Vážení přátelé,
slepičky jsem nikdy neměla a chtěla bych s nimi začít příští rok na jaře. Zkouším k tomu nastudovat co nejvíc. Uděla jsem návrh kurníku (počítám cca 5 velkých slepic nebo 8-10 zdrobnělých) a chtěla poprosit o jakékoli připomínky, jestli jsem někde neudělala zásadní chybu. Právě jsme dostavěli, takže chci použít co nejvíc materiálu, který nám zbyl. I to velké okno. Konstrukce by byla dřevostříska,10cm polystyren, prkna, uvnitř kompletně vydlaždičkováno kvůli údržbě. Nebude tam příliš vlhko? Okno je otvírací, dám tam ještě síťku. Do dveří jsem chtěla dát větrací mřížku. Šlo by případně to okno umístit jako střešní?
Kurník bude na nožičkách cca 50cm. Můžu pod něj umístit popeliště? Nebylo by tudíž osluněné.
Předem děkuji za rady
Jana.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Není dobrý hřady u okna, tam tudy se větrá a v zimě by pak šel studený vzduch přímo na slepice.
lol-lol

XXX.XXX.4.22
Dobrý den, okno bych dal na protilehlou stranu ke krmítkům, lépe uvidí na papáníčko.Na straně u hřadů bych udělal široká dvířka na vyhrabávání, ho-ven přímo do kolečka nebo kýble a podle toho udělat i výšku nožiček kurníku.Je dobré, aby se pod kurníček slepičky spokojeně vlezli a případně se tam mohli popelit, mít tam napáječku, krmítko a udělat jim závětří.
Dobrý den, moje postřehy aneb co jsem udělala špatně a co dobře (tedy podle mě):
použitý materiál - palety, dřev. hranoly a latě, polystyren 2-4 cm, OSB desky, lepenka.
cena: cca 3 tisíce
kurník - podlaha vnitřní rozměr 180*80 cm, výška 90 cm
+ velikost - pro nocleh 7-9 slepic OK mají 2x hřad dl.1,2 m
- materiál dřevotřísková deska = škvíry, mokro, a ty červený sv... (tedy za 4 roky jenom jednou)
okénko - 20*40 cm + síťka
+ rozměr dostačující
- umístěno na špatné svět. straně - má být na východ (nelze přemístit)
výška od země - cca 60 cm
+ skvělé popeliště a úkryt před deštěm a sluníčkem
vchod - východ
+ standartní vel.40*30 cm - vytahovací dvířka s prádelní šňůrou přes dva kruhové úchyty
- v zimě se vlhkem a mrazem kroutí
snášecí hnízda
+ umístěna venku s vlastní odklápěcí střechou - 2 ks standard velikost - stejně snáší do jednoho
zadní čistící dvířka
+ vyklápěcí směrem nahoru, po straně úchyt na řetízek, nepřekáží
- šířka cca 1/3 délky kurníku - špatné čistění zadních koutů
hřady
+ jednoduchá dřevěná konstrukce - lehká manipulace při čištění
- malá výška (kvůli vyndavání čistícím otvorem)
střecha ve spádu s lepenkou
- malý přesah - cca 20 cm
U stropu - větrací otvor se síťkou pr. cca 6 cm - 1 ks, mohly být 2-3
Okénko na zimu - zakryto dvojitým sklem.
Schůdky - prkno s latěmi
- hodně se zanáší
určitě bych příště udělala žebříček
Příští kurník, (tomuto dávám maximálně 2-3 roky), bude určitě zděný.
Jinak přeji ať se chovu daří a máte ze slepiček radost.
Dobrý den,
moc díky za zkušenosti. Třeba žebříček a malý přesah střechy mě vůbec nenapadl. okno po uporoznění lol-lol jsem dala na východ (vím, že je zbytečně velké, ale prostě nám zbylo a je to kvalitní dvousklo). Spíš si nejsem jistá těmi dlaždicemi uvnitř. Navrhla jsem je tam kvůli "rudým ďáblům", vyspárované a zasilikonované by jim neměly dát šanci. Ale aby tam nebyl příliš vlhký vzduch. Počítám s větrací mřížkou 20x20cm, velké okno se síťkou je rovněž otvírací. Asi uberu 1 hnízdo,4 je fakt moc.
Dveře chci také veliké, právě kvůli čištění.
S kroutícími se dvířky jste udělala co?
Musím vše řádně vychytat, než to předložím manželovi - na pozdější reklamace nebude brát zřetel:)
Díky a krásný den
Jana.
Dobrý den,
chci nějaké plemeno s kombinovanou užitkovostí.Musí být klidnější, mám plot 180cm a celkovou plochu výběhu jen 80m2. Je ale hodně zarostlý keři (samozřejmě je mi jasné, že z něj udělají tankodrom:) a uprostřed je vzrostlá hrušeň. Schovávaček a stínu budou mít tedy určitě dost.
Moc ráda se koukám na krásná zvířata, jsem kvůli tomu ochotná trochu slevit z "výkonu". Představuju si něco jako plymutky, wyandotky, sasexky, těch krásných plemen je spousta. Ze zdrobnělých pak bielefeldky nebo wyandotky. Ale uvidím na jaře, na co natrefím.
Jana.
Tak ještě k podlaze.
U kachen IB jsme dali lino s přesahem na stěny asi 10 cm ( už vím, že to chtělo aspoň 20).
Jenomže kachník má otvírací střechu, a je na zemi. Takže stačí ze shora prostor 1,2*0,8m vymést koštětem a vystříkat hadicí, vodu vymést a nechat vyschnout.
Samovolný odtok jaksi nefunguje vzhledem k nesprávnému vyspádování usazení kachníku. Jak píšete pozdější reklamace nefungujou.
Priložím sem teda aj ja svoj návrh kurníka. Funguje 15 mesiacov a som s ním spokojný, aj keď vylepšenia by sa určite dali urobiť (sám mám nejaké v pláne - najmä asi zateplenie).
Pri stavbe kurína som sledoval okrem iných praktických vecí aj dve základné – aby to bolo relatívne lacné a aby ho bolo jednoduché postaviť.
Pri výbere základného materiálu voľba padla z praktických dôvodov na OSB dosku. Vyrábajú sa v rozmeroch 125 x 250 cm. Stačili 4 ks hrúbky 18mm, každý kus som si dal ešte skrátiť o 50 cm. Veľké kusy (125x200 cm) poslúžili na boky, dno a vrch kurína. Malé odrezky (125 x 50 cm) mi poslúžili ako zadná strana (s vetraním cez pletivo) a predná strana (dvere s oknom). Pár hranolov a pár strešných lát, ktoré mi zostali pri prestavbe strechy na dome, aby to držalo dokopy.
Kurín som položil na zvarenú obdĺžnikovú konštrukciu z uholníkov opatrenú nohami z hrubostenných lešenárskych rúr (všetko železo bol nevyhodený „odpad“ po rozobratí bývalých prístavieb k domu).
Ako strecha poslúžil (po malej úprave) bývalý svokrov prístrešok pre prívesný vozík za auto, ktorý dostal miesto pod veľkou pristavenou terasou.
Celkové náklady pozostávali z kúpy 4 platní OSB dosky, nejakých skrutiek, pántov a petlíc – ostatné bol bežný odkladaný „odpad“. Cena určite neprekročila 80 eur.
Viac asi napovie obrázok.
Tonči.
Tak to já se chystám zateplovat o 106, právě jsme dokončili fasádu na domě:) Taky použiju OSB. Jen pořád nevím, jak by fungovalo to vykachličkování uvnitř - něco jako komplet obložená koupelna s okýnkem a větrací mřížkou.
Mohl byste, prosím, poslat nějakou fotku (nebo nákres) vnitřku?
Díky všem za inspiraci
Jana.
Okno ať je na východ, ráno je slunce brzo probudí a prohřeje kurník.
Okno na západ je nevhodné, ráno tam bude ponuro a zima a tma,
večer, když mají spát, horko a světlo. Nedávat okno na jih ani sever.
Hnízda u krmítek jsou nevhodná, některé mohou začít konzumovat vejce
(ovlivňuje více okolností). Navíc je tam rušno, a slepice při kladení rády klid,
pak nezanáší a snáší tam, kde si to přeje chovatel.
Hnízda u hřadů jsou ale také nevhodná - mohou se naučit spát v hnízdech,
hnízda mohou být denní schovkou pro čmelíky, odtud pak v noci budou
vylézat a sát slepice.
Prostě hnízda vymyslete lépe - doprostřed, případně tedy k těm krmítkům,
ale ne přímo na zem, ale alespoň 50 vysoko, "do vzduchu".
V hnízdech by mělo být šero, tudíž ne k oknu.
Výlez na jih je ok. Žebřík je zbytečný - stačí špalek - skočí na něj a jsou v kurníku.
Ale to je detail. Krmení i pití je lepší mít alespoň 15 nad podlahou, líp se vám
bude podlaha čistit, krmení se tolik neušpiní a neznehodnotí se ho tolik.
Může být jeden hřad níž a druhý výš.
To je prima v případě, že hejno "netáhne za jeden provaz".
Ty důležité (v hejnu nadřazené) soudružky budou nocovat na vyšším bidle,
ty šikanované dole, ale budou tam mít víc klidu.
Jsou totiž slepice, které večer před spaním rády cestují po hřadech ve shodné
výšce umístěných, a klovou druhé slepice.
Ale opět detail.
Vše před ubytováním slepic natřete vápnem, rozředěným trochou vody.
Natřete i hřady ze všech stran, i zespoda. I hnízda, i žebřík i strop. Prostě vše.
Dobrý den,
myslela jsem, že když jsou hnízda vystrčena jakoby ven mimo základní podlahovou plochu kurníku, mělo by v nich být relativně šero a klid. Krmítka by pak od nich byla vzdálena cca 80cm. Zvednout výš je samozřejmě můžu, to není problém.
Kdybych umístila hřady šikmo nad sebou, jak vysoký by kurník musel být?
Díky Jana.
I vám dobrý den, Jano.
Hřady šikmo nad sebou já osobně nemám rád.
Drůbež se znečišťuje.
Napsal jsem - každý hřad do jiné výšky, ne šikmo nad sebe.
No a hnízda vystrčená ven - je v nich v zimě i dost chladno.
Vejce rychle zmrzne a jak se cítí soudružka, která tam hodinu sedí,
nevím. Mě by se tam nelíbilo. Ale někdo to tak vymyslel a šíří se to jako...
Však víte.
Vystrčit ven je tedy můžete, ale raději ve výšce, o které jsem psal,
ne v úrovni podlahy.
Novému kurníku zdar. Vy si určitě nějak poradíte. M.ú.
honzapm
napsal(a):
I vám dobrý den, Jano.
Hřady šikmo nad sebou já osobně nemám rád.
Drůbež se znečišťuje.
Napsal jsem - každý hřad do jiné výšky, ne šikmo nad sebe.
No a hnízda vystrčená ven - je v nich v zimě i dost chladno.
Vejce rychle zmrzne a jak se cítí soudružka, která tam hodinu sedí,
nevím. Mě by se tam nelíbilo. Ale někdo to tak vymyslel a šíří se to jako...
Však víte.
Vystrčit ven je tedy můžete, ale raději ve výšce, o které jsem psal,
ne v úrovni podlahy.
Novému kurníku zdar. Vy si určitě nějak poradíte. M.ú.
Honzíku omlouvám se, ale jaký je praktický rozdíl v popisu hřady v různé výšce a hřady šikmo nad sebou? Já to chápu úplně stejně, nevím, asi mám jiný mozek - ženský Přikládám ilustrační plánek (pohled z boku, hřady jsou v průřezu).
Důležitá je ta vzdálenost, pokud je jako délka těka slepice, nebo více, tak se slepice neznečistí a ani se neštípou.Dana.
A takovéhle řešení? Jde mi totiž o to, abych bez problémů dosáhla do všech koutů kvůli čištění (připadám si trochu jako bytový architekt, který musí do garsonky 25m2 nacpat vše pro 4člennou rodinu, psa a kumbál na lyže:)
Pro honzapm - ta venkovní hnízda by byla zateplená stejně jako zbytek kurníku, výhodou je snadné čištění i výběr vajec. Ale nebráním se ničemu, chci, aby se holky měly dobře.
A uvažovala jste o tom, že by hřady byly na trusném stole? Zvětší se podlahová plocha pro slepičky, pod ně můžete dát krmítko a vodu. Na trusný stůl lino a nic nepropadne, neznečistí krmivo ani vodu. Usnadníte si každodenní úklid po noci - shrábnete bobany a je hotovo.
Já jsem s tak vysokým kurníkem nepočítala, má stát ještě na 50cm nožičkách, pod ním popeliště. To už by se mi tam blbě lezlo, potřebuji dosáhnout všude "z úrovně trávníku"
Nakreslila jsem si to a zjistila, že min. výška vlastního kurníku by byla 150cm. No při mé "výšce" 160cm bych měla co se natahovat:) Ale vážně, to by ještě asi jako maximum šlo
Jana.
Zdravím vás.
Tedy řeknu vám, vymyslet vnitřní řešení malého kurníku, je opravdu oříšek.
Zrovna začínáme stavět nový kurník a také si s tím nevím rady. Jsme limitováni rámy, které jsem dostala a manželovi usnadní práci. Kurník bude dlouhý 190 cm, vysoký jen 112 cm a hluboký 118 cm. Bude na nohách z vápenopískových cihel (zbyly ze stavby domu), pod kurníkem zůstane prostor pro popeliště, nebo jako úkryt před deštěm. Okno z dvojitého polykarbonátu, velké, obdélníkové na delší straně nahoře. Pod oknem snášková hnízda, nad nimi trusný stůl a hřady. Z protější strany by měly být dvoukřídlé dveře, přes celou délku, na úklid a vybírání vajec (také mám strach, že tam špatně dosáhnu). Z boku dvířka pro slepice s automatickým otevíráním.
Kuník bude z OSB desek (už jsou doma, jiný materiál manžel nechtěl). Šikmá střecha s přesahem a lepenkou. Bude zateplený polystyrenem a pobitý palubkami. Větrání manžel vymýšlí, přesně nevím jaké, v létě v okně zůstane jen pletivo.
Snad jsem to popsala srozumitelně. Asi to není ideální, ale lepší řešení jsme nevymysleli. Další dveře na vybírání vajec ze strany snáškových míst manžel nechce dělat.
esmez
napsal(a):
Já jsem s tak vysokým kurníkem nepočítala, má stát ještě na 50cm nožičkách, pod ním popeliště. To už by se mi tam blbě lezlo, potřebuji dosáhnout všude "z úrovně trávníku"
Nakreslila jsem si to a zjistila, že min. výška vlastního kurníku by byla 150cm. No při mé "výšce" 160cm bych měla co se natahovat:) Ale vážně, to by ještě asi jako maximum šlo
Jana.
Ty hřady nad trusným stolem nemusí být ve dvou výškách. Já je mám v jedné úrovni a slepice jsou OK. Stačí dodržet tu rozteč mezi dvěmi latěmi cca 40 cm. Pak na sebe nedosáhnou. A máte hned jen metr výšku. Dana.
Já už řeším poměrně dlouho návrh na nový kurník, mám zděný a též zděné odchovny, ale chci to mít komplexní.Už jsem se tu ptala a od zatepleného kurníku jsem byla odrazována-chtěla jsem použít ovčí vlnu.Vše bude ze dřeva-jelikož z OSB desek-pro usnadnění práce mě muž hnal.Prostě ty desky podle něj nejsou ideál na nic.
S trusnými stoly pod hřady počítám, kvůli místu.Vysoký bude 2 metry, ale vymyslet uvnitř rozmístění není jednoduché.Chci tam mít i kachny, běžce, husy.možná i krůty jednou...takže takové přepažené chlívky s dvířky.Centrální vstup uprostřed.
Ale chtěla jsem se zeptat jaká je plocha na 1 slepici, já tu hledala, ale názory se lišili...bylo tu-0,70m na slepici...To mi vychází šedesát metrů čtverečných a to nepočítám kachny a jiné
Pokud udělám trusné stoly tak můžu počítat s polovinou?
Já osobně mám kurník 2x2m a ve výšce 80 cm přes celou délku 80cm široký trusný stůl. Ale do základní obytné plochy počítám jen podlahu - 4m2. Uvnitř mám max.12 slepic a kohouta. Letos jsem měla 14+1 a už to bylo vidět, že je to moc. V zimě vlhko, i když větrání bylo na polovině letního, rychlejší znečistění podestýlky, více rozbitých vajec v hnízdech, šarvátky večer na bidlech. Teď přes léto mám jen 8-9 slepic v kurníku a je to o 100% lepší. Idealní stav je 10 slepic plus kohout. Dana.
Jo a ty kurníky mám vždy dva pohromadě v jedné stavbě, ale se samostatným vchodem a oddělené stěnou z prken až ke stropu. Celkem dva dvojkurníky. Kachny mají svůj kachník (v zimě kvůli teplu s husami a na jaře husy oddělím) 2x3m opět zase 2 -2,5m vysoký. Prostě se neohýbám.
Pak mám jestě salašovitý husník a malý kurníček a jestě jeden kurníček pro případnou karanténu.
lol-lol

XXX.XXX.4.22
Trošku inspirace .http://www.chozadru.wbs.cz/.
esmez
napsal(a):
A takovéhle řešení? Jde mi totiž o to, abych bez problémů dosáhla do všech koutů kvůli čištění (připadám si trochu jako bytový architekt, který musí do garsonky 25m2 nacpat vše pro 4člennou rodinu, psa a kumbál na lyže:)
Pro honzapm - ta venkovní hnízda by byla zateplená stejně jako zbytek kurníku, výhodou je snadné čištění i výběr vajec. Ale nebráním se ničemu, chci, aby se holky měly dobře.
To zateplení si dobře rozmyslete, Jano.
Chodí sem např. Jura z Olmúzu, zkuste se ho zeptat,
co si o takovém zatepleném kurníku myslí.
Případně si to tu dohledejte. Hodně zdaru.
Dobrý den,
když já pořád myslím, že to může fungovat jako běžná dřevostavba - vrstvy od vnější: prkna, polystyren, OSB, perlinka, lepidlo, obklad, vyspárování.
Celozděný nechci kvůli ceně materiálu i kvůli většímu prostoru, který by zabíral. Jaký jiný materiál tedy zvolit? Jen z prken by to asi v zimě i v létě nebylo nic moc. Juru zkusím dohledat.
Btw, jak se odpovídá přímo na ten konkrétní příspěvek? Pořád mi to leze jako nový, pak se v tom hůř orientuje.
Díky moc
Jana.
Jen rychle postřehy k několik příspěvkům.
Snášková hnízda klidně nad sebou, neměla by ale být výše než hřady, aby v nich nebo na nich nenaučily spát. Nebo je po odpoledním sběru vajec uzavírat. Osobně bych snášková hnízda dal pod trusný stůl, a ne v úrovni země, trochu je zvednout do výšky. Tolik do nich nelezou ty, které nesnáší, zamezí se tím rozbíjení a následné požírání vajec.
Hřady nejsou ideální u okna, zvláště, pokud tam v létě bude jenom pletivo. Může něco plašit, hlavně v noci. Proto je i lepší sklo do okna průsvitné, ne čiré. Okno co největší a jen na jedné straně kurníku. Zajistíte co nejvíce světla a zbylé stěny se ušetří pro potřebné vybavení.
Nezateploval bych.
Zaujímalo by ma, prečo viacerí radíte nezateplovať. Ja plánujem zatepliť, ale ani nie tak kvôli sliepkam (aj keď nakoniec je to vlastne na ich úžitok), ale preto, aby sa mi kurín zvnútra nerosil a nevznikali zbytočné plesne či poškodenia. Zrážanie vody na vnútornom povrchu stien kurníka je zatiaľ to jediné, čo ma na ňom hnevá. Rosný bod sa totiž nedá oklamať. Ak je pri určitej vlhkosti vzduchu nejaký povrch v priestore o xy stupňov chladnejší ako vzduch, prekročí sa rosný bod a vlhkosť zo vzduchu sa zráža na povrchu. Pre bytové pomery je to myslím cca 13 stupňov.
Chovám Amroxky, ktoré sú dosť odolné. Aj tento mimoriadne chladný január (niekoľkokrát sme mali do rána vonku -25 stupňov a celkovo bol jedným z najchladnejších januárov v histórii) som mal denne 6-8 vajec od 15-ich sliepok. To je na úrovni znášky, akú mám v týchto tropických dňoch.
tonči
napsal(a):
Zaujímalo by ma, prečo viacerí radíte nezateplovať. Ja plánujem zatepliť, ale ani nie tak kvôli sliepkam (aj keď nakoniec je to vlastne na ich úžitok), ale preto, aby sa mi kurín zvnútra nerosil a nevznikali zbytočné plesne či poškodenia. Zrážanie vody na vnútornom povrchu stien kurníka je zatiaľ to jediné, čo ma na ňom hnevá. Rosný bod sa totiž nedá oklamať. Ak je pri určitej vlhkosti vzduchu nejaký povrch v priestore o xy stupňov chladnejší ako vzduch, prekročí sa rosný bod a vlhkosť zo vzduchu sa zráža na povrchu. Pre bytové pomery je to myslím cca 13 stupňov.
Chovám Amroxky, ktoré sú dosť odolné. Aj tento mimoriadne chladný január (niekoľkokrát sme mali do rána vonku -25 stupňov a celkovo bol jedným z najchladnejších januárov v histórii) som mal denne 6-8 vajec od 15-ich sliepok. To je na úrovni znášky, akú mám v týchto tropických dňoch.
Málo čtete iFaunu, Tonči.
Čtěte zpětně, Vyhledávejte a váš hlad po informacích bude ukojen.
Nemyslím, že mnohé z nás rajcuje to psát dvacetkrát dokola a znovu a znovu,
jen kvůli nově příchozím.
Jano, cituje se pomocí panelu Citovat.
ladd
napsal(a):
Jen rychle postřehy k několik příspěvkům.
Snášková hnízda klidně nad sebou, neměla by ale být výše než hřady, aby v nich nebo na nich nenaučily spát. Nebo je po odpoledním sběru vajec uzavírat. Osobně bych snášková hnízda dal pod trusný stůl, a ne v úrovni země, trochu je zvednout do výšky. Tolik do nich nelezou ty, které nesnáší, zamezí se tím rozbíjení a následné požírání vajec.
Hřady nejsou ideální u okna, zvláště, pokud tam v létě bude jenom pletivo. Může něco plašit, hlavně v noci. Proto je i lepší sklo do okna průsvitné, ne čiré. Okno co největší a jen na jedné straně kurníku. Zajistíte co nejvíce světla a zbylé stěny se ušetří pro potřebné vybavení.
Nezateploval bych.
A jestli je málo místa, tak udělat velké okno na dveřích.
Okno ve dveřích mi bohužel doma neprošlo. Zkoušela jsem to.
Obávám se, že naše stavba kurníku se zasekla na vyřešení vnitřního prostoru.
Děkuji zadavatelce za založení tohoto vlákna a snad nevadí, že se na něm přiživuji. Kurník stavíme podobný (velikost i materiál). Přečetla jsem tu už o kurníku všechno, co jsem našla a stejně to nejsem schopná ideálně vymyslet.
A hlavně děkuji vám, co tak ochotně radíte.
javorka
napsal(a):
Okno ve dveřích mi bohužel doma neprošlo. Zkoušela jsem to.
Obávám se, že naše stavba kurníku se zasekla na vyřešení vnitřního prostoru.
Děkuji zadavatelce za založení tohoto vlákna a snad nevadí, že se na něm přiživuji. Kurník stavíme podobný (velikost i materiál). Přečetla jsem tu už o kurníku všechno, co jsem našla a stejně to nejsem schopná ideálně vymyslet.
A hlavně děkuji vám, co tak ochotně radíte.
"Zdravím vás.
Tedy řeknu vám, vymyslet vnitřní řešení malého kurníku, je opravdu oříšek.
Zrovna začínáme stavět nový kurník a také si s tím nevím rady. Jsme limitováni rámy, které jsem dostala a manželovi usnadní práci. Kurník bude dlouhý 190 cm, vysoký jen 112 cm a hluboký 118 cm. Bude na nohách z vápenopískových cihel (zbyly ze stavby domu), pod kurníkem zůstane prostor pro popeliště, nebo jako úkryt před deštěm. Okno z dvojitého polykarbonátu, velké, obdélníkové na delší straně nahoře. Pod oknem snášková hnízda, nad nimi trusný stůl a hřady. Z protější strany by měly být dvoukřídlé dveře, přes celou délku, na úklid a vybírání vajec (také mám strach, že tam špatně dosáhnu). Z boku dvířka pro slepice s automatickým otevíráním.
Kuník bude z OSB desek (už jsou doma, jiný materiál manžel nechtěl). Šikmá střecha s přesahem a lepenkou. Bude zateplený polystyrenem a pobitý palubkami. Větrání manžel vymýšlí, přesně nevím jaké, v létě v okně zůstane jen pletivo.
Snad jsem to popsala srozumitelně. Asi to není ideální, ale lepší řešení jsme nevymysleli. Další dveře na vybírání vajec ze strany snáškových míst manžel nechce dělat."
Jedno křídlo dvoukřídlých dveří by tvořil jenom rám s pletivem, na něj by se se na zimu nasazoval další rám s polykrbonátem. Před touto půlkou dveří krmení a voda, ať na to dobře vidí nebo hned za rohem za druhou půlkou dveří, aby na to přes léto nepražilo slunce. V létě vůbec doporučuji, spíš dávat krmení ven. Na protilehlé straně trusný stůl s hřady a pod ním snášková hnízda.
A nebo. Velké okno na straně proti dveřím. Trusný stůl s hřady a hnízdy na straně dveří tak, že zadní stěnu hnízd tvoří dveře. Při otevření dveří seberete vajíčka, pohodlně shrábnete trus přímo do kolečka. Toto jen volně položené, aby se dalo lehce vyjmout při generálním úklidu celého kurníku. Jen ještě vymyslet krmení a vodu. Pokud předpokládáme, že snášková hnízda budou nad podlahou, teoreticky by se daly nádoby s vodou a krmením vždy naplnit venku a pod hnízdy podšoupnout ke kratším bočním stěnám kurníku. Je to pro pár slepic, takže manipulace snadná.
A nebo ještě první varianta s tím, že snášková hnízda nebudou pod trusnýn stolem, -aby jste se pro vajíčka nemusela natahovat tak daleko ale na boční stěně na straně plné části dveří. Tady jen dodržet zásadu, aby nebyla výše než trusný stůl a hřad, nebo na noc zakrývat.
Děkuji, za rady.
Nechtěli jsme dělat okno naproti snáškovým hnízdům, aby tam nešlo moc světla. O variantě, s dveřmi na straně snáškových hnízd jsem také uvažovala. Trusný stůl by se uklízel dobře, ale jak uklidit za nimi? Ještě to musíme celé promyslet, snad se dopracujeme k nějakému solidnímu výsledku. Chtělo by to ještě jedny dveře.
Každopádně moc děkuji za nápady. Tu poslední možnost se snáškovými hnízdy na boční stěně si jdu promyslet s metrem přímo na místo. Rám a podlaha je hotová. Pro lepší představu je to výborné, aspoň pro mě.
Právě nám přivezli dřevo na topení, tak kurník musí ještě chvíli počkat. Bohužel.

tonči
napsal(a):
Pokud se vám v kurníku sráží vlhkost, máte špatně vyřešené větrání, to je všechno.
napsal(a):
Pokud se vám v kurníku sráží vlhkost, máte špatně vyřešené větrání, to je všechno.
Nemôžem s vami súhlasiť, aj keď netvrdím, že to vetraním nejde zlepšiť. Ale zákony fyziky nepustia. Vaša záhrada má špatné vetranie? A aj napriek tomu sa na tráve tvorí rosa. Máte špatne vetraný dom? Nie, ale aj tak sa vám brýle zarosia, ak v chladnejších dňoch vojdete dnu. Pokiaľ sa vám v kurníku nezráža na stenách vlhkosť, znamená to jediné - rozdiel medzi teplotou priestoru a vnútorného povrchu stien je menej ako cca 13 stupňov (je to myslím hodnota pre bytové pomery, čo znamená cca 60-70% vlhkosť vzduchu). Pre nezateplený kurník zbitý z dosák a so škárami niekoľko mm to znamená, že je v ňom iba o málo teplejšie, ako vonku. Ak je vonku -15 stupňov, koľko je v kurníku, ktorý sa zvnútra nerosí? Určite pod nulou. Sliepky to prežijú bez problémov, ale k ich tepelnej pohode to má ďaleko.
Týmto som nechcel povedať, či je alebo nie je potrebné zatepliť kurník. To nech si rozhodne každý sám podľa seba a samozrejme aj podľa toho, aké plemeno chová.
Ani domy by sme nemuseli zatepľovať. Ale ak nechceme plesne na stenách, museli by sme sa zmieriť s teplotou priestorov podstatne nižšou, ako je súčasných 20-25 stupňov.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Já teda mám vnitřek dávno vymyšlený, nechám si to tak jak to mám teď jen jsem se rozhodla že chci mít kurník jako okrasu zahrady a ne nevzhlednou šopu a pokusíme se o něco v tomto podbném duchu, takový jakože domeček pro trpaslíky akorát samozřejmě větší a ne na kolečkách.

tonči
napsal(a):
Nemôžem s vami súhlasiť, aj keď netvrdím, že to vetraním nejde zlepšiť. Ale zákony fyziky nepustia. Vaša záhrada má špatné vetranie? A aj napriek tomu sa na tráve tvorí rosa. Máte špatne vetraný dom? Nie, ale aj tak sa vám brýle zarosia, ak v chladnejších dňoch vojdete dnu. Pokiaľ sa vám v kurníku nezráža na stenách vlhkosť, znamená to jediné - rozdiel medzi teplotou priestoru a vnútorného povrchu stien je menej ako cca 13 stupňov (je to myslím hodnota pre bytové pomery, čo znamená cca 60-70% vlhkosť vzduchu). Pre nezateplený kurník zbitý z dosák a so škárami niekoľko mm to znamená, že je v ňom iba o málo teplejšie, ako vonku. Ak je vonku -15 stupňov, koľko je v kurníku, ktorý sa zvnútra nerosí? Určite pod nulou. Sliepky to prežijú bez problémov, ale k ich tepelnej pohode to má ďaleko.
Týmto som nechcel povedať, či je alebo nie je potrebné zatepliť kurník. To nech si rozhodne každý sám podľa seba a samozrejme aj podľa toho, aké plemeno chová.
Ani domy by sme nemuseli zatepľovať. Ale ak nechceme plesne na stenách, museli by sme sa zmieriť s teplotou priestorov podstatne nižšou, ako je súčasných 20-25 stupňov.
Tepelná pohoda drůbeže silně souvisí s vlhkostí. suchý kurník bez průvanu jí je milejší, i když je tam - 10, než o něco teplejší bouda, kde se sráží vlhkost na stěnách i na peří drůbeže.
v dřevěném kurníku se bez vytápění stejně na termoneutrální zónu drůbeže nedostanete, protože tolik slepic, aby to vytopily, tam nenacpete. Pokud nezavedete klecové baterie nebo prostě hustotu velkochovu. A s tím spojenou vzduchotechniku, protože takovou hustotu zase neodvětráte okýnkem tak, aby tam nebyla obrovská vlhkost.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Tonči, bodlinka má pravdu, jeden rok, jsem chtěla našim slipkám v zimě dopřát jakože luxus a dokonce jsem jim tam přitápěla, kurník obložený polyšem a bylo z toho akorát to, že slipky pak vylezly ven a začali soplit, frkat a sýpat takže se to jaksi minulo účinkem, jo pokud chcete mít slepice celou zimu zavřené a pustit je někdy v březnu/dubnu až je fakt bez sněhu a teplo tak jim klidně topte nebo zateplete kurník, ale pokud máte kurník ve kterém nemohou trávit celé dny zavřené tak to nedělejte, opravdu je lepší zima, ale závětří a sucho, než teplo a vlhko, když jim na zimu pořádně nastelete i na hřady, naše slipky se v zimě naučily spát na hřadu kde mají navysoko seno a v něm si lebedí. jsou stejně na hřadě namačkané na sobě a vzájemně se hřejou. a přes den jim člověk zavěsí jablka a řepu a rozhází po výběhu slunečnici ať jsou v pohybu ať nestojí někde v mrazu na sněhu tak jim zasněžený výběh odhrnu i na trávou na zahradě a jsou spokojené.
esmez
napsal(a):
Tak to já se chystám zateplovat o 106, právě jsme dokončili fasádu na domě:) Taky použiju OSB. Jen pořád nevím, jak by fungovalo to vykachličkování uvnitř - něco jako komplet obložená koupelna s okýnkem a větrací mřížkou.
Mohl byste, prosím, poslat nějakou fotku (nebo nákres) vnitřku?
Díky všem za inspiraci
Jana.
Posielam teda aj foto vnútra kurníka. Hneď na úvod napíšem, že netvrdím, že je to niečo vzorového. Ani nenahováram na stavbu niečoho podobného. Iba informujem.
Ja som s ním zatiaľ spokojný. Je to však pre moje Amroksky iba "spáleň" (ložnice ). Zavčasu ráno ich vypustím a večer pred úplným zotmením zavriem. Rovnako robím aj v zime - výnimkou boli 3 dni tejto zimy, keď sme mali ráno -25 stupňov (čo si pamätám, najnižšia teplota bola u nás v minulosti -17 st.) - to zostali cca do 10-ej vnútri, pokiaľ teplota neporástla. Dvierka majú otvorené stále, ale aj v zime všetok čas trávia vonku.
Čo sa týka zateplenia, uvažujem o tom z jediného dôvodu - rosenie vnútorných stien kurníka v najväčších mrazoch. Aj napriek reakciám na tomto vlákne som sa o účinnosti tohto riešenia už presvedčil. Na strop kurníka som pred zimou položil 5cm table polystyrénu - a tam k roseniu vôbec nedochádzalo.
Z foto vidno aj riešenie s rebríkom na pántoch, ktorý večer zdvihnem a zatarasím prístup cez najslabší článok bezpečnosti voči predátorom - dvierka. Majú síce haspru, ale nie vždy sa musí dobre zasunúť (počas neprítomnosti sa o hyd stará 83-ročná svokra) - inteligencia dravých zvierat je určite vyššia, než si dokážeme predstaviť.
Spomeniem ešte jednu výhodu OSB dosky - žiadne špáry, medzery po zosušení a pod. Žiadne špáry = žiadne úkryty pre parazity. Neviem, čo sú čmelíky. Podľa reakcií na ifaune s nimi bojuje takmer každý - ja som niekoľkokrát prešiel s lupou kurín i znáškové hniezda a ešte som neobjavil ani jedného. Spoje jednotlivých OSB dosiek som skrutkoval na hranoly - uťahovačka to dotiahne tak, že sa drevo do seba úplne zahryzne - žiadne špáry.
Ešte tie foto. Prajem veľa zdaru a dobrú voľbu.
Dávám za pravdu tonči. Zateplený kurník nejen v zimě izoluje proti chladu, ale v letních vedrech izoluje proti horku.
Co se týče vlhkosti: s ní jsem měl problémy do té doby, než jsem celý kurník (ve skutečnosti objekt, který se skládá z pěti kurníků a manipulační místnosti) zateplil celý. Pak se mi srážela vlhkost na dveřích, inu zateplil jsem i je a bylo po problému.
Jen podotýkám, že jsem zateploval minerální vatou, nikoli polystyrenem. Od něj mě odradil starý zkušený chovatel, kterému si v polystyrenu udělaly myši tolik chodbiček, že fakticky přestal plnit svoji funkci. Navíc minerální vata je na rozdíl od polystyrenu difúzní, cena je prakticky stejná.
ovecka
napsal(a):
Honzíku omlouvám se, ale jaký je praktický rozdíl v popisu hřady v různé výšce a hřady šikmo nad sebou? Já to chápu úplně stejně, nevím, asi mám jiný mozek - ženský Přikládám ilustrační plánek (pohled z boku, hřady jsou v průřezu).
Důležitá je ta vzdálenost, pokud je jako délka těka slepice, nebo více, tak se slepice neznečistí a ani se neštípou.Dana.
Dobrý den, Dani. Já mám hřady též nad sebou - ovšem ta vzdálenost latí je důležitá - 50 cm je dle mého názoru dostačující. Jestli to Honza nemyslel tak, jako že jsou nad sebou 2 ty šikmé, jestli mi rozumíte jak to myslím. Ale sám Vám to jistě rád vysvětlí. Ať se daří, Marek
Tiež posielam môj kurín.
Mal som problém s čmelíkom, tak som vymyslel kurín:
podvozok zo stabilného motora - rozšírenie
vnútorný korpus z vodovzdornej preglejky
zateplenie 7cm vata + polystyrén
predná stena bude plastové okno, namiesto skla PUR panel
podstielka bude piesok + vápno
čistenie bude robené s generátorom ozonu, na bazosi som nasiel priamo
výrobcu - cena za profi stroj 220e.
oplotenie elektrické pletivo dlžka 50m
sliepky budem posúvať podľa potreby tam, kde budem potrebovať vypásť
zloženie manšaftu
marnska 3, green lengbar 2, aracauna 2, kalimero 2, indický bežec 3,
valaška 3, perla orientu /tuším sa to tak volá/ 3, mix sliepok 2, ayam cemeni 6
výbeh bude na 12 x 12metrov s tým, že to budem posúvať podľa potreby
pod kurínom budú mat sliepky bidlá, popolište, krmidlo, bude to taká pojazdná dielňa
čoho som dosiahol?
sliepky sú chránené od predátorov /mimo vtákov ovšem/
v prípade vypuknutia čmelíka jednoduché odstránenie za prijateľnú cenu
nemusím kosiť pozemok /raz za 2 mesiace?/
časť vajíčok budem predávať
podľa mňa to bude aj okrasa záhrady
ešte prikladám foto pojazdného malého chovného zariadenia pre kuriatka, malé kury
prikladám foto, posúdte sami:
ešte.

Na jaře chystám také nějaký nový kurník, tak se už předem tady inspiruji.Jen co se týče zateplení, tak stávající máme z jedné strany zděný, zeď tam už jako původní byla, tak se přistavělo jen z prken a beton podlaha.Co se týče zateplování polystyrenem, znám několik lidí, kteří právě po tom co takto zateplili, začali tam mít čmelíky, nikdy před tím, takže skrýš pro ně jak dělaná.Zateplení jsem zvolila jinak už dřív kdy na místě stála pergola tak jsem tam zasadila bambus ze dvou stran mimo zeď a tu jihozápadní kde je okno ale je tam dlouho stín od velkých stromů.Dnes je bambus/už po třech letech/ krásně hustý i vysoký přes 2m a plní funkci jak částečně izolační i okrasnou a hlavně je to plně přírodní, zelený i v zimě.
Odstránil som čmelíky zo zatepleného kurína, kde boli zvnútra dosky s medzerami. čmelíky sa vždy držia blízko sliepok, t.j. boky bidiel, škáry...
keby aj čmelíky prišli, mám v zásobe 1kg kremeliny, opaľovačku na plyn...
všetky spoje budú pretmelené a silikónované...
A KEBY AJ TAM PRISLI CMELIKY, NIE JE PROBLÉM. POJAZDNY KURÍN DAM DO GARAZE A
GENERÁTOR OZONU IM TO VYSVETLí...
túto zimu ked bolo viac ako mínus -30°C, ste sliepky mali v tom nezateplenom kuríne?
dreamlife
napsal(a):
Odstránil som čmelíky zo zatepleného kurína, kde boli zvnútra dosky s medzerami. čmelíky sa vždy držia blízko sliepok, t.j. boky bidiel, škáry...
keby aj čmelíky prišli, mám v zásobe 1kg kremeliny, opaľovačku na plyn...
všetky spoje budú pretmelené a silikónované...
A KEBY AJ TAM PRISLI CMELIKY, NIE JE PROBLÉM. POJAZDNY KURÍN DAM DO GARAZE A
GENERÁTOR OZONU IM TO VYSVETLí...
túto zimu ked bolo viac ako mínus -30°C, ste sliepky mali v tom nezateplenom kuríne?
Ano, mal, ale urobil som chybu, kohutovi omrzol hreben, tak som mu doprial teply zeleninovy vyvar, zaujimave ze omrzol iba kohutovi bress, plymut to v pohode zvladol, ale teraz chcem tiez zateplit ale iba cez zime, ked sa otepli tak to vsetko odstranim a zase necham len dosky, pekne to natriem ACARITECOM a je to pekne biele a vonave a hlavne ucinne,
bery25
napsal(a):
Ano, mal, ale urobil som chybu, kohutovi omrzol hreben, tak som mu doprial teply zeleninovy vyvar, zaujimave ze omrzol iba kohutovi bress, plymut to v pohode zvladol, ale teraz chcem tiez zateplit ale iba cez zime, ked sa otepli tak to vsetko odstranim a zase necham len dosky, pekne to natriem ACARITECOM a je to pekne biele a vonave a hlavne ucinne,
Neviem čo ten ACARITEC obsahuje, ale ja som za prírodné lieky...
a hlavne všetko sa dá urobiť lacno a dobre. teda aspon vyničiť čmelíky...
napsal(a):
Na jaře chystám také nějaký nový kurník, tak se už předem tady inspiruji.Jen co se týče zateplení, tak stávající máme z jedné strany zděný, zeď tam už jako původní byla, tak se přistavělo jen z prken a beton podlaha.Co se týče zateplování polystyrenem, znám několik lidí, kteří právě po tom co takto zateplili, začali tam mít čmelíky, nikdy před tím, takže skrýš pro ně jak dělaná.Zateplení jsem zvolila jinak už dřív kdy na místě stála pergola tak jsem tam zasadila bambus ze dvou stran mimo zeď a tu jihozápadní kde je okno ale je tam dlouho stín od velkých stromů.Dnes je bambus/už po třech letech/ krásně hustý i vysoký přes 2m a plní funkci jak částečně izolační i okrasnou a hlavně je to plně přírodní, zelený i v zimě.
Dobrý den,
taky jsem přemýšlela, že bych místo zateplení polystyrenem, které se zde kvůli parazitům často nedoporučuje, zvolila "zateplení" pomocí popínavých stálezelých rostlin, vedených na roštu cca 10cm od stěny kurníku. Zjistila jsem, že moc možností není - břečťan, buxus, brslen, zimolez jsou v literatuře vedeny jako jedovaté pro člověka. Nikde ale nemůžu najít případnou jedovatost pro drůbež. Nemáte někdo více informací?
Řešením by pak ještě bylo použít stálezelené keře (hlohyně, ptačí zob) a větve proplétat roštěm.
Díky moc za případné rady
Jana.
začátek
napsal(a):
JESTLI NENÍ LEPŠÍ KOUPIT V AKCI YNTONG PŘÍČKOVKY LEPIDLO PERLINKU A POSTAVIT KURNÍK.
Je, jednoznačně je.
Třeba ten, kdo nemá pozemek svůj, tak tam to pochopím,
že dělají stavbu na nožičkách.
Ale dělat stavbu na nožičkách a pak k ní sázet břečťan a čekat
deset let, než to zaroste? Tak to uplně nevím, no.
Teď na Facebooku někdo pořád propaguje takové opravdu hezké
lískové ploty, drahé teda i po slevě jako prase, ale teoreticky
by se to dalo natřít lakem pro delší výdrž a na zimu naaplikovat
okolo kurníku, aby tam tak nefoukalo.
Další možností je přetáhnout kurník do garáže, stodoly, skleníku,
nebo do závětří alespoň.
Teď mám čerstvé zprávy z Prahy, kde plech ze střechy provizorního
kurníku zabil dvě původně mé stříbrně zbarvené vlaščí soudružky,
no, tak to je potom smutné nadělení z těchto staveb...
Tak se všichni držte a dělejte jak nejlépe umíte.

esmez
napsal(a):
Dobrý den,
taky jsem přemýšlela, že bych místo zateplení polystyrenem, které se zde kvůli parazitům často nedoporučuje, zvolila "zateplení" pomocí popínavých stálezelých rostlin, vedených na roštu cca 10cm od stěny kurníku. Zjistila jsem, že moc možností není - břečťan, buxus, brslen, zimolez jsou v literatuře vedeny jako jedovaté pro člověka. Nikde ale nemůžu najít případnou jedovatost pro drůbež. Nemáte někdo více informací?
Řešením by pak ještě bylo použít stálezelené keře (hlohyně, ptačí zob) a větve proplétat roštěm.
Díky moc za případné rady
Jana.
Máme na zahradě jak zimolez, břečťan a řadu dalších, jedovatek", drůbež k nim má běžně přístup a k otravě nikdy nedošlo, prostě to nejí.Bambus-převážná většina- jedovatý není, bažanti ho mají dokonce v oblibě.Jinak myslím, že nejde jen o to udělat funkční kurník ale mám ráda, když to jako kurník nemusí vypadat a je to i hezké ale každý má jiný vkus.Jinak prý bambus produkuje o 50% více kyslíku než běžná zeleň, takže přispívám i k lepšímu ovzduší , máme jich totiž dost na celé zahradě, je bezúdržbový...NEJSEM EKO BLÁZEN ANI BAMBUSY NEPRODÁVÁM jen mě omrzely takové ty polozrzavé tůje co vídám skoro všude.
Ještě mě napadly gabionové koše - klece.
Netuším, kolik stojí, ale dají se vyplnit listím, slámou, dřevem, čímkoliv.
Pokud si je okolo kurníku postavíte na zimu, možná by to mohlo fungovat.
Taky se do nich dá zasadit třeba habr a pěstovat v nich tak živý plot.
Případně se do nich dávají právě popínavé polo-dřeviny, ale i klematis,
třeba tangutský, by mohl dobře fungovat. Živé ploty jsou obecně pěkné
a moc fajn, v létě přistíní, ochladí, drůbež se cítí bezpečněji.
Zase v tom ale budou vysedávat vrabčáci, tak to zohledněte směrem
k možnému přenosu nemocí. Hlodavci (listí, sláma) dtto.

Tady by jste kurník určitě nehledali ale je tam, foto z jedné strany i s drobotinou spolu s mladým bažantem a z druhé strany od domu, víc fotek z lepšího úhlu zatím nemám.Do bambusu vrabčáci nejdou, nevím proč asi se na něm špatně sedí ale jinak je jich v okolí plno, u nás se nemají možnost nažrat a pít už také nechodí, pro ně je vysoko břeh ale vystřídali je hrdličky, to je snad ještě horší, v bambusu akorát bydlela nějaká malinká pěnice.
honzapm
napsal(a):
Ještě mě napadly gabionové koše - klece.
Netuším, kolik stojí, ale dají se vyplnit listím, slámou, dřevem, čímkoliv.
Pokud si je okolo kurníku postavíte na zimu, možná by to mohlo fungovat.
Taky se do nich dá zasadit třeba habr a pěstovat v nich tak živý plot.
Případně se do nich dávají právě popínavé polo-dřeviny, ale i klematis,
třeba tangutský, by mohl dobře fungovat. Živé ploty jsou obecně pěkné
a moc fajn, v létě přistíní, ochladí, drůbež se cítí bezpečněji.
Zase v tom ale budou vysedávat vrabčáci, tak to zohledněte směrem
k možnému přenosu nemocí. Hlodavci (listí, sláma) dtto.
Dobrý den,
plamének je opadavý, takže v zimě by moc věci nepomohl. Habr roste dost pomalu. To už jsou lepší ty zmiňované bambusy. Jde mi totiž hlavně o zimu, kurník bude částečně stíněný velkou hrušní (tedy v létě stín ano, v zimě ochrana ne), ale zahrada je poměrně větrná. Vrabci hnízdí v živých plotech všude okolo, tohle už je nevytrhne.
o břečťanu je psáno v této diskuzi https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3271677/jedovaty-akat-vs-slepice#a3273382 a tady https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/2940361/brectan-popinavy s tím, že doporučovaný není.
A gabiony jsou óóópravdu drahé:)
Asi to vyřeším nějakou kombinací rostlin podle orientace a světelných podmínek.
Díky moc
Jana.
Jano, tangutský plamének je sice opadavý, ale vytvoří i tak tolik nadzemní hmoty,
že jím vítr ani v zimě neprofoukne. Jedna sazenice stojí pár korun a stačí.
Má horská zkušenost s bambusy je taková, že pokud je holomráz, nebo jsou
na ledovém větru, tak bambusy srolují listy, případně jich klidně 40-50% shodí,
a pak jsou rozhodně profouknutelnější, než třeba takový sedmiletý clematis
tangutica. Jinak pořizovací cena bambusové sazenice je cca 250, - Kč a více,
roste opravdu mnoho let, tak si to jen tak pro jistotu propočítejte.
Ale třeba by se vám poštěstilo sehnat vzrůstné odkopky za mírné peníze.
Případně bydlíte na místě, kde půda nezamrzá, zimy jsou mírné a bambusy
jsou tak pěkné a platné celou zimu.
Podobně může fungovat Miscanthus giganteus, na jaře ho pak uříznete u země.
Vyroste za jedinou sezonu a sazenice už nejsou nijak drahé, jsou i tady
na iF v inzerci, myslím.
Habr sice roste pomalu, ale pouští listy až na jaře. A pořád roste rychleji
a je levnější, než bambus. Gabionový koš si můžete udělat ze zbytků kari-sítí.
Klematis tangutský v zimě - neprofouknutelná super vrabčí schovka.
Takhle naroste jeden za pár let (4 sezony).
Také se dá kurník obalit rákosovou rohoží, alespoň 3-4 vrstvy.
Přinejhorším i velkými větvemi chvojí, zapíchat do země a bytelně přivázat.
napsal(a):
Tady by jste kurník určitě nehledali ale je tam, foto z jedné strany i s drobotinou spolu s mladým bažantem a z druhé strany od domu, víc fotek z lepšího úhlu zatím nemám.Do bambusu vrabčáci nejdou, nevím proč asi se na něm špatně sedí ale jinak je jich v okolí plno, u nás se nemají možnost nažrat a pít už také nechodí, pro ně je vysoko břeh ale vystřídali je hrdličky, to je snad ještě horší, v bambusu akorát bydlela nějaká malinká pěnice.
Dobrý den, máte to tam opravdu moc krásné, představuji si něco podobného, aby byl kurník spíš součást okrasné zahrady a aspoň trochu odclonil ten tankodrom, který holky ze svého výběhu promptně vyrobí:) Bydlíme kousek od Prahy v klimaticky velmi mírné oblasti, v běžné zimě by neměly mít bambusy žádný velký problém. Jaký druh pěstujete? A je výběžkatý nebo trsnatý?
Díky Jana.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
napsal(a):
Zahrádku máte krásnou ale ten kurník se do ní vůbec ale nehodí...možná je to jen moje oko, ale kurník máte taková látaný s kusy lepenky či co to tam máte, k takové zahradě bych si představovala něco preciznějšího než látaninu z toho co zbylo...snad jsem se vás nedotkla...chovu zdar.
napsal(a):
Máme na zahradě jak zimolez, břečťan a řadu dalších, jedovatek", drůbež k nim má běžně přístup a k otravě nikdy nedošlo, prostě to nejí.Bambus-převážná většina- jedovatý není, bažanti ho mají dokonce v oblibě.Jinak myslím, že nejde jen o to udělat funkční kurník ale mám ráda, když to jako kurník nemusí vypadat a je to i hezké ale každý má jiný vkus.Jinak prý bambus produkuje o 50% více kyslíku než běžná zeleň, takže přispívám i k lepšímu ovzduší , máme jich totiž dost na celé zahradě, je bezúdržbový...NEJSEM EKO BLÁZEN ANI BAMBUSY NEPRODÁVÁM jen mě omrzely takové ty polozrzavé tůje co vídám skoro všude.
Dobrý večer, naprosto s Vámi souhlasím, ty tůje jsou fakt hnusné. Vždyť je plno krásných jiných rostlin, např. střemcha vavřínová - roste rychle a je celoročně zelená. Já mám kurník zděný a také se snažím udělat pěkné, přeci nebudu mít na zahradě nějakou opičárnu .

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zahrádku máte krásnou ale ten kurník se do ní vůbec ale nehodí...možná je to jen moje oko, ale kurník máte taková látaný s kusy lepenky či co to tam máte, k takové zahradě bych si představovala něco preciznějšího než látaninu z toho co zbylo...snad jsem se vás nedotkla...chovu zdar.
To máte pravdu, proto jsem také psala víc na začátku, že se chystám na nový kurník, respektive tento předělat.Lepenka na něm není, je to staré nabarvené lino, které tam dáváme na šrouby jen přes zimu/vydrží mnohem víc let než ta lepenka/ a pod ním jsou normálně prkna, když jsem to zjara fotila, tak to ještě nebylo sundané no , byla dlouho zima je to z větrné strany tak proto.No a přes zimu mi to nevadí, jelikož to není odnikud vidět než z té zahrady a na tu v zimě přeci jen moc nechodím

A pro honzapm-ne všechny bambusy rolují za sucha nebo mrazu listy, chce to dobře vybrat, jen pozor na ty co nejsou trsnaté, pak by byl bambus opravdu všude možná i v tom kurníku Snad jediné jejich mínus je vysoká cena.
Ernya - ale ano, zcela všechny bambusy za holomrazů, kdy zem promrzne hlouběji
a voda tudíž není ve formě rostlinám přístupné, rolují listy. A nejen bambusy.
Možná jen nemáte dostatečně komplexní a dostatečně horskou zkušenost.
Ke kurníku je řeč o trsnatých Fargesiích, které tu někdo uvedl i na fotkách.
Každý ať hospodaří, jak je jemu blízké.
Má úcta.
esmez
napsal(a):
Dobrý den, máte to tam opravdu moc krásné, představuji si něco podobného, aby byl kurník spíš součást okrasné zahrady a aspoň trochu odclonil ten tankodrom, který holky ze svého výběhu promptně vyrobí:) Bydlíme kousek od Prahy v klimaticky velmi mírné oblasti, v běžné zimě by neměly mít bambusy žádný velký problém. Jaký druh pěstujete? A je výběžkatý nebo trsnatý?
Díky Jana.
Esmez,
úplně Vám vypadnul brslen fortuneův. Sice mu to nějaký rok trvá, ale je stálezelený, u nás vydržel v zimě 2011/12 noční holomrazy pod -30°C bez opadu (na jižní straně zídky s dostatkem vody).
Píšete, že jste od Prahy (já cca 25km), pokud se rozhodnete, že byste to zkusila, mám tu několik zbytných cca 5-ti letých řízkovanců rostoucích podle plotu, nyní asi ve výšce 160cm, je to kultivar Emerald Gaiety (bíle panašovaný, povídání třeba tady http://www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=412 a obrázky do výšky vedeného najdete ve vyhledávači - akorát nám roste v hlíně se zbytkem staré omítky = vápně). Soused ho má krom brzkého letního rána v naprostém stínu a ještě vlhčí půdě, je moc pěkný, má větší listy - snad víc než dvojnásobné.
Dejte vědět, pokud budete ty řízkovance chtít (při kopání se možná nějaké větve ulomí, je to propletené do pletiva, uvidíme). Jen zvažte podmínky, v suchu tak vysoko pravděpodobně neporoste, rozhodně sázet do vlhčí půdy.
A pozor na přikořeňování do dřeva nebo zdí, ale taky to není nijak hrozné, zas tak moc to první roky nedrží a trvá mu to dost dlouho - a není problém čas od času střihnout i radikálněji (třeba ob-rostlinu u země, ať se nedělají holá místa), obráží pak doslova před očima. Lze udržet i na klasickém pletivu jako velmi tenkou hustou "stínící textilii". Jen toho nesmí být moc velká plocha, nebo doplnit zeleným (buď jiný keř, nebo čistě zelený kultivar 'Vegetus', aby to neškubalo očima.
Jestli chcete, mohu ho u plotu "ve školce" vyfotit.
Ju, a slepice mi ho opravdu nežerou
Dobrý den,
Jsem zadavatelka a chci vás seznámit s výsledkem. Nakonec byly všechny mé plány vzhůru kozama, manžel se odmítl na stavbě kurníku podílet, takže jsem ho musela nechat vyrobit u truhláře. Kvůli úzkému průchodu na pozemek má i menší rozměry, než jsem plánovala, jen 2 m2 podlahové plochy. Kvůli tomu jsem snížila plánované množství slípek z 10 na 7. Výběh mají cca 80 m2 včetně „herních prvků“ – velký strom, keře a bývalý kompost.
Celé jsem to dokončila a slepičky začala shánět v nejhorším možném termínu na konci října. Díky frikmonovi mám 2 gournejky a od paní Zuzky jsem získala 2 porcelánové orpingtonky (jsou opravdu nádherné, ještě jednou jí tímto děkuju😊 Zkusila jsem je vyfotit, ale takhle strakatým plemenům spadané listí na pozadí moc nesvědčí😊 Ještě mi chybí 3 australky, kvůli kterým jsem vlastně slepičky pořizovala. Viděla jsem je před pár lety na výstavě a úplně mě uhranuly. Nebyl by někdo ochotný mi je odprodat buď v okolí Prahy nebo s dovozem do Lysé?
Děkuju všem přispěvatelům za jejich rady, které mi do začátku poskytli.
Jana
Zdravím Jano, to žrádlo a napáječku bych nechala zavěšené dole pod kurníkem, takhle to budou mít plné pilin a trusu a budete muset denně měnit vodu. Nahoře v tom soudku je asi hnízdo, ale to mi přijde dost málo pro 7 slepic, to si nedovedu vůbec představit, jak se tam ty slepičky budou střídat. Ideální by bylo přilepit zvenku z boku 3 snášecí boxy, to by neměl být velký problém.
Zuzkaa
napsal(a):
Zdravím Jano, to žrádlo a napáječku bych nechala zavěšené dole pod kurníkem, takhle to budou mít plné pilin a trusu a budete muset denně měnit vodu. Nahoře v tom soudku je asi hnízdo, ale to mi přijde dost málo pro 7 slepic, to si nedovedu vůbec představit, jak se tam ty slepičky budou střídat. Ideální by bylo přilepit zvenku z boku 3 snášecí boxy, to by neměl být velký problém.
to hnízdo je tam zatím jen jedno, protože snášejí jen 2 slípky. Už mám připravené další. Pro sedm pipek by dvě hnízda měla být ok. Žrádlo i vodu mají venku, v kurníku je jen malá napáječka (měním vodu denně) a pšenice
Snášková hnízda bych dal do spodní části, jednak zaberou na hřadech moc místa a slepice do nich budou chodit spát a budou tím pádem plná trusu. Spodní část před snáškovými hnízdy bude vhodné zastínit, aby měly slípky při snášení pocit bezpečí. Stačí před hnízda zavěsit hadrový pytel. Krmení a voda pod hřady není ideální řešení, uvidíte sama, až budete mít plánovaný počet slepic. Hřady by měly mít skosené hrany.
hřady mají skosené hrany, možná to jen na fotce není dobře vidět. To druhé hnízdo bude na zemi pod tímhle, kvůli úspoře místa i kvůli orpinám, které určitě budou radši. Máte pravdu, že ta voda pod hřady je špinavá a musím ji měnit denně. Myslela jsem ale, že vodu by měly mít i dispozici pořád. Do kurníku sice chodí jenom spát, ale beru to jako rezervu "co kdyby měly žízeň". Jinak krmítka i napáječky mají venku.
Teprve začínám, takže je jasné, že spoustu věcí budu vychytávat za pochodu.
Díky všem za rady
Jana
Jirka.pechy
napsal(a):
Taky se musím pochlubit
Jirko,kurnicek mate pekny,jen mam jednu pripominku,misto toho klacku jim tam dejte bidlo,plochy hranol,neco jako stresni late,slepice musi sedět na rovne ploše,z kulatiny budou padat,nejsou to kanari..latku podle velikosti slepic a zaoblene hrany jinak pekne😀
Foto kurína pre inšpiráciu:
Kurín je na kolesách, potiahne ho jeden silnejší človek. Nad vylezom je okno. Dva vetracie otvory (biele mriežky) v zime zatvorené. Vzadu zásuvka na vyberanie trusu. Ráno si otvárajú samé šliapnutím na dosku. V zime majú potravu a vodu vo vnútri. Pri silných mrazoch temperujem na cca +2-5st.