Cava

XXX.XXX.39.131
"Čmelík kuří je celosvětově nejškodlivějším parazitem nosnic. Nedávný epidemiologický přehled uvádí, že je zamořeno 83 % evropských farem a to od domácích chovů přes velkochovy extenzivní až po intenzivní klecové systémy. Po nakrmení se tito roztoči schovávají ve štěrbinách a úkrytech mimo zdroje světla a to i značně odlehlých nocovištím hostitele. V úkrytech se čmelík páří a klade vajíčka. Roztoči procházejí pěti životními stádii: vajíčko, larva , protonymfa, deutonymfa a dospělec. Za příznivých podmínek může být tento životní cyklus dokončen do sedmi dnů. Pro čmelíka jsou smrtelné teploty vyšší než 45 °C. Je možné zredukovat populaci kontrolovaným několikahodinovým zahřátím kurníku na 55 - 65°C"
1) V kurníku, kde mají čmelíci neomezený přístup ke slepicím, dokáží velmi rychle nabrat na objemu a takový chov pak zamořuje okolní přírodu. Čmelíci bloudivci napadají vrabce a hrdličky a přináší zkázu jejich hnízdům a dostávají se tak i do chovů okolních.
2) Pokud se hřady izolují od okolního prostředí, je čmelíkům znemožněno nalézt dostatečný úkryt pro masové rozmnožení, na samotných bidlech se udrží jen zlomek potenciální populace. Metodu izolace hřadů lze aplikovat pouze v menších chovech při několika málo slepicích. Je třeba zajistit aby byla konstrukce omyvatelná a nevznikaly žádné praskliny a dutiny ve kterých by mohlo docházet k rozmnožování. Je třeba spodky hřadů jednou za čas zkontrolovat a případně ošetřit. Izolace se provádí vytvořením kovového rámu s nožkama které se ponoří do úzké nádoby s olejem. Do rámu se následně vhodným způsobem připevní bidla.
3) Čmelíci dokáží při extrémním zamoření na drůbež "padat" ze stropu, je to ale zcela bezvýznamné, (čmelíci nebudou hromadně skákat ze stropu aby ráno z bidel hopsli dolů a vyběhli večer na strop k dalšímu skoku ) Izolovat hřady je nejzákladnější opatření a řekl bych i povinnost chovatele při prevenci nebo boji se čmelíky, ušetříte tak před čmelíky svůj chov, i divoké ptactvo a chovy v okolí.
*Problémem ale pak dále zůstávají hnízda pro snášení. Ty doporučuji udělat omyvatelná, zatřít veškeré spáry vazelínou či jiným materiálem. Dno vysypat levnou filtrační křemelinou a tak jako celý kurník, vytřít i prostor snášedla vápnem/křemelinou/směsí křemeliny a sody. Jako podestýlku používat ideálně piliny, hobliny, protože se čmelíci dokáží skrytě množit v dutých stoncích slámy.
Zdravím. Zajímavé info. Slepice sám zatím nechovám, ale v budoucnu to zcela nevylučuju. Mamka má u sebe svých cca 10 nosnic a se čmelíky bojuje pravidelně.
Zajímala by mě však ještě nějaká reference, nejlépe z Vaší praxe - máte tento systém sám odzkoušen, popřípadě zda se jedná zatím spíše o teoretický konstrukt? Kolik let Vám funguje, s jakým výsledkem, popř. jaká úskalí? O foto takto zařízených hřadů (nejen náčrtek) byste se mohl též podělit?
Cava

XXX.XXX.39.131
Existuje více způsobů jak bidla oddělit od okolního prostředí.
Je možné při 5 - 10 slepicích použít 2 bidla a na konci zajistit nepřekonatelnou překážku v podobě pravidelně měněné mucholapky omotané, drátem připevněné na každém konci, nebo třeba lepidlo "gardencol" proti škůdcům. S tímto mám zkušenost a zachránilo mě to při invazi čmelíků v dřevěném kurníku. hřad jsem upravil tak, že bidla jsou upevněná mezi dvěma kovovými tyčemi zakotvenými ve stěnách a kontakt s okolím se zůžil pouze na 4 konce těchto dvou tyčí. Ty omotávám hadříkem s lapacím lepidlem. Od té doby je klid.
Problém je, že se tyto pásky zanáší prachem a peřím a po necelém týdnu přestávají plnit svoji funkci, je únavné je stále vyměňovat (dělám to z preventivních důvodů) a chystám se přejít na způsob uvedený v úvodním příspěvku. Komplikací bude zanášení nádob, čmelík ale nebude hromadně překonávat ani materiál v nádobě napuštěný olejem v případě výrazného zanesení nádobky, výměna tak bude v řádu měsíců.
Všechna tato opatření mají jediný cíl, izolovat nocující ptáky od okolí a tím snížit možnosti pro hromadné namnožení čmelíků a zmenšit tak prostor pro ošetřování.
A nebo pohodlnější ne-mechanické řešení, kde se tak nenadřete;) - dávat slepicím do vody nový přípravek který z 99% zabije čmelíky. Přípravek útočí na nervový systém čmelíků a je vysoce účinný, začíná se ve velkém používat ve velkochovech. Lze jej podávat stále, protože nemá ochrannou lhůtu na vejce!
https://www.drubezcervenyhradek.cz/blog/exzolt-skvely-pripravek-na-boj-s-cmelikem/
Sujar
napsal(a):
A nebo pohodlnější ne-mechanické řešení, kde se tak nenadřete;) - dávat slepicím do vody nový přípravek který z 99% zabije čmelíky. Přípravek útočí na nervový systém čmelíků a je vysoce účinný, začíná se ve velkém používat ve velkochovech. Lze jej podávat stále, protože nemá ochrannou lhůtu na vejce!
https://www.drubezcervenyhradek.cz/blog/exzolt-skvely-pripravek-na-boj-s-cmelikem/
Hm. Zejména pro zájmové hobby chovatelství (o které na této doméně primárně jde) mi dává řešení od Cavy, založené na jednoduchém, blbuvzdorně vypadajícím mechanickém principu, znalosti biologie a etologie, logiku a smysl.
"Pohodlně" cpát zázračná farmaceutika (alespoň dokad si parazit na ně nevypěstuje rezistenci) je samozřejmě cestou do pekel. Z krátkodobého hlediska v rámci urgentního řešení problému tedy asi proč ne, ale o "problém navždy vyřešen" se samozřejmě nejedná.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sharingan
napsal(a):
Hm. Zejména pro zájmové hobby chovatelství (o které na této doméně primárně jde) mi dává řešení od Cavy, založené na jednoduchém, blbuvzdorně vypadajícím mechanickém principu, znalosti biologie a etologie, logiku a smysl.
"Pohodlně" cpát zázračná farmaceutika (alespoň dokad si parazit na ně nevypěstuje rezistenci) je samozřejmě cestou do pekel. Z krátkodobého hlediska v rámci urgentního řešení problému tedy asi proč ne, ale o "problém navždy vyřešen" se samozřejmě nejedná.
Tak když vám přijde tenhle způsob tak skvělý tak se projděte v zamořenem kurníku a budete mít plnou hlavu cmeliku...jak se tam dostali?Popadali ze stropu.Takže ten váš systém má malinko mouchy...
IlI

XXX.XXX.40.33
napsal(a):
Tak když vám přijde tenhle způsob tak skvělý tak se projděte v zamořenem kurníku a budete mít plnou hlavu cmeliku...jak se tam dostali?Popadali ze stropu.Takže ten váš systém má malinko mouchy...
"Malinko mouchy" Jestli vidíte problém v tomhle, tak není nic lehčího, než vyřešit strop. Natřete jej roztokem křemeliny a uvidíte, že se tam nic nedostane. A i kdyby jste to neudělal, tak je ráno zlikvidujete na těch bidlech, budou tam totiž jako v pasti, pěkně na ráně.
Vrků

XXX.XXX.6.99
Čmeliky letos nemám,nevím proč.Jsem připraven vyzkoušet za pár šupů směs jedlá soda,ocet a tekuté mýdlo.
IlI

XXX.XXX.40.33
Vrků
napsal(a):
Čmeliky letos nemám,nevím proč.Jsem připraven vyzkoušet za pár šupů směs jedlá soda,ocet a tekuté mýdlo.
Cituji příspěvek k této skvělé kombinaci od přispěvatele Zuzkaa:
"Hydrogenuhličitan sodný, tedy jedlá soda, se míchá s křemelinou v poměru 2:1 s vodou a touto směsí se vystříkají veškeré vnitřní prostory kurníku, stěny, bidla, rošty apod. Můžete nanášet i ručně, nebo pomocí postřikovače.
Síla působení této směsi je dvojí. Rozpuštěná jedlá soda zasaženého čmelíka doslova "vysaje".
Po zaschnutí zůstane na ošetřeném povrchu krystalická vrstva křemičitanu, která čmelíkům znemožňuje pohyb a dokonce jim fyzicky ublíží (poškození končetin, zalepení sacího ústrojí). Na ošetřených místech se čmelíci nebudou zdržovat."
Jsou i pokusy do kolika minut po kontaktu s křemelinou čmelík uhyne. Úlomky se mu dostávají do "třísel" a jak leze, "rozřeže" si postupně kutikulu a následně vysychá.
sharingan
napsal(a):
Zdravím. Zajímavé info. Slepice sám zatím nechovám, ale v budoucnu to zcela nevylučuju. Mamka má u sebe svých cca 10 nosnic a se čmelíky bojuje pravidelně.
Zajímala by mě však ještě nějaká reference, nejlépe z Vaší praxe - máte tento systém sám odzkoušen, popřípadě zda se jedná zatím spíše o teoretický konstrukt? Kolik let Vám funguje, s jakým výsledkem, popř. jaká úskalí? O foto takto zařízených hřadů (nejen náčrtek) byste se mohl též podělit?
O tomto způsobu ochrany před čmelíky jsem četla před pár lety na ifauně, také izolace nožiček postavením do pekáče s vyjetým olejem... takže zase taková novinka to není 😊
Vrků

XXX.XXX.6.99
Jedlou sodu násypu do odpadu a zaleju octem doporučuji vyzkoušet.Mýdlo se prý hodí na škůdce na rostlinách.
včera jsem dělala derazitaci. Vyčistila, vymetla, vypálila co se dalo plynovým hořákem, nastříkala biokilem, na dno kurníku i snáškových hnízd jsem dalal listí z ořešáku a kapradiny. Zatím jsem nenašla stoprocentní návod , jak všechny ty potvory vybít. Vždycky nějaká zůstane. Čistím takhle minimálně jednou za měsíc. Příště vyzkouším tu sodu, je to levný a dobrý nápad. Díky.

atl-evicka
napsal(a):
včera jsem dělala derazitaci. Vyčistila, vymetla, vypálila co se dalo plynovým hořákem, nastříkala biokilem, na dno kurníku i snáškových hnízd jsem dalal listí z ořešáku a kapradiny. Zatím jsem nenašla stoprocentní návod , jak všechny ty potvory vybít. Vždycky nějaká zůstane. Čistím takhle minimálně jednou za měsíc. Příště vyzkouším tu sodu, je to levný a dobrý nápad. Díky.
OT - dělala jste dezinsekci. I když vlastně ani to ne. Ale výraz deakaridizace se nepoužívá.
Cava

XXX.XXX.248.193
petraodlesa
napsal(a):
O tomto způsobu ochrany před čmelíky jsem četla před pár lety na ifauně, také izolace nožiček postavením do pekáče s vyjetým olejem... takže zase taková novinka to není 😊
Ano, já jsem to sepisoval do dvou témat loni, ta fotka mé realizace je z té doby. Není to vůbec ideální provedení, ale se čmelíky již problém nemám, tak jsem neměl potřebu to zdokonalovat. Není nic lehčího jak se trvale "zbavit" čmelíků. Jestli někomu padají čmelíci ze stropu, to není vůbec problém, protože z bidel dolů neskočí a na bidlech se při občasném ošetření nemohou namnožit do počtů, které by vás mohly zajímat. Počet čmelíků se při občasném ošetření bidel sníží na 0.
Jak říkám, mé provedení je žalostné, přesto posloužilo více než dokonale, a tak jsem se rozhodl to nějak sepsat a uvést už rovnou lepší způsob, který plánují použít. Na údržbu to bude ponoření do oleje výrazně jednodušší než omotávání bidel mucholapkou, páskou. Čmelík je roztoč, který není pohybově příliš zdatný, je to takové rychlejší klíště a proto je jednoduché vytvořit mechanickou bariéru. Množit se dokáže pouze ve vhodných podmínkách a ty na izolovaném hřadu nenajde.
V kombinaci s exzoltem máte po starostech, já chemii ani nepoužívám a mám po starostech též.
Pořád se ozývá někdo kdo vymýšlí proč by izolace hřadů neměla fungovat, vyzkoušejte to a pak si připomínky rád vyslechnu
Cava

XXX.XXX.248.193
Cava
napsal(a):
Ano, já jsem to sepisoval do dvou témat loni, ta fotka mé realizace je z té doby. Není to vůbec ideální provedení, ale se čmelíky již problém nemám, tak jsem neměl potřebu to zdokonalovat. Není nic lehčího jak se trvale "zbavit" čmelíků. Jestli někomu padají čmelíci ze stropu, to není vůbec problém, protože z bidel dolů neskočí a na bidlech se při občasném ošetření nemohou namnožit do počtů, které by vás mohly zajímat. Počet čmelíků se při občasném ošetření bidel sníží na 0.
Jak říkám, mé provedení je žalostné, přesto posloužilo více než dokonale, a tak jsem se rozhodl to nějak sepsat a uvést už rovnou lepší způsob, který plánují použít. Na údržbu to bude ponoření do oleje výrazně jednodušší než omotávání bidel mucholapkou, páskou. Čmelík je roztoč, který není pohybově příliš zdatný, je to takové rychlejší klíště a proto je jednoduché vytvořit mechanickou bariéru. Množit se dokáže pouze ve vhodných podmínkách a ty na izolovaném hřadu nenajde.
V kombinaci s exzoltem máte po starostech, já chemii ani nepoužívám a mám po starostech též.
Pořád se ozývá někdo kdo vymýšlí proč by izolace hřadů neměla fungovat, vyzkoušejte to a pak si připomínky rád vyslechnu
Děkujeme moc..... vložil jste to pro nás v pravý čas.....
Lenička, Hanička a Vladimír ( tatínek )
Chystáme se pořídit si další slepice.... k naší zatím jediné.... Kokině.... a Vy jste nám to usnadnil.....
Cava

XXX.XXX.175.251
Máte pravdu, jsem si toho vědom:)
Pro halu: děkuji, jsem rád vás to zajímá, je to dobrá prevence a ušetříte si starosti.
Majdakosi

XXX.XXX.239.53
Mám zatím jednu slepici. Dostala jsem jí. Zachránila mi běžce. Vyseděla je, stará se o ně v zateplené psí boudě. Bohužel si s sebou přinesla nezvané hosty, čmelíky. Nikdy jsme s nimi neměli tu čest, takže jsme na ně přišli pozdě. Až když mi lezli po ruce😡.
Manžel pořídil ozonizér, ten se jim nelíbí, ale nezabije je to. Máme křemelinu. Biokill, Neostomosan žalostně selhali. Chtěli jsme pořídit další slepičky, bude nový kurník, tentokrát zděný. Ale nejde to dokud nezlikvidujeme čmelíky..
Tak bojuji, vyčistím, všude nasypu křemelinu a zapnu ozonizér na čtyři hodiny.. a spoléhám na to, že se o křemelinu řádně zraní. Totiž ten ozón jim vadí, vylezou i za slunného dne.
Snad někdy vyhrajeme..
Vrků

XXX.XXX.32.171
Zateplená bouda,dvoj stěny,spálit .

Majdakosi
napsal(a):
Mám zatím jednu slepici. Dostala jsem jí. Zachránila mi běžce. Vyseděla je, stará se o ně v zateplené psí boudě. Bohužel si s sebou přinesla nezvané hosty, čmelíky. Nikdy jsme s nimi neměli tu čest, takže jsme na ně přišli pozdě. Až když mi lezli po ruce😡.
Manžel pořídil ozonizér, ten se jim nelíbí, ale nezabije je to. Máme křemelinu. Biokill, Neostomosan žalostně selhali. Chtěli jsme pořídit další slepičky, bude nový kurník, tentokrát zděný. Ale nejde to dokud nezlikvidujeme čmelíky..
Tak bojuji, vyčistím, všude nasypu křemelinu a zapnu ozonizér na čtyři hodiny.. a spoléhám na to, že se o křemelinu řádně zraní. Totiž ten ozón jim vadí, vylezou i za slunného dne.
Snad někdy vyhrajeme..
Zvláštní, že nezabral ani Neostomosan. Pak už jedině atomovka.
doporučím exzolt. Je to přípravek do vody. Vyzkoušela jsem na svém hejnku zdrobnělých a zakrslých slepic a zafungoval výborně. Jen je to asi dočasné řešení. Já osobně kurník vymetu, vypálím všechny škvíry a celý vnitřek plynovým hořákem fakt na vysovou teplotu, pak vystříkám nějakým sprejem typu biokil, napodhlahu kurníku dám ořešákové listí s opravdu jemnými pilinami, které posypu sodou. Do hnízdá dávám jen jemné piliny se sodou nebo ořešákové listí. Dělám tuhle očistu cca jednou za měsíc a vždycky nějaký čemlík přežije. Je důležíté, aby jich nebylo moc. Kdysi v začátcích jsem takhle přišla o několik kuřat. Večer běhala, byla ok a ráno byly úplně mimo, nechodily, byly skrčené a nic jim nepomohlo.O čmelících jsem nevědělanic. eď se snažím je držet v rozumné míře.
Ve vašem případě takdy doporučuji starou boudu spálit, oddělit a přeléčit starou slepici (pokud ji tedy za každou cenu chcete zachraňovat) a pořídit úplně nový kurník.
Majdakosi

XXX.XXX.239.53
Obávám se, že atomovka vyhladí vše kromě těch čmelíků.

Majdakosi
napsal(a):
Obávám se, že atomovka vyhladí vše kromě těch čmelíků.
I to by se mohlo stát. Zatím jsem to četla jenom o švábech.
Vrků

XXX.XXX.32.171
Velmi důležité je seznámení se čmelikem,aby nedošlo k záměně a dokonce rozvodu.