Zasedne husa neoplozené vejce (bez housera)

Husa česká
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.3.2022 11:09
františek7

XXX.XXX.68.3

Dobrý den,
zasedne husa na neplozená vajíčka. Loni jsem si koupil tři husy na výkrm, ale bylo mi je líto zabít, tak jsem si řekl že si je nechám do chovu. První problém je asi v tom že jedna husa je česká, druhá česká chocholatá a třetí údajně samec královská. Husa česká začala snášet vejce ale s houserem královským jsem ji nikdy neviděl nějak po kupě. V bazénku z pískoviště jsem ji viděl pouze se koupat s chocholatou. Tak jsem myslel že se pán spletl a já mám dva housery a jenom jednu husu. Ten druhý se držel stále někde opodál. Když jsem přišel další den k husám tak ve vodě opět byla husa česká a chocholatá, ale česká lezla po chocholatý a zkoušela ji jakoby pojímat. Za dva dny si ale oškubala peří a zasedla, vrátil jsem ji vejce(8) a od té doby sedí. Další den jsem ve druhém hnízdě našel nové vejce od další husy, za dva dny tam byly ale dvě vejce, další den nic a pak zase dvě vejce. Tak teď už nevím jestli nemám husy tři, ale včera jsem je viděl spolu v bazénku a vypadalo to že chocholatá pojímá královskou. Tak už fakt nevim, nechci je chytat v husníku abych nějakým způsobem neublížil český a vajíčkám, protože když tam přijdu tak se k ní obě hrnou. A to nevím jestli bych to dokázal poznat. Teď jsem je šel vyfotit a na hnízdě byla královská.

10.3.2022 12:43
Olánek

XXX.XXX.96.95

Dovolím si Váš dotaz doplnit,Za jak dlouhou dobu lze u téže husy získat oplozená vejce po pořízení housera?

10.3.2022 14:42
sharingan

XXX.XXX.186.2

Zdravím.
Pro František7: husy máte podle foto jen obyčejné kříženky či brojlery. Z té "české" toho není moc vidět, ale vzhledem k okolnostem to taky nejspíš není čisté plemeno.

Pud sezení na vejcích se objevuje často i u kříženek a brojlerek, když se jim dají příhodné podmínky.

Jestli Vám ta "češka" zasedla na vejce - dle foto evidentně sedí, hnízdo vyplněné prachovým peřím - takže zasedla.

Když husám chybí houser, často se navzájem náznakově "páří" také. Jinak i pravé páření samce se samicí trvá často jen několik sekund a pozornosti chovatele může snadno uniknout.

Podle Vašeho popisu usuzuji, že "češka" už má sneseno a sedí napevno, a druhé dvě zatím snášejí. Dvě vejce v jeden den od jedné husy jsou vyloučené, takže budete mít opravdu 3 husy. Jistým způsobem je palpace penisu, v jiných vláknech podrobně popsaná i s odkazy na videa.

Na Vašem místě bych já pro jistotu překontroloval palpací tu "chocholatou" a "královskou". Ale pro Vás bude odchyt a palpace problém a vše ukazuje na to, že to jsou opravdu samice.

Tj. vejce jsou neoplozená a můžete je dát leda do buchet.

Pro Olánek: oplezené vejce můžete mít v moment, kdy je připravené v huse, ještě neobalené skořápkou, a dojde k páření a průniku semene (resp. tuším, že u hus tam sperma zůstává oplození schopné max cca týden od posledního páření). Houser musí být plodný a umět pojímat. Pokud jste teď či nedávno přidal k huse před/ve snášce nového housera, je otázkou, jak a jestli si sedli. Může ji prakticky hned začít pojímat, nebo taky na sebe jen pár měsíců můžou jen koukat a bloumat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.3.2022 15:43

No a tož mě ještě napadá, dají se husí vejce prosvítit? A po jaké době by to mělo smysl? Jestli by se mezitím neopl. vejce nezkazila...?

10.3.2022 16:07
sharingan

XXX.XXX.186.2

Dají se prosvěcet, tuším cca od desátého dne inkubace (od pevného zasednutí a zahřívání), kdy už má být zřetelnější prokrvení, a vyvíjející se zárodek. Osobně jsem to tedy u svých hus zatím nezkoušel, neb k tomu nemám důvod.

Ale jestli má tazatel opravdu 3 husy bez housera tak vejce jsou prostě neoplozená:D

Teoreticky možno si u "češky" vyčíhat chvilku, kdy se jde provětrat a napít, nebo jí zkusit zpod ní pár vajec na chvilku ukrást (druhý způsob dává možnost pěkné bojové selanky na hnízdě ) a prosvítit. Ale ve chvíli, kdy mám už ověřeno, že všechny kusy jsou samice, bylo by to pro mě naprosto zbytečné počínání.

10.3.2022 18:15
františek7

XXX.XXX.68.3

Děkuji za odpověď, dnes odpoledne zase dvě vejce. takže jsem asi v ....... Ta co sedí je opravdu česká. Husy jsem koupil jako vyřazené s chovu. Ta česká má křídla přes sebe, jinak si myslím že to byl pokus chovatele o husu královskou. Jedna má chocholku a druhá zkroucené peří. Původně jsem měl čtyři a dvě ty "královské" . Tu druhou dostala dcera, ale byla výrazně menší, proto jsem dle chovatele opravdu myslel že ta velká je to houser. Ještě mě říkal že ta česká určitě zasedne a u tý chocholatý je s ? ale že by mohla, ta královská ne, proto jsem ji dal dceři.
Co mám teď dělat s tou českou která sedí, aby tam neseděla ještě v květnu, ona se hnízda jen tak nevzdá, když jsem měnil podkladky za vejce tak se se mnou normálně prala až jsem jedno vejce rozbil.

10.3.2022 18:50
sharingan

XXX.XXX.162.30

Zdravím, pěkné fotky, ano, ta češka opravdu vypadá jako čistá. Být Vámi, a pokud bych chtěl letos nějaká housata, tak buď bych zkusil

a) sehnat nějaká násadová vejce, a ta jí podstrčit. I pevně sedící husa několikrát denně hnízdo opouští aby se provětrala, nakrmila, pokecala s ostatními...vychytat tento moment kdy je pryč a v něm vyměnit (mě to čeká zítra či o víkendu, výměna podkladků za vejce:D). Otázkou je, jak dlouho už sedí, a jak dlouho bude ochotná sedět přes ten měsíční "limit", kdy by se to normálně líhlo. Ale je to češka a ty sedívají jak přibité, asi by mohlo vyjít.

b) sehnat urychleně housera a sebrat jí všechna vejce, na kterých sedí (zničení snůšky). Pokud si padnou s houserem do oka, bude tak týden dva tesknit po ztracených vejcích, ale pak přejde opět do toku a udělá druhou náhradní snůšku, tentokrát snad už houserem oplozenou. V této druhé možnosti je taky dost věcí, co nemusí vyjít. Housera (zvlášť pokud mladého - loňského) ideálně spíše lehčího plemene či typu - bývají dříve pohlavně dospělí, šikovnější při pojímání, a nezdevastují při něm tolik samici.

Pokud chcete sehnat pěkného chovného čistokrevného housera češky...v tuto dobu to už půjde spíše obtížněji. Ze západních Čech náhodou asi nejste?

kamilakamca

10.3.2022 20:12
kamilakamca

XXX.XXX.96.72

Letos je na nové párováni pozdě,husy nemusí znovu nest,nechte je sedět,a pokud chcete aby vodila nektera housata,zkuste si naplanovat koupi 1-3 dennich housat priblizne 28-30 den od zasednuti a housatka huse v tu dobu podložte,stačí tak 5 housat,kdyz je přijme,tak je bude vodit,

10.3.2022 20:31
františek7

XXX.XXX.68.3

Jsem z východních, ale pracuji jako stavbyvedoucí a jezdím po celé republice. Tak že západní Čechy není problém.

10.3.2022 20:56
sharingan

XXX.XXX.162.30

Spíš jen pokud byste byl poblíž (což nejste :D)...jsem chtěl zítra či pozítří podkládat své huse vajíčka, (dneska mi už zasedla na podkladky), a byla by tu možnost dát Vám několik svých vajec (čisté češky, rodokmenové, loni oplozenost a líhnivost 10 z 11 vajec), popřípadě půjčit na zkoušku jednoho ze svých houserů...ale to nevidím reálně když jste z druhého konce republiky .

Když se tu na ifauně přihlásíte jako uživatel, mohl bych Vám ještě poslat soukromou zprávu, resp. kontakt na svého známého, zapáleného chovatele češek nedaleko Ostravy, jestli by pro Vás třeba on neviděl nějakou možnost či řešení v jeho síti kontaktů...

D. B.

10.3.2022 22:18
františek7

XXX.XXX.68.3

Dobře já se zkusím přihlásit. Mě se s těma husama od začátku nějak nedaří. Ubytoval jsem je v jednom kotci salašky co mám pro ovce, do druhého jsem dal řepu co mám pro ovečky a nastěhovali se mě tam potkani, od tý doby je nemohu nějak vyhnat, zkoušel jsem snad všechno. Nějaký jsem zničil ale pořád tam jsou. Na začátku února mě ta češka zdrhla do jiného výběhu co nejdál od salašky a tam co se nedostanou ovce a postavila si hnízdo, úplně mě dostala. Druhý den jsem si vzal dovolenou a postavil narychlo z palet husinec, dal hnízda a druhý den už tam bylo vejce. Nečekal jsem že je tak chytrá. Jinak já jsem zaměstnán v Kladně a i z domu to třeba do plzně má blíže do Ostravy. Zkusím se poptat někde v okolí, ale nikoho neznám.

10.3.2022 22:24
sharingan

XXX.XXX.162.30

Ok, máte ode mě soukromou zprávu:D

11.3.2022 06:33

Sežeňte si násadová vejce a podstrčte je huse.

11.3.2022 20:24
františek7

XXX.XXX.68.3

Všem děkuji za rady a pomoc. Po dnešní kontrole housera se potvrdilo že jsou všechny tři husy . Po uvážení možností jsem se rozhodl zakoupit housera, kterého bych stejně potřeboval.
Nevím jestli ho mám dát ke všem husám najednou nebo husy rozdělit. Co jsem se někde dočetl že houser může mít až tři husy, ale že je to pro zkušené. Nebo jak by jste to viděli vy. Moc děkuji.

12.3.2022 08:03
sharingan

XXX.XXX.162.30

Zdravím. Možné komplikace při chovu více hus s jedním houserem pěkně shrnul honzapm v jiném vlákně:

" Já to znám jinak.

1,1 pro radost
1,2 pro starost

(pomoc, husy mi začaly snášet obě do jednoho hnízda - mám je oddělit - a jak?)
(pomoc, houser si vybral jenom jednu husu, tu pojímá, druhou odhání - budou vejce oplozena?)
(pomoc, líhnou se mi husy české, jedna má termín teď, druhá až za týden - co mám dělat?
- dosedí to ta druhá husa nebo sleze z vajec, nechá je zastudit a bude vodit spolu s první
husou její housata?)
(pomoc, nemáte někdo líheň, druhá husa mi slezla z vajec a já se bojím, že se to zastudí)
(pomoc, přijme husa, která vodí housata, o týden mladší od jiné husy?) "

Vy už tři husičky máte a předpokládám, že "preventivně" se zatím žádné zbavovat či oddělovat nechcete. Za sebe bych zkusil přidat houseráka ke všem najednou (resp. je lepší dávat nové zvíře odděleně do karantény na několik týdnů, ale zaprvé zrovna husy závažnější choroby (zvlášť viditelně čilé a vitální kusy) většinou nemívají, zadruhé nyní dost hrajete o čas).

No a dále sledovat a koukat co budou dělat a doufat v bezproblémový průběh. Ale být připraven na alternativy a včas reagovat, když něco bude haprovat (např. rozdělením výběhu a zvířat).

Jak už jsem psal výše, proto, aby zejména ta češka vůbec potenciálně šla do nové náhradní snůšky s novým houserem, bude nutné nemilosrdně tu první, na které sedí, jí zrušit.

12.3.2022 09:30

Čas běží, nejrychlejší řešení je koupit násadová vejce, brojlerů nebo německé nosné. A máte jistotu housat.
Na konci léta si z toho odchovu vyberete nejlepšího housera k chovu.
Mladá češka by napodruhé snesla okolo 6 vajec, z toho budou 4 housata, škoda práce. Ale jestli je to pokřížené, nedá se množství vajec ani sezení matek odhadnout.

Já bych, ale šel do housera husy české, v létě seženete mladého do tisíce bez problémů.
Prosvěcujeme vejce 11 den a jsou krásně vidět zárodky i jejich pohyb.
Krásný den všem

12.3.2022 19:51
františek7

XXX.XXX.68.3

Hezký večer,
sehnal jsem housera husy české chocholaté, sháněl jsem i ty násadová vejce. Přemýšlel jsem o tom že bych je ty češce vyměnil, a další dvě nechal s novým houserem, ale zatím jsem sehnal pouze vejce husy Landenské a ještě by byly tak nejdříve ve středu. Husa zasedla 4.3. nevím jestli by tak dlouho seděla.

12.3.2022 21:19
honzapm

XXX.XXX.134.34

Já bych husu z hnízda sejmul, nechal odkvokat.
Pro jistotu vejce prosvítil, jestli ji třeba neoplodnil duch svatý.
Husa z hnízda se sejme tak, že se na systém jeřábu zvedne za křídla,
aby jí pod nimi nezůstalo vejce a nerozbilo se.
Hnízdo zrušit, vejce neoplo je super vyfouknout nebo celá nabídnout
malérečkám, je o ně velký zájem nejen před Veliko.

Česká se v takovém případě podnese - spáchá druhou menší snášku
do 10 vajec a normálně vysedí a odvodí pozdnější housata.

Teď řešíte patálie se třemi kusy, zvažte, kdyby jich bylo třeba 35.
(tři husy, každá 10 mladých + nový houser).

Je otázka, jak nově přivezený houser zapůsobí, jak hejno zafunguje,
jestli bude hned vše oplo. Je to hra, tak proč to nezkoušet.

Líbí se mi, jak vám každá nesla jinde. Mají rozum.

12.3.2022 23:01
františek7

XXX.XXX.68.3

Nebylo to tak jednoduché, do jednoho hnízda snášela česká a na druhém spali a znečišťovali ho výkaly, když jsem objevil v hnízdě české jiné vejce ze zbytky krve tak jsem druhé vyčistil a dal jsem tam podkladek, vzhledem k tomu že bylo češky hnízdo na víc rozhrabané přidal jsem mezi hnízda trochu slámy a češka si okamžitě hnízdo opravila a hlídala. Od té doby sedala královská v druhém hnízdě byli tam vejce. Česká snesla jenom osm vajec a jedno nepřežilo. O množství jsem nikdy nepřemýšlel, jako rád vím že česká u mě určitě zůstane, dostává mě jejím chováním, chytrostí atd.

13.3.2022 05:45

Budete li mít 35 kusů češek, to je aspoň plocha husníku 12 m2. Mám pro jeden pár 4,5 m2 a je to s odchovem tak akorát.
Češky jsou neuvěřitelně mazané, mě ukecali abych je na období rozmnožování pustil na okrasný rybníček u domu. Tak se jim na něm zalíbilo, že vymýšlím jak jim udělat podobný na zahradě. Bude mít cca 16 m3, husy na něj přístup jen až přijdu z práce. A řeším filtraci přes štěrkopískový filtr, to bude oříšek. Hlavně z toho nechci smradlavou louži.
Hezký den všem.

20.3.2022 20:22
františek7

XXX.XXX.68.3

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Budete li mít 35 kusů češek, to je aspoň plocha husníku 12 m2. Mám pro jeden pár 4,5 m2 a je to s odchovem tak akorát.
Češky jsou neuvěřitelně mazané, mě ukecali abych je na období rozmnožování pustil na okrasný rybníček u domu. Tak se jim na něm zalíbilo, že vymýšlím jak jim udělat podobný na zahradě. Bude mít cca 16 m3, husy na něj přístup jen až přijdu z práce. A řeším filtraci přes štěrkopískový filtr, to bude oříšek. Hlavně z toho nechci smradlavou louži.
Hezký den všem.

Asi mít 35 kusů nebudu, navíc se mě podařilo vyčistit původní husník který jsem měl pro ně původně přichystaný. V pondělí jsem sehnal 6 vajec již sedm dní nasezených (Z líhně) a češce je vyměnil. Vejce byla prosvícena a ve všech byl pavouček a žilky, původní vejce dle doporučení Honzapm také prosvítil a po jedenácti dnech byli opravdu čisté, také jsem v pondělí přivezl nového housera a ten se po donucení chocholaté dal do práce. (štípala ho do krku ) Dodělal jsem třetí hnízdo a přesvědčil husy aby každá měla své. (Vždy když snesla královská do hnízda chocholaté odebral vejce a dal podkladek do třetího a od čtvrtka se to povedlo) V pátek začala sedět na hnízdě chocholatá, ale nenaškubala si peří, dvakrát denně jsem ji vyděl že cca na 15 minut hnízdo opustila. Dnes navečer jsem ji teda dal do hnízda vejce od obou co snesli od pondělí, podkladky byly teplé, tak nevím jestli jsem udělal dobře. Mám otázku na zkušené chovatele, kdy je možno po vylíhnutí housat přestěhovat husy i z housaty do původního husníku. Moc děkuji a přeji hezký večer

Přidejte reakci

Přidat smajlík