Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.5.2021 17:04
intuicia

XXX.XXX.108.231

Dobry den,
mozno napisem trochu od veci, ale dnes som na terase objavila tohto hada, vyhrieval sa na slnku, stihla som ho odfotit a potom sa schoval do spary medzi domom a chodnikom.
Mam obavu kvoli sliepkam, lebo ho podla obrazkov a kresby neviem identifikovat.
Neviete mi niekto poradit, ci je, alebo nie je nebezpecny?
Dakujem za kazdu radu.

12.5.2021 17:51
PiLnÍk

XXX.XXX.102.156

intuicia napsal(a):
Dobry den,
mozno napisem trochu od veci, ale dnes som na terase objavila tohto hada, vyhrieval sa na slnku, stihla som ho odfotit a potom sa schoval do spary medzi domom a chodnikom.
Dakujem za kazdu radu.

Spíš bych se bál o hada, slepice jsou dost velké harpyje.

12.5.2021 17:56
intuicia

XXX.XXX.108.231

PiLnÍk napsal(a):
Spíš bych se bál o hada, slepice jsou dost velké harpyje.

ale mam aj 7 tyzdnove, neviem, ci by sa ubranili

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.5.2021 18:20

intuicia napsal(a):
Dobry den,
Dakujem za kazdu radu.

Zkuste hodit na terarijní zvířata, tam je víc odborníků. Mě to samotnou zajímá, žádný náš druh mi to zbarvením nepřipomíná. Nebo něco neobvykle méně pigmentovaného?

12.5.2021 18:24
intuicia

XXX.XXX.108.231

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zkuste hodit na terarijní zvířata, tam je víc odborníků. Mě to samotnou zajímá, žádný náš druh mi to zbarvením nepřipomíná. Nebo něco neobvykle méně pigmentovaného?

prave mi odpisal pan, ktory robi s hadmi, jedna sa uzovku hladku, nasho najmensieho hada, je neskodna a uzitocna. dakujem pekne za rady a cas, odlahlo mi.

12.5.2021 18:35
lupus4

XXX.XXX.205.61

ntvl, u nás je pouhých 5 druhů hadů (4 užovky, 1 zmije) a přesto je 90% lidí nedokáže určit...
a že ani vetka je o to smutnější

12.5.2021 18:55
intuicia

XXX.XXX.108.231

lupus4 napsal(a):
ntvl, u nás je pouhých 5 druhů hadů (4 užovky, 1 zmije) a přesto je 90% lidí nedokáže určit...

a co to je podla vas?

12.5.2021 19:19
lupus4

XXX.XXX.205.61

určil vám to dobře - je to naše druhá nejčastější - užovka hladká (Coronella austriaca)

a je zvláštní tím, že je vejcoživorodá (vejce inkubuje v těle) mláďata "rodí" živá
na foto ta vaše vypadá "mrtvě" tak doufám, že jí nebylo ublíženo...
žere především ještěrky, slepýše, drobné savce a hady (včetně mladých zmijek). V mládí žere plže, kobylky a další hmyz.
7dmi týdenní kuře nezdolá

12.5.2021 19:43
intuicia

XXX.XXX.108.231

lupus4 napsal(a):
určil vám to dobře - je to naše druhá nejčastější - užovka hladká (Coronella austriaca)

a je zvláštní tím, že je vejcoživorodá (vejce inkubuje v těle) mláďata "rodí" živá
na foto ta vaše vypadá "mrtvě" tak doufám, že jí nebylo ublíženo...
žere především ještěrky, slepýše, drobné savce a hady (včetně mladých zmijek). V mládí žere plže, kobylky a další hmyz.
7dmi týdenní kuře nezdolá

dakujem za info, ste ma ukludnili, nie, ublizene jej nebolo, ja som sa jej bala, som ju stihla len odfotit a odplazila sa.

12.5.2021 20:20

lupus4 napsal(a):

Holt ani vetky nepoznají všechno - bylo mi jasné, že to není zmije ani obojkovka. V těch ostatních prostě tápu, nepřišla jsem na žádné typické poznávací znamení.

12.5.2021 20:26

užovka podplamatá je jak obojkovka bez obojku a má opravdu ráda vodu.

eskulapka je v čr hodně vzácná, a kdyby byla zadavatelka z poohří, tak se určitě na netu neptá.

12.5.2021 20:37

užovka podplamatá je jak obojkovka bez obojku a má opravdu ráda vodu.

eskulapka je v čr hodně vzácná, a kdyby byla zadavatelka z poohří, tak se určitě na netu neptá.

Díky. Snad si to budu aspoň nějakou dobu pamatovat.

13.5.2021 07:11

Já také hlídám akorát zmiji a obojkovku, jiné mě nezajímají, anžto jich tu na severu mnoho nemáme. Kdybych to potkala, tak bych popátrala, co je to zač, ale když to nepotkám... :-)

13.5.2021 09:37

U nás je slepice chytají a žerou. Máme tu i spoustu zmijí a zatím mi žádnou neuštkla. A moráci, normálně ti brojleři, ti je vyloženě vyhledávali na louce a honili se když nejakyho našli.

13.5.2021 09:45
PiLnÍk

XXX.XXX.102.156

U nás je slepice chytají a žerou. Máme tu i spoustu zmijí a zatím mi žádnou neuštkla. A moráci, normálně ti brojleři, ti je vyloženě vyhledávali na louce a honili se když nejakyho našli.

:'((

13.5.2021 09:53
lupus4

XXX.XXX.205.61

doufám, že budete stejně "pobavená", až si z louky vezme "slepičku" liška či jestřáb - to víte, potravní řetězec, no...

13.5.2021 10:21
sharingan

XXX.XXX.186.2

Zdravím. Hlavně na Lupuse4, chci se zeptat, podle jakých znaků je to "koronelka"? Ano, z našich hadů má zvíře na fotce k ní jasně nejblíž...ale hlavně ty hřbetní velmi výrazné podélné pruhy + žlutavá barva podkladu (i když foťák může sakra zkreslovat) mi na klasickou hladkou (šedavý-okrový základ s kresbou spíše do teček, či krátkých příčných štráfků ála zmije) vůbec nesedí. Ani juvenilové nemají podstatně odlišné zbarvení od adultů. Podezření bych měl spíše na něco albino-terarijního...nebo opravdu setsakra atypická coronellka….?

13.5.2021 11:14

lupus4 napsal(a):
doufám, že budete stejně "pobavená", až si z louky vezme "slepičku" liška či jestřáb - to víte, potravní řetězec, no...

Dobrý den,

Nevím o co vám jde, jestli máte nějakou zvrácenou zálibu v tom, že lišky lidem berou drůbež...

Ale abych vám to ujasnila:
1. nezmiňovala jsem, že jsem pobavená, když slepice žerou hada, ale ano, stává se to a já jim ho brát a vracet do lesa nehodlám. Nebo myslíte, že bych měla?
2. drůbež mám na louce u lesa a ano, chodí k nám liška i jestřáb. Jestli vám to udělá radost, tak za loňský rok jsme přišli o několik slepic, jednoho moráka a dvě husy.
Já s tím počítám, a beru to jako daň přírodě za to, že můžeme žít na takovém krásném místě.

13.5.2021 11:35

sharingan napsal(a):
Zdravím. Hlavně na Lupuse4, chci se zeptat, podle jakých znaků je to "koronelka"? Ano, z našich hadů má zvíře na fotce k ní jasně nejblíž...ale hlavně ty hřbetní velmi výrazné podélné pruhy + žlutavá barva podkladu (i když foťák může sakra zkreslovat) mi na klasickou hladkou (šedavý-okrový základ s kresbou spíše do teček, či krátkých příčných štráfků ála zmije) vůbec nesedí. Ani juvenilové nemají podstatně odlišné zbarvení od adultů. Podezření bych měl spíše na něco albino-terarijního...nebo opravdu setsakra atypická coronellka….?

Uvažovala jsem podobně. Vygůglila jsem si fotky a stejně jsem nebyla moudřejší, to zbarvení mě mátlo - moc světlé a strakaté.

13.5.2021 11:40

Dobrý den,

Nevím o co vám jde, jestli máte nějakou zvrácenou zálibu v tom, že lišky lidem berou drůbež...

Ale abych vám to ujasnila:
1. nezmiňovala jsem, že jsem pobavená, když slepice žerou hada, ale ano, stává se to a já jim ho brát a vracet do lesa nehodlám. Nebo myslíte, že bych měla?
2. drůbež mám na louce u lesa a ano, chodí k nám liška i jestřáb. Jestli vám to udělá radost, tak za loňský rok jsme přišli o několik slepic, jednoho moráka a dvě husy.
Já s tím počítám, a beru to jako daň přírodě za to, že můžeme žít na takovém krásném místě.

Lupus se občas naváží, neberte si to tak. Jinak s vámi souhlasím, taky bych hada slepicím ze zobáku nervala, neumím si to ani technicky představit - že bych ji honila po louce + buď by už bylo pro hada stejně pozdě nebo by mě ta zmije při zachraňování ještě uštkla.

13.5.2021 11:43
honzapm

XXX.XXX.134.34

Kdybyste k "takovému krásnému místu" měla opravdu vztah, ale opravdu,
tak nenecháte tu vaši drůbež "volně na louce", ale uděláte tam omezený
prostor, Ivus.

Jinak žasnu, jak velká debata se v Drůbeži točí kolem Užovky hladké,
blbě vyfocené a ještě přefocené z monitoru/displeje.

Jo, kdybyste takhle živě debatovali třeba o Hempšírkách,
člověk by si početl a třeba se i něco dozvěděl...

13.5.2021 12:03
jo012810

XXX.XXX.101.35

Tak vyhovím Honzíkovi....Nejde o má zvířata.

13.5.2021 12:13

O Hempšírkách si můžu povídat celé dny. Ehm. Kuři výše jsou Hempšírky? Hezké :-)

13.5.2021 13:18
sharingan

XXX.XXX.186.2

Had na fotce má podle mě tedy o dost blíž třebas k:
http://www.sareptiles.co.za/forum/viewtopic.php?f=76&t=7834
než k normálně zbarvené užovce hladké, takže nevylučuju utečence/vypuštěnce z terarijního chovu. Doba i sezona je k podobným událostem teď "optimální". Takže jen tak to pustit jako "jen další užovka hladká", když znaky, a to minimálně v kresbě, kterou kvalita foto nemohla ovlivnit, s běžnou divokou coronelkou hrubě nesedí... Hlavně ty zádové pruhy, krásně výrazné, nespojené a odlišené se táhnou za hlavou dost daleko, kdyžto u hladké to je vždy tak max. 2-3 cm...

13.5.2021 15:03
jo012810

XXX.XXX.101.35

O Hempšírkách si můžu povídat celé dny. Ehm. Kuři výše jsou Hempšírky? Hezké :-)

Ano, jsou to fotky hempšírek z klubové akce...

13.5.2021 17:26
intuicia

XXX.XXX.108.231

honzapm napsal(a):
Kdybyste k "takovému krásnému místu" měla opravdu vztah, ale opravdu,
tak nenecháte tu vaši drůbež "volně na louce", ale uděláte tam omezený
prostor, Ivus.

Jinak žasnu, jak velká debata se v Drůbeži točí kolem Užovky hladké,
blbě vyfocené a ještě přefocené z monitoru/displeje.

Jo, kdybyste takhle živě debatovali třeba o Hempšírkách,
člověk by si početl a třeba se i něco dozvěděl...

fotila som tym, co som prave mala poruke, hada bezne na terase nemavam, ale viem si predstavit, ako vy sa na fotenie vasej hydiny pripravujete.

14.5.2021 08:48

intuicia napsal(a):
Dobry den,
Dakujem za kazdu radu.

Je to mladá užovka hladká, jsou barevou i kresbou velmi variabilní, to jsou ale třeba i zmije, výrazně i slepýši... u obojživelníků a plazů se s tím musí počítat. Základem je typická kresba na hlavě a dva většinou přerušované pruhy na hřbetě a dva na bocích, z boku by pak byl vidět ještě typický čmrk přes oko - vše v různých variacích. Ale poznáte to to i podle tvaru hlavy, výrazu který má každý druh jiný, šupiny jsou také typického tvaru a celkový dojem vám hned řekne o který druh jde. Když máte cit a něco nakoukáno, tak i takovéto fotky. Dávám foto z netu pro obrázek, na všech čtyřech fotkách užovka hladká.

14.5.2021 08:56
bery25

XXX.XXX.33.192

no to je hnus velebnosti , to mna by ani Bolt nedohnal

14.5.2021 09:48

bery25 napsal(a):
no to je hnus velebnosti , to mna by ani Bolt nedohnal

Proč? Zvířátko má asi 40 cm a je nebezpečné hlavně ještěrkám.. je teda protivná a ráda si v obraně kousne, toť vše

14.5.2021 10:11
bery25

XXX.XXX.33.192

Proč? Zvířátko má asi 40 cm a je nebezpečné hlavně ještěrkám.. je teda protivná a ráda si v obraně kousne, toť vše

ale jasne ze mam asi o sto kg viac ale je mi to strasne neprijemne uz na pohlad,ked zbadam hada,nezastavia ma ani vlastne deti a ked nejakeho pri kurine najdem,potom ich vidim vsade,potrebujem este jednu osobu,sam sa tam za tyzden neodvazim

14.5.2021 12:08
lupus4

XXX.XXX.205.61

nechápu tyhle "fobiopištící 0,1 H. s. s." při spatření myši, hada, pavouka...
domu bych to teda nechtěl ani náhodou...

14.5.2021 12:37
intuicia

XXX.XXX.108.231

Je to mladá užovka hladká, jsou barevou i kresbou velmi variabilní, to jsou ale třeba i zmije, výrazně i slepýši... u obojživelníků a plazů se s tím musí počítat. Základem je typická kresba na hlavě a dva většinou přerušované pruhy na hřbetě a dva na bocích, z boku by pak byl vidět ještě typický čmrk přes oko - vše v různých variacích. Ale poznáte to to i podle tvaru hlavy, výrazu který má každý druh jiný, šupiny jsou také typického tvaru a celkový dojem vám hned řekne o který druh jde. Když máte cit a něco nakoukáno, tak i takovéto fotky. Dávám foto z netu pro obrázek, na všech čtyřech fotkách užovka hladká.

dakujem vam velmi pekne, predstava, ze by niekomu usiel z teraria jedovaty had a mame ho mat v blizkosti nasich zvierat a nas, nebola prijemna. pozdravujem a pekny vikend prajem

14.5.2021 13:28
sharingan

XXX.XXX.186.2

Jedák to nebude tak či tak, co je běžněji v teráriích, a zvlášť u méně zodpovědných chovatelů, je všechno nejedovaté. A jedovaté druhy jdou zase poznat na první pohled i ze špatné foto.
Jinak pro Vaši představu, i obyčejný potkan by byl pro Vás osobně, i Váš chov mnohem nebezpečnější, než vyfocený hadík.
Kdyby se hadík opět ukázal, a dala byste sem další foto, byl bych velmi rád. Herpeto a batrachofaunou ČR se také zabývám, i na profesionální úrovni, a běžnou variabilitu dobře znám. Přesto je zvíře na foto na užovku hladkou (i když je to ano asi nejpravděpodobnější možnost) pro mě v některých znacích velmi, velmi atypické.

14.5.2021 13:37
intuicia

XXX.XXX.108.231

sharingan napsal(a):
Jedák to nebude tak či tak, co je běžněji v teráriích, a zvlášť u méně zodpovědných chovatelů, je všechno nejedovaté. A jedovaté druhy jdou zase poznat na první pohled i ze špatné foto.
Jinak pro Vaši představu, i obyčejný potkan by byl pro Vás osobně, i Váš chov mnohem nebezpečnější, než vyfocený hadík.
Kdyby se hadík opět ukázal, a dala byste sem další foto, byl bych velmi rád. Herpeto a batrachofaunou ČR se také zabývám, i na profesionální úrovni, a běžnou variabilitu dobře znám. Přesto je zvíře na foto na užovku hladkou (i když je to ano asi nejpravděpodobnější možnost) pro mě v některých znacích velmi, velmi atypické.

dakujem za reakciu, dufam, ze sa uz neobjavi, ale keby ano, budem sa snazit urobit kvalitnejsiu fotku a vlozim sem. hlavne, ze nie je jedovaty. pozdravujem vas.

14.5.2021 14:21
bery25

XXX.XXX.33.192

lupus4 napsal(a):
nechápu tyhle "fobiopištící 0,1 H. s. s." při spatření myši, hada, pavouka...
domu bych to teda nechtěl ani náhodou...

ani ja to nechapem ale zas,zena sa nestažuje

Přidejte reakci

Přidat smajlík