Nejsem z těch, jdi mají slípky doma na dožití. Takže občas se to musí udělat. Po babí jsme zdědili sekyrkovou metodu, ale to jsme dva, já držím, můj seká.
(Předtím jí ještě hladím a děkuji za vajíčka 😉)
Ptám se na dvě věci, moji moudří rádcové:
Jak zabít sekyrkou, když je člověk sám?
A za druhé, v jedné cizi knize o slepicích jsem narazila na způsob obvyklý u holubů... zakroutit krkem. Dělá to někdo?
A za třetí, jak zamezit poletování bezhlavé slípky po dvoře😭?
Uživatel s deaktivovaným účtem

zakroutit krkem je překvapivě těžké, ty krky fakt vydrží skoro všechno, takže outlocitným a netrénovaným nedopororučuju, je na to fígl, grif, který člověk získá po pár (desítkách) takto zamordovaných.
já sama zařezávám za hlavou. zvíře mezi koleny, jedna ruka drží hlavu v předklonu, druhá krájí. a nepustím, dokud se hýbe.
napsal(a):
zakroutit krkem je překvapivě těžké, ty krky fakt vydrží skoro všechno, takže outlocitným a netrénovaným nedopororučuju, je na to fígl, grif, který člověk získá po pár (desítkách) takto zamordovaných.
já sama zařezávám za hlavou. zvíře mezi koleny, jedna ruka drží hlavu v předklonu, druhá krájí. a nepustím, dokud se hýbe.
Uf, to bych teda nedala... Někde ve filmu jsem viděla,jak se slepicí točí dokola, drží se za běháky a točí se jako lasem. Dělá to někdo?
Jeana12

XXX.XXX.150.170
petraodlesa
napsal(a):
Uf, to bych teda nedala... Někde ve filmu jsem viděla,jak se slepicí točí dokola, drží se za běháky a točí se jako lasem. Dělá to někdo?
Co radši zkusit jateční pisoli?

petraodlesa
napsal(a):
jo, to můžete zkusit, akorát ta slepice to přežije.
Jeana12

XXX.XXX.150.170
petraodlesa
napsal(a):
Jateční pistolí...😄😂😄
Co je na tom k smíchu (kromě chybějícího písmene)?
zdravím.já jsem si udělal z hliníkového plechu vykrvovací trychtýř,přidrátoval k plotu, pod něj přidrátoval zednickou fanku.slepici strčím do trychtýře hlavou napřed,spodem nahmátnu hlavu a nožem podříznu krk.není potřeba slepici držet,než chytím další,je ta první po smrti.pak teprve hlavu useknu sekerkou.nachytanou krev z fanky uvařím a dostanou ji zpět slepice nebo pes.
petraodlesa
napsal(a):
Nejsem z těch, jdi mají slípky doma na dožití. Takže občas se to musí udělat. Po babí jsme zdědili sekyrkovou metodu, ale to jsme dva, já držím, můj seká.
A za druhé, v jedné cizi knize o slepicích jsem narazila na způsob obvyklý u holubů... zakroutit krkem. Dělá to někdo?
..ještě ji můžete zardousit..středověk..
napsal(a):
Zvíře nebo ptáka?
napsal(a):
Tento postup se u nás v rodině „dědí“. Menší slípky jde držet i v podpaží, ale to už chce opravdu umět.
Tak u nás je osvědčený špalek se dvěma hřeby, cca 5 cm od sebe zatlučenými, na kraji špalku. Krev nechytám, slepicí před smrtí netočím, ale vím, dělá se to, slepice je tím dezorientovaná, zmatená. Dávám přednost rychlé popravě velmi ostrou sekerou. slepice samozřejmě křídly párkrát mávne, ale není to nic dramatického. Horší je to s kohouty, jelikož nepodřezávám , tak trychtýř nevyužiji. Kohoutovi přelepím křídla lepicí páskou, nebo ho dám do pytle.
Já je pochovám, pak jí ohnu hlavu dozadu (omdlí), položím si ji mezi nohy a šmik.
Držím nohy nahoře, krk nad misko dokud nezhasne.
Krev chytám psovi a kočkám.
Pes když vidí, že si ke kompostéru nesu pekáč s nožem a utírám kovový stolek už začne slintat.
Pokud zabíjím větší plemeno, poprosím muže, aby podržel nohy. Poslední zabíjení kohouti mají sílu.

chytnu za nohy, chvíli podržím hlavou dolů, slepice se nehne. Hlavu dám na špalek a useknu.

Položím hlavu na špalek a utnu. Samozřejmě se nesmí na špalku mrskat, když se zabíjí, musí mít hlavu položenou. Mrskat se může až po useknutí.
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/2868092/jatecni-pistole-na-drubez#a3572431
Ještě musím dodat, že špičky křídel držím u nohou kohouta, tak aby s nimi neplácal než vykrví +- 2-3 minuty. Je to vidět na některé fotce.
petraodlesa
napsal(a):
Pokud je na to jen jeden clovek, tak predpokladam ze se jedna o cleveka ktery ma dve ruce, tzn. jedna ruka drzi slepici a druha seka, z toho vypliva i odpoved na dalsi otazku - pokud jedna ruka drzi, nemuze bezhlava slepice behat po dvore, po setnuti hlavy muze i druha ruka pomoci s drzenim slepice.
Slepice jsme zatím žádné nezabíjeli, ale u kuřat a holubů to děláme jak psala Zuzkaa - máme na větším silném špalku dva hřebíky, mezi ně se strčí hlava, mírně se zatáhne, aby se natáhl krk a pak už je na řadě ta sekerka. Hned vedle špalku stojí plastový kyblík, tam hned kuře/holuba (ale půjde to i se slepicí strčím (ale stále ho držím, aby zbytečně nemlátil křídly), aby vytekla krev a je to.
Dá se to pochopitelně v jednom člověku, ale ve dvou je to takové "pohodlnější", jeden prostě drží a druhý se může soustředit na sekání...
Mě teda přijde pohodlnější, než by se tam motal ještě někdo druhý, drůbež uklidnit, pak jednou rukou držet za nohy a případně ještě spolu s nohami přidržet i špičky vnějších letek, jak píše Horal (ty se mi ale po exekuci sem tam vyškubly) a druhou rukou useknout hlavu. Dělala to tak i babička, takže by to i žena měla zvládnout. Krev jsem tedy nikdy nechytal, takže když se kohout vyškubne celý, tak holt chvíli skáče po trávě.. U nás se často nesekalo na špalku, ale na nižší zídce, na kterou jsme si položili dřevěný hranolek. Tělo bez hlavy jsme pak za nohy drželi stále za tou zídkou, těsně u ní, takže se částečně fixovalo, zároveň jsme byli chráněni před postříkáním krví. Ty hřebíky jsou dobrý nápad.
Ten kdo zkrmuje krev, nebojíte se, že pes začne slepice lovit?
My jsme to napoprvé okoukli z tohoto videa https://www.youtube.com/watch?v=bmyf0Cl-o1I&has_verified=1
pořád se nám nezdálo, že by kohout tak klidně položil hlavu na špalek, ale položil. Při prvním zabíjení jsem já držela a syn sekal, druhého kohouta už zvládl úplně sám
Nejšetrnější je dát slepici mezi nohy i s křídly. Je to složitější, spíš takovej podrep. Chytím slepici, kachnu nebo husu za zobák, prilozim nůž - hned za střenkou..ke krku, ohýbám hlavu přes ostří ke krku a chytám krk a jedním dlouhým ostrým kvalitním, žádným filetakem...uriznu hlavu jednim řezem. Je to otázka pár vteřin, žádná masarina. Rukou držím tepnu a v klidu nechám vytéct do kbelíku..Vyvrh (bez žluči a kamínků že žaludku )včetně krve, hlavy, nozicek dávám do hrnce a nechávám vařit hodinu a více, psovi, kočkám, mají polívku.
Je to rychlá smrt, žádná krev kolem. Ke špalku, první kohout mi vždycky ochotně hlavu na špalek položil, druhý popravovany ji měl zataženou mezi křídly, protože už věděl. Nehledě na to, že se mi už párkrát setnutí nepovedlo napoprvé a měl setnutou jen půlku hlavy. Pak jsem byl na sebe akorát nasrxn.ej.

ladd
napsal(a):
Mě teda přijde pohodlnější, než by se tam motal ještě někdo druhý, drůbež uklidnit, pak jednou rukou držet za nohy a případně ještě spolu s nohami přidržet i špičky vnějších letek, jak píše Horal (ty se mi ale po exekuci sem tam vyškubly) a druhou rukou useknout hlavu. Dělala to tak i babička, takže by to i žena měla zvládnout. Krev jsem tedy nikdy nechytal, takže když se kohout vyškubne celý, tak holt chvíli skáče po trávě.. U nás se často nesekalo na špalku, ale na nižší zídce, na kterou jsme si položili dřevěný hranolek. Tělo bez hlavy jsme pak za nohy drželi stále za tou zídkou, těsně u ní, takže se částečně fixovalo, zároveň jsme byli chráněni před postříkáním krví. Ty hřebíky jsou dobrý nápad.
Ten kdo zkrmuje krev, nebojíte se, že pes začne slepice lovit?
Asi jak který. Naši psi vědí, že co chcípne je jejich a při zabíjení, to co jim dám. Živá zvířata nechávají napokoji, ale je pravda že v pubertě nám každý pes něco umordoval, musí se naučit že se to nesmí, pak už je to vpohodě. Pes se i naučí že může zabíjet myši a ostatní zvířata nechat, psi to dokáží rozlišit, ale na začátku jim to musíte dát rázně najevo.
horal
napsal(a):
Právě proto se dávají na okraj špalku ty dva hřebíky. Musí být tak aby hlava neprolezla. Krk je pěkně natažený a s ostrou sekerkou, sekáčem mebo mačetou to pak není problém Dělám to jenom u slepic, jinou drůbež nechovám.
Dobře, dva hřebíky. Nevim jestli jste někdy zažil hlad.
Když jsme jako nactilety kluci jezdili na několikadenní rybářský výpravy někam daleko od domova a měli sebou jídlo a pití na půl dne díky dětinský blbosti, tak jsme skončili další den večer tak, že jsem jedl moje suprcupr těsto na cejny z cukru a krupice,jedl jsem i strouhanku, a s jakou chutí. Jak dobrej byl tvrdej chleba, rohlík je chutnější. Ještě jsme me se o to jako parta kluků dělila. Měli velikou radost z toho, že jsme našli strom se zimními kyselými jablky, nacpali se jimi k prasknutí a žebrali s petkou u prvního domu o pitnou vodu. Ani na háček neměli co dát, trhali drny kolem vody, hledali žížaly. A to je prd hlad a nouze, může to být horší. Není to Leningrad... Ale rád na to vzpomínám....
Spousty Vás tady si stěžuje na potkany. Přitom je spousty z Vás tiše, vedomky nebo nevědomky podporuje.. Kdyby jste měl hlad oliznul byste ten špalek od krve? I shnilou mrkev raději vyhodím do kotle nebo popelnice než na kompost. Potkany jsem viděl za těch skoro deset let jen 2x a to jsem měl ještě štěstí a toho jednoho jsem zašlápl u dvířek k praseti. Tak třeba tohle je ten rozumnější důvod, proč ne ty dva hřebíky.
Prostě, že i pro toho hladového je málo hodně hodně. Celý den hladoví, aby v noci mohl sníst tu trošku.. Jsem chtěl napsat...ale je pravda, že ten potkan Vám za to bude vděčnější než pes a kočka.
Myslím, že máte na mysli zbytky krve. Ano potkany jsem míval na zahradě, ale to už je hodně let, kdy jsem choval kozy. Napřed mne jich zbavila kuna, která je úplně zdecimovala a o tu se pak postaral statný kocour. Mám na zahradě tři vlastní kočky a nějakých pět koček bezdomovců. Ti se postarají i o tu krev nebo hlavu (bezdomovci mají také hlad). Asi těžko bych cpal cokoliv do plynového kotle a tak to musím řešit jak to řeším. Tady jde především o to jak porážet drůbež co nejšetrněji, nejbezpečněji a o to kdo a jak to praktikuje.
horal
napsal(a):
Myslím, že máte na mysli zbytky krve. Ano potkany jsem míval na zahradě, ale to už je hodně let, kdy jsem choval kozy. Napřed mne jich zbavila kuna, která je úplně zdecimovala a o tu se pak postaral statný kocour. Mám na zahradě tři vlastní kočky a nějakých pět koček bezdomovců. Ti se postarají i o tu krev nebo hlavu (bezdomovci mají také hlad). Asi těžko bych cpal cokoliv do plynového kotle a tak to musím řešit jak to řeším. Tady jde především o to jak porážet drůbež co nejšetrněji, nejbezpečněji a o to kdo a jak to praktikuje.
zbytky krve a hlad na rybach,stale tomu nerozumiem ,no co už
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!