Dobrý den,
jsem laik a začátečník v chovu, ne jenom drůbeže.
Chtěl bych si pořídit k našim starším 10 slepicim, (je to různorodá směs nějakých hybridů, chovají rodiče), asi 5 zlatých kropenek, případně časem vrátit na dvorek jen původní čistá plemena.
Mám slabost pro Česká plemena a tyto se mi líbí asi nejvíc.
Mám ještě kralíky, Moravský modrý, ale samec se k ničemu nemá... Koupeno na inzerát od starší paní...
Začal jsem shánět, pročítat různě internet a zjistil jsem, že na opravdu odborné úrovni, dnes chová asi málo kdo... Lidé si je jako laici pořizují potom i odchovají a někteří i prodávají.
Jaké pak mám já, jako laik, šance pořídit kvalitní kusy, které budou mít ne jenom požadovaný vzhled, ale i požadované vlastnosti?
A co jejich cena? Je trojnásobek proti velkochovum adekvátní?
Po pročítání inzerce jsem to asi už i vzdal a udělal rozhodnutí, že hejno doplním osvědčeným hybridem, asi Dominant, nakoupeným za 140,-Kč v nedaleké drůbežárně, kde mám snad jistotu, že budou zvířata vakcinovaná, budou mít deklarovaný vzhled i vlastnosti a užitkovost na kterou jsme zvyklí.
Určitě nemám čas jezdit po burzách navazovat vztahy apod.
Přál bych si, aby někde v okolí Hradec Králové nebo Rychnova nad Kněžnou, byla možnost jednoduše nakoupit kvalitu za odpovídající nebo snad už i jakoukoliv cenu...
Spolky chovatelů fungují asi podobně, jako spolky zahrádkářů, tedy spíš zanikají nebo jsou to neveřejné, uzavřené skupiny, internetem příliš nevládnoucí. Jenže jak já, jako laik, pak poznám tu kvalitu?
Není divu, že se šance chopí překupníci a podobní spekulanti nebo i byť v dobré víře laici, kteří ale svou neznalostí mohou napáchat víc škody než užitku...
Pak ať se nikdo nediví, že lidé bez výstavních ambic, nekupují původní plemena, když vlastně nemají kde...
Doporučíte mi prosím, co dál? Určitě nejsem jediný, kdo to vidí podobně.
Dobrý večer.
Zřejmě si budete muset udělat čas a navštívit nějakou chovatelskou výstavu ve Vašem okolí .
Další možností je navštívit chovatelskou burzu v Týništi nad Orlicí. Tato se koná pravidelně každý měsíc.
Dále se podívejte na web cschdz.eu ,Zde najdete vše potřebné co se týče chov.klubů, místních chovatelských organizací, termíny výstav aj. Najdete zde i kontakty na členy svazu.
Zdravím Karel
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím,
Začít s chovem čistokrevných plemen je těžké.Máte možnost využít nabídky na inzerátech, kde ovšem vhodná chovná zvířata sehnat můžete a nemusíte. Já sám používám k doplňování chovu novými zvířaty velice často inzerci zde na Ifauně, nebo navštívím s kamarádem chovatelské burzy.
Je vhodné si udělat čas na navázání nějakých chovatelských vztahů se stejně zaměřenými. Můžete se ve Vašem případě rovnou obrátit na Klub chovatelů českých plemen slepic. Zkuste si zamluvit a sehnat aspoň 2 pěkné kuřičky bez větších vad přímo od chovatele a od jiného chovatele si zaopatřete kohouta. Při kvalitním chovu na cenu příliš nehleďte, 3x víc než za hybridy nic není. Kvalitu poznáte tak, že koupíte zvíře ohodnocené, nebo si minimálně prohlédnete fotky nabízených zvířat nebo samotná zvířata osobně, chce to ale trochu znalecké oko. Proto je rozhodně vhodné navázat kontakt se solidním chovatelem z okolí, nejlépe přes klub chovatelů (má i webové stránky).
Chovatelé, kteří vystavují, očkují minimálně proti paramyxoviróze -Newcastleská choroba (obvykle podmínkou pro účast na výstavách), dále pak často proti kokcidiím, Markově nemoci aj., to si většinou dělá každý, jak uzná za vhodné. Hybridi se ve velkochovech musejí očkovat podle jistého vakcinačního programu, tam je jistota.
Jestli máte zájem si sehnat chovné jedince z větší dálky, můžete využít možnosti koupit násadová vejce, nechat si je poslat poštou nebo přes dopravce zvířat a vylíhnout si je. Tady je větší šance, že Vás někdo ošidí. Když se nebudete bát dát třeba v případě české slepice 20-25 Kč za vejce, ale s jistotou, že berete od chovatele s dobře složeným a ohodnoceným hejnem, tak si můžete doma odchovat pěkná zvířata k chovu. Ale vždycky se musí selektovat a v tom nejlépe poradí zkušený chovatel daného plemene (jak píšu poněkolikáté, není nad dobré chovatelské kolegy) nebo posuzovatel na výstavě, nebo když nechcete vystavovat a být členem ČSCH (což je při prošlechťování chovu skoro nutné), tak se musíte s nějakým posuzovatelem osobně znát, aby někdy přijel ve volném čase na návštěvu (podíval se trochu na slípky ).
Sám se jednou naučíte, které znaky jsou žádoucí, které zase výlukovými vadami, k úspěšnému chovu musíte svoje plemeno poznat pořádně.
Je náročnější chovat slepice na něco jiného než okrasu a vejce, hnát se za kvalitou.
J.E.
Děkuji Vám za cenné informace a rady i Váš čas. Chtěl jsem se toho vyvarovat...ale bohužel asi opravdu není zbytí...
Aby se člověk stal odborníkem na všechno. Za chvilku si budu muset asi sám šít i boty, montovat auto, stavět dům a cestovat po celé republice. Kvalitní službu, aby člověk 30 let po revoluci, stále pohledal... Otázka je, kde na to všechno, vzít čas a energii...
Oslovím tedy přímo chovatele, nejspíš pana Kosíka, když ze specializovaných stránek kontakt nefunguje, z inzerce se mi též nikdo neozval...

to není o tom, že člověk musí být odborníkem na všechno, ale když chcete chovat jakékoliv čistokrevné zvíře, je potřeba prostě něco o tom vědět, něco víc, než co to žere. protože i vy sám pak musíte být schopný udělat si základní selekci potomstva, prostě bez toho "nakoukání" zvířat to nejde
Troufám si tvrdit, že se velmi mýlíte. Já si přece nechci zřizovat vlastní odchovnu, něčeho vzácného, ale obyčejnou, původní slepici, kterých kdysi, běhalo po dvorkách spousty. A narazil jsem na problém, že nejsou. Asi jako už se nevyrábí dobrá původní auta.
Koupím si 5 kusů, očekávajíc, že mi budou snášet vejce, shánět si potravu, chovat se a vypadat, přesně tak, jak mají. A když zestárnou, nechám je dožít, nebo udělám polévku a koupím nové, nic víc, nic míň...
Vy, když si budete chtít koupit auto, postavit dům, tak opravdu nestačí, seznámit se s obsluhou? Budete studovat, princip činnosti, výrobní postupy? Jezdit na srazy? Asi též nikoliv a to se jedná o investice řádově vyšší.

alest250
napsal(a):
Troufám si tvrdit, že se velmi mýlíte. Já si přece nechci zřizovat vlastní odchovnu, něčeho vzácného, ale obyčejnou, původní slepici, kterých kdysi, běhalo po dvorkách spousty. A narazil jsem na problém, že nejsou. Asi jako už se nevyrábí dobrá původní auta.
Koupím si 5 kusů, očekávajíc, že mi budou snášet vejce, shánět si potravu, chovat se a vypadat, přesně tak, jak mají. A když zestárnou, nechám je dožít, nebo udělám polévku a koupím nové, nic víc, nic míň...
Vy, když si budete chtít koupit auto, postavit dům, tak opravdu nestačí, seznámit se s obsluhou? Budete studovat, princip činnosti, výrobní postupy? Jezdit na srazy? Asi též nikoliv a to se jedná o investice řádově vyšší.
S tím autem je to pěkný příměr.
Vy chcete něco, čeho kdysi běhalo po dvorcích spoustu. Dneska už ale neběhá a o to jde. Je to stejný jako když byste chtěl Aero 30. Taky nestačí zajít do autosalonu a seznámit se s obsluhou. Kdo chce veterána auto, musí být nadšenec seznámený s funkcí jednotlivých dílů a minimálně pokročilý automechanik amatér. Kdo se chce jen seznámit s obsluhou, musí koupit nové auto.
Se slepicemi je to to stejné. Pokud chcete jen nějaké slepice, co ponesou, musíte koupit hybrida. Čistokrevná plemena žádná drůbežárna nechová, prostě už je to vyšší dívčí.

Česká kropenka už prostě není nic obyčejného, co běhá po dvorcích. Obyčejná slepice současnosti co běhá po dvorcích je hybrid. Nejčastěji nějaký hnědý.
Pokud chcete shánět čistokrevné slepice, musíte se podívat i dál než za plot své zahrady a také si něco o tom přečíst. Jak je snadné či nesnadné zakoupit čistokrevnou drůbež, je už mnoho článků i zde na fauně. A právě ti kteří to dělají na odborné úrovni, to nedělají kvůli prodeji. (a není jich málo) Je spousta klubů kde se právě ti špičkoví chovatelé sdružují a je i mnoho chovatelů v místních organizacích chovatelského svazu, kteří nejsou členy klubu, ale čistokrevnou drůbež chovají. Musíte ale sám vědět co chcete a také něco pro to udělat. Pokud vám opravdu jde o čistý chov, je možné kontaktovat chovatele z klubu a určitě se najde takový který vám prodá násadové vajíčka a vylíhnout si sám a sám si odchovat se vším očkováním. Druhá možnost je koupit to co je k mání na trhu (myšleno plemena) a pak na výstavě zakoupit dobrého kohouta a opět si sám odchovat vlastní drůbež. Těch výstav kde můžete zakoupit drůbež (občas se povede i slepičky) je mnoho. Stačí si přečíst místní tisk a zjistíte, že kdejaká vesnička v okolí chovatelské prodejné výstavy pořádá alespoň jednou ročně a ve větších městech jsou trhy nebo výstavy třeba i každý měsíc. Pokud ale nejste ochoten obětovat tomu čas a prostředky kontaktujte fa Slepičář a ta vám doveze drůbež až do kurníku .http://www.cschdz.eu/odbornosti/drubez/kluby.aspx
Nejsnadněji se k čistokrevné drůbeži dostanete teď na jaře, skrzevá násadová vajíčka.
Stačí vybírat z nabité inzerce. Doporučuji ale spíš odbornější časopis (Chovatel), než virtuální hobby weby.
Ale i na nich se vyskytují výjimky - top chovatelé čistokrevné drůbeže, je to jen pár jednotlivců.
Můžete oslovit jednotlivé Kluby, na které vám poslal kontakt Horal.
Případně můžete vyrazit na podzimní a zimní výstavy, kde si již zakoupíte dospělá zvířata.
Za kolik? Tak to není žádný problém zjistit - stačí si Vyhledat katalogy z předchozích ročníků daných
výstav a hned budete v obraze.
Cena kvalitního násadového vejce se v této sezoně v ČR pohybuje okolo 20-25,- a více.
Levnější vajíčka většina naznačují, že "chovatel" si příliš hlavu se selekcí chovného hejna
a s vytrvalým zvyšováním úrovně příliš hlavu nedělá.
I když existují výjimky, a mnozí z opravdu dobrých chovatelů dávají zapáleným a nadějným
zájemcům vejce nebo zvířata zdarma. Stává se to.
Překupník vám zdarma nedá ani to vejce za 12-15,- Kč, podle toho často poznáte nejen úroveň chovu.
Takže to shrnu - Výstavy, Kluby, Inzerce. Ceny - velmi variabilní.
napsal(a):
S tím autem je to pěkný příměr.
Vy chcete něco, čeho kdysi běhalo po dvorcích spoustu. Dneska už ale neběhá a o to jde. Je to stejný jako když byste chtěl Aero 30. Taky nestačí zajít do autosalonu a seznámit se s obsluhou. Kdo chce veterána auto, musí být nadšenec seznámený s funkcí jednotlivých dílů a minimálně pokročilý automechanik amatér. Kdo se chce jen seznámit s obsluhou, musí koupit nové auto.
Se slepicemi je to to stejné. Pokud chcete jen nějaké slepice, co ponesou, musíte koupit hybrida. Čistokrevná plemena žádná drůbežárna nechová, prostě už je to vyšší dívčí.
A kde jste vyčetl vy, že původní plemena nenesou? Já jsem si o tom už něco přečetl a dočetl jsem se, že nesou cca 150 vajíček ročně. Takže Aero 30, taková je kvalita původních českých slepic? I kdyby, rozdíl je v tom, že ta Aero se nová nevyrábí... Slepice se snad, stále líhnou a já jen chci ty původní, ne nějaké auto, napadené kutilem, amaterem, prekupnikem...
Nebo se snad kurník či krmivo, slepic původních a současných, nakolik liší, abych se stal odborným chovatelem a nějak jim neublížil, zatímco dnešní hybrid snese i špatné zacházení?
honzapm
napsal(a):
Nejsnadněji se k čistokrevné drůbeži dostanete teď na jaře, skrzevá násadová vajíčka.
Stačí vybírat z nabité inzerce. Doporučuji ale spíš odbornější časopis (Chovatel), než virtuální hobby weby.
Ale i na nich se vyskytují výjimky - top chovatelé čistokrevné drůbeže, je to jen pár jednotlivců.
Můžete oslovit jednotlivé Kluby, na které vám poslal kontakt Horal.
Případně můžete vyrazit na podzimní a zimní výstavy, kde si již zakoupíte dospělá zvířata.
Za kolik? Tak to není žádný problém zjistit - stačí si Vyhledat katalogy z předchozích ročníků daných
výstav a hned budete v obraze.
Cena kvalitního násadového vejce se v této sezoně v ČR pohybuje okolo 20-25,- a více.
Levnější vajíčka většina naznačují, že "chovatel" si příliš hlavu se selekcí chovného hejna
a s vytrvalým zvyšováním úrovně příliš hlavu nedělá.
I když existují výjimky, a mnozí z opravdu dobrých chovatelů dávají zapáleným a nadějným
zájemcům vejce nebo zvířata zdarma. Stává se to.
Překupník vám zdarma nedá ani to vejce za 12-15,- Kč, podle toho často poznáte nejen úroveň chovu.
Takže to shrnu - Výstavy, Kluby, Inzerce. Ceny - velmi variabilní.
Děkuji za informace, to je právě to, že abych získal dobré zboží, musím se stát odborníkem sám. To je napříč všemi odbory, bohužel. Jenže kdo na tohle, má čas... Ale i tak jste mi poradil víc než ti, kteří doporučují, abych více četl...to není nikdy na škodu...ale pak mi asi něco uniká :) Třeba smysl poradny...
horal
napsal(a):
Pokud chcete shánět čistokrevné slepice, musíte se podívat i dál než za plot své zahrady a také si něco o tom přečíst. Jak je snadné či nesnadné zakoupit čistokrevnou drůbež, je už mnoho článků i zde na fauně. A právě ti kteří to dělají na odborné úrovni, to nedělají kvůli prodeji. (a není jich málo) Je spousta klubů kde se právě ti špičkoví chovatelé sdružují a je i mnoho chovatelů v místních organizacích chovatelského svazu, kteří nejsou členy klubu, ale čistokrevnou drůbež chovají. Musíte ale sám vědět co chcete a také něco pro to udělat. Pokud vám opravdu jde o čistý chov, je možné kontaktovat chovatele z klubu a určitě se najde takový který vám prodá násadové vajíčka a vylíhnout si sám a sám si odchovat se vším očkováním. Druhá možnost je koupit to co je k mání na trhu (myšleno plemena) a pak na výstavě zakoupit dobrého kohouta a opět si sám odchovat vlastní drůbež. Těch výstav kde můžete zakoupit drůbež (občas se povede i slepičky) je mnoho. Stačí si přečíst místní tisk a zjistíte, že kdejaká vesnička v okolí chovatelské prodejné výstavy pořádá alespoň jednou ročně a ve větších městech jsou trhy nebo výstavy třeba i každý měsíc. Pokud ale nejste ochoten obětovat tomu čas a prostředky kontaktujte fa Slepičář a ta vám doveze drůbež až do kurníku .http://www.cschdz.eu/odbornosti/drubez/kluby.aspx
Také Vám děkuji. Myslím, že co chci, jsem napsal naprosto přesně. Když začínám, nepoznam dobrého kohouta. V inzerci nerozeznam kvalitní chov od špatného...
Už už jsem chtěl objednat u Slepičáře, ale něco mi tam bylo divné, pročetl si recenze a byl jsem doma.
Svého času, jsem se věnoval renovaci a opravami motocyklů a víte, kde je nejvíc podvodníků? Jistě, na burzách... Ale jsou i odborné internetové stránky, kde Vás dobře nasměrují, což jsem asi očekával i zde. Ale jsem tu nový, chci si pořídit pěkné slipky, neboli pěkného veterána a musím tomu věnovat ten čas a zorientovat se sám.
Takže to chce delší čas.

alest250
napsal(a):
A kde jste vyčetl vy, že původní plemena nenesou? Já jsem si o tom už něco přečetl a dočetl jsem se, že nesou cca 150 vajíček ročně. Takže Aero 30, taková je kvalita původních českých slepic? I kdyby, rozdíl je v tom, že ta Aero se nová nevyrábí... Slepice se snad, stále líhnou a já jen chci ty původní, ne nějaké auto, napadené kutilem, amaterem, prekupnikem...
Nebo se snad kurník či krmivo, slepic původních a současných, nakolik liší, abych se stal odborným chovatelem a nějak jim neublížil, zatímco dnešní hybrid snese i špatné zacházení?
slepice umírají a na jejich místo nastupuje nová a nová generace, ty vaše "původní" už jsou dávno mrtvé. Současný stav plemene je různý, podle chovu, právě podle toho, kdo je choval dále.
A co se snášky týče, ano, je to Aero 30.
Kurník a krmivo, to je opravdu to nejmenší. Nebavíme se o zacházení, ale o tom, že česká slepice v podobě, jakou jste si jí vysnil, pravděpodobně ani neexistuje.

Odborné internetové stránky viz stránky svazu chovatelů.
Problém je ale v tom, že mnoho a mnoho chovatelů se s internetem nekamarádí a tím pádem internet není medium, kde se s nimi dá navázat kontakt. Proto jste dostal typy na burzy a výstavy.
alest250
napsal(a):
Také Vám děkuji. Myslím, že co chci, jsem napsal naprosto přesně. Když začínám, nepoznam dobrého kohouta. V inzerci nerozeznam kvalitní chov od špatného...
Už už jsem chtěl objednat u Slepičáře, ale něco mi tam bylo divné, pročetl si recenze a byl jsem doma.
Svého času, jsem se věnoval renovaci a opravami motocyklů a víte, kde je nejvíc podvodníků? Jistě, na burzách... Ale jsou i odborné internetové stránky, kde Vás dobře nasměrují, což jsem asi očekával i zde. Ale jsem tu nový, chci si pořídit pěkné slipky, neboli pěkného veterána a musím tomu věnovat ten čas a zorientovat se sám.
Takže to chce delší čas.
Ano, pochopil jste. Pro "obyčejnou" čistokrevnou slepici musíte být tím, co jste u motocyklů. Jinak vám nosný hybrit a to tu již bylo uvedeno, bude tou "obyčejnou" slepicí, ale...Zase se s hybridem nedá dál úspěšně chovatelsky pracovat, jak to dělali naši předci. Nechat vysedět volně nějaká kuřátka po kohoutovi, který již může být třeba vesnický mix, to jistě můžete, ale brzy se dostanete v užitkovosti k těm 150 kusům za rok.
napsal(a):
slepice umírají a na jejich místo nastupuje nová a nová generace, ty vaše "původní" už jsou dávno mrtvé. Současný stav plemene je různý, podle chovu, právě podle toho, kdo je choval dále.
A co se snášky týče, ano, je to Aero 30.
Kurník a krmivo, to je opravdu to nejmenší. Nebavíme se o zacházení, ale o tom, že česká slepice v podobě, jakou jste si jí vysnil, pravděpodobně ani neexistuje.
A jakou jsem si ji vysnil? Vy jste tedy odborník :) Prosím, odpovídejte k věci a na mé dotazy, ne na to co si myslíte, že já si myslím...to raději nechtějte ani vědět :))
jo012810
napsal(a):
Ano, pochopil jste. Pro "obyčejnou" čistokrevnou slepici musíte být tím, co jste u motocyklů. Jinak vám nosný hybrit a to tu již bylo uvedeno, bude tou "obyčejnou" slepicí, ale...Zase se s hybridem nedá dál úspěšně chovatelsky pracovat, jak to dělali naši předci. Nechat vysedět volně nějaká kuřátka po kohoutovi, který již může být třeba vesnický mix, to jistě můžete, ale brzy se dostanete v užitkovosti k těm 150 kusům za rok.
Byl jsem naivní, prostě mi nedošlo, že zrovna se mi zalíbí tak starý veterán:) Tak uvidím, jak pochodím u nich s názorem, že jejich oblíbené plemeno, je oceněno jako je Aero 30... Tedy, že už to pro normální lidi není...

Ja si myslím že až tak veľkým odborníkom nebudete musieť byť ak nájdete niekoho zodpovedného a kúpite si od neho už sliepočky, ja teda som mala smolu na moje prvé čistokrvné až vlastné liahnutie už bolo oveľa lepšie.
napsal(a):
Ja si myslím že až tak veľkým odborníkom nebudete musieť byť ak nájdete niekoho zodpovedného a kúpite si od neho už sliepočky, ja teda som mala smolu na moje prvé čistokrvné až vlastné liahnutie už bolo oveľa lepšie.
Děkuji, já také tajně doufám, že mi někdy nějaký dobrý chovatel nějakou třeba prodá ;) Ale je to hold mosaz (vzácnost). A ta se musí hledat, chce to čas...
Myslím, že z toho děláte příliš velký problém. Jediný problém je v tom, že si zřejmě netroufnete na to, odchovat si kuřata sám. Na jaře se zde v inzerci objeví jistě několik inzerátů nabízejících násadová vajíčka nebo malá kuřátka. V době krmných směsí to není takový problém, Vy jen zajistíte teplo a postupem času odpovídající výběh. (Samozřejmě něco nastudujete, aby jste věděl, co kuřátka potřebují.)
Dávám odkaz na klub chovatelů českých slepic, třeba se u nich domluvíte.
https://ceske-slepice.webnode.cz/
V tomto vláknu je na konci zmiňovaná líheň Moučka. (Je tam i parádní fotka).
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3539546/ceske-zlate-kropenky?from-list=1#a3542748
Pokud nemáte vystavovatelské ambice, případně prodej násadových vajec nebo líhnutí a prodej kuřat, tak exteriér řešit zas tak nemusíte. Až je budete mít v reálu, tak do oka dostanete.

Nuž ale všetci vieme že s kuriatkami sú starosti a prečo by chcel každý liahnuť a odchovávať? Viem je to teraz móda.
napsal(a):
Nuž ale všetci vieme že s kuriatkami sú starosti a prečo by chcel každý liahnuť a odchovávať? Viem je to teraz móda.
Tak samozřejmě, starosti i radosti. Je to ale nejschůdnější cesta, jak se dostat k požadovanému plemeni. Nebo pořídit kvočnu. Zajistíte jen krmení, odchovnu a výběh (pro někoho budou ale starosti i toto).

No ak nikto nie je doma počas dňa tak je ťažko odchovávať kurčatá to vieme všetci.

Nerozumiem čo je také ťažké pochopiť že niekto chce staré plemeno sliepok ale nechce liahnuť, iba ak sa pritrafí že si kvočka sama sadne. Ja mám v okolí dosť takých ľudí a nevidím na tom nič zlé, naopak teší ma že skončili s hybridkami.
Před pár lety jsem byl na tom stejně jako vy. Roky jsem míval jenom hybridky a věnoval jsem se hlavně králíkům. Když jsem chtěl začít s čistým chovem slepic, chtěl jsem, stejně jako vy, mít něco národního, něco původního. Začal jsem chodit po výstavách a okukovat jak má které plemeno vypadat. Nakupoval jsem kde se dalo a to v domnění že kupuji to co bylo prezentováno. A tak šumavanky a české kropenky zlaté i stříbrné byly jako první co jsem začal shánět. Průměrná snáška byla někde na 120 vajíčkách za rok. Shánět novou krev bylo docela obtížné a povedlo se mi to u šumavanek. Češky u mne skončily a se šumavankami to docela šlo. Jenomže když už to začínalo za něco stát, zkazila mi radost liška.

napsal(a):
No jo, jenže kdo to bude dělat za vás? Nejsou žádné drůbežárny čistokrevných plemen....
Buď si vylíhnete či odchováte sám, nebo budete čekat, jestli někdo nebude prodávat už hotové kusy, které nechce.
A takových samičího pohlaví prostě moc není, no.

napsal(a):
Nerozumiem čo je také ťažké pochopiť že niekto chce staré plemeno sliepok ale nechce liahnuť, iba ak sa pritrafí že si kvočka sama sadne. Ja mám v okolí dosť takých ľudí a nevidím na tom nič zlé, naopak teší ma že skončili s hybridkami.
No, vy pochopte, že není žádná drůbežárna, kde by někdo odchoval kuřata za vás. U čistokrevných slípek je to v podstatě tak, že každý si odchovává hlavně pro sebe.
Nikde není žádný podnik, který by líhnul a odchovával kuřice čistokrevných plemen.

napsal(a):
No ak nikto nie je doma počas dňa tak je ťažko odchovávať kurčatá to vieme všetci.
To není pravda. Kuře není kotě, které potřebuje každé dvě hodiny nakrmit. Na kuřata stačí papundeklová krabice, lampa, krmítko a napáječka. Vaší neustálou přítomnost to opravdu nevyžaduje.
To stejný s líhní, automat dělá všechno sám.
napsal(a):
Přesně tak. Přistěhoval jsem se na vesnici, přiženil jsem se do starého rodu sedlaků, všichni tu mají jen zemědělské školy, ale o slepicích toho už vím víc, než všichni dohromady...
Když jsem otevřel kurníku, tak 10cm hoven, hřady snile, nevhodně umístěné, výběh bláto, jedna malá budka jako přístřešek...přitom kolem baráku 2 hektary pastvin...Slepice se nevracely všechny domů atd. atd. Všechny hrubé chyby, na které si jen vzpomenete.
A dotaz na vlastní kuřata? Kdo by se o to staral... Do práce vstávám ve 4, domů přijedu v 18h. A nemám na starosti jen slepice, tak jak bych asi mohl sám líhnout...
alest250
napsal(a):
Děkuji, já také tajně doufám, že mi někdy nějaký dobrý chovatel nějakou třeba prodá ;) Ale je to hold mosaz (vzácnost). A ta se musí hledat, chce to čas...
Dobrý den, neztrácejte naději, byla jsem v úplně stejné situaci a nakonec
své vysněné slepice sehnala (a to jsem chtěla orpingtonky a gournayky, které opravdu nejsou běžným plemenem). Prostě chovateli vysvětlíte, že líhnout nemůžete, ale že vám to plemeno jednoduše učarovalo. O cenách jsem nediskutovala, byly jen cca o 30% dražší než drůbežárna. Kontakty jsem získala ve výstavním katalogu z Lysé. Klub chovatelů českých slepic má taky na svých stránkách jmenovitý seznam členů včetně kontaktů na ně. Dvě tři slípky vám určitě někdo prodá. Že to nebudou ty úplně nejkrásnější z jeho hejna, je jasné, ale pochopila jsem, že vystavovat ani chovat stejně nechcete.
Držím palce:)
Jana
alest250
napsal(a):
Přesně tak. Přistěhoval jsem se na vesnici, přiženil jsem se do starého rodu sedlaků, všichni tu mají jen zemědělské školy, ale o slepicích toho už vím víc, než všichni dohromady...
Když jsem otevřel kurníku, tak 10cm hoven, hřady snile, nevhodně umístěné, výběh bláto, jedna malá budka jako přístřešek...přitom kolem baráku 2 hektary pastvin...Slepice se nevracely všechny domů atd. atd. Všechny hrubé chyby, na které si jen vzpomenete.
A dotaz na vlastní kuřata? Kdo by se o to staral... Do práce vstávám ve 4, domů přijedu v 18h. A nemám na starosti jen slepice, tak jak bych asi mohl sám líhnout...
Nikdo Vám líhnutí nenutí, byla to jen rada, jak nejschůdněji získáte požadované plemeno. Pročítejte inzerci, třeba budete mít štěstí a někdo bude koncem léta prodávat přebytečné odrostlé slepičky. A nebo viz esemez.
Ještě závěrem. Normální je, že se slepice do kurníku na noc vrátí i z neomezeného výběhu. Pokud ne, je kurník nevyhovující. Co bylo špatně jste popsal. (To je jen přímluva za vypuštění z pokakaného dvorečku).

Ale ja si odchovávam, ja som doma. No tiež som si kúpila teraz 4 mládky z výstavy, takže si myslím že občas sa dajú kúpiť. Nie všetko predajú ako kuriatka tí čo maju odchovne a tak vedia predať aj sliepky.
ladd
napsal(a):
Nikdo Vám líhnutí nenutí, byla to jen rada, jak nejschůdněji získáte požadované plemeno. Pročítejte inzerci, třeba budete mít štěstí a někdo bude koncem léta prodávat přebytečné odrostlé slepičky. A nebo viz esemez.
Ještě závěrem. Normální je, že se slepice do kurníku na noc vrátí i z neomezeného výběhu. Pokud ne, je kurník nevyhovující. Co bylo špatně jste popsal. (To je jen přímluva za vypuštění z pokakaného dvorečku).
Však kurnik už je čistý, voňavý, nové hřady, nová hnízda, všechny slípky pouze na hřadech, zase všechny snáší, už nezanáší, už nemají špinavá vejce atd. Výběh nový, travnatý a už zase všechny vypadají jako slepice, i když ještě mají slabé skořápky, nějaký ten parazit na nich také bude, nicméně, mám z nich prostě radost... Jenon jde vše tak moc pomalu...snad budu mít na nějakou burzu tady čas. Zatím pořídím ty osvědčené a hlavně dostupné, hybridní...i to jsou pro mě pěkné slepice a časem se třeba i vypracuji dál...

Ja tomu rozumiem, poznám pána ktorý kvôli tomu rozdal svoju hydinu či lacno predal, ked pochopil že toľko energie na to nemá.

No ak myslíte, lenže nie každý chce kupovať drahé liahne a vlastne čo je na tom ked si chce kúpiť sliepky a nie liahnúť. Stále nerozumiem o čo ide. Pred mesiacom či viac bolo plno ponúk na celé kmene tak prečo by si nemohol kúpiť.

napsal(a):
No ak myslíte, lenže nie každý chce kupovať drahé liahne a vlastne čo je na tom ked si chce kúpiť sliepky a nie liahnúť. Stále nerozumiem o čo ide. Pred mesiacom či viac bolo plno ponúk na celé kmene tak prečo by si nemohol kúpiť.
koupit může, když jiný bude prodávat. ale uznejte, že výběr kmenů je o mnoho menší než nabídka násadovek.
napsal(a):
Uvidíme, dvě slepice jsou už velmi staré jedna i špatně chodí, takže bude místo cca na 6-8 nových. Co seženu, to bude. Za dva roky se pak posunu zase dál.
horal
napsal(a):
Před pár lety jsem byl na tom stejně jako vy. Roky jsem míval jenom hybridky a věnoval jsem se hlavně králíkům. Když jsem chtěl začít s čistým chovem slepic, chtěl jsem, stejně jako vy, mít něco národního, něco původního. Začal jsem chodit po výstavách a okukovat jak má které plemeno vypadat. Nakupoval jsem kde se dalo a to v domnění že kupuji to co bylo prezentováno. A tak šumavanky a české kropenky zlaté i stříbrné byly jako první co jsem začal shánět. Průměrná snáška byla někde na 120 vajíčkách za rok. Shánět novou krev bylo docela obtížné a povedlo se mi to u šumavanek. Češky u mne skončily a se šumavankami to docela šlo. Jenomže když už to začínalo za něco stát, zkazila mi radost liška.
To je prostě krása :) Člověk by jen seděl a koukal, to prostě nikdy neomrzí :)

Jednoznačne, ale určite dosť ak niekto chce.
alest250
napsal(a):
Však kurnik už je čistý, voňavý, nové hřady, nová hnízda, všechny slípky pouze na hřadech, zase všechny snáší, už nezanáší, už nemají špinavá vejce atd. Výběh nový, travnatý a už zase všechny vypadají jako slepice, i když ještě mají slabé skořápky, nějaký ten parazit na nich také bude, nicméně, mám z nich prostě radost... Jenon jde vše tak moc pomalu...snad budu mít na nějakou burzu tady čas. Zatím pořídím ty osvědčené a hlavně dostupné, hybridní...i to jsou pro mě pěkné slepice a časem se třeba i vypracuji dál...
Tip místo hybridek.
Každý rok zde p. Zeleniec (snad jsem mu nezkomolil jméno) inzeruje prodej odrostlých kuřic vlašek a leghornek. To jsou pěkné nosné slepice vhodné do velkých zelených výběhů.

ladd
napsal(a):
Tip místo hybridek.
Každý rok zde p. Zeleniec (snad jsem mu nezkomolil jméno) inzeruje prodej odrostlých kuřic vlašek a leghornek. To jsou pěkné nosné slepice vhodné do velkých zelených výběhů.
Aj ja sa k tomu prikláňam nekupujte hybridky.
napsal(a):
Aj ja sa k tomu prikláňam nekupujte hybridky.
Uvidím, co se zadaří, oslovím přímo další chovatele, pokusím se pro radu navštívit i nějakou výstavu či burzu, zkusím pročíst další knížku a víc pro to udělat zatím nemůžu a ani nechci, mám zkrátka i jiné zájmy i povinnosti.
Vážený Pane , přečetl jsem si odpovědi na váš dotaz ale nikdo vám neporadil jak si obstarat domácí slepice co běhaly po dvorcích před padesáti léty aspoň si myslím že vám jde zrovna o takové ( každá jiná žadne plašaky a kohout aby ráno hezky zakokrhal) .Jestli ano tak vám dám návod jak na to aby jste měl takový jak jste si ho vysnil .
Kupte si několik druhů slepic jestli nemáte problém z výběhem ani se sousedy tak vybírejte lehčí plemena - vlaška ,leghorna ,české slepice a kním kohouta raději těžšího plymutky ,australky, maransky, to proto aby kuřata při kuchyňské upravě nemusela kuchařka na pekáči hledat . Ty slepice si obstarejte po jedné rychleji se vám zaplní dvorek slepicemi tak jak jste je vídal . Jestli nemáte liheň a ani o ní neuvažujete tak si kupte třeba slepici kočinky ale i jiné druhy jsou vhodné jako kvočny .

paskov244
napsal(a):
Vážený Pane , přečetl jsem si odpovědi na váš dotaz ale nikdo vám neporadil jak si obstarat domácí slepice co běhaly po dvorcích před padesáti léty aspoň si myslím že vám jde zrovna o takové ( každá jiná žadne plašaky a kohout aby ráno hezky zakokrhal) .Jestli ano tak vám dám návod jak na to aby jste měl takový jak jste si ho vysnil .
Kupte si několik druhů slepic jestli nemáte problém z výběhem ani se sousedy tak vybírejte lehčí plemena - vlaška ,leghorna ,české slepice a kním kohouta raději těžšího plymutky ,australky, maransky, to proto aby kuřata při kuchyňské upravě nemusela kuchařka na pekáči hledat . Ty slepice si obstarejte po jedné rychleji se vám zaplní dvorek slepicemi tak jak jste je vídal . Jestli nemáte liheň a ani o ní neuvažujete tak si kupte třeba slepici kočinky ale i jiné druhy jsou vhodné jako kvočny .
Bezva rada...když přivaří valník na limuzínu, traktor mít stejně nebude..
Vážený pane , zadavatel chtěl poradit . Já jsem mu dal návod jak dosahnout na svůj cil . Zadavatel nechtěl slepice co ponesou 280 vajíček ale chtěl mít na dvoře různě zbarvené a strakaté slepice ,to co jsem mu poradil je dle mého nejrychlejší zpusob s tím že slepice ponesou v průměru 180 vajíček . Taky si myslím že zadavatel neočekával 300 vajíček.
Jestli máte nějakou radu vy tak ji sem napište a nepleťte tu auta nejsme v servise ale na chovatelských stránkách .
Chovu zdar
paskov244
napsal(a):
Vážený pane , zadavatel chtěl poradit . Já jsem mu dal návod jak dosahnout na svůj cil . Zadavatel nechtěl slepice co ponesou 280 vajíček ale chtěl mít na dvoře různě zbarvené a strakaté slepice ,to co jsem mu poradil je dle mého nejrychlejší zpusob s tím že slepice ponesou v průměru 180 vajíček . Taky si myslím že zadavatel neočekával 300 vajíček.
Jestli máte nějakou radu vy tak ji sem napište a nepleťte tu auta nejsme v servise ale na chovatelských stránkách .
Chovu zdar
Zadavatel nepsal nic o tom, že by chtěl na dvoře “různě zbarvené a strakaté slepice”. Psal že by chtěl jen původní čistá plemena, o křížení plemen nepadla ani zmínka. A přirovnání k veteránům a motorkám bylo v článku několikrát, poznámka Bohemiagall byla tedy k tématu a navíc vtipná.
Jinak samozřejmě, více plemen na dvoře být může, zvláště, když zadavatel nemíní líhnout. Když si každý rok pořídí jiné plemeno, bude mít lehce rozlišitelné stáří slepic.
Děkuji všem za zajímavé náměty a veškeré informace. Dnes jsem konečně na ohradu po 3 ovcích, natáhl pletivo, kterým slepice neprolezou. Dodělal vrátka apod.
Teď ještě ,,vyvraždit" nějaké slepice... Ale jaké a kolik...
Z kurníku to bude asi jen jedna, která je vždy poněkud stranou a mám dojem, že snáší málo.
I když jsou nejmladším čtyřem slepicím již dva roky, ostatní slepice jsou určitě víc jak 3 leté, spíš i starší, tak pořád všechny nějak solidně nesou.
Dnes jsem sebral 7 vajec. Na 9 starých slepic jsem spokojen.
Teď ještě chci vyléčit tzv. vápenku na nohou. Jen nevím jestli koupit Biokill, Arpalit nebo smáčet nohy ve stolním oleji. Do chemie se mi nechce, ale bylo by to asi nejpohodlnější.
No a za 14 dní už mám vyhlídnutou místní burzu, tak snad se mi tam něco zalíbí. Dám vědět :)

alest250
napsal(a):
Děkuji všem za zajímavé náměty a veškeré informace. Dnes jsem konečně na ohradu po 3 ovcích, natáhl pletivo, kterým slepice neprolezou. Dodělal vrátka apod.
Teď ještě ,,vyvraždit" nějaké slepice... Ale jaké a kolik...
Z kurníku to bude asi jen jedna, která je vždy poněkud stranou a mám dojem, že snáší málo.
I když jsou nejmladším čtyřem slepicím již dva roky, ostatní slepice jsou určitě víc jak 3 leté, spíš i starší, tak pořád všechny nějak solidně nesou.
Dnes jsem sebral 7 vajec. Na 9 starých slepic jsem spokojen.
Teď ještě chci vyléčit tzv. vápenku na nohou. Jen nevím jestli koupit Biokill, Arpalit nebo smáčet nohy ve stolním oleji. Do chemie se mi nechce, ale bylo by to asi nejpohodlnější.
No a za 14 dní už mám vyhlídnutou místní burzu, tak snad se mi tam něco zalíbí. Dám vědět :)
Vápenku opakovaně natírejte třeba Indulonou, roztoči se udusí, a to i bez chemie. Klidně to dělejte každý den, dokud to nezmizne. Ale nejdřív odloupněte ty krusty (jestli se jim už stihly vytvořit), sice to krvácí, ale daleko lépe pak mazací léčba zabírá.
Arpalit Neo je fajn, teda až na to, že je to pěkný jed a bude na něj určitě nějaká ochranná lhůta, přece nechcete kvůli blbosti jako je vápenka jíst vejce, ve kterých jsou takováto svinstva jako Arpalit a nebo je třeba měsíc vyhazovat, je to přece škoda.
napsal(a):
Vápenku opakovaně natírejte třeba Indulonou, roztoči se udusí, a to i bez chemie. Klidně to dělejte každý den, dokud to nezmizne. Ale nejdřív odloupněte ty krusty (jestli se jim už stihly vytvořit), sice to krvácí, ale daleko lépe pak mazací léčba zabírá.
Arpalit Neo je fajn, teda až na to, že je to pěkný jed a bude na něj určitě nějaká ochranná lhůta, přece nechcete kvůli blbosti jako je vápenka jíst vejce, ve kterých jsou takováto svinstva jako Arpalit a nebo je třeba měsíc vyhazovat, je to přece škoda.
zcela bílé nohy má pouze jedna a ta už do kurníku neleze, asi hlavně právě proto. Ostatní to mají zatím ve stádiu, kdy se nadzvedávají šupiny a to jen v oblasti záprstí, "kotníky". Co jsem vyčetl, tak lokální nanášení nějakého oleje, tuku apod., by mělo stačit, pokud se po 14 dnech zopakuje.
A děkuji za postřeh s ochrannou lhůtou chemie, to mi nějak uniklo, o toto zájem nemám.
Jen si neumím představit 9 slepicim a kohoutovi natírat nohy. Asi jim do prulezu v kurníku dám nějakou nádobu s olejem, ať se smočí samy. A to nejspíš na noc, ať se s tím hned nejdou hrabat v hlíně... Pokud by to nezabralo, tak bych zkusil ještě těm, co to mají horší, krusty oloupat, ale zase se to doporučuje až po změkčení, ne na sucho. Taky musím ještě zapracovat na vyběhu, ten mají zejména v okolí krmitek a napajecek to nejhorší bláto...

Bláto zasypejte pískem nebo slámou, slepicím vadí.
Když chcete, aby vápenka slezla rychleji než dovezete ty nové, tak se mazání věnujte, jak často to jen jde. Natírat dvakrát do měsíce sice většinou stačí, ale takto to bude rychleji pryč.

No, s vápenkou je to tak, že buď dokážete slepice ošetřovat tak jak se má, tzn. pochytat, namazat, nebo to nepůjde bez chemie a pak stačí pochytat jednou.
Děkuji, myslím, že to půjde. Každý večer nakukuji do kurníku, jestli jsou všechny pěkně na hřadech a jestli jsou vůbec zpět všechny kusy. Jinak mi dřív dvě nocovaly ve snáškovém hnízdě a občas ještě tu tendenci mají. Když se to cca jednou do týdne stane, většinou už když otevřu dveře, se samy zvednou a jdou na hřad, dřív než se stačí vykálet do hnízda. Takže jsou na mou denní přítomnost už zvyklé a půjde to, doufám, snadno.
Tak jsem byl na své první burze, v Týništi nad Orlicí. Příště pojedu bez ženy, ona chce vše vždy hned, aniž by bylo cokoliv promyšleno, natož připraveno...
Takže kromě morčete, máme pěkné kuřice (5 ks) Dominant v barvě modré, stáří údajně 23t. Cena myslím 165,- Kč.
Chtěl jsem se původně jen podívat, zorientovat, ale pravdou je, že opravdových chovatelů, i dle vyjádření tchána, který je odborník na poštovní holubi, velmi ubívá... Půlka klecí prázdných...
Výběr pěkných slepic tedy vůbec žádný, pár zakrslých plemen, asi 4 chovní kohouti nevím čeho....a jinak všechno stejné hybridy, ve velkých počtech a několika základních barvách.
Zatím jsou holky samostatně, ale líbí se mi :)

Tak ono kdo by touhle dobou prodával čistokrevné slepice, že. tak leda plonkovýho kohouta, co byl jako náhradník, ale aby někdo měl touhle dobou kuřice, to by musel líhnout na podzim a odchovávat to kde? a slepice ve snášce prodávat nebude, když je období sběru násady
napsal(a):
Tak ono kdo by touhle dobou prodával čistokrevné slepice, že. tak leda plonkovýho kohouta, co byl jako náhradník, ale aby někdo měl touhle dobou kuřice, to by musel líhnout na podzim a odchovávat to kde? a slepice ve snášce prodávat nebude, když je období sběru násady
Já tu navíc pár slepic Vlašek mám.
Dvakrát jsem je inzeroval a neozval se nikdo.
Kdo opravdu chce, tak si jistě cestu ke svému vytouženému plemeni najde v kteroukoliv roční dobu.

honzapm
napsal(a):
Já tu navíc pár slepic Vlašek mám.
Dvakrát jsem je inzeroval a neozval se nikdo.
Kdo opravdu chce, tak si jistě cestu ke svému vytouženému plemeni najde v kteroukoliv roční dobu.
No tak podle některých byste s nimi měl objíždět všechny burzy, aby případný nový majitel nemusel udělat celkem nic. Přece si pro ně nepojede někam do tramtárie!
napsal(a):
No tak podle některých byste s nimi měl objíždět všechny burzy, aby případný nový majitel nemusel udělat celkem nic. Přece si pro ně nepojede někam do tramtárie!
Ano, a když za ně budu chtít 400,- Kč za kus, což je velmi nízká cena, a vedle v klícce budou hybridečky krásné za 165,- za kus, tak si ještě vyslechnu, že jsem kšeftman, že chci zbohatnout a možná, ale to vopravdu jenom možná, že jsem i pod-vodník čili untrvasrman.

400,- za slepici, to je přece normální zlodějina. Naopak byste měl být přece rád, že se zbavíte toho, co nechcete a nepotřebujete, ne?
napsal(a):
400,- za slepici, to je přece normální zlodějina. Naopak byste měl být přece rád, že se zbavíte toho, co nechcete a nepotřebujete, ne?
Ano, již žhavím gaučík a pádím na burzu, abych tam byl nejpozději v 5 ráno a podobně nesmyslné hodiny, kdy se tyto akce z pro mne neznámých a nepochopitelných důvodů konají. My, co se máme rádi a rádi zdravě spíme, asi o mnoho přicházíme, když někde netrapčíme v 5.
Přesně jste to vystihli, obchodní duch opravdovým a dobrým chovatelům chybí, logicky, nemají čas ani chuť, věnovat se obchodu. Na to musí být nátura, sám ji nemám a i proto jsem skončil s podnikáním. Je těžké i finančně, vysvětlit lidem, proč je jejich slepice za 400, když ta vedle v přepravce, na první pohled stejná, je za 160 a jejich vejce, chutná stejně.
A proto lidem na venkově dnes za ploty běhají takřka výhradně hybridní slepice.

alest250
napsal(a):
Přesně jste to vystihli, obchodní duch opravdovým a dobrým chovatelům chybí, logicky, nemají čas ani chuť, věnovat se obchodu. Na to musí být nátura, sám ji nemám a i proto jsem skončil s podnikáním. Je těžké i finančně, vysvětlit lidem, proč je jejich slepice za 400, když ta vedle v přepravce, na první pohled stejná, je za 160 a jejich vejce, chutná stejně.
A proto lidem na venkově dnes za ploty běhají takřka výhradně hybridní slepice.
No ale to bude prostě tím, že naprostá většina chovatelů čistokrevných plemen to dělá jako hobby. Ne z nějakého obchodního ducha. Je to prostě koníček.
No a tím pádem takový hobby chovatel fakt nemá zapotřebí trapčit na burze v pět ráno a pak se tam celý den hádat o to, že jeho slepice jsou drahé, aby je nakonec obtěžkané nakažlivou chorobou vezl domů.

A naopak tím, že je to hobby, pro ně samotné není překážkou jet někam do tramtárie, občas i tisíce kilometrů daleko, pro novou krev a je pak prostě k smíchu, když by zájemce chtěl nejlépe všechno dovést rovnou domů a koupit tak za stovku. S takovou ať si koupí toho hybrida
honzapm
napsal(a):
Ano, již žhavím gaučík a pádím na burzu, abych tam byl nejpozději v 5 ráno a podobně nesmyslné hodiny, kdy se tyto akce z pro mne neznámých a nepochopitelných důvodů konají. My, co se máme rádi a rádi zdravě spíme, asi o mnoho přicházíme, když někde netrapčíme v 5.
Na to jsem se ptal také jako první, proč mám vstávat v 6..., což je ale pozdě...v 7 už ti, co prodávají trochu zajímavější exempláře, mají dávno prodáno a jedou domů...
No a důvod, prý ti chlapi, co to organizují ve svém volnu za pár korun, chtějí mít také nějaké volno, být včas doma. Ono to asi pár hodin zabere, všechno pak uklidit atd. Faktem je, že široká veřejnost tam pak ale neodrazí... Pokud by to udělali, pak nevím, jak by se tam vešli, i tak byla hlava na hlavě... Možná bude důvod i počasí, zejména v létě ty zvířata asi dost trpí...
napsal(a):
No ale to bude prostě tím, že naprostá většina chovatelů čistokrevných plemen to dělá jako hobby. Ne z nějakého obchodního ducha. Je to prostě koníček.
No a tím pádem takový hobby chovatel fakt nemá zapotřebí trapčit na burze v pět ráno a pak se tam celý den hádat o to, že jeho slepice jsou drahé, aby je nakonec obtěžkané nakažlivou chorobou vezl domů.
Já to zase beru z toho pohledu, že i pro nové chovatele, kteří s chovem slepic začínají, to je určitě hobby, jako třeba mít psa, kočku. Někdo si vezme venkovní směs na inzerát zadarmo, někdo chce mít čistou rasu s rodokmenem a vůbec není odborník s výstavními ambicemi.
Za kurník dají lidé třeba 30 tisíc, aby pak měli 5 slepic, pro radost z vlastních vajec. Jim je asi jedno, jestli seberou týdně 15 nebo 20 vajíček. Takový člověk podle mě, pak dá za jednu slepici klidně těch 400,- Kč, když ale bude vědět, že má něco zajímavého, pěkného, tradičního, možná i moderního, apod.
Co jsem tak zaznamenal za tu krátkou dobu, co pročítám diskuze a stránky klubů jednotlivých plemen, tak jakoby nebyl téměř vůbec zájem, tradiční plemana rozšířit mimo tu svou, docela uzavřenou komunitu. A to je podle mě, velká škoda. Naopak vidím snahy, toto uvolněné místo zaplnit amatéry, kteří si jeden rok koupí chovný pár a druhý už nabízí kuřata...

Ale vždyť nikdo nikomu v ničem nebrání, akorát to prostě nikdo nedostane až pod nos.Já jsem si píchla prstem na obrázek v atlasu, tohle chci a velkou formu a myslíte si, že bych koupila na místní burze? Ne. Nekoupila jsem ani přes českou inzerci. Ani přes žádný klub, protože to plemeno u nás nemá klub. Natož aby mi někdo prodal kuřice Bylo potřeba oprášit němčinu a vyzkoušet si líhnutí.
Prostě kdo něco nemá ať si nevymýšlí důvody, proč to nejde a že za to můžou nepřejícný uzavřený komunity. Jo, něco se shání ještě hůř než paduánky, třeba soví vousáči, hudánky, krevkérky, to aby člověk jel s velkou dávkou štěstí na světovku nebo aspoň do Lipska, oprášil němčinu i na mluvený projev a při troše štěstí se povede, ale jsou i plemena, co nejsou celosvětově raritní a tam člověku stačí i čeština a prostě chtít a nenechat se odradit tím, že se musí vylíhnout a že třeba ty vejce nejsou 20 km od baráku.
Musím sem dát po pár měsících zpětnou vazbu. Mnoho lidí sem chodí pro radu, kterou většinou dostanou a to velmi často kvalitní, odbornou a samozřejmě zadarmo, ale potom často chybí ta odpověď, jak se daří...
Já jsem původně chtěl (a stále chci), pár českých kropenek, ale nakonec jsem využil nabídky mladého pana Erlece, že mi odchová Vlašky stříbrné.
V červenci mi je vylíhl a dnes už je mám pár dní doma. Jsou úžasné, krásné a chytré. Vedle hybridek extra vyniknou.
Cena za odchov také super, vlastně totéž, co mě na jaře stály hybridní slepice, byť byly starší...
Velmi ochotný mladý chovatel od Olomouce. Kdo nemá možnost líhnutí vlastních kuřátek, tak vřele doporučuji.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!