V Březnu již jistě sněžiti nebude.
A kdyby ano, otočíme se na druhý bok.
Zahradníkův březen
Máme-li podle pravdy a prastarých zkušeností vylíčit zahradníkův březen, musíme především pečlivě rozlišit dvě věci: A) co zahradník činiti
má a chce, a B) co skutečně činí, nemoha dělat více.
A) Tedy náruživě a usilovně chce, to se rozumí samo sebou: chce jenom sejmout chvojí a odkrýt kytky, rýt, mrvit, rigolovat, kopat, přerývat, kypřit, hrabat, rovnat, zalévat, množit, řízky dělat, ořezávat, sázet,
přesazovat, přivazovat, kropit, přihnojovat, plet, doplňovat, vysévat,
čistit, ostřihovat, zahánět vrabce a kosy, čichat k půdě, vyhrabávat prstem klíčky, jásat nad kvetoucími sněženkami, stírat si pot, narovnávat
v kříži, jíst jako vlk a pít jako duha, chodit do postele s rýčem a vstávat
se skřivánkem, velebit slunce a nebeskou vlažičku, ohmatávat tvrdé
pupence, vypěstovat si první jarní mozoly a puchýře a vůbec široce,
jarně a kypře po zahradnicku žít.
B) Místo toho klne, že je půda ještě pořád anebo zase zmrzlá, zuří
doma jako zajatý lev v kleci, když mu zahrada zapadne sněhem, sedí
u kamen s rýmou, je nucen chodit k zubaři, má u soudu stání, dostane
návštěvu tety, pravnuka nebo čertovy babičky a vůbec ztrácí den po
dni, stíhán všemožnými nepohodami, ranami osudu, záležitostmi
a protivenstvími, které se mu jako z udělání nahrnou na měsíc březen;
neboť vězte, že „březen je nejpilnější měsíc na zahradě, která se má
připraviti na příchod jara“
Jo jo, u nás jaro taky začíná pěkně. Ráno nalezená mrtvá andulka ve voliéře, práce myší. Ale to patří asi spíš na ptactvo. Jinak, pižmovky už sedají do hnízd, pižmák pojímá, tak snad z toho něco bude. Vzhledem k tomu, že kačer byl přivezen relativně pozdě. Hedvábnička se zase rozhodla sedět, u ní už docela klasika. Letos už sedí tak po třetí, že jí to ještě baví? A mám takové tušení, že až bude teplo, tak ani nezakvoká
Co to je přivezen relativně pozdě? Já přivezla kačera minulý týden ve středu, protože žádná nabídka blíž nebyla. Rozkoukal se už druhý den. Včera jsem viděla, že se už pojímá. Mladé loňské kačery určené na pekáč jsme oddělili a starý už je v mrazáku, tak má klid. Jak dlouho budou vece oplodněná ještě po starém a mlaďoších. Ty bych nerada líhla. Už to bylo dost příbuzné.
Uživatel s deaktivovaným účtem

PiLnÍk
napsal(a):
Jo jo, u nás jaro taky začíná pěkně. Ráno nalezená mrtvá andulka ve voliéře, práce myší. Ale to patří asi spíš na ptactvo. Jinak, pižmovky už sedají do hnízd, pižmák pojímá, tak snad z toho něco bude. Vzhledem k tomu, že kačer byl přivezen relativně pozdě. Hedvábnička se zase rozhodla sedět, u ní už docela klasika. Letos už sedí tak po třetí, že jí to ještě baví? A mám takové tušení, že až bude teplo, tak ani nezakvoká
Ano, s hedvábkama to mám někdy přesně takhle, celou zimu jedou a v dubnu ani kvok...
PiLnÍk
napsal(a):
To Vám i trochu zavídím, že už Vám pižmovky sedají do hnízd. Moje nechcou ani začít snášet. Před 3 dny první vejce a pak ticho po pěšině. Možná problém že jsou v temném chlívku.
No třeba se i mě povede kačera sehnat. Nesmím házet flintu do žita...
Jinak fotka z poledne, už to zase skáče ven - čtvrté letošní líhnutí. Prvních 11 je už venku. Jsem to tam musela probrat, protože tam fakt neměla kuřata místo. Dvě vejce jsem musela na dolíhnutí dát do do patra.
veraboskova
napsal(a):
No třeba se i mě povede kačera sehnat. Nesmím házet flintu do žita...
Jinak fotka z poledne, už to zase skáče ven - čtvrté letošní líhnutí. Prvních 11 je už venku. Jsem to tam musela probrat, protože tam fakt neměla kuřata místo. Dvě vejce jsem musela na dolíhnutí dát do do patra.
Co máte za líheň? Vypadá to na nějakou menší?
reznade
napsal(a):
Co máte za líheň? Vypadá to na nějakou menší?
rcom king suro 20 na 24 vajec. Automat hlídá teplotu i vlhkost.
Zlí jazykové tvrdí, že už mám tři
reznade
napsal(a):
a hlídá teplotu a vlhkost dobře jak má?
Naprosto bezproblémově pro chovatele. Nastavíte na displeji teplotu a vlhkost a automaticky si líheň pohlídá a udržuje nastavené parametry. Tanto malý plně automatický výrobek je naprostý mercedes mezi malými líhněmi...Líhnutí (pokud člověk umí číst) je bezobslužné.
reznade
napsal(a):
To Vám i trochu zavídím, že už Vám pižmovky sedají do hnízd. Moje nechcou ani začít snášet. Před 3 dny první vejce a pak ticho po pěšině. Možná problém že jsou v temném chlívku.
To jsme se asi špatně pochopili. Ony zatím jen obhlíží terén, vejce zatím žádné,ale čekám každým dnem. Snad, už se jim dělá pořádná záď
jo012810
napsal(a):
Naprosto bezproblémově pro chovatele. Nastavíte na displeji teplotu a vlhkost a automaticky si líheň pohlídá a udržuje nastavené parametry. Tanto malý plně automatický výrobek je naprostý mercedes mezi malými líhněmi...Líhnutí (pokud člověk umí číst) je bezobslužné.
líheň vypadá opuravdu moc pěkně, kolik stojí?
jo012810
napsal(a):
A tak taky to má mouchy. Nebo spíš mušky. Jednak ne každý si poradí s kompletací líhně. Pak ten návod, pokud nemáte ten český od p. Veselého, tak je to krapet na poprvé složitější. A vodní se tam líhne hůř. Aspoň moje zkušenost, líp se mi to líhne v Bioskách.
A pak se dá hodně věcí zkazit i mimo líheň. Blbá výživa chovného hejna, špatné skladování vajec. Pak se to nevylíhne ani tady.
A jinak se ten mercedes dá v pohodě koupit i bazarovej.
reznade
napsal(a):
líheň vypadá opuravdu moc pěkně, kolik stojí?
Zdej je vše https://www.lihne.cz/lihne-a-odchovny-rcom/
Večerní vybírání kuřat čtvrtého letošního líhnutí. Zatím je celkem venku 16 hempšírek a 5 hedvábniček. V líhni zůstávají 3 vejce hempšírek, ráno vypnu líheň.

honzapm
napsal(a):
Všechny krátké "věci" bych nechal úředně zrušit.
Únor taky.
Tak tak. Jinak k těm kontrolám a vaší únorové reakci, jak by jste se nechal důkladně zkontrolovat i víckrát. No tak poslušně hlásím , že při mé kontrole včera by jste si moc neužil. Jel jsem pro krmení do jineho okresu. A kontrola sestavena z dvou příslušnic policejního orgánu oplívající šarmem Angely Merklové šmrncnuté dozorkyní z Dachau. A k tomu tam postaval v rohu jeden malý hubený zrzavý policajtek. Tak nevím nevím jak by jste si to užíval,že? Ale tak zpětně mi dochází , že jak jsem si na ten Váš výrok vzpomněl a usmíval se. Mohly si ony organy myslet, že se směju jim, že? kontrolam zdar!
Každý máme halt nějakou tu auru, že.
Někdo je dítě štěstěny a někdo je z Kojetic.
Tak si z toho nic nedělejte.
S blížícím se svátkem všech Tomášů jsem si říkal,
jestli i Ňufíkové slaví někdy svůj svátek.
Tomu mojemu jsem mmch. včera položil otázku:
"Nezapomněls přes vrstvu sněhu chytat myši?"
Uraženě odešel. A za chvíli...
Dobrou chuť, pokud zrovna konzumujete. Křup křup.

honzapm
napsal(a):
Každý máme halt nějakou tu auru, že.
Někdo je dítě štěstěny a někdo je z Kojetic.
Tak si z toho nic nedělejte.
S blížícím se svátkem všech Tomášů jsem si říkal,
jestli i Ňufíkové slaví někdy svůj svátek.
Tomu mojemu jsem mmch. včera položil otázku:
"Nezapomněls přes vrstvu sněhu chytat myši?"
Uraženě odešel. A za chvíli...
Dobrou chuť, pokud zrovna konzumujete. Křup křup.
Ta slepice by si určitě taky dala! Obchází kolem jak hladový tyranosaurus.
napsal(a):
Tak tak. Jinak k těm kontrolám a vaší únorové reakci, jak by jste se nechal důkladně zkontrolovat i víckrát. No tak poslušně hlásím , že při mé kontrole včera by jste si moc neužil. Jel jsem pro krmení do jineho okresu. A kontrola sestavena z dvou příslušnic policejního orgánu oplívající šarmem Angely Merklové šmrncnuté dozorkyní z Dachau. A k tomu tam postaval v rohu jeden malý hubený zrzavý policajtek. Tak nevím nevím jak by jste si to užíval,že? Ale tak zpětně mi dochází , že jak jsem si na ten Váš výrok vzpomněl a usmíval se. Mohly si ony organy myslet, že se směju jim, že? kontrolam zdar!
Pustili Vás pro krmení pro zvířata do jiného okresu? Když i nákupy potravin si má člověk obstarat ve svém okrese, tak bych čekala že nepustí ani pro krmivo pro zvířata.

reznade
napsal(a):
Pustili Vás pro krmení pro zvířata do jiného okresu? Když i nákupy potravin si má člověk obstarat ve svém okrese, tak bych čekala že nepustí ani pro krmivo pro zvířata.
Ano pustili. U nás prodejna není. Stála tu dřive přímo výrobna. Ale tu pan Babiš koupil a uzavřel už před 10 lety.

.tumash1983.
napsal(a):
Co si o tom myslíte🤔
Nora to nebyla, ta by to sežrala i s běháky.

1978milan
napsal(a):
Řekl bych, že jestřáb, ale ten nechá hlavu a křídla. Toto bude něco jiného.
třeba i potkan nebo jiné slepice.

honzapm
napsal(a):
Jestřáb a zbytek kočky. Takhle pěkně opracovat to umí jen čiči.
Potkan ne? I jiné slepice bych zvažovala, pokud by dokázaly vyletět na tu stříšku.
napsal(a):
Potkan ne? I jiné slepice bych zvažovala, pokud by dokázaly vyletět na tu stříšku.
To už tam je. My Lvi se neradi opakujeme, že.
Já chtěl původně napsat: Jestři, čiči, pipi, potky,
ale zas by mě někdo napadl, že to tady kvůli mě nemá úroveň.
Ne, teďka vzácně vážně - od potkana bych to čekal víc uondané, umatlané.
Včera jsem vyndaval černou kočku ze sklopce a pěkně takhle olízala starého kohouta.
Pochutnala si.
Ale možná i jiné slepice...
Otázky bez základních informací - kdy, kde, zavřeno, za dne, voliéra, pole, co.
Jsou otázky, které bez křišťálové koule nedáme.
A tu má Arabela zamčenou ve skříni.
A tu skříň má v Říši pohádek.
Což je v jiném okrese.
Takže se tam pro ni momentálně nedostanem.
Takže halt jako obvykle...
Počkáme a uvidíme.

.tumash1983.
napsal(a):
Jo a přes den se to stalo. Myslím že si budeme stejně jen myslet. Ale je to divný...
Takže třeba jestřáb? Něco odtahali potkani, něco olízaly kočky. Mohlo to tak být.? honzapm?
No, já si potkany v sadu nedovedu představit.
Ale pochopte, že žiji celý život v horách, kde obecně potkani nejsou.
Potkani mají rádi kanalizace - tu tady nemáme.
Potkani mají rádi velké špinavé řeky - ty tady nemáme.
Potkani mají rádi teplo a plno odpadků - to na horách nenajdete.
Potkani mají rádi bordel. A ten bych na horách a v sadu nehledal.
Za mě prostě potkan spíš ne. Kočka slepičí kosti normálně nakouše.
Kuna by to asi někam zatáhla.
V sadu hlavně jestřáb. Ten si dá jen kus prsou, zůstane strašně mnoho
pro kohokoliv, kdo jde kolem.
U nás teď někdo vypouští malé černé pejsky.
Už jsem odchytil třetího za 14 dní.
Takže klidně i nějaký poplašný plašan, vyjuk...
A také máme mývaly, psíky mývalovité a tchoře i vydry.
Cokoliv.
Tak mě napadá - má tchoř zimní spánek?
Vzbudili se už ježci? A jezevci?
Ježek se slepicí umí velké věci.
honzapm
napsal(a):
Cokoliv.
Tchoř je přes zimu normálně aktivní, pouze mění barvu. Jezevci už jsou na nohou, nebo alespoň otevírají očka. Nějaký ježek už možná venku bude, ale většinou začínají být aktivní až tak v půlce března, v dubnu.
Tohle je vážně na křišťálovou kouli, ale přikláním se k jestřábovi.

honzapm
napsal(a):
Cokoliv.
Tak místo potkana kuna nebo tchoř, to se mi zdá lepší. Zimní spánek ani jeden nemají. Ježci a jezevci teoreticky probuzení, nevím, ale ti by na střechu nelezli. Asi.
napsal(a):
Tak místo potkana kuna nebo tchoř, to se mi zdá lepší. Zimní spánek ani jeden nemají. Ježci a jezevci teoreticky probuzení, nevím, ale ti by na střechu nelezli. Asi.
Tak hlavně jezevec je převážně noční tvor, ježek stejně tak, nějak se mi nechce věřit, že by přišli za světla. Kuna by ji někam odtáhla, tchoř je hlavně zvíře bažin, takže nějak nevím co by dělal v sadu. Ale hlad je hlad, no.

PiLnÍk
napsal(a):
Tchoř je přes zimu normálně aktivní, pouze mění barvu. Jezevci už jsou na nohou, nebo alespoň otevírají očka. Nějaký ježek už možná venku bude, ale většinou začínají být aktivní až tak v půlce března, v dubnu.
Tohle je vážně na křišťálovou kouli, ale přikláním se k jestřábovi.
Já nevím, s tou změnou barvy. Nepletete si to s hranostajem?
PiLnÍk
napsal(a):
Tak hlavně jezevec je převážně noční tvor, ježek stejně tak, nějak se mi nechce věřit, že by přišli za světla. Kuna by ji někam odtáhla, tchoř je hlavně zvíře bažin, takže nějak nevím co by dělal v sadu. Ale hlad je hlad, no.
No já myslel, jakože to jestřáb jeden den přes den zabil a v noci to mohlo ohlodat
cokoliv a pak to Tumášův bratr našel zase za dne.
Ale třeba se tato záhada stala úplně jinak
a žádná noc tam nefigurovala. Což by nahrávalo variantě Mňau.
A původně jsem psal toto:
Když já si furt tchoře představuju jako skunka.
A skunk má ten obří ocásek, tak si jako představuju,
jak se jím obmotá, jako veverka, a pěkně v zimě hajá.
Asi jako já.
A veverky jsou už taky vzhůru? A mohl bych je vidět?
Jo, potkan kosti neláme a něco většího by si kořist vzalo s sebou.
Takže to je něco mezi. Mezi nebem a zemí.
Já bych zůstal u té kočky, pač ta to nechá takhle kulturní, celkem.

PiLnÍk
napsal(a):
Noční aktivita ano, ale zvíře bažin? (to se mi vybaví spíš aligátor). Jako, voda mu nedělá potíž, ale že by ji musel mít, to ne. Je mnohem flexibilnější.
napsal(a):
Ale ten mord se nestal na té střeše. Stal se v sadu a potom tu mrtvolku položili na střechu, aby ji mohli lépěji vyfotit.
napsal(a):
Noční aktivita ano, ale zvíře bažin? (to se mi vybaví spíš aligátor). Jako, voda mu nedělá potíž, ale že by ji musel mít, to ne. Je mnohem flexibilnější.
Nejčastěji se vyskytuje právě v blízkosti vody, mokřad a podmáčených luk, ale samozřejmě i lesíky a louky, poměrně rád obývá. V naší republice máme dva druhy, jeden je právě více orientován na vodu, druhý spíše na stepi a ten je vzácnější.

PiLnÍk
napsal(a):
Nejčastěji se vyskytuje právě v blízkosti vody, mokřad a podmáčených luk, ale samozřejmě i lesíky a louky, poměrně rád obývá. V naší republice máme dva druhy, jeden je právě více orientován na vodu, druhý spíše na stepi a ten je vzácnější.
Ee. Norek je ta vodni bestie, náš a americký. Tchoř je stepní zvíře, z oblastí okolo Černého moře
V této době, kdy se nařízení a jejich korekce střídají rychleji, než dubnové počasí, bych potřeboval, aby...Hned bych mohl vycestovat za sluníčkem a ovzduším bez virů a nařízeních.

napsal(a):
Ee. Norek je ta vodni bestie, náš a americký. Tchoř je stepní zvíře, z oblastí okolo Černého moře
Se nám to zamotává - je tchoř stepní alias světlý (ten od Černého moře) a tchoř tmavý, který k té vodě tíhne (ale není podmínkou).
Dneska se konečně jedna z pižmovek rozhodla snášet, kačer se činí, tak snad budou kachňata.
A ještě přidávám něco málo z dnešního krásného, sic trochu chladného dne.
honzapm
napsal(a):
Já to myslel tak, že to vypadá, jako by ty sličné pižmovky papriky jen vytahaly
a umělecky naskládaly vedle misky.
Ne tak, že vám doma papriky nechutnají, tak jste sadbu raději dali pižmám.
Jo, taak, už chápu. Z misky je vytahaly soudružky slepičky,než se pižmy dovalily.
Pak už si je převzaly kachny, které je dožraly s velkou spokojeností.
Letos poprvé mám Jeřáby popelavé u nás celou zimu.Fotky z konce prosince u Lomnice nad Lužnicí,ale nyní jsou na skládce Lišov a je jich tam hodně,tak mám o ně strach,aby se jim nic nestalo z toho hnusu.

ančovička1
napsal(a):
To ja jsem dnes neverila vlastnim ocim a usim..bohuzel, slysela a videla jsem dobre..prileteli K NAM SPACCI !!...
já už je mám tak tři neděle. hned jak slezl sníh, tak řvali na kostelní věži a teď už je mám i na zahradě. možná ani neodletěli.

kouták
napsal(a):
Letos poprvé mám Jeřáby popelavé u nás celou zimu.Fotky z konce prosince u Lomnice nad Lužnicí,ale nyní jsou na skládce Lišov a je jich tam hodně,tak mám o ně strach,aby se jim nic nestalo z toho hnusu.
Tak to mám za humny! Kde je v Lišově skládka?
Pěkný večer všem. Já mám dneska už pátek, protože zítra mám volno.
Studuju tady jak správně přenášet/držet krůty protože manželovi pokaždé při stěhování nějaká krůta "nafackuje" křídly. A zítra budeme stěhovat krocana z karantény ke krůtám.
https://cit.vfu.cz/hzwelfare/statnice/Welfare%20pri%20preprave%20drubeze,%20kraliku.pdf
není mi to úplně jasné, je tam jednom držet za jednu nohu a úhlopříčné křídlo.
veraboskova
napsal(a):
Pěkný večer všem. Já mám dneska už pátek, protože zítra mám volno.
Studuju tady jak správně přenášet/držet krůty protože manželovi pokaždé při stěhování nějaká krůta "nafackuje" křídly. A zítra budeme stěhovat krocana z karantény ke krůtám.
https://cit.vfu.cz/hzwelfare/statnice/Welfare%20pri%20preprave%20drubeze,%20kraliku.pdf
není mi to úplně jasné, je tam jednom držet za jednu nohu a úhlopříčné křídlo.
Paní Věrko a nešel by jen normálně přehnat za krůtama? Bez chytání?
Ti naši jsou takoví klidní a nemám problém zahnat je, kam potřebuju.
1978milan
napsal(a):
Paní Věrko a nešel by jen normálně přehnat za krůtama? Bez chytání?
Ti naši jsou takoví klidní a nemám problém zahnat je, kam potřebuju.
To nevím jestli by šlo. Je to z jedné zahrady u dědy za druhou zahradu naší asi 500 metrů. A půlka z toho je nezpevněná cesta kde můžeme/nemusíme potkat pejskaře, výjimečně projíždějící auto.

kouták
napsal(a):
Asi 1km za Lišovem ve směru na Sosní-Miletín.Je to skládka komunálního odpadu pro celý kraj a je vidět ze všech stran.Nic hezkého,ale Jeřábi tam jsou.Je tam i plno vzácných druhů racků.
Díky, o víkendu vyrazím.
Já včera předával 112 vajec. Jak symbolické číslo.
Bylo to po dlouhé době, co policajt držel v ruce má vejce.
Věrko, když brácha přitáhl na Vlaškárium nové štěně,
a to s radostí běželo za vším, i za krocanem, tak ten se lekl
a letěl kilometr vzduchem, až na louku pod rybníkem.
Tak jsme šli a ve třech jsme ho bez problému dostali zpátky domů.
Hrábě Fiskars do každé ruky, kus bylo podél plotu, to šlo dobře.
Byl vystresovaný, ale šel pěkně a klidně.
Když půjdete také tři a budete mít všichni respirátor, mohlo by se to povést.
Příště si za muže vemte raději šiku.
A aby nám z těch opatření nešiblo, chceto trochu relaxace v přírodě https://www.youtube.com/embed/dXApBvgUNBQ
Dobré ráno 😍 u nás sněží. Slibují nám slibotechny za týden opravdové jaro 😉
Tož budeme vidět. Kuřatům v odchovně jsem umělou kvočnu otočila vzhůru (žlutýma) nohama, ať jim teplo jde na pupíky, když se rozhodly spát na ní, a ne pod ní. Jak je ctěná libost... travička pořád nic moc, za natí z mrkve se můžou utlouct, soudružky.

petraodlesa
napsal(a):
Dobré ráno 😍 u nás sněží. Slibují nám slibotechny za týden opravdové jaro 😉
Tož budeme vidět. Kuřatům v odchovně jsem umělou kvočnu otočila vzhůru (žlutýma) nohama, ať jim teplo jde na pupíky, když se rozhodly spát na ní, a ne pod ní. Jak je ctěná libost... travička pořád nic moc, za natí z mrkve se můžou utlouct, soudružky.
Tady taky sněží. I jsem viděla projet pluh.
Krasne bile rano..u nas na KH take snezi..snezenky budou zasnezene ...
ale silnice jsou mokre,snih se drzi jen na travnatych plochach a na strechach..snad to brzy prejde..
honzapm
napsal(a):
Jinak to beru tak, že veškeré věci kolem zvířat spadají do výjimky
Zajištění péče o zvířata.
Protože zajistit čistokrevným výstavním vzácnostem možnost kvalitního
nepříbuzného rozmnožení je elementární péčí o zvířata, o hodnoty,
o dědictví, o biodiverzitu, o vše.
A já si říkám,že při přípádné kontrole se budu hájit péčí o manželku.

Vždy si sem k vám zaskočím relaxovat :-) Jste tu na sebe hodní, přispíváte samé inspirativní, pochvalné, oslavné a budovatelské příspěvky, balzám na duši. Děkuji
napsal(a):
Vždy si sem k vám zaskočím relaxovat :-) Jste tu na sebe hodní, přispíváte samé inspirativní, pochvalné, oslavné a budovatelské příspěvky, balzám na duši. Děkuji
budovatelske ked sa mi niekedy stalo ,ze som prisiel neskor do školy,tak sudruh učitel kričal,ako chcem vybudovat socializmuz ale prisaham,snažil som sa
napsal(a):
No občas to tu také zahromuje... prý nejklidnější a nejspokojenější jsou zahradníci 🙃 ale těch tu je také dosti 👍jinak máte pravdu, také se mi tu líbí.
petraodlesa
napsal(a):
No občas to tu také zahromuje... prý nejklidnější a nejspokojenější jsou zahradníci 🙃 ale těch tu je také dosti 👍jinak máte pravdu, také se mi tu líbí.
prý nejklidnější a nejspokojenější jsou zahradníci
Nejsou.
Běžte na libovolné zahradnické fórum a počítejte, kolik lidí se dokáže do krve pohádat na téma:
- Je lepší rajče tyčkové, nebo keříčkové?
- Vyplatí se pěstovat melouny?
- Kdy vysadit česnek, na jaře, nebo na podzim? (+ obecně o tom, jestli je lepší osev jarní, nebo podzimní)
- Je nutné pěstovat papriky ve skleníku?
- Je lepší skleník skleněný, nebo polyskleněný?
- Vyplatí se drahé nářadí? (Fiskars a spol.)
- Je nutné před setím máčet semínka? A co se k tomu nejlépe hodí? Je nutný lignohumát?
- Je nutné před setím desinfikovat semínka? A co se k tomu nejlépe hodí? Je lepší Savo, nebo hypermangan?
A jedna z nejvýznamnějších hádek, co jsem kdy zažila, bylo: Jsou žlutá rajčata chutnější než červená? Přes dva tisíce příspěvků o tom, že to a to rajče autorovi chutnalo víc než jiné.
Na všechny otázky je jednoduchá odpověď: Jak komu, jak kde, jak co. Prostě záleží na podmínkách.
Ale zahradníci jsou hrozně zaměření na to, že když to funguje (vyplatí se, chutná...) MNĚ, tak to tak musejí mít všichni.
Neuvěřitelné. Zlaté chovatelství.
FruFrue, krásně nasněžíno máte. Jindříšek Forejt by z vás měl radost.
Tu ni vločka.
Tak mě tak napadlo, že dám do dražby svou lahvičku Ivermectinu.
Takovou vzácnost mít doma - ještě by mi ji někdo ukradnul, že?
Tak by člověk udělal dobrý skutek a zároveň měl klid.
Vyvolávací cenu jsem prozatím stanovil na 3 zlaté gaučíky nejvyšší pohodlnosti.
Kdo dá víc?
ančovička1
napsal(a):
To ja jsem dnes neverila vlastnim ocim a usim..bohuzel, slysela a videla jsem dobre..prileteli K NAM SPACCI !!...
Já u nás minulý týden poslouchala skřivana. Krásně zpíval
Jinak na toto forum taky ráda chodím. Jsou tu velmi příjemní a sympatičtí lidé
Momentálně sice žádnou drůbež nemám, ale určo se k ní opět vrátím (po přestěhování zatím nemám podmínky - plot, zázemí pro slípky a podobně)
honzapm
napsal(a):
Tu ni vločka.
Kdo dá víc?
Až pandemie trochu opadne,tak budou v nabídce super lůžka.

honzapm
napsal(a):
Tu ni vločka.
Kdo dá víc?
Tak chvilku mi to trvalo, než mi to docvaklo s tím Jindrou a sněžením....
Tak mise dokončena. Naše čínka, nový kačer i babičky čínka jsou sestěhované dohromady. A já si teď už 3x myla ruce, protože mi pořád od toho babičky "prasátka" smrdí ruce. Koupačku mají k dispozici, tak doufám, že zítra už budou obě bílé...
A sestěhovali jsme i krocana ke krůtám. Když jsme se šli podívat, jak seznamování dopadlo, tak krocan vypadal jak načepýřená dělová koule. Jak nás vidět, tak oplasknul . Jedna krůta seděla na zemi a vypadala že přes ní přešel parní válec, druhá se zaparkovala v přepravce a jenom ta červená se tvářila v pohodě. Dneska je necháme spolu zavřené a zítra je zkusím pustit už ven.
Jinak venku sněhová vánice, nebo místo sněhu padaly krupky.
veraboskova
napsal(a):
Tak mise dokončena. Naše čínka, nový kačer i babičky čínka jsou sestěhované dohromady. A já si teď už 3x myla ruce, protože mi pořád od toho babičky "prasátka" smrdí ruce. Koupačku mají k dispozici, tak doufám, že zítra už budou obě bílé...
A koukám, že kačer se taky hned snažil, že?
Nám už kachny zase nesou. Letos vlastně už podruhé.
Ale jedna snáší tzv. ostřepky. Nevím ale která.
U kachen jsem se s tím nikdy nesetkal, u slepic občas ano.
Myslíte že se to upraví?
Tak jedna kurníková. Na fotce je věčně ukvokaná hedule, která si to sezení nenechá, a nenechá rozmluvit.
PiLnÍk
napsal(a):
Tak jedna kurníková. Na fotce je věčně ukvokaná hedule, která si to sezení nenechá, a nenechá rozmluvit.
Já na hedule začínám mít závislost. Kohout se naučil sedět na okraji oplůtku, co je mám umístěné. Je na něm trubka z pěny, a on na ní sedí a já jdu vždycky okolo pro krmení a pohladím ho. Jdu pro další krmení a zase ho pohladím. Ale zdá se, že mu to nevadí. Tomu se nedá odolat, je heboučkej jak mončičák
Věrko, ách. Tak to je romantika.
Já nejdřív myslel, jeslipa to nepíšete o manželovi.
Vida, je to o hedvábném kohoutkovi.
No, jestli ta hedvábnička náhodou nemá jméno po té hedvábnosti?
Teoreticky je to možné.
Prakticky jsem ale přišel (a my víme kde) na jiný původ jména Hedvábnička.
Hed - hlava
Váb - vábení
Nicka - nic
Tzn. = Odpudivé chlupaté nic s fuj hlavou.
Je to z řeči již vyhubeného indiánckého kmene.
Naštěstí mi o tom vyprávěla pra-pra-pra-babička,
tak je toto tajemství zachováno - a vy - vážení diváci,
můžete být díky našim kamerám při tom!
Takové krásné žloutky mají ty moje potvory. Už mi na zahradě rozhrabaly co mohly, sněženkám, co mám u terasy, uštípaly všechny květy. Přitom mají plno sněženek ve výběhu, ale ty si nechávají kvést.
Čemeřice chráním stále chvojím.
Javorko, barvička žloutků úplná nádhera
U nás na zahradě to vypadá jak vypadá, ale nic se moc nedá dělat. V noci -10 teď nad nulou teplíčko, takže zase bahýnko a potopa.
U čínek ve snáškovém hnízdě 1 vejce, u běžců 1 vejce, u ruánek 0 vajec. Slepice snáší o sto šest.
Krocan už hudruje co může.
Oplozená - neoplozená, to je jedno. Už jsou v dortu.
Moc krásné to teda není, bylo to narychlo, pro vnuka k narozeninám. Jen, aby ta čokoláda ztuhla a děti se do něj mohly pustit.
OlafV
napsal(a):
Takhle nezhubnu při mrknutí na ten umělecký dort jsem zamezil 🤤slintání bombónkem.
Co mám říkat já!
Mňam, uffff...
Jsou tam 3 velké šlehačky a asi 4 čokolády.
Dort vypadá opravdu mňamózně
Ale já se taky pochlubím.
Vy máte vejce oplozená, já loni pár husich beoplozených, tak dopadly takto:
To líhnutí je děsná fuška. Teď jsem naplnila čtvrtou líheň plecháčka. Nasazeno 19 vajec hempšírek a 11 vajec orlovek. Možná tam nacpu ještě jedno vejce, ale papírovou kapacitu 35 slepičích vajec tam nedám.
veraboskova
napsal(a):
To líhnutí je děsná fuška. Teď jsem naplnila čtvrtou líheň plecháčka. Nasazeno 19 vajec hempšírek a 11 vajec orlovek. Možná tam nacpu ještě jedno vejce, ale papírovou kapacitu 35 slepičích vajec tam nedám.
V malých Bioskách je dost "práce" pro líhňaře, ale pokud se s nimi člověk "zžije", jsou perfekní a líhnou s dobrými bez problémů.
honzapm
napsal(a):
Stejně je divné, že když jahody stojí 49,90, tak musíte vytáhnout padesátikorunu.
Tomáši - vše nejlepší. Určitě si na naše zdraví dáte nějakou tu dvanáctku, že?
(a fakt ti nevadí, že mi je dvanáct? já si teď sundám kalhoty, jo? OMG)
Děkuji za přání! Dneska je sváteční den. Tak se mi dostalo dobrého jídla a pití víc než jindy a je to fajn. Takže na vaše zdraví🍻 jen pivo už došlo.🤭 No co máme rumy🤤🥳
Neviem, či je to na smiech, skôr do plaču.🙋
Američan, Nemec a Slovák sú v pekle.
Američan si potrebuje zavolať do Ameriky, tak sa spýta Satana či môže. Môže.
Hovor trvá 5 minút. Keď dotelefonuje, Satan povie Američanovi, že to stojí 4000 dolárov.
Američan zhrozený, no nič mu neostáva a musí zaplatiť.
Taktiež aj Nemec si potrebuje zavolať, tiež len 5 minút a bum 4000 euro.
Potom si zavolá Slovák na Slovensko - telefonuje, telefonuje, 5 minút... 10 minút...hodinu
Američan s Nemcom len otvárajú oči, tak toto bude určite drahé.
Keď konečne Slovák dotelefonuje, Satan mu povie: "5 euro."
Tí dvaja len nechápavo krútia hlavou: "A to ako to, že len tak málo???"
A Satan: "Viete z pekla do pekla to je miestny hovor...."

Nám zaměstnavatel dodal balení čokoládových pralinek, inu rozhodla jsem se, že mě to neuráží :-)
Děkuji
Virkon nevím, fakt nevím. Ale jsou tu stovky nepřispívajících čtenářů.
Nezbývá než doufat, že někdo obětuje zdarma svůj čas a odpoví vám.
Nakupovaná vejce nedesinfikuji.
Já jich zase tolik nekupuji, a když, tak si vybírám.
Jen tak něco do líhně nestrčím.
Dávám je do líhně samotná.
V pátek se mě jeden chovatel u mě ptal, proč mám tolik Puisor,
proč si nekoupím jednu pořádnou líheň.
No, tak třeba právě kvůli tomu.
Ale hlavně pro tu rodokmenovou 100% přehlednost, že.
Chovu zdar.
PS: na tom Virkonu to náhodou není napsáno, jestli je i na vejce?
Pro vejce vás normálně pustí.
Je to totéž, jako když si jedete pro objednávku z e-shopu,
kterou nemůžete udělat ve svém okrese (aspoň tady v ČR).
Násadová vejce prostě jinde nekoupíte.
Vhodné je mít připravený telefon na prodejce a kartičku Svazu chovatelů.
Normální policajt to pochopí.
Zároveň to spadá to výjimky (opět tady v ČR) Zajištění péče o zvířata.
Jejich kvalitní a nepříbuzné rozmnožení je elementární péčí.
Zároveň (aspoň tady v ČR) - mají-li výjimku zahradnictví a květinářství,
aby bylo možné prodat výsledky své třeba půlroční práce,
musí být totéž aplikovatelné i na chovatele, kde ta práce navíc není půlroční,
ale v případě skutečně kvalitních NV z top chovu mnohaletá.
Pokud to někomu nedojde, stěžujte si hlasitě. Jednoduché.
bery25
napsal(a):
nemate zač dezinfikujete kupovane vajicka pan honzapm,a sa opakujem,mozem s virkon s,dakujem
https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1038625/dezinfekce-vajec
já teda na desinfekci násadovek používám Ivasan, ale ten Virkon myslím používá paní Dana (ovečka)
honzapm
napsal(a):
Virkon nevím, fakt nevím. Ale jsou tu stovky nepřispívajících čtenářů.
Nezbývá než doufat, že někdo obětuje zdarma svůj čas a odpoví vám.
Nakupovaná vejce nedesinfikuji.
Já jich zase tolik nekupuji, a když, tak si vybírám.
Jen tak něco do líhně nestrčím.
Dávám je do líhně samotná.
V pátek se mě jeden chovatel u mě ptal, proč mám tolik Puisor,
proč si nekoupím jednu pořádnou líheň.
No, tak třeba právě kvůli tomu.
Ale hlavně pro tu rodokmenovou 100% přehlednost, že.
Chovu zdar.
PS: na tom Virkonu to náhodou není napsáno, jestli je i na vejce?
Honzíku a kolik jich máte líhní? Jen abychom mohli také posoudit
honzapm
napsal(a):
Pro vejce vás normálně pustí.
Je to totéž, jako když si jedete pro objednávku z e-shopu,
kterou nemůžete udělat ve svém okrese (aspoň tady v ČR).
Násadová vejce prostě jinde nekoupíte.
Vhodné je mít připravený telefon na prodejce a kartičku Svazu chovatelů.
Normální policajt to pochopí.
Zároveň to spadá to výjimky (opět tady v ČR) Zajištění péče o zvířata.
Jejich kvalitní a nepříbuzné rozmnožení je elementární péčí.
Zároveň (aspoň tady v ČR) - mají-li výjimku zahradnictví a květinářství,
aby bylo možné prodat výsledky své třeba půlroční práce,
musí být totéž aplikovatelné i na chovatele, kde ta práce navíc není půlroční,
ale v případě skutečně kvalitních NV z top chovu mnohaletá.
Pokud to někomu nedojde, stěžujte si hlasitě. Jednoduché.
tak nasadovky su od registrovaneho chovatela,snad to pochopia aj policajti,či

Virkon je pěkný .. asi bude velmi záležet na dávkování, chovatelé papoušků užívají s úspěchem f10, především na vybavení, ale ve vhodné ( nízké) koncentraci 🤨
11 jsem jich koupil, ale jednu jsem vrátil a jedné se po 9 letech zavařil větrák.
Mohl jsem to mazat průběžně a nestalo by se to - na druhou stranu,
tenkrát v Makru stála asi 1.600,- - tak za těch devět sezon si to odsloužila.
Buďto se dá mechanika koupit nová nebo se dno může používat pro skladování
násadovek - kolíbka a otáčení vajec a tak podobně.
Pak se na to dá jen jiné víko a jedeme. Je to šikovné.
A to každé se mi vejdou 3 rodokmenové košíky + čtvrtý prostor je samotná líheň,
takže můžu udělat udělat 9 x 4 kmenů atd.
Dobry vecer preji, zenam preji vsechno nej k MDZ. A panum krasne sledovani lihne
Tak si predstavte ze se mi vylihlo jen 5 kuratek z 15 😥 Priklanim to k tomu ze slepicky jsou mlade a nektera vajicka byla mensi.
Tak snad to bude jen lepsi. Jinak to zabalim a letos nebude nic kolem ceho budu behat...
Trochu me to demotivovalo 😔
Věrko, však to dávám průběžně do T.
Jestli vy nebudete "jedním okem sem a druhým tam", tedy ven, že.
Ni+Pa
napsal(a):
Dobry vecer preji, zenam preji vsechno nej k MDZ. A panum krasne sledovani lihne
Tak si predstavte ze se mi vylihlo jen 5 kuratek z 15 😥 Priklanim to k tomu ze slepicky jsou mlade a nektera vajicka byla mensi.
Tak snad to bude jen lepsi. Jinak to zabalim a letos nebude nic kolem ceho budu behat...
Trochu me to demotivovalo 😔
Niki, diky a take Vam preji hezky svatecni vecer s poradnou kytici🌷
Pet kuřatek je take uspech a urcite priste bude kurat vic...ja mam maransky, oplozenost 90%🙌, slepicky snasi o stosest😁, sice jeste vajicka nemaji velikost dvouletych slepic, ale da se vybrat..
Nic "nebalte"😀, priste se zadari!..nasadova vajicka muzete koupit a zkusit to znovu,vzdyt je teprve brezen, za kamna vlezem😁,duben,jeste tam budem..maj,vyzeneme kozy v haj😂🌷
Javorko a co hvězdárna a čučení do kosmu.Můžete již sdělit dílčí poznatky,jak např erupce na Slunci ovlivňují chování drůbeže?Geomagnetické bouře mohou způsobit mimo jiné bolesti hlavy únavu či nesoustředěnost zčehož dovozují,že ovlivňují i chování slepiček.Ovlivňuje poloha hvězd v okamžiku setkání vajíčka se spermií pohlaví ?
Čas běží a tak důchodci nejen chovají drůbež a jiná zvířátka, ale se i baví...

Nikde som sa o tom nič nedočítal, smiem sa spýtať na čo slúžia tie krídelné spony? Vďaka.
napsal(a):
Nikde som sa o tom nič nedočítal, smiem sa spýtať na čo slúžia tie krídelné spony? Vďaka.
Myslím, že Honzapm tím zbobí své komtesy čistě z estetických důvodů a musím říct že vypadají náramně a mužná ale to si nejsem jistý i proto aby věděl odkud ty komtesy pochází. 🤔
napsal(a):
Nevím čemu říkáte křídelní spony, ale těm malým se říká křídelní značky. Těmi se natrvalo označí rodokmenně líhnutá kuřata po vylíhnutí. Dále k těmto křídelním značkám se přidělí číslo kroužku. Později se nosnice označí křídelními známkami. Ty křídelní známky (hliníkové, nebo plastové) jsou dobře čitelné (lépe než kroužek) a při sběru vajec z kontrolních hnízd se tímto číslem označí vajíčko. Takže od vylíhnutí až po dospělost má nosnice 3 nezaměnitelná označení.

Jenže za plynovým kondenzačním kotlem je tak málo místa......

veraboskova
napsal(a):
Tak má dneska náš mladej 18tiny. Loni den nato zavřeli školy, tak jsme si z něj dělali legraci, že mu zavřeli školu jako dárek k narozeninám. To jsme ještě netušili, že budou doma ještě za rok.
Velká Gratulace

Jsem dnes viděl v Ústí nad Labem , stat dodávku :Drůbež Kavapo hned jsem si odplivnul a pokřižoval se. To je horší než potkat pohřebák
Chci vám tu poděkovat za rady, co mi tu od ledna dáváte.
Slepičky si moc užíváme.
A od čtyř sedmiměsíčních zdrobnělých australek máme denně 3-4 vejce.
Je to vtipné, člověk se skoro bojí, jestli to není moc a ta zvířátka se příliš nevycerpavaji :-)
Říkám jim dej si pauzu, neblbni...no hlavu mají svou :-)
Ještě čekáme, až se roznesou perličky a jedna roztomilá polohedvábnička.
Štefan1
napsal(a):
Ta polohedvábnička je fakt povedená ... a co je druhá polovina?
Děkuji, ma nadherou kresbu (a je vubec cela uzasna).
Matka je buď faverolka, nebo pavlovská slepice - chovatele nevědí, kvokaly, zasedly a odvodily kuřata dvě slepice.
Prý měli zlé kohouty, tak k nim pořídili hodného hedvabničkového..
Asumba
napsal(a):
Matka je buď faverolka, nebo pavlovská slepice - chovatele nevědí, kvokaly, zasedly a odvodily kuřata dvě slepice.
fakt krásná slepička... a co ty koupené Greenshall? stále jsou zvlášť?
reznade
napsal(a):
fakt krásná slepička... a co ty koupené Greenshall? stále jsou zvlášť?
Děkuji, je to krasavice inteligentni :-)
(Nakonec jsme vzali 3 green shell a 2 modré dominanty. Jsou zvlast, jelikoz zbytek hejna odmita jakekoli omezeni, tudiz dokud nevybudujeme Alcatraz nebo nevim co, tak jsou zcela navolno v té naší samotě, pobíhají pod keři, auty, ze stáje do seníku a do kurníku..a to by podle me mladý kuřice z drůbežárny jen tak nedaly. Zatím ještě ani nevylezly z kurníku ven, tak jen hejno obchází oplocenku, štěbetá, povzbuzuje, div si krky neukroutí..a nic. Dnes ale poprvé 2 z těch nových 5 pochopily, k čemu mají na nohou ty pařátky a k čemu jsou křídla a usadily se na hřadu. Přišly mi tak krásně udivené, jak se jim otevřel nový rozměr světa...hezký moment.
Březnové nesněžení... včera docela dost sněžilo a tak možná z toho jsou následující postřehy

Asumba
napsal(a):
podle barvy spíše matka pavlovka. A pak že mater semper certa est....
napsal(a):
podle barvy spíše matka pavlovka. A pak že mater semper certa est....
Matky by se občas k plodům hold nehlásily, no..
Z 31 vajec jen 2 jalová a jeden kruh smrti. U orlovek 100% oplozenost, až k neuvěření. Pár let zpátky to vždycky bylo max kolem 60% u orlovek. Mám takový dojem, že jsem se konečně naučila dobře nakličovat pšenici (díky fotonávodu na FB od Petera z Bratislavy tímto děkuji)
A ještě přidám link na jeden inzerát, tomu se nedá nesmát
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133452916/kozy.php

Toť kdyby k tomu měl naší Květu tak mu k tomu ještě j*bne kdyby mu do to ječela ty její arié

veraboskova
napsal(a):
Z 31 vajec jen 2 jalová a jeden kruh smrti. U orlovek 100% oplozenost, až k neuvěření. Pár let zpátky to vždycky bylo max kolem 60% u orlovek. Mám takový dojem, že jsem se konečně naučila dobře nakličovat pšenici (díky fotonávodu na FB od Petera z Bratislavy tímto děkuji)
Tak to je fakt ze života!
Namrzly okna jsou potvory.
Naše variace na Kočku na rozpálené plechové střeše.

veraboskova
napsal(a):
Jo jo, před léty se tady kdosi ptal, že si chce pořídit kozy a čím by bylo nejlepší je krmit. Jeden již poučený chovatel mu s (možná ani ne mírnou) nadsázkou odpověděl, že je to v podstatě jedno. Že měl kozy taky a kromě betonových sloupků a drátěného pletiva sežraly komplet celou zahradu.

javorka
napsal(a):
Tak tady prší, čvachtáme se v blátě...
My taky uz chci jaro, slunce a zadne blato!!!!
veraboskova
napsal(a):
Byla jste rychlejší jak reportéři iDnes s tím zábavným inzerátem.Už je tam o tom článek.
napsal(a):
My taky uz chci jaro, slunce a zadne blato!!!!
Jaro, jaro a zase jaro. V předjaří vykvétají kočičky...
Krasne kocicky,take mam takove bestie😂..ja jaro vitam pikyrovanim paprik a celerku..paprik delam asi 150-200kusu,ruznych odrud a cili😀
kouták
napsal(a):
Jste si jistá,že u vás vlci nejsou?Zeptejte se farmářů v Horní Stropnici.Nestraším a hlavně nepřeji nic špatného,protože ty jehňata jsou krásná.
Od paní Vejčíkové ze Stropnice jsem kupovala nedávno třetí rcomku. U nás zatím vlk žádný. Doufám, že nebudeme první. Každopádně máme ovčí pletivo a zvnějšku ještě elektriku proti psům a krmičům lidem Cizího psa už jsme u ovcí měli tak jsme to museli pořešit právě kvůli jehňatům, aby nám je cizí pes nezadávil.
veraboskova
napsal(a):
Od paní Vejčíkové ze Stropnice jsem kupovala nedávno třetí rcomku. U nás zatím vlk žádný. Doufám, že nebudeme první. Každopádně máme ovčí pletivo a zvnějšku ještě elektriku proti psům a krmičům lidem Cizího psa už jsme u ovcí měli tak jsme to museli pořešit právě kvůli jehňatům, aby nám je cizí pes nezadávil.
Poblíž na Broumovsku si ochránci libují a pochvalují, jak se vlkům daří. Celkem jiný názor mají chovatelé ovcí a dobytka na pastvinách, když vyplňují plno papírů,aby dostali alespoň nějakou náhradu za svá zvířata. Mnozí již uvažují o ukončení chovů a tak zase možná zůstane část pohraničí opět zarostlá bodláčím, ale se smečkou(ami) vlků, kteří budou i nadále hledat potravu...Přeji vám, aby jste se nesetkali s touto realitou.
A tak stát se může kde co. Ale zatím bych řekla, že víc u nás škodí lidi než zvířata.
Už jsme tam měli zloděje s klecí na káře, co to tam obhlíželi. Naposledy zaparkované auto v plotě s opilým řidičem. Předtím magory pejskaře, co nechali schválně prohánět pejska podél plotu a honit ovce sem tam. Nebo další magory na čtyřkolce, co se byli schopní prohánět se na našem soukromém pozemku vedle ohrady. A dokonce vytáhli kůl, který jim překážel v cestě, ze země. A nejhorší jsou babičky s dětma, co chodí ovce krmit a nosí jim pečivo.
Tady kousek od nás v Hluboké u Borovan jim nedávno pošel velbloud, protože ho nějací experti nakrmili cukrem. Další chovatelé směr na Kaplici přišli o všechny kozy taky jim je výletníci překrmili pečivem.
No a za chvíli se město rozšíří a budeme mít pár stovek metrů od ovcí baráky. Takže čekáme, že to stejnak zabalíme. Protože to určitě někomu nebude vonět.
A tak takovej vlk mě prostě nemůže rozházet

veraboskova
napsal(a):
A tak stát se může kde co. Ale zatím bych řekla, že víc u nás škodí lidi než zvířata.
Už jsme tam měli zloděje s klecí na káře, co to tam obhlíželi. Naposledy zaparkované auto v plotě s opilým řidičem. Předtím magory pejskaře, co nechali schválně prohánět pejska podél plotu a honit ovce sem tam. Nebo další magory na čtyřkolce, co se byli schopní prohánět se na našem soukromém pozemku vedle ohrady. A dokonce vytáhli kůl, který jim překážel v cestě, ze země. A nejhorší jsou babičky s dětma, co chodí ovce krmit a nosí jim pečivo.
Tady kousek od nás v Hluboké u Borovan jim nedávno pošel velbloud, protože ho nějací experti nakrmili cukrem. Další chovatelé směr na Kaplici přišli o všechny kozy taky jim je výletníci překrmili pečivem.
No a za chvíli se město rozšíří a budeme mít pár stovek metrů od ovcí baráky. Takže čekáme, že to stejnak zabalíme. Protože to určitě někomu nebude vonět.
A tak takovej vlk mě prostě nemůže rozházet
Kde přesně bydlíte, můžu-li vědět?
...A tak takovej vlk mě prostě nemůže rozházet ...Tak toto jsem kdysi slyšel od jednoho chovatele ovcí na Broumovsku. To se tam vlci ukazovali občas a byli velkou raritou. Dnes má zcela jiné zkušenosti a skutečně zvažuje o ukončení chovu a to ho zemědělství živí. Přeji všem, aby je skutečně vlk nerozházel, nejlépe ten na fotce či obrázku.
Tak dlouho jsem tu neviděl hop,hop,hop.Tak tedy to moje HOP...................HOP..............AUUŮ.
začátek
napsal(a):
Tak dlouho jsem tu neviděl hop,hop,hop.Tak tedy to moje HOP...................HOP..............AUUŮ.
Úplná reklama pro výrobce BIOSKA Sedlčany. Dá se říci, šťasná to žena, ale ne to říkala Božena o své babičce. Já říkám, šťastný to muž, kdy líhnutí běží, rybičky plavou a špic se kamarádí s kočkou. Štěstí může mít i jiné podoby...

No, nemohlo by, prosím, být už jaro, jako definitivně. A né to hnusné poletování sněhu venku, vítr a zima. Všude samá líheň a kuřata, mě začala kvokat jedna hedvábka, tak mám cukání. Ale myslím, že bych s ohledem na předpověď měl tak akorát vaječný nanuk....
U mě to dneska v líhni skáče
ale asi vám nic neukážu, protože jsem pořídila 30x30cm topnou desku, takže kuřata zmizela pod topnou deskou. Dokud se "nerozchodí" a nevylezou ven na šrot, tak mám na focení smůlu.
Ale dám sem fotku, co jsem vyráběla včera. Tlačenku ze starých křepelek. A ještě zbylo trochu vývaru na vaječný aspik.
veraboskova
napsal(a):
U mě to dneska v líhni skáče
ale asi vám nic neukážu, protože jsem pořídila 30x30cm topnou desku, takže kuřata zmizela pod topnou deskou. Dokud se "nerozchodí" a nevylezou ven na šrot, tak mám na focení smůlu.
Ale dám sem fotku, co jsem vyráběla včera. Tlačenku ze starých křepelek. A ještě zbylo trochu vývaru na vaječný aspik.
No vypadá, že bude prudce jedla
Paní Věrko, už vám nesou krůty?
U nás dnes první vejce.
A tohle se nám ocitlo ve chlívě Rovných 158ks,prej abych se nenudil.
1978milan
napsal(a):
No vypadá, že bude prudce jedla
Paní Věrko, už vám nesou krůty?
U nás dnes první vejce.
A tohle se nám ocitlo ve chlívě Rovných 158ks,prej abych se nenudil.
No těch je
Krůty ještě nenesou. Ale krocan už se činí. Ta červená krůta už to odnesla šrámem. Už jsem i přemýšlela, jestli neušít nějaké ty ochranné dečky na záda. No nevím jestli mám nebo nemám...
Tlačenka už je snědená. Ještě zbyl aspik a teď peču žemlovku.
veraboskova
napsal(a):
No těch je
Krůty ještě nenesou. Ale krocan už se činí. Ta červená krůta už to odnesla šrámem. Už jsem i přemýšlela, jestli neušít nějaké ty ochranné dečky na záda. No nevím jestli mám nebo nemám...
Tlačenka už je snědená. Ještě zbyl aspik a teď peču žemlovku.
No to pojímání je vážně docela brutální.
Peří lítá na všechny strany.
To zranění té krůty raději hlídejte, ono se to rádo zanítí.Asi bych uvažoval o té vestičce. Myslím, že v knize 1000 rad drobnochovatelům je střih.
U brojlerových krůt se nám to stává každý rok, loni jsme museli jednu zabít, protože ji zranili fakt hodně. Pak jsme je museli rozdělit.
Šlapou po ní třeba 3 najednou a ona sedí přidřeplá, křídla roztažený, no prostě blbka.
1978milan
napsal(a):
No to pojímání je vážně docela brutální.
Peří lítá na všechny strany.
To zranění té krůty raději hlídejte, ono se to rádo zanítí.Asi bych uvažoval o té vestičce. Myslím, že v knize 1000 rad drobnochovatelům je střih.
U brojlerových krůt se nám to stává každý rok, loni jsme museli jednu zabít, protože ji zranili fakt hodně. Pak jsme je museli rozdělit.
Šlapou po ní třeba 3 najednou a ona sedí přidřeplá, křídla roztažený, no prostě blbka.
Tak knížku tu mám fotka "chránidlo hřbetu krůt" tu je, ale rozměry nevidím. Mezitím jsem ušila "prototyp" od oka Pevná dvojitá látka sešitá entlem. Všité gumičky. Tak uvidíme jestli mám krůtu "v oku".
Našla jsem na jiném vlákně plánek, ale přišlo mi to malé jak na slepici, tak jsem to zvětšila
veraboskova
napsal(a):
Tak knížku tu mám fotka "chránidlo hřbetu krůt" tu je, ale rozměry nevidím. Mezitím jsem ušila "prototyp" od oka Pevná dvojitá látka sešitá entlem. Všité gumičky. Tak uvidíme jestli mám krůtu "v oku".
Našla jsem na jiném vlákně plánek, ale přišlo mi to malé jak na slepici, tak jsem to zvětšila
Myslel jsem, že je tam i střih. Knížku už nemám. Někomu jsem ji půjčil a už nevím komu.
Ale udělala jste to parádně .
Budete z ní mít top modelku.
Tak orlovky 6 kousků jsou všechny venku, hedvábničky zatím venku 2 kuřata z 5ti vajec. Zase si dávají na čas. Ale "nová" bazarová líheň vyzkoušená, líhne dobře.
Manžel jede ještě jednou na zahradu, bahní se nám další ovce. Tak vyzkouší prototyp nandat na krůtu, uvidíme. Krocana pořešíme zítra za světla. Díky za rady.
Tak jsem jim na chviličku sundala topnou desku. Orlovčata a dvě hedvábničky.
Tak u nás dnes zase úřadoval jestřáb. A opět hnědá hybridka. 3 měsíce dal pokoj a už je to tu zase.
Mluvil jsem s jedním našim známým sokolnikem a ten říkal, že je možné, že má tenhle jestřáb vtisknutou hnědou barvu, protože mu rodiče nosili potravu podobné barvy. Jestli je to možné, to netuším. Ale asi možné je všechno.
U nás taky špatné zprávy. Manžel včera krůtě podušku večer nedal, tak jsem s ním jela na zahradu v poledne a krůta to měla ještě víc poškozené než předtím. Už kulhá na nohu a po práci jí manžel zabije nebudeme jí trápit. Podušku jsem nasadila další krůtě a po práci ušiju ještě jednu na poslední krůtu, velikost je vcelku dobrá, jenom přidám trochu ještě do šířky.
A jedna pozitivní, ovce Klabonosá má od včera zdravé jehně ovečku.
veraboskova
napsal(a):
U nás taky špatné zprávy. Manžel včera krůtě podušku večer nedal, tak jsem s ním jela na zahradu v poledne a krůta to měla ještě víc poškozené než předtím. Už kulhá na nohu a po práci jí manžel zabije nebudeme jí trápit. Podušku jsem nasadila další krůtě a po práci ušiju ještě jednu na poslední krůtu, velikost je vcelku dobrá, jenom přidám trochu ještě do šířky.
A jedna pozitivní, ovce Klabonosá má od včera zdravé jehně ovečku.
Je tak to je mi moc líto paní Věrko, zrovna ta červená?
No ale přesně tak jsme to měli u těch brojlerových krůt.
Ne, pederipru jsem měla s sebou a už v poledne jsme se domluvili s manželem oba, že by to bylo trápení zvířete, rána byla bez kůže velikosti dlaně. A i do hloubky do masa. Teď večer jsem obrousila pilníkem na železo krocanovi drápy. Nevím jestli se mi to povedlo dostatečně, po pravdě to moc nešlo. Tak aspoň trošku. Dvě krůty co mi zbyly jsou mohutnější, jedna má ušitou podušku. Od oběda jí vydržela a měla jí špinavou, takže si myslím, že se krocan zase činil.
Když jsem je zaháněla zvenku, tak jsem pak po chvíli jim ještě přistýlala slámu a koukám na zemi pod hřadem vejce. Snesla ho krůta, když jsem je zahnala. Z hřadu, takže bylo ťuklé na špice, ale bylo teplé a bylo od krve. Takže první.
No, ono i tohle je jedním z kritérií selekce.
Ona byla nepoměrně menší. A někteří krocani jsou strašní. Nešikovní.
Některý krocan je klidný, dobrý.
Některý jemně znásilní i obrácený škopík nebo plastovou vaničku,
naučí se rajtovat, a na krůtě je pak klidnější.
Některá krůta mu nedovolí ji ničit, jakmile to krocan neumí, vstane.
Jiná se nechá zadupat do bláta.
Krůty jsou speciální.
Někdy je dobré mít starší krůty, mladého krocana (váhový rozdíl).
Dobrý krocan se cení zlatem.
Jak píšu jinde - některý chodí okolo hnízda a hlídá, jiný jí tam leze
a rozdupe vejce, další leze na ní a zkouší ji pojímat.
Řekl bych, že krůty jsou nejspeciálnější drůbež.
A po nich perličky.

veraboskova
napsal(a):
Ne, pederipru jsem měla s sebou a už v poledne jsme se domluvili s manželem oba, že by to bylo trápení zvířete, rána byla bez kůže velikosti dlaně. A i do hloubky do masa. Teď večer jsem obrousila pilníkem na železo krocanovi drápy. Nevím jestli se mi to povedlo dostatečně, po pravdě to moc nešlo. Tak aspoň trošku. Dvě krůty co mi zbyly jsou mohutnější, jedna má ušitou podušku. Od oběda jí vydržela a měla jí špinavou, takže si myslím, že se krocan zase činil.
Když jsem je zaháněla zvenku, tak jsem pak po chvíli jim ještě přistýlala slámu a koukám na zemi pod hřadem vejce. Snesla ho krůta, když jsem je zahnala. Z hřadu, takže bylo ťuklé na špice, ale bylo teplé a bylo od krve. Takže první.
Možná by bylo lepší nejdřív ostříhat a pak zapilovat. Jenom nápad.