ahojte mam otazku nakolko sa mi prave na FB objavil prispevok, ze zvierata si neuziju Silvester ako ludia. Z toho mi napada, ako riesite hospodarske zvierata pocas Silvestrovskeho ohnostroja? nastastie su pocas celeho roka zakazane.
minuly rok sme tu boli prvy rok a mali prve zvierata, na urovni nasich zvierat asi tak 15-20 m od nich maju susedia dom odkial vystrelovali svetlice a rakety, hned po polnoci prva osvietila celu nasu zahradu a ked to buchlo vsetky husi a kacice boli vydesene a tlacili sa na druhu stranu pozemku co najdalej od susedov.
sliepky v kurinoch sa tiez zobudili ale nevysili. zato husi kacice mali dost stress. ziadne zvierata nezatvarame na noc a ani nechcem hlavne na silvestra kedze niektori ludia vysielaju aj lampiony co je vlastne otvoreny ohen a dakujem pekne ak by mi to pristalo z nejakeho dovodu na kurine alebo husine v ktorom su zavrete zvierata.
tento rok sme ich uz teraz pustili na cely pozemok ze sa vedia presunut dalej od tychto susedov odkial predpokladam aj tento rok pojde ohnostroj.
Pre macky a psov sa davaju tablety aby v klude prezili cely ohnostroj, nieco pre hospodarske zvierata pre hydinu? ale zrejme to nechame iba tak, nech sa schovaju sem k nam dopredu a po ohnostroji bude klud.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Největším stresem pro zvířata je vystresovaný a přecitlivělý chovatel. A to po celý rok
Důležité je zvířata zavřít a zatemnit okna, aby neviděly záblesky. Koně jsou ve stáji, slepice v kurníku, psy dáme do sklepa, kam nepronikne hluk. Kocoura mám u sebe.
Volně bych zvířata venku nikdy nenechala. Vím o dost hrozných případech, kdy zvířata (konkrétně koně) ve stresu utekla, nebo se zranila a musela být utracena.
Trochu se to přehání a zevšeobecňuje. Ne na každé zvíře to působí stejně. Když si vemete letní bouřky, kdy se až zem otřásá, to by byli všechna zvířata mrtvá stresem. Drůbež zažívá stresy dnes a denně, stačí pokud prolétne nad nimi třeba větší pták hned se utíkají schovat. Pokud bude drůbež zavřená neni to pro ní takový stres jako když je venku. Nevadí ji ty rány ale to světlo a když se nemá kam schovat snaží se zalézt jedna pod druhou. Lépe jim je v chlívku a jak píše Zuzkaa, zatemnit případně okna. Horší je to u psů kteří mají mnohonásobně citlivější sluch a hlavně vysoké tóny jim vadí. Ale i u psů je to individuální, kdyby byly z každé rány tak vystresovaní to by je nemohli používat myslivci na honech. Kdo byl na honě někde na bažantnici, nebo na kachním honu tak ví co je to za kanonádu a pejsek sedí poslušně u nohy přitom nedočkavě čeká až ho páníček pustí aportovat ulovenou zvěř. Každý tvor však bude na ty petardy nějak reagovat, to ale neznamená že z toho zešílí. Já si myslím, že spíš šílí chovatelé.
horal
napsal(a):
Trochu se to přehání a zevšeobecňuje. Ne na každé zvíře to působí stejně. Když si vemete letní bouřky, kdy se až zem otřásá, to by byli všechna zvířata mrtvá stresem. Drůbež zažívá stresy dnes a denně, stačí pokud prolétne nad nimi třeba větší pták hned se utíkají schovat. Pokud bude drůbež zavřená neni to pro ní takový stres jako když je venku. Nevadí ji ty rány ale to světlo a když se nemá kam schovat snaží se zalézt jedna pod druhou. Lépe jim je v chlívku a jak píše Zuzkaa, zatemnit případně okna. Horší je to u psů kteří mají mnohonásobně citlivější sluch a hlavně vysoké tóny jim vadí. Ale i u psů je to individuální, kdyby byly z každé rány tak vystresovaní to by je nemohli používat myslivci na honech. Kdo byl na honě někde na bažantnici, nebo na kachním honu tak ví co je to za kanonádu a pejsek sedí poslušně u nohy přitom nedočkavě čeká až ho páníček pustí aportovat ulovenou zvěř. Každý tvor však bude na ty petardy nějak reagovat, to ale neznamená že z toho zešílí. Já si myslím, že spíš šílí chovatelé.
ano,myslel jsem právě na psy.ti lovečtí jsou od štěněte se střílením seznamováni.