JÁty

XXX.XXX.206.141
cibulka78
napsal(a):
Mate nekdo zkusenosti s lihnutim araukan?
Mam dat vejce pod kvokajici araukanu, pod jinou kvocnu nebo do lihne?
V tuto roční dobu nikam.
Obecně líhněte tak, jak Vám to vyhovuje. Líhnul jsem araukany pod kvočnami araukan, taky pod rousnou zakrslou a nebyly problémy.
Problémem araukan je oplozenost vajec a tu způsobem líhnutí neovlivníte. Samozřejmě pokud nasadíte do líhně stovku vajec, máte větší šanci, že se Vám nějaké kuře vylíhne, než pod kvočnou, kam jich dáte řádově méně.
Čili zásadní je mít oplozená vejce, což zrovna u araukan vůbec není samozřejmostí.
Obecně je to v tuto dobu úplně jedno a na jaře, když bude araukana, nebo jiná slepice kvokat( prověřená) a máte podmínky pro ustájení kvočny s kuřaty, je to ideální stav. Já líhnu pouze pod kvočnami, jiní chovatelé zase pouze v líhních, záleží na množství kuřat, které chcete nalíhnout a na možnostech odchovu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

cibulka78
napsal(a):
zusko a odebirate kvocnam vylihla kuratka? my jsme to nikdy nedelali, ale v minulych letech nam kvocny z vajec slezly, jakmile se vylihla dve nebo tri kurata, ostatni plna vejce nechala kvocna v hnizde
Milá paní, nešlo by nezahlcovat všechna vlákna milionem příspěvků? Když si dodatečně na něco vzpomenete, tak lze váš vložený příspěvek editovat. Ať v tom nemáme chaos.
Jinak k tomu líhnutí pod kvočnami. Ono se doporučuje (a asi většina chovatelů líhnoucích pod kvočnami potvrdí, že na těch doporučeních fakt něco je), aby se kvočna nenechávala sedět v kurníku mezi ostatními slepicemi. Jednak právě proto, aby jí tam neustále nepodnášely další vejce, aby jí při sezení nerušily, protože by se taky mohla na to sezení díky vyrušování vyprdnout (ony i ty divoké slepice sedí někde pod keřem v koutě o samotě) nebo potom slézt těsně před líhnutím, během něj atd. Prostě kvočna sedící a následně vodící mezi domovské hejno nepatří.
co se tyka kvocny: nemeli jsme dobre zkusenosti s tim, kdyz jsme sedici kvocnu od ostatnich slepic uplne oddelili, kvocna chtela byt v kontaktu s ostatnimi slepicemi, byla nervozni a hnizdo opoustela...kvocnu vodici kuratka s hejnem nechavame umyslne, nikdy se nam nestalo, ze by ostatni slepice nebo kohouti kurata s kvocnou sikanovali nebo napadali, je to lepsi, nez kdyz k hejnu pridavame odrostlejsi kurata z lihne
Nejde o šikanování, jde o to, že malinka kuřata se na velkém pozemku kvočně mohou ztratit, odtáhne je kuna, nebo ježek. Já jsem dříve, když jsem začínala odchovávat, také nechávala kvočnu s hejnem, ale nevyplatilo se mi to. Na kuřátka čeká venku mnoho nástrah, mohou někam zapadnout, prolézt dírou v plotě, utopit se v kýblu vody. Takhle jsem přišla o dost kuřat. Dále jsem musela mít posadu, kam jsem dávala kuřatům žrádlo, aby se vůbec nažrala. Takhle je to mnohem pohodlnější, jak pro vás, tak pro kvočnu s kuřaty.
Ještě chci k tomu dodat, že kvočna, která se stará o kuřata, se hejna straní, chodí s kuřaty na jiná místa a věnuje se pouze a výhradně výchově kuřat.
A pokud je, jak píšete nervozní, když ji oddělíte, není to tím, že by se jí chtělo opustit hejno, ale je to tím, že nechce opustit hnízdo, které si vybrala k sezení.
Proto se kvočna, která je na tuto změnu citlivá, přesouvá do odchovny v noci, kdy spí a ještě se na den zakryje, aby nezpozorovala tu změnu.

Zuzkaa
napsal(a):
Ještě chci k tomu dodat, že kvočna, která se stará o kuřata, se hejna straní, chodí s kuřaty na jiná místa a věnuje se pouze a výhradně výchově kuřat.
A pokud je, jak píšete nervozní, když ji oddělíte, není to tím, že by se jí chtělo opustit hejno, ale je to tím, že nechce opustit hnízdo, které si vybrala k sezení.
Proto se kvočna, která je na tuto změnu citlivá, přesouvá do odchovny v noci, kdy spí a ještě se na den zakryje, aby nezpozorovala tu změnu.
Myslím, že paní cubulka78 je o své pravdě skálopevně přesvědčena, takže ale nechápu, co příspěvky sleduje. Ptá se? Poradíte? Ano. Ale spokojena není a dál tvrdí svoji. Tak jo, budu to ignorovat, každý podle svého
napsal(a):
Myslím, že paní cubulka78 je o své pravdě skálopevně přesvědčena, takže ale nechápu, co příspěvky sleduje. Ptá se? Poradíte? Ano. Ale spokojena není a dál tvrdí svoji. Tak jo, budu to ignorovat, každý podle svého
mne zase pripada, ze vy jen tezko priznate, ze pravdu muze mit i nekdo jiny, a to na zaklade rozdilne zkusenosti... ptala jsem se na lihnuti arukan a zusky na to, jestli odebira kvocnam vylihla kurata... kvocny jsme vzdy nechavali sedet na hnizde v kurniku, byly to starsi slepice a snaset na hnizdo, kde sedely, jinou slepici nepustily, a kdyz se kurata vylihla, neoddelovali jsme je od hejna...kvocna se s nimi vzdy drzela v blizkosti kurniku, necoucaly daleko... takze: jen vlastni a jina zkusenost
Zuzkaa
napsal(a):
ted dorazil pritel, tak jsem s nim konzultovala co se deje s kvocnou a vylihlymi kuraty, potvrdil to, co jsem vam chtela sdelit: nase kvocny se drzi blizko kurniku, netahaji mala kuratka daleko, pokud je u kurniku cele hejno, tak je kvocna s kuraty s hejnem, nestrani se, jak kuratka rostou, vodi je dal od kurniku za hejnem, vetsinou na prcky dohlizi i nejstarsi kohout...kdyz se o kurata kvocna prestane starat, uz jsou v pohode zaclenena v hejnu...
k tomu hnizdu:
nechavam pipkam volnost a predpokladam, ze kdyz si kvocna vybere hnizdo na lihnuti v kurniku, tak se ji tam libi...( na zahrade ma i jine moznosti)... prenaseni kvocny na jine misto se nam neosvedcilo, ale je pravda, ze jsme kukan nezakryvali
cibulka78
napsal(a):
ted dorazil pritel, tak jsem s nim konzultovala co se deje s kvocnou a vylihlymi kuraty, potvrdil to, co jsem vam chtela sdelit: nase kvocny se drzi blizko kurniku, netahaji mala kuratka daleko, pokud je u kurniku cele hejno, tak je kvocna s kuraty s hejnem, nestrani se, jak kuratka rostou, vodi je dal od kurniku za hejnem, vetsinou na prcky dohlizi i nejstarsi kohout...kdyz se o kurata kvocna prestane starat, uz jsou v pohode zaclenena v hejnu...
k tomu hnizdu:
nechavam pipkam volnost a predpokladam, ze kdyz si kvocna vybere hnizdo na lihnuti v kurniku, tak se ji tam libi...( na zahrade ma i jine moznosti)... prenaseni kvocny na jine misto se nam neosvedcilo, ale je pravda, ze jsme kukan nezakryvali
Nó a vidíte, že vaše zkušenosti se hodně liší od ostatních, ale pokud to ve vašem případě funguje...Není se třeba dožadovat rad, které stejně nechcete akceptovat.Je to hodně podobné případu, když si někdo poslechne předpověď počasí pro lokalitu, kde se nachází (bude chladno a deštivo), ale on přece ví, že o prázdnichách vždycky u nich svítí sluníčko a je teplo. Proto si vyjde na vycházku v tričku, kraťasech a bez deštníku. Někdy se předpověď nepovede, ale většinou dotyčný zmokne. Tak to prostě chodí a každý má právo na svůj názor.
cibulka78
napsal(a):
nam se z lihne kuratka moc nedari, musim jim pomahat ze skorapek, s kvocnama jsme letos uspesni taky nebyli, nechali jsme je sedet v kurniku a prestoze je tam 8 hnizd a spousta mista, skepice se cpaly snaset ke kvocnam ( zrovna kvokala takova dve trdla)
No a vidíte jak jsou Vaše názory rozdílné. Taková dvě trdla já bych na hnízdo nikdy neposadila, protože vím, že by líhnutí nebylo úspěšné.
Zuzkaa
napsal(a):
No a vidíte jak jsou Vaše názory rozdílné. Taková dvě trdla já bych na hnízdo nikdy neposadila, protože vím, že by líhnutí nebylo úspěšné.
ani ja jsem je na hnizdo neposadila, u nas si kvocny samy vybiraji, kde budou sedet na vejcich a nejlepe se zrejme citi v kurniku...nikdy bych je pres den nenechavala ve tme, ani bych nezkusene slepicce, ktera zacne kvokat, nemachala nohy ve vody, ani ji jinak netrapila jen proto, ze prestoze je trdlo, chce mit kuratka...a na radu jsem se ptala jen v uvodnim prispevku o lihnuti arakaun, jinak ne...nelibi se mi nektere zdejsi vysmesne, odpovedi, na otazku chrudose, proc mu mlade slepice nesnaseji, ani trapne ironicke reakce na to, ze nekdo da obcas slepicim jatra... kdybych mela krmit slepice granulemii, tak si vajicka rovnou muzu koupit v obchode

cibulka78
napsal(a):
ani ja jsem je na hnizdo neposadila, u nas si kvocny samy vybiraji, kde budou sedet na vejcich a nejlepe se zrejme citi v kurniku...nikdy bych je pres den nenechavala ve tme, ani bych nezkusene slepicce, ktera zacne kvokat, nemachala nohy ve vody, ani ji jinak netrapila jen proto, ze prestoze je trdlo, chce mit kuratka...a na radu jsem se ptala jen v uvodnim prispevku o lihnuti arakaun, jinak ne...nelibi se mi nektere zdejsi vysmesne, odpovedi, na otazku chrudose, proc mu mlade slepice nesnaseji, ani trapne ironicke reakce na to, ze nekdo da obcas slepicim jatra... kdybych mela krmit slepice granulemii, tak si vajicka rovnou muzu koupit v obchode
Tady vám odpovídají dlouholetí zkušení chovatelé. Tak byste se mohla(a) nad jejími radami aspoň zamyslet. Mám pocit, že patříte k těm (nejen na drůbeži), kteří se ptají a když se jim odpovědi nelíbí, tak se urazí.
napsal(a):
Tady vám odpovídají dlouholetí zkušení chovatelé. Tak byste se mohla(a) nad jejími radami aspoň zamyslet. Mám pocit, že patříte k těm (nejen na drůbeži), kteří se ptají a když se jim odpovědi nelíbí, tak se urazí.
vas pocit je spatny, urazena nejsem, ale po reakcich, ktere jsem cetla - a nejen na me prispevky - vidim, ze nekteri se jako zkuseni chovatele jen tvari... nase podminky chovu drubeze a nas zkusenosti jsou ruzne a casto rozdilne, proto bych si na jejich miste ty rezolutni nazory odpustila... docela rada bych vedela v jakem prostredi slepice chovaji a jak chutnaji vejce, ktera snaseji
chovame slepice 11 let... da se rict, ze jsem dlouholety chovatel? posledni dva roky si pro radost kupujeme od soukromych chovatelu cistokrevna plemena, z nichz nektera maji vlastnosti nebo zvyklosti, ktere od nasich slepic nezname, napr. linuti araukan... panovi, ktery mi odpovedel o problemu s oplodnovanim araukanich vajec dekuji, vedela jsem o jinem problemu, o tomhle ne, jeho rada mi pomohla

Je to marný, je to matný, je to marný. Někdo bude mít slepice na 10 m2 zabláceného smrdutého dvorku, krmit je pšenicí a namočeným chlebem, ty hybridky mu ponesou a on tak může tvrdit, že on má takové zkušenosti, že to funguje a vše ostatní odmítat. Ano, může. Někdo může celý život jíst prošlé potraviny a tvrdit, že to taky jde. Ale je třeba přemýšlet i nad tím, jestli subjektivní názor nepřevažují zkušenosti a plošné znalosti, odborné znalosti a vědomosti, výzkumy atd. Takže ano, někdo nechť si léčí rakovinu odvarem z bylinek, já raději budu věřit medicíně. A ostatně, země může být klidně placatá, protože viděl ji někdo z vás kulatou?.... A omlouvám se, že jsem se zase nechal unést. Si snad budu muset tu i-Faunu zakázat
napsal(a):
Je to marný, je to matný, je to marný. Někdo bude mít slepice na 10 m2 zabláceného smrdutého dvorku, krmit je pšenicí a namočeným chlebem, ty hybridky mu ponesou a on tak může tvrdit, že on má takové zkušenosti, že to funguje a vše ostatní odmítat. Ano, může. Někdo může celý život jíst prošlé potraviny a tvrdit, že to taky jde. Ale je třeba přemýšlet i nad tím, jestli subjektivní názor nepřevažují zkušenosti a plošné znalosti, odborné znalosti a vědomosti, výzkumy atd. Takže ano, někdo nechť si léčí rakovinu odvarem z bylinek, já raději budu věřit medicíně. A ostatně, země může být klidně placatá, protože viděl ji někdo z vás kulatou?.... A omlouvám se, že jsem se zase nechal unést. Si snad budu muset tu i-Faunu zakázat
zatim tu ctu hloupe, subjektivni a odborniky nepodlozene nazory hlavne od vas...nastudujte si napr. nazory na volnou pastvu slepic, ktere se tu hloupe vysmivate a prirovnavate ji k zablacenemu smrdutemu dvorku
na nekterem foru o drubezi, mi pri me zmince o vlaskach koroptvich z velkochovu , nekteri z vas psali, ze velkochovy neprodavaji cistokrevna plemena slepic, ze jsou to vsechno hybridi... ted jsem si precetla, ze hybrid nesnasi bila vejce...nam bila vejce snasely vlasky koroptvi i leghornky, koupene od slepicare a gallusu...takze vsechno je jinak? 😃
přezdívka
napsal(a):
Tak si vyhledejte na internetu " líheň drůbeže studenec " A přečtěte si něco o nabízených hybridech a pak tady někoho napadejte.
vy v tom prispevku o vejcich vidite napadani? kde? a proc sem tahate lihen drubeze studenec? nakupovali jsme u slepicare a v gallusu...ted uz tam nenakupujeme, takze nevim, jak kurice nazyvaji, nekupovali jsme kurice dominant leghorn, ale jen leghorn... jedny byly statnejsi, mely zlutooranzove nohy, mohutneji ocas a nepadaly jim hrebinky, dalsi byly drobnejsi, nohy zlute, ocas proridlejsi a hrebinky spadle ke strane, vejce snasely bila a velikosti stejna...
na internetu pisou, ze hybridi bila vejce nesnaseji, v jinem clanku pisou, ze hybridi leghornkoviteho typu bila vejce snaseji... proto ta otazka na konci meho prispevku...

cibulka78
napsal(a):
Asi tak. Současná nosná plemena (a hybridi) jsou vyšlechtěná na vysokou užitkovost, ale k tomu musí mít odpovídající krmení (čili, jak píšete, granule). Můžete je samozřejmě krmit jako naše babičky, ale tomu pak bude odpovídat jejich snáška. Je to stejné, jako když do vozu F1 nalejete nekvalitní benzín.
Třeba vás to zaujme. Začali jsme kupovat hybridi z Coopu. Asi 3 roky zpět. Před 2 roky manžel přinesl cistokrevného kohouta araukany, prý ho bylo známým líto zabít. Loni nastal baby boom. Ač jsme se snažili tomu zamezit, slepice nakonec natajňačku vyseděly 25 kuřat, které bez naší pomoci vychovaly.A slepičky z tohoto spojení
jsou skvělé nosnice, hibridky jim nesahají ani po kolena.A kohouti, ač hubení a nohatí, mají překvapivě dost velice dobrého masa.