Zdravím a prosím zkušenější chovatele o radu.
Mám 15 kusů brojlerů, teď jsou jim 4 týdny. Mám je od jednodenních.
Od začátku krmím K1, do vody přidávám malinko octa. Teď začínám z K1 přecházet na vlastní směs šrotů.
3 kuřata mají od začátku stále jakoby průjem a ulepené zadky. Vždy jim to očistím, ale stále se toho ne a ne zbavit.
Jinak jsou v pohodě, aktivní, žerou, přibírají na váze. Už mi přijde, že od toho trusu mají ty zadky bez peří a takové zarudlé.
Napáječky čistím, podestýlku taky, vodu mají čistou, krmení kvalitní...
Už fakt nevím, kde dělám chybu.
Poradí někdo co s tím?
Kokcidióza, co jsem četl by, se asi projevovala krví v trusu , apatií a prostě by na tom kuřeti bylo asi vidět, že mu něco je. Tihle jsou v pohodě a navíc ten průjem je v podstatě od začátku. kokcidióza potřebuje asi nějaký čas aby se rozjela..
Předem děkuji za každý věcný příspěvek do diskuse.
M.
mr.X
napsal(a):
zkoušel jsem i čaj jak se radí v jiné diskusi, ale nevypadá to na zlepšení..
Špatně krmíte..kdybyste od začátku krmil předepsanou směsí pro brojlery, Br1 s kokcidiostatiky, neměl byste problémy.. Směs K1 je pro brojlery. "slabá"..není určena k výkrmu brojlerů..jestli mají kokci, musíte přeléčit.jestli teď přejdete na šrot,moc jim nepomůžete..
..brojlery chováme každý rok po 30 ti kusech a nikdy jsme problémy neměli..krmíme podle předpisu..Br1, Br2,Br3..posledních asi 10 dnů šrot kukuřice x pšenice, zvlhčený kyselým kozím mlékem..
ančovička1
napsal(a):
Špatně krmíte..kdybyste od začátku krmil předepsanou směsí pro brojlery, Br1 s kokcidiostatiky, neměl byste problémy.. Směs K1 je pro brojlery. "slabá"..není určena k výkrmu brojlerů..jestli mají kokci, musíte přeléčit.jestli teď přejdete na šrot,moc jim nepomůžete..
..brojlery chováme každý rok po 30 ti kusech a nikdy jsme problémy neměli..krmíme podle předpisu..Br1, Br2,Br3..posledních asi 10 dnů šrot kukuřice x pšenice, zvlhčený kyselým kozím mlékem..
díky za reakci. Jsem v chovu sice takový začátečník, ale několik várek kuřat jsem tímto způsobem úspěšně odchoval do slušné jateční hmotnosti a zvířata neměla žádné problémy. I v mém okolí je dost lidí co mají kuřata na výkrm a jedou to svojí směsí bez kokcidiostatik.....
Myslíte, že ty zažívací potíže těch 3 kusů jsou způsobeny tím, že používám K1 místo BR1 ?
Teď řeknu něco za co si asi vysloužím nějakou lavinu poučných komentářů, ale kdybych chtěl konzumovat kuře vykrmené kokcidiostatiky tak si ho koupím. Proto jedu K1 neboť BR1 bez kokci na trhu snad ani není.....
Vím z předchozích chovů, že krmením které mám k dispozici kuřata vykrmím úplně v pohodě bez kupované směsi. Mám k dispozici pšenici, kukuřici, hrách a sojový šrot.
Je fakt, že přechozí várky byly jakési kalimera, teď mám brojlery, kteří jistě mají na složení potravy jiné nároky, ale jak říkám, dost lidí bez problémů chová brojlery tímto způsobem.
Nechci rozpoutávat diskuzi jestli krmit směsí koupenou nebo domácí, každý má své důvody k tomu jak a čím krmí. Ohledně krmení se tu vedou dlouhé diskuse.....
Každopádně díky za Vaší reakci a postřeh, vždy se rád poučím
Věcně.
K1 není na výkrm.
Je určena pro kuřata nosných plemen, případně zdrobnělou drůbež.
Pokud vadí antikokcidika... Není-li dostupná BR1 bez... Kupte BR 3 (ta je vždycky bez) a nadrťte... Pořád lepší než K1...
Kalimero není brojler.
Ocet je podle mne špatně... Zkuste raději Acidomit, nebo jinou prevenci (třeba emanox ) když máte chuť na maso bez antikokcidik...
Chovu zdar
pastevecovci
napsal(a):
Věcně.
K1 není na výkrm.
Je určena pro kuřata nosných plemen, případně zdrobnělou drůbež.
Pokud vadí antikokcidika... Není-li dostupná BR1 bez... Kupte BR 3 (ta je vždycky bez) a nadrťte... Pořád lepší než K1...
Kalimero není brojler.
Ocet je podle mne špatně... Zkuste raději Acidomit, nebo jinou prevenci (třeba emanox ) když máte chuť na maso bez antikokcidik...
Chovu zdar
Díky !
ančovička1
napsal(a):
Proč jste rovnou nenapsal, že jste choval kalimera a ne brojlery?
To je úplně jiný typ slepic..také jsem je jednou měla..jednou stačilo..
.pastevecovci vám řešeni vašeho problému dobře napsal..
pravda, napsal jsem to blbě. začínal jsem s kalimery a teď mám prvně brojlery protože ty kalimera byly strašně jak to říct - nejednotná. Několik pěknejch kusů, zbytek holoubata co vůbec nerostla. Z další várky mi pěkně zase dorostla většina z nich a krmím pořád stejně.
Brojlery mám prvně.
díky všem za postřehy,
Ten "nedostatek peří" je u brojlerů normální.
Husté kvalitní peří by naopak zdržovalo porážku.
To, že mají průjem může být chladem, krmivem nebo prostě genetickou predispozicí.
Někdy se vylíhne kuře a od druhého-třetího dne má ulepenou kloaku,
i když je "vše správně".
Ale u vás jsou to tři z malého počtu, což je divné.
Kokcidioza se neprojevuje primárně vytrvalým průjmem,
který znečišťuje peří a to se vyškubává.
Kokci je vyhledávání tepelného zdroje (i v horku), choulení se, plachost,
malátnost, nepříjem potravy a vody, svěšená křídla.
Kloaka je obecně suchá, ale trus je krvavý.
Zároveň je to stav měnný, gradující, bez zásahu velmi často končící úhynem.
Dost mě udivuje, že bez zkušeností máte v plánu ty "vlastní domácí šroty".
No, ale každý je svého štěstí strojvůdce.
Brojler, v domácích podmínkách, má být kolem 40 dne věku už poražen.
Vy je máte min. 30 dnů, plus pár dnů trvá tato diskuse, takže už to musí mít za pár.
S těmi "vlastními šroty" neexperimentujte.
Brojler má světlo 24 hodin denně, krmení a napájení "všude kolem sebe",
dostatečné teplo. Proti kokci je vhodné vakcinovat Livacox T.
Ocet je silně nevhodný a odvápňuje (brojler už tak špatně chodí, plus ho dorazit octem).
Acidomid, který je o málo dražší, má naprosto jiné kyseliny, vhodné a žádoucí,
zlepšující trávení, využitelnost krmiva, plus obsahuje minerály a další prvky.
Emanox mj. obsahuje oreganový olej, ten potlačuje bakterie,
tj. při štěstí i ty, způsobující průjem (je-li tento bakt. původu).
Ale pořád je to jen prevence, ne všelék.
Příště při dotazu stačí jediné foto a místní kapacity hned vidí, co chováte (pravý brojler),
v jaké to je fázi výkrmu, stavu (k věku), v jakém je stavu okolí, peří a mnohé další.
Brojler v podstatě jen roste a žere.
Každý další den přichází problémy - proleženiny, pohybové problémy, infarkt aj.
Vykrmit, zabít.
honzapm
napsal(a):
Ten "nedostatek peří" je u brojlerů normální.
Husté kvalitní peří by naopak zdržovalo porážku.
To, že mají průjem může být chladem, krmivem nebo prostě genetickou predispozicí.
Někdy se vylíhne kuře a od druhého-třetího dne má ulepenou kloaku,
i když je "vše správně".
Ale u vás jsou to tři z malého počtu, což je divné.
Kokcidioza se neprojevuje primárně vytrvalým průjmem,
který znečišťuje peří a to se vyškubává.
Kokci je vyhledávání tepelného zdroje (i v horku), choulení se, plachost,
malátnost, nepříjem potravy a vody, svěšená křídla.
Kloaka je obecně suchá, ale trus je krvavý.
Zároveň je to stav měnný, gradující, bez zásahu velmi často končící úhynem.
Dost mě udivuje, že bez zkušeností máte v plánu ty "vlastní domácí šroty".
No, ale každý je svého štěstí strojvůdce.
Brojler, v domácích podmínkách, má být kolem 40 dne věku už poražen.
Vy je máte min. 30 dnů, plus pár dnů trvá tato diskuse, takže už to musí mít za pár.
S těmi "vlastními šroty" neexperimentujte.
Brojler má světlo 24 hodin denně, krmení a napájení "všude kolem sebe",
dostatečné teplo. Proti kokci je vhodné vakcinovat Livacox T.
Ocet je silně nevhodný a odvápňuje (brojler už tak špatně chodí, plus ho dorazit octem).
Acidomid, který je o málo dražší, má naprosto jiné kyseliny, vhodné a žádoucí,
zlepšující trávení, využitelnost krmiva, plus obsahuje minerály a další prvky.
Emanox mj. obsahuje oreganový olej, ten potlačuje bakterie,
tj. při štěstí i ty, způsobující průjem (je-li tento bakt. původu).
Ale pořád je to jen prevence, ne všelék.
Příště při dotazu stačí jediné foto a místní kapacity hned vidí, co chováte (pravý brojler),
v jaké to je fázi výkrmu, stavu (k věku), v jakém je stavu okolí, peří a mnohé další.
Brojler v podstatě jen roste a žere.
Každý další den přichází problémy - proleženiny, pohybové problémy, infarkt aj.
Vykrmit, zabít.
zdravím,
díky za vyčerpávající info. Ti moji jsou aktivní, žerou, běhají, nikde se nechoulí tak snad to není nic vážného.
Dnes jsem koupil acidomid a přestal experimentovat s octem atd...
Dovolím si trochu odbočit od tématu průjmu ke krmení :) pochopil jsem z Vašeho příspěvku, že nejste moc nakloněn krmení vlastní směsí. Já jsem vycházel z toho, že ta kalimera co jsem měl jako první jsem takto vykrmil úplně v pohodě za 2 měsíce což mi přijde v pořádku na to ,že kuřata měla výběh do zahrady a spoustu toho vyběhala.
Teď už je mi jasné, že brojler má jiné nároky a že to takto možná nepůjde.
Zajímá mě ale dlouho jedna věc - zastánci kupovaných směsí argumentují tím, že v těch koupených směsích, např BR1-3 není nic špatného, že jsou to šroty + správně namíchané další látky jako minerály, vitamíny atd atd....předpokládám, že brojleři z velkochovů jsou vykrmováni těmito stejnými směsmi jako si kupují malochovatelé. Pokud jsou ty směsi tak kvalitní ,proč se teda kupované kuře nedá jíst , při pečení maso smrdí, po upečení má divnou chuť a konzistenci ?Proč je teda domácí brojler na stejné směsi lepší?
Právě toto byl důvod proč jsem se pro rodinu dal na chov drůbeže, chtěl jsem pro nás kvalitní maso a krmení směsí o které vím co v ní je se jevilo jako dobrý nápad a v případě kalimer to byl úspěch. S brojlery to bude asi jiné a možná se vrátím k nějakému masnému plemenu nebo kalimerům..
díky
M.
Uživatel s deaktivovaným účtem

mr.X
napsal(a):
zdravím,
díky za vyčerpávající info. Ti moji jsou aktivní, žerou, běhají, nikde se nechoulí tak snad to není nic vážného.
Dnes jsem koupil acidomid a přestal experimentovat s octem atd...
Dovolím si trochu odbočit od tématu průjmu ke krmení :) pochopil jsem z Vašeho příspěvku, že nejste moc nakloněn krmení vlastní směsí. Já jsem vycházel z toho, že ta kalimera co jsem měl jako první jsem takto vykrmil úplně v pohodě za 2 měsíce což mi přijde v pořádku na to ,že kuřata měla výběh do zahrady a spoustu toho vyběhala.
Teď už je mi jasné, že brojler má jiné nároky a že to takto možná nepůjde.
Zajímá mě ale dlouho jedna věc - zastánci kupovaných směsí argumentují tím, že v těch koupených směsích, např BR1-3 není nic špatného, že jsou to šroty + správně namíchané další látky jako minerály, vitamíny atd atd....předpokládám, že brojleři z velkochovů jsou vykrmováni těmito stejnými směsmi jako si kupují malochovatelé. Pokud jsou ty směsi tak kvalitní ,proč se teda kupované kuře nedá jíst , při pečení maso smrdí, po upečení má divnou chuť a konzistenci ?Proč je teda domácí brojler na stejné směsi lepší?
Právě toto byl důvod proč jsem se pro rodinu dal na chov drůbeže, chtěl jsem pro nás kvalitní maso a krmení směsí o které vím co v ní je se jevilo jako dobrý nápad a v případě kalimer to byl úspěch. S brojlery to bude asi jiné a možná se vrátím k nějakému masnému plemenu nebo kalimerům..
díky
M.
Možná něco udělá stres při převozu na jatka - vlastně už před tím nakládání do beden + další zacházení před porážkou.
janae1

XXX.XXX.160.6
Kometo, to není tím.
Je to pár let zpět, kdy jsme odjížděli na tři týdny na dovolenou a měli jsme brojlery.
Koupili jsme směs a zaukolovali moje rodiče.
Vrátili jsme se z dovolené, kuřeta už měla jateční velikost.
Normálně krmíme prvních pár dnů kupovanou směs, pak šroty a nakonec kombinaci ruzných obilnin a kukuřice. Máme výborná kuřata, kuřeta na "ganulkách" byla blátivá a smradlavá, no jako kupovaná.
Nevím, co do kupovaného krmiva dávaj, ale na mase je to znát.
Souhlasím s tvrzením, že než směs, je lepší si rovnou kuře koupit. Je to stejně ošklivé maso a přitom levnější a bez práce.
janae1
napsal(a):
Kometo, to není tím.
Je to pár let zpět, kdy jsme odjížděli na tři týdny na dovolenou a měli jsme brojlery.
Koupili jsme směs a zaukolovali moje rodiče.
Vrátili jsme se z dovolené, kuřeta už měla jateční velikost.
Normálně krmíme prvních pár dnů kupovanou směs, pak šroty a nakonec kombinaci ruzných obilnin a kukuřice. Máme výborná kuřata, kuřeta na "ganulkách" byla blátivá a smradlavá, no jako kupovaná.
Nevím, co do kupovaného krmiva dávaj, ale na mase je to znát.
Souhlasím s tvrzením, že než směs, je lepší si rovnou kuře koupit. Je to stejně ošklivé maso a přitom levnější a bez práce.
No právě. Proto se mi moc nechce dělat doma drůbež jen na granulích. Když jsem prvně ochutnal naše první kuřata co vyrostla na šrotech a zelené pastvě tak to bylo něco ! Takovou chuť a vůni jsem ani nečekal. Pokud tento způsob krmení s brojlery nepůjde tak se vrátím asi k těm kalimérům ale asi pohledám jiného dodavatele ...
Ale to zacházení , stres, absence pohybu a čerstvého vzduchu taky asi udělá hodně.
mr.X
napsal(a):
No právě. Proto se mi moc nechce dělat doma drůbež jen na granulích. Když jsem prvně ochutnal naše první kuřata co vyrostla na šrotech a zelené pastvě tak to bylo něco ! Takovou chuť a vůni jsem ani nečekal. Pokud tento způsob krmení s brojlery nepůjde tak se vrátím asi k těm kalimérům ale asi pohledám jiného dodavatele ...
Ale to zacházení , stres, absence pohybu a čerstvého vzduchu taky asi udělá hodně.
Věcně.
Každý typ drůbeže je vyšlechtěn k nějakému účelu a způsobu výkrmu.
To se dá pochopit a akceptovat a následně s tou informací pracovat ne?
Chleba - mražený polotovar vs. nakyslý bezkvásek druhý den připomínající piliny
vs. slazený krájený humus vs. kváskový poctivý, dobrý a měkký ještě třetí den.
Chápeme rozdíl? Shodneme se? A přitom se vše jmenuje Chléb, že. A dále:
Směs - ojebaný šmejd vs. průměr neurazí nenadchne vs. sójové království
vs. kompromis kvalita-cena vs. špičkový výrobek renomované značky.
Chápeme rozdíl?? A přitom se to vše jmenuje Kupovaná směs, že?
Na trhu není jen jedna jediná směs.
A rozhodně nemůžete srovnávat to, čím byla krmena "kuřata v akci"
například s tímhle:
https://www.mifuma.cz/chovatel/eshop/8-1-MIFUMA-Drubez/0/5/398-MIFUMA-Mast-Allround
Skutečně nemám nic proti "domácím šrotům".
Ale oprávněně pochybuji, když je sestavuje někdo, kdo má brojlery poprvé a dává jim ocet.
Pokud sestavíte vhodnou dávku, proboha - proč ne?
Ale znám převažující případy - pomoc, padá nám to na nohy, nepřirůstají,
mysleli jsme.... (že budou vážit, nebudou, že....). To není jen o vás.
Svého času např. firma Vajgl a Syn byla proslulá výrazně páchnoucími produkty
z kuřecího masa. Ať jste od nich koupili cokoliv, čerstvé nebo mražené,
vždy to byla síla.
Ta cesta - jatka - vaše lednice je také chuť tvořící, rozhoduje každý stupeň.
Plastu zdar. Domácí porážka s průmyslovou se taky srovnat nedá.
Další věc - myslíte, že když je ideální postup vynechat antikokcidiostatika
na poslední třetinu života výkrmové drůbeže, že to 100% dodavatelů dodržuje?
A kdo to hlídá? Občas i nějaká ta antibiotika přidají, přece se to nevyhodí.
Ukládá se to v kostech a při tepelné úpravě to hodně to smrdí. Kosti smrdí moc.
Generace před námi nebyly hloupé a vznikla celá řada plemen stolní drůbeže.
Než zábavné Kalimero, proč nezkusit Hempšírky?
honzapm
napsal(a):
Chleba - mražený polotovar vs. nakyslý bezkvásek druhý den připomínající piliny
vs. slazený krájený humus vs. kváskový poctivý, dobrý a měkký ještě třetí den.
Chápeme rozdíl? Shodneme se? A přitom se vše jmenuje Chléb, že. A dále:
Směs - ojebaný šmejd vs. průměr neurazí nenadchne vs. sójové království
vs. kompromis kvalita-cena vs. špičkový výrobek renomované značky.
Chápeme rozdíl?? A přitom se to vše jmenuje Kupovaná směs, že?
Na trhu není jen jedna jediná směs.
A rozhodně nemůžete srovnávat to, čím byla krmena "kuřata v akci"
například s tímhle:
https://www.mifuma.cz/chovatel/eshop/8-1-MIFUMA-Drubez/0/5/398-MIFUMA-Mast-Allround
Skutečně nemám nic proti "domácím šrotům".
Ale oprávněně pochybuji, když je sestavuje někdo, kdo má brojlery poprvé a dává jim ocet.
Pokud sestavíte vhodnou dávku, proboha - proč ne?
Ale znám převažující případy - pomoc, padá nám to na nohy, nepřirůstají,
mysleli jsme.... (že budou vážit, nebudou, že....). To není jen o vás.
Svého času např. firma Vajgl a Syn byla proslulá výrazně páchnoucími produkty
z kuřecího masa. Ať jste od nich koupili cokoliv, čerstvé nebo mražené,
vždy to byla síla.
Ta cesta - jatka - vaše lednice je také chuť tvořící, rozhoduje každý stupeň.
Plastu zdar. Domácí porážka s průmyslovou se taky srovnat nedá.
Další věc - myslíte, že když je ideální postup vynechat antikokcidiostatika
na poslední třetinu života výkrmové drůbeže, že to 100% dodavatelů dodržuje?
A kdo to hlídá? Občas i nějaká ta antibiotika přidají, přece se to nevyhodí.
Ukládá se to v kostech a při tepelné úpravě to hodně to smrdí. Kosti smrdí moc.
Generace před námi nebyly hloupé a vznikla celá řada plemen stolní drůbeže.
Než zábavné Kalimero, proč nezkusit Hempšírky?
"Zábavné kalimero" , to jste napsal hezky.
Všechny tyto postřehy jsou pro mě cenné. V mém okolí nemám nikoho s kým o těchto věcech podiskutovat.....
Ano, stále se učím, dělám chyby a proto se tu na fóru ptám......někdy třeba blbě ale to se nedá nic dělat....🙂
Teď jedna superblbka na Facebooku nabízí kuchyńsky upravené krůty
za 95,- za kilo.
Tak honem kupujte. To bude domácí biokvalita nejmíň, s trochou Entizolu navíc.
Mám na Vlaškáriu lednici. Kupuji kočkám srdíčka nebo žaludky.
Skladuji to v ní. Hlídám si to, zkrmím včas. V lednici mám trvale nastaven 1 stupeň.
Přijela po letech matka, která tam normálně nejezdí a fakt nevím proč,
asi z nudy, na lednici svévolně upravila 1 stupeň na stupně 3.
Mohu vám říci, že ten rozdíl jsem cítil hned. Nosem.
Jinak je to i o určitém nastavení mysli. Já třeba záměrně nemám auto,
jezdím na kole, kam jen se dá.
A maso v marketu v tuně plastu bych v životě nekoupil.
Jen v nouzi nejvyšší (návštěva na cestě a barák prázdnej).
Ale jsou "lidé", kterým nepřijde blbé vzít do hnáty dva plátky krkovice a kilo plastu,
ve kterém to je zabaleno.
Takto se planeta skutečně udržet nedá.
Domácímu výkrmu zdar a pokud vám při vlastních šrotech porostou tak,
abyste VY BYLI SPOKO, a nebudou tu pak dotazy
- Brojleři-půl roku, připadají nám malí, prosím poraďte, co máme dělat
- tak skutečně - proč ne.
bery25
napsal(a):
tak sa opakujem,ale ja krmim šroty kukurice,pšenice do toho bielkovinovy koncentrat,nič viac,nič menej,posledny cca tyžden bez koncentratu,koncentrat bez GMO,žiadne problemy som nezaregistroval,zaleži aj aky material nakupite
v jakém poměru dáváte kukuřici ,pšenici a bílkov.koncentrát ?
Mám k dispozici pšenici, kukuřici, hrách a sojový extrudovaný šrot.
Míchám tak 40% pšenice ,20% kukurice ,20% hrach,10% sojovy srot.
Začnu teď přidávat víc kukuřice....
díky
Dneska jsem si přečetla diskusi o brojlerech a chci přidat i svůj názor.Brojlery chovám několik let, vždy na BR 1 a potom na domácí směsi šrotů, vejce, tvaroh, omezený zatravněný výběh.Netvrdím, že to dělám dobře, ale chci upozornit, ža zatímco letošní květnová kuřata byla skvělá, ta srpnová moc nejdou.Stejná strava, stejné podmínky.Napadá mne, jestli není problém "v násadě" a nebo už je pozdě a na podzim nic neroste tak dobře jako na jaře.
Ještě k příspěvku, doporučujícímu směs Mifuma.Vidíte, mně se příčí nechat si vozit směs pro brojlery přes půl Evropy z Německa, to jako řešení nevidím.
husopaska
napsal(a):
Dneska jsem si přečetla diskusi o brojlerech a chci přidat i svůj názor.Brojlery chovám několik let, vždy na BR 1 a potom na domácí směsi šrotů, vejce, tvaroh, omezený zatravněný výběh.Netvrdím, že to dělám dobře, ale chci upozornit, ža zatímco letošní květnová kuřata byla skvělá, ta srpnová moc nejdou.Stejná strava, stejné podmínky.Napadá mne, jestli není problém "v násadě" a nebo už je pozdě a na podzim nic neroste tak dobře jako na jaře.
Ještě k příspěvku, doporučujícímu směs Mifuma.Vidíte, mně se příčí nechat si vozit směs pro brojlery přes půl Evropy z Německa, to jako řešení nevidím.
cez pol europy z nemecka do česka tak vy si už mimo česka nekupite potom nič