Zdravím 🙋 chovatelky i chovatele. Přicházím s dotazem: křemelinou řešíme preventivní ochranu před přemnožením čmelíka. Nedávno jsem v DM drogerii koupila v malém balení křemelinu jako potravinový doplněk. K výživě člověka 😌 Budu ji dávat slepicím do míchanice. Údajně nelze předávkovat. A působí všestranně pozitivně, i na parazity v trávicím traktu (proto ji chci vyzkoušet.)
Ale napadá mě, jestli se dá použít vnitřně i filtrační křemelina? Ta z vinařských potřeb? Kdo dáváte koním, psům atd...tak jakou používáte?
Lze použít i tuto? Nebo je rozdíl ve složení? Cenově je to velice rozdílné...
Děkuji za odpověď 🌸
Zdravím, používám letos (husám) tuto: https://eshop.ekokoza.cz/cs/kremelina-pro-zvirata.html
Je to asi třikrát levnější než ta lidská potravinářská. Přišel jsem na ni z pročítání starších vláken ifauny . Předtím jsem kupoval několikrát tu lidskou potravinovou, ale to bych se dlouhodobě nedoplatil. Tu jsem kupoval v barvě bílé, ta zvířecí je šedá. Složení bude stejné - schránky rozsivek - ale "lidská" se dá použít i jako surovina pro kosmetickou výrobu a bude vice přečištěná, předpokládám.
D01

XXX.XXX.13.92
Vzhledem k tomu, že ta filtrační je certifikovaná k filtraci potravin - piva, vína, mléčných produktů atd. bych neměl obavy.