Velikost výběhu pro slepice

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.1.2023 17:41
Lenéčka

XXX.XXX.197.127

Dobrý den,
jaká je minimální velikost výběhu pro jednoho kohouta a tři slepice ke spokojenému životu? Bydlíme v CHKO, kde je zakázáno oplocení zahrady. Takže jediná možnost je menší výběh krytý i ze shora, kvůli predátorům. Jedná se o horskou oblast „na samotě u lesa". Jaké plemeno byste do takového prostředí doporučili? Pokud řeknete, že žádné, i to respektuji. Pokud by se neměly mít slepičky dobře, tak raději nebudu žádné pořizovat. Jednalo by se o chov pro vejce, ale přeci jenom bych chtěla jednou za čas i kuřátka. Slípky nemám v plánu po dvou letech vyměnit za jiné, protože už málo snášejí, jak se mnohdy uvádí. Chtěla bych je nechat u nás dožít. Takže, chtělo by to plemeno odolné, kterému nevadí zima a vysoká vlhkost, klidnější povahy, schopné vysedět i mladé a snášející i do vyššího věku. Nechci toho málo, že? Děkuji za případné rady.

2.1.2023 22:52
sharingan

XXX.XXX.137.199

Zdravím. Ne, že bych toto plemeno kdy choval, ale pár měsíců jsem ho zvažoval. Takže alespoň dle teorie bych do podobných podmínek uvažoval o plemeni "orlovka". https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3302632/velke-orlovky-trojbarevne-a-faverolky-lososove?a=4008447#a4008447
Ovšem nevím, pro pidivýběh to plemeno sotva bude. Na druhou stranu, kohouti mají i přes 4 kila a údajně se často i úspěšně postaví většině běžných denních predátorů...

Jinak, OT, pochybuji, že je u Vás zákaz oplocení zahrady. Spíše se bude jednat již o nezastavitelnou oblast mimo intravilán (dle územního plánu). Kdy z důvodu prostupnosti krajiny není žádoucí trvalé oplocení. Nejvýše běžný elektrický ohradník pro skot.

3.1.2023 09:27
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.198

Lenéčka napsal(a):
Dobrý den,
jaká je minimální velikost výběhu pro jednoho kohouta a tři slepice ke spokojenému životu? Bydlíme v CHKO, kde je zakázáno oplocení zahrady. Takže jediná možnost je menší výběh krytý i ze shora, kvůli predátorům. Jedná se o horskou oblast „na samotě u lesa". Jaké plemeno byste do takového prostředí doporučili? Pokud řeknete, že žádné, i to respektuji. Pokud by se neměly mít slepičky dobře, tak raději nebudu žádné pořizovat. Jednalo by se o chov pro vejce, ale přeci jenom bych chtěla jednou za čas i kuřátka. Slípky nemám v plánu po dvou letech vyměnit za jiné, protože už málo snášejí, jak se mnohdy uvádí. Chtěla bych je nechat u nás dožít. Takže, chtělo by to plemeno odolné, kterému nevadí zima a vysoká vlhkost, klidnější povahy, schopné vysedět i mladé a snášející i do vyššího věku. Nechci toho málo, že? Děkuji za případné rady.

Do nejmenších výběhů s pískovaným dnem krátkonohé japonky.

3.1.2023 09:35
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Ty orlovky by byly dobrá volba,jako možná i jiná plemena ,hlavně s růžicovým hřebínkem kvůli mrazu, pokud máte drsnější podmínky..

3.1.2023 11:15
jo012810

XXX.XXX.101.35

Lenéčka napsal(a):
Dobrý den,

Když tak čtu vaše požadavky na slepice a vaše možnosti, zdá se mi, že se vzájemně nemají rády. Klidně i v horských oblastech, nebo v podhůří můžete chovat skoro všechna plemena slepic, včetně hybridek (tam bych nedoporučoval odchov kuřat po nich). Základem je suchý,prostorný a vzdušný kurník (bez průvanu) navazující na (nejlépe) zastřešený výběh s písčitým dnem a plnohodnotné krmivo. V těchto podmínkách (voliérka alespoň o půdorysu 3x2m) dosáhnete v prvním roce snášky slušného počtu vajec. Pro tento suchý výběh se spíše hodí zdrobnělá plemena, kde snáška početně nedosahuje vysokých čísel, ale poměr spotřeba krmiva ku vaječné hmotě je velmi dobrý. Delší doba než dva snáškové roky je dost ošidné u všech plemen, neboť v dalším čase budete jen krmit a sbírat tu i tam nějaké vajíčko. Co se týká kvokavosti a možnosti odchovu kuřat pod kvočnou, tak i tomu většinou všechny čistokrevná plemena s kombinovanou užitkovostí vyhoví a to i ve zdrobnělé formě. Japomnky uváděné Jurajem jsou volbou spíše pro okrasu a jejich (k velikosti těla) abnormálně velké hřebeny se musí chránit před mrazem. Ale i to se dá zvládnout.

3.1.2023 15:37
veraboskova

XXX.XXX.0.235

ančovička1 napsal(a):
Ty orlovky by byly dobrá volba,jako možná i jiná plemena ,hlavně s růžicovým hřebínkem kvůli mrazu, pokud máte drsnější podmínky..

Orlovky bych nevybrala. Jenom 3 slepice jsou na kohouta málo. Leda jim dát na záda ušité podušky. Kohout je umorduje při pojímání.
Nejsou na malý prostor. Taky vás může časem kohout začít napadat, že mu lezete do jeho malého prostoru.
Se snůškou to není žádná hitparáda. Jsou jiná plemena, která snáší rozhodně víc.
Zimu snáší dobře, ale průvan jim vadí.

3.1.2023 16:59
Lenéčka

XXX.XXX.197.219

Bohužel, zákaz oplocení pozemku-i té části, která je vedená na katastru jako zahrada, tu opravdu je, ptali jsme se přímo na CHKO. Dokonce ti, co mají nové chalupy přes silnici, kde už CHKO není, nesmějí mít ani živý plot. Oplocení mají jen ti, kteří ho postavili před mnoha lety.

3.1.2023 17:02
Lenéčka

XXX.XXX.197.219

Děkuji za reakci. A jaké plemeno byste zvolila?

3.1.2023 17:04
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Jj, chovala jsem orlovky 2 roky,potom jsem je prodala..ty musí mít člověk,který je do nich "zapálený"😀...zimu tedy snáší dobře,ale jsou přesně takové,jak popisujete..sice mám prostor přes 2000m, v tom to bylo v pohodě, ale když kohouti dospěli ,nastal problém, kohouti se začali tvrdě rvát s mými maransky a bylo rozhodnuto..😂

3.1.2023 17:06
Lenéčka

XXX.XXX.197.219

Děkuji za odpověď. Maximální velikost výběhu, kterou bych mohla slípkám umožnit je něco kolem 20 m3.

3.1.2023 17:30
jo012810

XXX.XXX.101.35

Lenéčka napsal(a):
Děkuji za odpověď. Maximální velikost výběhu, kterou bych mohla slípkám umožnit je něco kolem 20 m3.

Ta velikost výběhu je dostatečná, pokud bude zatřešený a tedy písečně suchý. Pokud si pořidíte zdrobnělé slepičky a budete mít i větší kurník (ne nějakou mini chaloupku na muřích nožkách), můžete mít klidně 6 slepiček s kohoutem a to již slepičky nebudou odřené. Já mám vyzkoušeny zdrobnělé hempširky. Jinak bych doporučit mohl i zdrobnělé australky, či velsumky. Určitě se ještě někdo přidá a doporučí plemeno s nímž má vlastní zkušenosti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.1.2023 17:48

větší kurník, voliéra, bezpodmínečně zastřešená

ale odpustila bych si představu těch kuřat. to prostě vyžaduje více prostoru a navíc prostor oddělený od základního hejna.

3.1.2023 17:49

Ja by som rozmýšľala napr. aj nad zdrobnelou velsumkou.

https://jardatravnicek.estranky.cz/clanky/velsumky-rezave-koroptvi---zdrobnele.html

a tu je toho veľa v nemčine (ale prekladač dnes už preloží, aj ak nevieme dobre jazyk, tak link uvádzam, sú tam aj videá)

https://www.huehner-hof.com/rassen/zwerghuehner/zwerg-welsumer/
https://www.huehner-haltung.de/gefluegel/zwerghuehner/zwerg-welsumer/

Ak by nekvokali, sú aj liahne, alebo by ste si mohli kúpiť kvočku, napr. hodvábničku.

3.1.2023 17:55

Lenéčka napsal(a):

20 m3 alebo 20m2? Nepomýlili ste sa?, lebo to je veľký rozdiel.

3.1.2023 18:16
honzapm

XXX.XXX.134.34

Znám jednoho, který ten plot v CHKO stejně postavil a nakonec se to nějak ukecalo.
Ale tím nechci navádět, že.

Vaše řešení je pojízdná voliéra nebo dvě.

3.1.2023 18:26

Predsa len, vŕta mi to v hlave, toto je ďalší dielik mozaiky našej slobody, že majiteľ nesmie narábať so svojím majetkom a postaviť plot, keď to potrebuje?

3.1.2023 18:28

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Predsa len, vŕta mi to v hlave, toto je ďalší dielik mozaiky našej slobody, že majiteľ nesmie narábať so svojím majetkom a postaviť plot, keď to potrebuje?

tak ta "svoboda" musí mít nějaké omezení, protože jinak byste místo chko měla oplocené obory a do přírody byste chodila tak možná do městského parku

ale jako u všeho platí to s tím iovem a volem, dostatečně drzá a bohatá osoba si v chko postaví klidně vilu s dvoumetrovou zdí.

3.1.2023 18:38

"tak ta "svoboda" musí mít nějaké omezení, protože jinak byste místo chko měla oplocené obory a do přírody byste chodila tak možná do městského parku"

mne a mnohým iným by nevadilo, keby som v prírode videla primeraný plot (napr. z prírodného materiálu) pri súkromnom domčeku, aj to môže byť vnímané ako krásne

navyše to chráni majetok a zvyšuje bezpečnosť majiteľov, čo považujem za prioritu (zvlášť tú bezpečnosť človeka)

inak, tá sloboda má stále viac obmedzení, bez ohľadu na názor občanov

3.1.2023 18:40

jednou je to chko, tam prostě platí jiná pravidla

a ono na vlastním pozemku nemůžete stavět co chcete nikde, je nějaký územní plán a tak

3.1.2023 18:50

Proste, je to tak a vedzte, že prituhuje a práve toto je tá vyštrnganá sloboda. Prikyvujte a ešte prituhne. Bodka.

3.1.2023 19:03

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Proste, je to tak a vedzte, že prituhuje a práve toto je tá vyštrnganá sloboda. Prikyvujte a ešte prituhne. Bodka.

jasný. takže radši ty oplocené obory? nebo jak to rozlišíte, jaký plot ano a jaký ne?

3.1.2023 19:09

žiadne oplotené obory (pre ľudí) nechcem, ale ich stále pribúda - a prepáčte, že je to opäť raz mimo tému, ale už končím

3.1.2023 19:11
Lenéčka

XXX.XXX.197.219

Omlouvám se, spěchala jsem. Samozřejmě 20 m2.

3.1.2023 19:15

aj som si myslela, ale ak by to bolo 20m3, tak by to mohlo byť na plochu aj celkom málo - a netuším, aké máte predpisy na povolený výbeh pre sliepky, či nejde v CHKO aj o vzdušný priestor

3.1.2023 19:30
Lenéčka

XXX.XXX.197.219

Myslíte, že jsou vhodná jen miniaturní plemena? Původně jsem chtěla nějaké české plemeno, jenže ty potřebují prostor, jak jsem se dočetla.

3.1.2023 19:49

Lenéčka napsal(a):
Myslíte, že jsou vhodná jen miniaturní plemena? Původně jsem chtěla nějaké české plemeno, jenže ty potřebují prostor, jak jsem se dočetla.

tak zdrobnělé =/= miniaturní. A na prostor je to prostě méně náročné zvíře, přitom užitkovost může být velmi dobrá.

pro české slepice ale opravdu chov ve voliéře není.

3.1.2023 22:56
honzapm

XXX.XXX.134.34

Zdrobnělé Vyandotky jsou báječné.
Sehnatelné, v mnoha barvách, na hory vhodné
(akorát se hůře vyndavají ze sněhu),
vysoce užitkové (velká vejce - přírodní rázy),
vysedí kuřata a do pojízdného výběhu ideální.

4.1.2023 08:00

A jinak samozřejmě můžete slepice pouštět napást do ohrádky z mobilního oplůtku - buď hotová síť na slepice a nebo já jsem si koupila králičí pletivo a k němu používala laminátové zabodávací ohradníkové tyčky.

Resp. ještě používám, když zavádím nové slepice - jako karanténu a adaptační výběh.

Proti tomu nemůže nikdo nic, je to na úrovni pojízdné voliéry.

4.1.2023 16:05
mini

XXX.XXX.125.169

Osobné skusenosti z chovu v 800m.n.m., plocha záhrady 600m2 celoročne v nezateplenom kuríne. Zdrobnele wiandotky dobrá znáška aj v zime každá kvokala 2x do roka, zdrobnalá viandotky zlá znáška v zime žiadna kvokavosť, hybrid dominant dobrá znáška aj v zime žiadná kvokavosť, Žejzersky obor dobrá znáška aj v zime každá kvokala 2x do roka, oravka dobrá znáška aj v zime malá kvokavosť

4.1.2023 17:00
Lenéčka

XXX.XXX.197.190

Děkuji za všechny reakce. Wyandotky-to bude trefa do černého. Vůbec jsem toto plemeno neznala, ale zatím jsem si přečetla nějaké informace a koukla na foto. Vypadá to na lásku na první pohled . Má s nimi ještě někdo další zkušenosti? Bydlíme 730 m.n.m.

8.1.2023 17:32
honzapm

XXX.XXX.134.34

Vida, pojízdný výběh pro zdrobnělé vyandotky do CHKO.

https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/3998652/pojizdna-klec-na-drubez/

.

Přidejte reakci

Přidat smajlík