Chtěl bych vám ukázat můj kurník, který už mám doma téměř rok a díky tomu že se líbil i mým známým, tak už ho mají taky. Kurník je taky zde v inzerci. Kurník je vyrobený pouze z masivního dřeva. Konstrukce je velmi pevná. Na obou stranách jsou boxy pro snášku vajec. Podlaha je tvořena dvěma řadama prken (na sobě). Kurník se velmi snadno čistí, po otevření celého předního čela, stačí pouze vymést do připravených koleček. Díky bočním boxům je i sběr vajíček velice jednoduchý. Kurník je navržen tak, aby se velmi jednoduše čistil, sběr vajec byl rychlý a v poslední řadě, aby se pod něj umístilo krmení do kterého neprší. Pokud by si ho chtěl někdo vyrobit, zde má tip, pokud by někdo měl zájem, stačí mě kontaktovat.
Video se slepicema: https://www.youtube.com/watch?v=Mpa5wnan8p8
Vzhledem k uvedenému materiálu kurník určitě něco vydrží. Chybí tam ale pořádné okno. Takto, s tím malým okénkem na boku, je to jen taková nora, slepice potřebují co nejvíce denního světla. Doporučuji odstranit prkna ve stropě, jimi podbít střechu a do toho trojúhelníkového štítu dát průsvitné sklo (ne klasické průhledné, ať slípky z venku nic neplaší) nebo pletivo (záleží ne ziměodolnosti chovaného plemene) To okénko, co je zboku, zachovat na větrání.
Když jsem shlédl video, přišlo mi, že slepic je v něm moc. Je to tak na kohouta a tři slepičky.
Ale jinak pěkný.
ladd
napsal(a):
Vzhledem k uvedenému materiálu kurník určitě něco vydrží. Chybí tam ale pořádné okno. Takto, s tím malým okénkem na boku, je to jen taková nora, slepice potřebují co nejvíce denního světla. Doporučuji odstranit prkna ve stropě, jimi podbít střechu a do toho trojúhelníkového štítu dát průsvitné sklo (ne klasické průhledné, ať slípky z venku nic neplaší) nebo pletivo (záleží ne ziměodolnosti chovaného plemene) To okénko, co je zboku, zachovat na větrání.
Když jsem shlédl video, přišlo mi, že slepic je v něm moc. Je to tak na kohouta a tři slepičky.
Ale jinak pěkný.
Děkuji za reakci, kurník má na délku 200 cm a šířku 160cm. Takže určitě je pro víc než 3 slepice. A k tomu oknu. Z fotek to není patrné. To je moje chyba. Ale na zadní straně nejsou desky, ale je tam téměř přes celou zadní stěnu okno z dvojitého pletiva. Které je uzaviratelne a prostupuje do kurníku díky němu hodně světla.
Krásný a stylový. Takový určitě neudělá u baráku ostudu, ba dokonce, je hezčí, než většina domů na vesnici. Ovšem toho masívního dřeva, je tam použito velmi mnoho a v patřičné síle. Troufám si tvrdit, že cena pouze v materiálu bude tak vysoká, že nebude mnoho lidí ochotno do svých slepic tolik vinvestovat...
Dále bych jako svůj postřeh uvedl, že snad každá slepice, má své hnízdo? Jestli by nebylo ještě lepší, udělat kurník ještě trochu vyšší nebo i širší, aby se nad hnízda a trusný stůl, vešly dva hřady na každou stranu. Tím by se kapacita kurníku zdvojnásobila a lépe by se využil počet hnízd. Počítá se jedno hnízdo na 4 slepice a asi 35 cm délky hřadu na jednu slepici. Tedy odhadem se Vám na jeden dvoumetrový hřad, vejde cca 6 slepic. Pro kurnik dle Vašich fotek, bych viděl jako ideální počet cca 10-12 slepic. Ideální počet pro běžnou rodinu.
Ještě jsem si teď všiml na jedné fotce, jak máte udělané hřady. Já jsem je v našem kurníku, vyřešil tak, abych daný prostor maximálně využil a aby na sebe slepice z jednotlivých hřadů nedostaly. Jinak ty dominantní vyhání ty slabší, které pak mají tendenci okupovat hnízda nebo spát kdekoliv jinde. Kálí si pod sebe při odpočinku, což je samozřejmě nežádoucí...trus v hnízdě a vlastním peří...Zdá se mi, že je máte moc blízko u sebe.
alest250
napsal(a):
Krásný a stylový. Takový určitě neudělá u baráku ostudu, ba dokonce, je hezčí, než většina domů na vesnici. Ovšem toho masívního dřeva, je tam použito velmi mnoho a v patřičné síle. Troufám si tvrdit, že cena pouze v materiálu bude tak vysoká, že nebude mnoho lidí ochotno do svých slepic tolik vinvestovat...
Dále bych jako svůj postřeh uvedl, že snad každá slepice, má své hnízdo? Jestli by nebylo ještě lepší, udělat kurník ještě trochu vyšší nebo i širší, aby se nad hnízda a trusný stůl, vešly dva hřady na každou stranu. Tím by se kapacita kurníku zdvojnásobila a lépe by se využil počet hnízd. Počítá se jedno hnízdo na 4 slepice a asi 35 cm délky hřadu na jednu slepici. Tedy odhadem se Vám na jeden dvoumetrový hřad, vejde cca 6 slepic. Pro kurnik dle Vašich fotek, bych viděl jako ideální počet cca 10-12 slepic. Ideální počet pro běžnou rodinu.
Moc děkuji za pochvalu. Bohužel cena je opravdu vysoká. Jak jste říkal, na výrobu bylo použito opravdu mnoho dřeva a taky nejde postavit za dopoledne:-D. Ale naše práce nás baví z důvodu toho, že se naše výrobky nepokazi den po záruční době:-D. To že se na nás lidé v okolí dívají že jsme asi padlí na hlavu. Kvůli ceně. Házím za hlavu! Jsem soukromý zemědělec, jak na poli tak i v dílně platí stejné pravidlo, jen poctivá práce je dobrá práce.
Kdyby někoho něco zajímalo, ohledně zemědělství, dřevo výrobě, nebo zvířectvu. Napište na email: kontakt@kuulna.cz
Po čase Vás opět zdravím. Kurník se pár lidem líbil. Tak bych vám rád ukázal co jsem vyráběl včera na velikonoce, známí chtěli něco na osení. Ale budu vyrábět víc věcí. Fotky zde, více informací u mě v profilu, po kliknutí na odkaz na web.
honza: kurník, i když je to reklama, sem rozhodně patří. I když nejsem stavař, tak si troufám tvrdit, že konstrukce, je bytelná až zbytečně moc, kromě nohou, ty jsou akorát. Spusta lidí se tím jen inspiruje, takže za mě OK. Zajíci hezcí, ale to už mi přijde opravdu jako lehce zaplevelující komerce.
honzapm
napsal(a):
Tak si říkám, kolik té reklamy iFauna ještě unese...
Jinak ten kurník - taková těžká střecha - a takové chcípácké nožičky.
Opravdu nikdy nepochopím, proč tvůrci "kurníků" (tedy těch dřevěných pidi bud)
nepoužijí na nohy pořádné trámky.
Přiznávám že poslední příspěvek je komerční. Ale bohužel nejde smazat. Takže teď už s tím nic nenadělám. K nohám na kurníku, pane Honzo, váš poznatek je oprávněný. Ale můžu Vás ujistit že je celá konstrukce velmi předimenzovaná. Dělal jsem si jej pro sebe a neznám nikoho, kdo by si něco dělal sám pro sebe a neudělal si to poctivě.
dobré námety na kuríny sú aj tu:
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3348620/prosba-o-kontrolu-navrhu-kurniku?from-list=1#a3532141
Ahoj. Nikdy jsem slepičky neměl, ale touha byla. A jelikož rád něco vymýšlím a stavím, rozhodl jsem se taky přispět svoji troškou do mlýna. Netvrdím, že je to dokonalé, jelikož jsem stavěl spíš z inspirace z knížek, internetu a i odsud a zkušenosti s chovem teprve nabírám až teď po dostavbě. Jsem tedy naprostý laik, který slepici zblízka vlasně nikdy neviděl. Kurník jsem začal stavět v říjnu a před 14 dny koupil první obyvatelky. Stavbu ještě zateplím 5 cm polystyrenem (jelikož je i vytápěný v případě nějakých třeskutých mrazů, tak aby se v zimě zbytečně neprotopilo). Pak dáme soudružkám nějakou veselou omítku :-).
Pod střechou 10 cm minerální vlny, podlaha je betonový základ, na něm ipa jako hydroizolace a na 10 cm trámech dřevotříska. Mezi trámy 10 cm minerální vlny. Na dřevotřísce PVC v jednom kuse, všechny spáry zatěsněné pro vystříkání celého vnitřku kurníku wapkou při pravidelné čištění příbytku (obkaldy stěn a stropů PVC). Po odejmutí zavěšeného topidla a časových spínačů jsou zásuvky i světla vodostěného typu. Podlaha s velkým spádem do uzavíracího kanálu (slepičkám nevadí, že chodí v kurníku do kopce :-) a voda dobře odtéká). Slepičky (17 týdenní kuřice) si za ty dva týdny u nás asi celkem zvykly a snad se jim daří. Zatím jsem nějakou zásadní chybu v amatérské stavbě kurníku a výběhu nenašel. Uvidíme časem, jistě se něco najde a budeme ještě ladit.
Samozřejmě by výběh mohl být větší. Bohužel nebylo už moc kam. Máme 9 slepiček a tohle bude nejspíš i do budoucna maximum. Nechceme, aby se nějak mačkaly. Kurník má rozlohou parametry na větší počet slepic, ale výběh ho do jisté míry limituje.
Dole pár fotek a koho by zajímaly víc ty dvířka, tak jsem natočil krátký video, jak fungují tady:
https://uloz.to/ !gDP8iU0NydeW/dvirka-mp4
Díky, Zuzko :-) A s tím přímotopem máš naprostou pravdu. I když se člověk snaží dodržet nějaký bezpečný vzdálenosti atd, tak je to přece jen čínskej výrobek a člověk nikdy neví. Je tam sláma, hobliny, nějaký dřevo atd ..., nerad bych přišel jednou o celej barák . Bude jistější to na zimu nahradit olejovým radiátorem, kterej bude v nějaké výšce a ještě na nehořlavým podkladu. A je fakt možný, že zateplení bude tak dobrý, že ani v mrazech nebude nutný. Ono se všude nějak píše, že pokud chce člověk vajíčka i v zimě, že by měla teplota v kurníku být kolem 10 stupňů. Já jako laik nevím a věřím všemu. Asi musím nabrat nějaký zkušenosti, jak to vlastně všechno je :-)
díky za reakci alest. Máte pravdu. Tráva mizí každým dnem a počítal jsem s tím, že tam brzy nebude. Uvažoval jsem o zatravňovacím pletivu. Myslím Tenax, nebo tak nějak. Slepičky by nehrabaly a já bych měl možná hezčí výhled z okna. Jen nevím, zda je to vůči nim správné. Znemožnit hrabavé drůbeži hrabání .... já se raději smířím s blbým výhledem asi. Ale jak píšete, kdyby se to udělalo jen na části, možná by to bylo pro všechny dobré. Těžko říct, nemám zkušenosti a každý názor je pro mě dobrý. Díky :-)
Určitě rády hrabou nebo spíš ve snaze najít něco velmi dobrého k snědku nebo udělat důlek pro popelení. Tak jim kousek pro tuto činnost vyčlenit a jinak nějaké ty rošty. Určitě si velmi rády sezobnou čerstvou trávu, dle vlastního výběru, než to, co jim tam jinak budete nucen sám nosit. Nehledě na to, že budou tapat v blátě po každém dešti... Však nemám strachy, že to sám nevymyslite, vzhledem k té celé stavbě. Topení bych se nebál, ale zdá se mi navíc. Buď tedy topit a svítit a mít slepice zavřené, nebo ať není rozdíl teplot tak velký a dát tam třeba to topení v případě, že by teplota klesla pod nulu a zamrzala by třeba pitná voda apod.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kurník luxusní
já bych topení odstranila úplně. Paduánky, i když jsou okrasným plemenem, o nutnosti deseti stupňů nikdy neslyšely a nesou i v mrazech. Akorát nadávám, že mám zmrzlá vejce.
No a ve výběhu bych se rozloučila s trávou a navezla bych tam písek. Dobře se to čistí, hráběma se shrabe kuřinec a případně se dosype. A není to bahno :)
děkuju bodlinko a všem. já bych teda zkusil ten rošt. A kdyby něco, hodí se kamkoliv jinam na pochozí trávník. A je možný, že to skončí tím pískem. Bláto by asi nebylo pro ty stvoření úplně dobrý a tomu se budu zkoušet vyhnout. moc děkuju za rady, pomáhají mi. Právě proto jsem si říkal, že když já jsem stavěl kurník z rad z internetu, tak že bych měl taky svý poznatky zveřejnit. Že se můžou třeba hodit někomu dalšímu, kdo teprve uvažuje :)
Kdo tady bude v budoucnu číst a zvažovat slepičky, tak mám první radu i já. Jestli je vám blízký začít s malým hospodářstvím a máte chuť se o něj starat, jděte slepičkám vstříc. Jsou to super zvířátka. Nenáročný a vděčný. Udělají radost v tom poblázněným světě jako trošku únik k přírodě. A pokud pracujete třeba u počítače jako já, je super, že jdete za nimi ven a musíte se chvíli i hýbat, něco pro ně udělat a být na vzduchu. A když se vám odmění vajíčkem, bude to bonus navíc. Bude to znít blbě, každej řekne, že je to nesmysl a hybridní slepice žádná příroda není, ale pro mě je to trošku takovej návrat k přírodě. A budu mít důvod jezdit po okolí víc na kole s nosičem a bednou, do které jim nasekám kopřivy, natrhám špedlíky, divoký jabka, ukradnu kukuřici na poli .... může to být zpestření toho uniformního života, jakej se dnes často žije. A když ne, je teda aspoň to vajco :DD
Tady ještě jednou to video s dvířkama. Před tím bylo moc velký a nešlo mi sem naloudovat.
Dát obnažený polystyren přímo do kurníku, zateplovat jím i otvor pro sbírání vajíček, a dokonce chválit zavírací dvířka za to, že se dají zateplit? No, tak to je Vyšší naivistická kurníkářská. Hybridka je otužilá. Stačí jí zděná stavba a okno non-stop otevřené. Zasíťované. Nic nezateplovat. A ten polystyren raději vyhoďte hned, než ho spapkají celý. Topení byl, doufám, jen fór.
Polystyren není nikde obnažený. Pouze na deklu hnízd a bude ještě podbitý překližkou. Zatím se hnízda ještě nepoužívají, takže to není úplně dodělané. Bylo na stavbu málo času, tak se honilo to, co bylo důležité. Topení je myšleno jen na největší mrazy. Je na zdi zavěšené, takže celý rok tam být nemusí a v případě třeba zamrzání vody, když bude -15, tak se dá nastavit na spínání třeba tak, aby teplota neklesla pod +3. Určitě není v plánu nějaké saunování slepic. To by asi nebylo ani příliš ekonomické :-)
Až zima prověří, jestli je to nutné jelikož zkušenosti s chovem zatím nemám. Ony ty náklady na pořízení takového topení jsou vhledem k celé stavbě tak nízké, že je otázkou, proč tam tu možnost neudělat. Navíc mi dobře posloužilo, když jsem právě v největších mrazech dodělával vnitřek kurníku. Taky to může posloužit v zimě, když kurník projde větším úklidem, tak přes den rychleji vyschne, když se pustí topení a večer můžou slípky zase zpět do sucha. Takže bych ho jako přenosné topení pro různé takové účely stejně asi koupil.
Stavba moc pěkná, vybavení je přehnané. Topení není určitě potřeba, ani zateplení. Kurník musí hlavně dýchat, nesmí se v něm držet vlhkost (vlhké peří špatně izoluje, suchý mráz nevadí, slepice potřebuje ke snášce hlavně dlouhý světelný den). Takže místo obložení měly být jen omítnuté stěny, Navíc za obložení se mohou dostat čmelíci. Snášková hnízda nemusela být vysunutá ven, to se dělá v případě malých kurníků, když se nevejdou dovnitř. Navíc snášková hnízda umístěná na zemi svádějí slepice aby v nich hrabaly, případně se naučily požírat vejce. Ideální by bylo na tento váš kurník je hřady dát výš a pod trusným stolem hnízda (na na zemi). Uvidíte sám, až v tom nějaký čas slepice chovat, zda to upravíte, nebo necháte.
Ve výběhu zřiďte kompost, v něm budou slepice rády hrabat, na část výběhu bych dal rošt z pletiva, aby jim tam vydrželo něco zeleného, zbytek počítejte s tím, že zničí, je to cena za to, že nebudou běhat jen po roštu. Pod tím přístřeškem zřiďte suché popeliště.
Děkuji vám za další postřehy. Každá rada dobrá :-). Obklady jsou bezespárové. U podlahy a v rozích zatěsněné. Řešil jsem to tak kvůli snadnému čištění, klidně občas i tou wapkou a voda odtéká do kanálu. To by s omítkou moc nešlo.
S těmi hnízdy mám také obavy, že až do nich budou mít slepičky přístup, budou tam dělat binec, když jsou dole. Jak říkáte, šlo by stůl s bidlem zvednout a hnízda z desek zavěsit jakoby pod něj. Místo tam na to je. Žebřík by pak mohl být místo souběžně se stolem, tak kolmo na něj kvůli lepšímu přístupu do hnízd.
Popeliště pod tou stříškou zbudované mají. Ale nějak se jim popelit zatím nechce. Asi ještě neví jak na to, nebo co :-)
Jinak na radu některých z vás mám již objednaný tu zatravňovaví rohož. Bude jí 20 m². Takže menší část výběho bude volná k hrabání. Pak napíšu zkušenosti s roštem a co na něj holčičky říkají. Případně dám foto, jak to s roštem vypadá. Díky.
Karlos19

XXX.XXX.93.241
Dobrý den, měl jsem podobný a kurník a už bych nechtěl skrze čmelíky. Jeden kurník mám zděný a druhý s HPl laminátu.
https://www.lihneme.cz/kurniky-pro-slepice/polly-farm-evolution-3xl/