Uživatel s deaktivovaným účtem

No a má někdo zkušenost jestli husy se setměním zalezou jako slepice nebo je nutné je zahánět ?
Tím zvykem si u hus nejsem moc jistý. Narozdíl třeba od slepic a kachen, ty se to naučí. Nevím zatím o nikom, komu by husy samy od sebe lezly navečer do přístřešku. Pokud někomu ano, budu taky rád, když se podělí o zkušenost. Já vždy musím přijít, otevřít (na večerní senzor již dolu spuštěná) dvířka, mávnout a houknout na ně, a spořádaně zalezou, ale jinak ne. Kromě tedy hus ve snášce, když mají vevnitř hnízdo, či s malými housaty, to si u mě dávala husa bacha, aby byla večer před spuštěním dvířek doma v boudě i s drobotou.

Moje bez večerního volání : Gágá domů tak nezalezou. Je to jak píše Ančovička nebo sharingan. Pokud je nezavolám tak zůstanou raději venku. Když byla housata malá nebo husy nové musel jsem je zahánět. Ale po pár dnech jsou na zavolání. A dovedou se tvářit dost uraženě když se zdržím. Ale aby zalezly samy tak to ani omylem.
Jinak to pojmenování Gágá zůstalo husám od doby co malá neteř, je tak nazývala. A ujalo se to v celé rodině

U nás se uklízejí samy, jako slepice, jen trochu později. Pochopily, že tu v noci obcházejí lišky 🦊.

Přidávám se k nechodícím.
Každý večer jsou instinktivně u vody, nebo přímo v ní. Na volání "malá domů" napochodují pod vedením husy do husníku. Žádné komedie, ale samy nikdy.
Teď když husa sedí, musím jít houserovi přímo za ocasem, nechce se mu i když neklade odpor jen odmlouva.
Při nebezpečí ze vzduchu (volavka, vrtulník) se však běží do husníku schovat.
To chození domů má asi spojitost s velikostí stavby, do husníku nechodí, ale kamaradovi, který je měl ve stáji s otevřenými vraty, dovnitř chodily samy.
To je velká pravda, že ubikace hraje roli. Nejen u hus.
Není husník jako husník. Mnohdy je to malá bouda bez otvorů atd.
Taky umístění - mnoho zvířat je rádo někde při kraji, na kopci atd.
Cítí se tam v bezpečí. Kdo má v rohu, snáz je tam zažene,
kdo na prostředku, ten se navzteká - zvířata nechápou, že člověk
chce, aby šla "doprostřed".
Husa se dá lehce na leccos naučit a jde sborově.
Maštale, stodoly jsou nej. Generace před námi měly vše vychytané,
i úplně nová zvířata první večer pochopí, co mají dělat.
Miriam33

XXX.XXX.226.21
Též jsme museli husy vždycky, narozdíl od kachen, večer zahánět. Metlu nebo proutek do ruky a s rytmickým voláním Haj, haj už vzorně ťapkaly před člověkem. No a tou prodlouženou rukou jen stačilo je řídit doprava, doleva. Jedno hejno jsem měla naučené i na tleskání. Jak jsem začala tleskat, už se šikovaly a koukaly, kam jít :)