Do kdy chladit vejce IB v líhni?

Indický běžec
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.5.2021 07:09
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

Zdravím 🙋 především zkušené líhníče vodní drůbeže a přicházím s otázkou, na kterou jsem opravdu nenašla nikde odpověď. Pan Google zklamal... webové stránky zabývající se chovem indických běžců mi také neporadily.

Mám v líhni Cleo 5 26.den násadu indických běžců.
Dvě vejce mají naťuknuto. Z 13 kusů.
Vlhkost 80%...
Otázka zní: DOKDY chladit????
Doteď 2x denně 25 minut na teplotu očního víčka. A co mlžení?
Líhnu je poprvé. Děkuji za odpověď 🌸

26.5.2021 14:16
petraodlesa

XXX.XXX.218.86

Odpovím si sama, našla jsem údaj, že se s chlazením a otáčením končí, když je naťuknutých 10% vajec...
Kolega líhnič mi tvrdí, že se indickým běžcům musí pomáhat, že se sami nevyklovají. Prý mám naťuknuté kousek odloupnout, počkat 24 hodin a pak jim oddělat "čepičku". Nenaťuknutým pomoct lžičkou 🙈 a po 24 hodinách také napůl vybavit.

26.5.2021 15:06
ančovička1

XXX.XXX.220.111

petraodlesa napsal(a):
Odpovím si sama, našla jsem údaj, že se s chlazením a otáčením končí, když je naťuknutých 10% vajec...
Kolega líhnič mi tvrdí, že se indickým běžcům musí pomáhat, že se sami nevyklovají. Prý mám naťuknuté kousek odloupnout, počkat 24 hodin a pak jim oddělat "čepičku". Nenaťuknutým pomoct lžičkou 🙈 a po 24 hodinách také napůl vybavit.

Ta snad se podaří..já jsem indiány v líhni nelihla, prvních 10 vajec, které jsem dostala, vylíhla kvočna, krásně všechny..
dceři se indiáni lihli přirozeně,na zahradě pod tújí..ale neměl by být problém, líhnout se stejně,jako jiné kachny ..ne pižmovky..

26.5.2021 15:36
petraodlesa

XXX.XXX.218.86

ančovička1 napsal(a):
Ta snad se podaří..já jsem indiány v líhni nelihla, prvních 10 vajec, které jsem dostala, vylíhla kvočna, krásně všechny..
dceři se indiáni lihli přirozeně,na zahradě pod tújí..ale neměl by být problém, líhnout se stejně,jako jiné kachny ..ne pižmovky..

Děkuji za přání. Líhnu je poprvé na zkoušku z darovaných vajec...

26.5.2021 16:00
veraboskova

XXX.XXX.0.235

těch 10% to je v návodech pro líhně BIOS. Tedy bez nuceného oběhu vzduchu. Což není vaše líheň a osobně bych do líhně s ventilátorem nelezla, když už se mají snahu dostat ven. Zazdíte to vyvětráním vlhkosti. Na kachňata se přilepí blána a bude po ptákách.
Jinak osobně kachňatům z vejce nepomáhám, sama se dostanou ven. Ovšem předpokladem je, že do líhně nelezete a nevyvětráte vlhkost a klubou se od tupého konce. A jestli jsou líhnutá za dobré teploty. Můžete se dát také cestou "loupání" vajec. Ale to je chovatelská cesta do pekel. Jediný smysl to má, když se kachně líhne z konce od špičky. Tam je menší šance, že se dostane ven samo. Jinak pomáháte ven neživotaschopným jedincům obvykle s nějakou vadou.

26.5.2021 16:38
petraodlesa

XXX.XXX.218.86

Paní Věro, děkuji, já s Vámi souhlasím s tím"nepomáhat"...on ten kolega o líhnutí toho moc neví, dělá to takto. Loupe.
Ono přece jen někdy stojí za to pomoci. Když je vina na straně obsluhy líhně... BIOSku si budu kupovat. Už jsem domluvená...👍

26.5.2021 19:39
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

veraboskova napsal(a):
těch 10% to je v návodech pro líhně BIOS. Tedy bez nuceného oběhu vzduchu. Což není vaše líheň a osobně bych do líhně s ventilátorem nelezla, když už se mají snahu dostat ven. Zazdíte to vyvětráním vlhkosti. Na kachňata se přilepí blána a bude po ptákách.
Jinak osobně kachňatům z vejce nepomáhám, sama se dostanou ven. Ovšem předpokladem je, že do líhně nelezete a nevyvětráte vlhkost a klubou se od tupého konce. A jestli jsou líhnutá za dobré teploty. Můžete se dát také cestou "loupání" vajec. Ale to je chovatelská cesta do pekel. Jediný smysl to má, když se kachně líhne z konce od špičky. Tam je menší šance, že se dostane ven samo. Jinak pomáháte ven neživotaschopným jedincům obvykle s nějakou vadou.

Proto jsem vznesla tento dotaz... DOKDY se chladí v Cleo 5? Když chladím, dávám vejce do hnízda z deky a líheň přikryju. Ať se nerozhodí teplota a vlhkost. Při vložení zpět mlžím.
Takže když je 10% naklovaných v BIOSce, jak teda v Cleo 5??????????

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.5.2021 19:48

petraodlesa napsal(a):
Proto jsem vznesla tento dotaz... DOKDY se chladí v Cleo 5? Když chladím, dávám vejce do hnízda z deky a líheň přikryju. Ať se nerozhodí teplota a vlhkost. Při vložení zpět mlžím.
Takže když je 10% naklovaných v BIOSce, jak teda v Cleo 5??????????

Tak to jste na ně strašně hodná, takhle je předávat do hnízdečka ☺️ Já v cleo (housata) chladim normálně, že dám dolů víko a pak je porosim a priklopim.

Když se o ně takhle krásně staráte tak není divu, že ty kuřátka od vás reagují když slyší lidský hlas, jak si dnes přítel všimnul 👍

Popravdě já už bych asi nechladila, když jsou naťukané

hirca

26.5.2021 23:53
hirca

XXX.XXX.45.249

Potřebuji radu, jak jinak zvýšít vlhkost v líhni? Mám vodu po celé dolní nádobě, kterou samozřejmě doplňuji....vlhkost byla max.57% Ohledně doporučeného zvýšení vlhkosti jsem vyřešila přehozením navlhčené pleny mezi víkem a spodkem. Líheň je s ventilátorem a plena uschne celkem brzy. Musím každé 3-4 hod. otvírat a měnit za mokrou, abych udržela 72% až 78% vlhkost. Vejce v líhni IB mám dnes 27.den. Ozývá se ťukání. Je to můj první pokus s 11 ks vajec.

27.5.2021 05:42
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

Hirca, můj 27.den byl včera. Už 24 hodin naklovnuté jenom tři, bez štěrbiny, jen tak trošku prasklina, někdy poznatelná spíše pohmatem. Tak jsem udělala operaci, štěrbinu jsem zvětšila tak, až bylo vidět zobáček...max.jeden centimetr. Teď ráno koukám přes poklop, vidím pohyb. Nechám ještě do večera a pak bude operace.
Podívejte se na webové stránky "indický běžec", kde autor vložil i fotky, jak jim pomáhat tímto způsobem.
Nechci zase popudit chovatelský sbor, ale když slyším pípání a vidím, že jim to nejde, nehledám příčinu v jejich neschopnosti, ale pomůžu. Stokrát jsem si říkala, že pomáhat nebudu, ale je to silnější než já.
Přijde mi to podobné jako císařský řez u člověka... Ale jasně. Drůbež není člověk.
Je to nakonec každého věc. Jen ať zvíře netrpí... Nemocnému sekyrkou pomoct není problém.
Neměla jsem v ruce husí vejce, ta od indiánů mi přijdou jako z porcelánu... udělat šroubováčkem dírku byl teda problém veliký. Tak, abych neublížila káčeti.

27.5.2021 05:46
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak to jste na ně strašně hodná, takhle je předávat do hnízdečka ☺️ Já v cleo (housata) chladim normálně, že dám dolů víko a pak je porosim a priklopim.

Když se o ně takhle krásně staráte tak není divu, že ty kuřátka od vás reagují když slyší lidský hlas, jak si dnes přítel všimnul 👍

Popravdě já už bych asi nechladila, když jsou naťukané

Ano. Je to logické... jenže jejich "naťuknutí" byla jen prasklina ve skořápce, bez mezírky...
Jakou skořápku mají husy? Zkoušela jste je rozbít? Vlastně...to je škoda, že.
Jsem ráda, Ivus, že se u vás moje kuřátka mají dobře, ano, reagují na hlas. Prý už před klubáním se na ně má mluvit.

27.5.2021 07:55

petraodlesa napsal(a):
Ano. Je to logické... jenže jejich "naťuknutí" byla jen prasklina ve skořápce, bez mezírky...
Jakou skořápku mají husy? Zkoušela jste je rozbít? Vlastně...to je škoda, že.
Jsem ráda, Ivus, že se u vás moje kuřátka mají dobře, ano, reagují na hlas. Prý už před klubáním se na ně má mluvit.

Husy mají skořápky tvrdé jak beton. Fakt třeba na vaření se skoro nedaly rozbít. Myslela jsem, že je úplně vyloučené, aby se vyklubaly a překvapivě to daly úplně samy. Ještě pozor - kurata vyskakaly hrozně rychle od natuknuti, housatum to fakt trvá, někde jsem četla že i 3 dny. Oni to prý natuknou (jako by to vejce zevnitř někdo bouchnul malou pěstičkou), pak třeba 12 hodin spinkaji a pak udělají dírku kde je vidět zobacek, pak zas třeba 8 až 12 hodin nic a nakonec se pustí do toho otevírání konzervy, to jim taky tak hodku zabere a pak už to je rychle. Celý to trvá fakt dlouho. Nestresujte se a dejte jim čas. Fakt jsem četla, že u hus pomáhat až po 3 dnech od natukani. Některé jsou holt pomalejší, ale u mě to daly všechny v líhni a to jedno nebylo ani natukle, když už první lezl ven.

Ale u běžců nevím. Ale tě tvrdé skořápky bych se nebála.

Jo ještě mě přišlo zajímavé, že ty vejce v líhni byly suché (jako vlhké jo ale jinak prostě suché), zatímco ty, na se kterých celou dobu vrtela husa, byly úplně hladké, lesklé a mastné (asi jak má mastný to peří) a zdálo se mi, že z těch jejich umaštěných se jim musí klubat ještě mnohem líp.

27.5.2021 12:48
petraodlesa

XXX.XXX.218.86

Ivus, děkuji za odpověď 🌸... budu trpělivější. Dneska ráno už jedno káče vyskočilo.
Jinak k té suchosti skořápky: někdo tu psal, že kdysi se ta vejce v líhni, myslím vodní drůbeže, mazala sádlem. Do půlky. Tak jsem to v půli inkubace udělala také...jen asi blbě, jistě se nemaže tupá strana se vzduchovou bublinou. Či myslíte?

27.5.2021 14:14
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Kuře začíná dýchat
Ve dvacátém dnu obepíná alantochorion celý bílek. Kuře zobáčkem protrhne bílkovou blánu a začíná dýchat plícemi vzduch ze vzduchové komůrky, můžeme slyšet pípání. Vzduchová komůrka zabírá téměř třetinu vnitřního prostoru vejce. Když kuře vzduch vydýchá, začne proklovávat skořápku a klubat se z vejce. Ve druhé fázi kuřete se převážně chrupavčitá kostra začne osifikovat (kosti pevní), potřebný vápník a fosfor dodává chorioalantois především ze skořápky. Zeslabí ji zhruba o třetinu. Skořápka je pak křehká a snadno se drtí. Kuřeti pomáhá v klubání také malý výrůstek na špičce horní části zobáku, tzv. „vaječný zub“. Kuře proklove dírku a pokračuje až do uvolnění dvou třetin obvodu skořápky. Pak se opře běháky do špičky vejce a odlomí vršek skořápky. Líhnoucí se kuře průběžně vtahuje do břišní dutiny pupečním otvorem zbytek žloutku. Zevní krevní oběh při tom zasychá a zůstává na vnitřní straně skořápky. Pozor, předčasné odlupování skořápky může vnější krevní oběh narušit a kuře vykrvácí. Po vylíhnutí je kuře mokré a unavené, proto si musí v líhni nebo pod kvočnou odpočinout.

zdroj https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6083/od-vajicka-ke-kureti/

27.5.2021 14:14
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Já bych se takovýchto "rad" nechytala😄..k čemu je to dobré?..jen ucpete póry ve skořápce..mazat sádlem,to slyším poprvé..

27.5.2021 14:23
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Já jsem právě "dobojovala" s tygrem 😄..přemisťovala jsem pižmovku s vylíhnutými pizmovcaty z hnízda v kurníku do kralikarny😆..uff..tak jich je celkem 15..pižmovku, rozzuřeneho tygra, jsem přeprala, ale totálně mě nahodila😆

27.5.2021 14:37
veraboskova

XXX.XXX.0.235

tak já mám teď v líhni akorát vejce od běžců a ruánek. Fotky jsou barevně nic moc, běžčí vejce jsou do zelena, ale dneska mají termín. Jsou naťukané, uvnitř sem tam pískne kachnička. Teď naposled větrám v Biosce a než zavřu líheň, tak porosím vlažnou vodou. Vodu naleju i na ty kuchyňské utěrky na dně (které nezakrývají větrací otvory). A budu čekat. Možná se zítra budou klubat. Jo a přetočím vejce tím naklováním nahoru.
Na první fotce je vidět malinkou odlišností barvy kde je vzduchová bublina

27.5.2021 14:40
veraboskova

XXX.XXX.0.235

a třeba tohle ruánče se klube blbou stranou od špičky. Ale zatím jsem taky v klidu. Je to 50 na 50 že se dostane ven samo. A ještě má čas.

27.5.2021 14:42
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Věrko, držím palce😊

Miriam33

27.5.2021 17:42
27.5.2021 19:11
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

Čtyři indiáni už jsou venku, jupí 😊😊😊

27.5.2021 19:52
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

Miriam33 napsal(a):
Ještě jsou rady i tady
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/2945886/indycky-bezec

V podstatě všechno,🥰co se na těchto webovkach i jiné, mám načteno. I toto vlákno. Ale znáte to, suchá je teorie a košatý strom života... Až když člověk doopravdy líhne, pocit jistoty mizí. Až s dalšími úspěchy se ztrácí.

Miriam33

27.5.2021 23:01
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Rosit vejce aby měly měkčí skořápku, udržovat dostatečnou teplotu( tady paní radí, že se jí osvedčila vyšší než doporučená právě u běžců). Pokud začnete pomáhat, tak počítejte, už se kachně samo třeba nevyklube, nemůže se dobře odrazit. Kuřatum se radí nepomáhat, protože pak většinou opravdu stejně umřou. U kachnatek se to někdy vyplatí. Ať se daří, je to potom velká radost s drobotinou.

28.5.2021 05:41
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

Teď ráno je v líhni šest vyklovaných, jdu chystat odchovu. Patrně to je nižší teplotou, že se líhnou až 30. den. Příště budu odvážnější a dám vyšší teplotu. Vlhkost a rosení byla v pořádku. Myslím.

Miriam33

28.5.2021 07:47
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Není nad dobrou kačku, jinak jsou to vždycky nervy :) Pošlete fotečku kachňátek.
My už pár let uměle nelíhneme, protože kachny, ač běžky, seděly samy ochotně. Naši nejlepší kachní matku něco pokousalo a nepřežila a ze současného hejna to na ochotu sedět zatím nevypadá. Momentálně nám taky velikost hejna na slimejše stačí. O mladé už není takový zájem, pak je musíme sníst a maso samo je výborné, ale o místo hromadného vraha není až takový zájem :)

28.5.2021 08:07
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

Takže účtuji: že 13 vajec 11 kačenek. Z toho pět se vylíhnulo samo, zbytku jsem trošku pomohla. Na první líhnutí dost dobrý výsledek. Bála jsem se, že to bude horší. Takže podle mně chyba byla v teplotě. Držela jsem ji na 37,7... Chlazení bylo od 10.dne postupně, poslední týden dvakrát denně 25 minut. Příště budu více topit a déle chladit.

28.5.2021 08:09
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

Moji první indiáni 😉🎂💓

Miriam33

28.5.2021 08:32
Miriam33

XXX.XXX.210.31

To je pěkný výsledek....miluju tahle kachňátka, teď máte doma další televizi :)

28.5.2021 08:41
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

Miriam33 napsal(a):
To je pěkný výsledek....miluju tahle kachňátka, teď máte doma další televizi :)

To ano, nejlepší kino na světě 😂

28.5.2021 10:12
ančovička1

XXX.XXX.220.111

petraodlesa napsal(a):
Moji první indiáni 😉🎂💓

Jsou krásní!!😀..já jsem chovala divoké, černobílé jako dalmatini, nakonec celočerné..ti byli nádherní..
Ale jednohubky u nás nestačí, tak jsou pryč 😄

28.5.2021 15:42
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Tak u mě první fotka v osm hodin ráno a další v poledne. V poledne tam byly už tři srnčáci (foceno přes okénko líhně). Aktuální stav 4 kousky.

28.5.2021 16:38
kastef

XXX.XXX.23.69

tak u nás se líhly kačky už minulý týden,už se prodaly a dnes v další líhni...už sou 4 kousky.
Jsou to IB,selská a asi i nějací kříženci .

28.5.2021 17:01
petraodlesa

XXX.XXX.218.86

kastef napsal(a):
tak u nás se líhly kačky už minulý týden,už se prodaly a dnes v další líhni...už sou 4 kousky.
Jsou to IB,selská a asi i nějací kříženci .

Prosím, jakou teplotu máte nastavenou na IB a kdy přestáváte chladit a otáčet? 🙏

28.5.2021 22:13
kastef

XXX.XXX.23.69

teplota je nastavená na 37,7 st,ale dopravdy,co sem přeměřila je tam 38,3./tohle mám ted v té co líhnu kačky/.Nevím,jestli mi teploměr dobře měří,ale vše mi tu jde OK,kuřátka se líhnou dobře,a ty kačky,tak ty jdou ještě líp než kuřata.Neměřím ani vlhkost,vše odhadem.Mám ted půlku kaček venku.Zbytek bude do rána,zřejmě se vylíhne vše krom naklepnutého vejce,které se zatím neozývá-omylem sem ho v půlce inkubace natloukla:((Nic ani nerosím,jen je voda v obou kanálcích,ani nic nepomáhám.
Mám ještě jednu/ obě Cleo5/,ta je novější ,minulý týden se v ní vylíhlo z 31 vajec /brahmánky,kříženci a kachní mix/krom jedné kačky vyklubané vše.V této mám teplotu 37,9.V téhle mám také vlhkoměr,ale řídím se odhadem,protože v té staré líhni není,tak to dělám podle intuice.Líhla sem letos v obou,spokojenost.Vůbec nad ničím nespekuluju,tak jaksi mi to jde v pohodě.
Neotáčím 2 dny před líhnutím,nebo jak se začne něco ozývat pípáním.Vejce už pak nechladím,jen kontroluju vodu .Občas pootevřu a nahlídnu co se naklovává.
Asi sem vám moc neporadila,ale dělám to tak odzačátku co v Cleo líhnu,a jelikož se to docela dařilo i v začátcích,tak sem neměla tendence nic moc vymýšlet,pouze už nepomáhám to sem první rok dělala.Je to zbytečný.Dobrý se vylíhne vždy.A ty kačeny,ty mi tu jdou fakt samy.
Pouze sem zkraje musela vychytat krmení chovného hejna,tam byl občas drobný problém u slepic/příliš mnoho bílkovin/

29.5.2021 07:29
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

Kastef naopak, hodně jste mi pomohla. Děkuji za odpověď. Můj právě ukončil život jednomu zachraňovanému káčeti,🙈 nemohlo na nohy. Ze čtyř zachranovaných... druhé také vypadá trošku divně, ale dvě jsou v pohodě.
Máte pravdu, první líhnutí... člověk se tomu neubrání. Ale nemá cenu pomáhat ven. Zdravé vyskákaly samy.
Takže teplotu máte vyšší, 38,3...a nechladíte a neotáčíte dva dny před líhnutím. To je ta informace, kterou jsem chtěla slyšet. Děkuji 🥰

Ještě dotaz k napájení. Když jim dám vodu v mělké keramické misce, je za chvíli kolem potopa, hadry mokré...jak to řešíte?

29.5.2021 08:03
kastef

XXX.XXX.23.69

momentálně mám taky potopu:)ale kačky večer odjedou ke svým novým majitelům,nechám si jen 3-4 ks,a venku mám u kuřat napaječku takovou tu šrubovací/válec a pod tím miska na šroubování,v závitu díra-ta bych řeklaže je nejmín šplouchací:)tu ještě posadím do misky na krmení králíků a dám to na plastový tácek.Ale i tak budou šplouchat-oni prostě tu vodu vypustí,jak to jen jde.

29.5.2021 09:15
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

kastef napsal(a):
momentálně mám taky potopu:)ale kačky večer odjedou ke svým novým majitelům,nechám si jen 3-4 ks,a venku mám u kuřat napaječku takovou tu šrubovací/válec a pod tím miska na šroubování,v závitu díra-ta bych řeklaže je nejmín šplouchací:)tu ještě posadím do misky na krmení králíků a dám to na plastový tácek.Ale i tak budou šplouchat-oni prostě tu vodu vypustí,jak to jen jde.

Děkuji. Rozumím. Tu mám také... Odkdy se kačenky mohou dát ven? Do nevytápěného kachníku? Podle kuřat asi budou otužilejší. Máte s tím zkušenost, 🌸děkuji, že se podělíte.
(Také si nechám čtyři, zbytek jde zítra z domu. )

29.5.2021 15:17
kastef

XXX.XXX.23.69

uvidím jak bude počasí,ale okolo 3 týdnů už budou v králíkárně.

Miriam33

29.5.2021 16:15
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Mokro jsme řešili větší krabicí a vodou v misce s kameny jen na jedné straně, aby mohly kačky pít, ale ne se koupat a tlapky jim oschly cestou na druhou stranu :). První dny jsme casto vymenovali podklad, papírové utěrky, pak už noviny,seno, slámu a po pár vrstvách vyměnit. Na noc jsme vodu vyndali.

S těma nožkama... někdy stačí nějaký den počkat a ono se rozchodí, byť to předtím nevypadalo. Předloni jsme měli takového opožděného bojovníka. Než jsme se rozhodli, postupně začalo tlapkat a už se nezastavilo.

Miriam33

29.5.2021 16:31
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Je to blbé (kvůli smradu, ale zase Tv navíc), ale kačenky bez kachny nebo náhradní kvočny slepice jsme měli dlouho doma a podle teploty jsme je postupně přesouvali na chodbu a ven. Pokud je chladno, potřebují i přitápění. Že je jim zima, poznáte že pískají a lezou na sebe někde v rohu. Lze je i v rohu přikrýt kusem trička, aby se citily tepleji a v bezpečí. Během dne takto malé spí často.
V noci jsme je měli zavřené doma v krabici, kterou si zadýchaly a byla menší než ta s žrádlem a vodou, suchá a vystlaná senem. Jak se oteplilo, postupně jsme dávali větší kačky ven do ohrádky a pak i do ohrádky se spací budkou se senem.
Malé kačenky venku bez matky snadno prochladnou a pak jsou náchylnější k nemocem. Je třeba je hlídat.

29.5.2021 18:16
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

Děkuji všem za rady. Momentálně budou v bytě, zahřívány obráceným keramickým květináčem s vloženou žárovkou... je to položené na obráceném pečícím plechu, květináč hřeje jako radiátor. Ale je podložený dřívky. Škvíra má i funkci osvětlovací. Ale je jen pár mm, aby tam náhodou nevlezly. Aby jim to po plechu neklouzalo, dávám starou hadru.. těch mám dost, budu přepírat jako kdysi v pravěku dětské pleny. Plech hřeje také, jako podlahové topení. Kačí vypadají spokojeně.

😊 Mám dost hoblin, můžou se také použít jako podestýlka?

Miriam33

29.5.2021 20:00
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Hlavně si je předčasně neupečte :). My je taky dávali na mírně nahřáté akumulačky, ale vzdycky v krabici a s mezivrstvami...párkrát jsme je měli i na dopečení po vylíhnutí v troubě na 50°C, než se to vyresilo lépe. S otevřenými dvířky kamen...:D
Nevím, ale hoblin bych se bála, aby to nežraly a něco jim to neudělalo. Zatím neví, co je k jidlu a co ne a má to podobnou barvu jako šrot.

29.5.2021 21:08
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Já je mám na lodžii, mám tam žárovku v otočeném květináči jako zdroj tepla. Jsou v kovové děrované bedně na hoblinách. Na noc zakrývám polystyrenem. Fakt děsně smrdí a tohle by už manžel nevydejchal.

29.5.2021 21:30
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Jinak u mě zatím venku čtyři běžci, tři ruánky (třetí na fotce není stihla se vylíhnout do půl hodiny po focení) a je tam i jedna čičmunda

29.5.2021 21:51
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Věrko, super!..jsou krásní 😀já dneska půjdu chladit vejce asi po půlnoci, poslouchám Andreho Rieu😌😭

29.5.2021 22:39
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

Miriam, upéct je předčasně bych teda nechtěla😂 jsou nádherné.
Jedno dokonce celé žluté, bude bílá kačena-kačer 😊

Jinak hodnotím snahu o pomoc s líhnutím: ze čtyř částečně vyloupaných dvě úhyn a dvě čilé, z toho jedna celá žlutá 😉 takže pomáhat- nepomáhat u mně vyšlo 50 na 50, doslova.

André Rieu je i můj oblíbený dirigent.
Jenomže u nás teď jede fotbal a hokej, kromě Einsteina nesnesitelného na ČT 2, ten se nedá vynechat 🙃

hirca

30.5.2021 17:36
hirca

XXX.XXX.45.249

Dnes dolíhnuto. Z 12 vajec jedno po 10 dnech vyřazeno. Ze zbylých 11 se vylíhlo celkem 6 . Jedno z nich bylo na loupačku. Podle mne drastický zásah. Ostatním pěti jsem udělala jen
pomocnou dirku a vyklubali se sami. Ale mám dotaz, čím je podestlat? Seno mám nekvalitní, takové dlouhé tvrdší. Můžu použít hobliny ?

30.5.2021 18:14
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

hirca napsal(a):
Dnes dolíhnuto. Z 12 vajec jedno po 10 dnech vyřazeno. Ze zbylých 11 se vylíhlo celkem 6 . Jedno z nich bylo na loupačku. Podle mne drastický zásah. Ostatním pěti jsem udělala jen
pomocnou dirku a vyklubali se sami. Ale mám dotaz, čím je podestlat? Seno mám nekvalitní, takové dlouhé tvrdší. Můžu použít hobliny ?

Já zatím v krabici měním hadry, psali tu, že hobliny nevadí...no, snaží se sežrat všechno, co jim vleze do zobáku 🤔

Miriam33

31.5.2021 00:56
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Viděla jsem v několika článcích, že dávají jako podestýlku i hobliny...tak to asi nevadí.
Seno bych dala, stejně to za chvíli promáčí...na spaní bych je dala do sucha.
Úplně vám ty mazlíky pípavé závidím :)

31.5.2021 07:31
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

Miriam33 napsal(a):
Viděla jsem v několika článcích, že dávají jako podestýlku i hobliny...tak to asi nevadí.
Seno bych dala, stejně to za chvíli promáčí...na spaní bych je dala do sucha.
Úplně vám ty mazlíky pípavé závidím :)

Jsou fakt úžasní... Po koupeli si v suchu a teple čistí peříčka, to je znamení dobrého bydla 🙃😂

31.5.2021 08:02
kastef

XXX.XXX.23.69

u nás včera dolíhnuto a 16 kaček odjelo k nové paničce,5 zůstalo,jelikož mám ještě 7 skoro 4 týdenních venku se slepicí,a ještě počítám s nějakými kačkami,co se vylíhnou pod kachnami a slípkami.

Přidejte reakci

Přidat smajlík