Letošní rok byl překvapivý v jedné neobvyklé věci: dvě čistokrevné husy české ( "sestry"), každá u jiného chovatele, snesla během dvou měsíců 31 vajec.
Zajímá mě, jestli i jiní chovatelé české husy mají tuto zkušenost. Jestli se jedná o mimořádnou událost nebo už se v minulosti takováto věc stala? Normální je 15-20 vajec a zasednutí.
( Pro rejpaly, kteří nevěří v pravost tohoto sdělení, přepisuji z Potvrzení o původu drůbeže, s kulatým razítkem Český svaz chovatelů: registr.kroužek mé husy č.447/24/16, chovatel Ing. Pavel Raus. Chroustnikovo Hradiště 15 . Vydáno 15.9.2016) 🌹)
Uživatel s deaktivovaným účtem

U češky jsem o takhle mimořádné snašce ještě neslyšel. Ale třeba ma někdo jine zkušenosti. Hlavně že máte nějaka housata
napsal(a):
U češky jsem o takhle mimořádné snašce ještě neslyšel. Ale třeba ma někdo jine zkušenosti. Hlavně že máte nějaka housata
Byl u mně včera původní majitel chovného páru, kroužkovat. Řešili to s chovateli. Spíše než anomálie by to mohla být jakási superplodnost.

V dobách,, kdy všechno mělo být "naše", byly k zakládání velkochovů použity i České husy. Při pravidelném odebírání vajec byla uváděna průměrná snáška až 35 vajec na husu. Pro rentabilitu velkochovů to bylo málo, proto pro zvýšení užitkovosti bylo do Českých hus nakrizeno tenkrát několik jiných plemen, což vedlo téměř k jejich zániku.
Při "pravidelném odebírání vajec" věřím snadno těm 35 vejcím. Huse tak furt mizí vejce a ve své snaze, aby jí zůstalo k vysezení alespoň něco, se vyfluše na dno, předpokládám. Při ponechávání vajec/podkladků bych se ale domníval, že češky šly maximálně do těch 20 vajec pro první snůšku. Prostě co ještě dokáží fyzicky obsednout. Respektive takhle by to alespoň mě dávalo logiku a smysl.
petraodlesa
napsal(a):
Byl u mně včera původní majitel chovného páru, kroužkovat. Řešili to s chovateli. Spíše než anomálie by to mohla být jakási superplodnost.
Tak asi jak píše sharingan, při odebírání vajec se husa vydá až na dno..tak máte husu českou nosnou..😀..jaká byla oplozenost odebraných vajec?..
Zajímalo by mě,jestli se v tomto případě bude opakovat druhá snáška husy, pro české husy typická..
ančovička1
napsal(a):
Tak asi jak píše sharingan, při odebírání vajec se husa vydá až na dno..tak máte husu českou nosnou..😀..jaká byla oplozenost odebraných vajec?..
Zajímalo by mě,jestli se v tomto případě bude opakovat druhá snáška husy, pro české husy typická..
Souhlasím se Sharinganem... Chovný pár jsem koupila jako pětiletý, vloni vyvedli 15 housat. Původní majitel jim vejce neodebíral.
Z těch 31 snesených bylo oplodněno 12... Ale přičetli jsme to nízkou hladinou vody v řeznické lodně. Nelila jsem vodu až po okraj. Byly zvyklé na nižší hloubku vody. Houser sice provedl akci pokaždé, ale byla to taková rychlovka. Jen jednou jsem viděla, jak šroubuje. Jinak spíše jen symbolicky.
Pro příští sezónu tedy budu nejen dávat více vody do lodny ( pokud nevymyslíme hlubší koupadlo), jakož i nahrazovat odebraná vejce výfuky z letošních neoplozených vajec. Tím doufám docílíme jak vyšší oplozenosti, tak nižší snášky. Upřímně, z tak vysokého počtu jsem radost neměla.
Děkuji Sharinganu za komentář... Zjištění, že kdysi byla snáška 35 vajec běžná, je zajímavé.

Nebyla běžná. Nic takového jsem nepsal. Přečtěte si to ještě jednou

Petro, gratuluji k housátkům 👏
Takhle u nás vypadá Andělíček, když se snaží sedět na všech jeho i ukradených housatech 😄 a oni se mu pořád zvětšují
petraodlesa
napsal(a):
Letošní rok byl překvapivý v jedné neobvyklé věci: dvě čistokrevné husy české ( "sestry"), každá u jiného chovatele, snesla během dvou měsíců 31 vajec.
Zajímá mě, jestli i jiní chovatelé české husy mají tuto zkušenost. Jestli se jedná o mimořádnou událost nebo už se v minulosti takováto věc stala? Normální je 15-20 vajec a zasednutí.
( Pro rejpaly, kteří nevěří v pravost tohoto sdělení, přepisuji z Potvrzení o původu drůbeže, s kulatým razítkem Český svaz chovatelů: registr.kroužek mé husy č.447/24/16, chovatel Ing. Pavel Raus. Chroustnikovo Hradiště 15 . Vydáno 15.9.2016) 🌹)
No tak já jako rýpal začnu
Váš Ing. něco do chovu přimíchal a měl by si to řešit svaz
Nebo Vy jste snůšku nějak podpořila .
Ale jak píšete:dvě čistokrevné husy české ( "sestry"),
Tak to vidím na podvodníka v chovu chovatelů českých hus.
Neboli je to anomálie, která se asi jen tak nestává.
vlasta1
napsal(a):
No tak já jako rýpal začnu
Váš Ing. něco do chovu přimíchal a měl by si to řešit svaz
Nebo Vy jste snůšku nějak podpořila .
Ale jak píšete:dvě čistokrevné husy české ( "sestry"),
Tak to vidím na podvodníka v chovu chovatelů českých hus.
Neboli je to anomálie, která se asi jen tak nestává.
Přečtěte si znova příspěvek od Sharingan. Zvláště pasáž o odebírání vajec v období budování kolektivizačního hospodaření. A nechtějte se ztrapnit.
Zdravím, jen upřesňuji - já výše jen reagoval na informaci od bohemiagalla v jeho předchozím příspěvku.
Toto info bylo v souladu s mými informacemi z literatury a od jiných chovatelů, s nimiž jsem v kontaktu, že celková snůška i přes 30 vajec ještě odpovídá potenciálu české husy v jedné sezoně.
Dedukuji, že v tomto případě "uměle" vybuzeném tedy pravidelným odběrem vajec z hnízda, bez ponechaní náhrady, a praktickém tak sloučení počtu vajec základní+náhradní snůšky.
Taky mi přijde logické, že při odebírání vajec ( v hnízdě jsem jim čtyři nechala, zřejmě to bylo málo) se husa vydala z letošního "přídělu".
Zajímalo by mně, kolik zde přispívajících chovatelů české husy má v jedné sezóně dva odchovy. Z jiných diskuzních vláken jsem nabyla dojmu, že už to není moc obvyklé.

🤣 Husa umí počítat do pěti, chtělo to nechat o podkladek víc 😉👍🏻