Dobrý deň.
Rád by som poprosil o radu kde som spravil chybu pri svojej podomácky vyrobenej liahni.
Stalo sa mi totiž pri prvom liahnutí že som nasadil 100 prepeličích vajíčok. z toho po 4 dňoch som ich presvietil a vyradil som 12 vajíčok. Do konca liahnutia mi zostalo v liahni 88 vajíčok ale len 25 kuriatok sa vyliahlo. ďalších 20 vajíčok bolo naďobnutých ale kuriatka sa von nedostali.
Zdá sa mi tá úmrtnosť vo vajíčkach príliš vysoká.
- Liaheň má rozmery 60*60*65 (š*h*v) a je z 2,5cm drevotriesky
- Vytápaná je 2 * 75W žiarovky na spodku liahne
- Vlhkosť zabezpečujem miskami z vodou na spodku liahne
- Vnútri sú 4 ventilátoriky z PC nasmerované dva z predu do zadu liahne a dva zdola hore.
- Liahen má 3 poschodia ale ja som liahol len na tom najvyššom.
- Vlhkomer z číny. Vlhkosť počas prvých 13 dní bola od 60% - 77% a od 14 dna bola 80%
- Spínací termostat z číny nastavený na 37,5 - 38,5 (teploty overené ďalšími dvoma nezávislými izbovými teplomermi). Namerané intervaly kedy svieti a kedy nie sú že 5 minút svieti a 3 minúty je zhasnuté.
- otáčanie vajíčok 2 krat denne ručne.
Liahnutie prebiehalo len v 16 deň. v 17 a 18 deň sa už nič nedialo. žiadne dašie pipanie, ani tukanie. Proste ticho.
Prosím poradťe čo mám zmeniť. Mám objednané slepačie vajíčka, no bojím sa aby to nedopadlo rovnako zle ako toto s prepeličkami.
Mám také domácí líheň a mám dost věcí jinak. Žárovky mám jenom 25W, u silnějších špatně srovnávám teploty. Ostatně tu mám od 37,7°do 37,9°. Myslím, že 38,5°hlavně při dolíhnutí je moc a kuřata zaschnou v bláně, vlastně se připečou a to i přesto že je tam větší vlhkost. Tu já držím na 50-55% a to tak že dám vodu do menších nádob a při dolíhnutí dávám vodu do velké nádoby a vlhkost se drží někde na 70-75%. Mám ale v líhni jeden zásadní rozdíl, Topidlo je v jiné komoře kde teplý vzduch stoupá vzhůru a dva ventilátory ho ženou ze shora na vejce. Ostatně je jedno odkud jde teplo, teplota je všude stejná. Ono je ale potřeba ventilátory nastavit tak aby vzduch proudil a ne jenom tak funěl. Pak je to jako fén na vlasy a nedivte se že kuřata zaschnou ve vejci. Další věc je větrání, já mám tři dírky 30 mm vedle sebe na horní straně naproti ventilátorům. Měl jsem jednu ale to bylo málo. Protože obracím ručně není třeba nasávací otvory, vyvětrám při otáčení. Poslední tři dny pak větám dvakrát denně 5-6 minut. Líheň mám zevnitř polepenou polystyrénem a přes něj hliníkovou samolepící pásku, jako alobal. Také se mi sice nějaké kuře nedolíhne, ale je to jenom pár kusů. Také to nemám ještě 100% vychytané. Při líhnutí dávám na každé plato vlhkoměr s teploměrem a vím že mám teplotu i vlhkost všude přibližně stejnou. Takže mám 5 vlhkoměrů a tři termostaty.
Ďakujem za príspevky.
- Čo sa týka tej vlhkosti tak aj tu na fóre som našiel názory že pri liahnutí by mala byt vlhkosť 80%.
- Je pravda ze vetracie otvory nevidno, ale dvierka nesedia uplne presne teda je tam škára okolo 2-3mm po celom obvode. Myslite že je to málo? Ak hej ako by ste odporučali na takýto rozmer liahne navŕtať otvory?
- Pán Horal, ďakujem za prezentáciu vasej liahne. Je to super. Chcem sa vás opýtať aké silné máte tie ventilátory? Ja co mam tie 4 tak idu na 12V. To bude asi u mna najvacsi problem ze to prilis v tej liahni fúka. občas sa aj hýbe hladina vody v miske na ktorú je jeden ventilator nasmerovany.
Já mám stejné ventilátory z počítače zapojené vedle sebe čiže paralelně a zdroj je trafo 12 V do zásuvky od takových těch blikajících žároveček na stromek. Uvažuji o tom že připojím ještě jeden dolu, který se zapne v případě nevyrovnaných teplot na patrech aby odsával chladnější vzduch ze spodu líhně, aby byla rychlejší cirkulace.
Nyní k té vaši líhni, To že máte škvíry kolem do kola také není košér. Teplota v líhni může být strašně rozházená. Někde bude 38 a jinde jenom 36, podle toho jaká je okolní teplota. Vzduch musí proudit otvory k tomu určenými. Kolik a jak velké otvory musí být, se dá určitě spočítat, ale ani tak to nemusí fungovat. Já nerad radím, spíš co bych zkusil já.
Takovéhle věci se dělají formou pokusů a omylů, proto já jsem usoudil, že nejlepší budou otvory proti ventilátorům, aby oxid uhličitý byl vyfoukán ventilátorem. Jeden otvor byl málo a tak jsem přidělal ještě dva. V chodu jsem k otvorům z venku dal zapálené svíčky a zjistil jsem že líheň vlastně dýchá. Plamínky se střídali dovnitř a ven a každý jinak. Na líhni bych udělal menší úpravy podle nákresu, utěsnil dvířka nějakou samolepící těsnící páskou, Naproti výfuku vyvrtal dírky alespoň dvě(pokud není vykružovák 20 tak alespoň největším vrtákem co vejde do vrtačky. Použil bych jenom jeden ventilátor a je jedno jestli bude dole anebo nahoře (možná i oba pro případ selhání, tak aby spodní nasával a horní vyfukoval) a trubky bych zaizoloval mirelonem, kvůli ztrátě tepla. Ta trubka může byt ze strany, ze zadu nebo ze předu, jenom otvory v plechu musí být vždy na druhé straně aby proudící vzduch šel přes zdroj tepla.
Este by som sa chcel opýtať, podľa čoho sa dá vyrátať koľko otvorov na prívod vzduchu potrebujem a koľko na výfuky?
Prerobil som tu svoju liahen podla liahne pána Horala a to tak ze som oddelil ziarovky do samostatnej casti, hore som dal dva ventilátory ktoré tlacia ten teplý vzduch do liahne a dole som dal dva ventilátory co vhánaju vzduch do tej oddelenej komory. Oproti ventilátorom treba spravit tie výfukové otvory.
- Kolko výfukových otovorv potrebujem? Mám 2cm vykruzovák
- Koľko otvorov na prívod cerstvého vzduchu potrebujem a kam ich najlepsie umiestnit?
Můžete to zkusit jako já, tři otvory naproti horním ventilátorům asi tak 3 cm vedle sebe a pak až se zahřeje na požadovanou teplotu dát ke každému otvoru zapálenou svíčku anebo nějaký fáborek, aby vám ukázalo jaká je výměna vzduchu. Já nejsem matematik a opravdu nevím jak vypočítat otvory na výměnu vzduchu. Jak jsem psal, dělám to formou pokusů a omylů. Pokud bude víc otvorů, vždy se dá nějaký přelepit páskou. Přeju vám ať se vám to zdaří a máte radost z výsledku.
No právě! Fyzikální zákony jsou neúprosné. Pokud by se vzduch jenom nasával tak ta líheň vybouchne přetlakem a naopak, kdyby s vzduch z líhně jenom vyfukoval tak se líheň zcucne jako pet láhev když s ní vysajete vzduch. Právě ty plaminky svíčky vám ukážou jak ta líheň dýchá. Chvíli jde vzduch ven, chvíli dovnitř, anebo jedna dírka vyfukuje a dvě sají nebo obráceně. Ty plamínky svíčky tam nejsou napořád je to jenom takový test. Napořád tam může být ale třeba kousek pásky do kazeťáku. Kdyby jste četl co jsem psal a podíval se na foto, tak zjistíte, že jsou tam dva ventilátory a naprotí nim vyvrtané díry.
Na originální líhni Brinsea jsou 4 ventilátory na horní straně líhně, foukají vzduch přes topné těleso na zadní stranu, kde se teplý vzduch stáčí dolů a po přední straně se vrací nahoru. Na přední straně ve výši ventilátorů jsou 4 otvory s možností regulace . Vzduch je zde vlastně některými otvory nasáván a jinými vyfukován, jak píše Horal - líheň dýchá. A ten chladný, který vstupuje do líhně je nasáván ventilátorky a ihned ohříván na topném tělese. Dana
Ja som podľa vašich prispevkov postavil túto novu liaheň a už je v prevádzke 9. deň. Dúfam že bude mať viac úspechu ako jej predošlá verzia 😀
Ešte čakám kedy mi z číny príde motorček na otáčanie aby som to zautomatizoval ešte o trošku viac.
Ostáva mi ešte vymyslieť ako zautomatizovať každodenné chladenie vajíčok spolu s vetraním liahne :)
Vážený Pane . Jestliže máte jen jednu misku na vodu tak jak je na videu , máte malou vlhkost ovzduší a nerovnoměrnou , víko musí doléhat na spodní díl přesně . Taky hodně záleží na tom jestli jí máte postavenou vodorovně - vyváženou vodováhou . jinak nebudete mít vyrovnané hodnoty tepla ani vlhkosti rovnoměrně po celé líhni . Poslední tři dny vlhkost musí být ještě větší , já vajíčka čtvrtý a třetí den před lihnutím ponořím do vlažné vody 38° a hned vytáhnu .
paskov244
napsal(a):
Vážený Pane . Jestliže máte jen jednu misku na vodu tak jak je na videu , máte malou vlhkost ovzduší a nerovnoměrnou , víko musí doléhat na spodní díl přesně . Taky hodně záleží na tom jestli jí máte postavenou vodorovně - vyváženou vodováhou . jinak nebudete mít vyrovnané hodnoty tepla ani vlhkosti rovnoměrně po celé líhni . Poslední tři dny vlhkost musí být ještě větší , já vajíčka čtvrtý a třetí den před lihnutím ponořím do vlažné vody 38° a hned vytáhnu .
Tak ked tam mam 1 tu misku s vodou tak mam vlhkost na 58 - 60%. Keď tam mám také misky 2, tak mi vlhkosť stúpne na 69 - 70% . Čiže si myslim, že na liahnutie kurčiat to stačí. Ak by som liahol káčatá tak by som to trochu zvýšil.
Čo sa týka toho či mám tepolotu a vlhkosť rovnomerne po celej liahni tak máte pravdu že nemám. Na spodnom poschodí mám o 0,5 °C menej ako na najvyššom poschodí a samozrejme dole je vyššia vlhkosť kedže je to bližšie ku vode. Preto spodne poschodie použijem ako doliaheň.
Len som nepochopil z vašeho príspevku, ako má súvis to či mám liaheň vo vodováhe na rovnomerné šírenie tepla kedže to mám riadené ventilátormi.
Ja posledné 4dni vajíčka neponáram, ale zvlhčujem postrekovačom. Ponorením sa môžu upchať všetky póry vo vajíčku a kuriatko by sa podla mňa mohlo udusiť.
Pokud jsem dobře sledoval video, tak vlhkoměr ukazoval 56%, což je na začátek líhnutí OK. Ke konci líhnutí stačí dát prostornější misku aby se odpařovala větší plocha anebo přidat třeba ještě dvě stejné. Jelikož skorpikon bude v té líhni líhnout poprvé tak určitě příjde na to jaká nádoba bude vhodná. A proto že vzduch honí čtyři ventilátory, tak o nějaké nevyrovnanosti neni potřeba ani uvažovat. Ještě mi prosím vysvětlete jaký význam má namáčet slepičí vejce do teplé vody ? Všude jsem se jenom dočetl, že se mohou rosit a to tak aby se netvořili kapky. U vodní drůbeže budiž, ale ani kvočna se před líhnutím nekoupe jako kacha.
Ďakujem každému kto mi poradil pri úprave liahni. Upgradnuta liaheň má za sebou prvý úspech.
Zo 17 vajec čo sme do nej dali bolo 14 oplodnených a vyliahlo sa 13 kuriatok a 1 sa nedostalo z vajíčka.
Mám v nej ešte ďalších 21 vajec čo by sa mali začať liahnuť o 3 dni. keď som ich pre dvoma dňami presvietil tak v každom jednom bol pohyb.