Dobrý den. Obracím se na Vás všechny, kteří máte zkušenosti s umělým líhnutim hus. Již několik let se marně pokouším líhnout husy doma. Dodržuji uváděné teploty a vlhkosti. Ostatní drůbež je bezproblémová, ale husy mi vždy uhynou těsně před vylihnutím. Za celou sezónu se mi zadaří tak jedno, dvě z celé líně. Vejce jsou oplozená, rodiče jsou v perspektivním věku. Máte někdo podobné zkušenosti a návod jak situaci řešit? Teplota líhnuti je 37.7, dolíheň 37.2..... Rosím v dolíhni pravidelně a během líhnuti nechávám vejce chladit. A přesto se mi nedaří..... prosím poraďte mi.... děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Husy nelíhnu, ale všichni chovatelé češek je chovají mimo jiné pro jejich mateřský pud a schopnost vejce vysedět. Proč tedy líheň? Zkusil jste líhnout i pod husou? Jestli je problém ve vejcích nebo v líhni?
dbsoukromy
napsal(a):
Problém je v huse.... nechce sedět..... jen snáší....proto líheň.
Zdravím. Pravděpodobně to není česká husa. Většina zvířat, co jsou majiteli či prodejci považována za "pravé české husy", má totiž s tímto plemenem pramálo společného. Stejně jako ne každý pes střední velikosti v Německu je německý ovčák, tak taky ne každá husa bílé barvy v ČR je česká husa.
Může jít i o výlukový vadný kus češky = automaticky pekáč. Perfektně zachovaný rodičovský pud je alfou a omegou tohoto plemene. Ale spíš bych to viděl na tu první možnost.
Každopádně za mě jediné funkční dlouhodobé řešení je výměna husy.
sharingan
napsal(a):
Zdravím. Pravděpodobně to není česká husa. Většina zvířat, co jsou majiteli či prodejci považována za "pravé české husy", má totiž s tímto plemenem pramálo společného. Stejně jako ne každý pes střední velikosti v Německu je německý ovčák, tak taky ne každá husa bílé barvy v ČR je česká husa.
Může jít i o výlukový vadný kus češky = automaticky pekáč. Perfektně zachovaný rodičovský pud je alfou a omegou tohoto plemene. Ale spíš bych to viděl na tu první možnost.
Každopádně za mě jediné funkční dlouhodobé řešení je výměna husy.
Děkuji za tip. Ovšem potřebovala bych informaci, proč se nedaří lihnout husy v lihni. Pokud vynechám Vámi udávaný důvod o nedostatečném hnízdícím pudu naší husy, který může být víc než pravdivý a naše Česká husa není až tak docela Česká, pořád tu je otázka, proč vylíhneme od křepelek přes kuřata, perličky až po kachny všechno téměř stoprocentně, úspěch u husí je prakticky nulový. Dělám něco špatně nebo jinak?

Je třeba uvést, jakou máte líheň. Pak vám snad poradí někdo, kdo ji má a má zkušenost s husími vejci.
Tak líheň máme italskou River 49. Nebo jsem ji viděla pod označením Covina... automat. Vlhkost máme 70 až 80 procent.... zkoušela jsem na internetu najít prodejce té Biosky 90, ale nic... jen výrobce, ale ten tam měl uvedené pouze BIOS 60.
Ančovicka1 píše, že teplota je přijatelná, to znamená, že máme přidat? Nebo ubrat?
dbsoukromy
napsal(a):
Diky. Zkusíme tedy nepřeklápět.
Jestli máte líheň,kde se vejce vkládají do " mističek" nastojato,špičkou dolů, s tím nemám zkušenost..já mám líhně i druhou,kde se vajíčka pokládají naležato a i v automatické se " překulují " vleže..snad vám s tím ještě někdo zkušený poradí..
ančovička1
napsal(a):
Jestli máte líheň,kde se vejce vkládají do " mističek" nastojato,špičkou dolů, s tím nemám zkušenost..já mám líhně i druhou,kde se vajíčka pokládají naležato a i v automatické se " překulují " vleže..snad vám s tím ještě někdo zkušený poradí..
Dobrý den. Ano, máme vajíčko na stojato, dohodli jsme se doma, že zkusíme lihnout pár kusů naležato, bez automatu. A opravdu je hodně držet ve vlhku a chladit méně. Něco prostě musíme dělat špatně. Děkuji za rady.

Ještě mě pak napadlo, když máte té drůbeže tolik, co nechat vejce vysedět od někoho jiného? Kachna, slepice. Mám pocit, že se tu říkalo, že jiná zvířata dokážou vysedět také velice úspěšně (jen nevím koho - zda kachny nebo husy), akorát prostě ta slípka neobsedne tolik vajec.
Marek1111

XXX.XXX.81.62
Dobrý den,
máme dosti podobný problém. Máme líheň Brinsea 380, vše líhnume bez větších problémů (od ledna do teď byla téměř celou dobu plná). Ale ty husy, letos jsem vylihl tak 20 housat z 150 vajec. Mám vejce od různých kmenů i chovatelů, úspěšnost každý týden jiná, ale vždy mizerná. A když se vylihnou, stejně jsou taková slabá, že často nějaké pojde.
Vím že dělám nějaké chyby, např. v chlazeni vajec, to příští rok zkusím napravit a také nemáme doliheň a nasazuje vejce po týdnu, proto pouze prvni kusy mají úplně správný průběh vlhkosti. Vždy 3 dny v době lihnuti držím vlhkost na 80%, to je limit lihne, jinak máme 50-60%. Teplota pořád 37,6-37,7. Mám kontrolní měření, lihen už neukazuje tak správně jako první rok.
Poučení na které jsem letos přišel:
- husy maji dosti velká vejce, která dle mého názoru potřebuji celkem dost čerstvého vzduchu, aby se neudusila housata ve vejcich, s chlazením bych nepolevoval
- dolihnuti je lepší řešit v dolihni oddělené od zbytku a opravdu >80% ať jsou rychle venku a nic se na ně nelepí a nejsou z lihnouti tolik vyčerpaná = koupím doliheň,
Ráda pro Vás:
Vím že je to už ohraný argument, ale krmíte husy správně? Přebytek bílkoviny způsobí také udušení housat ve vejcích, v době snášky doporučuji čistý oves, nebudete mít sice tolik vajec, ale budou kvalitnější.
Kdyby měl někdo typ na dobrou dolihen, budu rád.
PS: Jinak husy jsou dle mého názoru úplně jiný lvl umu, oproti hrabavé drůbeži.
Marek1111

XXX.XXX.81.62
Marek1111
napsal(a):
Dobrý den,
máme dosti podobný problém. Máme líheň Brinsea 380, vše líhnume bez větších problémů (od ledna do teď byla téměř celou dobu plná). Ale ty husy, letos jsem vylihl tak 20 housat z 150 vajec. Mám vejce od různých kmenů i chovatelů, úspěšnost každý týden jiná, ale vždy mizerná. A když se vylihnou, stejně jsou taková slabá, že často nějaké pojde.
Vím že dělám nějaké chyby, např. v chlazeni vajec, to příští rok zkusím napravit a také nemáme doliheň a nasazuje vejce po týdnu, proto pouze prvni kusy mají úplně správný průběh vlhkosti. Vždy 3 dny v době lihnuti držím vlhkost na 80%, to je limit lihne, jinak máme 50-60%. Teplota pořád 37,6-37,7. Mám kontrolní měření, lihen už neukazuje tak správně jako první rok.
Poučení na které jsem letos přišel:
- husy maji dosti velká vejce, která dle mého názoru potřebuji celkem dost čerstvého vzduchu, aby se neudusila housata ve vejcich, s chlazením bych nepolevoval
- dolihnuti je lepší řešit v dolihni oddělené od zbytku a opravdu >80% ať jsou rychle venku a nic se na ně nelepí a nejsou z lihnouti tolik vyčerpaná = koupím doliheň,
Ráda pro Vás:
Vím že je to už ohraný argument, ale krmíte husy správně? Přebytek bílkoviny způsobí také udušení housat ve vejcích, v době snášky doporučuji čistý oves, nebudete mít sice tolik vajec, ale budou kvalitnější.
Kdyby měl někdo typ na dobrou dolihen, budu rád.
PS: Jinak husy jsou dle mého názoru úplně jiný lvl umu, oproti hrabavé drůbeži.
Děkuji Vám. Za tipy a rady.... je to umění, příroda je holt mnohem větší odbornice a my takoví trochu fušeři. Ta naše princezna nám vysedela 4 housatka.... tak aspoň nějakou radost máme....