stevusko
napsal(a):
dobry den,prosim o radu,po vyliahnuti jap.prepelic niektore maju roztiahnute nozky,nemozu sa ani postavit.viete mi poradit kde som urobil chybu alebo co je tomu pricina.nasadove vajcia som kupoval.dakujem za odpovede.
Veškeré deformace u kuřátek je špatně. Asi máte na mysli to co ukazuji na fotce-označeno kroužkem. Různé deformace u drůbeže, nejen u JK, je třeba důsledně vyřazovat, v opačném případě budete mít v chovu postupně větší potíže. Deformace jsou zpravidla důsledkem neřízené příbuzenské plemenitby....
rozjeté nohy nejsou klasická deformace, kdy se vylíhne kuře s viditelně křivýma špatně vyvinutýma nohama .......takové se samozřejmě vyřazují protože většinou ani nejsou života schopná a uhynou a jen se trápí.
Nejsem odborník ale myslím, že to není špatnými geny.
Každopádně svázaní nohou na 2-3 dny to spolehlivě vyřeší. Kolikrát jsem viděl, že se nohy rozjely třeba až několikátý den u kuřete, které bylo po vylíhnutí v pořádku.
Může za to kluzká podlaha v dolíhni a první dny v odchovně, kdy to kuřatům zesláblým po vylíhnutí klouže a klouby nemají oporu pro správnou fixaci a vývin....
Toť můj názor, ale je klidně možné, že se pletu :)
Já líhnu každý rok ze zakoupených vajec, nelíhnu do chovu a proto když se nějaký rozhoďnožka objeví tak svážu a je to. Kuře se má k světu a je škoda utratit.
Není náhoda, že od doby co jsem na první dny na podlahu odchovny začal dávat perlinku, se rozjeté nohy téměř nevyskytují.....
ať se daří.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Z. K
napsal(a):
Dobrý den. Také mám takové kuře, jen jsem nepochopila to svázání nohou 🤔to nemůže jíst a chodit né
Ovázat do osmičky provázkem právě proto, aby mohlo chodit. Ale vaše kuře nevidím, může mít úplně jiný problém.