXX.XXX.13.30

Tahle diskuze běží od ledna a započítáno do nákladů už bylo kde co. Položme si dvě otázky, proč to děláme a proč to děláme? Proč chováme slepice a proč se tady o tom handrkujeme. Pokud mám 15, 50, 100 slepic pořád je to hobby chov ( jestliže produkujete nějakých 1000 vajec denně je to už o něčem jiném). Mám to pro vlastní potěchu, také jako zdroj masa a vajíček pro rodinu. Pokud něco prodávám tak proto, že je to přebytek a vlastní rodina to nespotřebuje. Proto se cena nemůže odvíjet od nákladů skutečných jelikož ty budou stejné i když nic neprodáte. Jde tady spíše o to, že pokud něco prodáte, vaše náklady se sníží. Jedná se především o přímo vynaložené finanční prostředky, jako v mém případě pronájem pozemku, nákup krmení a další položky týkající se přímo drůbeže (léčivo, stelivo, různé pomůcky a pod.). Když na konci roku je zisk vyšší než náklady mám relativní výdělek a vše co jde do kuchyně a rodině je (opět relativně) zadarmo. A proč mám tolik slepic? Poto že mám několik plemen které se mi líbí anebo několik barevných rázů a k jednomu kohoutovi mám 7-10 slepiček. Cenu vajíček si stanovím jaká mi vyhovuje. Kdybych měl slepice a kohouty šampiony na výstavách tak každé vajíčko má cenu násadového, tady je to také už o něčem jiném.
A k druhé otázce, proč tady o tom píšeme. Prostě člověk je už takový, rád se svěřuje a rád diskutuje. Jenomže něco se v lidech pokazilo a mnozí neumí diskutovat. Jako v politice, pokud máš jiný názor než ten můj demokratický, tak nejsi demokrat a měli by ti odebrat voličský průkaz abys nevolil koho nechceme. Stejné je to i tady. Nemáš správně vyváženou krmnou dávku, špatně se staráš o slepice a ještě prodáváš vajíčka pod cenou, to by ti měli ty slepice odebrat a zakázat chov, protože slepicím nerozumíš. Ááách jo, kde jsou ty časy kdy se tady vtipkovalo, radilo a svěřovalo. Vtipálci zbyli už snad jenom dva a kdo ví do kdy jim to vydrží. Ať se vám v chovu daří a přeji hezký den.

16.8.2019 08:25
laying hen

XXX.XXX.166.107

Ten posledný odstavec je presne to, že zvažujem tu ďalej neprispievať, mám pocit, že mnohí už odtiaľ odišli. Nedostatok diskusnej slušnosti, ak máš iný názor alebo skúsenosť, si tu často za hlupáka. Kŕmiš po domácky a predávaš pod cenu? Zle. Počítaš si kŕmnu dávku presne na percentá, sleduješ úžitkovosť nosníc, aby bola celoročne 80% a viac? Opať zle. Predsa sa to nikdy nerobilo a sliepky sa niesli (ale ako...). A nebodaj predávaš vajíčko za 5Kč, tak to už je úplná katastrofa... Pritom všetky postupy sú správne, ak to vyhovuje chovateľovi.

16.8.2019 08:44
honzapm

XXX.XXX.182.25

Aleši, ale vezměte si, že např. Přezdívka (alespoň si to myslím - dedukuji) má
na tom půlhektaru jiná zvířata (ovce?, koník?) a slépky tam pouští jaksi "mimochodem".
To pak nemůžete tu daň počítat jen do provozu slepic a rázem jste na jiných hausnumerech.
Jinak tedy oplocení půl hektaru jen za 15 tisíc? Tak to jsem se vážně pobavil, vy jeden filuto.

Plot pro slepice, proti podhrabu predátorů, stojí 6x víc, než nějaké jelení pletivo.
Jinak byste musel započítat výrazné ztráty predací, a to byste byl zase v mínusu.
Kdo ví, zda by nějaká ta snášenlivá soudružka na té ploše vůbec zbyla, že.

16.8.2019 08:48
alest250

XXX.XXX.24.30

horal:
v lidech se nic nezměnilo. Mění se technologie. Dřív jste mohl čerpat z knížek nebo v úzkém okruhu známých v místě bydliště a popřípadě na srazech, burzách, výstavách.
V počátcích internetu byl internet drahý a pouze v počítači. Tak si zase každý rozmyslel, kdy to zapne a kam půjde.
Dneska je internet dostupný každému i v mobilu, takže se může vyjádřit konečně kdykoliv k čemukoliv a naplno, sotva rozlepí v posteli oči. Tedy to platí tady u nás, v demokracii, nikoliv třeba v číně :)

Proto máme pocit, že lidí co neumí diskutovat, argumentovat, počítat, přibylo. Nikoliv, jen se jim dostalo možnosti snadno se kdekoliv, kdykoliv a k čemukoliv vyjádřit.
Tím spíš jsem rád, když ti zkušení a znalí v diskusích vydrží a donekonečna uvádí věci na pravou míru.
Já třeba zkušený a znalý nejsem, ale když si poctivě přečtu diskusi na nějaké téma, celou, zjistím, že se ti zkušení na něčem +/- shodují a pak přijde někdo, kdo to celé shodí, viz. paní přezdívka, tak se ozvu. Už jen z úcty k těm, kteří se tu za své mnohaleté zkušenosti dělí s ostatními.

16.8.2019 09:05
alest250

XXX.XXX.24.30

honzapm: přesně tak :) Takový plot by přišel mnohem dráž, ale jak píšete, těch zvířat tam asi bude víc. Takže to třeba vyjde podobně. Ale to bylo spíš z legrace. Paní se ptala: ,,kam na ta hausnumera chodíte"? Ačkoliv zde bylo mnohokrát od různých chovatelů celkem podrobně vyčísleno, tak nebyla ochotna si to přečíst.
Pokud by třeba napsala, já prodávám jen za 3, protože moje náklady jsou pouze pšenice a moje práce, jelikož mám k dispozici prostory, které jsem nemusela kupovat, tak bych ani nepípl.

16.8.2019 11:32
honzapm

XXX.XXX.182.25

Teď si, Aleši, vezměte, že u nás probíhá restrukturalizace katastrálních zápisů.
A ty pozemky, které byly dříve vedeny jako sad-zahrada, mi navrhli nově zapsat
jako trvalý travní porost. To si spočítejte, kolik tím přepisem uspořím na dani.
To abych hned běžel přepočítat svá hausnumera a vejce dramaticky zlevnil, že.
Jenže když já, narozdíl od např. Přezdívky, kupuji pšenici za 600,-.
A slepic mám 100. A plno kohoutů. A kohouti (prý) víc žerou... Tak teďka nevím...

16.8.2019 11:56

honzapm napsal(a):
Teď si, Aleši, vezměte, že u nás probíhá restrukturalizace katastrálních zápisů.
jako trvalý travní porost. To si spočítejte, kolik tím přepisem uspořím na dani.
A slepic mám 100. A plno kohoutů. A kohouti (prý) víc žerou... Tak teďka nevím...

Kohout sežere tak půlku toho, co nosnice stejného plemene (popř. typu). Platí zvlášť pro ty Vaše vlašky a jiné lehké nosné, a hlavně teď v létě i méně žere, protože nepotřebuje se krmit tak jak v zimě, kdy ho to zahřívá.
A důvod je jasný-slepice snáší. Dále že kohout je prostě gentleman a zrní i jiné oblíbené žrádlo nechává spíš slepicím.
Teda čím je to těžší plemeno, tím víc se svou žravostí blíží kohout slepicím.

16.8.2019 12:41
jo012810

XXX.XXX.101.35

Myslím si, že by bylo dobré položit si otázku, proč chovám drůbež a ne za kolik prodávám. Drobný chov drůbeže je, alespoň pro mne, především zábava a je zároveň užitečná. Kromně toho, že si mohu pohrávat a sledovat genetiku, vystavovat a bavit se se stejně "postiženými", pak mi doma zbývají vejce a maso pro širší rodinu, která mi naopak to moje "postižení" toleruje. Ten kdo chce chovat slepice na vejce, pak musí počítat se všemi vloženými náklady(včetně pořízení kurníku, oplocení atd.) a ohodnotit i svoji práci. Podle jeho pomínek mu pak vyjde cena. U každého bude asi trochu jiná. Domnívám se, že při této kalkulaci a započtení skutečně všech nákladů, nebude pod cenou vajec z velkochovů. A proto přejim všem chovatelům: Mějte radost z chovu a těm co chtějí se živit např. produkcí vajec ať vám roste zisk....

16.8.2019 15:00

Pro mě je chov zvířat už životně důležitý a dělám to automaticky. Kdybych měl shrnout, jaké další důvody než je nadšení tam jsou.

České husy chovám za účelem výstav (mám poličku už s pár poháry), prodeje a taky že mám rád jejich hlasový projev a vzhled.

Vlašky chovám původně za účelem prodeje jejich kuřiček. Kvůli dvojzubu kohouta jsem nechtěl prodávat násadu, nevěděl jsem, kolik mladých ho bude mít. Po prvním zkušebním líhnutí se ukázalo, že dvojzub se vyskytne naprosto sporadicky. Tak jsem začal po 10 Kč prodávat násadovky. Což je za vejce dost. A tím jsem zjistil, že tyhle slepice se mají dělat na prodej násadovek a ne konzumních vajec. Na jaře mi každé vejce někdo chtěl. Teď už mám vlastní líheň, tak je použiju tam, když nejdou do prodeje. A dají se po vylíhnutí sexovat.
Na konzumní slepičí vejce mám plymutky, liliputky a křížence.

Křepelky vlastním za účelem konzumních vajec pro sebe, masa z kohoutků a občas nějaké koruny za prodané mladé slepičky (nezabíjím).

Nově mám bažanty obecné a každou chvíli dovezu královské. To mám, že se od nich dobře prodají kuřata třeba myslivcům, a navíc se mi barevně líbí.

Holuby mám na to, abych si vyhrál s barvami. A nepovedené uklízím do trouby.

Okrasné kachničky-zakrslé, karolinky a mandarinky mám z důvodu, že jsou pěkné a dobře se na ně dívá.

No a pak mám ještě hrdličky, kanárka, čínské křepelky a párek morčat-o tom se dá říct, že je to čistě pro radost.

Důvod, proč chovám tolik různých zvířat (a nezaměřím se na jeden druh a plemeno, co mě nejvíc vzalo) je, že si musím všechno zkusit, abych byl stále chytřejší a zkušenější a mohl adekvátně radit začátečníkům (dělám rád). Zatím jsem nezkusil z drůbeže mít pávy, perličky, krůty.

Rodině a sousedům už dostatečně vadí to, co mám.

Peníze vložené do chovu a z něj opět vytažené raději nepočítám. Aloe cokoli prodám, mi udělá radost. A kdyby se mi peníze z chovu nevracely, tak mám snad jenom ty mandarinky na ozdobu a křepelky na vejce a maso.

O tom, že bych se jednou mohl chovem živit, jsem přemýšlel, protože lidi co mě znají osobně si myslí, že jsem chovatelský talent, na jiné věci nešika. Šel bych na jap. křepelky (zdravá vejce, malá, docela drahá) nebo bažanty (navštívil jsem bažantnici a líbilo se mi to). Ale když vidím ta všechna veterinární rizika (ta hnusná představa, že velkochov veterina vymlátí a zplynuje), tak raději hodím tyhle nápady za hlavu, půjdu se živit koulením popelnic a chovat budu jen tak trochu, jako dnes.
Sice je tento příspěvek poněkud mimo téma ceny vajec (která u mě je vlaška 10 Kč, vše ostatní sníst nebo 4-5 Kč), ale jen jsem chtěl přidat k p. Beranovi, který se zde pochlubil, proč vlastně chová.

16.8.2019 15:14
alest250

XXX.XXX.24.30

honzapm napsal(a):

Aby se uživilo cca 50 zaměstnanců, vypadá to zhruba takto: 6 snáškových hal o kapacitě 196 tis. ks slepic. Slepice v klecových technologiích. Roční produkce vajec 55mil. ks.
Pak to vejce stojí v obchodě cca 3,- Kč.
Chov na podestýlce, prodej kolem 5,- Kč.
A volný výběh nebo bio apod., je cena 8-10,- Kč.
Vše koncová cena vč. daně, internetové obchody. Cena samozřejmě bez dopravy.
Takže když někdo tvrdí, že to umí levněji, má velký prostor se předvést :)

mahoney1971

22.9.2019 00:39
mahoney1971

XXX.XXX.148.6

Prodávám vajíčka z rakouské chovné stanice. Velikost L - XXL(63g - 120g). Kvalita je dobrá, minimálně stejná, jako u domácích slepic. Krmení a zdravotní stav slepic státem kontrolované. Není to chov v klecích, ale na volno v halách. Cena 80 Kč plato. V případě pravidelného odběru, nebo většího množství se na ceně domluvíme.

22.9.2019 10:57
alest250

XXX.XXX.64.7

mahoney1971 napsal(a):
Prodávám vajíčka z rakouské chovné stanice. Velikost L - XXL(63g - 120g). Kvalita je dobrá, minimálně stejná, jako u domácích slepic. Krmení a zdravotní stav slepic státem kontrolované. Není to chov v klecích, ale na volno v halách. Cena 80 Kč plato. V případě pravidelného odběru, nebo většího množství se na ceně domluvíme.

Kvalita bude jistě dobrá, jako z českých, státem kontrolovaných drůbežáren, ale jak je to s jejich transportem, skladovaním, distribucí?
Já to dělám tak, že od pondělí sbíráme vajíčka, a v pátek-neděli je při mé pravidelné cestě do města, prodám zájemcům přímo u jejich domu.
Takže závoz až domů a mají vejce mix. velikostí a čerstvé 1-7 dní. Většinou berou 10 vajec na týden nebo 20 na 14 dní. Zajímají se o to, co slepice jí a jaké mají životní podmínky.
Jsem ochoten je takto prodávat za 5,- Kč. Jinak by je manželka prodávala v práci á 3,- Kč, za což by jí utrhali kolegyně ruce.

22.9.2019 16:51

mahoney1971 napsal(a):

Tak určitě, vejce na "trávě" a v hale či kleci, pro toho kdo ochutnal, nesrovná žádná norma. Travnatý výběh nedává vejcím totiž jenom barvu žloutků..

8.10.2019 19:56
Přihlašovací jméno / E-mail

XXX.XXX.237.12

Zdravím všechny,
omlouvám se za možná otravný příspěvek, nemohla jsem nic najít.
Moji rodiče by rádi jedli domácí vajíčka a chtěla bych jim to nějak zařídit.
Vlastní slepice nechtějí, protože jsou často pryč.
Nemá někdo vejce na prodej na Praze Západ nebo v okolí Mělníka/Všetat?
Děkuji,
Lucie

marek477

10.10.2019 18:51
marek477

XXX.XXX.5.145

dobrý den, chovám slepičky už víc jak 7let.. momentálně mám 17 slípek. a vajíčka prodávám ve velkém... vajičko za 4kč a mám i velké velikosti od lončáku a ty prodávám za 5kč ve složce po 6ks za 30kč... slípku pak později prodám i na polévku a vždy se mi vracejí velmi kladné ohlasy a pochvaly. vyloženě jsou chované ve výběhu, pouštím je na zahradu a jinak jsou krmené na obilí, uvařené domácí brambory a namočené pečivo, občas 1 týdně mají rýži nebo nudle... mohu říci že se to vyplatí!!! nejsou to sta tisíce ale na chov a něco z toho finančně i mít to vychází. denně mám 10 až 15 vajíček..

5.11.2019 13:19
Terrax

XXX.XXX.141.170

Dobrý den,já prodávám vejce v Brně za 4.5,-.mam produkci 3 plata/den a pořád nemám.jsem spokojen.mam masné plemeno s režii 1.5,-/ks/Kd.pristi rok zdražují na 5 a zákazníky jsem informoval.nemaji s tím problém.vetsija u mě byla a ví jak pipky žijí.takze otázka je spíš za co se platí a pro koho to dělám.moje cílová jsou normální lidi co chtějí alternativu ke konvenci.delam kohouty za 140,-/kg a není problém,kuřata za 100 a dokonce i vyřazené slepičí chtějí.jsem spokojen.maso je moje priorita.snad to jako odpověď postačí.jo,a nekrmim směsi ale naklíčeným obilim trochu šrotu a přiznám se že i trochu té řepky dostanou.ale nic na silu.bilkoviny získají z vojtěšky kterou nakupují.

6.11.2019 18:36
Marco07

XXX.XXX.28.107

Ja prodávám za 8eur 10ks výhradně Němcům. Čechům už neprodavam. Dal jsem se i na včely a rovněž 80% do Německa a rvou mi ruce. Některým ani nevadí zajet do Čech. Než abych se s někým dohadoval o ceně a nákladech, raději jsem si našel klientelu, která mi uhradí celkové náklady. Žádný Němec nikdy nesmlouva o ceně, ještě vám nějaké euro dají na víc. A rovněž mají levná vejce v supermarketu. Na jaře se tu do mě pár lidí pustilo, protože jsem prohlásil, že bych každého nakopal do zadku,kdo prodává pod cenou. Za tím si stále stojím! Jen letos jsem vydal za nové ohrady 20tis a dravci mi zmařili 15ks slepic. Každý rok přijdu o min 10 slepic a to mám 2m ploty, 40cm kari síť v zemi a za plotem síť napájenou el.ohradnikem. Dravci to stejně překonají a v klecích chovat nechci. Kdybych prodával vejce za 3kc, neměl bych ani na pravidelnou obnovu chovu. Kdybych neprodal za slušnou cenu med, neměl bych na nové úly, plástve, rámky, ani bych nemohl vyměnit královny atd. Letos jsem navštívil Francii, abych si domluvil nové kmeny slepic. Bylo velmi zajímavé zjištění, že u nich hybridy na vesnici nepřevládají. Jsou pyšní na své Maransky, Faverolky atd a veškerá plemena tam nesezenete pod cenou. Prostě tam neexistuje člověk, který s odůvodněním, že je to jeho koníček, prodává pod cenou a to mají úplně jiné platy, než zde. Samozřejmě že je každého věc, za kolik prodává ale bylo by super, kdyby to dotyčný bral spíš jako ostudu a známku špatného obchodníka, než to vnucoval druhým jako příklad a vydával je za zloděje. Až se zde bude prodávat slepice za 500kc a vejce za min 8kc, venkov rozkvete. Nynější stav jen podporuje armádu podvodníků. Znám farmáře, který picha do masa vodu s nějakou sráckou, aby se cenově udržel nebo znám typka, který dělá ve velkém husy a aby udržel cenu, každý den dostávají antibiotika, jinak měl min 30% úhyn. Tohle vše by si lidé v žaludku mohli ušetřit, kdyby zde byli odpovídající ceny. Dělal jsem 10let nákupčího a do drůbežáren jsem jezdil nasmlouvat počty osobně. To co jsem tam viděl, mě donutilo začít s vlastním chovem.

6.11.2019 19:32
alest250

XXX.XXX.64.7

Marco07 napsal(a):
Ja prodávám za 8eur 10ks výhradně Němcům. Čechům už neprodavam. Dal jsem se i na včely a rovněž 80% do Německa a rvou mi ruce. Některým ani nevadí zajet do Čech. Než abych se s někým dohadoval o ceně a nákladech, raději jsem si našel klientelu, která mi uhradí celkové náklady. Žádný Němec nikdy nesmlouva o ceně, ještě vám nějaké euro dají na víc. A rovněž mají levná vejce v supermarketu. Na jaře se tu do mě pár lidí pustilo, protože jsem prohlásil, že bych každého nakopal do zadku,kdo prodává pod cenou. Za tím si stále stojím! Jen letos jsem vydal za nové ohrady 20tis a dravci mi zmařili 15ks slepic. Každý rok přijdu o min 10 slepic a to mám 2m ploty, 40cm kari síť v zemi a za plotem síť napájenou el.ohradnikem. Dravci to stejně překonají a v klecích chovat nechci. Kdybych prodával vejce za 3kc, neměl bych ani na pravidelnou obnovu chovu. Kdybych neprodal za slušnou cenu med, neměl bych na nové úly, plástve, rámky, ani bych nemohl vyměnit královny atd. Letos jsem navštívil Francii, abych si domluvil nové kmeny slepic. Bylo velmi zajímavé zjištění, že u nich hybridy na vesnici nepřevládají. Jsou pyšní na své Maransky, Faverolky atd a veškerá plemena tam nesezenete pod cenou. Prostě tam neexistuje člověk, který s odůvodněním, že je to jeho koníček, prodává pod cenou a to mají úplně jiné platy, než zde. Samozřejmě že je každého věc, za kolik prodává ale bylo by super, kdyby to dotyčný bral spíš jako ostudu a známku špatného obchodníka, než to vnucoval druhým jako příklad a vydával je za zloděje. Až se zde bude prodávat slepice za 500kc a vejce za min 8kc, venkov rozkvete. Nynější stav jen podporuje armádu podvodníků. Znám farmáře, který picha do masa vodu s nějakou sráckou, aby se cenově udržel nebo znám typka, který dělá ve velkém husy a aby udržel cenu, každý den dostávají antibiotika, jinak měl min 30% úhyn. Tohle vše by si lidé v žaludku mohli ušetřit, kdyby zde byli odpovídající ceny. Dělal jsem 10let nákupčího a do drůbežáren jsem jezdil nasmlouvat počty osobně. To co jsem tam viděl, mě donutilo začít s vlastním chovem.

Proč to děláte tak složitě? Zdá se, že jste znamenitý obchodník. Vykupujte levné domácí vejce od těch hlupáků, kteří prodávají pod cenou a vykašlete se na marný a drahý boj s dravci.
Jinak co byste lidem poradil, aby udělali s vejci, které za vyšší cenu nikdo nechce? Ať vybijí slepice? Není to třeba o tom, že umí to vejce vyrobit levněji, než Vy?
V obchodě stojí vejce dnes běžně pod 2,-Kč, kde cena musí zahrnovat mimo krmiva, veškeré investice do technologií, mzdy mnoha lidí, daně, dopravu atd.
Naproti tomu venkovský chovatel, který má pro slepice velký výběh, zdarma dostává třeba pečivo, koupí nebo za něco smění pšenici, ten ty náklady prostě nemá takové. Také to má do Německa 300 km, do nejbližšího města 50 km.
Je rád, když to vejce prodá v místě za 3,- Kč.
Samozřejmě, že se pohybujeme v tzv. šedé ekonomice. Ale i tomu brzy p. premiér Bé, udělá tipec...

7.11.2019 09:18
Marco07

XXX.XXX.28.107

Pane Alest 250. Asi jste nečetl závěr mého příspěvku. Jako nákupčí mám objete všechny drůbežárny ve středočeském a severočeském kraji. S nakupkou se nedostanete ve velkovýrobě pod 2kc a to musíte odebrat min.kamion. Vše levnější je z Polska. Kupříkladu drůbežárna v Jičíně prodává za 2,80. Takže velkovýroba dělá za 3kc a vy mě zde tvrdite, že to doma dokážou udělat levněji. Já vám řeknu, čím docílí drůbežárna takovou cenu. Krmí odpadem a zkrmují i vypadane peří. A ten nádherný smrad na zvracení. Rovněž kupují vše ve velkém, tudíž rozhodně nedávají za šrot tolik, co malochovatel. Na krmení mají méně jak poloviční náklady. Já opravdu nechovam hybridy, ty vejce mi prostě nechutnají. Takové vejce od Maransky je úplná symfonie pro vaše chuťové buňky. Zatím jsem ale měl pro porovnání jen Vlasky, Lenghorky, Maransky a Faverolky, takže nevylucuji, že i jiná čistá plemena mají podobné vlastnosti. No a nyní k vaší otázce, proč nevykupuji vejce kupříkladu od sousedů důchodců, kteří je mají po 3kc. Protože se kvalitou těm mým nevyrovnají. Já prodávám jen vejce s cca 60g hmotností,oni mají odhadem max 45. Ty menší vejce si nechávám pro sebe. Oni mají na dvorku prokrizene dominanty, takže jejich vejce jsou jako z drůbežárny. Takové si mohu koupit v krámě. Dominant nese 280, prokrizeny možná o 100 méně. Čistá plemena nesou určitě o 100ks ročně méně a Němci to chápou. Ještě jsem nepotkal Němce, který by nepoznal rozdíl, což mi samozřejmě usnadňuje následný prodej. Ale zpátky k těm sousedům. Mají 30slepic a sbírají max 12 vajec za den. I jednoduchou matematikou okamžitě vím, že to dotují. Oni mě prakticky donutili jezdit do Německa ale nelituji. Díky prodeji Němcům si mohu dovolit zajet do Francie pro kvalitní plemena. Takže díky prodeji za adekvátní cenu mohu investovat do kvalitního chovu. A Maransku za 100kc ve Francii rozhodně nesezenete. Když jsem sousedům ukazoval nádherného chovného kohouta Marans z Německa, který mě vyšel na 30eur, klepali si na čelo. Oni rozhodně nejsou chovatele. Ani nevědí, že musí mít nepříbuzného kohouta. Nad tím mavnou rukou, i bratr se sestrou si přece užije ale ty následky známe i u lidi. Takže kdyby všichni prodávali za 3kc, dostaneme se do poválečného stavu, kdy tu byli jen kříženci a čistá plemena se museli nákladně dovézt ze zahraničí. A to přece nechceme. A když nemáte odbyt, tak snižte stavy. Já také nezvysuji počty úlů, když nemám odbyt na med. Držím si jen takový počet, abych prodal celou produkci. Příští rok jsem chtěl rozšířit včelstva o 15 dalších úlů ale ještě nemám prodaný letošní med, tak to navýšení o rok odložim. Pokud chováte pro radost, tak vám přece nemůže vadit mít jen 5 slepicek. Proč si držet 30slepic a prodávat pod cenou. V Holandsku chovají často jen 3-5slepicek, protože to mají jen pro sebe. Navíc kolem 3 slepicek je minimální práce.

7.11.2019 09:47
Marco07

XXX.XXX.28.107

Pro Alest250. Zapomněl jsem na akce. Vejce, rohlíky, pivo, prostě základní potraviny jsou nejvíce dotované zboží v akcích. My kupříkladu koupili kamion vajec po 2,80 ale v akci jsme je nabízeli za 1,80kc. Tudíž jsme jako velkoobchod tento sortiment pravidelně dotovali. Žádný z obchodníků si nikdy nevezme jen vejce, takže se to vyplatí. To proto jsou v obchodech někdy tak nízké ceny. Vzpomínám na drůbežárnu blízko Prahy. Ti mají dodnes technologie z dob komunismu. Na nové nemají peníze, protože řetězce jako Kaufland požadují kupříkladu při objednávce 5 kamionů vajec jeden z kamionů úplně zadarmo. Prostě tu levnou cenu musí vždy někdo zadotovat a v případě Kauflandu to dotuje drůbežárna. Pokouším se Vám vysvětlit, že taková cena ničí celkově trh. I ta drůbežárna by chtěla prodávat za min 3kc, takže na pultech obchodu by stali 5kc.

7.11.2019 11:06
Alik1986

XXX.XXX.188.54

Pane Marco07 za kolik prosim vas predavate med a odkiak ste ? Dakujem za odpoved

7.11.2019 11:46
alest250

XXX.XXX.60.251

Pane Marco, děkuji za přínosnou sondu do výroby a trhu s vejci. V zásadě je to všude stejné, pokud jde o podnikání ve velkém.
Děkuji i za odpověď, že dle Vás lidé nemají chovat slepice tak, jak chovají a dokonce ani v takových počtech, co chovají... Děkuji, ale plánované hospodaření a diktatura už zde byla. Nepřesvědčila ekonomicky ani lidsky...

Teď zásadní otázka. Víte kolik vajec se v ČR prodá/sní? A kolik z toho celkového počtu, tvoří vejce od drobnochovatelů, kteří prodávají (údajně) pod cenou?
Opravdu jsou ti, kteří křiví trh?
Chcete tyhle lidi kopat do zadků, protože ve všech vidíte své sousedy...
Kopat do zadku byste ale měl zejména politiky, kteří takové podmínky trhu vytvořili.

Jinak sám uvádíte, že za malé nekvalitní vejce nelze chtít vysokou cenu, takovému ty 3,- Kč odpovídají.

Již generace mých rodičů vpodstatě vše zdědila...
Tak například, když dostanete k baráku chlév, 2ha oplocený sad, zahradu, v práci máte přístup ke hromadě zbytků, či ke starému pečivu, brambory máte vlastní apod., tak jaké jsou výrobní náklady na vejce, když si co dva roky koupíte pár kuřic á 160,- Kč? Nebo třeba vynesených slepic á 35,-Kč ?
Vyprodukuje takto sezoně hromadu vajec nic moc kvality s prodejní cenou max 3-5,-Kč... Snížit stavy nechcete, protože při takové péči, byste neměl na Vánoce ani Velikonoce vlastní vejce, o vlastním slepičím vývaru nemluvě...

7.11.2019 12:50

Já momentálně prodávám vejce mamce na vaření a pečení za nízkou cenu, cena je 3 Kč plymutčí, 2 Kč vlaščí, 1,50 Kč liliputčí a hempšírčí (zdrobnělky).
Za kolik uvadím vejce na trh, jsem do tohoto vlákna v minulosti již psal, vlaščí 10 Kč, plymutčí 4-7Kč, liliputčí a hempšírčí za 5-10 Kč.
Během jara a léta mám stálého odběratele z tyto ceny co měsíc, líhne z nich slípky na vejce a vozí je nějakému kamarádovi na statek. V případě menšího počtu kuřat mu kompenzuju snížením ceny následující várky. Která je ale pořád o něco výš, než kdyby šla na jídlo.

O malém chovu na prodej vajec konzumních si myslím, že je to zbytečné. Patří to spíš do ruk těm, co rozumí hodně dobře míchání směsí, podmínkách pro jednotlivé hybridy (nebo plemena) a zkrátka ví, jak maximalizovat snášku za domácího krmení.

Jinak je lepší slepicím ubrat na krmení, aby tolik nenesly a šetřily se.
Každá slepice má dáno, kolik za život nanese vajec (resp. kolik vypustí žloutků), už od svého zrodu.
Proto čím více slípka nese, tím rychleji spotřebovává zásobu.
Slepice pak vydrží více let. A pak na ní můžete vydělávat. Můžete mimo sezónně krmení okašlávat a krmit slípky tak, aby trochu nesly nebo téměř vůbec. Zkrátka volný chov s malým příkrmem.
V době, kdy se dá líhnout, naopak (poměrně odpočaté a hezké) slípce dáváte směs pro plemenné nosnice nebo doma mícháte tak, aby nesla dostatečně a ještě k tomu kvalitní násadová vejce. Ta potom můžete od února do června (ale je to hodně podle plemene) prodávat za 10 kč/ks i víc, podle kvality slepic a kohouta.
Slepice je nejlepší takto nechat 1-2 chovné sezony (nepočítám tu, co jsou odchované) a pak prodat třeba po stovce za kus, on se najde někdo, kdo si z toho hejna chce vytvořit chov.

Výrobní náklady na tato vejce jsou dosti podobné nákladům na výrobu konzumních, akorát musíte víc hlídat krmení (například nadbytek bílkovin-aby nebyly vady u kuřat).
Musí se ale počítat s tím, že na tyhle způsoby musí člověk mít sehnaná čistokrevná zvířata nejlépe plemene populárního. A přitom nesmí mít rodiče výraznější vady. Sice je asi obtížnější je sehnat než hybridy, musí se třídit a chovat z kuřátek nebo násady, ale myslím, že to stojí za to. I kvůli rozdílnému pohledu na ty hezčí slípky.

7.11.2019 13:59
Marco07

XXX.XXX.28.107

Alik1986 napsal(a):
Pane Marco07 za kolik prosim vas predavate med a odkiak ste ? Dakujem za odpoved

Bydlím na hranici středočeského a severočeského kraje. Med prodávám u nás 700g za 145 Kč. Do Německa rozvazim za 12eur 750g. Do ciziny dělám lepší balení s jiným typem sklenic, mají i na zakázku udělané etikety a sklenice jsou ozdobeny. Jen ta sklenice vychází myslím na 12,50. Němci si rádi za kvalitu připlati, tak proč jim nevyhovet. Oko prodává. Navíc med každému dovezu do domu. Samozřejmě jen u hranic. U nás prodávám med jen ze dvora bez etiket s obyč.sklenici. Přemýšlel jsem rovněž o rozvozu ale ta cena by musela být jinde. Kdybych ale bydlel u Prahy, asi by to nebyl vůbec problém. Kupříkladu tchán prodává u Brna vejce za 8kc, takže u velkých měst bych do rozvozu šel s čímkoliv. U medu se specializuji na panenský med. Vše stačím z nově vystavených pláství, které nebyli nikdy zakladene královnou a ani nepřišli do styku s povinnou léčbou. Když vytáčíme ze starších, sníme a vypijeme(medovina) si to v rodině sami.

7.11.2019 14:32
Alik1986

XXX.XXX.188.54

Dakujem vam za odpoved bohuzial ste moc daleko odo mna.

7.11.2019 17:36
Marco07

XXX.XXX.28.107

Víte o tom pane Alest250, že právě nynější stav pochází z doby minulé? Říkáte diktatura tu už byla ale právě za toho komunismu se veškeré potraviny dotovali. Ani u toho másla nebyla výrobní cena 10kc, za kterou se prodávalo. Už si to nepamatuji přesně, kdyžtak mě někdo opravte ale myslím, že to vycházelo na 16kc. A dnes se v tom v zásadě pokračuje. Řetězce by sami tyto akce rádi ukončili ale lidi na to zatím nějak nechtějí přistoupit. Tak se to řeší snížením gramáže a kvality. Jsem optimista, do 10 let se trh v tomto diametrálně změní.
Před měsícem jsem měl z krajského úřadu kontrolu. Pokud jste registrovaný, podlehate kontrolám, před rokem byla u mě i veterina. V případě neregistrovaných chovů dojde brzo k zásadním změnám. Každý se bude muset registrovat, pokud chce cokoliv chovat. Taková ta svoboda totiž vedla do nynějšího stavu, kdy máme v republice cca 10000 lvů, gepardů atd.a nikdo neví ani kde jsou. Takže vám sežere na vlastní zahradě dítě lev a vy tomu nezabranite, jelikož někdo sobecky nehledí na druhé. Kdyby jste mě znal, tak používám rád primerů, proto jsem mluvil i o sousedech a porovnával. Navíc neregistrované chovy jsou zdrojem nemocí a to se týká snad všeho i včel. Nedávný včelí mor na liberecku měl zrovna ohnisko u neregistrovaného chovatele, kde vznikl a nakazil celé okolí. To vám pak nařídí vše spálit a zbydou vám jen oči pro pláč, přitom jste vše dělal poctivě. A tomu chtějí v budoucnu předcházet registrací malochovu. S tím bude souviset u zvířat povinná vakcinace, kontroly atd. A tohle je má poslední reakce, protože nemá cenu diskutovat se zaslepenymi. Když jste uvedl, že máte nižší náklady, když koupíte vynesené slepice, spadla mi totiž huba. To pak vlastně po domácku vyrabite kvalitu velkochovu a podvadite zákazníky, jelikož se už nejedná o kvalitu bio,kterou každý s nákupem domácích očekává. Každý veterinář vám řekne, že spolu s vynesenou slipkou si dovezete domů i zásobu chemie a nemocí. Já ty slepice porcoval, tak jsem viděl játra. První mé slepice byli před 15lety právě takove chudinky. Ty slepice jsou nemocné. A kurice za 170kc? To je ve většině případů hybrid, u kterého se i Vietnamci usklibnou a nechtějí to. Tam si prostě někdo hrál s genetikou a i maso není moc dobré. Samozřejmě ale nevylucuji, že spousta plechových žaludků si pochutná. My nejime ani brojlery. Pokud by jste si doma upekli Faverolku, změnilo by vám to úhel pohledu. Víte, každý nechceme brát v důchodu 10 prášků denně a proto k jídlu přistupujeme jinak. Proto slepicím nedávám ani zbytky, maximálně uvařené bramborové slupky a odřezky ovoce a zeleniny. U pečiva opět problém. Kolik jen lidí jsem s pečivem vyhodil, když mě to donesli v igelitu. Veškeré plísně přecházejí do vajec a z nich do vašeho organismu!!! Navíc pokud je pečivo třeba od Penamu a dalších velkých pekáren, tak dělají výhradně ze směsí, ve které jsou kupříkladu čínské vlasy pro kypré těsto. Čína je největším vývozcem, proto říkám čínské. Takže opět nemáte kvalitu bio. Jedině šrot, brambory, tvaroh, kopřivy. A pokud máte vlastní, tak fajn ale i ty musíte započítat do nákladů. O to víc vydelate nebo snad půda nepotřebuje orat, hnojit a sadbu brambor? Na žádné nižší náklady se nedostanete. Pouze velký travnatý výběh a tzv slepičí les, kde mají slípky různá křoví s plody, kde si slepičky v sezoně seženou, co potřebuji. Mám ve výběhu takto i rybíz, ten milují. Kdo má výběh, nemusí krmit jako ten, který je má na dvorku, či v kleci na hlíně. Sám jsem si tím prošel, tak mluvím z vlastní zkušenosti. Navíc prostou logikou, 80% domů v ČR nemá kolem domu větší pozemek, než 1000m. S takovým pidipozemkem můžete ani uvažovat o chovu 10 krávy, protože by tam do roka nebyla žádná tráva, jen bahno. To jsou prostě zákony přírody, ne nějaká tyranie. A u slepic ani nemluvě. Pokud máte 30 slepic na menším pozemku, jak 1000m2, no potez koště. Když chováte rybičky, musíte počítat 5L na jednu rybičku, navíc malou. Takže pokud jich máte v 50L 30ks, dýchají vlastní výkaly a od toho už se odvozují veškeré problémy, třeba zarůstání řasou a úhynem. Lidská blbost je fakt nekonečná. Pokud cokoliv děláte poctivě, nikdy se s cenou nevyrovnate obchodu. A vše ostatní kol jsou jen kecy, výmluvy a vlastní pohodlnost. Klidně si prodavejte za 3kc ale každému sdělte, že vejce nejsou bio, že krmite zbytky nebo směsi z velkovýroby a používáte geneticky upravené nosnice tzv.hybridy. Víte, když nesli kdysi naše babičky zbylou polévku slepicím, tak v té polévce nebyla dochucovadla ve formě kupříkladu Kucharka z Kauflandu. Takovým přístupem se o domácí vajíčka, jak si je s dětství pamatujeme, nejedná i když to mnozí neradi slyší.

7.11.2019 17:56
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Tak Marco07 teď ještě tu o Červené Karkulce a o Smolíčku pacholíčkovi.
Měl byste také uznat, že spousta lidí na to nemá a při tom pracuje. A tak aby si mohli koupit třeba novou pračku, když stará dosluhuje šetří na jídle. Nebo je ještě možnost místo pračky koupit valchu a chodit prát prádlo do potoka. Prostě každý má jiné možnosti. To je prostě fakt a vy s tím nic neuděláte i kdyby jste se třeba na hlavu stavěl. Slohové cvičení bylo pěkné a to je tak všechno.

7.11.2019 18:05
hokrví

XXX.XXX.105.226

přezdívka napsal(a):
Tak Marco07 teď ještě tu o Červené Karkulce a o Smolíčku pacholíčkovi.
Měl byste také uznat, že spousta lidí na to nemá a při tom pracuje. A tak aby si mohli koupit třeba novou pračku, když stará dosluhuje šetří na jídle. Nebo je ještě možnost místo pračky koupit valchu a chodit prát prádlo do potoka. Prostě každý má jiné možnosti. To je prostě fakt a vy s tím nic neuděláte i kdyby jste se třeba na hlavu stavěl. Slohové cvičení bylo pěkné a to je tak všechno.

Jestliže šetříte na jídle, tak to je základní chyba, za nekvalitní potraviny utratíte víc peněz a to proto že sníte větší množství. Kupujete nestravitelné složky, které jsou do těchto potravin přidány a nemluvě o vlivu na zdraví.

7.11.2019 18:50
honzapm

XXX.XXX.182.25

Nemělo by se tohle vytesat do kamene?

"Naproti tomu venkovský chovatel, který má pro slepice velký výběh, zdarma dostává třeba pečivo, koupí nebo za něco smění pšenici, ten ty náklady prostě nemá takové."

7.11.2019 19:09
alest250

XXX.XXX.60.251

Marco07: Škoda, že v tom neuvěřitelném elaborátu, za který by se nemusel stydět ani brouk Pytlík, nebyla zodpovězená moje jednoduchá otázka - kolik se u nás prodá / zkonzumuje, vajec a kolik je z toho počtu prodaných drobnochovateli za 3,- Kč, abyste mohl tvrdit,že tím křiví trh.
Chtěl jsem tím jenom říct, že tak trochu plivete do moře a myslíte si, že zvednete hladinu o metr?
Svými bláboly o geneticky upravených slepicích nebo o lvech žeroucích děti, či o čínských vlasech, barvitě uhýbáte od dotazů i argumentů, čili jinými slovy, evidentně potřebuje publikum pro své rozumy a tím já už nebudu.

7.11.2019 19:28
Marco07

XXX.XXX.28.107

Pro hokrvi: Máte pravdu a ty nestravitelné složky v těle zapříčiní zvýšenou únavu a vy pak nemáte sílu na nic. Raději méně a kvalitně. Naše prarodiče měli maso jednou za týden a dožili se víc, jak ti dnešní s veškerou moderní zdravotní péči. Lze ušetřit na řadě jiných věcí, než je jídlo. Když jsem měl hluboko do kapsy, dojel jsem si pro pračku v sobotu do Německa. Ten den je vyhazují na chodník před dům, 90% ještě funguje. Ještě mě jí pomohli naložit a mě fungovala 8let. Vždy existuje řešení, jak nešetřit na vlastním zdraví. Na Západě si nikdo nekoupi ani prošlé potraviny, protože si pak musí připlatit za případné zdravotní ošetření. V Holandsku hradite min 30%, zbytek pojišťovna. Šetřit na zdraví se nevyplatí ani finančně.

7.11.2019 20:00
Marco07

XXX.XXX.28.107

alest250 napsal(a):
Marco07: Škoda, že v tom neuvěřitelném elaborátu, za který by se nemusel stydět ani brouk Pytlík, nebyla zodpovězená moje jednoduchá otázka - kolik se u nás prodá / zkonzumuje, vajec a kolik je z toho počtu prodaných drobnochovateli za 3,- Kč, abyste mohl tvrdit,že tím křiví trh.
Chtěl jsem tím jenom říct, že tak trochu plivete do moře a myslíte si, že zvednete hladinu o metr?
Svými bláboly o geneticky upravených slepicích nebo o lvech žeroucích děti, či o čínských vlasech, barvitě uhýbáte od dotazů i argumentů, čili jinými slovy, evidentně potřebuje publikum pro své rozumy a tím já už nebudu.

Není ostuda přiznat, že něco nevím. Nepřipadá mi to podstatné. Podstatné mi přijde rozdíl ve kvalitním chovu, když už někdo nabízí ke konzumu vejce.

8.11.2019 07:22
alest250

XXX.XXX.60.251

Marco07 napsal(a):
Není ostuda přiznat, že něco nevím. Nepřipadá mi to podstatné. Podstatné mi přijde rozdíl ve kvalitním chovu, když už někdo nabízí ke konzumu vejce.

Teď jste konečně uhodil hřebíček na hlavičku. Nevíte...
Jaké náklady na produkci vajec má ,,chovatel", který krmí slepice z drůbežárny á 35,-Kč zbytky z kuchyně a trochou pšenice, také nevíte.
Zato víte,že křiví trh s vejci a že svou produkci dotují...

8.11.2019 08:03
Marco07

XXX.XXX.185.203

alest250 napsal(a):
Teď jste konečně uhodil hřebíček na hlavičku. Nevíte...
Jaké náklady na produkci vajec má ,,chovatel", který krmí slepice z drůbežárny á 35,-Kč zbytky z kuchyně a trochou pšenice, také nevíte.
Zato víte,že křiví trh s vejci a že svou produkci dotují...

Na rozdíl od vás mám v potravinářství praxi 25let a dvě školy se zaměřením na zemědělství a výrobu potravin. Je pod mou úroveň přecházet do osobní roviny, jako to děláte neustále vy. To vy jste reagoval jako potrefená husa a nemáte ani ponětí, co je E920. My tomu říkáme čínské vlasy. Zbytek si už můžete vyhledat sám. Na tohle nemám čas, když ani nevíte rozdíl mezi GMO a GMO free.
https://tn.nova.cz/clanek/zpravy/na-vasi-strane/potvrzeno-s-pecivem-jime-cinske-vlasy-a-osli-kopyta.html

8.11.2019 08:39
alest250

XXX.XXX.60.251

Marco07 napsal(a):
Na rozdíl od vás mám v potravinářství praxi 25let a dvě školy se zaměřením na zemědělství a výrobu potravin. Je pod mou úroveň přecházet do osobní roviny, jako to děláte neustále vy. To vy jste reagoval jako potrefená husa a nemáte ani ponětí, co je E920. My tomu říkáme čínské vlasy. Zbytek si už můžete vyhledat sám. Na tohle nemám čas, když ani nevíte rozdíl mezi GMO a GMO free.
https://tn.nova.cz/clanek/zpravy/na-vasi-strane/potvrzeno-s-pecivem-jime-cinske-vlasy-a-osli-kopyta.html

Jako vždycky, vše zcela mimo téma, spousta nesmyslů, odboček, prsení se jaký jste vzdělanec a zkušený praktik (a proto jedině vy máte vždycky ve všem pravdu), ovšem aby bylo odpovezeno na jedinou otázku, to ne :)

8.11.2019 09:30
přezdívka

XXX.XXX.105.195

hokrví napsal(a):
Jestliže šetříte na jídle, tak to je základní chyba, za nekvalitní potraviny utratíte víc peněz a to proto že sníte větší množství. Kupujete nestravitelné složky, které jsou do těchto potravin přidány a nemluvě o vlivu na zdraví.

Šetřit na jídle neznamená kupovat nekvalitní, ale využívat všemi "vysmívané" akce. Jednou je v akci třeba olej, podruhé cukr, jindy mouka...... Můžete si dosadit co chcete. A rozdíl v tom není žádný. Nebo si myslíte, že v pondělí je na paletě jiná kvalita, než ve středu?. To je jenom administrativní úkon v počítači. A když mám pro to místo, tak nakoupím víc. Nehledě na to, že nemám obchod vedle baráku, ale nejbližší je 10 km. A tak nakupuji 1x za týden a jezdím ve dny kdy jsou slevy.

8.11.2019 14:20
hokrví

XXX.XXX.105.226

přezdívka napsal(a):
Šetřit na jídle neznamená kupovat nekvalitní, ale využívat všemi "vysmívané" akce. Jednou je v akci třeba olej, podruhé cukr, jindy mouka...... Můžete si dosadit co chcete. A rozdíl v tom není žádný. Nebo si myslíte, že v pondělí je na paletě jiná kvalita, než ve středu?. To je jenom administrativní úkon v počítači. A když mám pro to místo, tak nakoupím víc. Nehledě na to, že nemám obchod vedle baráku, ale nejbližší je 10 km. A tak nakupuji 1x za týden a jezdím ve dny kdy jsou slevy.

Jak se říká, každou slevu musíme draze zaplatit. Až se naučíme nakupovat pouze to co potřebujem, tak žádné slevy nebudou, ale jsme přeci jen obyčejní lidé a proto, když slyšíme sleva bereme to šmahem.

8.11.2019 14:48
přezdívka

XXX.XXX.105.195

hokrví napsal(a):
Jak se říká, každou slevu musíme draze zaplatit. Až se naučíme nakupovat pouze to co potřebujem, tak žádné slevy nebudou, ale jsme přeci jen obyčejní lidé a proto, když slyšíme sleva bereme to šmahem.

Je vidět, že máte dlouhé vedení. Píšu, že mám nejbližší obchod 10 km. Musela jsem se s touto skutečností naučit žít. I když tu ještě byl obchod, tak jsem v něm stejně kupovala jen to základní a nejnutnější. Pro ostatní jsme jezdili do města. Ale ne schválně, vždycky se to spojilo třeba s návštěvou lékaře nebo rodičů. On i ten benzín něco stojí.
Pokud načnu poslední balení, napíšu do seznamu. Potom projdu letáky a co je v akci, toho vezmu víc a ostatní jen jedno balení. Víte nevím kde žijete, ale když něco dojde je docela problém pro to běžet 10 km.
To jsme se dostali daleko od vajíček.

8.11.2019 16:16

přezdívka napsal(a):

Tak to nakupování máme velmi podobné, i tu vzdálenost do krámu
Museli jsme se naučit zase mít doma zásoby tak aby jich nebylo moc a ani málo a hlavně aby to neprocházelo. Hodně věcí může mít člověk z vlastní produkce třeba zeleninu,ovoce , maso, mléko a mléčné výrobky. Ale ten základ se stejně koupit musí. Tak proč za stejnou značku - výrobek platit víc mimo akci? I kvalitní značková potravina se může koupit levněji v akci než mimo ní. Něco jiného je když nakupuji na trhu nebo přímo u farmáře. Tam na žádné akce nečekám. Vím , že to jde přímo výrobci. Ale proč velkým koncernům cpát zbytečně více peněz? Zmemědělec z toho má stejné h***o ať to koupím v akci nebo mimo ní. Třeba to má někdo jinak ale myslím , že to je každého věc.

8.11.2019 18:24
hokrví

XXX.XXX.105.226

přezdívka napsal(a):
Je vidět, že máte dlouhé vedení. Píšu, že mám nejbližší obchod 10 km. Musela jsem se s touto skutečností naučit žít. I když tu ještě byl obchod, tak jsem v něm stejně kupovala jen to základní a nejnutnější. Pro ostatní jsme jezdili do města. Ale ne schválně, vždycky se to spojilo třeba s návštěvou lékaře nebo rodičů. On i ten benzín něco stojí.
Pokud načnu poslední balení, napíšu do seznamu. Potom projdu letáky a co je v akci, toho vezmu víc a ostatní jen jedno balení. Víte nevím kde žijete, ale když něco dojde je docela problém pro to běžet 10 km.
To jsme se dostali daleko od vajíček.

Do lesa to mám 150 m, do nejbližšího nákupáku 9 km a to pořád z kopce, převíšení je 190 m, též jezdíme na větší nákup do města, ale každý den do místního obchůdku, abychom se viděli se známími. Dlouhé vedení mám, když nato mám.

BerunkaLa

8.11.2019 19:19
BerunkaLa

XXX.XXX.228.151

Dobrý večer všem, již 10let mám za manžela Vietnamce, takže my vyrábíme jen pro jeho příbuzné a známé. Veškerá vejce jdou do líhně a cca 4 dny před vylíhnutím jdou na prodej za 25kc kus. Je to jejich specialita i když to osobně nejím.
Někdo tu psal, že Vietnamci hybridy nechtějí. To je svatá pravda!!! Ani vejce od hybrida nekoupi. Nejraději mají asi kohouta od Vlasky, ten je top. Koupí jich klidně 200, když dodáte. Takové ty dominanty nebo brojlery by hodili maximálně psům. Pro ně se jedná o nekvalitní maso.

BerunkaLa

8.11.2019 21:42
BerunkaLa

XXX.XXX.228.151

Alest250. Myslím, že si pletete slepičky s drtičem odpadků. Do nákladů se mimo jiné počítá i vaše práce a mnoho jiných věcí ale ty už byli v tomto vlákně několikrát jmenovany, pokud k chovu přistupujeme poctivě. I kdyby jste zdědil statek, náklady to nesnižuje, jelikož něco stojí i údržba a daně. A co voda, podestýlka, pravidelna dezinfekce kurniku a odčervení? Ani ta napáječka.nenizadarmo, ani vidle nevydrží věky. S manželem jezdíme do Německa a produkty GMO free tam prostě frčí. I my je vyhledavame. A když se juknete na inzeráty Němců na ebay.de, u každého prodeje musí prodejce dokázat, že je drůbež zdravá a je pravidelně veterinářem odčervena. Bez toho úředního papíru tam vejce ani drůbež neprodate. U nás je otázkou času, kdy budou přijaty identické zákony z EU. Kdokoliv chce dodávat do Německa, musí mít chov ve výborném stavu a hlavně nesmí chovat GMO hybridy. Také bych ráda prodala něco na jejich trzích abylo mi na úřadě řečeno, že si musím opatřit potvrzení s překladem o zdravotním stavu drůbeže.

8.11.2019 22:49
alest250

XXX.XXX.64.7

BerunkaLa napsal(a):
Alest250. Myslím, že si pletete slepičky s drtičem odpadků. Do nákladů se mimo jiné počítá i vaše práce a mnoho jiných věcí ale ty už byli v tomto vlákně několikrát jmenovany, pokud k chovu přistupujeme poctivě. I kdyby jste zdědil statek, náklady to nesnižuje, jelikož něco stojí i údržba a daně. A co voda, podestýlka, pravidelna dezinfekce kurniku a odčervení? Ani ta napáječka.nenizadarmo, ani vidle nevydrží věky. S manželem jezdíme do Německa a produkty GMO free tam prostě frčí. I my je vyhledavame. A když se juknete na inzeráty Němců na ebay.de, u každého prodeje musí prodejce dokázat, že je drůbež zdravá a je pravidelně veterinářem odčervena. Bez toho úředního papíru tam vejce ani drůbež neprodate. U nás je otázkou času, kdy budou přijaty identické zákony z EU. Kdokoliv chce dodávat do Německa, musí mít chov ve výborném stavu a hlavně nesmí chovat GMO hybridy. Také bych ráda prodala něco na jejich trzích abylo mi na úřadě řečeno, že si musím opatřit potvrzení s překladem o zdravotním stavu drůbeže.

Myslíte na základě čeho. Odpad je něco, co již nelze dál zpracovat, např. plesnivé pečivo... Kde píšu, aby se slepice krmily odpadem? Já nikde. přesto se to běžně děje, dokonce i s velkou podporou, viz. experiment v Břeclavi s Biotejnery...

Voda stojí pár haléřů, pokud nepoužijete dešťovou, z potoka apod. Práce se počítá samozřejmě, ale kolik té práce je? Někdo tomu věnuje 10 minut, jiný třeba hodinu. Jeden dělá za 80,- na hodinu, druhý za 180.
Pokud něco dostanete zadarmo, samozřejmě, že to snižuje náklady, když nemusíte kupovat ani pozemek ani kurník! Podestylka? Internet je plný inzerátů daruji seno/slámu ze staré stodoly - za odvoz. Taky mám na půdě sena po předchozích majitelích...
Pro pár slepic nezpracujete za celý život... Desinfekce kurníku? Jakože jednou za 2 roky vybílit vápnem? Moje bábi nedělala nikdy ani to. O odčervení slepic nemluvě, to tady nedělal nikdy nikdo, a když jsem se zmínil paní ze statku, co má psy, kočky, koně, králíky, aj. havěť, jestli by mi od vet. přivezla něco na odčervení slepic, klapala si na čelo, jestli jsem zdráv.
Vidle, lopaty, stojí pár korun, ale ani to nemusíte kupovat, jsou toho plné kůlny, jelikož vydrží celý život. To samé napaječky, nejsou drahé, vydrží roky... nicméně ani ty nemusíte mít, vystačí starý pekáč, ať už sklo, porcelán, plech...u popelnic toho je...
Takže suma sumárum, když někdo tvrdí, že prodá vejce za 3,-Kč a ještě na tom vydělá, může mít pravdu.
Já to nejsem, snažím se to dělat tak, jak se má. Tady teď neřeším ani kvalitu, ani počty vajec, ani zdravotní stav, či životní podmínky slepic.
Řeším pouze holý fakt, že člověk, který tvrdí, že prodá vejce á 3,- Kč a ještě na tom vydělá, může mít pravdu. On zkrátka pro ty slepice nic nekoupí, pouze tomu věnuje nějaký svůj čas.
No a německo sem vůbec nepleťte... Ty jestli někdy vůbec doženeme, tak my, ani naše děti, to neuvidí, to je hodně daleko...

9.11.2019 19:59

teda, já jen doufám, že se nikdy nedožiju toho, aby se registroval každý drobný chov, i když by se to tu některým zjevně líbilo.
Jinak vejce za 8Kč? Prosím, když na to někdo má, ať si to klidně kupuje. Ale existují také lidé, kteří na to prostě nemají. Mám teď v práci mladou paní na pomocné práce, má dvě děti, staršímu je 12, na toho dostává od bývalého manžela jednou za čas pár korun, aby ho nemohla zažalovat za neplacení alimentů, mladšímu je asi dvacet měsíců, na toho dostává sirotčí, protože jí druhý muž zemřel těsně před svatbou. Po zaplacení nutných výdajů jí zbyde tak tak na jídlo. Do práce chodí takřka nepřetržitě. Zkuste takové paní vykládat vaše teorie o vajíčkách po 8korunách a kvalitních biopotravinách. Pokud nebude mít možnost nakoupit jídlo levně, umře i s dětmi hlady.

10.11.2019 14:41

alest250
experiment v Břeclavi radšej nespomínaj - to je blamáž
do vybavenia kurínov (a ich stavby) sme investovali majland a nevydrží to večne, kvalitné krmivo (nie zbytky z jedální) tiež nie je zadarmo, údržba, dezinfekcia, čistenie je náročné na čas a manuálnu prácu (nejsou lidi :-) )
V žiadnom prípade to neni len ná pi pi pi pi nááá. Ale načo to píšem, však kto chová viac ako 10 sliepok tak to pozná a kto nechová má predstavu ako Hurvínek ....

a preto: rodine občas zdarma - na revanš, známym á 5 Kč, ostatným 6-7 Kč (v prepočte na kačeny)
Predal by som 10x viac, ale ja vajcia nevyrábam - to sliepky

10.11.2019 14:58
alest250

XXX.XXX.6.70

alest250
experiment v Břeclavi radšej nespomínaj - to je blamáž
do vybavenia kurínov (a ich stavby) sme investovali majland a nevydrží to večne, kvalitné krmivo (nie zbytky z jedální) tiež nie je zadarmo, údržba, dezinfekcia, čistenie je náročné na čas a manuálnu prácu (nejsou lidi :-) )
V žiadnom prípade to neni len ná pi pi pi pi nááá. Ale načo to píšem, však kto chová viac ako 10 sliepok tak to pozná a kto nechová má predstavu ako Hurvínek ....

a preto: rodine občas zdarma - na revanš, známym á 5 Kč, ostatným 6-7 Kč (v prepočte na kačeny)
Predal by som 10x viac, ale ja vajcia nevyrábam - to sliepky

Nerozumím tomu, co jste chtěl říci. Samozřejmě máte pravdu. Pravdu má však i ten, který chová slepice ve chlívku, který bude stát takřka věčně, krmí pouze zbytkama, které někde dostane nebo obejde kontejnery... Když potom tvrdí,že má vejce za 3,-Kč a ještě na tom vydělá, musíte mu dát, bohužel, za pravdu.
On vám musí zase dát za pravdu,že ty vaše vejce jsou mnohem lepší. A také dražší i z toho důvodu, že jste nezdědil zdarma nemovitosti ani pozemky, ale vše jste musel tvrdě platit...
Mimochodem, znám chovatele, kteří slepice nekydaj téměř vůbec nebo max. 2x ročně... Mají názor, vždyť jsou to jen slepice, ty nic nepotřebují...

10.11.2019 20:24
hokrví

XXX.XXX.105.226

Toto je pozůstatek socialistického myšlení, něco dostanu, něco vyměním a zbytek si ukradnu a pak na tom vydělám. To se nám to pak pěkně hospodaří.

klaus

26.1.2020 17:00
klaus

XXX.XXX.100.45

Ty jsi asi neměl jedničku z počtů? To snad není ani možný,že takový chodí po světě. Proč jim to nedáváš zadarmo?To, že si nevážíš své práce je tvoje věc. Že kazíš cenu a snahu poctivých chovatelů, co krmení nekradou, to je na "přezhubu". Myslím, že je to marný, je to marný, je to marný...

stinkas

31.1.2020 18:14
stinkas

XXX.XXX.50.136

Já mám z vesnice zkušenost, že i když jsem lidem nutil za jedno slepičí vajíčko dvakrát tolik, než o kolik si řekli, nechtěli si ty peníze vzít. A vím taky, proč. Poněvadž z těch pár vajec nezbohatnou, a od lidí z okolí, vlastně od sousedů, by jim přišlo hloupé přijmout za jedno vejce víc než 3 koruny.

Jiná věc je, když má někdo chov víc slepic, desítky a stovky, a prodává vejce na kšeft; takový si řekne za vejce 6 nebo 7 korun, a podle toho, co od toho člověka vím, má málo vajec a mnoho zákazníků (samozřejmě, většinou z města).

Kdo je tak chudý, že si nemůže velce za 6 či více korun dovolit, toho je mi líto, je pak odkázán na velice jiná, chuťově často ne zcela v pořádku vejce z klecových chovů, kde slepice trpí nepředstavitelně.

31.1.2020 21:18
horal

XXX.XXX.13.30

Věřil by jste tomu, že klecový chov slepic je nejhygieničtější? Vajíčka nejsou kontaminované trusem, slepice mají stálou teplotu prostředí, přísun čerstvého vzduchu a krmení, nonstop přístup k vodě. Navíc ty slepice jsou k tomu vyšlechtěné a tak na venkovském dvoře jejich produkce klesá. K tomu jsou určeny jiné plemena.
Ten kdo prodává vajíčka za tři koruny, ten prodává přebytky, aby se mu alespoň částečně snížili náklady.

31.1.2020 21:49

horal napsal(a):
Věřil by jste tomu, že klecový chov slepic je nejhygieničtější? Vajíčka nejsou kontaminované trusem, slepice mají stálou teplotu prostředí, přísun čerstvého vzduchu a krmení, nonstop přístup k vodě. Navíc ty slepice jsou k tomu vyšlechtěné a tak na venkovském dvoře jejich produkce klesá. K tomu jsou určeny jiné plemena.
Ten kdo prodává vajíčka za tři koruny, ten prodává přebytky, aby se mu alespoň částečně snížili náklady.

Nejhygieničtější je, ale je pro slepice nejvíc nepříjemný.

31.1.2020 23:04

Stres a utrpení, se u zvířat jako první projeví v poklesu užitkovosti. Užitkovost slepic v klecích dosahuje hranic možného. Častěji trpí "šťastné" slepice na zablacenych dvorcích s nevhodnou výživou. Co je jenom tady dotazů, proč mě slepice nenesou?

1.2.2020 15:44
alest250

XXX.XXX.64.7

Stres a utrpení, se u zvířat jako první projeví v poklesu užitkovosti. Užitkovost slepic v klecích dosahuje hranic možného. Častěji trpí "šťastné" slepice na zablacenych dvorcích s nevhodnou výživou. Co je jenom tady dotazů, proč mě slepice nenesou?

To je pravda. Ovšem v tom domácím chovu málo kdy, slepice hladoví nebo nebo je držena v bahně, obtěžována parazity.
Tam je to spíš důsledek špatné sklatby stravy. Strava je energeticky vydatná, slepice se má fajn nebo dokonce tloustne, je ale nedostatečná z pohledu produkce vajec.
Jinak to, že slepice může roztáhnout křídla, proběhnout, se hrabat, utéct před jinou atd. Je k nezaplacení.
V kleci je to pouze stroj, udržovaný pro ekonomický prospěch. Venku je to zvíře... Proti klecovému chovu nebrojím neboť nejde o týrání v tom špatném slova smyslu, ale o to, že není možné volným chovem uspokojit tak velkou poptávku. A kvalita vajec je dobrá, pro drtivou většinu lidí dostatečná.

8.5.2020 19:09
dany74

XXX.XXX.221.250

Jirka54321 napsal(a):

myslím že by se tím mohlo sledovat to, že někdo neumí počítat a potom przní cenu až někde pod hranicí nákladů

11.6.2020 11:42
alest250

XXX.XXX.31.164

Takový provokativní příspěvek do nekonečné diskuse :)
Za povšimnutí stojí, vyjma ceny, i reklamní slogan ,,z českých chovů". Snad nedopatřením, snad chybou tisku, jim vypadl přívlastek ,,klecových".

21.6.2020 00:39
honzapm

XXX.XXX.134.34

Čtyři eko bio vejce Coco Karl za 89,-.
No, nekup to.

https://cocokarl.com/produkt/cerstva-bio-vajicka/

21.6.2020 05:00
horal

XXX.XXX.13.30

honzapm napsal(a):
No, nekup to.

Asi zapomněl popojet na tu louku. Že by mu někdo ukradl kola? Na fotu není jaksi vidět ta zelená louka, jenom vajíčka se válí po zemi. Ještě že tam nepršelo.

21.6.2020 08:31
paskov244

XXX.XXX.200.184

Vždycky jsem toto vlákno jen četl a nereagoval jsem proto že jsem si myslil že to nemá cenu se tímto zabývat . Nejsem zastáncem klecového chovu ale proč by si lidi nemohli vybírat nejen podle kvality ale i ceny .Myslím že v dnešní době si nemůže dovolit každý koupit eko vajíčko z finančních důvodů . Ti co jsou proti klecím moc nerozumím vajíčka jim vadí když se z takových chovů prodávají ale vepřové nebo mléko ne . Vždyť kravička stojí celý svůj život na jednom místě a spokojeně se krmí senáži do které prší cely rok a na přilepšenou dostane sojový šrot . Nemyslete si že to co ukazuje televize jak se spokojeně pasou je u každého chovatele krav . Já osobně jsem na vlastní oči dojnici neviděl pást už dobrých 30 let . A ten kdo kupuje mléko od soukromého hospodáře tak mi potvrdí že má jinou chuť jak to z krabice .
Nedokážu si ani představit jak kravička která nadojí 25 l i víc mléka se pase na horské louce .

21.6.2020 08:34
paskov244

XXX.XXX.200.184

honzapm napsal(a):
No, nekup to.

Ti co nato mají ti si to koupí .

21.6.2020 08:44

Mimo ceny ale žádný rozdíl od jiných vajec (po slepicich na volno), nevidím.

21.6.2020 08:59
alest250

XXX.XXX.64.7

Mimo ceny ale žádný rozdíl od jiných vajec (po slepicich na volno), nevidím.

Vejce ničím extra kvalitní nebudou, ale kdo kdy pričuchnul k výrobě a prodeji, ví, že ta designova krabička tvoří naprostou většinu ceny. Netroufám si říct kolik, ale koukněte se někdy na poště, za kolik se prodává obyčejné krabice.
Že by se v tom snažila umořit i cenu mobilního kurníku snad nevěří ani sama autorka.
Trochu mi vrtá hlavou, proč do těch krabiček necpe vejce od čistokrevných slepic populárních plemen... Že by měla aspoň 3 - 4 barevné variace. Bílá, zelená, krémová, tmavá...Tím by to bylo zajímavější.

21.6.2020 09:24
pastevecovci

XXX.XXX.8.37

honzapm napsal(a):
No, nekup to.

Tak jsou i dražší...
https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/3554177/barevna-vajicka/

21.6.2020 14:38
horal

XXX.XXX.13.30

pastevecovci napsal(a):
Tak jsou i dražší...
https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/3554177/barevna-vajicka/

Ale pozor, tady se nejedná o vajíčka konzumní, ale násadové.

21.6.2020 21:03
pastevecovci

XXX.XXX.8.37

horal napsal(a):
Ale pozor, tady se nejedná o vajíčka konzumní, ale násadové.

A rozdíl? Že živí ještě kohouta? A hned několik... A proto jsou asi ještě dražší....
Na palici je to oboje...

21.6.2020 23:50
honzapm

XXX.XXX.134.34

On ten její kurník stál ještě minulý měsíc 39 tisíc.

Včera jsem koukal, že je poptávka tak vysoká, že výroba nestíhá,
a tudíž zákonitě musí jít nahoru cena - ta bouda teď je za 59 tisíc.

22.6.2020 08:27
honzapm

XXX.XXX.134.34

No vidíte, Horalku. Ten váš kurník je i s výběhem.
Za ten se u CocoKarl musí k těm 59 tisícům ještě připlatit.
A kdo chce box pro 1 zakrs. králíčka, tak ten je také za příplatek.

https://cocokarl.com/produkt/mobilni-kurnik/

22.6.2020 13:58
hokrví

XXX.XXX.105.226

V sobotu jsem byl ve Vrchlabí na nákupu, před vchodem do obchoďáku mě manželka řekla, že nemám roušku, tak jsem počkal venku a tam se dva pánové bavili, že si koupil 6 slepic za 1200 a že má spotřebu 400 vajec za rok a když slepice snesou 1200 vajec za rok a on jich těch osumset prodá tak že má vejce na rok zdarma. To jsem se pobavil, kdyby si koupil vejce od někoho, má to bez práce, ale koníček je koníček.Oni tam debatovali ještě dál, že slepice snáší 3 roky a pak už jenom koupí krmení a tak si našetří na nové slepice.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík