Krmení pro křepelky

Křepelka japonská faraon
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

DavidKriž

2.2.2023 20:26
DavidKriž

XXX.XXX.46.162

Dobrý den,

Poprosím o radu s chovem křepelek, především s vhodným krmením.
Křepelky mám uzavřené ve vytápěné místnosti na 20 stupňů se světlem 16 hodin denně. Podestýlka piliny.

Krmením je směsí:
- čirok
- řepka
- proso (čtyřbarevné)
- šrot lesknice
- šrot oves
‐ šrot pšenice

Míchám to ve stejném poměru. Jako doplněk ještě přidávám do vody vitamíny pro nosnice.
Takto mi snáší denně cca 5 vajec na 15 ks křepelkek.
Pokud jim zkusím dát granule, cca do týdne se snůška minimálně zdvojnásobí nacca 10-12 vajec.

Můžete mi prosím někdo doporučit, čím je vhodné křepelky krmit, pokud nechci používat granule? A přesto budou zdravé a budou mít "standardní" snůšku?

Děkuji všem za radu
David

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.2.2023 20:42

naprosto vám chybí jakékoliv bílkovinové krmivo, to je veškeré kouzlo.

DavidKriž

2.2.2023 21:15
DavidKriž

XXX.XXX.46.162

Zapomněl jsem napsat, že jim dávám ještě šrot hrachu. Myslíte, že bych měl navýšit poměr? Jakože například od všeho jednu odměrku a toho hrachu třeba 2-3? Nebo doporučíte mi prosím ještě jiné bílkoviny?
Děkuji

2.2.2023 21:35
honzapm

XXX.XXX.134.34

Oves vynechat, příliš vlákniny, příliš objemu, velmi málo výživné.
Zaplácá křepelku jako vás třeba rohlíky - nedá jim "nic".
Řepka je ve vysokých dávkách antinutriční. Řepky max. 2% v celé dávce.
Čirok dtto.

Bílkovina rostlinná - hrách, soja, peluška.
bílkovina živočisná - rybí moučka, cvrččí moučka, sušená krev,
sušené mléko (ne drcené mléčné granule, obsahují palmový tuk, ten bojkotujeme),
tvaroh, bráněnky, moučné červy. Sám to těžko vyvážíte.

Methionin a Lysin, nepostradatelné aminokyseliny, dodáváte jak?
Vápník, fosfor aj. dodáváte jak? Vitamíny do vody nestačí.
Larvy bráněnek nebo sušené drcené skořápky jsou přirozenou dotací vápníku.

Nyní je v podstatě týráte - nevhodné krmení bez bílkoviny + svícení + topení.
Máte velkou kliku, že vám u nich nepropukl kanibalismus z nedostatku bílkoviny.
Organismus strádá a vysiluje se.

Značková směs není zlo.

2.2.2023 21:37

si to vymyslete jak chcete, ale cílem je krmná dávka, která má obsah bílkovin tak 20% minimálně

spíš víc, protože limitující amk bude methionin a to brutál. v hrachu jí zrovna moc není.

2.2.2023 21:54
honzapm

XXX.XXX.134.34

Bráněnky a sušené skořápky - krom zdroje vápníku - jsou i zdrojem té,
pro snášku zásadní, bílkoviny. Sušená skořápka obsahuje zbytky bílku
a podskořápečné blány, takže je lepší a přirozenější než třeba mletý vápenec,
který jim navíc nechutná, takže způsobuje vmícháním menší
chutnost dávky, menší příjem krmiva, menší produkci.
Oves sice vápník obsahuje, ale pro klecový nosný chov nízké množství,
navíc ta nežádoucí vláknina a objem, zaplácání volete, pocit sytosti.
Ono to tak je u mnohých komponentů - něco za něco.
Směs obsahuje slunečnici, ta je z olejnatých výživově lepší, než proso nebo čirok.

Udělat směs není jen tak.
Směs navíc obsahuje enzymy, které zvýší využitelnost živin.
(při stejném pozřeném množství organismus díky enzymům získá více živin)
Enzymy nejen zvyšují využitelnost živin a stravitelnost, ale právě i snižují
objem vyloučeného nespotřebovaného odpadu.
Menší množství trusu, lepší konzistence trusu, lepší podmínky pro život.

Organismus může nějaký čas fungovat na vlastní úkor - vysiluje se.
Doplnil jste, že dáváte hrách, ok. Občas krmíte i tou směsí na zkoušku.
Ok. Tím jste naštěstí oddálil ten kanibalismus, ale jednoho dne se prostě
může stát, že začnou žrát sebe nebo vejce (pokud nemáte odkulení). Nebo obojí.

Kukuřici nedáváte, protože nemůžete sehnat neGMO?
Kukuřice obsahuje methionin a zchutňuje celou dávku.
V GMO hybridech je i lysin, který v pův. formě chybí.

Směs bez GMO koupíte bez problémů.
Třeba Zea Sedmihorky vám nabízí i konfigurátor:

https://zea.cz/eshop/krmiva/792101/15/S

.

DavidKřiž

3.2.2023 07:03
DavidKřiž

XXX.XXX.165.47

Moc děkuji za spoustu užitečných informací.

Nic dalšího kromě toho, co jsem psal už jim nedává. Občas jim tedy ještě nastrouhám mrkev a dám salát nebo špenát, ale to je opravdu výjimečně. Od jara budou ve venkovním výběhu, tam té zeleně budu mít více...

Děkuji také za zaslaný odkaz o této krmné směsi jsme přemýšlel, ale prostě pořád Váhám jestli není lepší si pohlídat to so do toho míchám sám.

Mám to tedy chápat tak, že namíchat si sám vlastní krmivo není vůbec jednoduché a doporučujete mi raději volit průmyslovou směs?

Případně nějaký "ideální" poměr složek (kdybych si chtěl namíchat sám) mi prosím nemůžete ještě doporučit?

Děkuji
David

3.2.2023 08:35
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Prvně bych je určitě spravila kvalitní krmnou směsi,než začnou mít problémy..

3.2.2023 17:41
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

osobně bych se do míchání vlastní směsi nepouštěl, pokud nemáte přehled o tom, co se dá kde výhodně sehnat a jak to smíchat tak, aby to spolu hrálo. jestli ale rád čtete, vyhledejte si tady všechny příspěvky od uživatele "laying hen" a dejte se do toho, je tam spousta zajímavejch postřehů. dozvíte se, čím dohnat bílkoviny, co kromě nich je ještě potřeba a z jakejch surovin to složit...a třeba nakonec dojdete k tomu, že směs od solidního výrobce je pro křepelky a vlastně i pro vás ta nejlepší volba. a pokud jim chcete ještě přilepšit, třeba klíčenou pšenicí, tak se třeba i zamyslíte nad tím, jestli do tý pšenice není potřeba taky něco dosypat, abyste si v dobrý víře zbytečně nekazil /neředil/ krmnou dávku...

3.2.2023 17:52

DavidKřiž napsal(a):
Moc děkuji za spoustu užitečných informací.

Nic dalšího kromě toho, co jsem psal už jim nedává. Občas jim tedy ještě nastrouhám mrkev a dám salát nebo špenát, ale to je opravdu výjimečně. Od jara budou ve venkovním výběhu, tam té zeleně budu mít více...

Děkuji také za zaslaný odkaz o této krmné směsi jsme přemýšlel, ale prostě pořád Váhám jestli není lepší si pohlídat to so do toho míchám sám.

Mám to tedy chápat tak, že namíchat si sám vlastní krmivo není vůbec jednoduché a doporučujete mi raději volit průmyslovou směs?

Případně nějaký "ideální" poměr složek (kdybych si chtěl namíchat sám) mi prosím nemůžete ještě doporučit?

Děkuji
David

ano, chápete to dobře, není to vůbec jednoduché
ideální poměr složek neexistuje, každá krmná komponenta je jiná a bez laboratorního rozboru stejně nevíte, jestli má nakoupená pšenice 10 nebo 16% bílkoviny.

DavidKřiž

4.2.2023 12:02
DavidKřiž

XXX.XXX.46.140

Ještě jednou dobrý den. Moc Vám všem děkuji za rady. Snažil jsem se načíst různá doporučení, ale nikde jsem se nedočetl doporučení na poměr složení míchané potravy. Prozatím jsem si objednal na Vaše doporučení průmyslovou směs pro křepelky, přesto se nechci zbavit myšlenky si nějakou „vhodnou“ směsku namíchat sám. Můžu Vás poprosit o pomoc v přibližném návrhu množství. Co mi prosím doporučíte doplnit, případně odstranit?

Přibližně by to mohlo vypadat asi takto:

Zimní období:
• Pšenice - šrot - cca 20 %
• Hrách, sója, peluška – šrot - cca 17 %
• Kukuřice - šrot - cca 15 %
• Proso - cca 10 %
• Oves nahý - šrot - cca 8 %
• Čirok - cca 7 %
• Lesknice - cca 5 %
• Řepka, slunečnice - cca 5 %
• Pohanka - cca 5 %
• Moučné červy - sušené - cca 3 %
• Mrkev sušená - cca 3 %
• Lysin - cca 1 %
• Vápenný grit - cca 1 %
Jako doplněk sépiová kost, skořápky vajíček, tvaroh, čerstvý salát, špenát a mrkev.

Letní období (venkovní výběh se zelení):
• Pšenice - šrot - cca 25 %
• Hrách, sója, peluška – šrot - cca 20 %
• Proso - cca 13 %
• Čirok - cca 7 %
• Lesknice - cca 5 %
• Pohanka - cca 5 %
• Lysin - cca 1 %
• Vápenný grit - cca 1 %
Jako doplněk sépiová kost, skořápky vajíček, tvaroh, čerstvý salát, špenát a mrkev.

Předem všem děkuji za reakci a případnou opravu/úpravu😊

4.2.2023 12:38

mraky komponent ale pořád málo hodně bílkoviny i metodou kouknu a vidím. 20% bílkoviny už jsem vám doporučovala. těch 20% se týká celkové KD.

oves ne, to už jste se taky dozvěděl, tak dávejte pozor

vápníku tam máte málo.

ne, fakt na to asi nemáte talent. není to jednoduché.

DavidKriž

4.2.2023 12:58
DavidKriž

XXX.XXX.46.140

Děkuji za reakci. Ano vím, že kolega psal, že oves spíše ne. Některé odkazy ho ale doporučuji, proto jsem tam menší poměr nechal (už ho mám koupený), ale pokud jim vyloženě škodí, vyřadím ho...
Víte já s chovem začínám a jsem rád za každou radu zkušeného chovatele. Nemyslím si, že s tím talent nějak souvisí, ale jak myslíte...
Pokud ho máte dostatek Vy a okamžitě vidíte co mám špatně. A hlavně máte zájem mi poradit, zkuste mi tam prosím k soupisu napsat kolik procent čeho byste navrhovala Vy. Co úplně vyřadit a co přidat. Děkuji

4.2.2023 15:03
přezdívka

XXX.XXX.105.195

DavidKriž napsal(a):
Dobrý den,

Poprosím o radu s chovem křepelek, především s vhodným krmením.
Křepelky mám uzavřené ve vytápěné místnosti na 20 stupňů se světlem 16 hodin denně. Podestýlka piliny.

Krmením je směsí:
- čirok
- řepka
- proso (čtyřbarevné)
- šrot lesknice
- šrot oves
‐ šrot pšenice

Míchám to ve stejném poměru. Jako doplněk ještě přidávám do vody vitamíny pro nosnice.
Takto mi snáší denně cca 5 vajec na 15 ks křepelkek.
Pokud jim zkusím dát granule, cca do týdne se snůška minimálně zdvojnásobí nacca 10-12 vajec.

Můžete mi prosím někdo doporučit, čím je vhodné křepelky krmit, pokud nechci používat granule? A přesto budou zdravé a budou mít "standardní" snůšku?

Děkuji všem za radu
David

Místo podestýlky z pilin bych dala drolky ze sena.

4.2.2023 15:09
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Můj muž je šetřílek. Směs pro křepelky ředí šrotem z pšenice, kukuřice a hrachu. Když krmím já, tak jim přidám víc směsi. Nepočítala jsem to, ale pro těch 5 křepelek co máme je to asi zanedbatelná částka. Nechávám ho při tom, že teda šetří.
V tomhle si může podat ruce se zetěm. Než by slepicím přisvítil pár watovou žárovkou, tak bude nadávat, že jen žerou a nenesou, ale šetří pár watů na elektrice a ta je přece drahá.

4.2.2023 15:23

DavidKriž napsal(a):
Děkuji za reakci. Ano vím, že kolega psal, že oves spíše ne. Některé odkazy ho ale doporučuji, proto jsem tam menší poměr nechal (už ho mám koupený), ale pokud jim vyloženě škodí, vyřadím ho...
Víte já s chovem začínám a jsem rád za každou radu zkušeného chovatele. Nemyslím si, že s tím talent nějak souvisí, ale jak myslíte...
Pokud ho máte dostatek Vy a okamžitě vidíte co mám špatně. A hlavně máte zájem mi poradit, zkuste mi tam prosím k soupisu napsat kolik procent čeho byste navrhovala Vy. Co úplně vyřadit a co přidat. Děkuji

100% krmiva pro nosné křepelky.

4.2.2023 15:28
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Je to marný,je to marný...

DavidKřiž

4.2.2023 16:36
DavidKřiž

XXX.XXX.46.140

Možná ještě doplním jedno info, aby náhodou nedošlo k nedorozumění. Cílem rozhodně není, abych ušetřil. Naopak očekávám, že když si to budu míchat sám z uvedených surovin, bude to mnohem dražší…
Mám jich pouze 15, jen tak pro radost a rád bych jim podával „kvalitní“ krmivo, i když s tím budu mít více práce a bude to dražší… Každý mi zatím radí, kup si krmnou směs nebo granule a neřeš to. Neříkám, že ta průmyslová směs je nekvalitní, dokonce je možné, že na konec u ní na trvalo skončím. Ale asi možná i bláhově stále věří, že pokud sám budu vědět co a v jaké kvalitě do toho dávám, bude to lepší. Doufám, že se tady teď do mě někdy nepustí, že nemůžu vědět v jaké kvalitě mám ty obiloviny apod….
Prostě, budu rád, když se tady najde někdo, kdo mi poradí z čeho a v jakém poměru ji ideálně mám namíchat. Případně čím ještě k tomu dokrmovat (čerstvá, mrkev, špenát apod.)
Ideálně někdo, kdo tím takto opravdu krmí a má s tím dobré zkušenosti.
Díky

4.2.2023 16:43

právě že nikdy nebudete vědět, v jaké kvalitě co.

vaše směs bude vždycky horší než ta z míchárny krmiv, protože tam mají labák, kde zjistí, v jaké kvalitě mají co.

a nějaké recepty, to vám nikdo neřekne. když říkám 20% bílkoviny, nemůžete mít bílkovinového krmiva ve směsi 20%, protože to není 100% bílkovina a ten čirok, proso a kukuřici, co mají sotva 10%, tím prostě nevyrovnáte ani náhodou.

prostě je potřeba u toho myslet. děláte dietu pro křepelky, ne pro hipstery. když to uděláte špatně, tak se vám křepelky pozabíjí a sežerou a bude konec příběhu.

DavidKřiž

4.2.2023 17:01
DavidKřiž

XXX.XXX.46.140

děkuji uživateli bodlinka za reakci. Malinko přemýšlím, jestli má vůbec smysl v této diskusi pokračovat.
Bohužel nechápu Vaše reakce, tvrdíte, že víte, co je špatně. Přesto mi to přesněji nesdělíte a pak mi poradíte - kup si průmyslovou směs ta je nejkvalitnější.
Víte myslel jsem si, že tento portál slouží pro sdílení zkušeností chovatelů a rady začátečníkům, ne pro snahu se nad nimi povyšovat. Když nevíte, v jakém poměru to přibližně namíchat, budu rád, když už sem dále nebudete reagovat. Využijte svůj čas na někoho jiného a neztrácejte ho prosím se mnou. Pochopil jsem, že podle Vás nemyslím a nemám na to talent. OK, mé myšlení a talent mi snad bude stačit na to abych si koupil pytel směsky, budu to pak mít hodně jednoduché a bez práce….

Pokud se tady najde kdokoliv jiný, kdo krmí jakkoliv jinak než granulemi a průmyslovou směsí, budu rád za sdílení zkušeností.
Pokud vidíte jedinou cestu v průmyslovém krmivu, děkuji že se zdržíte jakýchkoliv dalších komentářů. Už jsem to slyšel mnohokrát…
Děkuji za pochopení

4.2.2023 17:12

DavidKřiž napsal(a):
děkuji uživateli bodlinka za reakci. Malinko přemýšlím, jestli má vůbec smysl v této diskusi pokračovat.
Bohužel nechápu Vaše reakce, tvrdíte, že víte, co je špatně. Přesto mi to přesněji nesdělíte a pak mi poradíte - kup si průmyslovou směs ta je nejkvalitnější.
Víte myslel jsem si, že tento portál slouží pro sdílení zkušeností chovatelů a rady začátečníkům, ne pro snahu se nad nimi povyšovat. Když nevíte, v jakém poměru to přibližně namíchat, budu rád, když už sem dále nebudete reagovat. Využijte svůj čas na někoho jiného a neztrácejte ho prosím se mnou. Pochopil jsem, že podle Vás nemyslím a nemám na to talent. OK, mé myšlení a talent mi snad bude stačit na to abych si koupil pytel směsky, budu to pak mít hodně jednoduché a bez práce….

Pokud se tady najde kdokoliv jiný, kdo krmí jakkoliv jinak než granulemi a průmyslovou směsí, budu rád za sdílení zkušeností.
Pokud vidíte jedinou cestu v průmyslovém krmivu, děkuji že se zdržíte jakýchkoliv dalších komentářů. Už jsem to slyšel mnohokrát…
Děkuji za pochopení

nevím, protože opravdu nemám náladu vám to počítat. zadarmo, přes internet, jen tak, abyste měl pocit, že nekrmíte směskou.

myslím si, že tipů už jste dostal až až, ale nejste schopný se řídit ani tím málem.

DavidKřiž

4.2.2023 17:32
DavidKřiž

XXX.XXX.46.140

Čekal jsem, že Vám to nedá a budete muset reagovat. Ale, tahle reakce už je opravdu vrchol. Kdybyste mi normálně napsala.
Pane mám vlastní "recept" dlouho jsem zjišťovala a zkoušela a nechci to tady pro všechny sdílet. Dejte mi na sebe kontakt, domluvím se, pak Vám to za nějakou částku pošlu. Neměl bych s tím problém.

Nebo kupte si tu a tu knihu, tam to najdete apod. To bych bral jako radu. Ale tohle, to je moc. Myslím, že stejně jako já nevíte vůbec nic, krmíte jako většina průmyslovou směskou...
Takže dekuji, ale vaše rady už bych nechci.

Děkuji uživatelům:

honzapm
ClitoLynx
ančovička1
přezdívka

U Vás beru, že se mi snažíte poradit, bez zbytečného povyšování…

4.2.2023 17:56

DavidKřiž napsal(a):
Čekal jsem, že Vám to nedá a budete muset reagovat. Ale, tahle reakce už je opravdu vrchol. Kdybyste mi normálně napsala.
Pane mám vlastní "recept" dlouho jsem zjišťovala a zkoušela a nechci to tady pro všechny sdílet. Dejte mi na sebe kontakt, domluvím se, pak Vám to za nějakou částku pošlu. Neměl bych s tím problém.

Nebo kupte si tu a tu knihu, tam to najdete apod. To bych bral jako radu. Ale tohle, to je moc. Myslím, že stejně jako já nevíte vůbec nic, krmíte jako většina průmyslovou směskou...
Takže dekuji, ale vaše rady už bych nechci.

Děkuji uživatelům:

honzapm
ClitoLynx
ančovička1
přezdívka

U Vás beru, že se mi snažíte poradit, bez zbytečného povyšování…

Ale bodlinka vám přece píše to, co ostatní. Že ideální je krmit komerční směsí. Co jiného napsala ančovička, honzapm nebo přezdívka? Doma to prostě nenamícháte.

4.2.2023 19:28
jo012810

XXX.XXX.101.35

Možná, že DavidKřiž jen nechápe, že bez zjištění v laboratoři nutriční hodnoty komponent, nelze napsat recept. Každý může experimentovat doma ve svém pidichovu jak chce, ale nemůže se zlobit, když mu někdo nechce provést rozbor komponent a z nich sestavit směs, která by maximálně vyvovala křepelkám. Mohu jedině tazateli OPĚT doporučit, aby použil namíchané směsi pro křepelky a nebo pro nosnice. Já užívám ty pro nosnice. Mají sice (podle příbalu) jen 15% bílkovin, ale křepelky nesou a nemám problém s kanibalizmem, pokud do jedné klece dávám jedince, kteří byli odchováváni v jednom prostoru od vylíhnutí. V případě přidání nepříbuzného kohoutka to chce vytvořit skupinu co nejdříve, kdy jde bzpečně rozlišit pohlaví.

DavidKřiž

4.2.2023 20:14
DavidKřiž

XXX.XXX.46.140

Naopak, chápu to moc dobře. Jen se mi ty jednotlivé názory různí. Děkuji za váš názor. Když se podíváte na ten seznam, který jsem uvedl, mám tam teoreticky (samozřejmě neznáme laboratorní rozbory) těch 15 % bílkovin minimálně, spíše kolem 20 %, ale i tak je to podle kolegyně asi špatně...

Někdo uvádí 20 %, Helena Zdeňková ve své knize dokonce 25 až 30 procent bílkovin. To je vlastně úžasný paradox, i v „odborné“ literatuře doporučují průmyslovou směs.

Pokud by to tedy bylo jen o bílkovinách asi by to přesně nefungovalo. Nemyslím si, že je tak šíleně zásadní si dělat laboratorní rozbory a zjišťovat hodnoty. A stačí se držet nějakého přibližného průměru.

Pravě proto, že mám takový pidichov můžu to zkusit i jinak. Doufal jsem, že to už tady někdo má vyzkoušené a dá mi třeba nějakou radu. A Tu mi vlastně rozhodně dal v první reakci honzapm – ještě jednou děkuji. Podle něj jsem si to taky přibližně snažil sestavit. Třeba se ještě někdo, kdo nekrmí průmyslovou směsí přidá uvidíme.

Mimochodem jo012810 moc děkuji za vaši reakci, díky ní vím, že to není jen o tom mít min 20 % bílkovin, ale jsou tam důležité i jiné složky, budu bádat dál...

4.2.2023 21:10

no dobře..

takže váš seznam, zimní směs:

Pšenice - šrot - cca 20 %
• Hrách, sója, peluška – šrot - cca 17 %
• Proso - cca 10 %
• Čirok - cca 7 %
• Lesknice - cca 5 %
• Řepka, slunečnice - cca 5 %
• Pohanka - cca 5 %
• Mouční červi - sušené - cca 3 %
• Mrkev sušená - cca 3 %
• Lysin - cca 1 %
• Vápenný grit - cca 1 %

teď katalog krmiv, průměrné hodnoty bílkovin:
Pšenice -12,6 %
• Hrách, sója, peluška 24,5%, 50%
• Kukuřice - 10,9%
• Proso - cca 10 %
• Oves nahý - 13,1%
• Čirok - 12,1%
• Lesknice - 13%
• Řepka, slunečnice - 22,5%, 17,4%
• Pohanka - 12 %
• Mouční červi - 50%

máte tam málo vápníku, to už jsem vám řekla, tak to opakuju. vejce křepelky váží asi 14 g, z toho je 4% vápník, tzn 0,5 g vápníku. sežere asi tak 20 g, takže 2,5% z krmné směsi musí být vápník, vápenný grit obsahuje cca 30%, takže vápenného gritu potřebujeme kolik? 1,5 g gritu, to máte z 20 g 8%.

Takže 8% krmné dávky tvoří vápenný grit. no a ten zbytek musí obsahovat 20% bílkoviny.

200 g á 12,6%
50 g á 24,5% - to je ten váš hrách, větší zastoupení pro drůbež není vhodné
120 g á 50% - sojový extrahovaný šrot do 17%
150 g á 10,9%
100 g á 10%
80 g á 13,1%
70 g á 12,1%
50 g á 13 %
25 g á 22,5% (řepka)
25g á 17,4 % (slunečnice)
50 g á 12%
30 g á 50%

25,2 + 12,3 + 60 + 16,35 + 10 + 10 + 8 + 6,5 + 5,6 + 4,4 + 6 + 15 = 179 g na 950 g sušiny, 18,8%

ale 950 g sušiny nemůžete mít, protože 8 % je vápník.

a bezpodmínečně to vyžaduje použití sojového extrahovaného šrotu místo většiny hrachu. a vůbec to nebere v potaz ostatní živiny a obsah energie. možná křepelka ani potřebné množství krmiva nemůže sežrat, protože je tam hodně vlákniny. no a methionin jako limitující aminokyselina

když chcete užitkovost, tak se nestačí držet nějakého "průměru". nebo se ho držte, ale celý váš příspěvek je o tom, že vám to na domácím krmení nenese.

4.2.2023 21:45

Pro zadavatele: Kupte křepelkám krmnou směs pro ně určenou. Ať mají zatím kvalitní výživu a neonemocní. A až tu směs budete mít doma, předčtěte si složení směsi a máte další záchytní bod pro to co všem by v te domácí směsi mělo být. Nebo si kupte bilkoviný koncentrát který doplníte o obilné šroty dle požadavku/návodu. Ale asi Vám to už nikdo neřekne detailněj než Vám to vypočítala MVDr. Bodlinka. Mimochodem na drůbež odbornice jakých v Čr není mnoho.

4.2.2023 21:50
Jiří5

XXX.XXX.230.105

Obdivují vaší trpělivost bodlinko.
Myslím však že je to marné.
Vy Davide pohrdáte radou profíka, děláte chybu.

DavidKriž

4.2.2023 21:59
DavidKriž

XXX.XXX.46.140

Super, teď Vám opravdu moc dekuji za reakci. Velmi odborná, v klidu si ji pak ještě projdu.
Teď po všech příspěvcích to chápu tak, že zásadní je se snažit udržet si (teoretickou) hodnotu bilkovin někde mezi 20 a 30 % (ideálně navyšovat sójou a močnými červi) a pak cca kolem 8 % vápenneho gritu (nebo ideálně dávat i skořápky). Pokusím se si to ještě upravit a budu zkoušet, jaký to na ně bude mít vliv.

Možná jsem se špatně i na začátku vyjádřil, nejde mi o to, že to musí být úplně přesně tak, aby byla dosažena maximální snůška, třeba i na úkor zdraví křepelek. Je mi jasné, že spíše ponesou méně než na průmyslovém krmivu. Ale teoreticky to budou jiná vajíčka než ze supermarketu. Na to samozřejmě nemá vliv jen strava, ale i prostředí, to bych měl mít také mnohem příjemnější...

Ještě jednou moc děkuji, omlouvám se za nedorozumění a "kritické" reakce.

Mějte se
David

5.2.2023 07:45

DavidKriž napsal(a):
Super, teď Vám opravdu moc dekuji za reakci. Velmi odborná, v klidu si ji pak ještě projdu.
Teď po všech příspěvcích to chápu tak, že zásadní je se snažit udržet si (teoretickou) hodnotu bilkovin někde mezi 20 a 30 % (ideálně navyšovat sójou a močnými červi) a pak cca kolem 8 % vápenneho gritu (nebo ideálně dávat i skořápky). Pokusím se si to ještě upravit a budu zkoušet, jaký to na ně bude mít vliv.

Možná jsem se špatně i na začátku vyjádřil, nejde mi o to, že to musí být úplně přesně tak, aby byla dosažena maximální snůška, třeba i na úkor zdraví křepelek. Je mi jasné, že spíše ponesou méně než na průmyslovém krmivu. Ale teoreticky to budou jiná vajíčka než ze supermarketu. Na to samozřejmě nemá vliv jen strava, ale i prostředí, to bych měl mít také mnohem příjemnější...

Ještě jednou moc děkuji, omlouvám se za nedorozumění a "kritické" reakce.

Mějte se
David

Já teoreticky chápu o co Vám jde. Tuhle fází jsem měl ze začátku taky. Nechtěl jsem tu všemi tolika opovrhovanou krmnou směs. A taky jsem míchal krmení doma. Bylo to pro slepice. Což nebylo tak hrozné jako u křepelek. No zkrátím to. Nechtěl jsem kupovanou směs a tak jsem sehnal komponenty a těmi si udělal vlastní směs. No jo jenže vlastních polí nemaje, kupoval jsem vše stejně přes ZZN nebo zemědělská družstva. Nakonec jsem měl horší a dražší směs, přesně z toho z čeho jí dělají výrobci. Jen s tím rozdílem , že oni to měli vyvážené a 100x lepší.
Ono asi to chce čas a hlavně každému vyhovuje něco jiného. Krmivářství je věda. A klobouk dolů kdo tomu rozumí. Vidím to v práci u dojnic. Tam pokles "něčeho" o pár procent na konci dne udělá i rozdíl třeba 1000 litrů mléka. což není málo.

Davide na takové to extra doma vyrobené krmení nejen drůbeže se ve svých knihách dost zaměřuje ALICE STERN sice píše v Němčině /nebo já to jen v němčině mám/ až bude trocha času mrknu zda něco najdu o křepelkách..

DavidKřiž

5.2.2023 08:37
DavidKřiž

XXX.XXX.46.140

Také děkuji za rekci. Víte, mě by ani ve snu nenapadlo, že to bude takto složité. A kvůli složitosti se do toho nikdo nepouští a raději krmí průmyslovou směsí. Jsem přesvědčený, že průmyslová směs pro nosné křepelky je nastaveny tak, že maximalizuje snůšku, i třeba na úkor zdravého organismu. Prostě snaží se z těla vytěžit maximum na snůšku. Když bych pak k tomu ještě přidal klecový chov bez podestýlky a popeliště, stává se z nich jen stroj na vajíčka. A to je tak vlastně u všech surovin, které si v obchodě kupujeme. Všechno je hrozná věda a řeší se každé procento rozdílu v potravě.

Doufal jsem, že se mi tady ozve někdo, kdo opravdu roky krmí jinak. Napíše třeba, že sice nemá snůšku 300 vajec, ale 200 vajec ročně od jedné křepelky. Jednou za týden jim dá například čerstvou mrkev, špenát apod. Občas přidá to a to atd. Křepelky jsou zdravé a třeba nesou i déle....

Z rad uživatelů bodlinka a honzapm se budu snažit poučit a budu zkoušet. Nebo se na to za chvilku vybodnu a bud krmit jen směsí, a bud mít snad jen dobrý pocit z toho, že je mám v lepším prostředí a tím pádem snad i malinko kvalitnější vejce, než je to ze supermarketu, uvidíme. Mimochodem já tady nikomu neberu a nekritizuji klecový chov a krmení průmyslovou směsí, každého volba a také každý má své možnosti (prostorové apod).
Všem děkuji za rady, pokud se najde někdo, kdo krmí i reálně jinak a bude ochotný se o způsob a přibližné poměry podělit. Nebo mi doporučí další vhodnou literaturu, budu rád.

5.2.2023 09:11

snáška drůbeže je daná geneticky. když to zvíře na tu užitkovost nenakrmíte, tak je chudák, protože jeho genetické založení velí něco, co mu vnější prostředí neumožňuje a ta zvířata jedou ze své podstaty. je to jako kdybyste si pořídil holštýnku s představou, že se bude pást venku na travičce a žrát k tomu seno. na takové KD prostě zdechne.

jednou máte křepelky nosné, tak s nimi musíte zacházet jako s nosnými křepelkami.

5.2.2023 12:11
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

a jestlipak víte, Davide, co je na tom nejvtipnější? že chcete mít zdravější křepelky a lepší vejce, než se dají koupit z průmyslového chovu a neuvědomujete si základní věc: pokud budete krmit sice krásné, zdravé a čerstvé suroviny, nejlíp z vlastní zahrádky, ale nebudou stoprocentně vyladěné dohromady, budete mít ta vejce ve výsledku nevyhnutelně horší, protože když to není v krmivu, jak by to mohlo být ve vejci, není-liž pravda? rozumím vám, nechcete směs, protože buhvíco do ní sypou, každej se dneska každýho snaží jen vojebat, ale na vás si nepřijdou...jenže pokud si nevypěstujete svojí vlastní pšenku a sóju, bráněnky a kdovíco ještě, stejně budete odkázanej na koupi surovin a tam platí to o tom, jak kdovíco vám prodaj, pacholci...prostě teď kupte směs a studujte si, třeba se nakonec dozvíte dost na to, abyste si mohl krmení míchat sám...zatím na to ale nemáte...zatím...
mmch, už jste se začetl do toho, co sem vám doporučoval? ke cvičebnici jste se dostal? zajímavé, že?

DavidKřiž

5.2.2023 12:49
DavidKřiž

XXX.XXX.46.140

Ano, je to zajímavé a souhlasím se vším. Přesto doufám si rozumíme…
Jasně je to možná určité počáteční nadšení, uvidíme, třeba si to postupně doladím, jen je potřeba hledat dobré zdroje. čerpat z informací a zkoušet sám. Teď jsem například našel jednu diplomku, která se tomuto tématu věnuje. Uvádí i konkrétní příklady viz obrázek v příloze. Autor této diplomky čerpal inspiraci z 53 literárních zdrojů Takže mám inspiraci kde dále čerpat. Jakože tomu opravdu zatím vůbec nerozumím, ale myslím si, že poměrně dobře koresponduje s Vašimi radami, jen nepoužívá tolik komponentů. Ale myslím, že se z toho dá také poměrně dobře vycházet. Teoreticky si mohu například část pšenice nahradit prosem lesknicí apod, ale pak budu muset přidat více bílkovin, tedy sóju nebo třeba ty moučné červy. Uvidíme, budu si s tím hrát.

Jednoznačně souhlasím i s názory na to, že nikdy si nepohlídám kvalitu dodaných surovin (obilovin u dodavatelů). Každopádně ale minimálně je budu mít jiné, než celá republika. Pokud v Jeseníku, na jižní Moravě nebo západních Čechách všichni používají stejnou krmnou směs. Mají v podstatě všichni stejná vajíčka. Já si ty obiloviny pořídím od zemědělců z mého okolí a alespoň pro svůj pocit budu moci říct, že se jiná o jiné vejce, než mají ostatní, přesto propouštím, že mohou být i horší... Je to až komické, tato úvaha, ale věřím, že mi rozumíte:)

Na Vaši radu jsem si objednal průmyslovou krmnou směs, takže má čas na nějaké bádání, budu hledat zjišťovat, zkoušet, nějak to dopadne, třeba uznám, že i pro mě není jiná cesta než průmyslová krmná směs... Uvidíme... Každopádně všichni jste mi pomohli, a rozšířili vědomosti:) Díky

5.2.2023 14:51
Vali80

XXX.XXX.69.42

Dobrý den, křepelky chovám několik let a letos si sama líhni 100 vajíček.
Křepelky jsou "stroje na vajíčka". Vyšlechtěné tak, aby vám za rok snesly i 300 vajec.

Také nejsem zastáncem krmením pouze granulemi, ale bez nich prostě 100% pravidelnou snůšku mít nebudete.

Já do směsi také přimíchávám třeba loupaný oves, proso, lesknici, ale jen tak na zpestření chuti. Když je zima, dostanou třeba slunečnici.

Mám pro ně speciální výběh s domečkem a na dně hobliny. Jsou lepší, než piliny.

Denně dostávají salát nebo trávu ze sekačky, v zimním období živé moučné červy.

Krepelka je hodně náročná na obsah bilkovin, jak už tady bylo psáno.

Na své směsi je uživíte, ale nebudou vám produkovat tolik, kolik by měly.

Ať se chov daří! Zuzka

5.2.2023 18:41
raspic

XXX.XXX.225.40

Zdravím... Rozumím vám a také vám fandím. Krmit průmyslové směsky umí opravdu každý i apsolutní neználek. Ale trochu se snažit, hledat, číst, zkoušet, už každý neumí.

5.2.2023 18:52
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

raspic napsal(a):
Zdravím... Rozumím vám a také vám fandím. Krmit průmyslové směsky umí opravdu každý i apsolutní neználek. Ale trochu se snažit, hledat, číst, zkoušet, už každý neumí.

a to byste se divil, právě pro absolutní neználky je směs něco "předraženýho, nahovno, samej hormon a léčivo, to už si ty vejce můžu rovnou koupit"

Varaxi

XXX.XXX.137.233

raspic napsal(a):

Neumí to každý a hlavně to neumí hned.
Nastudovat si, to je tak rok práce, proto existuje krmivářství jako obor. A co ty křepelky budou ten rok dělat? Žrát nepřiměřenou stravu? Rok je pro tu křepelku slušná část života.
Existují i krmné směsi bez GMO.

Vali80

XXX.XXX.69.42

Ano, máte pravdu, komerčními krmivy je to určitě jednodušší.
Ale bohužel ty křepelky jsou už takhle nastavené.
Není to pro ně normální, snášet tolik vajec. Tak jako vám křepelky nebudou sedět na vejcích. Mají to potlačené a jinak než v líhni je nelze odchovat....
...oproti křepelce polní.

Pokud na to máte čas a trpělivost, můžete zkoušet.
Nejsou to ale slepice, které vám ponesou 3-4 roky.

Snůška se u nich po roce snižuje, ať uděláte cokoli.

5.2.2023 18:58
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

DavidKřiž: ten druhej obrázek mě zaujal, kupujte směs pro nosnice 17,5N...teď ještě takovou sehnat, u nás dělaj jen asi 15,6...
Každopádně je na vás vidět to nadšení, to chválím, jen si myslím, že vám dlouho nevydrží, ono míchat směs z tolika komponent bude vopruz, já prostě koupim pytel pro nosnice, pytel KR1, nasypu, přihodím skořápky nebo vápenec, zvlhčím kefírem, nechám trošku prokvasit a šmytec...i to je víc, než je běžné, ale holt taky pro ně chci něco lepšího:)

5.2.2023 19:04
Vali80

XXX.XXX.69.42

Ještě jedna věc.
Asi také hodně záleží na chovném kmeni, jaký máte.

Můžu srovnávat několik let.

Předloni mi křepelky nesly i v zimě (v září - říjnu) je stěhuji vždy do skleniku.
V tomto období se asi měsíc přepeřovaly. Dodávám jim vitamíny, mají teplo, moučné červy a po měsíci se opět nastartovaly.

Křepelky mi se mi tedy roznesly i na zimu.
Byly u nás mrazy asi -18 stupňů. Svítila jsem jim infra lampou, ale stejně byla vajíčka prasklá mrazem (i když byly ve skleníku).
Křepelky nesly stále, až do března, kdy jsem jela pro nové kusy. Od 15 křepelek bylo denně 8-11 vajíček.

Loni i letos měly úplně stejné podmínky a po přepeření už snášet nezačaly..
A to byl u nás říjen a listopad teplý.

Kusy jsem brala pořád od stejné paní, měly stejné krmení, nic se nezměnilo.

Jsem zvědavá, na své odchované křepelky 😉☺️

5.2.2023 19:06
raspic

XXX.XXX.225.40

Varaxi napsal(a):
Nastudovat si, to je tak rok práce, proto existuje krmivářství jako obor. A co ty křepelky budou ten rok dělat? Žrát nepřiměřenou stravu? Rok je pro tu křepelku slušná část života.
Existují i krmné směsi bez GMO.

Neumí to každý a hlavně to neumí hned. CO NEUMÍ ? NASYPAT HOTOVOU PRÚMYSLOVOU SMĚS DO KRMÍTKA ?

5.2.2023 19:08
raspic

XXX.XXX.225.40

ClitoLynx napsal(a):
a to byste se divil, právě pro absolutní neználky je směs něco "předraženýho, nahovno, samej hormon a léčivo, to už si ty vejce můžu rovnou koupit"

a to byste se divil, právě pro absolutní neználky je směs něco ...... TO ALE NEZNAMENÁ, ŽE NEUMÍ NASYPAT SMĚS DO KRMÍTKA

5.2.2023 19:28
honzapm

XXX.XXX.134.34

David by ještě měl pamatovat na expiraci.
Má 15 křepelek, ty nespotřebují skoro nic.
A píše, že má nakoupeno. A šroty...
Šrot žlukne mnohem rychleji, než celé zrno
a rychle ztrácí živiny, hodnotu.

5.2.2023 20:15
Varaxi

XXX.XXX.137.233

raspic napsal(a):
Neumí to každý a hlavně to neumí hned. CO NEUMÍ ? NASYPAT HOTOVOU PRÚMYSLOVOU SMĚS DO KRMÍTKA ?

:D
Cože?

Odpovídám:
Ani zadavatel to nebude umět hned, sám přiznal, že je nováček, tak mu správné sestavení krmné dávky bude trvat.

Ale pobavilo mě to. Hlavně, že jsme si to vyjasnili. :D

5.2.2023 20:29
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

raspic napsal(a):
a to byste se divil, právě pro absolutní neználky je směs něco ...... TO ALE NEZNAMENÁ, ŽE NEUMÍ NASYPAT SMĚS DO KRMÍTKA

nasypat směs do krmítka samozřejmě umí, ale zaprvé sypkou směs nejde jen tak nasypat do krmítka, hodně jí pak vyhodíte a zadruhé a to hlavně, on prostě nepobere, proč by jí tam měl sypat a proč by k ní neměl nic přidávat a když, tak hodně s rozmyslem...

5.2.2023 21:44

raspic napsal(a):

Třeba napsat správně slovo absolutní.. když už mluvíme o neznalosti

6.2.2023 08:57
raspic

XXX.XXX.21.217

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Třeba napsat správně slovo absolutní.. když už mluvíme o neznalosti

Dík za info !!! Vlastně jsem si toho vůbec nevšiml.... Sice je to chyba, ale o tom ta diskuse asi není, že? Možná někdo konečně pochopí, co jsem vlastně napsal. Zdravím

Přidejte reakci

Přidat smajlík