Hanyx

XXX.XXX.40.11
Dobrý den, chci se zeptat,zda má někdo zkušenosti s lihnutim kuřátek na zimu?. K dnešnímu dni, mi dvě hedvábničky vyseděly dohromady 5 kuřátek, o které se dělí, dokonce když jde jedna jíst, ta druhá se starala o všechny vajíčka a naopak.Jsou ve zděném kurníku a bohužel,už dvě kuřátka jim vypadla z podestýlky a jedno jsem rozehřála, ale to druhé bylo vychladlé nenávratně. Takže mám 4 a nevím zda je mám nechat furt u slepic a riskovat, nebo je vzít domů a snažit se je vypiplat doma?. Kurnik jsem upravila tak , že jsem na zem dala polystyrenovou desku a velké množství slámy a sena , slepice jsem přendala z vyvýšenych přepravek co měli v metrové výšce na zem,do toho balíku slámy a sena ,aby kuřata nemohla už jen tak někam zapadnout. Ještě mi k nim chodí dva kohouti kteří od té doby co jsou kuřata vylihnutá chodí ven minimálně a přijde mi že je tam hlídají.
Na zimu je líhnutí velice špatné..i když jim zajistíte trochu toho tepla, nezajistite jim světlo a dlouhý světelný den potřebný na krmení.. tudíž kuřata budou strádat nedostatkem krmení a mezi balíky slámy stejně pojdou..kdybyste je chtěla udržet při životě, tak jedině v odchovně(jestli víte,co to je a jak to vypadá)..žárovky, tepelné desky ,světlo dlouhého letního dne..musí stále žrát a pít.. vzít je domů,do tepla... kohouti nejsou kuratum žádným přínosem, spíš naopak, všechno jim sežerou.. já malým kuřatům v odchovně svítím zpočátku asi 14 dní celou noc...ale na jaře..na zimu nikdy nelihnu...chudinky kuřata..líhnutí takto na podzim, je velice nezodpovědné...
zdravím.nikdy jste neměla dopustit,aby v tuto dobu vůbec nasedly,včas jste jim v tom měla zabránit.budou jedno po druhém chřadnout.a pokud je i vypipláte,nikdy nedosáhnou standardní velikosti.sluníčko nelze stoprocentně nahradit žádným světelným a tepelným zdrojem.a za další vemte v potaz tu spotřebu energie pro čtyři kuřata.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja by som ich zobrala do tepla aspoň na začiatok aj s kvočkou (videla by som, ako to znáša) a dopriala by som im dosť tepla a svetla, ak je to možné, aj viac miesta, aj vhodné krmivo obsahujúce aj vitamíny, určite budú potrebovať aj vitamíny, napr. D viac, ako keby sa liahli v lete.
K predchádzajúcim odpovediam - no stalo sa. Chcete tvrdiť, že Vám sa nikdy nič neželaného nestalo? A poznáte situáciu zadávateľa? Možno je zodpovednejší, ako ktokoľvek z nás moralizujúcich. Aj ja som nechala "nezodpovedne" svoje dieťa ako posledné v škôlke až do piatej, keď mi zomieral otec. A nezavolala som do tej škôlky, lebo to bolo v časoch, keď sme telefón nemali. Zvonku som bola maximálne nezodpovedná.
Trochu optimismu, někdy se zadaří. Před dvěma lety koncem října nám kvočna natajňačku na půdě vyseděla 10 kuřat. Byl tehdy sychravý a chladný konec října, tak jsme si mysleli, že smůla. Kvocnu s kuřata jsme dali do koje v chlívě, kde jsou dvě ovce a ostatní slepice. Vystlali jsme to slámou a nechali to na kvočně. Kurata přežila všechna a to i když je kvočna dost brzo opustila. Kohoutci byli výborní na pekáči a slepičky jsou skvělé nosnice.
Hanyx

XXX.XXX.40.11
Dobrý den, rozhodně jsem se snažila tomu zabranit,slepice mi začaly sedět
hned po měsíci co poprve začaly snášet. Sebrala jsem jim až 18 vajec ,slepice vyhazovala 3 týdny z kurniku, zkoušela i veškeré rady, od těch co se mi i příčily, jako namočit slepici do vody atd.... Ale bohužel i tak furt nasedaly na nové vejce ,přestaly úplně žrát a když jsem je vyhodila z kurniku seděly před a ani se nehejbaly až jsme to vzdali.

Hanyx
napsal(a):
Dobrý den, rozhodně jsem se snažila tomu zabranit,slepice mi začaly sedět
hned po měsíci co poprve začaly snášet. Sebrala jsem jim až 18 vajec ,slepice vyhazovala 3 týdny z kurniku, zkoušela i veškeré rady, od těch co se mi i příčily, jako namočit slepici do vody atd.... Ale bohužel i tak furt nasedaly na nové vejce ,přestaly úplně žrát a když jsem je vyhodila z kurniku seděly před a ani se nehejbaly až jsme to vzdali.
Ono na hedvábničky musíte být pevná a trpělivě důsledná. NIKDY se mi za 10
Let chovu nestalo, že by vyseděly kuřata bez mé vůle. Vejce jste jim musela nechat vy, ne?;-) a je pozdě se teď ptát, co a jak, když nejste na tuto variantu připravena. Odchovnu jste za 21 dnů inkubace mohla mít připravenou. V tomto přilpadě chovatel přebírá odpovědnost za své svěrence a omlouvat vlastní “hloupost” zapomenutím dítěte ve školce je trochu mimo mísu. Hlavně se to opakuje rok co rok. A pořizovat si hedvábničky je teď veliká móda a lidi se diví, že furt kvokají a je jim mnohdy líto je nepodsadit. V lednu, třeba.,.. sorry, zde neznám pochopení. Bez odpovídajícího chovatelského zázemí je to týrání.

Frufru, ančovička, mne pripadá hlúpe a mimo mísu tých iných označovať za hlupákov či nezodpovedných a tiež moralizovať. A tiež prekrúcať iných slová. Nenapísala som, že som dieťa v škôlke zabudla.

A nie je neskoro pýtať sa teraz, čo s tým. Rieši terajšiu situáciu, nešla na spoveď, nie je na súde, Vy nie ste sudca!

napsal(a):
A nie je neskoro pýtať sa teraz, čo s tým. Rieši terajšiu situáciu, nešla na spoveď, nie je na súde, Vy nie ste sudca!
no, problém je v tom, že jakékoliv řešení je prostě jen taková záchranná akce. ta kuřata se neměla vůbec vylíhnout.
co teď? do odchovny, bez kvočen, a pěkně odchovat v teple doma až do jara. bude to smrdět, prášit, sežere to hromadu elektrického proudu, ale tak to je.

napsal(a):
no, problém je v tom, že jakékoliv řešení je prostě jen taková záchranná akce. ta kuřata se neměla vůbec vylíhnout.
co teď? do odchovny, bez kvočen, a pěkně odchovat v teple doma až do jara. bude to smrdět, prášit, sežere to hromadu elektrického proudu, ale tak to je.
Tak to je. Bude to záchranná akcia. Súhlasím s Vaším riešením. A cením si, že ste sa držali faktov, navrhli ste riešenie. Nijak ste si nemuseli pomôcť tým, že si do zadávateľky ešte aj udriete.

ančovička1
napsal(a):
Nikdo vás neodsuzuje,že jste napsala o dítěti..jen je to mimo mísu...bavíme se o kuřatech..
vďaka, ale tiež bavíme sa o tom, čo teraz urobiť, nie o tom, či bola zadávateľka nezodpovedná.

to ste napísali podrobne, to je fakt
Letos mě kvokaly maransky. Postupně se jich vystřídalo všech 6 co mám. Začaly kvokat už v lednu. Nakonec jsem nevydržela a začátkem února nasadila. Kuřata se líhla 1. března. 5 jsem jich nechala sedět a šestá dostala kuřata z líhně, protože se cpala kachně na hnízdo a rušila ji.Takže moc vajec jsem od nich letos neměla - jsou to loňské slepičky . Tento týden už zase jedna kvoče. Zavřela jsem ji do ohrádky a do šera a jsem zvědavá, jak dlouho ji to bude držet.

U nosných plemen je kvokavost nežádoucí. Vejce od kvocen jsou k produkci kuřat k dalšímu chovu nevhodná. Zvlášť kohouti po kvocnach jsou pohromou pro další chov. Buď kvočny nebo selekce a vejce. Nic mezi není
napsal(a):
U nosných plemen je kvokavost nežádoucí. Vejce od kvocen jsou k produkci kuřat k dalšímu chovu nevhodná. Zvlášť kohouti po kvocnach jsou pohromou pro další chov. Buď kvočny nebo selekce a vejce. Nic mezi není
Já mám asi 20 maransek,od 3 letých až po letošní kuřice..letos ani jedna nekvokala😀..loni asi dvě,ale sedět jsem je nenechala,líhnu radši v líhni..
Hanyx

XXX.XXX.40.11
Je na něm osb deska, slepice se k němu nedostanou ,jen jsem chtěla odizolovat betonovou zem .

"Zvlášť kohouti po kvocnach jsou pohromou pro další chov." To je pre mňa zaujímavý poznatok, vďaka!
Letos mě kvokaly maransky. Postupně se jich vystřídalo všech 6 co mám. Začaly kvokat už v lednu. Nakonec jsem nevydržela a začátkem února nasadila. Kuřata se líhla 1. března. 5 jsem jich nechala sedět a šestá dostala kuřata z líhně, protože se cpala kachně na hnízdo a rušila ji.Takže moc vajec jsem od nich letos neměla - jsou to loňské slepičky . Tento týden už zase jedna kvoče. Zavřela jsem ji do ohrádky a do šera a jsem zvědavá, jak dlouho ji to bude držet.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Taky jsem měl probém s kvokáním u maransek tak jsem je všechny dal pod pokličku a pořídil jsem si nové .Doporučuji ať udělaté totéž. Nebo se vám chov hodně prodraží .
Pořiďte si vajíčka od klubových chovatelů budete mít větší jistotu že slepice nebudou kvokat .

napsal(a):
to ste napísali podrobne, to je fakt
Milá paní, vy jste takový trochu kverulant, že? Vždy prostě musíte mít poslední slovo a svoji pravdu, že? V jednom českém klasickém filmu podle předlohy ještě většího literárního klasika říká jedna z hlavních postav: "nudíte se? Pořiďte si medvídka mývala."
Má úcta...
PS: Ostatně, rady byly v předchozích příspěvcích poskytnuty, netřeba opakovat to stejné 100x
paskov244
napsal(a):
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Taky jsem měl probém s kvokáním u maransek tak jsem je všechny dal pod pokličku a pořídil jsem si nové .Doporučuji ať udělaté totéž. Nebo se vám chov hodně prodraží .
Pořiďte si vajíčka od klubových chovatelů budete mít větší jistotu že slepice nebudou kvokat .
Maransky jsem kupovala jako jednodenní kuřata z líhně. Líheň je na stejné adrese možná víc jak 30 let. Takže netuším jaké byly matky nosnice nebo kvočny. V prvním roce nesly pěkně i v mrazech, pak se koncem ledna trochu oteplilo a nějak se jim to v hlavách přehodilo a rozhodly se být matkami.
Tím, že kuřata vodily mě ušetřily spoustu práce.

napsal(a):
Milá paní, vy jste takový trochu kverulant, že? Vždy prostě musíte mít poslední slovo a svoji pravdu, že? V jednom českém klasickém filmu podle předlohy ještě většího literárního klasika říká jedna z hlavních postav: "nudíte se? Pořiďte si medvídka mývala."
Má úcta...
PS: Ostatně, rady byly v předchozích příspěvcích poskytnuty, netřeba opakovat to stejné 100x
Máte pravdu, milý Fru-fru, tak aby som sa ozvala ešte po Vás, a nemali ste posledné slovo Vy,
nesťažujte sa pravidelne na kverulantov, a nepíšte, že vždy sa tu nájde nejaký kverulant - presne toto robia len chronickí sťažovatelia (kverulanti).
S pozdravom Váš kverulant,
ktorý aj naďalej bude nudu zaháňať tým, že sa ozve, ak budete mať zase potrebu v rámci "odbornej pomoci" niekoho nazvať hlupákom či inak nelichotivo, nad rámec faktickej a skutočnej pomoci.

Vidíte, konečne moje príspevky vníma niekto aj pozitívne!
Už jsem to tu psala - byl kovid, děti známých byly doma, nuda, počítač, nuda, televize, nuda, instagram, nuda... Rodičové pojali nápad, že by bylo vhodné ty monotónní dny vyplnit něčím smysluplným. Volba padla na káčata.
Byla v prádelně, svítilo se jim, měla tam vaničku s vodou (napřed plech, pak pekáček, pak dětskou vaničku), stelivo a krmivo, protože byli městští, kupovalo se jim zelí a salát v Kauflandu, no kačky byly vypiplané a děti se dozvěděly něco nového a zajímavého a přiučily se zodpovědnosti. Rodiče to stálo hromadu peněz a práce a pak museli tu místnost vymalovat, protože byla zaliskaná až po strop. Denně kydat kačenám v paneláku je taky zážitek pro fajnšmekry, není to kratochvíle pro každého. Ale stálo jim to za to - za ta zdravá káčata a za poučené děti.
Když jdou kachny ve městě v bytě, jdou i kuřata zadavateli. Jen chtít.
Varaxi
napsal(a):
Už jsem to tu psala - byl kovid, děti známých byly doma, nuda, počítač, nuda, televize, nuda, instagram, nuda... Rodičové pojali nápad, že by bylo vhodné ty monotónní dny vyplnit něčím smysluplným. Volba padla na káčata.
Byla v prádelně, svítilo se jim, měla tam vaničku s vodou (napřed plech, pak pekáček, pak dětskou vaničku), stelivo a krmivo, protože byli městští, kupovalo se jim zelí a salát v Kauflandu, no kačky byly vypiplané a děti se dozvěděly něco nového a zajímavého a přiučily se zodpovědnosti. Rodiče to stálo hromadu peněz a práce a pak museli tu místnost vymalovat, protože byla zaliskaná až po strop. Denně kydat kačenám v paneláku je taky zážitek pro fajnšmekry, není to kratochvíle pro každého. Ale stálo jim to za to - za ta zdravá káčata a za poučené děti.
Když jdou kachny ve městě v bytě, jdou i kuřata zadavateli. Jen chtít.
ponaučenie-treba mat hromadu penez všetko sa da ,ked sa chce ,len mne sa toho roku este nechcelo
bery25
napsal(a):
ponaučenie-treba mat hromadu penez všetko sa da ,ked sa chce ,len mne sa toho roku este nechcelo
Se Vám přiznám, že mně by se taky nechtělo. :) Ale když už by ta kuřata byla na světě, tak bych jim holt udělala podmínky.
Druzí známí dostali jako svatební dar dvě slepice, taky je měli dva měsíce v bytě ve sprchovém koutě, než jim našli vhodný domov. :) Prostě nechodit problémům naproti, ale když už se to stalo, tak se musím postarat.
Vrků

XXX.XXX.4.9
Co rozšířit babybox o kuribox.
Vážená paní jestli kvočny seděly na vejcích od maransek co kvokaly budou jejich potomci kvokat také . Je to dědičný kruh ze kterého se nedá vystoupit .
Nezodpovědní chovatelé dokáži nakřížit do plemene cokoli jen aby měl víc hnědá vajíčka , To bych se musel rozepsat víc , je to povídaní na několik stran .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.82
2mazutak
napsal(a):
zdravím.nikdy jste neměla dopustit,aby v tuto dobu vůbec nasedly,včas jste jim v tom měla zabránit.budou jedno po druhém chřadnout.a pokud je i vypipláte,nikdy nedosáhnou standardní velikosti.sluníčko nelze stoprocentně nahradit žádným světelným a tepelným zdrojem.a za další vemte v potaz tu spotřebu energie pro čtyři kuřata.
Ale no tak.. Lze to snadno. Co ještěři a jejich zdroje sviceni nahrazujici běžné slunko domoviny? Dá se.