Hedvábnička zasedne, ale pak odejde z vajec

Hedvábničky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bobda

27.7.2022 09:19
Bobda

XXX.XXX.218.172

Dobrý den,jdu si pro radu..mám rok starou hedvabnicku, která nese vajíčka cca půl roku s menší pauzou. Včera poprvé seděla několik hodin na vajíčku. Pak ale několik hodin si vajíčka nevšímala a vegetila si venku,tak jsme jí ho sebrali. Dnes seděla opět několik hodin ovšem vajíčko pod sebou neměla (před chvílí vylezla) tak se ptám- co mám dělat dál? Nemám žádné zkušenosti, takže nevím zda jí tam příště vajíčko nechat i když na něm nesedí? S kohoutkem si "užívá " několikrát denně. Vajíčka váží 36-41 gr. Když by se jí povedly vysedět malý, bylo by to fajn,ale je to teď v tuhle chvíli vůbec možné? Děkuji za odpověď

27.7.2022 10:57
ančovička1

XXX.XXX.220.190

Vajíčka slepičce nesmíte sbírat..až si jich nanese 10-15, zasedne natrvalo a vylíhne kuřata..všechna vajíčka, stará do 10 dnů, ji vraťte..

Bobda

27.7.2022 11:43
Bobda

XXX.XXX.218.172

Děkuji za odpověď
Slepičce jsem udělala čisté hnízdo a vložila do něj 3 vajíčka u kterých jsem si jistá, že jsou do těch 10 dnů a dál nic? Kohoutka nechám u ní po celou dobu? Ničeho jiného si všímat nemám? Mám jen čekat, až vyběhnou kuřátka:)
Ptám se asi jako pitomec, ale opravdu netuším....

27.7.2022 11:51
ančovička1

XXX.XXX.220.190

Píšete, že slepička stále snáší..vejce ji všechna nechávejte..slepička sama usoudí,kdy na vajíčka zasedne..
Kohouta nechat musíte,jinak by kuřata nebyla..

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.7.2022 12:17

Bobda napsal(a):
Dobrý den,jdu si pro radu..mám rok starou hedvabnicku, která nese vajíčka cca půl roku s menší pauzou. Včera poprvé seděla několik hodin na vajíčku. Pak ale několik hodin si vajíčka nevšímala a vegetila si venku,tak jsme jí ho sebrali. Dnes seděla opět několik hodin ovšem vajíčko pod sebou neměla (před chvílí vylezla) tak se ptám- co mám dělat dál? Nemám žádné zkušenosti, takže nevím zda jí tam příště vajíčko nechat i když na něm nesedí? S kohoutkem si "užívá " několikrát denně. Vajíčka váží 36-41 gr. Když by se jí povedly vysedět malý, bylo by to fajn,ale je to teď v tuhle chvíli vůbec možné? Děkuji za odpověď

No, hedule jsou specifické, já je mám 10 let a vejce jim sbírám, v tomhle počasí by byla po pár dnech na vyhození. Pokud odmyslím, že na kuřata je už pozdě, protože do zimy nedorostou, tak dejte do hnízda podkladek a jakmile slepice usoudí, že už snesla dost (je to individuální, některá po 10, jiná po 20 vejcích), tak začne kvokat a neopustí hnízdo ani za nic, ikdyby seděla jen na prkně. Samozřejmě předpokládám, že kohouta hedvábníka máte Já osobně bych počkal až na jarní kvokání (duben).

27.7.2022 12:52
ančovička1

XXX.XXX.220.190

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, hedule jsou specifické, já je mám 10 let a vejce jim sbírám, v tomhle počasí by byla po pár dnech na vyhození. Pokud odmyslím, že na kuřata je už pozdě, protože do zimy nedorostou, tak dejte do hnízda podkladek a jakmile slepice usoudí, že už snesla dost (je to individuální, některá po 10, jiná po 20 vejcích), tak začne kvokat a neopustí hnízdo ani za nic, ikdyby seděla jen na prkně. Samozřejmě předpokládám, že kohouta hedvábníka máte Já osobně bych počkal až na jarní kvokání (duben).

Máte pravdu..na kuřata je už pozdě..

Bobda

27.7.2022 13:18
Bobda

XXX.XXX.218.172

Dobře, tak já je zase vyndám a dám tam podkladek. Kohoutka hedvabnika mám. Budu tedy netrpělivě čekat na duben. Děkuji za radu

27.7.2022 14:44

Bobda napsal(a):
Dobře, tak já je zase vyndám a dám tam podkladek. Kohoutka hedvabnika mám. Budu tedy netrpělivě čekat na duben. Děkuji za radu

Není zač, ona vám třeba bude kvokat v lednu a pak až v květnu, pokaždé je to jiné. Mě třeba letos kvokaly dvě v lednu a únoru a pak až počátkem dubna a pak v červnu....Každopádně je lepší pro vývoj kuřat, pokud se líhnou do konce května, pokud nemá člověk teplou odchovnu. A pod kvočnou je to stejně lepší a skoro bez práce, jen heduli musíte obvykle každý den opatrně sundat a po dobu krmení a vyprazdňování ji zabránit návrat do hnízda. protože je schopna se okamžitě vrátit bez nakrmení a vykadění. Rozhodně nedoporučuji nechávat vodu a krmení v blízkosti hnízda. A pak nasazujte vejce, až budete mít 100% jistotu, že kvočna sedí, jakmile nebude opouštět hnízdo, tak jí zkuste nějaké obyč. vejce podložit a pokud zůstane dva dny sedět, dal bych jí vpodvečer násadová vejce. je lepší, když má na sezení klid, takže pak zavřít, nebo oddělit od ostatních slepic. Já používám samostatné budky, protože když zasedne v hnízdě v kurníku, tak tam lezou ostatní hedule a zase se kvočna po přemístění neustále vrací pět.

Neregistrovaný uživatel

27.7.2022 15:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.177.141

Také se podělim o můj malej proznatek. Tak já mám Hedvabničky v prostoru kde mají možnost si vlez do boudy kde mohou přečkat nepříznivé počasí ,noc ale přímo je do ní nezavírám. Mám je tedy pouze v páru. A vše co se týče kuřat tak probíhá zcela bez mého zásahu. Slepička si postupně nanese do té boudy vajíčka a poté jsi na ně začne pomalu sedat část dne +( celou noc ?) . Interval přes den se prodlužuje postupně. A ráno nakrmím kohouta a slepice si poté v klidu z hnízda sleze a nažere se odpoledne to samé . A ještě se mi nestalo že by seděla celej den a nedošla se nažrat. Až když se kuřata začnou klubat tak sedí 1-2 dny v kuse (asi normal) . V tu chvíli zamezím přístupu kohouta a taky aby první vylíhnuté kuřátka nepostracela. A říkám jsou to 3 kuřátko co od ní mám tak nevím jestli to dělám dobře ale i tak se o to podělim.

Ps První jsem měl v loni začátkem srpna a ty nepřežila kohout je zabil 😕 ale to jsem měl 0 zkušenosti a možná to bylo i moji stravou.

Neregistrovaný uživatel

27.7.2022 15:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.177.141

A vajíčka ani neprohlížím což mi zde v jiném vlákně bylo lehce vyčteno. Slepice tak v průběhu 2-3 sežere. A po vylíhnutí není v hnízdě ani jedno čisté vajíčko zatím moje zkušenost. Jen poslední co mám tak tam zbylo jedno vajíčko z polovičním kuřetem. Předtím po 2x vůbec nic.

27.7.2022 19:50
ančovička1

XXX.XXX.220.190

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A vajíčka ani neprohlížím což mi zde v jiném vlákně bylo lehce vyčteno. Slepice tak v průběhu 2-3 sežere. A po vylíhnutí není v hnízdě ani jedno čisté vajíčko zatím moje zkušenost. Jen poslední co mám tak tam zbylo jedno vajíčko z polovičním kuřetem. Předtím po 2x vůbec nic.

To byste vajíčka prosvitit měl..kvočna sedí zbytečně na čistých vejcích,která se teplem zkazí a prasknou..co to musí být pod ní za "humus",to si umíte asi představit..a jedno oplozené vejce, které uhyne ve vejci , něco napovídá..kohout je asi velice málo plodný.. odumřelé kuře ve vejci bude mít možná příčinu, že bylo zastuzené, možná se udusilo (otrávilo)ve vyteklých zkažených vejcich pod slepičkou nebo je problém v kvalitě násadových vajec..další možnost je, že vajicka odnáší potkani, když ji na noc nezavirate..
čím slepičky krmite?

Neregistrovaný uživatel

27.7.2022 20:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.185

ančovička1 napsal(a):
To byste vajíčka prosvitit měl..kvočna sedí zbytečně na čistých vejcích,která se teplem zkazí a prasknou..co to musí být pod ní za "humus",to si umíte asi představit..a jedno oplozené vejce, které uhyne ve vejci , něco napovídá..kohout je asi velice málo plodný.. odumřelé kuře ve vejci bude mít možná příčinu, že bylo zastuzené, možná se udusilo (otrávilo)ve vyteklých zkažených vejcich pod slepičkou nebo je problém v kvalitě násadových vajec..další možnost je, že vajicka odnáší potkani, když ji na noc nezavirate..
čím slepičky krmite?

No teď naposledy měl z 8 vajíček 6 oplozených což se mi zase na malou plodnost kohouta nezdá 🙂. Ale chápu někdo cíli na 100% oplozenost. A nebo je možné že tedy ty co žere že jsou také oplozené ale to by byl vidět zárodek v něm.

27.7.2022 22:35
ančovička1

XXX.XXX.220.190

Ne,nikdy nejsou oplozená na 100%...ale není možné,že by si slepice žrala pod sebou nasezená vejce..za 30 let chovu se mi to nestalo..stále si myslím, že vám ta vejce žerou potkani..nebo ježci..jednou mi ježek vybral vejce pod krůtou, která hnízdila pod přístřeškem a nebyla na noc zavřená..od té doby závirám všechno..

Neregistrovaný uživatel

28.7.2022 07:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.174.101

ančovička1 napsal(a):
Ne,nikdy nejsou oplozená na 100%...ale není možné,že by si slepice žrala pod sebou nasezená vejce..za 30 let chovu se mi to nestalo..stále si myslím, že vám ta vejce žerou potkani..nebo ježci..jednou mi ježek vybral vejce pod krůtou, která hnízdila pod přístřeškem a nebyla na noc zavřená..od té doby závirám všechno..

Slepici jsem už i 2x viděl přímo při činu. Takže vajíčka žere vážně ona a ne jinná škodná.

28.7.2022 07:11

Slepici jsem už i 2x viděl přímo při činu. Takže vajíčka žere vážně ona a ne jinná škodná.

Jenže ona ta neoplozená nepozná, protože by pak jinak neseděla na neoplozených, moje zkušenost s hedvábkami. Spíše nějaké rozbije nešťastnou náhodou. Každopádně kvočnu, co pod sebou žere vejce, bych už nikdy nenasazoval.

Neregistrovaný uživatel

28.7.2022 07:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.174.101

A chtěl bych se zeptat máte někdo zkušenosti odchovu kuřat pod kvočnou a nechat u ní po celou dobu i kohouta ? První moje zkušenost s tím nebyla dobrá. Ale nevím jestli to nebyla i výjimka.

Neregistrovaný uživatel

28.7.2022 08:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.114

Jenže ona ta neoplozená nepozná, protože by pak jinak neseděla na neoplozených, moje zkušenost s hedvábkami. Spíše nějaké rozbije nešťastnou náhodou. Každopádně kvočnu, co pod sebou žere vejce, bych už nikdy nenasazoval.

Říkám já mám vícero druhů slepic a tohle je úplně jediná co má takovéto chování proč to nevím. A vajíčka viditelné odstrka tak půl metru od hnízda. A zase když si vajíčka sama nanese tak se mi zdá škoda jí je brát a hledat pro ně jiné využití.

Neregistrovaný uživatel

28.7.2022 08:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.114

A jí nijak nenasazuji ona se nasadí tak nějak sama 😄.

28.7.2022 13:52

A jí nijak nenasazuji ona se nasadí tak nějak sama 😄.

No, chce to znát trochu terminologii, že.... Většina chovatelů, nikoliv držitelů, sleduje snášku a vybírá kvočnu, která je osvědčená v péči o kuřata, protože (jak sám již víte) ne všechny jsou vhodnými matkami. a pokud jsou vejce kontrolovatelná, tak vejce odebírají a skladují ve vhodných podmínkách, aby udrželi jejich kvalitu pro líhnutí. Takže když se pak ta správná slepice hezky rozsedí, podloží jí ve správný as ta připravená a uskladněná násadová vejce, tedy jí nasadí.
Škoda je dobrého člověka Pokud ve 30-ti stupňovém vedru necháte vejce volně ležet v hnízdě, kde ho navíc slepice ještě opakovaně zahřívá, tak z něj, podle mne, nebude nic víc, než pukavec. A když jsme u hedvábek - když vám takhle bude snášet v lednu a pak kvokat v půlce února, tak 1) co z těch nesebraných přemrzlých vajec bude a 2) co pak s kuřaty?
Jinak pokud jde o odchov kvočny s kuřaty s kohoutem, jsou zkušenosti různé. Obecně se v odborné literatuře dočtete, že je vhodnější odchovávat kvočnu s kuřaty mimo ostatní slepice, v samostatném chovatelském zařízení. Právě pro nebezpečí ztrát způsobených dospělými kusy.

Neregistrovaný uživatel

28.7.2022 14:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.170.154

No, chce to znát trochu terminologii, že.... Většina chovatelů, nikoliv držitelů, sleduje snášku a vybírá kvočnu, která je osvědčená v péči o kuřata, protože (jak sám již víte) ne všechny jsou vhodnými matkami. a pokud jsou vejce kontrolovatelná, tak vejce odebírají a skladují ve vhodných podmínkách, aby udrželi jejich kvalitu pro líhnutí. Takže když se pak ta správná slepice hezky rozsedí, podloží jí ve správný as ta připravená a uskladněná násadová vejce, tedy jí nasadí.
Škoda je dobrého člověka Pokud ve 30-ti stupňovém vedru necháte vejce volně ležet v hnízdě, kde ho navíc slepice ještě opakovaně zahřívá, tak z něj, podle mne, nebude nic víc, než pukavec. A když jsme u hedvábek - když vám takhle bude snášet v lednu a pak kvokat v půlce února, tak 1) co z těch nesebraných přemrzlých vajec bude a 2) co pak s kuřaty?
Jinak pokud jde o odchov kvočny s kuřaty s kohoutem, jsou zkušenosti různé. Obecně se v odborné literatuře dočtete, že je vhodnější odchovávat kvočnu s kuřaty mimo ostatní slepice, v samostatném chovatelském zařízení. Právě pro nebezpečí ztrát způsobených dospělými kusy.

No vaší terminologii jsem asi něco mezi držitelem a chovatelem. Protože je mám ve velmi malém počtu a jen pro radost 🙂. A zde pouze píší moje zkušenosti bez nějakých čtených a studovaných informací v knihách a časopisech o chovu. A vajíčka tam nechávám jen za vhodných podmínek (počasí) . A zde pouze podávám (laické !) poznatky co mám zatím já z chovu. Třeba mě zarazilo že u vás by seděla slepice i několik dní v kuse kdyby jste jí z hnízda nesundal.

A jsem i rád že mi zde lidé co mají větší zkušenosti z chovem i poradí.

28.7.2022 15:17

No vaší terminologii jsem asi něco mezi držitelem a chovatelem. Protože je mám ve velmi malém počtu a jen pro radost 🙂. A zde pouze píší moje zkušenosti bez nějakých čtených a studovaných informací v knihách a časopisech o chovu. A vajíčka tam nechávám jen za vhodných podmínek (počasí) . A zde pouze podávám (laické !) poznatky co mám zatím já z chovu. Třeba mě zarazilo že u vás by seděla slepice i několik dní v kuse kdyby jste jí z hnízda nesundal.

A jsem i rád že mi zde lidé co mají větší zkušenosti z chovem i poradí.

Protože vše je individuální. Nejsou všechny slepice podle kopíráku. Ale z diskuzních fór je zřejmé, že hedvábničky spíše z hnízda neslézají. Vždy je pro zdárný odchov (a samozřejmě vždy se najde nějaká výjimka) vhodnější, když má chovatel přehled o tom, co se děje. Takže to raději každé odpoledne kvočnu z hnízda sundám, aby se v klidu a prokazatelně nažrala, napila a vykálela, zkontroluji hnízdo a vejce, než abych pak jednoho dne zjistil, že je v hnízdě nasr...o a snůšku můžu vyhodit. Stejně tak může vejce rozbít (sežrat) a zbylá zašpinit žloutkem a tím je znehodnotit.
A obecně je vždy lepší si nejdříve něco přečíst a nastudovat, než se vrhnu do chovatelství a převezmu péči a zodpovědnost za živého tvora, který se moc nedovede vyjádřit, že mu něco je, něco mu chybí nebo je nespokojen Auto je taky lepší řídit až s řidičákem, než sbírat zkušenosti na silnici v autě bez něj

Neregistrovaný uživatel

28.7.2022 15:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.169.221

Říkám že mám asi zcela individuální slepici 🙂 černou hedvábničku je tedy dokonce i bez kroužků což může značit že její původ nemusí být nejlepší. Kroužek za mě svědčí že je od zkušeného chovatele a jasného původu. Ano a to že ze slepici denně mamipulujete a zasahujete do hnízda tím si myslíte že pro ní děláte nejlepší možnou službu? ( Chtěl bych znát váš názor) A chodit na fórum čerpat rady nemusí být také nejvhodnější kvůli té individuálosti. A když tady nějaký názory čtu tak mi to připadá že někdo nemá kvočnu ale živej inkubátor 😕. A ano je to zvíře které je již dosti domestikované ale itak nějaké půdy v sobě jistě má ještě ponechané.

28.7.2022 16:59

Říkám že mám asi zcela individuální slepici 🙂 černou hedvábničku je tedy dokonce i bez kroužků což může značit že její původ nemusí být nejlepší. Kroužek za mě svědčí že je od zkušeného chovatele a jasného původu. Ano a to že ze slepici denně mamipulujete a zasahujete do hnízda tím si myslíte že pro ní děláte nejlepší možnou službu? ( Chtěl bych znát váš názor) A chodit na fórum čerpat rady nemusí být také nejvhodnější kvůli té individuálosti. A když tady nějaký názory čtu tak mi to připadá že někdo nemá kvočnu ale živej inkubátor 😕. A ano je to zvíře které je již dosti domestikované ale itak nějaké půdy v sobě jistě má ještě ponechané.

Kroužek nesvědčí vůbec o ničem, bohužel. Když si ho od někoho na netu koupíte a nasadíte kříženci brahmánky s hybridkou, tak to nevypovídá o ničem.
Nevím, co chcete slyšet.
Pokud chci mít odchov, pak se snažím, abych se ho dočkal. A pokud moje slepice z hnilzda neslezou samotné, je třeba jim pomoci, protože vejce větrání potřebují. A pokud nemám v hnízdě webkameru 24 hodin denně, tak tu jistotu nemám.
Co budete dělat se svým chovem, je jen a jen vaše věc. Stejně tak, jak naložíte s odpovědmi na své dotazy a příspěvky. Za mne k tomuto vše.

Neregistrovaný uživatel

28.7.2022 17:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.185

Kroužek nesvědčí vůbec o ničem, bohužel. Když si ho od někoho na netu koupíte a nasadíte kříženci brahmánky s hybridkou, tak to nevypovídá o ničem.
Nevím, co chcete slyšet.
Pokud chci mít odchov, pak se snažím, abych se ho dočkal. A pokud moje slepice z hnilzda neslezou samotné, je třeba jim pomoci, protože vejce větrání potřebují. A pokud nemám v hnízdě webkameru 24 hodin denně, tak tu jistotu nemám.
Co budete dělat se svým chovem, je jen a jen vaše věc. Stejně tak, jak naložíte s odpovědmi na své dotazy a příspěvky. Za mne k tomuto vše.

Já ten kroužek tak považoval. A to že se pak najde nepodstivej ,,chovatel" a kroužek prodá kde komu to je smutné. Protože tím vědomě či nevědomě poškozuje i svůj chov a jen z toho tříska peníze 😕. A k tomuto tématu asi už také nemám co dodat. A snad si zadavatelka dotazu z této diskuze vybere poznatky které jí na jaře pomůžou a bude mít úspěšný odchov Hedvábniček.

28.7.2022 18:05

Já ten kroužek tak považoval. A to že se pak najde nepodstivej ,,chovatel" a kroužek prodá kde komu to je smutné. Protože tím vědomě či nevědomě poškozuje i svůj chov a jen z toho tříska peníze 😕. A k tomuto tématu asi už také nemám co dodat. A snad si zadavatelka dotazu z této diskuze vybere poznatky které jí na jaře pomůžou a bude mít úspěšný odchov Hedvábniček.

Ano, snad si vybere rady dlouholetých chovatelů, jako je ančovička1 a frufru.

Neregistrovaný uživatel

28.7.2022 19:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.160.219

Ano, snad si vybere rady dlouholetých chovatelů, jako je ančovička1 a frufru.

Já je neznám tak bohužel dlouholetos těchto 2 chovatelů nemůžu posoudit . Ale podle toho co mě zatím poradili tak jistě zkušenosti mají a né málo 👍. A i tyto 2 chovatele se tady v těch pár názorech lehce rozhází takže už bude muset z rad a názoru volit ,,Bobda"

Bobda

1.8.2022 20:25
Bobda

XXX.XXX.218.172

Děkuji všem za vaše zkušenosti. Až to bude aktuální, znovu si vaše rady projdu a udělám si nějaký svůj výpis informací a pokusím se o vylíhnutí kuřátek. Určitě jsem tu nebyla naposledy:-)

2.8.2022 07:30

Bobda napsal(a):
Děkuji všem za vaše zkušenosti. Až to bude aktuální, znovu si vaše rady projdu a udělám si nějaký svůj výpis informací a pokusím se o vylíhnutí kuřátek. Určitě jsem tu nebyla naposledy:-)

Za sebe doporučuji přednostně rady ančovička1, bodlinka, fru fru, milan1978, petr008. Snad jsem na nikoho, jehož příspěvky mají váhu, nezapomněla.

Neregistrovaný uživatel

2.8.2022 07:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.185

Za sebe doporučuji přednostně rady ančovička1, bodlinka, fru fru, milan1978, petr008. Snad jsem na nikoho, jehož příspěvky mají váhu, nezapomněla.

Ale ano já se také musím přihlásit 😄 toto je naštěstí ještě zvířecí diskuse. A tak i moje slova mohou mít pro zadavatelku paní Bobdu váhu. Ale rozhodnutí je pouze na ní.

A pro frufru moje Ego v tom roli nehraje že jsem se přihlásil.

2.8.2022 07:55

Kdyby neexistovali uživatelé, kteří to dělají blbě, tak bych se nikdy odtud nedozvěděla, jak to mám dělat dobře Takže příspěvky každého pro mě mají vypovídací hodnotu - zejména nikoli jako osamělé výkřiky do tmy, ale právě v rámci diskuse, kdy je na každý reagováno.

Jediné příspěvky, které jsou mi tu zbytné, jsou ty uražené, urážlivé a osočivé.

Přidejte reakci

Přidat smajlík