Uživatel s deaktivovaným účtem

Jsou na to vakcíny pro kuřata myslím do vody či tak něco, budou pravděpodobně volně dostupné u veterináře (ale nejsem vet, nevím, jestli je to tak). Já to zatím neřešil, ale možná o tom pro toto líhnutí svých vlašek také popřemýšlím.
Některé (možná všechny) líhně drůbeže vakcinují proti některým chorobám kuřata ještě před prodejem.
Název vakcíny je Livacox Q pro nosnice, Livacox T pro broilery. Uvedená vakcína se dle příbalové informace zředí destilovanou vodou 1:100 a kuřata postříkáme malým rozprašovačem, nebo v uvedeném poměru dáme do pitné vody. Vakcinujeme do 3dnů stáří kuřat. V malochovu zředit pitnou vodou 1:10 a dát injekční stříkačkou přímo do zobáčku kapku, tím máme jistotu, že všechna kuřátka jsou vakcinována. Kuřátka jsou celoživotně chráněna proti kokcidioze. Měsíc po vakcinaci kuřat nekrmit granulemi s léčivy. Kuřata z velkých líhni musí být očkována a vakcinována proti markovce, pseudomoru, bronchitidě atd.
Trochu od témy, ale už sa mi to stalo asi 2x. Kupoval som nosnice pred znáškou, ktoré boli vakcinované aj proti kokcidióze. Chovateľ, ktorý ročne predá pár tisíc kusov, mi pri predaji povedal, že keď chcem vajcia predávať, najprv ich mám preliečiť Sulfacoxom.
Čo je, myslím si, poriadny nezmysel... Ale možno ma vyvediete z omylu. Ja som to samozrejme nikdy nerobil.

Možná má problém se salmonelózou v chovu?
Jen nápad, protože sulfacox není žádnej čajíček, ale dosti silné antibiotikum, které na kokcidie funguje tak náhodou, hlavně je to antibiotikum.
Nebo chce odstranit konkurenci? Pokud je hrubé stanovení OL na vejce u off-label použitého léku k jistotě, že tam nebudou rezidua, 10 krát OL na maso, hmmm...
Sedm dní podle zákona o léčivech to nebude určitě, když ve žloutku jsou rezidua ještě i osmý den.
Tak v podstate podobné ATB ako ľudský Biseptol, sulfonamidy. Už sa moc nepoužíva, iba u močových infekcií a špeciálnych indikácií. Na jeho obranu (chovateľa) musím povedať, že mladky sa ešte neniesli, takže bol čas ich preliečiť do znášky... Nebudem ale zabíjať atenuované kmene Salmonel. Čo sa týka škodlivosti vajec a masa kontaminovaného Sulfacoxom, nejde ani tak ani o toxicitu antibiotika, keďže Biseptol sa užíval v podstatne vyšších dávkach ako reziduá Sulfacoxu vo vajci a mase, skôr ide o zbytočne vznikajúcu rezistenciu "našich" ľudských baktérií na antibiotiká, ktoré sú vlastne "poddávkované".
Mojou radou na prevenciu patogénnych baktérií je kváskovanie, nech sa namnožia prospešné baktérie mliečeneho kvasenia a potlačia eventuálne prítomné patogénne baktérie. Tak to robím zakaždým. Ľudia bežne užívajú tzv. probiotiká pri črevných infekciách, čo sú baktérie totožné/podobné/ ako baktérie mliečneho kvasenia ale v nižších dávkach. Niektorí chovatelia za to vyhadzujú zbytočne veľké peniaze, môžu to mať zadarmo.
08.39. som napísal: trochu od témy (ako ospravedlnenie príspevku), s čím som sa v praxi stretol a čo považujem za nesprávne. Najprv kuriatka zaočkovať Livacoxom a potom vakcinačné kokcídie zlikvidovať Sulfacoxom. Kto chcel, pochopil, čo som príspevkom chcel povedať (bodlinka). Ak ma nejaký príspevok nezaujíma, nereagujem. Niektorým chovateľom to možno pomôže a stretli sa s tým tiež. Keďže sa v problematike orientujem, tak som svoje mladky "nepreliečil". Niekto neznalý by to možno urobil.

laying hen
napsal(a):
Mojou radou na prevenciu patogénnych baktérií je kváskovanie, nech sa namnožia prospešné baktérie mliečeneho kvasenia a potlačia eventuálne prítomné patogénne baktérie. Tak to robím zakaždým. Ľudia bežne užívajú tzv. probiotiká pri črevných infekciách, čo sú baktérie totožné/podobné/ ako baktérie mliečneho kvasenia ale v nižších dávkach. Niektorí chovatelia za to vyhadzujú zbytočne veľké peniaze, môžu to mať zadarmo.
Fermentácia, alebo kváskovanie? Ako to u Vás vyzerá v praxi? U mňa: do 5 litrového vedra nelejem 3 - 3,5 l vody, alebo mlieka, dám toľko pšeničnokukuričného šrotu, aby vznikla tekajúca kaša, nakoniec namiešam 3 dl kyslého mlieka s kultúrou Lactobacilus acidophilus. Nechám 48 hodín stáť na izbovej teplote, a potom začínam skrmovať. V chladničke sa to skladujem asi 1 - 1,5 týždňa podľa potreby, a potom si spravím novú, alebo po niekoľkých vynechaných týždňoch. Sliepky to zbožňujú, a hneď zbadať nárast znášky, ako aj na hmotnosti sliepok aj vajec.
Ešte oprava z 9.35hod.: Nebudem ale zabíjať atenuované kmene Salmonel. (správne kokcídií, Eimeria pre vrtákov), bol som ovplyvnený príspevkom o salmonelóze.
Dorkingfan: pozor, aby ste neboli off topic, budete na to rázne upozornený. Postup, ako uvádzate, je o.k., zhruba to vychádza na pomer 1:1 šrot:voda. Len podľa môjho názoru je lepší žitný kvások. Lactobacillus je monokultúra, čiže jedna baktéria. Ak si urobíte žitný kvások a použijete podobne, tak tam bude tých baktérií pár desiatok/stovák druhov neviem presne. Každá baktéria má nejaké výhody, niektorá lepšie využíva bežné substráty ako škrob, iná rozloží aj vlákninu pre nosnice nestráviteľnú... Aj mikrobiálne osídlenie črevného traktu je viacpočetné. Sliepky to žerú s neuveriteľnou chuťou, súhlasím, len netreba to moc preháňať, tak 1/4-1/3 krmnej dávky. Tip: ak máte nejaké staré obilie, fermentáciou dokážete zničiť aj viac ako 95% nežiadúcich zložiek. Vhodné môže byť napríklad na ovos, hrach, ktoré sú pre vyšší obsah vlákniny horšie stráviteľné, baktérie to natrávia pre hydinu.

veraboskova
napsal(a):
Jaká je tak zhruba aktuální cena Livacoxu Q? Manžel se dneska ptal na veterině a řekli mu že mu to objednají, ale má počítat s cenou mezi 1.200,- Kč a 1.300,- Kč. Tak nevím, jestli máme objednat nebo zkusit za kolik to bude jinde.
To zhruba sedí. Katalogová cena distributora je něco málo přes tisíc. k tomu připočtěte DPH a není tam ani prostor pro marži.