petraodlesa
napsal(a):
Krásná zvířata 👍 Nevíte prosím, jak je na Slovensku rozšířená bílá oravka? Je velký problém sehnat násadová vejce? A nepříbuzného kohouta?
Je pomerne dosť rozšírená. Uz par ich o do mňa brali aj chovatelia z Čr. Vajcia nie je problém zohnať,sam som vcelku dosť tento rok posielal všelikde. Kohut sa da zohnať tiež. Len treba vyberať na jeseň, nie až na jar ako vela ludi chce.
borisr
napsal(a):
Je pomerne dosť rozšírená. Uz par ich o do mňa brali aj chovatelia z Čr. Vajcia nie je problém zohnať,sam som vcelku dosť tento rok posielal všelikde. Kohut sa da zohnať tiež. Len treba vyberať na jeseň, nie až na jar ako vela ludi chce.
Děkuji. Na které síti se nejspíše doberu kontaktů? Myslím slovenských.
Uznané chovy a ich stranka- www uznane chovy 2020 .sk
alebo na klubovych strankach- www Klub oraviek.sk.
Noo prvého kohúta som kúpil od B. Ambruša z Vajnor, lebo sa mi páčil. Rok som ho choval, len tak. Potom som mu kupil 2 sliepočky od Jarka Čelka a odchoval si kuriatka.
Následne som priniesol menší kmeň od J. Miškecha a odchoval kuriatka... v nasledujúcom roku som na mladé kuričky po JM dal pvodného kohúta od BA
a na kuričky po BA x JČ som priniesol kohúta od TB z V. Zálužia.
Na foto je syn kohúta od BA a tento rok pôjde do chovu už vnuk pôvodného kohúta.
Akú správu mám?
tomasPN
napsal(a):
a ešte čierne
Pekné. Ta čierna oravkam pasuje veľmi podla mňa.
tomasPN
napsal(a):
jo012810, ale áno myslím, že oravka si celkom slušne získala svojich priaznivcov
a v súčasnosti sa dá zohnať nepríbuzný materiál v každom farebnom ráze.
Bude len dôležité, aby záujem o novošlachtené farby nespôsobil úbytok v bielom
a žltohnedom farebnom ráze.
A o to mám strach. Chovatelé, alespoň v mém okolí ubývají a různé barevné rázy přibývají. Kde jsou doby, kdy např. na speciálce plymutek byla celá řada velkých žíhaných, něco málo býlých, žlutých, černých atd. Dnes právě základní zbarvení žíhané je u velkých velmi vzácné, ale mezi zdrobnělkami je celá škála různých šlechtění...Přeji vám, aby oravka měla dostatek chovatelů pro všechny barvy.
654567

XXX.XXX.31.99
ančovička1
napsal(a):
Moc krásné,líbivé slepičky 👍😀..jak jste s nimi spokojený?..
Ja som spokojný, chcel som už aj žltohnede rušiť min. rok tak som dal všetko dospelé preč ale keď mi dorástli kuratá tak sa mi pozdávali a nechal som si pár sliepok a kúpil nepribuzneho kohúta a neruším nič. Biele majú, aspoň u mňa o niečo lepšiu znašku, aj celkovo sú väčšie, ťažšie, hlavne sliepky, kohúti sú rovnakí. Mal som aj čierne, tie sú tiež veľmi pekne, ale nemôžem mať všetko 😊
Uživatel s deaktivovaným účtem

Oravka rodofarebná z oblastnej výstavy v Šenkviciach - veľmi sa mi páčili

Maroš23
napsal(a):
Oravka rodosfarbená
krásne zvieratá
Vedeli by ste ich niekto zo skúsenosti porovnať čo do veľkosti a vlastností s Bielefeldkami?

tiež ma zaujalo, že keď pozerám vzorník plemien hydiny
http://szch.sk/vzornik-hydina/
nenachádzam v ňom naše národné plemeno Oravku.
napsal(a):
krásne zvieratá
Vedeli by ste ich niekto zo skúsenosti porovnať čo do veľkosti a vlastností s Bielefeldkami?
Ja osobne ich porovnať s bielefeldkami neviem nakoľko mám iba oravky, sktorymi som veľmi spokojný. Ten rozdiel tam môže byť minimálny ale veľký nebude nakoľko sú to stredne ťažké plemená. Základ je dobrá výživa, hygiena,zdravotný stav, svetlo.

Ďakujem za odpoveď.
Mám bielefeldky, tiež som spokojná, keď ich však porovnávam s oravkami (rodofarebnými), ktoré som videla na výstave, zdá sa mi, že oravka je trošku menšia, ako moje veľké bielefeldky. Ale môže to byť náhoda, je možné že som videla menšie jedince oravky, ako je priemer, alebo ja mám väčšie bielefeldky, ako je priemer.
Tie moje ročné bielefeldky sú veľmi dobré nosnice a vajcia nesú veľké - 65-72 gr., podľa toho, ktorá nosnica. Aj hlas majú výrazne hlboký, hlbší, ako ostatné sliepky. Sú si svojej veľkosti vedomé, v kurníku kraľujú. Ale sú to pokojné sliepky. Nemajú tendenciu preletovať cez plot.
Niesli pravidelne celú zimu až doteraz (až teraz na jeseň preperujú, tak majú a niektoré už mali "odstávku") a chladné počasie znášali veľmi dobre. Majú menšie hrebene, neomŕzali, aj keď oravka má hrebeň ešte vhodnejší do zimy.
Inak, oravka, ktorú som videla na výstave, sa mi veľmi páčila. Zároveň mi pripomínala aj tie moje bielefeldky.
napsal(a):
Ďakujem za odpoveď.
Mám bielefeldky, tiež som spokojná, keď ich však porovnávam s oravkami (rodofarebnými), ktoré som videla na výstave, zdá sa mi, že oravka je trošku menšia, ako moje veľké bielefeldky. Ale môže to byť náhoda, je možné že som videla menšie jedince oravky, ako je priemer, alebo ja mám väčšie bielefeldky, ako je priemer.
Tie moje ročné bielefeldky sú veľmi dobré nosnice a vajcia nesú veľké - 65-72 gr., podľa toho, ktorá nosnica. Aj hlas majú výrazne hlboký, hlbší, ako ostatné sliepky. Sú si svojej veľkosti vedomé, v kurníku kraľujú. Ale sú to pokojné sliepky. Nemajú tendenciu preletovať cez plot.
Niesli pravidelne celú zimu až doteraz (až teraz na jeseň preperujú, tak majú a niektoré už mali "odstávku") a chladné počasie znášali veľmi dobre. Majú menšie hrebene, neomŕzali, aj keď oravka má hrebeň ešte vhodnejší do zimy.
Inak, oravka, ktorú som videla na výstave, sa mi veľmi páčila. Zároveň mi pripomínala aj tie moje bielefeldky.
Áno, veľkosťou sú zrejme menšie nakoľko to bolo požadované .
Bielefeldka je staré overené plemeno takže oravka má čo robiť aby ju dobehla. Snáď sa rodofarebnú podarí teraz na Cv v Nitre uznať a potom už len chovať a chovať.
napsal(a):
tiež ma zaujalo, že keď pozerám vzorník plemien hydiny
http://szch.sk/vzornik-hydina/
nenachádzam v ňom naše národné plemeno Oravku.
Je medzi národnými plemenami:
http://szch.sk/wp-content/uploads/2015/08/oravka.pdf

vďaka za doplnenie
Maroš23
napsal(a):
Áno, veľkosťou sú zrejme menšie nakoľko to bolo požadované .
Bielefeldka je staré overené plemeno takže oravka má čo robiť aby ju dobehla. Snáď sa rodofarebnú podarí teraz na Cv v Nitre uznať a potom už len chovať a chovať.
Prvé Oravky som kupuval tak 70-tih rokov chovalsom ich 10-rokov poto som prešel na Amrox.chovám do teraz.Myslím že tedy boli Oravky večé ako teraz.Myslím že je menéj chov.a je to žu velmo príbuzné.