Dobrý den chovatelé,
můj dotaz se týká poněkud zvláštní nemoci u bílé krůty. (aspoň pro mě zvláštní, protože jsem se o ní bavil s několika chovateli a každý na mě hledí, protože o tom ještě neslyšel a ani všudypřítomný Google mi nedokáže poradit)
Pokusím se stručně popsat její průběh. Oproti klasickým nemocem jsou krůty vitální, přibývají na váze a jejich apetit je v normě. Pak ale, z ničeho nic, začne kolem jejich ocasu kroužit mračno bzučivek, které do oblasti ocasu kladou vajíčka a z nich vylíhlé larvy začnou krůtu žrát zaživa, kdy prioritně začínají u ocasních per. Larvy se postupně rozlezou na záda a předpokládám že se prožerou až dovnitř, čímž způsobí smrt krůty a to v řádu několika hodin.
Vzhledem k tomu, že už jsem se s tímto "onemocněním" setkal dříve přeléčil jsem je na doporučení veterináře Entizolem, pro případ, že by se jednalo o černohlavost (což, dle mého názoru není)
Co se týká chovu, prostředí a stravy...máme volný chov, zvířata se pohybují po zahradě, kde nejsou jiná zvířata, ve vedlejším výběhu chovám ovce (bez vzájemného kontaktu). Vodu mají každý den čistou, ke krmení používáme krmivo pro krůty KR 3, pšenici a dále brambory se šrotem a sekanými kopřivami. Na radu pracovníků velkochovu na farmě v Prasklicích přidávám do vody magi, které svým složením údajně zabraňuje drůbeži v ozobavání (něco na tom bude, protože k ozobavání skutečně nedochází)
Dnes jsem zjistil napadení u dvou krůt. Místo kolem psací jsem důkladně omyl a následně zastříkal zinkovým dezinfekčním sprejem, což ovšem nepomohlo a bzučivky dále pokračovaly v kladení. Proto jsem krůty utratil především proto, abych zjistil, jestli nejsou nějaké patologické změny na játrech a ostatních orgánech, fotku jater dávám do přílohy stejně jako fotku biskupa, kde dochází k počátku napadení.
Dokážete mi prosím někdo poradit o co se jedná?
Uživatel s deaktivovaným účtem

ty mouchy jsou až druhotná věc. začíná to vlhkostí. buď ta vlhkost pochází z prostředí, nebo mají ty krůty průjem, případně je to gangrenózní dermatitida.

gangrenózní dermatitida není vzácné onemocnění
a pokud máte v prostředí infekční tlak, tak se s ním můžete potýkat klidně každý rok

Juraj_Kafka
napsal(a):
Co je gangrenózní dermatitida?
Dermatitida = zánět kůže. gangréna = sněť. Těžký zánět kůže, který způsobují ošklivé hnilobné baktérie, které mají rády vlhko - jak píše bodlinka.

A ty muší larvy pouze čistí ránu :-) odzobávají tu odumřelou tkáň a ještě tak de facto pomáhají organismu přežít déle, protože zmenšují bakteriální ložisko a infekce postupuje dost možná i pomaleji, než kdyby tam tkáň zůstávala. Na druhou stranu mohou být mouchy pochopitelně i zdrojem oné infekce, když přelétnou z již infikovaného ptáka na ptáka, který má zatím "jen zapařeninu" a bakterky tam naočkují.
Myslím si, že pokud ptáky řádně tepelně ošetříte, jsou konzumovatelní, akorát tu část, kde proběhl zánět, bych tedy ještě s hojnou porcí zdravě vypadající tkáně odřízla a zahodila.

napsal(a):
A ty muší larvy pouze čistí ránu :-) odzobávají tu odumřelou tkáň a ještě tak de facto pomáhají organismu přežít déle, protože zmenšují bakteriální ložisko a infekce postupuje dost možná i pomaleji, než kdyby tam tkáň zůstávala. Na druhou stranu mohou být mouchy pochopitelně i zdrojem oné infekce, když přelétnou z již infikovaného ptáka na ptáka, který má zatím "jen zapařeninu" a bakterky tam naočkují.
Myslím si, že pokud ptáky řádně tepelně ošetříte, jsou konzumovatelní, akorát tu část, kde proběhl zánět, bych tedy ještě s hojnou porcí zdravě vypadající tkáně odřízla a zahodila.
Jo, to máte pravdu. Já chtěla podpořit bodlinku, že mouchy jsou následkem té odumírající tkáně a ne příčinou problému. Ale nepodržela jsem myšlenku. To se mi stává často Larvy bzučivek se používají cíleně, třeba při léčbě bércových vředů u diabetiků.

Ó ne, to nebyla reakce na příspěvky vás odbornic, jen doplnění pro tazatele. Měla jsem za to, že jste to nezmínily jako nepodstatné, tak jsem se jen opět nahlas zamyslela, aby to bylo komplet :-)

napsal(a):
Ó ne, to nebyla reakce na příspěvky vás odbornic, jen doplnění pro tazatele. Měla jsem za to, že jste to nezmínily jako nepodstatné, tak jsem se jen opět nahlas zamyslela, aby to bylo komplet :-)
Však jste udělala dobře. Příspěvek je k věci.