Hobby5010

XXX.XXX.18.146
Dobrý den, mám problém.
Jsem čerstvým chovatelem slepic a koupil jsem 4 slepice 17 týdnů staré.Mám krásný nový kurník který jsem nechal udělat na zakázku.Slepičkám jsem vytyčil na zahradě 145 m čtverečních, aby byli spokojené.Už 4 dny se snažím slepičky naučit chodit do kurníku, ale vždy ti dopadne tak, že je tam musím strčit. Ráno jim otevřu dveře a 2 dny jsem je musel postrčit otvorem ven a 3. den už jsem je nechal. Šel jsem do školy, vrátil jsem se v 15:00 a ony tam furt byly. Chtěl jsem se zeptat, jestli byste mi nekdo neporadil.
Moc děkuji.
Hobby5010

XXX.XXX.18.146
Posílám k tomu video.
Uživatel s deaktivovaným účtem

rozsvieť im vnútri
Video zatím nedošlo, ale rada je takováto: Nad kurníkem vytvořit malý přístřešek, na šířku kurníku s hloubkou akorát tak, aby zakryl žebříček, třeba z čiré plachty. Na misku, nebo krmítko se žrádlem musí totiž slepice vidět, jinak vám nevylezou.
A večer musíte holt zahánět . Pomohlo by vám ale obehnat kurním plůtkem, (alespoň dočasně) a tam při večerním krmení slepice zavřít. Pak by se snáze naučily zalézat na bidýlko.
Takhle je musíte honit po celých 145 m a asi jsou z toho dost vyplašené.
Hobby5010
napsal(a):
Dobrý den, mám problém.
Jsem čerstvým chovatelem slepic a koupil jsem 4 slepice 17 týdnů staré.Mám krásný nový kurník který jsem nechal udělat na zakázku.Slepičkám jsem vytyčil na zahradě 145 m čtverečních, aby byli spokojené.Už 4 dny se snažím slepičky naučit chodit do kurníku, ale vždy ti dopadne tak, že je tam musím strčit. Ráno jim otevřu dveře a 2 dny jsem je musel postrčit otvorem ven a 3. den už jsem je nechal. Šel jsem do školy, vrátil jsem se v 15:00 a ony tam furt byly. Chtěl jsem se zeptat, jestli byste mi nekdo neporadil.
Moc děkuji.
Světlo pomůže, ale nutný není..Chci je dostat ven - sypu žrádlo od východu kurníku ven a to samý opačně - jak je dostat dovnitř. Začátky jsou vždy složitější. Trvá to třeba týden..Mluvím na ně, piskam pri krmení. "Boženy, Vy mrchy zákeřný." "písk, písk, písk". Nejakou melodii. Pavlov - podmíněný reflex.... Plus jim udělat drobnější hladovku. Už jste byl někdy celý den o hladu? Abyste pochopil, jak dobrý je tvrdý chleba s vodou?
Já to mám teď v ideálu... Zapískám a husy, kachny, slepice jdou ke mě. Holubi přiletí. Stejně tak i pes, kočky a holubi... Když přijedu s autem, po noční, ráno. U brány mě čeká pes, kočky a holubi se mi slétají nad hlavou. Ví, že bude bašta :). Z těch litrů slin by měl p. Pavlov určitě radost...Chce to trpělivost.
Nevim, tyhle kurníčky... máme klasický zděný, ale díra pro vlez je taky vejš než terén, takže tam nevidí přímo. Nicméně nově přivezené slepice či kuřice tam nechám třeba tři dny až týden zavřené a pak je pustím. No spíš vystrkám, protože se bojí té díry. To, že tam několik nocí přespí je pak nutí to nocoviště hledat, než když hned první den vyběhnou ven, tak to vlastně ani neví. kam se mají vrtnout. Světlo a krmení v kurníku pomůže hodně. Většinou to pochopí tak za dva dny práce s nimi. Horší je, když mám kuřata odchovaná zvyklá někde mnimo hlavní kurník a pak je mám jakože před snáškou přestěhovat do hlavního kurníku. Kor když rozsáhlý výběh je společný. To je na tejden. Pořád mají snahu se vracet nocovat do původní ubykace. Většinou mi pomůže až sníh. Kdy ráno jim to prostě nedovolí ten hlavní kurník opustit, takže se tam do večera pozdrží.
Jinak ještě pomůcka dobrá je, že kurník stojí v rohu výběhu nikoli vprostřed výběhu. A díra pro vlez směřuje tak, že ten plot navede ty slípky k ní. Stojí-li kurník na prostoru, slepice jen obíhají okolo a majitel s nimi.