Dobrý deň,
v posledných dňoch som u mojich 10 týždňových domácich moriek spozoroval, že 2 - 3 kusy z celkového počtu 12 kusov sú mierne apaticke, krídla zvesené nemajú, hnačku v horcicovej farbe tiež nie, prijímajú potravu a vodu tak isto. Boli vysedené pod morkou, ktorá sa o nich ešte stará. Kŕmené sú KKZ od značky Versele Laga. Do vody som im po spozorovaní ospalosti pridal Acidomid. Jednej morke to akokeby pomohlo. Majú možnosť aj každodennej pastvy.
Prezeral som si rôzne diskusie aj tie na ifaune a zistil som, že chovatelia požívajú na liečbu humánny liek Entizol alebo Metrozol pre holuby... Tie však nie sú vhodné pre potravinové zvieratá. Pomohlo by morkam odcervenie Flimabendom? Uvádza sa, že je vhodný iba pre nosnice a ošípané. Môže sa podať aj morkam? Prípadne aké riešenie mi viete poradiť?
Posledná možnosť je zabitie apatickych jedincov, v tom prípade by som mal ostatné niečím preliečiť...
Ďakujem za rady.
Po dnešnej prehliadke som našiel takýto trus. Nie je to typická hnačka, má pevnú konzistenciu
Krůty mám poprvé takže úplně nejsem ten správný člověk, který by měl radit. Byli jsme se u veterináře ptát na tu černohlavost a doporučil nám preventivně odčervovat přípravkem Chemisole http://www.biopharm.cz/cs/chemisole-200-mgml-sol
zlikviduje se tím přenašeč roup kuří. Ochranná lhůta je tam 9 dní.
Ale je to prevence, když už je problém, tak to usuzuju nepomůže. Nebo když je to něco jiného.
Flimabend můžete dát i krůtám.
Nejlepší je preventivně trhat denně čerstvý řebříček Achillea millefolium,
čisté listy, asi tak 1-3 mužské hrsti, podle toho, jak krůty rostou.
Nůžkama nastříhat na cca 1 cm kousky, a to smíchat
s bílým jogurtem (vyplatí se koupit velký kyblík cca 3 kg). Asi tak 300 g jogurtu.
A smíchat to se řebříčkem. A na to krůty naučit a podávat denně.
To je pro 10 krůt denní dávka.
Zpočátku můžete dávat samotný jogurt - na povrch dejte pár zrnek,
která krůty znají (celá pšenice, slunečnice, vločky - aby si jogurt oblíbily).
Pak už stačí přimíchávat postupně 1 hrst řebříčku, až se z toho stane zvyk
a pak krůty ládují už i skoro samotný řebříček, obarvený jogurtem.
Jeden den v týdnu můžete vynechat nebo dát samotný bílý jogurt.
Z drůbeže mají největší podíl kostí k tělu, takže jim ten vápník jen prospěje
i jinak. Doporučuji neotálet. Ten trus už je jasný důkaz černohlavosti.
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98eb%C5%99%C3%AD%C4%8Dek_obecn%C3%BD
.
Já osobně bych neodčervoval vůbec. Ale to je vaše věc.
A kdybych odčervoval, tak Helmigalem.
U vás na Slovensku není problém sehnat tohle balení.
¨
http://www.pharmagal.sk/produkty/antiparazitika/helmigal-50-mgml/
Rozmíchává se skvěle a drůbež ho má velmi ráda.
Na měsíc omezí i Raillietinu, což je nezničitelná tasemnice.
Předpokládám, že mi napíšete, že "drůbež tam není uvedena".
Nemusíte se bát a krůtám i slepicím ho klidně podejte.
Flimabend projde zažívacím traktem z víc jak 70% nezměněn.
Hrozně špatně se rozmíchává a drůbež ho krajně nerada přijímá.
(jediné plus - mohly by si ho "splést" s tím jogurtem a pít ho)
Chemisole nepatří k mým oblíbeným už proto, že jsem po jeho použití
odeslal trus na rozbor a třeba na škrkavky vůbec nezabral, ani na tasemnice.
Ale to, předpokládám, u tak mladých krůt, nemáte. (proto bych neodčervil)
Nicméně u mnoha výrobků máte uvedeno, že podávání mléčných produktů
se během podávání (antib., odčerv.) silně nedoporučuje.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Flimabend je na odčervenie lepší, ale zle sa dávkuje jednotlivcom. Odčerviť treba naraz všetky - celý kŕdeľ, inak sa z dávkovania zblázniš. Dávkovanie 1,43mg flubendazolu, tj. 14,3mg lieku na 1kg živej hmotnosti po dobu 7 dní. Ochranná lehota na mäso je dva dni. (vajcia 0 dní)
Ale podľa trusu majú tie tvoje černohlavosť. Ak ich zabiješ majú napadnutú pečeň, vnútornosti sú znehodnotené, ja by som to nejedol.
Preliečiť metrozolom - pre veľkochovy platí, že sa nesmie používať, lebo vyprchá až po 30 dňoch, čo je pre veľkochovy nerentabilné, ale pre drobnochovateľa únosné. Info mám od veťa, nie je vycucané z prsta.

napsal(a):
Flimabend je na odčervenie lepší, ale zle sa dávkuje jednotlivcom. Odčerviť treba naraz všetky - celý kŕdeľ, inak sa z dávkovania zblázniš. Dávkovanie 1,43mg flubendazolu, tj. 14,3mg lieku na 1kg živej hmotnosti po dobu 7 dní. Ochranná lehota na mäso je dva dni. (vajcia 0 dní)
Ale podľa trusu majú tie tvoje černohlavosť. Ak ich zabiješ majú napadnutú pečeň, vnútornosti sú znehodnotené, ja by som to nejedol.
Preliečiť metrozolom - pre veľkochovy platí, že sa nesmie používať, lebo vyprchá až po 30 dňoch, čo je pre veľkochovy nerentabilné, ale pre drobnochovateľa únosné. Info mám od veťa, nie je vycucané z prsta.
s metrozolem je to tak, že pro potravinová zvířata je za všech okolností jeho použití zakázáno.
to je zákon a vyhláška zpracovávající nařízení eu o reziduech.

njn. zákon je zákon a alternativa je?

napsal(a):
krmit si v malochovu krůty zakázaným léčivem a vydávat to za domácí maso
kololol123

XXX.XXX.96.72
napsal(a):
nechovat krůty,bez těch zakázanych lečiv to nejde

napsal(a):
krmit si v malochovu krůty zakázaným léčivem a vydávat to za domácí maso
https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/entizol-250-mg-tablety-808939.html
Popis a určenie
Liek obsahuje metronidazol a má antiprotozoálne (pôsobí proti prvokom) a antibakteriálne (pôsobí proti baktériám) účinky.
Liek sa používa na predchádzanie infekcie a na liečbu infekcií spôsobených určitými druhmi mikroorganizmov.
Používa sa na:
predchádzanie infekciám objavujúcim sa po operáciách
liečbu bakteriálnych infekcií (infekcie krvi, mozgu, kostí, pľúc, brušnej výstelky (pobrušnice) a panvovej oblasti, popôrodné infekcie, infekcie na mieste operačného zákroku)
liečbu infekcií močových ciest spôsobených parazitom Trichomonas vaginalis
liečbu nešpecifikovaných pohlavných infekcií u žien spôsobených baktériami
liečbu parazitických ochorení ako amebiáza a giardiáza,
liečbu infekcií ďasien a zubov
liečbu infikovaných vredov predkolenia a preležanín
Dávkovanie a dávkovacie schémy
Anaeróbne infekcie
Deti mladšie ako 8 týždňov: 15 mg/kg ako jednorazová denná dávka alebo rozdelená na 7,5 mg/kg každých 12 hodín.
U novorodencov s gestáciou menej ako 40 týždňov sa počas 1. týždňa života môže objaviť akumulácia metronidazolu, preto je potrebné koncentrácie metronidazolu v sére kontrolovať počas prvých dní liečby.
Deti staršie ako 8 týždňov a mladšie ako 12 rokov: Obvyklá denná dávka je 20-30 mg/kg/deň podávaná ako jednorazová dávka alebo rozdelená na 7,5 mg/kg každých 8 hodín. Denná dávka sa môže zvýšiť do 40 mg/kg, v závislosti od závažnosti infekcie. Dĺžka liečby je obvykle 7 dní.
Dospelí a deti staršie ako 12 rokov: 3 tablety nasledované 375 mg každých 8 hodín. Dĺžka liečby je obvykle 7 dní.
Prevencia anaeróbnych infekcií, predovšetkým v kontexte brušných (najmä kolorektálnych) a gynekologických operácií
Novorodenci s gestáciou menej ako 40 týždňov: 10 mg/kg telesnej hmotnosti ako jednorazová dávka pred operáciou.
Deti mladšie ako 12 rokov: 20-30 mg/kg ako jednorazová dávka podaná 1-2 hodiny pred chirurgickým zákrokom.
Dospelí a deti staršie ako 12 rokov: 2 tablety v 8-hodinových intervaloch počas 24 hodín tesne pred operáciou nasledované pooperačným intravenóznym alebo rektálnym podávaním, pokým pacient nie je schopný užiť tablety.
Bakteriálna vaginóza
Dospievajúci (12-17 rokov): 2 tablety 2x denne počas 5-7 dní alebo 4 tablety ako jednorazová dávka.
Dospelí: 2 tablety 2x denne počas 7 dní alebo 4 tablety ako jednorazová dávka.
Urogenitálna trichomoniáza
Deti mladšie ako 10 rokov: 40 mg/kg perorálne ako jednorazová dávka alebo 15-30 mg/kg/deň rozdelených do 2-3 dávok počas 7 dní; celková denná dávka nesmie prekročiť 2000 mg.
Dospelí a dospievajúci ( od 10 rokov): 4 tablety ako jednorazová dávka alebo 1 tableta 3x denne počas 7 dní, alebo 2 tablety 2x denne počas 5-7 dní.
Kde je pravdepodobnosť šírenia infekcie, u dospelých sa odporúča súbežne liečiť rovnakou dávkou aj partnera/partnerku.
Giardiáza
Deti od 1 do 3 rokov: 2 tablety 1x denne počas 3 dní.
Deti od 3 do 7 rokov: 600-800 mg 1x denne počas 3 dní.
Deti od 7 do 10 rokov: 4 tablety 1x denne počas 3 dní.
Starší ako 10 rokov: 4 tablety 1x denne počas 3 dní alebo 400 mg 3x denne počas 5 dní, alebo 2 tablety 2x denne počas 7 až 10 dní.
Alternatívne, vyjadrené v mg na kg telesnej hmotnosti: 15 - 40 mg/kg/deň rozdelených do 2 až 3 dávok.
Amébiáza
Deti od 1 do 3 rokov: 100 až 200 mg 3x denne počas 5-10 dní.
Deti od 3 do 7 rokov: 100 až 200 mg 4x denne počas 5-10 dní.
Deti od 7 do 10 rokov: 200 až 400 mg 3x denne počas 5-10 dní.
Starší ako 10 rokov: 400 až 800 mg 3x denne počas 5-10 dní.
Alternatívne, dávka vyjadrená v mg na kg telesnej hmotnosti: 35 až 50 mg/kg/deň rozdelených do 3 dávok počas 5 až 10 dní, celková dávka nesmie prekročiť 2400 mg/deň.
Eradikácia Helicobacter pylori u detí
Ako súčasť kombinovanej liečby, 20 mg/kg/deň, dávka nesmie prekročiť 500 mg 2x denne počas 7-14 dní.
Akútna ulceratívna gingivitída
Deti do 10 rokov: 35-50 mg/kg 3x denne v 3 oddelených dávkach počas 3 dní.
Dospelí a deti staršie ako 10 rokov: 1 tableta 2x denne počas 3 dní.
Akútne dentálne infekcie
Dospelí a deti staršie ako 10 rokov: 1 tableta 2x denne počas 3-7 dní.
Vredy predkolenia a dekubity
Dospelí a deti staršie ako 10 rokov: 2 tablety 2x denne počas 7 dní.
Pacienti s hepatálnou encefalopatiou
Odporúča sa znížiť dennú dávku na 1/3 a podávať iba 1x denne.
Spôsob použitia
Tablety sa majú prehltnúť v celku a zapiť dostatočným množstvom tekutiny, užívajú sa s jedlom alebo po jedle. Kvôli ľahšiemu podávaniu je môžné deťom tablety rozdrviť.
Tableta má deliacu ryhu. Deliaca ryha iba pomáha rozlomiť tabletu, aby sa dala ľahšie prehltnúť a neslúži na rozdelenie na rovnaké dávky.
Upozornenie
Liek sa môže použiť počas 1. trimestra tehotenstva iba v život ohrozujúcom stave. Niektoré štúdie poukazujú na zvýšené množstvo malformácií.
Liek sa môže užívať počas 2. a 3. trimestra, ak jeho očakávaný prínos prevýši všetky možné riziká.
Počas liečby je potrebné prerušiť dojčenia a to aj 2-3 dni po skončení liečby. Mlieko má byť odsaté a nemá sa použiť na výživu dieťaťa.
Ak je potrebné podávať metronidazol dlhšie ako 10 dní, odporúčajú sa pravidelné klinické a laboratórne kontroly.
Ak sa objavia symptómy Stevensov-Johnsonov syndróm alebo toxická epidermálna nekrolýza (symptómy podobné ako pri chrípke, s progresiou kožnej vyrážky, často s pľuzgiermi alebo léziami na slizniciach), liečbu treba ukončiť.
Metronidazol môže spôsobiť stmavnutie moču.
Ak budú počas liečby pečeňové testy výrazne zvýšené, je potrebné liečbu ukončiť.
Metronidazol môže ovplyvniť laboratórne testy na aspartátaminotransferázu.
Nepiť alkohol počas liečby a ani 48 hodín po ukončení liečby.
Ak sa počas liečby vyskytne ospalosť, závrat, zmätenosť, halucinácie, kŕče a dočasné poruchy zraku, neodporúča sa viesť motorové vozidlá.
Liek obsahuje glukózu.
Ďalšie osobitné upozornenia sú uvedené v SPC (časť 4.4).
Musí byť veľmi nebezpečný, keď sa podáva aj v 2 a 3 trimestri pani doktorka.
O čo nebezpečnejší musí byť, keď zješ moriaka liečeného pred 8-9 mesiacmi.
Hrôza!!!
Ak je to nutné, dám ho, morky nepredávam a k obedu ťa nepozývam, zostaň v kľude.
Lišáku, vy ale děláte, jako by ta pravidla a nařízení EU vymýšlela Tereza.
Jasně, že je divné, že krůtě Entizol podat není doporučeno,
ale člověk ho může zobat napřímo.
Tato situace nemá řešení (a řeší se tady i na Facebooku už asi šest let,
co to tak sleduji).
Vlastně řešení má - mám-li hejno 10 krůťat a špatná jsou (jen) dvě,
tak je prostě zabiju hned a do chovu nechám jen ta nejodolnější.
Klidně přes příbuzenku. A další rok totéž. A zase a zase.
Pak se dá bez problému získat zdravá a silná populace,
kterou nějaká černohlavost vůbec nerozhází, nijak se u nich neprojeví to,
že jsou celoživotně ve stejných prostorách, vnitřních i venkovních,
jako kur domácí.
Jenže slovo selekce se dnes moc nenosí.

načo to zabíjať? do dvoch dní to chcípne samé. O tejto problematike som informovaný dosť, aby som vedel, že "bez problému" to nejde. Tvojim postupom Honzíku je potrebné zháňať každým rokom nový chovný materiál, s rizikom, že nevieš čo si donesieš. Mojim postupom (a selekciou) sa dá po rokoch dopracovať k dobrým výsledkom.
Napriek tomu, ak to situácia vyžaduje metrozol dám. EU aj s jej byrokratmi mám u (.)
Před 38 lety se dávaly běžné léky (i pro lidi) normálně v chovem. Měli jsme na porodně prasnic haldu léků a veterinář to moc nekontroloval, nikoho to nezajímalo, hlavní byly výsledky.
No a za asi 3 roky se začaly objevovat informace, že je spousta preparátů málo účinných.
Pro lidi pochopitelně.
Pak jsem šla na mateřskou a když mě byli kolegové navštívit, stěžovali si, že nový veterinář (bývalý umřel, nedodržoval bezpečnostní systém, dostal rakovinu), lékárnu zamkl a selata chcípala, výsledky byly horší.
Proto by se neměly léky, které je třeba podávat i malým dětem, používat v chovech domácích zvířat. Protože vzniká rezistence vůči těmto preparátům.
Divoké krůty jsou odolné? Jak vůbec dokážou existovat v přírodě, když u domácích jsou s nimi takové problémy. Něco je špatně.
....Jenže slovo selekce se dnes moc nenosí. Navazuji na Honzíka. Ano, selekce se skutečně moc nenosí a někteří dokonce mluví o tom, že selektovat je špatně a je třeba jen léčit. Protože někteří v drobných chovech využívají "prevencí", které jsou z (halových) velkochovů, proto se množí i zde dotazy, které mají společného jmenovatele. Zdraví a přirozená imunita. Za celý, více než šedesátiletý chovatelský život, jsem neprováděl žádné "ozdravné kůry" a léčení farmaky a to i u poštovních holubů. Ale důsledně selektuji na zdraví. Když jsem před cca 10 léty začínal se zdrobnělými hempšírkami, dovezl jsem si 5 výlukových kuřic a jednoho nekroužkovaného nepříbuzného kohouta. Ten byl naprosto zdravotně fit, ale slepičky měli celou řadu neduhů, které jsem po 6 let tvrdě zdravotně selektoval a teprve pak na kvokavost a exteriér. Začátek selekce byl krušný, zbylo mi vždy jen malinké torzo z cca 50 kuřat do dvou let, kdy sbírám násadovky. Ale to se vyplatilo, neboť nyní již zdravotní problémy nemám a letos ani jednu kvočnu. V loňském roce jednu. Možná mám v chovu bacilonosiče, ale všechny kusy jsou viditelně zdravé. Pokud nějaký jedinec začne jevit nezájem o potravu, dostane karanténu s česenkem a když to nepomůže, je utracen. I exteriér je slušný od DB po EL. Porozhodnutí, že se vrátím k Rz poreclánovým, jsem měl stejné problémy a selekce bude probíhat u nich i nadále. Je na každém chovateli, jakou cestou se vydá. Zda půjde za přírodním zdraví a nebo bude využívat škálu preparátů...
Divoké krůty jsou odolné? Jak vůbec dokážou existovat v přírodě, když u domácích jsou s nimi takové problémy. Něco je špatně.
Problém je v tom , že dnes krmenie ovplivňuje človek= chovateľ , žiaľ už dnes nemožno slobodne a na voľno pásť hydinu ako kedysi , teda na pasienkoch , kedysi dievčence pásavali husi , pri každej obci bol pasienok, pasienok bol a je veľmi bohatý na rôznorodosť bylín , no dnes v dobe európskej ríše , keď sa všetko strieka , mulčuje , ťažko nájsť vyváženú stravu napr. aj pre morky . Hold , ľudia si nedoprajú , lebo panuje závisť a diktát !

Rasťo 71
napsal(a):
Problém je v tom , že dnes krmenie ovplivňuje človek= chovateľ , žiaľ už dnes nemožno slobodne a na voľno pásť hydinu ako kedysi , teda na pasienkoch , kedysi dievčence pásavali husi , pri každej obci bol pasienok, pasienok bol a je veľmi bohatý na rôznorodosť bylín , no dnes v dobe európskej ríše , keď sa všetko strieka , mulčuje , ťažko nájsť vyváženú stravu napr. aj pre morky . Hold , ľudia si nedoprajú , lebo panuje závisť a diktát !
divoké krůty nejsou nucené žít na omezeném prostoru s jinou hrabavou či dokonce vodní drůbeží. je to všechno o infekčním tlaku.