Správný výběr slepičky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.11.2022 08:17

Zdravím, plánuju z jara pořizovat nové slepičky, a chtěla bych se zde poradit o plemenu.
Doposud jsem měla tuším isabrown a kropenaté. Pro tentokrát bych chtěla směřovat k trošku zábavnějšímu zbarvení. Do oka mě padly bielefeldky, wyandotky a forverky..ale už úplně nevím jak je to s jejich snůškou.
Poradil by mi někdo na jaké slepičky bude hezký pohled, nenáročné a zároveň slušný počet vajec?
Díky

22.11.2022 08:58

http://szch.sk/vzornik-hydina/

Bielefeldky mám odskúšané, sú mimoriadne dobré nosnice, veľké sliepky, veľké vajcia.

Pozrite si vzorník, čo sa komu páči, to je individuálne, nájdete tam informáciu aj o znáške.

22.11.2022 12:12

Ešte doplním, ja mám rada pestrosť, čiže neuprednostňujem jediné plemeno a mám taký plán (ktorý snáď aj zrealizujem), že si kúpim z liahne čistokrvných plemien čo najmenšie čistokrvné kuriatka rôznych plemien a podložím ich pod kvočku. Aj tak mi jedna sliepka neustále kvočala.

Výhodou bude, že ich budem vedieť bez problémov rozlíšiť a možno budú mať prestávku v znáške v rôznom čase. A využijem aj služby kvočky a aj tá bude spokojná.

22.11.2022 12:22

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ešte doplním, ja mám rada pestrosť, čiže neuprednostňujem jediné plemeno a mám taký plán (ktorý snáď aj zrealizujem), že si kúpim z liahne čistokrvných plemien čo najmenšie čistokrvné kuriatka rôznych plemien a podložím ich pod kvočku. Aj tak mi jedna sliepka neustále kvočala.

Výhodou bude, že ich budem vedieť bez problémov rozlíšiť a možno budú mať prestávku v znáške v rôznom čase. A využijem aj služby kvočky a aj tá bude spokojná.

Možná jsem pochopila špatně ze zdejších příspěvků, ale líhně čistokrevných plemen na prodej u nás moc nejsou. Jenom chovatelé - nadšenci.

22.11.2022 12:23

neviem, ako u vás, ale u nás som našla

https://liahencapkovic.weblahko.sk/Cennik-cistokrvnych-kurciat.html

a v sezóne bolo v ponuke ešte oveľa viac plemien.

alpha03

22.11.2022 13:49
alpha03

XXX.XXX.38.151

Hudánky,ale sa ťažko zháňjú, na Ifaune.cz som nevidela zatiaľ ani jeden inzerát na predaj.
Hudánky sú super, majú chochol, motýlkový hrebeň, vous i dobrú znášku .

22.11.2022 20:00

alpha03 napsal(a):
Hudánky,ale sa ťažko zháňjú, na Ifaune.cz som nevidela zatiaľ ani jeden inzerát na predaj.
Hudánky sú super, majú chochol, motýlkový hrebeň, vous i dobrú znášku .

myslím si, že radit začátečníkovi celosvětově raritní plemeno není úplně to pravé ořechové...

22.11.2022 20:36
reznade

XXX.XXX.216.38

Dobré plemeno pro začátečníka se slušnou snáškou jsou Sasexky. S Bielefeldkami nyní začínám, snad se osvědčí. Zatím jsem jen čekala, že začnou dřív nést. Mám březnové kuřice a zatím nesnáší přes to, že slepicím svítím. 2 ze 3 kuřic už mají pěkný veliký červený hřeben, tak snad už brzo budou.

23.11.2022 07:23
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Některá plemena velkých slepic začínají snášku později..asi 14 dní mi už snáší brahmanky, líhnuté 30.3.22...maransky například také začínají až v osmém měsíci..bielefeldky neznám,ale už by asi snášet měly...co říká standard?..

23.11.2022 08:24

Mám bielefeldky, ktoré sa minulý rok liahli 1.5.2021, a tak si spomínam, že už v tomto období (asi 6-mesačné) znášali. Ale znášali spočiatku aj vajcia bez škrupiny. Možno začali znášať priskoro. Čítala som, že nie je dobré, ak začnú znášať priskoro, lebo ich vaječníky nemusia byť pripravené. Takže možno je dobré, ak nezačnú skoro.

23.11.2022 08:30

Mám bielefeldky, ktoré sa minulý rok liahli 1.5.2021, a tak si spomínam, že už v tomto období (asi 6-mesačné) znášali. Ale znášali spočiatku aj vajcia bez škrupiny. Možno začali znášať priskoro. Čítala som, že nie je dobré, ak začnú znášať priskoro, lebo ich vaječníky nemusia byť pripravené. Takže možno je dobré, ak nezačnú skoro.

Tomu nerozumím. Když snášejí, tak už je vaječník (u slepic jenom jeden) připravený, nebo ne?

23.11.2022 08:35

Ja som to tu čítala v diskusiách... niečo v tom zmysle. Viackrát. Aspoň som to takto pochopila. Možno zle a niekto sa k tomu vyjadrí.

23.11.2022 08:38

Ja som to tu čítala v diskusiách... niečo v tom zmysle. Viackrát. Aspoň som to takto pochopila. Možno zle a niekto sa k tomu vyjadrí.

Špatně jste pochopil(a). Vejce bez funkčního vaječníku být nemůže. Že nemá skořápku, je jiný problém. Který se může napravit. Nebo taky ne.

23.11.2022 08:54

https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3422267/vajcia-bez-skrupinky

tu napr. čítam - vaječníky sú v zábehu.

Oprava - vaječník

23.11.2022 09:43

Tak spíš mysleli vejcovody v záběhu nebo obecně pohlavní ústrojí, přičemž se holt vyjádřili neodborně.

23.11.2022 11:03

https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3422267/vajcia-bez-skrupinky

tu napr. čítam - vaječníky sú v zábehu.

Oprava - vaječník

Ale nepřítomnost skořápky nesouvisí s vaječníkem. Alébrž s funkcí vejcovodu a dělohy. A ne, nespletla jsem se, tyhle termíny se používají i u ptáků

23.11.2022 13:35

Ani v náznaku sa nehádam (a nebudem sa hádať). Holt, nemám veterinárne vzdelanie a ani nie som odborník na biológiu zvierat a ani na terminológiu. A netúžim neustále bojovať.

Učím sa veľa aj od tunajších prispievateľov - napr. viď obrázok. Inde som čítala, že nie je dobré, ak sliepky začínajú znášať priskoro. Nechce sa mi aj toto dokazovať a vyhľadávať.

23.11.2022 14:55

a navyše,

keď už teraz nad tým rozmýšľam, vo svetle tej diskusie, ktorej link som uviedla vyššie, nie je to len vec vajcovodov (kde a tvorí škrupina)

lebo čítala som, že keď sa tvoria vajcia príliš často - a to je vec vaječníka, v časovom rozmedzí aj kratšom ako 24 hodín, tak telo (vajcovod) nie je schopný vyprodukovať v tak krátkom čase kvalitnú škrupinu (alebo ani žiadnu)...

23.11.2022 15:40

a navyše,

keď už teraz nad tým rozmýšľam, vo svetle tej diskusie, ktorej link som uviedla vyššie, nie je to len vec vajcovodov (kde a tvorí škrupina)

lebo čítala som, že keď sa tvoria vajcia príliš často - a to je vec vaječníka, v časovom rozmedzí aj kratšom ako 24 hodín, tak telo (vajcovod) nie je schopný vyprodukovať v tak krátkom čase kvalitnú škrupinu (alebo ani žiadnu)...

když zovulují dva žloutky v menším intervalu, vznikne dvoužloutkové vejce, vejce ve vejci nebo dvě vejce s charakteristicky deformovanou skořápku v místě dotyku.

23.11.2022 16:42

A čo si mám myslieť o tomto príspevku, ktorý nebol rozporovaný a bol aj otipovaný?

Dokonca som tiež dávala pravidelne tvaroh, a keď som si tento názor prečítala, znížila som prilepšenia tohto druhu. Momentálne ma tento problém trápi veľmi zriedkavo.

23.11.2022 18:45

A čo si mám myslieť o tomto príspevku, ktorý nebol rozporovaný a bol aj otipovaný?

Dokonca som tiež dávala pravidelne tvaroh, a keď som si tento názor prečítala, znížila som prilepšenia tohto druhu. Momentálne ma tento problém trápi veľmi zriedkavo.

Nerozumím formulaci vejce nadlimitní ze svěrače samovolně. Takže se nemůžu vyjádřit.

23.11.2022 19:34

Nerozumím formulaci vejce nadlimitní ze svěrače samovolně. Takže se nemůžu vyjádřit.

nevadí

a to, že kometa nerozumie, to si iste zaslúži punc kvality vo forme hlasu

23.11.2022 19:37

nevadí

a to, že kometa nerozumie, to si iste zaslúži punc kvality vo forme hlasu

A vám taky nerozumím.

23.11.2022 19:42

A keď sa vrátim k bielefeldkám, moje už asi vo veku 6 mesiacov niesli, ale vyskytlo sa medzi nimi dosť vajec bez škrupiny. Odvtedy sa to zmenilo, neviem, či bol problém vo vajcovode sliepok, alebo v tvarohu - v prebytku bielkovín, ktorým som im v dobrej viere prilepšovala.

Sliepky jednak dozreli a jednak sa brzdím v dávkovaní bielkovinových dobrôtok. Potom celú zimu niesli, niesli aj v lete, až začali preperovať, sú to veľmi dobré nosnice.

23.11.2022 19:45

A vám taky nerozumím.

Vaše nerozumenie ocenila ančovička. Každého, kto má so mnou alebo s mojím príspevkom problém, ocení.

23.11.2022 19:56

Ozaj tým bielefeldkám som neprisvecovala a takmer každý deň niesli v zime aj tak. A sú nenáročné, pokojné.

23.11.2022 22:56
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Některá plemena velkých slepic začínají snášku později..asi 14 dní mi už snáší brahmanky, líhnuté 30.3.22...maransky například také začínají až v osmém měsíci..bielefeldky neznám,ale už by asi snášet měly...co říká standard?..

Přímo standart jsem nikde nenašla. Dřív byl článek tady na ifauně, ale jakoby zmizel, už mi ho to nenajde. Ve starých moudrách knihách to najít nemůžu, protože plemeno je poměrně mladé a v žádné z novodobých knih to přímo napsané není. Všude jen obecně, že mají velkou snášku velkých vajec. A jeden chovatel tady psal v diskuzích že je zrušil, protože začínali snášet až v 8 měsících, tak asi je to normální.
Taky nemusí být tak staré jak si myslím, chovatel se mohl trochu splést nebo přidat když mi je na konci června prodával jako tříměsíční kuřice. Přesný datum líhnutí mi neříkal, nevěděl. Kuřice jsou ale kroužkované z výstavně vedeného chovu.
Jinak moje odchovaná Sasexka z 6.4. mi taky ještě nesnáší.

24.11.2022 06:41

https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6737/bilefeldske-slepice/

Snáška začíná na začátku šestého měsíce věku, bílefeldky snášejí i v zimě.

24.11.2022 07:01

https://www.huehner-info.de/forum/showthread.php/107088-Legebeginn-Bielefelder-Kennh%C3%BChner
začala jim snášet na 33 týdnech

https://www.huehner-info.de/forum/showthread.php/71453-Bielefelder-Kennh%C3%BChner-legen-noch-keine-Eier
6-7 měsíců staré začátek snášky (líhnutá březen, snáška od října)
Jiný chovatel u srpnových slepic očekává první vejce v únoru.

24.11.2022 08:22

"Taky nemusí být tak staré jak si myslím, chovatel se mohl trochu splést nebo přidat když mi je na konci června prodával jako tříměsíční kuřice. "

To je tiež možné, keď pozerám niektoré inzeráty s vyobrazením zvierat a porovnávam so zvieratami rovnakého veku a plemena, ktoré som odchovala ja, tak veľmi častokrát sú tie moje oveľa vyspelejšie, predpokladám, že je to obchodný ťah, aby mohol predajca predať zviera drahšie.

24.11.2022 09:26

Vaše nerozumenie ocenila ančovička. Každého, kto má so mnou alebo s mojím príspevkom problém, ocení.

Akorát, že ančovička ocenila příspěvek od honzapm. A ten váš zase frufru. Takže ta teorie nesedí.

24.11.2022 09:27

reznade napsal(a):
Přímo standart jsem nikde nenašla. Dřív byl článek tady na ifauně, ale jakoby zmizel, už mi ho to nenajde. Ve starých moudrách knihách to najít nemůžu, protože plemeno je poměrně mladé a v žádné z novodobých knih to přímo napsané není. Všude jen obecně, že mají velkou snášku velkých vajec. A jeden chovatel tady psal v diskuzích že je zrušil, protože začínali snášet až v 8 měsících, tak asi je to normální.
Taky nemusí být tak staré jak si myslím, chovatel se mohl trochu splést nebo přidat když mi je na konci června prodával jako tříměsíční kuřice. Přesný datum líhnutí mi neříkal, nevěděl. Kuřice jsou ale kroužkované z výstavně vedeného chovu.
Jinak moje odchovaná Sasexka z 6.4. mi taky ještě nesnáší.

Prosím, standard. Standarta je vlajka.

24.11.2022 10:15
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Akorát, že ančovička ocenila příspěvek od honzapm. A ten váš zase frufru. Takže ta teorie nesedí.

Příště budu radši vypisovat konkrétně, s čím souhlasím nebo nesouhlasím 😂😂

24.11.2022 11:57
reznade

XXX.XXX.216.38

"Taky nemusí být tak staré jak si myslím, chovatel se mohl trochu splést nebo přidat když mi je na konci června prodával jako tříměsíční kuřice. "

To je tiež možné, keď pozerám niektoré inzeráty s vyobrazením zvierat a porovnávam so zvieratami rovnakého veku a plemena, ktoré som odchovala ja, tak veľmi častokrát sú tie moje oveľa vyspelejšie, predpokladám, že je to obchodný ťah, aby mohol predajca predať zviera drahšie.

Zase ty slepičky byli pěkně veliké, o kus větší než moje Sasexky z 6.4.
Už mě napadlo i zatučnění, ale do směsi, kterou si míchám sama dávám jen 10% kukuřice na to že je zima. A to mají ještě zvlášt pšenici a travnatý výběh.
Občas sice dělám míchanici ze suchého pečiva a syrovátky s nutrimixem, sójovým šrotem a pšeničnými otrubami, ale otruby zas mají méně tuku i než pšenice, tak by to to pečivo mělo trochu vyrovnat. Směs pro nosnice míchám na 16,8% bílkovin.

24.11.2022 12:22

Nejen tuk, ale možná spíš sacharidy jdou do špeků. Tuk si přeci jen člověk, jak píšete, pohlídá, ale obilí jsou koncentrované škroby, stejně jako pečivo. Takže záleží na složení těch směsí a krmeném množství. To jen tak na okraj, mladé slepice snad zatučnit nestihly...

A přičapnou vám, když se přiblížíte?

Někde jsem tu četla, že se tím dá dobře odhadnout, kdy jsou mladé slepice zralé, logicky - nechají se pojímat. A u mých hybridek to skutečně pasovalo - dokonce stará zatučnělá tříapůlletá bréca řekla, že už žádné "ohýbání hřbetu" nebude, a taky že od té vteřiny nesnesla už jedno vejce.

24.11.2022 13:18

"Pričapnú" človeku, ak nemajú kohúta. Ak majú, uprednostnia kohúta, aspoň u nás to tak funguje.

24.11.2022 13:22
reznade

XXX.XXX.216.38

Nejen tuk, ale možná spíš sacharidy jdou do špeků. Tuk si přeci jen člověk, jak píšete, pohlídá, ale obilí jsou koncentrované škroby, stejně jako pečivo. Takže záleží na složení těch směsí a krmeném množství. To jen tak na okraj, mladé slepice snad zatučnit nestihly...

A přičapnou vám, když se přiblížíte?

Někde jsem tu četla, že se tím dá dobře odhadnout, kdy jsou mladé slepice zralé, logicky - nechají se pojímat. A u mých hybridek to skutečně pasovalo - dokonce stará zatučnělá tříapůlletá bréca řekla, že už žádné "ohýbání hřbetu" nebude, a taky že od té vteřiny nesnesla už jedno vejce.

Tak jsem teď vzala první vejce od Bielefeldky, asi prostě jen dorůstali, protože opravdu ještě výrazně poporostli. Jsou to opravdu mohutné slepice. A jednu jsem si pohladila, měla špinavá záda od kohouta a opravdu přičapla.

24.11.2022 13:26

Prečo ja nevidím v tejto téme všetky príspevky? Ani Hozampove ani frufruove? Mám niečo zle nastavené?

Zase na oplátku vidím niečo, čo kometa nevidí.

Niečo tu fakt nesedí.

24.11.2022 13:31

reznade napsal(a):
Tak jsem teď vzala první vejce od Bielefeldky, asi prostě jen dorůstali, protože opravdu ještě výrazně poporostli. Jsou to opravdu mohutné slepice. A jednu jsem si pohladila, měla špinavá záda od kohouta a opravdu přičapla.

tak blahoželám!

24.11.2022 14:11
zoreta

XXX.XXX.167.81

Dobrý den, poradíte kde by se daly sehnat na jaře kuřice bielefeldky? Pročítám inzerce tady, na bazoši , na olx a samí kohouti. Děkuji za tipy.

24.11.2022 14:15

Je dosť veľká pravdepodobnosť, že tí, čo predávajú kohúta ich buď liahli z vlastných násadoviek, alebo aspoň poradia, odkiaľ ich mali oni.

24.11.2022 14:28

Ja som svoje kupovala na Slovensku (neviem, či máte záujem aj o taký kontakt) od pána Dobrovodského v Šaštíne +421 907 024 518

Ďalší chovateľ, komu som predala kohúta, ktorý má aj na výstave dobre ocenených potomkov - z Pezinka, pán Torhan +421 910 964 965

Asi je malá pravdepodobnosť, že teraz Vám niekto predá mládky, asi až na jar kuriatka, násadovky a mládky v lete.

24.11.2022 14:38

Ja som svoje kupovala na Slovensku (neviem, či máte záujem aj o taký kontakt) od pána Dobrovodského v Šaštíne +421 907 024 518

Ďalší chovateľ, komu som predala kohúta, ktorý má aj na výstave dobre ocenených potomkov - z Pezinka, pán Torhan +421 910 964 965

Asi je malá pravdepodobnosť, že teraz Vám niekto predá mládky, asi až na jar kuriatka, násadovky a mládky v lete.

Zadavatel(ka píše), že je chce na jaro. Ne teď.

24.11.2022 15:36
zoreta

XXX.XXX.167.81

Ano, plánuji až na jaře. Děkuji paní zvedavec za kontakty, no je to docela z ruky, sice máme Slovensko hned přes kopec, ale Čadcu. Každopádně ale chovatelům zavolám, třeba budou znát někoho blíž.

24.11.2022 15:41
Varaxi

XXX.XXX.191.78

Velmi obdivuji Vaše odhodlání a je mi velmi sympatický Váš lidský přístup; doufám ale, že máte od těch lidí povolení šířit jejich kontakty.

24.11.2022 15:58

Kontakty mám z verejne dostupných zdrojov - katalóg a inzerát

24.11.2022 16:33
zoreta

XXX.XXX.167.81

Varaxi napsal(a):
Velmi obdivuji Vaše odhodlání a je mi velmi sympatický Váš lidský přístup; doufám ale, že máte od těch lidí povolení šířit jejich kontakty.

Nebojte, nejsem terorista ani vrah.

24.11.2022 16:34

Chovatelské stránky Aloise Sedláka člena ČSCH ZO Budišov u Tř

https://chovsedlak.estranky.cz/fotoalbum/bielefeldka-rodobarva/bielefeldka-rodobarva/1-0-bielefeldka-stribrne-rodobarva.jpg.html

zo stránky
Svoje případné dotazy,názory a pod.můžete napsat na můj mail.Nebo zavolat na
+420723531218

24.11.2022 16:39

na facebooku je stránka

Chovatelé Bílefeldských slepic

24.11.2022 18:31

zoreta napsal(a):
Ano, plánuji až na jaře. Děkuji paní zvedavec za kontakty, no je to docela z ruky, sice máme Slovensko hned přes kopec, ale Čadcu. Každopádně ale chovatelům zavolám, třeba budou znát někoho blíž.

OT - odkud jste? Jablunkov? Nebo tak nějak?

24.11.2022 18:39
zoreta

XXX.XXX.167.81

https://chovsedlak.estranky.cz/fotoalbum/bielefeldka-rodobarva/bielefeldka-rodobarva/1-0-bielefeldka-stribrne-rodobarva.jpg.html

zo stránky
+420723531218

Děkuji za další kontakt na chovatele, fb ale nemám tak to nevyužiji.

24.11.2022 18:40
zoreta

XXX.XXX.167.81

OT - odkud jste? Jablunkov? Nebo tak nějak?

Ano, tak plus minus od Jablunkova.

24.11.2022 18:55

zo stránky
+420723531218

Alois Sedlák už nežije

24.11.2022 20:00

Alois Sedlák už nežije

to je smutné upresnenie

24.11.2022 20:48
reznade

XXX.XXX.216.38

to je smutné upresnenie

To je opravdu škoda, zrovna jsem si chtěla tohoto chovatele zapsat do svého adresáře.

25.11.2022 12:54

zoreta napsal(a):
Ano, tak plus minus od Jablunkova.

Kraj mého dětství a dospívání...

Přidejte reakci

Přidat smajlík